The Big Fat Surprise

Jag har nu avslutat första läsningen av Nina Teicholz bok: The Big Fat Surprise : Why Butter, Meat & Cheese Belong in a Healthy diet. Det är en fantasiskt intressant och läsvärd bok. Lättläst, men man får hoppas att den blir översatt till svenska, för ytterligare svenska läsare.
Den handlar om historiken bakom de sjukdomsframkallande världsomspännande fettsnåla kostråden.

Läs den själv, och ge den, eller rekommendera den, till din läkare, sjuksköterska och dietist, samt alla journalister och övriga makthavare.

Bokens hemsida.

På Kostdoktorns medlemssida finns fyra filmer med intervjuer med Nina Teicholz, med svensk text, att se.

Länge leve det mättade fettet! Krönika Professor Göran

 

Comments

 1. 1
  Annika Rane säger

  Rekommenderar varmt de fyra korta intervjuerna med Nina Teicholz på Kostdoktorns medlemssida. Textade på svenska och utgör en sammanfattning för den som inte riktigt orkar ta sig an boken på engelska.

 2. 2
  agneta belfrage säger

  The Big fat Surprise är mycket bra.

  Det bästa jag läst i ämnet (och med välunderbyggt med fakta) är
  Cancer as a Metabolic Disease av Thomas N. Seyfried. Således är det frågan om vad vi äter (eller inte äter) som är cancer-gåtans lösning. Man vet detta i läkemedelsindustrien, men det går inte att profitera. Den som redan 1969 kom in på rätt spår hette Warburg, jag tror han fick Nobelpris.

 3. 3
  piltson säger

  Teicholz gjorde ett gediget abete och lyckades få fram det så att det fått större slagkraft än Taubes. Kan det finnas tillräcklig marknad för en svensk version? Varken en tysk eller fransk har ännu setts till. Men föreslå det gärna för Brombergs förlag – lämplig botgörelse för det elände de ställde till genom att lansera Stephan Rössner.

 4. 4

  @ agneta belfrage:
  Delvis rätt. Namnet var Otto Warburg och årtalet var 1931.
  https://www.vitalazarah.se/nyheter/dr-otto-h-warburg-24544676

 5. 5
  Docent Göran säger

  Hennes bok är en ’fortsättning’ på Gary Taubes bok och från början var jag lite avvaktande men efter att ha läst den insåg jag att den höll nästan samma klass som ”Good Calories & Bad Calories” och tillförde en hel del nytt material.

  Min läsning resulterade också i en krönika för ett halvår sedan.

  https://annikadahlqvist.com/2015/02/25/leve-det-mattade-fettet/

 6. 6
  Sven Erik Nordin säger

  @ agneta belfrage:
  Håller med om att Thomas Seyfrieds bok är minst sagt läsvärd. Har gjort mig mödan att översätta Dr Georgia Edes sammanfattning av boken i fyra artiklar – och givit artiklarna till ett tiotal läkare och annan medicinskt utbildad personal. Ingen reaktion! Inte ens en kommentar! Vad är det för fel på våra läkare? Många av dem tycks tro, att det de lärde sig under sin utbildning är ”eviga sanningar”, som ingen ny forskning kan ändra på… Förfärligt!

 7. 7
  Docent Göran säger

  agneta belfrage Skrev:

  The Big fat Surprise är mycket bra.

  Det bästa jag läst i ämnet (och med välunderbyggt med fakta) är
  Cancer as a Metabolic Disease av Thomas N. Seyfried

  Jag håller med om detta även om Professor Seyfrieds bok är specifikt inriktad på cancercellers glukospreferens på grund av deras illa fungerande mitokondrier och detta område är hans speciella forskningsområde. Jag har skrivit två krönikor baserat på min läsning av Seyfrieds bok.

  https://annikadahlqvist.com/2015/03/15/den-kansliga-fragan-om-cancer/#comments

  https://annikadahlqvist.com/2015/04/15/den-kansliga-fragan-om-cancer-ii/

 8. 8

  Är det någon som läst boken The Big Fat Surprise?
  Finns någon recension?

 9. 9
  Docent Göran säger

  @ Arvid:

  Möjligen kan du se min krönika, som jag länkade till i inlägg #5, som en slags recension. Boken är mycket läsvärd och ganska lättläst så det är kanske möjligt att den översätts till svenska och ges ut här.

 10. 10
  Konsument i Sverige säger

  Snabbmatens roll i världspolitiken – SR Gomorron världen
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6219000

  ”Mc Donalds försvann från Teheran för flera decennier sen. Efter genombrottet i förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram, hoppas unga iranier nu på den amerikanska snabbmatens återkomst. Samtidigt råder ett kallt hamburgerkrig mellan Ryssland och USA. Reportage av Nathalie Rothschild om varför snabbmaten tycks ha kvar sin politiska laddning.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa