Dieterna gav mera miljögifter än SLV-kosten

I UNT.se

LCHP-dieten – var har de hittat beskrivningen av den?  Är det Dukan-dieten?
Man kan undra var LCHF-kosten, med obesprutade grönsaker och gräsbetes-kött och -fett skulle hamna i jämförelsen?

Mats  Lindberg skrev en bra kommentar, nr 18:

Ursäkta ordvalet men den som tror på sådant här skit har inte förstått hur dålig forskning fungerar. Professor Göran beskriver det bra i inlägg 10. Skräp in ger skräp ut oavsett tjusiga statistiska metoder. Om någon ändå behöver förstå det uppenbara så listar jag ett par självklarheter:
1. En lista på vad man åt under en vecka säger INGENTING om hur man levt sitt liv.
2. Det finns massor av faktorer som påverkar kroppen, dieten är bara en liten del.
3. Grupperingar görs i forskningssyfte för att påvisa en tes man redan tror på, här finns gott om utrymme för godtycklighet.

Det allvarligaste i sammanhanget är att journalister köper alla forskningsresultat som sanning, även inom SR och SVT som har större krav ställda på sig. Jag blir så less….”

 

 

Comments

  1. 1

    Rätt Annika! Märkliga studier som ibland kommer från Uppsala och dom verkar vara vinklade.
    Precis som du skriver, varför LCHP när nu LCHF är än mer är i ropet och därmed borde granskats.
    Vilka ”grönsaker” har egentligen granskats….. en stor del av det som äts importeras ju nu, men än större risk för bekämpningsmedel i sig av vad som rapporteras tidigare!?

  2. 2
    Konsument i Sverige säger

    Den omtalade medelhavsdieten ligger i farozonen när det gäller miljögifter.
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/article19943244.ab
    ”Enligt en studie vid Uppsala universitet bidrar LCHP samt den omhuldade Medelhavsdieten med mer miljögifter än andra matvanor.”

    LCHP???

  3. 3

    På ett sätt verkar studien vara beställd /samordnad med SLV nya kostrekommendationer…. nu när dom inte längre rekommenderar Medelhavsdieten vilket dom delvis gjort tidigare!
    I Aftonbladets artikel finns ingen förklaring om skillnaden mellan LCHP eller LCHF och därmed lyckas delvis studieuppläggningen…… LCHF misskrediteras oärligt……

  4. 4

    LCHP ser ut som LCHF vid en snabb blick, det hela har väl kommit till för att förvirra folk.

  5. 5
    LCHF-Bengt säger

    Så här gjordes denna undersökning:

    ”Under en vecka registrerade deltagarna också allt vad de åt och drack. Utifrån dessa uppgifter har forskarna räknat ut vilka som åt mest respektive minst likt tre olika kostbudskap: Livsmedelsverkets rekommendationer, Medelhavskost eller en kolhydratfattig, men proteinrik så kallad LCHP-diet.”

    Gifter lagras i våra kroppar i åratal, att då tro att dessa gifter kom från senaste veckans mat låter otroligt.

    Själv har jag testat mina giftdepåer i kroppen med 6 månader mellan testen. Strikt LCHF, kött från lokal småbonde som haft sina djur på skogen under sommaren, pink-lax, C-vitamin, kokosfett, smör osv, och giftdepåerna hade på denna tid minskat rejält, C-vitaminet har tydligen en städande verkan i sjuka kroppar, tillsammans med en mängd andra positiva effekter som jag själv upplevt, men kanske den största ändringen är att jag ätit renare mat än tidigare. I dagsläget är hälsotillståndet fortfarande optimalt, minns knappt hur det var att vara förkyld tex. helt otroligt egentligen, så det är bara att fortsätta tugga fett.

  6. 6

    Lagras inte gifter företrädesvis i fettet? I så fall ligger LCHFarna kanske risigt till? Alla har inte råd med gräsbetat kött och ekoägg med mera…

  7. 7

    @ LCHF-Bengt:

    Tack Bengt för att du grävt lite. Vet du hur många som deltog i studien. Var det 15 deltagare säger resultatet i princip ingenting men var det 1500 är det väl svårt att bortförklara helt.

    Tummen upp för din ”diet”! Hur mycket C-vitamin tar du dagligen?

  8. 8

    Det står i artikeln:
    844 kvinnor och män i Uppsala som vid 70 års ålder deltog i en stor hälsokontroll.

  9. 9
    Lars Henrik säger

    Jag gjorde en flyktig kontroll utan att hitta till denna studie. Är det denna institution som avses:

    https://www.journals.elsevier.com/environment-international/

    Däremot borde ju den av UNT intervjuade Erika Ax kunna ge vägledning:

    https://katalog.uu.se/empinfo/?id=N10-1248

  10. 10
    Professor Göran säger

    LCHF-Bengt Skrev:

    Gifter lagras i våra kroppar i åratal, att då tro att dessa gifter kom från senaste veckans mat låter otroligt.

    Själv har jag testat mina giftdepåer i kroppen med 6 månader mellan testen.

    Gratulerar till ett framgångsrikt vetenskapligt experiment och när jag säger vetenskapligt menar jag verkligen detta.

    Du undersöker verkligheten (dig själv) experimentellt utgående från den rimliga vetenskapliga hypotesen att gifter ackumuleras med tiden i våra kroppar då vi äter ’giftig’ mat, dvs, den normala maten vi köper i butiken. Din hypotes testar du sedan med mat som innehåller så lite gifter som möjligt. I hypotesen ingår också det rimliga antagandet att det bör ta tid att bli av med de tidigare ackumulerade gifterna. När du genomfört experimentet mäter du resultatet vilket stärker hypotesen. Bättre än så kan i mina ögon inte den vetenskaplig processen beskrivas.

    En av de vanligaste missuppfattningarna i samhället är att bara för att väldigt avancerade instrument används tillsammans med lika avancerade statistiska utvärderingsmetoder är det frågan om vetenskap. Enligt min egen erfarenhet är det precis tvärtom. Fördomar och förutfattade meningar (dåliga hypoteser) behöver dock väldigt avancerade metoder för att kunna bortförklara en uppenbar verklighet och förvirra de som försöker granska denna forskning som knappast har något med vetenskap att skaffa.

    Den nu 50 år gamla idén att mättat fett skulle vara skadligt är ett exempel på sådan avancerad ’nonsensvetenskap’ och på samma sätt som alkemisterna aldrig lyckades framställa något guld har kostetablissemanget också totalt misslyckats i sitt företag att bevisa sin fetthypotes trots alla miljarder dollar som har satsats på denna alkemi.

    Å andra sidan räcker det med ett enda vetenskapligt experiment för att stärka en riktig hypotes.

    Dessutom finns det mer än en LCHF-are idag som utför strikta experiment på sig själva och då också använder sig själva som mätinstrument och detta är inte fel. Blodsocker, blodtryck och vikt är vetenskapliga parametrar som speglar kroppens allmänna hälsotillstånd och som var och en kan mäta med enkel utrustning på hemmaplan. Intressant är att det ofta är forskare som testat på sig själva som sedan har kunnat se igenom sina tidigare villfarelser – själv är jag nog ett typexempel.

  11. 11

    Apropå: ”Dieterna gav mera miljögifter än SLV-kosten” – så tycker jag att det är en konstig slutsats av att äta dr Annika Dahlqvists artegna LCHF-kost – därför att den volym/vikt jag äter nu är ca hälften av det jag åt som normalkostare. På den tiden var jag ju hungrig jämt – och numera bara undantagsvis.

    Rimligen innebär det att mängden gifter i min nuvarande kost har halverats – av bara det skälet – och därtill vinnlägger jag mig också om att köpa ekologiskt = ytterligare en reduktion av giftmängden.

  12. 12
    Lchf-Bengt säger

    LenaK Skrev:

    @ LCHF-Bengt:

    Tummen upp för din ”diet”! Hur mycket C-vitamin tar du dagligen?

    Dosen har legat på 1500-2000 mg/per dygn senaste tiden, men har också legat på 4500 mg förra vintern när jag kännde mig trög en tid.
    Har använt C-vit i pulverform, som även påverkat mitt hjärtrytmstörning i positiv riktning. För mig kommer C-vitaminet alltid att finnas i skåpet tillsammans med D-vit, Mg, funderar också på E-vitaminet skulle grovas efter professor Görans positiva erfarenheter.

  13. 13
    Gunnar Lindgren säger

    En viktig orsak till miljögifter i kött, ägg och mjölk är spridningen av

    avloppsslam i livsmedelsproduktionen. Världshälsoorganisationen WHO har

    klargjort att miljögifter avdunstar från slam och faller ned på ALLA

    odlingar. Det svenska jordbruket har felaktigt utgått från att miljögifter

    inte hamnar i livsmedlen om slam inte sprids på mjölkgårdar, på odling av

    spannmål till barnvälling osv. Men med denna nya kunskap måste det svenska

    jordbruket omedelbart avbryta tillförsel av exempelvis PCB med slam.
    Gravida och ammande kvinnor bör föra fram detta krav till LRF, Arla och

    Lantmännen.
    Analyser hos Livsmedelsverket visar att animaliska livsmedel innehåller

    en rad allvarliga miljögifter.

  14. 14
    LCHF-Bengt säger

    @ Professor Göran:

    Det som förvånar mig är att inte fler vågar testa själva. Alla reagerar vi olika på samma mat eller tillskott, så enda lösningen blir att testa själv. Ofta kommer resultatet ganska snart om man är på rätt spår har jag märkt.

    Jag hade inga kunskaper om kost och hälsa för 5 år sen, men med nyfikenhet och tagit del av andras erfarenheter hur de botat eller förbättrat olika krämpor har jag nu skaffat mig en riktigt bra förståelse för hur min kropp fungerar bäst, kom ihåg att jag var ett vrak nära att ge upp helt, åt då lite av varje som jag då trodde var det optimala, krämporna blev bara fler med tiden och något måste ändras radikalt i livet innan det var för sent. Det var då kosten började undersökas närmare, som efter lite tester hamnade på LCHF. Sen dess har jag nu istället kommit i mitt livs form i 50-årsåldern, Ingen i världen kan få mig att ändra kosten nu, jag lyssnar bara på min kropp och om den är helt tyst, så ändrar jag inget.

    Fortfarande har jag ännu inte börjat med inälvsmaten som du gjort, men det kommer, för där finns det absolut näringsrikaste maten. Rovdjuren äter först inälvorna, och det finns en anledning till det.

  15. 15
    Professor Göran säger

    LCHF-Bengt Skrev:

    Det som förvånar mig är att inte fler vågar testa själva.

    De flesta som testar strikt LCHF tror jag gör detta först när de har fått något riktigt allvarligt hälsoproblem och då inte vill börja äta mediciner eller bli stympade av kirurger på ett eller annat sätt.

    Vad jag själv tycker är förvånande är att det ska vara så svårt att bryta med allt godis och att det är så lätt att falla tillbaka i gamla spår när man efter ett tag känner sig så frisk då man har nollat kolhydratavdelningen.

    Nyligen fick jag en låda med 7 kg lever från gräsbetad nöt och 35 kg ben som jag nu kokar buljong på apropå det nyttigaste mat man kan få i sig utom möjligen surfisken gjord på pinklax.

  16. 16

    Har skummat igenom studien, som heter ”Circulating levels of environmental. contaminants are associated with dietary patterns in older adults” och har några kommentarer till det hela:

    LCHP används för att det påstås vara populärt med hänvisning till en studie i England 2009, som i sin tur snarast drar det hela ur röven i introduktionen, men verkar mest vara baserat på Atkins popularitet.

    Värdena för kvicksilver ligger anmärkningsvärt högre för medelhavsätarna än övriga grupper.

    Det värdet som avvek mest mot referensgruppen (SLV-liknande) för LCHP var kvicksilver med 9.4 % högre. Alltså är övriga värdens mittpunkter lägre.

    För 6/20 värden låg mittpunkten under referensgruppens. 7/20 värden kunde de med 95% säkerhet säga låg över referensnivåerna, övriga inte.

    Det togs även hänsyn till fettintag i LCHP-gruppen, men resultatet redovisas inte i detalj utan förekommer bara under diskussionen. Anledningarna kan man bara spekulera om, men resultatet försvagades då så pass mycket att det bara fanns kvar positiv relation till HCB och bly. Hur stora dessa relationer då är framgår ej.

  17. 17
    Lars Henrik säger

    @ Tommy:
    Tack Tommy, då hittade jag en länk i vatt fall. Antar att man kan köpa access till full text?

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412014003390

    Tommy Cederholm är visst ett av namnen bakom. Vi känner igen det namnet i sammanhanget.

  18. 18
    Mats Lindberg säger

    Ursäkta ordvalet men den som tror på sådant här skit har inte förstått hur dålig forskning fungerar. Professor Göran beskriver det bra i inlägg 10. Skräp in ger skräp ut oavsett tjusiga statistiska metoder. Om någon ändå behöver förstå det uppenbara så listar jag ett par självklarheter:
    1. En lista på vad man åt under en vecka säger INGENTING om hur man levt sitt liv.
    2. Det finns massor av faktorer som påverkar kroppen, dieten är bara en liten del.
    3. Grupperingar görs i forskningssyfte för att påvisa en tes man redan tror på, här finns gott om utrymme för godtycklighet.

    Det allvarligaste i sammanhanget är att journalister köper alla forskningsresultat som sanning, även inom SR och SVT som har större krav ställda på sig. Jag blir så less….

  19. 19
  20. 20

    @ Lchf-Bengt:
    @12
    Dosen har legat på 1500-2000 mg/per dygn senaste tiden, men har också legat på 4500 mg förra vintern när jag kännde mig trög en tid.
    Har använt C-vit i pulverform, som även påverkat mitt hjärtrytmstörning i positiv riktning. För mig kommer C-vitaminet alltid att finnas i skåpet tillsammans med D-vit, Mg, funderar också på E-vitaminet skulle grovas efter professor Görans positiva erfarenheter.

    Vad heter det C-vitamin du använder och var köper du det?

  21. 21
    Lchf-Bengt säger

    EvaLi Skrev:

    Vad heter det C-vitamin du använder och var köper du det?

    Shopping4net som Kostdoktorn länkar till om du klickar på D-vitaminburken på hans sida.

    Burken jag äter ur nu är ett Askorbat pulver från Helhetshälsa, men jag byter märken hela tiden av någon anledning.

  22. 22
    Professor Göran säger

    EvaLi Skrev:

    Vad heter det C-vitamin du använder och var köper du det?

    Nobelpristagaren Linus Pauling är den störste förespråkaren för C-vitamin och jag har läst en del av vad han skrivit om detta ämne.

    C-vitamin är ju exakt samma sak som askobinsyra och som namnet antyder kan det ha en irriterande verkan som syra i mag och tarmsystemet. Paulings inställning var (som Annikas) att man måste prova sig fram till hur mycket man tål utan att behöva sitta på toaletten. Man kan också vänja sig vid allt högre doser och då är tydligen verkan, som kanske förväntat, större än vid lägre doser.

    Det var på denna punkt som Paulings konflikt det medicinska etablissemanget nådde sin höjdpunkt vid de kliniska försök som senare utfördes vid Mayosjukhuset på terminalt sjuka cancerpatienter för att ’slå tillbaka’ mot Pauling genom att ’upprepa Paulings försök, och där etablissemanget använde sig av betydligt lägre C-vitamindoser än de som Pauling hade använt vid sina tidigare utförda försök tillsammans med en skotsk läkare. Detta gjorde Pauling oerhört upprörd som aldrig tidigare som vetenskapsman.

    Pauling rekommenderar den neutrala C-vitaminföreningen natriumaskorbat om magen är känslig

    För övrigt vad det Pauling som fick mig ’på spåret’ till E-vitamin mot kärlkramp.

  23. 23
    Lchf-Bengt säger

    Jag har alltid tagit tillskotten efter måltid, och jag har inte fått några känningar från magen, men vet andra som reagerar, bara att prova sig fram.

  24. 24

    @ Gunnar Lindgren:
    Väldigt roligt att se en av mina topp 5 hjältar här hos Annika. Även om budskapet som vanligt är svårsmält. Som tur är (för min del), så har jag lämnat Icas konventionella köttavdelning bakom mig. Men jag har i min enfald trott att konventionellt producerat kött kunde vara ett alternativ. Men det här gör läget oerhört dystert, om ett ämne som ingen diskuterar. men som 90 % av befolkningen stoppar i sig, VARJE dag.

    Det kanske inte är så konstigt att 70-åringar bär med sig 300 mätbara giftrester i sina kroppar och att barn föds med i princip lika många mätbara giftiga substanser (se ”Underkastelsen” av Stefan Jarl). OCH det är vi själva som underkastar oss denna myndighetsutövning och tillåter det att fortgå och vi accepterar att massmedia knappast nämner att vi har ett Damoklessvärd hängande över våra huvuden.

    Jag är rädd för att de fattiga och outbildade är utrotningshotade. Kan vi inte få stopp på kemikaliespridningen, så kommer de inte att få friska barn!

  25. 25

    TACK
    LCHF-Bengt och
    Professor Göran
    för den informativa vitamin-informationen. Det är nog en bra idé att ta tillskott strax efter maten – annars kan det kanske bli lite väl ”magstarkt”…

  26. 26

    Varför skriva om LCHP just nu? Frågan är verkligen befogad. Min första tanke, rätt eller fel, var att anledningen är att förvilla. Bokstavskombinationen LCHF har nog de allra flesta hört talas om vid det här laget, men LCHP, nej det tror jag inte. Därför så tror jag att folk i allmänhet spontant kom att tänka på LCHF och därför tror att det var detta som artikeln åsyftade. En sak är säker, det finns mycket starka motkrafter som gör vad de kan för att svartmåla det som inte får komma fram..

  27. 27
    Lars Henrik säger

    @ Carina:
    När Tommy Cederholm är inblandad kanske man bör se artikeln som just ett försök att förvilla och misskreditera. Det är i alla fall min spontana reflektion.

  28. 28

    Som jag ser det är LCHF en reningsprocess och medvetande-utveckling.

    Det börjar med att man blir medveten om att sockret är boven i hälsans och åldrandets drama. När man med mycket möda först reducerat vanligt och ovanligt socker. Så är det dags att sluta äta kolhydrater. Frukost- eller kvällsmackan och mellanmåls-mackan är seglivad.

    Därefter börjar man bli egendomlig och avvikande. Samtidigt som man klart upplever totala hälsoförbättringar och klar viktnedgång.

    När man avslutat kolhydrattillförseln, så kan man leva länge som Lowkarbare på det fett som man går och drar på. Men när de inre fettdepåerna sinar kommer nästa prövning och det är att bemästra FETTSKRÄCKEN. Som planterades in i oss, i början av 70-talet. Sakta men säker finner man olika sätt att fylla energidepåerna med olika sorters fett.

    Nu börjar hjärnan och kroppen fungera som den ska och sakta möter vår hjärna frågan om vad det är för kvalité på mitt näringsintag. Då börjar den stora jakten, på Internet och produktinformation på varor. Snart inser man att det mesta i dagligvaruhandeln är föda som skadar dem som konsumerar dem och ganska snart utvärderar man en vara som man utvärderar en vetenskaplig text. Vem, Varför och Hur är min mat producerad.

    Då tvingas man till slut acceptera att min räddning från kemikalierna och hormonförändrande ämnen, ÄR ÄVEN VÅR PLANETS RÄDDNING. Jakten på våra barns miljöskydd skapar en socialt omöjlig individ som bara äter ekologiskt.

    Plötsligt har LCHF-rörelsen blivit den NYA MILJÖRÖRELSEN!

    Så går det när gifterna börjar sina i hjärna och körtlar! Vi ska förändra Världen, eller dö!

    Vivela (franska) LCHF-revolutionen!

  29. 29

    Känns som man försöker skrämma folk till att äta som SLV vill. Man använder i så fall folks känslor i stället för deras förnuft, och ska man lura någon så är det inte så smart att göra det via någons förnuft.

    Sedan är det inte själva dietens fel att det finns gifter i våran mat.

  30. 30
    Lchf-Bengt säger

    @ Georg W:
    Bra inlägg

    Utan en matrevolution kommer det att sluta illa för mänskligheten, med tanke på att ohälsan börjar redan i barnaår numer, jag undrar om det är medvetet?

  31. 31
    Lars Henrik säger

    @ Georg W:
    Applåder!

  32. 32
    Bo Blomberg säger

    @Georg W
    Mycket insiktsfullt, frågan är bara hur man ska komma ifrån marginaliseringen som direkt uppstår när man börjar tala om för folk att det mesta dom köper i den lokala butiken och sen äter är skadligt…. Dom flesta blir bara förbannade…

  33. 33
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    @ Georg W:
    Applåderar också! Mitt i prick Georg ..igen! 🙂

  34. 34

    Tack allihop! Idag kommer jag att vara kaxig.

    Riksdagen beslutade 1999 att Sverige skulle vara giftfritt till 2020. Ett gediget konsultarbete genomfördes för att planera hur det skulle genomföras, på många fronter. Alla företag och organisationer skulle omfattas. Reningen skulle genomföras med informationskampanjer till företag och en intensivare kontrollverksamhet. Meningen är att giftborttagandet ska ske på frivillig väg.

    Sedan dess har vi de senaste decennierna kunnat se att industrin blivit omgärdade av ett regelverk som håller utsläpp av miljöfarliga ämnen inom de toleranser som vi tror att människa och natur klarar av OCH vad som krävs för att möjliggöra att människor kan få arbete och bidra till samhällsekonomin. Till exempel skulle en nybyggd fabrik för tillverkning av lyxyachter här i vår kommun få tillstånd att släppa ut 20 ton lösningsmedel per år via ventilationssystemet. Rakt ut i naturen, 8oo meter från stadens centrum. År efter år skulle detta lyxföretag få släppa ut denna massiva miljöpåverkan med politikers och folkets samtycke. Allt för 60 arbetstillfällen.

    Nu är det 5 år kvar tills Sveriges Natur och landskap ska vara giftfritt och vi kan se att de vackra orden från kemikalieinspektionen bara har som funktion att hålla folk lugna och visa att man gör det man ska.

    Det som är glädjande är att alla företag inte saknar moral och industrin har minskat sitt utsläpp de senaste 40 åren till långt mer acceptabla nivåer. Likaså Jordbruket har hejdats från ohämmat giftspridande till en mer kontrollerad hantering.

    Kvar står jag och kriminella företag som hela tiden hittar nya smarta lösningar för att gå runt regelverken. Deras föroreningar har exploderat i modern tid. Liksom spice-tillverkarna ändrar man några molekyler och vips finns det ett nytt ämne som ingen vet vad det är och det är tillverkaren själv som ansvara för att det är ofarligt i brist på kontroll. Och det ska användas så länge man kan. Innan det visar sig att det var ett katastrofalt ämne och industrin blir tvungna att ändra några molekyler till.

    Jag, i betydelsen VI, allihop. Spolar ner fem kg kemikalier från vår hygienhantering varje år. Det är vi som köper hem ftalater och perflourerade produkter för att det är det giftiga samhället idag som vi går och köper. Det är vi själva som betalar för giftet och sprider den till varje vrå av vår glob.

    Sluta att stödja giftig och onödig produktion, genom att konsumera det är lösningen. Och eftersom det finns konsumenter till alla som exponeras för reklam som skapar illusioner. Så måste vi ha ett lagstadgat regelverk snabbt som tvingar till giftförbud och vi måste omedelbart återanställa de länsstyrelse-inspektörer och kommunala miljökontrollanter som de 8 åren med en Alliansregering har utrotat.

    Beslutet är fattat men konsumenterna, lokalpolitiker och globala företag, giftet vinner kampen om vår natur, om inget radikalt inträffar snart.

    https://www.kemi.se/Documents/Publikationer/Trycksaker/Rapporter/Rapport4_07.pdf?epslanguage=sv

  35. 35
    Professor Göran säger

    Georg W Skrev:

    Idag kommer jag att vara kaxig

    Jag är emot kaxighet som vetenskaplig princip men men gillar den när jag ser den i den praktiska tillämpningen, som t.ex. hos dig, i kampen mot det SLV utsätter oss för genom sina kostråd.

    Kaxigheten, hos våra motståndare, som de facto bara fjäskar för kostetablissemanget anser jag därför bara är tecken på inställsam feghet. Tanken går till skällande bandhundar.

  36. 36

    Professor Göran Skrev:

    Kaxigheten, hos våra motståndare, som de facto bara fjäskar för kostetablissemanget anser jag därför bara är tecken på inställsam feghet. Tanken går till skällande bandhundar.

    Göran – Du har rätt för Dig – som jag ser det.

  37. 37

    @ Professor Göran:
    Jag menar kaxig i betydelsen av hur kvinnor gillar kaxiga män som vågar flirta lite. Jag kunde skrivit självsäker men det låter inte så bra. Du har det automatiskt eftersom du har en fru som peppar dig. Jag måste numera kämpa för något som varit självklart hela livet. Jag är helt enkelt inte störst, vackrast och bäst längre. Det måste hanteras 🙂

  38. 38
    Gunnar Lindgren säger

    @Georg W
    Jag håller med om det mesta ang gifter och risker. Innan vi har nått målet Giftfri Miljö samlas alla riskabla miljögifter och kemikalier i avloppsnätet och koncentreras i slammet. Genom den oenighet som rått i årtionden angående slamspridningen gav regeringen häromåret Naturvårdsverket i uppgift att utforma en återföring av fosforn från avloppet som var i samklang med ”Giftfri Miljö”. Det är Kemikalieinspektionen som avgör vad som är och inte är i samklang med Giftfri Miljö.
    När Naturvårdsverket efter sin utredning visade upp vad man kommit fram till, så var det frågan om att fortsätta sprida slam som tidigare. Kemikalieinspektionen klargjorde direkt att utredningen inte uppfyller miljömålet ”Giftfri Miljö”. Men alla inblandade i slamspridningen låtsades som det regnade och där står vi nu med fortsatt spridning av gifter i livsmedelsproduktionen. Det finns listor idag på cirka 210 miljögifter som troligen finns i mjölk. Men varken SLV eller någon annan vågar söka efter dem. Man stannar vid ett 20 tal och dessa kan påvisas i mjölk. I navelsträngsblod i USA har man hittat cirka 250 miljögifter och kemikalier.
    Genom den s k ”cocktaileffekten” går det inte att bemästra detta med gränsvärden. Den internationellt kände toxikologen prof Åke Bergman säger: ”Det här betyder att det inte finns några tröskeldoser, vilket gör det i stort sett omöjligt att sätta gränsvärden.”

    Det svenska jordbruket är fört bakom ljuset och medverkar till att miljögifter finns i barnvälling och modermjölkersättning samt också i mammans modersmjölk.

    Världshälsoorganisationen WHO anger att miljögifterna avdunstar från slammet och når alla odlingar, inte bara de i jordbruket – även ekologiska odlingar och trädgårdar i hemmet.
    WHO anger också att en rad sjukdomar sätts i samband med denna exponering.

    Det var inte oväntat när en undersökning som offentliggjordes häromdagen, visade att en kost som baseras på svenska animaliska livsmedel innehåller mest miljögifter. Jag är orolig för vad som kommer att hända med hälsan hos våra barn i framtiden?

  39. 39
    Lars Henrik säger

    Jag har svårt att tänka mig att ekologiska mjölkprodukter och gräsbeteskött skulle ha höga nivår av miljögifter generellt sett.

  40. 40
    Gunnar Lindgren säger

    @Lars Henrik
    Eftersom miljögifterna faller ned på allt odlat, även ute i naturen har också exempelvis hjortar dessa miljögifter i sina kroppar. Idag anses alla nivåer i en ”cocktail” av miljögifter ge risker. Ett bra exempel är s k polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Flera är komplett cancerframkallande. Det innebär att alla nivåer kan ge upphov till cancerdöd. Risken minskar med intagets storlek, men blir inte noll förrän intaget är noll.
    Jag nämnde tidigare vad prof Åke Bergman säger. Även Livsmedelsverkets experter anger att: ”Dioxin och PCB lagras i fettväven under flera år. Därför är det bra att utsättas för så lite dioxin och PCB som möjligt under upp- växten”. Alla bidrag av miljögifter till barnens värld skall alltså pressas tillbaka i möjligaste mån, även om de ligger under gränsvärdet som ju egentligen spelat ut sin roll.

  41. 41
    Professor Göran säger

    @ Georg W:
    @ Gunnar Lindgren:

    Tack för fina kommentarer!

    Om man, som ni och även jag själv numera, är anhängare av en försiktighetsprincip utmålas man gärna av etablissemanget som paranoida, dvs. sjukligt misstänksamma.

    Problemet för den entusiastiska tekniska hybris som nu varit ledstjärnan i samhällsutvecklingen i ett par hundra år är att dock att all hybris med nödvändighet slår tillbaka på ett eller annat sätt. DDT och dioxiner är två kemiska exempel. Själv är jag idag lite misstänksam mot glyfosaterna.

    Mänskligheten har nu nått så ’högt’ i vår tekniska utveckling att vi som bekant med några knapptryck kan förinta oss själv på väldigt kort tid. Är inte detta beundransvärt? Detta verkar dock vara saker som man inte gärna vill tänka på och jag vet egentligen inte varför jag häromdagen av nyfikenhet råkade klicka på en YouTube-video som handlade om den ’Största vätebomben’ (där ’bräckte’ ryssarna bevisligen amerikanarna, i början av 60-talet, rejält med sin flygburna bomb på motsvarande 50 000 000 ton högexplosivt konventionellt sprängmedel) – jag mådde inte riktigt bra efter att ha sett videon måst jag erkänna.

    Jag var ju så lycklig i min ungdom i min teknikoptimism när jag tillverkade smällare i varierande storlek tillsammans med mina kompisar. I lumpen blev jag av naturliga skäl uttagen till skyddstekniker, dvs, fick en specialistutbildning inom ABC och som står för Atombomber, Biologiska och Kemiska stridsmedel. Jag fick då en djupare inblick i de mänskliga perversiteter som kan åstadkommas med hjälp av fysik och kemi.

    Egentligen är det samma sak med det moderna jordbruket som med vätebomberna men till skillnad mot de senare är processen där mänskligheten förintar sig själv redan i full gång när det gäller jordbruket, det är bara att den går i långsammare takt än med vätebomber. Vi tryckte på jordbruksknappen redan för 10 000 år sedan och den interkontinentala raket som denna revolution då startade har, som alla sådana raketer gör, accelererat och när den sedan nått sin högsta punkt, då bränslet är förbrukat, är raketen dömd att falla till marken.

    Författarna Jared Diamond, Lierre Keith och även Derrick Jensen har i denna ordning, i sina böcker, ventilerat en allt starkare dystopisk syn på vår gemensamma jordbrukande framtid. Jared Diamond kan jag rekommendera för de som vill ha den mer välkammade varianten. De två övriga vill att något handgripligt ska hända för att bryta vår långsamma ’dödsmarsch’ men deras perspektiv är inte roliga även om de kan verka mer troliga.

    Nu råkade jag också, dumt nog, googla på ordet ”Dödsmarscher” och råkade då på de ohyggligheter som skedde i slutet av andra världskriget när koncentrationslägren evakuerades inför de annalkande befriarna. När det gällde dessa marscher brydde jag mig inte ens om söka efter några videos.

    Ja nog har vi redan haft mänskliga ’höjdpunkter’ så det räcker mer än väl.

  42. 42

    @ Gunnar Lindgren:
    Det är nu 40 år sedan en vän till mig fick ett projektarbete på Chalmers. Han skulle organisera ett bostadsområde till att sortera sina sopor. Vi var först men nu gör alla det, både antidystopiskt och en illusion av att vi gör något åt miljön. Han samlade även in det komposterbara och meningen var att kompostjorden skulle säljas som blomjord.

    Men komposten blev så giftig att den var tvungen att lämnas in för giftdeponering. Det var då jag förstod att jag var tvungen att bli noggrann i mitt val av mat i livet. Utan tvekan är det den ständiga tillförseln av gifter som ackumuleras över tid, som innebär att det förr eller ännu tidigare kommer att tvinga oss att sluta tillåta denna medvetna giftspridning. Men då krävs det nog att det föds fler, än den dubblering (på kort tid) till 8 pojkar per tusen som föds med missbildad snopp. När hälften av mänskligheten blivit hermafroditer så kanske vi kan ta en diskussion om att stoppa miljögifterna.

    Känslan/inbillningen av att giftspridningen minskat i modern tid beror förmodligen på blå dunster från myndigheter och massmedia. Samtidigt var det en mer ohämmad giftspridning förr även om gifterna var färre. Oljepannorna puttrade i var mans hus och man lärde sig konstgödsla sin trädgård och hantera ogräs med gifter.

    Min by, Gamleby fick ett fantastiskt demokratiskt kommunbeslut, att byns avlopp skulle ledas i pipeline till centralortens betydligt modernare anläggning. Det skulle ha resulterat i att min by blivit så giftfritt, ett samhälle någonsin kan bli. Fisken i viken hade i sinom tid åter kunnat föda mig 200 dagar per år, istället för nu då den är mer eller mindre oätlig, en fisk i månaden rekommenderas till vuxna. Endast invandrare äter idag den svårt förorenade fisken. Där endast gamla gäddhonor är reproduktionsdugliga. Fisket i naturen idag är beroende av att människor planterar in fisk. Naturen verkar inte klara det längre.

    Men en tjänsteman körde över det demokratiskt fattade beslutet och genomdrev en dispensansökan för fortsatt drift av ett uttjänt reningsverk och förorening av avloppsvatten i vårt närområde. Så nu har folket investerat stora summor för en utbyggnad av en undermålig avloppsrening som kommer att garantera ytterligare giftspridning i 20 år av det vatten som försörjt oss människor i 6 000 år. Alla Sveriges avlopp samlas i kustkommuner och totalförstör våra skärgårdar. Man ser naturen förstöras inför sina ögon, sakta men säkert.

  43. 43

    @ Georg W:
    Se en treminutersvideo här nedan från Danmark. Förstod inte mycket men bilderna på slutet visar danska nyfödda grisar innan avlivning med riktigt otäcka missbildningar. Det rör sig troligen om GMO-foder med Bt -toxin, eller för mycket roundup ? Vi kan alltså få i oss en hel del, via grisarnas tarmar som gradvis tunnas ut av Bt och då släpper Bt-toxinet in i blodet, och därigenom till alla grisens vävnader.
    Vid korttidstest på friska grisar från en frisk stam (antas) har Monsanto visat att Bt toxinet stannar/förgörs i tarmarna. I verkliga livet går det alltså rätt igenom, efter ett tag eller/och några generationer på GMO. IBS.
    https://www.youtube.com/watch?v=ad2B7bFg4oQ

  44. 44
    Spanstind säger

    LCHP? Andemeningen är ju självklart att några skall läsa lite fel och förknippa det med något annat. Undrar lite försynt hur vanligt begreppet ” LCHP ” egentligen är.

  45. 45
    Margareta säger

    Man kan tillverka sitt egna pH-korrigerade C-vitamin.
    Ta ett kryddmått askorbinsyra (är c:a 1gram.) i ett glas.
    Tillsätt 1 kryddmått bikarbonat. OBS. det måste vara ren bikarbonat och inte innehålla aluminium, som en del bakpulver gör.
    Tillsätt vatten.
    Det kommer att bournera, så det måste finnas volym kvar i glaset för det.
    Vänta tills bourneringen är färdig.
    Klart!.

  46. 46

    Mycket bra inlägg Annika! =) Tack!

  47. 47

    @ Margareta:
    Tack Margareta för ”receptet”

  48. 48

    Jag måste hejda mig lite och fundera ett ögonblick på vad det är som har hänt här i den här tråden.

    En undersökning från Karolinska säger med vetenskaplig exakthet att kött ifrån dagligvaruhandelns köttdiskar är deras mest inlagrande föda av miljögifter i våra kroppar. Mer gifter än de pesticidrester som frukt o. grönt och spannmål innehåller och genererar. Gifterna i vegetabiliska produkter är väl dokumenterade i ständiga rapporter. Men att köttet skulle vara ännu giftigare är nytt för oss alla och att det skulle vara de giftigaste köttet i Europa, tvingar oss att omvärdera hela den svenska diskussionen om den regelomgärdade och dyrare OCH NÄSTAN EKOLOGISKA produktionen av det svenska konventionellt producerade köttet. Jag vill hävda att det endast är ekologiska produkter som är LCHF. Det är dags att införa en ny vetenskapligt doktrin. Konventionell producerad mat innehåller betydligt mer miljögifter än ekologisk matproduktion.

    Vi har alla blivit invaggade att vi Svenskar är bäst på matproduktion. Men den här vetenskapliga undersökningen bevisar att vi är sämst på matproduktion i Europa och vårt giftiga samhälle och giftiga konsumtion, förgiftar även den ekologiska ”giftfria” mat vi betalar dyra pengar för.

    Ingen klarar sig, men det är uppenbart efter den här diskussionen att konventionell mat kommer att förgöra sina konsumenter och vi kan bara be till högre makter att de ekologiska alternativen ska vara så lite förorenade att vår kropp klarar att hantera den minskade mängden miljögifter.

    Om man inte söker efter miljögifter i maten så hittar man inga och allt är lugnt och frid råder. Myndigheternas strategi fungerar utmärkt, fram tills nu. Nu VET vi! Undvik dagligvaruhandelns köttdiskar. De ÄR gifigast!

    Vi borde veta exakt hur mycket miljögifter en produkt innehåller. Samhället bjuder producenterna på ansvarsfrihet under förutsättning att de tar sitt ansvar. Medvetenhet om den faktiska situationen skulle därmed tvinga fram ett helt nytt regelverk i den svenska produktionen och vi skulle då tvingas gå medvetet mot ett ekologiskt giftfritt samhälle.

    Fortsätter vi i nuvarande spår kommer giftet bara att manifestera sig mer och mer med tiden och snart får vi kämpa för mänsklighetens överlevnad.

    Vi borde göra en namninsamling och kräva att vår dagliga födas giftinnehåll deklareras!

    För övrigt fick vi alla lära oss i lågstadiet att djur anrikar gifter från naturen, eftersom det är deras mat och ju högre upp i näringskedjan man kommer desto högre grad av anrikning. Bäva månde människan! Det var när havsörnen nästan dog ut av miljögifter. Jag tror att de matar dessa djur med producerad mat för att deras normala mat är för giftig.

    Vart jag än vänder mig så ser jag bara korkad politik som bara förstör. Vi bygger inget samhälle idag! vi ruinerar mänskligheten och omprogrammerar våra DNA till något vi inte har en aning om men som förmodligen kommer att innebära vårt självförgörande.

    https://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Vaxtgifter—fordjupning/

  49. 49
    Gunnar Lindgren säger

    @Georg W

    Det är ju detta som är tragedin med slamspridningen. Just denna typ av svåra miljögifter samlas upp hela samhället i avloppssystemet. Till och med dioxinhaltigt flytande avfall från sopförbränningens rökgasrening leds till avloppet och slammet. Sedan avdunstar miljögifter från slamspridda åkrar och faller ned på allt foder till köttdjur. I andra länder som exv Holland och Schweiz sprids inget slam. Det är inte konstigt att svenskt kött innehåller mycket miljögifter.

    Vad heter rapporten från KI? Georg W kan du ringa mig 070 567 90 54

  50. 50

    @ Gunnar Lindgren:

    Oj, nu blev jag starstruck igen. Jag och barnen ska utforska en fornborg nu. Jag ringer ikväll.

    17
    Lars Henrik says:
    1 december, 2014 at 02:03

    Tack Tommy, då hittade jag en länk i vatt fall. Antar att man kan köpa access till full text?

    https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412014003390

    Tommy Cederholm är visst ett av namnen bakom. Vi känner igen det namnet i sammanhanget.

  51. 51
    Lars Henrik säger

    Georg W Skrev:

    Jag vill hävda att det endast är ekologiska produkter som är LCHF.

    Jag håller med om detta! Trots nedfall av gifter på vallen är med all säkerhet de ekologiska och gräsbetade alternativen de bästa. Då får vi i vart fall ett kött med normal fettsyrafördelning plus antagligen en hel rad andra fördelar, både för vår hälsa och för naturens mångfald.

    Mer vall och äng. Mindre monokulturell åker!

  52. 52
    olle holmqvist säger

    @ Gunnar Lindgren:

    Gulan !
    du har gjort två insatser som var och en borde ge dig en plats i historien. Slam & Margarin. Om annat gör vi olika bedömningar. Jag tror – inte – som du och den mäktiga opinionsbildaren Stefan Jarl och hans uppbackande professor Åke Bergman att allt nytt i kemikalieväg är farligt bara för att det är påvisbart med nutida analysteknik. Det kan säkert vara så i många fall.

    Känt exempel är solanin i potatis. Dödlig dos: 0,4 g.Potatis skulle aldrig blivit godkänt som livsmedel om det försökintroducerats idag sa t ex SLV för 30 år sedan.

    Vi däggdjur o många andra har ett avgiftningsorgan cytokrom P450. s funkar t o m på nya gifter.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Cytokrom_P450
    https://www.ebi.ac.uk/interpro/potm/2006_10/Page1.htm

    Evolutionen skulle inte försett oss med detsamma om inte naturlig gift-exponering varit en naturlig
    och ständig del av vår verklighet. Mao vi är konstruerade för att tåla en del. Ett annat evolutionärt skydd är alla äckelreaktioner. I en av våra kroppsmynningar stoppar vi in mat. Ur en annan kommer resterna ut – det äckligaste man kan tänka sig. Det tycker vi utan att ha prövat. ( Andra däggdjur gör faktiskt så.)

    Konkluderande muspip: Gifter är ngt mkt naturligt

    Georg W 48 ovan bra länk till SLV. trodde inte man därstädes kunna prestera så bra.

  53. 53
    Lars Henrik säger

    olle holmqvist Skrev:

    Konkluderande muspip: gifter är ngt mkt naturligt

    Muspipet sparkar möjligen in öppen dörr? Jag tror de allra flesta är medvetna om naturliga gifter. Sådana har varit objekt för diskussion här tidigare.

    Däremot är väl inte så många av oss vänner av extra människoskapade gifter, som i många fall känns tämligen onödiga och något vi borde kunna påverka. Är det inte dessa som diskussionerna här mest har handlat om?

  54. 54
    olle holmqvist säger

    @ Lars Henrik:
    Har du ngn uppfattning om mängd relationen mellan naturliga o onaturliga ?

  55. 55
    Lars Henrik säger

    olle holmqvist Skrev:

    @ Lars Henrik:
    Har du ngn uppfattning om mängd relationen mellan naturliga o onaturliga ?

    Området är ganska dåligt utforskat såvitt jag kan se, men jag kan tänka mig att de naturliga gifterna utgör en antalsmässigt dominerande andel av kakan.

    Därtill, om vi talar om mat, så kan det skapas en hel del nya gifter beroende på hantering och tillagningssätt. Hög stektemperatur har väl ansetts vara en riskfaktor. Mängd, ämnets verkan och sättet att få det i sig avgör antagligen hur farligt det är. Variation är kanske att föredra för att skydda sig. Varierad LCHF?

  56. 56

    @ olle holmqvist:
    Också stort tack för ditt inlägg Georg W och länken ovan.
    Det nya Bt-toxinet som Monsanto gjorde från det naturliga och försåg sina GMO Bt-växter med skiljer sig från det naturliga genom att det inte bryts ned lika lätt. Naturligt Bt toxin bryts t.ex. snabbt ned av solljus.
    Glyphosate som är storsäljare även i Sverige dödar växter genom att komplexbinda viktiga spårmetaller för dessa, och kanske även för oss?
    Kan vara en stor anledning till många av de pillerburkar vars försäljning ökat explosionsartat sista 30 åren. SLU borde bl.a ägna sig åt att kartlägga vilka spårmetaller som försvinner mest genom glyfosatanvändning! En annan anledning är att just djuprotade ”ogräs” är bäst på att dra upp inte bara fosfor utan även mineraler från djupet och lämna dessa till andra växter när de dör.

    Det kan aldrig vara säkert att i brist på 100%-iga bevis fria istället för att fälla när det gäller gifter.
    Men om kostnaden att utesluta blir hög och risken verkar låg kan man ju tveka. När det gäller att välja giftfritt istf för besprutat var iaf jag tvekande tills det stod klart för mig att slaktdjur i Sverige inte bara äter besprutat (glyfosat) spannmål under sista 6 månaderna av sitt liv, utan det är även tillåtet, t.o.m. i Sverige(!) och hela EU att importera GMO spannmål till djurföda!

    Bt-toxinet gör som bekant hål i tarmväggarna på de insekter som förtär gröda med dessa GMO-gener inplanterade. Insektens tarmväggar är mycket tunna och snart (timmar, dagar, eller ??) blir läckaget genom tarmvägg till omslutande blodkärl så stort att insekten snabbt förgiftas av det läckande tarminnehållet och dör.
    Monsanto hävdar att i djur och människor förgörs Bt toxinet i våra tarmar och är därför ofarligt.
    Slaktdjur matas vanligen 4-6 månader med spannmål, ÄVEN I SVERIGE, såvida det inte är ”gräsavslutat”.

    Men allt är inte GMO. Deklareringstvång snarast!

    Eftersom man åtminstone i USA funnit att tarmar från GMO-matade slaktdjur inte längre kan användas till korvskinn pga att de spricker för lätt, visar detta att Monsantos tester var för korta och att de endast beaktade fullt friska djur/tarmar. Strax före slakt efter flera månaders daglig matning med Bt-toxin-innehållande spannmål kan man alltså förvänta sig avsevärd förtunning av tarmväggarna som inte utesluter att Bt-toxinet går ut i djurens blod och därmed till allt kött och fett det producerar. Alltså direkt in i de blivande dagligvarorna.

    Mitt ”specialintresse” här ligger i att min fru sedan flera år lider av ”tunna tarmväggar” och att vi inte lyckast komma tilrätta med det kontinuerligt. Men efter vad vi nu vet blir det alltså bara ekologiskt kött eller kött som garanterats inte matats med GMO-spanmål, hur vi nu ska lyckas få det utan att köpa ekologiskt!
    Att EU inte tillåter GMO som människoföda är utmärkt och måste hållas vid liv, men att samtidigt tillåta GMO till djur som blir vår föda måste med samma ögon vara förkastligt och ett brott mot den första regeln om giftet kan överföras till kött så lätt som beskrivits ovan.

    Samtidigt är det ju inte precis någon nyhet att miljögifterna anrikas i toppen av näringskedjan, ala örnsjukan.
    Kan någon hitta lagtexten som förbjuder GMO i vår direkta föda och tillåter den i vår indirekta?
    Kanske finns det där villkor?
    Beträffande avgiftning görs ju denna i levern varefter denna rensas ut så snart vi äter en del fett, helst blandat med bindande växtrester för att motverka återcirkulation.
    Ju fettsnålare alltså desto sämre leverstatus, säger jag iaf. Andra synpunkter ?

  57. 57
    Professor Göran säger

    Lars Henrik Skrev:

    Området är ganska dåligt utforskat såvitt jag kan se, men jag kan tänka mig att de naturliga gifterna utgör en antalsmässigt dominerande andel av kakan.

    Ja tror själv att människan (som alla djur) har ’lärt sig’ vad kroppen mår bra i sitt födosökande av rent evolutionära skäl. Lukt, smak, omedelbart illamående och diarréer är då sätt att minimera förgiftningar. Sedan har vi dessa fantastiska njurarna med sin enastående förmåga att sortera skadliga och oskadliga molekyler och sedan göra sig av med de senare.

    Här kan man om man är debattlysten förstås börja argumentera för att alla ämnen är giftiga. Om man dessutom har en förkärlek till medeltida skolastik, den ordvrängande debattideologi som vårt medicinska etablissemang verkar var väldigt förtjust i när det gäller alternativmedicinen, kan diskussionerna bli både långa och meningslösa. Framför allt blir skolastiken då ett sätt att undvika en verkligt seriös debatt kring huvudfrågan, t.ex. kring orsakerna att en tredjedel av alla dödsfall inträffar på grund av just skolmedicinen, och allt annat som verkligen är sjukt inom denna medicin. Det blir som att sila mygg och samtidigt svälja kameler som talesättet lyder. Det är nog detta jag framför allt ser hos våra ’skeptiska’ anhängare när de taggar upp sig – de angriper aldrig skolmedicinen seriöst.

    Jag råkade nyss lyssna på en liten bit av en debatt på P1 om ”Hur mycket knark vi tål!” Där berättade en av deltagarna hur hon själv hade drabbats av psykiatrin och som hade ’saboterat’ tre år av hennes liv med hjälp av de vinstgenererande psykofarmaka som hon tvingades på och där hon själv sedan lyckades räddat sig undan från denna ’vård’ med hjälp av att köpa cannabis illegalt.

    Man kan fråga sig vad ’förgiftning’ egentligen innebär men den mest avancerade är nog den som åstadkoms med de receptorblockerande psykofarmaka som villigt skrivs ut av psykiatrikerna om man nu inte själv uppsöker illegala langare och gör det självmant.

    Ännu underligare tycker jag det är att människan i alla tider medvetet tycks ha tagit hallucinatoriska droger för att uppnå förändrade, religiösa medvetandetillstånd. Här har framför allt växter använts men även de giftiga gaser som fanns i de underjordiska grottor som uppsöktes av schamanerna i akt och mening att hamna i ett sådan tillstånd. Oraklet i Delfi är här kanske det mest kända exemplet. Även Pytagoras och Parmenides hade sina underjordiska kryptor i Italien trots att de anses ha sysslat med vetenskap men på den tiden var det förstås inte så stor skillnad mellan religion och vetenskap. Ibland undrar jag om det är så stor skillnad idag heller med tanke på hur ’vetenskapen’ vrängs på universtiteten och framför allt hur den missbrukas inom den ’evidensbaserade medicinen’. De tär lätt att bli ’deprimerad’ om man börjar tänka för mycket 🙂 .

  58. 58
    Professor Göran säger

    @ sten:

    Tack för ett väldigt klargörande inlägg!

    Där lärde jag mig lite grand igen.

  59. 59
    Professor Göran säger

    sten Skrev:

    Beträffande avgiftning görs ju denna i levern varefter denna rensas ut så snart vi äter en del fett, helst blandat med bindande växtrester för att motverka återcirkulation.

    Jag ’glömde’ att levern är ett av våra mest avancerade avgiftningsorgan. Njurarna verkar fungera mer som rena filtreringsanläggningar. Hur mycket har det forskas det på sådant?

    Hur som helst har jag tyckt mig märka en stark misstänksamhet mot lever som livsmedel, inte minst om man tittar i charkdiskarna i affären. Jag ser det sällan nuförtiden. Tillsammans med den här rapporten om ’giftigt’ kött så är det rimligt att levern samlar på sig det mesta av ’gifterna’ och att misstänksamheten mot detta kött som livsmedel är klart befogad.

    Annars är levern den absolut nyttigaste maten man kan få i sig och i traditionella samhällen var den betraktad som helig och åts helst färsk, rå och kroppsvarm som t.ex. när den delades av inuiternas jaktlag när en säl hade dödats.

    Själv har jag nu sju kilo gräsbetad (giftfri?) lever från Norrbete i frysen och som väntar på att bli leverpastej. Annars tillagar jag levern i kokosmjölk som jag kokar upp och omedelbart lägger ned leverskivorna i och att det hela sedan får svalna tills leverköttet blivit ’á la point’ som franska mästerkockarna uttrycker dvs. när köttet nått så där 65 grader och fortfarande är rött. Det smakar då som bäst.

  60. 60

    Vilken rapport avser du med ”giftigt” kött. Är det den om kostvanor hos äldre från Uppsala?

  61. 61
    akvileja säger

    @ Gunnar Lindgren:

    ”Ju mer LCHP-lik dieten var, desto högre var halterna av ett par olika PCB:er, tre långlivade bekämpningsmedel, kvicksilver och bly”

    ”Att äta enligt Världshälsoorganisationens och Livsmedelsverkets rekommendationer verkar ge minst belastning av miljögifter på kroppen”

    https://unt.se/uppland/uppsala/matvanor-bakom-miljogifter-i-blodet-3481494.aspx

  62. 62
    Professor Göran säger

    @ Gunnar Lindgren:

    Studien och ’rapporten’ kring de äldre i Uppsala är i min ögon strunt redan utifrån själva upplägget.

    Mitt inlägg nr 59 och resonemanget kring ’giftigt’ kött är naturligtvis hypotetiskt. Det verkar dock finnas en konsensus kring att miljögifter ackumuleras i våra kroppar och att våra kroppar ständigt arbetar på att göra sig av med dessa gifter.

    Som vanligt blir bilden väldigt komplex när man börja ’borra’ i frågan om när något livsmedel kan betraktas som giftigt och på vilket sätt. Östersjöfisken kan tas som ett typexempel. Hur mycket transfetter som kan tillåtas utan att ett livsmedel kan anses giftigt är ett annat. Om det är mindre än 1 % i det senare fallet är det tydligen tillåtet att påstå att det inte innehåller några transfetter vilket jag själv tycker är diskutabelt. Om man äter tre hekto av ett sådant livsmedel kan man då få i sig nästan tre gram.

    Tummen verkar vara på vågen i alla sammanhang inom livsmedels- och läkemedelsindustrin och djävulen bor i detaljerna som man brukar säga och dokumentskåpen är väl låsta. Det är nog främst av denna anledning jag själv alltmer ansluter mig till försiktighetsprincipen. Av egen erfarenhet ser jag ingen anledning att lita på någon av industrierna. Detta tror jag är en klok inställning med tanke på att marginalerna i tillvaron bevisligen inte så stora som de var för 50 år sedan i mitt fall.

  63. 63
    Lars Henrik säger

    Professor Göran Skrev:

    Lars Henrik Skrev:

    Området är ganska dåligt utforskat såvitt jag kan se, men jag kan tänka mig att de naturliga gifterna utgör en antalsmässigt dominerande andel av kakan.

    Ja tror själv att människan (som alla djur) har ‘lärt sig’ vad kroppen mår bra i sitt födosökande av rent evolutionära skäl. Lukt, smak, omedelbart illamående och diarréer är då sätt att minimera förgiftningar.

    Jag tror du har alldeles rätt. Frågan är dock hur mycket av dessa ’instinkter’ och överförda kunskaper som överlevt tusentals år av bofasthet, jordbruksberoende, världsreligioner och slutligen naturallienering och medicinens och nutritionens ”evidensbaserade” vetenskap.

    I detta läge tillämpar nog de flesta försiktighetsprincipen förståndigt nog och äter inte den där okända svampen. Kanske inte någon svamp från skogen alls. Bara från affären för dem kan man nog lita på? Försiktighetsprincipen är hursomhelst central oavsett om det handlar om ett djurs matsök i skogen eller vi människor i det 21:a århundradet. Den borde hursomhelst vara central och i all synnerhet i vår värld av matmånglare.

    Jag påstår att somliga aktörer i livsmedels- och medicinbranchen medvetet försöker sätta denna förståndiga princip ur spel. Är det i detta ljus man ska se tendensen jag tycker mig se att det krävs enorm bevisbörda eller monumentala indiciemängder för att avlägsna omtvistade produkter och ämnen från jordbruk, butikshyllor och tillverkning?

    När försiktighetsprincipen ringer i larmklockan och hissar varningsflagg får man det evidensbaserade slagträet i nyllet. Bevis krävs! Annars ingen åtgärd, oavsett antalet plakat utanför Livs- och Jordbruksverkens direktionsfönster.

    Föresten: Varför förekommer så ofta tidningen UNT i dessa unkna sammanhang? Är det p g a dess geografiska närhet till SLV och den ’välinriktade’ s k kostforskningen på universitetet på orten?

  64. 64

    Jag är anhängare till LCHF-kost och har länge förordat smör framför margarin m m.
    Samtidigt skall vi inte blunda för att jordbrukets animaliska livsmedel kan göras bättre och nyttigare genom att pressa tillbaka innehållet av miljögifter.

    Enligt min mening är inte bekämpningsmedel det stora problemet utan det är svårnedbrytbara och fettlösliga miljögifter i animaliska livsmedel. Där har t ex kor samlat på sig dessa gifter som fallit ned på betesmark och foderspannmål. Sedan samlar mamman på sig dem från mjölk, kött och ägg. Det är frågan om:

    Klorerade pesticider
    Bromerade flamskyddsmedel
    Dioxiner och plana PCB
    Perfluorerade ämnen.
    Policykliska aromatiska kolväten

    Dessa miljögifter finns i baslivsmedlen.

    Jag vill inte bagatellisera exponeringen för exempelvis ftalater eller bisfenol-A, men hotet från ovanstående grupper är allvarlig, då de samlas upp i fostret, navelsträngsblod och bröstmjölk. Vi skulle få lägre halter i kött, mjölk och ägg om vi avbryter slamspridningen. Jag hoppas att alla hjälper till med detta, då vi nu förstår att slammet är en viktig orsak som enkelt kan avbrytas till skillnad från många andra små källor.

    Läs också pkt 13 ovan, men helst
    https://np.netpublicator.com/netpublication/n48794020/10

  65. 65

    Även om våra universitet är friliberala handelsplatser för ekonomiska intressen. Där en forskare kan bli rik genom att göra som han blir tillsagd. I denna miljö växer det då och då fram egenartade individer som inte följer denna tingens ordning. De drivs istället av ett behov av att skaffa, utveckla och sprida viktig kunskap, öka medvetenheten. En sådan Wistleblower är Gunnar Lindgren på Chalmers. Liksom Annika, har jag fått se honom ta emot mycket oberättigat massmedialt förtal.

    Jag anser personligen att det är han personligen, som orsakat det multinationella omega 6-företaget Unilever, svåra ekonomiska förluster och nu slutligen deras erkännande att smör är en ren naturprodukt, till skillnad mot deras egen. Det markerar avslutningen på den artikel som Gunnar L. publicerade på sin sida på Chalmers och som jag och många andra sedan tryckte ner i halsen på de som trodde att margarin var ok. Idag vet ALLA vad margarin är för något. Tack Gunnar L.

    Jag är också säker på att det var Gunnar L. som separerade siffrorna för cancerförekomst hos barn i Barsebäcks närområde och därmed skapade signifikanta bevis för att de ”ofarliga” kärnkraftverken faktiskt har en dubblerad frekvens av barncancer.

    Jag vet inte om det är Gunnars undersökning som är grund för att världens kärnkraftverk sedemera undersöktes, vad gäller förekomst av barncancer och fann att det faktiskt är så. Hur som helst har kärnkraftsdebatten tystnat bland seriösa debattörer, för nu VET DE att kärnkraften är död. Än en gång, gränslöst mycket tack Gunnar L. Du är till och med farligare för skitcivilisationen än vad Annika är!

    Kasta loss segla lugnt! Han är träbåtsseglare också! Jag har alltid hävdat att det är ett speciellt släkte. För länge sedan kallades de virituoser – bra på det mesta.

  66. 66
    Lars Henrik säger

    @ Gunnar Lindgren:
    Här på Annikas blogg brukar vi förespråka ekologisk kost just p g a att vi ser den som nyttigare eller mer ’naturlig’ om man så vill. Nu när vi ser riskerna och de faktiska effekterna av slamspridning så måste vi relatera även till detta. Jag ska erkänna att jag tidigare inte till fullo insett omfattningen av detta problem.

    Jag ska göra som du föreslår. Hur stora arealer slamspridd åker pratar vi om i Sverige?

  67. 67
    Lars Henrik säger

    Detta kan tyckas vara OT i denna tråd men alls icke. Filmen som någon rekommenderade i en annan tråd för lite sedan, Origin, är verkligen att rekommendera och den handlar till stor del om ämnet för denna tråd och flera andra trådar här hos Annika. Den visas gratis ännu en tid p g a stort intresse. Se den och reagera!

    https://origins.well.org/movie/?contactId=861868&inf_contact_key=ef9d9729d57de990dbf788a8c9d27f0ab553f7fa6dd1bcb8388fb98f46ee9bb8&inf_field_Email=kahavia%40outlook.com&inf_TAep9BthIGqP3ZPd=

    Eller direkt på Youtube:

    Origins Exclusive Worldwide Premiere: https://youtu.be/Rf4vJKZXxn8

  68. 68

    @ Professor Göran:
    Levern är viktig. En bekant (ej LCHF) hade lever och njurproblem, och man lyckades transplantera levern. Man väntade på att allt skulle stabilisera sig innan njurtransplanation, men inom nio månader stod det klart att njurarna börjat fungera normalt efter leverbytet! Så LCHF är nog modellen att hålla levern ren så att det mesta av resten då fungerar bättre.

    Men kanske njurarna inte stämmer alls bra med glyfosat. På Sri Lanka där risbönderna både sprutar det icke frätande och till synes ofarliga glyfosatet ofta dagar i sträck, ibland för att ta bort ogräs ibland för att öka skörden, och sedan konsumerar det besprutade riset varande den egna billiga stapelmaten, härjar en livsfarlig njursjukdom. Det gick så långt att presidenten blev så övertygad om sambandet till glyfosat att det skulle förbjudas, tills de amerikanska exportambassadörerna vaknade och såg en möjlig kedjereaktion som måste stämmas snabbt för att undvika potentiell ”härdsmälta” med sista stora exportprodukten. Glyfosat och GMO är ju de enda riktigt stora exportprodukterna som det före detta vägvisande industrilandet USA har kvar och allt måste göras för att fler länder inte går i samma riktning som det uppstudsiga Ryssland och helt sonika förbjuder de vinstgivande produkterna tills de bevisats vara helt ogiftiga.
    Hur stora delegationer och mutor man kom med är naturligtvis okänt men SriLanka presidenten ändrade snabbt sitt beslut Teorin som Sri Lanka läkarna lagt fram är att när glyfosat andvänds i områden med höga gifthalter (Sverige här och där, alltså giftslammet…) kommer komplexbundna tungmetaller in i kroppen, vilket borde vara ofarligt. Sjukdomen är en ”kronisk njursjukdom” som ofta leder till snabb död även för många unga män (ris-arbetare) i 20-årsåldern, och man misstänker att just njurarna bryter ned en del av komplexen så att tungmetallerna då löses ut och orsakar njurskadorna.

    Monsanto förnekar som vanligt att deras vältestade produkter skulle kunna ha något med saken att göra, trots de mycket starka indicierna att huvudsakligen män som arbetat med besprutning och även äter de besprutade produkterna drabbas. Samtidigt ökar njursjukdomar i världen i takt med gift- och GMO baserad odling. Suck. En del jämför redan roundup med DDT, eller värre, pga av att effekterna är långsammare och okända och kommer fram en efter en vid längre försök.
    Eftersom det inte existerar några livsviktiga behov för medlen och utmärkta odlingsalternativ finns innebär fortsatt användning av glyfosatgiftet helt onödig eller rent vårdslös risktagning, som jag ser det.

  69. 69
    Lars Henrik säger
  70. 70
    Anders S säger

    Lars Henrik Skrev:

    Fru Bildt tycker det är fel att EU -länder kan förbjuda GMO:

    Det är väl bara att hoppas att Anna Maria Corazza Bildt, Europaparlamentariker, (M), ansvarig i matfrågor, och hennes anhang till 100% lever på besprutad och genmanipulerad mat och inte äter ekologiskt i smyg. Upp till bevis fru Bildt, visa kvittona på matinköpen. Ont ska med ont fördrivas.

    Stoppa TTIP

    https://ttippen.se/

  71. 71
    Anders S säger

    @ Anders S:
    EFILA bildades i Bryssel i somras av stora advokatbyråer och driver på att det så kallade investerarskyddet (ISDS) tas med i frihandelsavtalet (TTIP) mellan EU och USA. Om investerarskyddet bakas in i frihandelsavtalet betyder det att stora företag i framtiden kan stämma stater hänvisande till TTIP-avtalet. Ju fler fall där företag stämmer stater, desto mer jobb innebär det för advokatbyråerna som debiterar 1.000 Euro per timme.

    https://svenska.yle.fi/artikel/2014/12/02/um-far-skarp-kritik-handelsforhandlingar

    https://svenska.yle.fi/artikel/2014/12/05/motstandet-mot-frihandelsavtal-vaxer?ref=ydd-related-content

  72. 72
    Professor Göran säger

    @ sten:

    Tack för ett som vanlig intressant inlägg!

    För många år sedan läste jag en kommentar av någon som jag tror var representant för vår myndighet (Kemikalieinspektionen?) som godkänner användningen av nya kemikalier av olika slag och som påpekade att myndigheten egentligen var ’chanslös’ med tanke på alla kemiska ämnen som ständigt kommer ut på marknaden varje år.

    Vad som patologiskt händer med olika djurarter inklusive människan som under lång tid lever i och utsätts för denna kemiska cocktail i varierande grad vet förstås ingen. Intresset från de företag som vill tjäna pengar på de nya produkterna är per definition ytterst begränsat. Omoralen är satt i system och dold kunskap hos dessa företag gör att deras affärsverksamhet alltför ofta kan betraktas som rent kriminell. När man väl tjänar de stora pengarna på någon produkt är det sedan rimligt att alla knep tas till för att försvara att produkten skall finnas kvar trots att.

    Du nämnde DDT och Gunnar Lindgren en rad andra kemiska ämnen.

    Det verkar först vara när katastroferna är ett faktum som obehagliga sanningar sedan kryper fram kring vad som av affärsmässiga skäl sopats under mattan och oftast efter heroiska insatser av eldsjälar som Gunnar.

    ”Ops! – Det hade vi ingen ’aaning’ om!”

    Man kan i detta sammanhang fråga sig vad som egentligen menas med ett korrupt samhälle eller snarare hur mycket korruption ett samhällssystem tål innan det som en övermogen frukt faller till marken.

  73. 73

    Jag har ”Ecosiat” (googlat fast ekologiskt) och känner mig nu som en blandning av Jonathan Swift, När han föreslog att man skulle möta svälten på Irland med att äta upp barnen, som det fanns för mycket av, och Frans Kafka. När han ska förklara hur verkligheten egentligen fungerar.

    Rötslammet läggs på de 80 % av Sveriges åkerareal som går till djurfoder. Sedan visar det sig att 70-åringar som gillar kött är de som är mest förgiftade. Egentligen är det ju ganska naturligt.

    Jag kan se framför mig hur desperata kommunpampar ivrigt diskuterar var de ska göra av allt riskavfall från kommunens reningsverk. Problematiken tvingar fram lösningar baserade på aktuella tjänstemäns bristande informations- o. kunskapsnivå. Enklast är alltid den traditionella vägen, gräv ner skiten.

    Nu har vi svart på vitt på att detta system för vidare hormonförändrande föroreningar i det konventionellt producerade köttet. Som, jag upprepar, är så miljövänligt att etablissemanget i Sverige anser det vara nära det ekologiska. För att det inte ska bli en tankevurpa måste man därför se rötslammet som mycket bra gödsel i vår matproduktion med värdefulla ämnen som fosfor bl.a. som då återvinns. Enligt bönderna ät det ok om människomaten inte utsatts för slamgödsel det aktuella året. De tror inte slamgödseln finns kvar i marken efter ett år, verkar det som.

    Svensk matindustri håller på att begå självmord och det är inte lämpligt att diskutera det. För risken finns, enligt makthavarna, att sådan här information på mycket kort tid om det får fotfäste, kan skapa stor oreda i ekonomin och folks huvuden.

    Det är sjukt men vi som konsumenter måste bojkotta Svenskt kött tills de lovar att sluta med slamgödsel och under tiden dör svensk konventionell köttproduktion.

  74. 74
  75. 75
    Professor Göran säger

    @ Georg W:

    Intressant information!

    Georg W Skrev:

    Rötslammet läggs på de 80 % av Sveriges åkerareal som går till djurfoder.

    Ursäkta min okunnighet men hur går detta till? Fraktar man runt slam i hela Sverige och i vilken form i så fall? Jag får nog ta ett snack med min jordbrukarkompis som ägnar sig åt konventionellt jordbruk.

    Av Gunnar LIndgren fick jag för mig att man i stort sett hade upphört med att sprida slam på åkrarna men det kanske bara är på åkrar för sädesproduktion.

    Frågan är också om man håller på med detta otyg även inom ekoproduktion.

    Fortfarande litar jag på Norrbete.

    ”Lyckliga äro de okunniga (fåvitska?) ty de tillhöra himmelriket!” eller hur det nu var.

  76. 76

    Jag tänker på alla som odlar i sin egen täppa. De köper alla sina plastpåsar med jord och gödsel som är gjort av slamgödsel. Stackars människor! Hur ska de hantera den här informationen. Hemmaodlat ska ju vara det finaste man kan äta och plötsligt från ingenstans blir det oätligt, giftigt.

    Svenska riksdagen har beslutat att 30 % av vår kommunala avföring ska återanvändas på svenska åkrar. Politikens syndaregister växer, det här är oförlåtligt!

  77. 77

    Comment is awaiting moderation.

  78. 78
    Lars Henrik säger

    @ Georg W:
    Jag kontaktade miljöchefen på Hasselfors Garden (vår främsta jordleverantör) och frågade om de använde avloppsslam till jord på säck. Det gjorde de inte!

    Han sa vidare att Hasselfors inte befattade sig med sådant och att hans uppfattning var att detta bara förekom i jord på bulk, dvs på lastbil, till större markarbeten. T ex grönområden i sammhällen etc.

    Jag ska idag ringa till någon mer säckjordstillverkare och kolla hur de gör.

  79. 79
    Lars Henrik säger

    Även Weibull svär dig fria från slam i sina jordsäckar enligt denna artikel:

    https://mobil.svd.se/nyheter/ehec-kan-finnas-i-naturgodsel_svd-1382142

    Jag söker just kontakt med en person hos dom för att få det bekräftat.

  80. 80

    En säck från Hasselfors kostar 80 kr om jag förstått saken rätt. Problemet tror jag är de vårkampanjer där de säljer 5 säckar för en hundring, på macken. Den typen som jag skulle ha köpt, om jag odlat. Tror min trädgårdsmästare. De som är kunniga på området kan tydligen redan skilja på det här.

  81. 81
    Lars Henrik säger

    @ Georg W:
    Jag köpte tidigare dessa billiga säckar men har nu slutat med detta då jag fann jordkvaliten alldeles undermålig.

    Nu köps alltid ekojord till odling av ätbart och en hel del annat. I framtiden kommer vi att göra ganska mycket egen jord från våra komposter blandat med sand eller grus samt flis från kompostkvarnen.

    Jord i större lass köps enbart från närboende så att jag kan kontrollera ursprunget.

    Däremot undrar jag ibland varifrån de fyllnadsmassor och den jord som lades ut när tomten anlades i början av 90-talet kommer. Något säger mig att de förra ägarna inte var så nogräknade.

  82. 82
    Professor Göran säger

    Professor Göran Skrev:

    Fortfarande litar jag på Norrbete.

    Jag tog kontakt med Norrbete och de hade inte hört talas om att någon använt rötslam i deras trakter.

    Detta fick jag precis reda på innan jag med god aptit satte tänderna i levern som jag tillagat.

  83. 83
    Lars Henrik säger

    Nu har jag fått svar från den miljöansvarige på Econova som ligger bakom varumärkena Weibulls och Hammenhögs.

    De använder inte slam från reningsverk varken i sina jordprodukter på säck eller i sin anläggningsjord. Han tillägger att de inte gjort detta under hans trettio år ”som ansvarig för jordkvaliteten”. Däremot påpekar han att det finns tillverkare på den svenska marknaden som använder slam i anläggningsjord.

    Dessutom sprids slam, som vi redan vet, på åkrar i Sverige. Dock hade det varit intressant att veta omfattningen av denna spridning.

  84. 84

    @lars Henrik

    Det alstras ca i miljon ton slam per år i Sverige. Cirka en fjärdedel går till åkermark – dvs ca 250 000 ton. Om man lägger 3 ton slam per ha, sprids slam på ca 80 000 ha. Sedan avdunstar miljögifter från dessa arealer och faller ned på ALLA odlingar.

  85. 85

    @ Lars Henrik:
    Betyder det att det INTE finns slamgödsel i påsar eller finns det fler producenter som säljer påsar med rötslam i?

    Det vore ju skönt om det inte fanns rötslam i vår blomjord. Men om det finns så behöver man få reda på det. Jag får kolla det i vår.

  86. 86

    @georg W

    Jag kollade detta för ett halvår sedan. En företag för blomjord förnekade detta, men angav ett annat företag som skyldig – men tyvärr hittar jag inte nu uppgifterna. Återkommer om/när jag hittar dem.

  87. 87
    Lars Henrik säger

    @ Georg W:
    Jag vet inte men en av dem jag talat med kunde tänka sig att det fanns i någon annan tillverkares säckar. Jag ska kolla lite på de större trädgårdskedjornas egna lågrprisjordsäckar härnäst. Typ Blomsterlandet och Bauhaus.

    Nu känner jag i varje fall till några jag kan lita på och de vet att somliga intresserar sig för hur deras jord tillverkas 🙂

  88. 88

    Tredje gången gillt!

    Jag har fört ut den här diskussionen till SvD idag om 70-åriga tonåringar och blivit totalcensurerad och totalattackerad av internettroll.
    Min sista kommentar hämtade jag härifrån och Gunnar L. (84) Den blev inte censurerad. Däremot blev det knäpp tyst.

    Nu är det uppenbart att tidningarna har ett koppel med internettroll för att kunna radera diskussioner som är obekväma.

  89. 89
    Professor Göran säger

    @ Gunnar Lindgren:

    Denna tråd har varit en ögonöppnare för mig men det är en hel del jag inte förstår här.

    Att 80 % av all åkermark är direkt kontaminerad med slam har nämnts men det verkar som de flesta förnekar att sådant förkommer.

    Vilka fakta finns egentligen? Det borde ju finnas omfattande statistik på giftspridning av detta slag tycker man.

    Men är kanske detta något som betraktas som så ytterst skamligt att det helt enkelt skyfflas under mattan och där dokumentation av förklarliga skäl därför blir minimal? En het potatis helt enkelt?

    Får bönderna betalt för att ta hand om och sprida slammet och hur mycket i så fall. Hjälper kommunerna kanske själv till med spridningen?

  90. 90

    Test!
    Jag har skrivit ett gäng kommentarer. Vi får se om vi får se eller om internet snott dem.

  91. 91

    Idag har jag fått 14 kommentarer om slamgödsling censurerade på SvD. Dock fick min citering (kommentar 84) av Gunnar L. vara kvar. Med resultatet att debatten fullständigt dog.

  92. 92
    Annika Dahlqvist säger

    @ 90 Georg W:
    Denna kommentar hittade jag bland skräpkommentarerna nu. Denna blogg får tusentals av skräpkommentarer varje dag. Skräpkommentarerna skickas av olika motorer, som jag inte förstår vitsen med. Sen kan det tydligen hamna riktiga kommentarer där också av okänd anledning.

  93. 93

    @ Annika Dahlqvist:

    Kan det finnas någon möjlighet för utomstående att påverka den här bloggen?

    Eller kan det ha att göra med att jag blir entusiastisk och skriver för mycket? Det händer alltid när jag fått in en femetta på kapitalismen och drivs av manisk energi.

  94. 94

    @ Professor Göran:
    80 % av Sveriges åkermark används för djurfoderproduktion och där är det tillåtet att sprida 30 % av vårt kollektiva rötslam enligt riksdagsbeslut. Se Gunnar L.s siffror kommentar 84.

    Mitt intryck (från Internet) är att det är kommunerna som gör sig av med riskavfall på det här sättet. De kan inte vara omedvetna om vad de gör.

    Personligen får jag en känsla av att det här problemet sammanfattar hela vår miljöpolitik. Hela vår dubbelmoral och hotet mot mänskligheten.

    Tänk om lösningen är så sjukt enkelt. Sluta slamgödsla och se gifthalterna minska i nyfödda.

  95. 95

    @Georg W
    Ja, så här är det. Slamspridningen lyckas tysta en nödvändig debatt. Miljömagasinet har dock tagit in följande ledare i senaste numret:

    https://www.miljomagasinet.se/artiklar/141203-inga-miljogifter-i-barnens-mat.html

    Ett djupgående problem är att slamsidan infört begreppet ”karens”. Det betyder att det är bara odlingsåret som åkern räknas som slamspridd. Efter en ”karens” på cirka 2 år räknas åkern som jungfruligt ren. Vi vet att kadmium, bly, dioxin, perfluorerade miljögifter etc etc ligger kvar i åkern – dvs den är slamspridd i all framtid. Det är detta som gör det så svårt att bilda sig en uppfattning om en köttproducent verkligen inte låter djuren beta på slamspridd mark? De äter dock spannmål från slamspridd mark.
    Hela denna härva är fylld av nödlögner, överdrifter, bagatelliseringar osv. Ett stort ansvar vilar också på jordbruket som varit okritiska och anammat slamföreträdarnas synsätt och uppgifter. Men man kan inte begära att den svenska jordbrukaren skall bemästra den ytterst komplicerade slamsituationen och dess kemi.

    Gå in på http://www.renakerrenmat.se och se hur:
    1. jordbrukaren får pengar för att sprida slam
    2. Slammets bidrag av fosfor är närmast försumbart.
    3. Tillförseln av giftiga metaller är långt större än det som förs bort med skörden. Obalansen är cirka
    200 ggr för kvicksilver
    600 ggr för bly
    1 000 ggr för silver (mycket giftig för markens organismer)

    Fortsätter detta blir marken inte längre odlingsvärd på grund av metaller som förgiftar marken och metaller som förgiftar människan (kadmium, bly, arsenik m fl). Där har man hamnat i Kina för stora arealer.

    Jag är glad över att flera griper in i denna kamp!

  96. 96
    Anders S säger

    @ Gunnar Lindgren:
    Är det dyrt och komplicerat att testa vilka gifter som finns i jorden?

  97. 97

    @Anders S

    Man måste ange vilka ämnen de skall söka efter och ju fler ämnen – desto dyrare. Ett företag som gör sådana tester är Eurofins http://www.eurofins.se/

    Vill du veta metaller, miljögifter eller kemikalier i största allmänhet?

  98. 98

    Äntligen har jag fått min namnlista att trycka ner i halsen på politiker. Dessutom fick jag chansen att ge några av mina bybor en tumme upp. Vem vet, vi kanske petar ner Gunnar Lindgren och Annika Dahlqvist från toppositionerna 🙂

    https://upprop.nu/YUUF

    Jäkligt roligt det här. Nu blev jag glad igen:

    Stort tack för återuppståndna länkar.
    Jag saknar cirka 50 000 namnunderskrifter här.

  99. 99

    @Georg W

    Fantastiskt bra Georg!

  100. 100

    test!

    Nu är jag där igen! Det funkar inte. här är länken i alla fall. Tillhörande text ligger i filtret.

    https://www.svd.se/opinion/ledarsidan/70-arig-tonaring-soker-jobb_4173291.svd

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa