Kungsörnen använder inte slamgödslad spannmål (säger dom)

Sally Gunnarsson på Kungsörnen/Lantmännen mailade mig att de inte använder slamgödslad spannmål i sina produkter. Se kommentarsdiskussionerna nedan.

Comments

 1. 1
  Rolf Löfgren säger

  Jag tror inte ett dugg på Kungsörnen/Lantmännen. De gör allt för att mörka sitt totala ointresse att få bort avloppsslammet från åkermarken. Lantmännen vill öka spridningen av slammet.

  Läs på Ren Åker Ren Mat: https://www.renakerrenmat.se/

 2. 2

  Vi har talat om för Ren Åker Ren Mat vid flera tillfällen att vi inte använder slamgödslade spannmålsråvaror till våra livsmedelsprodukter. Jag talade med Gunnar Lindgren om det idag. Mer information på http://www.lantmannen.com/blogg

 3. 3

  Sally,
  har ni undersökt varför ni har 6x så mycket kadmium i era produkter som de andra som mätts på ”ren åker ren mat?

 4. 4

  Sally,
  nu läste jag mer på ”ren åker ren mat”. Ni har ju även 4x så mycket PAH som genomsnittet, detta är ju mycket alarmerande siffror måste jag säga. Har du någon kommentar till detta?

 5. 5

  Det är inte genomsnittet. Tyvärr så genomfördes undersökningen av en anhängare till Ren Åker Ren Mat. Läs gärna mer på www,lantmannen.com/blogg och debattartikeln i GP imorgon. /Sally

 6. 6
  Anders S säger

  Finns ändå inget från Kungsörnen som lämpar sig att äta!
  Läs Wheat Belly av William Davis, M.D.

 7. 7

  Sally,
  jag tittade på sidan men det finns inga siffror presenterade från er gällande ert genomsnitt respektive max- och minvärden på exempelvis kadmiumhalten, vad är era siffror? Hur garanterar ni att inte någon av era leverantörer använder slam, hur kontrollerar ni detta?

 8. 8

  Sally,
  nu såg jag på er hemsida att ni använder slamodlade produkter till djurfoder. Kadmium är ju en tungmetall som lagras upp i köttet. Har ni undersökt kadmiumhalterna i köttet som äter era produkter?

  Detta visar ju ändå att ni har samarbete med leverantörer som använder slam på åkrarna och att ni stödjer företeelsen, bra att det kommer fram.

 9. 9
  Rolf Löfgren säger

  Det är upp till Lantmännen att visa att de aktivt tar avstånd från produkter som har gödslats med avloppsslam. Jag vill se bevis att Lantmännen stoppar inköp av produkter från slamgödslad åker.

  Jag vill också ha en mycket bra förklaring till de mycket höga värdena i analysresultatet!

 10. 10

  ”Rätt ska vara rätt”. Här finns mycket att gräva i…

  Tack,Annika, för att Du tog upp detta. Avloppsslam som gödselmedel är redan mycket spritt så hur Kungörnen/Lanmännen ska komma undan detta kan man undra. Nu väntar vi på kalla siffror från Sally.

  De siffrorna blir också intressanta att jämföra med de som finns i ”Ren Åker Ren Mats” undersökning! Är det verkligen möjligt att skilja ut alla de gifter som finns i slammet? Detta är något mycket allvarligt för spannmålsproduktionen.

  Mvh
  Rolf Aronsson

 11. 11
  Äpplet säger

  Shit, vad vidrigt.
  Idag köpte jag biodynamiskt och ekologiskt vetemjöl från Saltå Kvarn. Bye, bye forever Lantmännen och Kungsörnen. Så mycket för ren mat.

 12. 12
  Rolf Löfgren säger

  Vart tog Sally Gunnarsson vägen? Det finns mycket som är oklart i detta med avloppsslam!

  Tills Lantmännen klart kan visa hur det står till, så rekommenderar jag, bojkotta Lantmännens produkter!

 13. 13
  n Gunnar säger

  Borttaget
  //Moderator

 14. 14
  Äpplet säger

  Vilka hycklare de är. Jag ser bioreklamen framför mig där de propagerar för sin ”rena” ”kvalitativa” mat. Bojkott, med största nöje.
  Nu köper jag kanske vetemjöl en gång var femte år och det slutar alltid med att 90% åker i soporna, men jag tänker bojkotta alla deras produkter hädanefter. Hoppas att fler också gör det.

 15. 15

  Äpplet. Men varna de som köper dessa produkter. Livsfarligt med andra ord.
  Det här tänker jag följa upp ivarjefall och lägga ut på min blogg som har ett stort antal läsare.

 16. 16
 17. 17
  Gunnar Lindgren säger

  Det råder inget tvivel om att Lantmännen tar emot slamodlad spannmål och levererar detta vidare till livsmedelstillverkare. Om nu slamodlad råvara inte skulle hitta vägen till just Kungsörnen – är det inte etiskt stötande att skicka denna tvivelaktiga råvara till andra i stället?

 18. 18

  Hej Gunnar! Det handlar inte om att ”skicka vidare” tvivelaktigt spannmål Gunnar, det handlar om kund/leverantörsrelation. Varje kund ansvarar för att tydligt och klart definiera sina krav på råvaran, på samma sätt som Kungsörnen har gjort. Lantmännen som leverantör av spannmål ansvarar för att leverera enligt de krav som kunden ställer. Det är så det fungerar och måste fungera i ett affärssammanhang när det gäller att fördela ansvaret i en leverantörs kedja. Varje aktör i livsmedelsbranschen har sedan som ansvar att för sina kunder och konsumenter svara på frågor om hur råvaran i deras produkter är producerad.

 19. 19
 20. 20
  Rolf Löfgren säger

  Lantmännen bedriver dubbelmoral genom att säga att de inte använder slamgödslad spannmål för matproduktion, men förordar slamspridning på åkermark för foder- och energiproduktion. Av all åkermark som används för spannmålsodling används ca 80% till foder. Det innebär att det allra mesta av vår åkermark kan slamgödslas.

  En åker som fått slamgödsel är för alltid skadad, dessa gifter finns kvar hur länge som helst. Varken Lantmännen eller reningsverken har koll på vilka gifter som ingår i slammet. Detta vansinne måste stoppas omedelbart, om vi ska någon frisk åkermark kvar att odla mat på.

  Chalmers har gett ut en rapport i febr 2009 som beskriver läget mycket bra:
  REVAQ certifiering – risk för MILJÖGIFTER från SLAM till åker och livsmedel.
  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_100525.pdf

  Där finns också beskrivet hur problemet med avloppsslam kan lösas genom förbränning.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa