Dieterna gav mera miljögifter än SLV-kosten

I UNT.se

LCHP-dieten – var har de hittat beskrivningen av den?  Är det Dukan-dieten?
Man kan undra var LCHF-kosten, med obesprutade grönsaker och gräsbetes-kött och -fett skulle hamna i jämförelsen?

Mats  Lindberg skrev en bra kommentar, nr 18:

Ursäkta ordvalet men den som tror på sådant här skit har inte förstått hur dålig forskning fungerar. Professor Göran beskriver det bra i inlägg 10. Skräp in ger skräp ut oavsett tjusiga statistiska metoder. Om någon ändå behöver förstå det uppenbara så listar jag ett par självklarheter:
1. En lista på vad man åt under en vecka säger INGENTING om hur man levt sitt liv.
2. Det finns massor av faktorer som påverkar kroppen, dieten är bara en liten del.
3. Grupperingar görs i forskningssyfte för att påvisa en tes man redan tror på, här finns gott om utrymme för godtycklighet.

Det allvarligaste i sammanhanget är att journalister köper alla forskningsresultat som sanning, även inom SR och SVT som har större krav ställda på sig. Jag blir så less….”

 

 

Comments

 1. 101
  Professor Göran säger

  @ Gunnar Lindgren:

  Ja – du har ägnat en stor del av ditt liv åt denna fråga!

  Vad jag själv nu inser är hur känslig frågan måste vara.

  Att vår jordbruksmark, och hela grundvalen för vår existens, långsamt men säkert förgiftas placerar egentligen hela den teknologiska utvecklingsoptimismen hos livsmedelsindustrin i den anklagades bänk.

  Det går helt enkelt inte att ta upp frågan till seriös diskussion utan att att ifrågasätta själva grundvalarna i vårt nuvarande samhälle – alltså en ‘icke-fråga’.

  Ett antal författare har genom tiderna ventilerat denna utvecklingsoptimism och hur vi ska hantera tekniken.

  Den ‘sedelärande’ och fantastiskt mustiga, klassiska, grekiska myten om Ikaros handlar i grund och botten om detta.

  Grekernas främste konstruktör Daidalos hade tagit tjänst hos kung Minos i staden Knossos på Kreta men dragit på sig kungens missnöje efter att ha hjälpt drottningen Pasifae i hennes köttsliga begär till en tjur (ett begär som var en hämnd från havets gud Poseidon på kung Minos hade snuvat honom på en offergåva) och en förening som resulterade i att det människoätande missfostret Minotaurus föddes och sedan stängdes in i den ökända labyrinten i palatset. Där matades den för övrigt med ett antal unga grekiska män och kvinnor som grekerna var tvugna att skicka varje år för att blidka Kreta som var stormakten i dessa trakter på den tiden.

  Nå, Daidalos var inte mästerkonstruktör inte för inte. När han själv och hans son Ikaros stängdes in i labyrinten för att bli nästa offer uppfann han flyget genom att klistra fast vingar/fjädrar med vax på armarna och både han själv och sonen lyckades då undkomma ‘ödet’.

  Daidalos själv, som vare en erfaren och förståndig man, flög lugnt iväg på sina nya vingar från Kreta till Sicilien och fick där en ny anställning hos kung Kokalos där nya äventyr väntade. För Ikaros steg denna teknikoptimismen i hans ungdomliga övermod honom åt huvudet och han använde därför tekniken ‘in absurdum’ och flög i sitt högmod, hybris, för nära gudarnas rike, solen, så att vaxet smälta och han störtade i det grekiska hav som sedan dess bär hans namn.

  Man brukar säga att ‘högmod går före fall’ och det är detta högmod som jag själv ser i dagens samhälle.

  Dessa tankegångar hittar vi också hos en mängd ‘tänkande’ författare där några av mina favoriter är Gérard de Nerval, franskt 1800-tal och i vår egen tid Jared Diamond, Lierre Keith och Derrick Jensen där framför allt den senare verkar mest desperat i sin svartsyn och viljan till ‘handling’ för att stoppa den pågående marschen mot vår ‘undergång’.

 2. 102

  Varför glömmer jag alltid att kopiera mina texter innan jag publicerar dem och de rinner ner och begravs i något statligt arkiv ute i cyberrymden.

  Min dator säger att den skickar data till Mozilla? Kan det var någon som manipulerar min dator?

 3. 103

  Jag är rädd för att vi inte kan gömma oss i en viss diet för att undkomma de gifter som cirkulerar i samhället utan gifterna drabbar oss samtliga.
  Vi får kämpa för att få bort så många gifter som möjligt och ett omedelbart stopp för spridningen av avloppsslam i naturen står för närvarande närmast mitt hjärta. Dessutom får vi som har slamspridande bönder i närheten en extra dos av de luftburna, främmande ämnen som avloppsslammet innehåller.
  Den arbetsgrupp i Håbo-Tibble som jag ingår i har lyckats med att få Käppalaförbundet, ett avloppsreningsverk, att dra tillbaka sin miljöansökan i Mark- och Miljödomstolen. Deras ansökan gällde att få anlägga ett mellanlager av rötat avloppsslam på orten och jag ser det som ett första steg i att vi skall lyckas med att få bort spridandet av avloppsslam i naturen.
  Kika gärna in på vår hemsida. En hemsida som nu efter vår seger går över till att vara en sajt som samlar information och kunskap i frågan https://håbo-tibble.se/
  Vänlig hälsning
  Erik Karlsson

 4. 104

  @ Georg W:
  Hej Georg!
  Att dina inlägg “försvinner i cyberrymden” kan bero på att du har en spärr för skript aktiverar i din webbläsare. Eftersom det finns de som missbrukat WordPress och använt dess program till att plantera in virus och liknande kan denna spärr ha satts på automatiskt när du har varit inne på en osäker sida i WordPress.
  Kolla vilken inställning din webbläsare har på script och rätta till detta så löser det sig säkert.
  Vänligen
  Erik Karlsson

 5. 105

  @ Erik Karlsson:
  Sorry, jag är analfabet i detta sammanhang. Jag hittar inte script någonstans i min webläsare

 6. 106

  Kan vara ngt annat också men att få det att fungera ligger med 99% säkerhet i din dator. Tyvärr kan jag inte vara till mer nytta så här på håll.
  Lycka Till!
  Erik

 7. 107
  Professor Göran säger

  Erik Karlsson Skrev:

  Kika gärna in på vår hemsida. En hemsida som nu efter vår seger går över till att vara en sajt som samlar information och kunskap i frågan https://håbo-tibble.se/

  Det var uppmuntrande att besöka er hemsida och se hur ni kämpar på.

  Det är kanske som med oss LCHF-are att en del av oss organiserar oss när vi har fått problem på halsen – i våra fall direkta hälsoproblem som de flesta kommer tillrätta med när vi drar ned på de kolhydrater som gjort oss sjuka. I ert fall förstår jag att ni reagerade när ni direkt utsattes för rötslammet.

  Intressant detta med att förbränning av rötslammet skulle kunna vara en ‘acceptabel’ lösning på problemet om jag förstod det rätt. Det hela känns då inte omöjligt.

 8. 108

  Ju mer man sätter sig in i den här problematiken desto mer surrealistisk blir den. Svenska Vattenfall äger den största anläggningen i Europa för att hantera det här superriskavfallet på ett mycket miljövänligt sätt. Så tekniken finns, vi ÄGER den. Men kopplar inte samman att vi i Sverige behöver den här tekniken.

  Det som är hoppfullt förutom Tibble är att det verkar vara ganska enkelt att lösa det här. En seriös diskussion med ansvariga borde räcka. Så det gäller att skaffa en fullständig lokal information och sedan ställa ansvariga kommunala myndigheter mot väggen och kanske lära sig att skriva insändare i lokaltidningen. Kommer den här diskussionen fram i offentlighetens ljus så kan jag inte tänka mig att ansvariga kan problematisera och komplicera bort en lösning.

  Jag sitter och väntar på att det ska börja ticka på namninsamlingen. Men det går trögt, tycker jag och vill åter uppmana alla att skriva på.

  https://upprop.nu/YUUF

 9. 109
  Professor Göran säger

  Georg W Skrev:

  Jag sitter och väntar på att det ska börja ticka på namninsamlingen. Men det går trögt, tycker jag och vill åter uppmana alla att skriva på.

  Tack för länken – fixat!

  Ett par tusen underskrifter är väl inte så dåligt?

 10. 110

  @ Erik Karlsson:
  En utmärkt bra webbsida, ett fint jobb! Inte undra på att ni lyckades åstadkomma en kovändning!
  På sidan läste jag bl.a om rötslamförbränning som borde vara en självklar teknik i vårt kalla land:

  “Den svenska riksdagen är ointresserad samtidigt som det största verket för slamförbränning ligger utanför Hamburg och det ägs av det statligt ägda Vattenfall!?!

  Här föreligger alltså en enastående inkompetens hos beslutsfattare: Ett “svårt/dyrbart problem” löst av ett statligt Svenskt företag i Tyskland! Dom kan säkert inte bara sälja energin utan även anrika och sälja tungmetallerna…
  Att dom drar öronen åt sig i Tyskland med +10x mer industri runt knutarna kan man förstå, men dom lyckas trots det få det renare än vad vi har det och planerar t.o.m att inom ca 10 år vara helt el-självförsörjande med hjälp av vindkraft, pga det enastående motstånd som man visade upp mot kärnkraft och osäker slutförvaring med kostnader som inte ens går att uppskatta.

  Men i den Svenska glesbygden får slamskiten spridas överallt så att det förmodligen t.o.m. blir smutsigare än i Tyskland! En skandal utan like. T.o.m. gräsavslutat organiskt kött drabbas då, dock med något(?) lägre totalgiftighet. Ligger “Norrbete” tillräckligt långt norröver , eller sprids samma skit även runt deras knutar? Demokratisk skräpfördelning ?

  Men i det här fallet har vi gräsrötter ett försprång: Rötslammet regleras inte av Statens Livsmedelsverk, trots att det borde, med tanke på att en stor del återcirkuleras i våra livsmedel.
  Utan en sådan stoppkloss kan riksdagsmän inte skicka remiss till SLV för evigt som de för närvarande gör med transfetterna. Klar remissinstans borde vara statens gift-någonting, inte jordbruksinstanser som verkar mer eller mindre “köpta”. Och om de numera ökända Uppsalaprofessorerna kommer in i bilden sätter dom väl stopp för rötslamspridningstopp eftersom renhetskillnad på organiskt och icke organiskt utan rötslammet då kan bli flera tiopotenser större än skillnaden idag; något som knappast passar professorer adjungerade av företag som t.ex Monsanto. (Det är fritt att gissa vilka som betalar de fina titlarna, adjungeringarna hemlighålls ju som bekant, helst om dom görs med baktankar får man anta. )

  Om någon har emailadresser till riksdagsmän så skickar jag gärna mejl till allihop!
  Kanske vi senare kan sätta igång en petition som man länkar till och skriver på och varje påskrift resulterar i ett mejl till de mest ansvariga ? Ungefär som på den här länken ?

  https://secure.avaaz.org/en/lima_summit_100_clean_eu/?tjPsDeb

  Där finns även en länk till “starta petition”. Utan mejladresserna till riksdagsmännen och en del byråkrater går det knappast att sätta igång något sådant!

  Faktasammanställningen om rötslammet som listades på sajten https://xn--hbo-tibble-15a.se/ är enastående!
  Nedan ett avkortat citat till oss som ibland inte orkar trycka på länkar…;
  passar bra att medtaga i varje mejl till de f.n. oansvarigt ansvariga.

  “Det är bevisat att avloppsslam förorsakar fosterskador på får där över 40% av tackornas avkomma hade genetiska fel, främst i genitalier, i benstomme, dna och i hjärna.

  Det är bevisat att navelsträngsblod innehåller samma ämnen som drabbade de tackor som ingick i forskningsresultatet ovan.

  Det är bevisat att barnmat, barnvälling mm innehåller ämnen som bara kan komma från avloppsslam.

  Det är bevisat att medicinrester m fl ämnen i avloppsslam påverkar fiskar och groddjurs avkomma genetiskt. P-piller t ex medför att fiskar får i sig för mycket östrogen vilket hämmar reproduktionen.

  Det är bevisat att avloppsslam på sikt förorsakar förorenat grundvatten.

  Det är bevisat att avloppsslammet innehåller ett flertal ämnen som sprids i luften och smittar ner de odlingar som finns i närområdet. Här är ftalaterna, mjukgörarna i plast en stor bov.

  Det är bevisat att nanopartiklarna som finns i slammet när de frigörs och kommer ut i vattendrag gör att fiskarnas gälar slammar igen. Dessutom finns det även här misstanke på att vissa nanopartiklar påverkar samtliga djurs avkommor………..”

  ./.

 11. 111

  De som drabbas hårdast, drabbas innan gifterna når avloppet. Det är katter som lever i inomhusmiljö och slickar sin päls och småbarn som stoppar allt i munnen. Gifterna börjar i hemmets material, mat och möbler. För att sen gå sitt kretslopp. Genom människor till avloppet, till foderproduktion. till människomat. På 70-talet förbjöds PCB. Men naturen är full av detta ämne och vi får alla vår dagliga dos PCB, fortfarande efter över 40 år. PCB är liksom väldigt många moderna ämnen vi pratar om, inte nedbrytbart och dessutom bioackumulerande.

  https://www.folketsbio.se/filmer/filmer/970

 12. 112
  Anders S säger

  sten Skrev:

  Ligger ”Norrbete” tillräckligt långt norröver , eller sprids samma skit även runt deras knutar? Demokratisk skräpfördelning ?

  Det framkom vid stora urspårningen på Söder för ett år sedan att slam från Stockholmsområdet bland annat transporteras till Aitikgruvan och används för att täcka dagbrott eller sluttäckning av restprodukter från Bolidens gruvverksamhet.

  https://www.postvagnen.com/forum/index.php?mode=thread&id=779938

 13. 113

  @ Anders S:
  “Tillräckligt långt Norrut” var alltså ett helt felaktigt villkor jag enfaldigt nog satte upp!
  T.o.m. det allra finaste vi har, renköttet, blir alltså till viss del impregnerat av den här slamskiten tack vare godtrogna byråkrater som uppenbarligen som vanligt (?) tagit råd av fel folk.
  Kanske Professor Göran som Norrbetesstorkund kan hjälpa oss till “nuläget” med kontaminationsnivån där?

  När det lyckas att stoppa den nuvarande cirkulationsförgiftningen som slamspridningen utgör blir ett uppenbart nästa steg att ange maximala förgiftningsnivåerna på varor som säljs i landet på förpackningar, helst med regelbunden stickprovskontroll över hela riket av lämpligt kvalificerat oberoende labb. Här skall naturligtvis även maxvärden av både glyfosat och Bt-toxiner anges, förutom de tidigare nämnda ovan.

 14. 114
  Professor Göran säger

  sten Skrev:

  Kanske Professor Göran som Norrbetesstorkund kan hjälpa oss till ”nuläget” med kontaminationsnivån där?

  Norrbete ligger utanför Östersund. Jag blev själv lite orolig för själva idén med att handla från dem och deras etiska slakteri Rafnaslakt var för att undvika ‘problem’ så långt som det nu är möjligt.

  Den person som jag har kontakt med och som har bott där hela livet har aldrig hört talas om att det skulle ha förekommit någon slamspridning i deras trakter.

  Det som har avslöjats på den här tråden tycker jag själv är alldeles förskräckligt.

  Jag ska ta kontakt med Norrbete igen och höra om man inte kan analysera köttet med avseende på just miljögifter av olika slag. Detta borde ju vara ett kanonargument i marknadsföringen tycker jag.

 15. 115
  Lars Henrik säger

  Professor Göran Skrev:

  Jag ska ta kontakt med Norrbete igen och höra om man inte kan analysera köttet med avseende på just miljögifter av olika slag. Detta borde ju vara ett kanonargument i marknadsföringen tycker jag.

  Mycket bra förslag tycker jag! Jag ska i dagarna lägga en ny beställning hos just Norrbete. Denna gång med inälvor.

 16. 116
  Professor Göran säger

  Jag har nu varit i kontakt med Livsmedelsverket angående det gräsbetade köttet och blev hänvisad vidare till SLU och deras expert på kött och föroreningar, Jana Pickova.

  Helt klart, efter samtalet med Pickova, är att fettlösliga miljögifter inte kan anrikas i gräs och därmed inte heller hos gräsbetande djur. Giftiga metaller kan däremot komma in den vägen. Hon kände dock inte till några direkta undersökningar, vilket kan tyckas lite underligt med tanke på hennes expertroll, men trodde att man kunde gå in i databaserna hos Livsmedelsverket och eventuellt få fram en del siffror. Internationella forskningsrapporter borde finnas tyckte hon också.

  Norrbete känns ovanligt tryggt i dagsläget.

  Annars var bilden från SLV klar. Mättat fett är farligt – där backar man inte en tum! Sedan ska man inte äta för mycket. Socker var man inte så mycket för och detta får man se som något positivt. SLV verkar inte heller varar så förtjust att bli ifrågasatt av ‘vissa grupperingar’ (LCHF?) med tanke på att man har ‘massor’ av vetenskapliga undersökningar som stöder kostråden.

 17. 117
  Anders S säger
 18. 118

  “I USA genomfördes för ett antal år sedan en undersökning av hur DDT anrikas i näringskedjan. Insektsmedlet sprutades ut över sjön Clear Lake i Kalifornien men redan efter att par veckor var nästan alla spår av DDT i vattnet borta. Bekämpningsmedlet hade istället sökt sig till plankton och andra mindre organismer vilket hade resulterat i att halterna var 250 gånger högre i plankton jämfört med omgivningen. Anrikningen fortsatte sedan, i småfisk var halterna en kort tid senare 2 000 gånger högre, 10 000 gånger högre i rovfisk och 80 000 gånger högre i de fåglar som åt fisk. Eftersom halveringstiden är lång för DDT, men ännu längre för en omvandlingsprodukt av DDT som kallas DDE, kommer dessa och liknande ämnen att gå in i organismer ett antal gånger innan de försvinner.”

  https://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/miljogifter/tiofragorochsvar/pavilkasattspridsmiljogifterinaturen.5.e19e3cd13279eb708c8000129.html

  https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Fragor-for-skriftliga-svar/Miljogifter-i-mat_GZ11160/

  https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Svar-pa-skriftliga-fragor/Miljogifter-i-mat_GZ12160/

 19. 119

  Hej,
  Det måste föreligga något allvarligt fel i uppgifterna från SLU ang miljögifter i kött. Enligt SLVs analyser finns bromerade flamskyddsmedel, klorerade pesticider, perfluorerade ämnen, dioxiner, PCB m m i kött.
  Intaget från kött är betydande. Det kommer cirka 3 ggr mer dioxiner från kött än från “fet Östersjöfisk” enl Livsmedelsverket. Men detta varnar man inte för. Miljögifterna kommer som nedfall på bladytor (vaxartat skikt) – inte i själva växten. Varifrån kommer annars alla dessa miljögifter i kött från? De finns i Hjortdjur som bara betar.
  Från slam avdunstar dessa miljögifter.

  Ang DDT så visar man ofta hur halten minskar både här och där. Men DDT omvandlas till DDE som är lika farligt. Lika mycket som DDT minskar, så ökar DDE. Inget försvinner.

  Vi borde ha ett forum där vi kan byta/sprida vetenskapliga rapporter? Har ni någon ide?

  Ska vi ha en maillista för detta? Eller på en hemsida? På denna blogg?

 20. 120

  Jag har nu haft ett mycket intressant samtal med vår kommuns avloppsansvarige. Inget av Västerviks kommuns rötslam hamnar på åkrar för tillfället. Däremot så kan vi i fem år framöver, täcka det gamla sopberget som nu ska bli slalombacke och täckas med rötslam. Cirka 3 km från stadens centrum.
  Tjänstemannen sa också att han trodde att man skulle börja mäta läkemedelsrester inom en tioårsperiod.

  Vi var båda överens om att vi egentligen vetat om denna miljöförstöring en längre tid men inte tagit det på fullt allvar. Utsläppen från reningsverk mäts regelbundet och även slutresultatet analyseras. Jag har bett att få ta del av den här informationen och ska enligt offentlighetsprincipen snart får reda på hur mycket miljöförstörande ämnen som vår kommun bidrar med per år.

  Åter konfronterar jag mina nära och kära och ser åter vad oengagerade dom är. Av mina hundratalet påstötningar om en påskrift för REN ÅKER – REN MAT, så har 4-5 st lyckats skriva sina namn på listan. Jag måste ringa och tvinga dom en och en att skriva på något som är självklart.
  Jag kanske ska förklara för dom att risken är stor att mina barnbarn inte kan få några barn och får de barn, så är de med stor säkerhet biologiskt allvarligt störda av medfödda miljögifter.

  Snälla! Skriv på uppropet nu!

  https://upprop.nu/YUUF

  .

 21. 121

  I Uppsala går man framåt på nytt fint sätt. Se länken:
  https://www.mynewsdesk.com/se/uppsala-vatten-och-avfall-ab/pressreleases/uppsala-vatten-sprider-vaextnaering-paa-upplands-aakrar-1045295

  Man har här varit fiffig och döpt om “rötslam” till “växtnäring” och “avloppsverk” till “vatten”.
  Man pratar om fosfor, kväve och mullämnen, inte om gifter, dioxiner och tungmetaller.
  Kanske kom man ihåg möjligheterna från ljusspridaren George Orwell, spinndoktorernas fasa.

  Vad som händer är: “Mer gift tillbaka i cirkulationen”, men man skriver:
  “Uppsala Vatten sprider växtnäring på Upplands åkrar”
  JO, samma rötslam vi talar om här. Inte från avloppsverk utan från VA eller bara “Vatten”.

  Om det är närheten till Uppsalaprofessorerna i Ultuna eller en blind tro på att “det här måste vara bra” som gör att man satt nytt spinn på verksamheten och utelämnat nivåerna av de kvarvarande gifterna vet inte jag.

  Om någon läsare mot förmodan skulle tänka till så avleder man i slutet av artikeln uppmärksamheten till hur viktigt det är att konsumenterna sortera soporna.
  Inte fel men man nämner inte en enda av de gifter som deras fina avloppsverk tar ur vattnet och lämnar i just den “växtnäring” man uppger sig sprida.

  Man nämner att slammet är certifierat av Revaq, så jag trodde i min enfald att man här skulle få se siffror på maximala rester av gifter och tungmetaller. Men ack nej. Revaq ser “uppströms”, till att man självklart begränsar intaget av oönskade produkter till avloppsvattnet. Men inget alls om gifter som går ut, vare sig i slam eller i det renade vattnet kunde jag finna.

  Men med lite tryck kan vi säkert få Teckomarktorp-konsumtion av både renat vatten och rötslam, men knappast regelbunden oberoende analys av rötslammet, för då kan ju “växtnäringsåterföringsprocessen” spricka

  Suck!

 22. 122
  Professor Göran säger

  Det här börjar ‘stå mig upp i halsen’!

  Uppmaningen från SLV och SLU är i princip ‘Lita på oss!” på samma sätt som från livsmedels- och läkemedelsindustrin. För att tränga igenom detta behöver man som Gunnar ägna ett mångårigt forskningsarbete åt det hela – ett vetenskapsjournalistiskt arbete i klass med det som Gary Taubes ägnade åt kostfrågan.

  Det finns mycket i världen som grävts ned och sopats under mattan med hjälp av detta ‘Lita på oss!”.

  I min tidigare karriär lärde jag känna en framstående materialforskare som hade ägnat sin karriär åt att framställa kärnvapen av olika slag i USA och han visste om någon hur mycket radioaktivt avfall som skulle behövde tas om hand. Han sa vid ett tillfälle: “Göran! Vi borde satsa på kopparaktier!” och att vi underförstått skulle kunna bli rika på sikt om vi gjorde det. Anledningen var att det enda rimliga sättet att ‘bli av’ med detta avfall är att stänga in det i stora kapslar med tjocka väggar av koppar och han insåg hur mycket koppar som då kommer att behövas.

  Men som George insett vill de flesta av våra medmänniskor bara stoppa huvudet i sanden.

  Och varför kan man inte bara få vara ‘lycklig’ och frisk med sitt gräsbetade kött från Norrbete och utan att bry sig om några medmänniskor?

 23. 123

  @ Professor Göran:
  Jag har dåliga nyheter eller goda för jag antar att du inte placerade några pengar i koppar. Undrar om inte Gunnar L. är inblandad här också? Saken är den att den världsomspännande lösningen som svenskarna kommit på, kopparinkapslingen, och som resten av världen jublande accepterat som den slutliga lösningen. Det fungerar inte och de har inte kunnat befästa att koppar INTE ärgar i syrefri miljö. Kapslarna skulle ha rostat upp på mindre än tusen år. Men, Jo det finns en lösning. Det enda kända material som står emot är guld. Men det behövs så mycket guld att vi skulle få sluta använda det som statussymbol.

  Det finns ännu ingen annan vetenskaplig lösning på slutförvaret av radioaktivt avfall!

 24. 124

  Jag kan konstatera att 100 % av rötslammet hamnar i naturen, här i vår kommun. Hur stämmer det överens med riksdagens tillåtna 30 % och vad händer med de övriga 750 000 ton rötslam per år som inte får spridas på åkrar. Är det som tidigare i vår kommun att allt läggs på en och samma åker och därmed inte anses utspridd (!?!?)?

  Nu ska jag studera Västerviks accepterade toleranser för utsläpp. Jag sa till chefen, när hen tjatade om gränsvärden att det finns ju en coctaileffekt också. Då blev det tyst. Det finns inga argument som förminskar det problemet, ännu.

  När man börjar prata p-piller med arbetarna på reningsverket. Så förstår de omedelbart det allvarliga i situationen. Det är en ögonöppnare.

  Gunnar L. undrar om vi ska organisera det här informationsutbytet? Jag vet inte vad Annika anser om att denna fråga tar så stor plats här och själv är jag nu ivrigt sysselsatt med att skaffa mig info. Annars är jag med på alla tåg som hanterar den här frågan. Jag vill skriva insändare, men tycker också att vi ska vara aktiva nu under extravalet och fråga varje politiker var de står i ärendet.

  I övrigt så säger jag till alla människor jag möter, att de barn som föds nu är så fulla av gifter att de kommer inte att kunna få några friska reproduktionsdugliga barn, liksom fiskarna i vår skärgård.

 25. 125

  sten Skrev:

  Man har här varit fiffig och döpt om ”rötslam” till ”växtnäring” och ”avloppsverk” till ”vatten”.

  Jo… – Sten – det finns kreativa människor i den organisationen.

  Apropå “vatten” i form av kommunalt ledningsvatten – som ju dom flesta ser som ett tjänligt livsmedel – så vet jag utifrån egna gjorda erfarenheter i vintras – att det kan vara rent av livsfarligt att använda som dricksvatten. Om det äventyret här.

 26. 126
  olle holmqvist säger

  @ Georg W:
  har i bakhuvudet att cocktail-effekten påvisats, har du ngn hård referens ?

 27. 127

  Du vet svaret själv!

 28. 128

  Förlåt, men om inte vetenskapen har något svar. Hur ska då jag kunna ha det. Du kanske inte visste det?

  Vi behöver ditt namn Olle.

  https://upprop.nu/YUUF

  Förlåt mig igen Olle! Jag läste inte frågan ordentligt.

 29. 129
  Lars Henrik säger

  Högre halter flamskyddsmedel i barn än mammor (publicerad idag på Ny Teknik):

  https://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article3870945.ece

 30. 130

  @ olle holmqvist:
  Jag hittade en intressant föreläsning om coctaileffekten, eller domedagsdrogen som jag skulle vilja kalla den. de manliga spermierna har halverats under 1900-talets sista hälft. Den här föreläsningen är en sann domedagspredikan och där får man också en inblick i de hårda studierna. 23 minuter sen är all framtidstro bortblåst.

  https://www.ur.se/Produkter/168126-UR-Samtiden-En-giftfri-vardag-Cocktaileffekten#Mer-om-programmet

 31. 131

  Göteborgs Universitet har tydligen konstaterat att det flyter omkring en coctail på upp till 57 olika blandade pesticidrester i svenska vattendrag och den enda slutsatsen de kan dra är att coctaileffekten innebär att det inte bör finnas toleranser för gift över huvud taget. Det visar sig till slut att homeopati fungerar trots allt. Åtminstone att skada människor med, små godkända mängder, men oerhört potenta kombinerade.

  https://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100329093634.htm

 32. 132

  Georg W Skrev:

  Det visar sig till slut att homeopati fungerar trots allt. Åtminstone att skada människor med, små godkända mängder, men oerhört potenta kombinerade.

  Jo… – Georg – sant i o f s – men homeopati kan ju vara till hjälp också: ”Över hälften av alla amerikaner tar kosttillskott. Enligt den senaste rapporten från USAs giftinformationscentral orsakades inte ett enda dödsfall av kosttillskott. Däremot finns det rapporter om att 783 936 amerikaner dött av läkemedel – på ett år. …” – slut citat härifrån.

 33. 133

  @ Josef Boberg:
  Det var det enda som kunde påverka min allergi. Men jag tror det är förbjudet att prata om det. Man blir anklagad för att tro på tomten.

  Det var någon som sa att rötslammet inte påverkar växtligheten. Medicinerna i rötslammet har konstaterats ha påverkat växter i laboratorieförsök. Pengar söks för en fördjupad studie.

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651314005132#

 34. 134

  Jag har bytt email adress till

  gunnar.lindgren.mail@telia.com

 35. 135

  En liten hälsning från en miljömupp till oss nymedvetna. Det finns väldigt intelligenta människor här i Sverige.

  https://www.youtube.com/watch?v=ouUvT8pv39g

  Han kan även spela/prata och sjunga samtidigt

  https://www.youtube.com/watch?v=cbG4tH_a_nA

 36. 136

  Georg W Skrev:

  Det finns väldigt intelligenta människor här i Sverige.

  Japp.

 37. 137
  olle holmqvist säger

  Tack f länkae!
  Hittade själv en rättså mastig men nylig Review-artikrl.

  fhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008607/

  gratis ladda ned

 38. 138
  Professor Göran säger

  @ Gunnar Lindgren:

  Apropå felaktiga adresser.

  När man klickar på ditt namn hamnar man av någon mystisk anledning hos en ‘professor Göran’ men där blir det stopp!

 39. 139

  @Professor Göran
  Tack Göran. Är det bättre nu?

 40. 140

  @ olle holmqvist:
  Länken fungerade inte men jag lyckades hitta artikeln i alla fall och det var mycket intressant att ögna igenom, framför allt de relaterade länkarna.

  Konklusion: av oändligt antal kombinationer så väljer man ut tio som inte har någon synergieffekt i små doser men tydligen har det i stora doser. Konsekvensen blir att man måste stoppa den ackumulativa effekten för att inte nå högre doser. De kan dessutom inte säga vad som händer om man lägger till fler ämnen. Därför vill man ha mer pengar så de kan gör en grundlig utredning (i 20 år) innan det går att avgöra om vilka gifter som ska förbjudas eller inte förbjudas.

  Tydligen var det ingen revolutionerande upptäckt eftersom de inte blivit publicerat i någon vetenskaplig tidning som kunde översätta den här kinesiskan till engelska. Sådana här rapporter är tortyr. Tack i alla fall. Man måste se alla sidor av saken, även den mörkaste baksidan.

 41. 141
  olle holmqvist säger

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4008607/

  artikeln här
  vad den visar för mig är att “cocktatil-effect” är svårt att definiera, mäta,
  visa effekt av – det inbjuder till tvåsidigt demagogi:1) nää då vet vi väl inget..
  eller 2) eftersom olika substanser i olika kombinationer kan ge skadliga(?)
  samverkanseffekter – så bör de alltid ses s skadliga ..typ.

  När det gäller diabetes & övervikt tror jag alla på Annikas skärm är överens.
  Orsak/verkan samband finns. När det gäller “miljögifter” är jag inte övertygad. Visst måste det ha funnits exenpel. Men finns det verkliga stora exempel – här och nu ?
  Och måste de då inte exemplifieras just som konsekvenser i form av
  diabeters/fetma-epidemier typ ?

  Vad tycker ni om CYT P450 ?
  Varför finns det ?

  Kamrater, arbetare
  skjut inte på allt som rör sig. Skjut på fienden.
  (säger en som läst Linnas torpartrilogi)

 42. 142

  @ olle holmqvist:
  Det har du lärt mig, Olle! Nu tycker jag vi tar lite allsång, från ännu en genialisk, men något blyg svensk och för dom som missat detta. Det är ju Lucia, sjung med nu:

  https://www.renakerrenmat.se/Support-org-person/Stodpersoner.html

 43. 143
  olle holmqvist säger
 44. 144

  @ olle holmqvist:
  Fint, faktiskt perfekt. Här är något som är mindre perfekt. Ett politiskt statement för hemspråksundervisningen. Det är svårt att tro att vi har världens skickligaste videoregissör i familjen(the epic split). Välkommen hem till oss.

  https://www.youtube.com/watch?v=CH0Af8GwlT0

 45. 145

  Georg – det ser ju lite mörkt ut !

 46. 146

  Men vi sjunger ändåååå!

 47. 147

  Ja, ursäkta snedspåret. Men jag känner väldigt starkt att det här är ohälsosamt allvarligt och allt som lyfter livsmodet är välkommet.

  Jag har gått igenom Jordbruksverkets nyhetsbrev och en mycket intressant historia utvecklar sig. Man kan se böndernas jublande optimism och spridningen av rötslam dubblerades mellan 2006-2008. De ser det som att de äntligen kan tillföra mer “näring” än de tar ur jordarna. Sedan ser man hur Gunnar L. och hans medarbetare intensifierar sitt agerande 08 och det resulterar i en tidningsartikel våren 09 som sätter djupa spår i bonderörelsen och det sker ett paradigmskifte.

  https://www.dn.se/debatt/avloppsslam-en-cancerfara-som-forgiftar-vara-akrar/

  Från jublande glädje till ojdå, det är visst giftigt. Man kan se hur ekonomisk och teknisk okunskap och brist på fantasi, skapat ett enormt tryck på kommuner och bönder. Jag tror inte de vet, har en aning om alternativa metoder, de agerar utifrån oundviklig nödvändighet och vill inte prata om det.

  Idag kan man se i nyhetsflödet från Jordbruksverket att det växer fram nya lösningar och min känsla är att vi så småningom kommer att slippa den hejdlösa förgiftningen av naturen som jag tror sker fortfarande. Eftersom kunskapen inte nått ut till politiker och tjänstemän. Ragnsells håller tydligen på att bygga en anläggning typ den i Hamburg, i Skåne och forskning pågår.

  Kvar står nuläget. Hur gör vi nu med de 1000 000 000 ton rötslam som produceras nu innan teknik finns. Jag gissar att det mesta av dessa gifter också hamnar i naturen och har föresatt mig att skaffa en fullständig bild över denna vår myndighetsskapade domedag. Jag har 11 nyhetsbrev från Jordbruksverket och tror det blir besvärligt att publicera dem. Enkelt för intresserade att kolla själv.
  Greppa Näringen har tydligen en del att säga om saken också.

  https://ja.se/?p=28255&m=3433&pt=105&highlight=slamg%F6dsel

  https://ja.se/?p=45632&m=3433&pt=105&highlight=slamg%F6dsel

 48. 148

  Att RLF svängde berodde på att deras slamspridande medlemmar inte bara slipper kostnaderna för handelsgödsel de får betalt med 4 – 800 kronor per ton som de sprider ut. Dessutom kan de ha en gammal gödselplatta som de lagrar rötslam på vilket också ger en hel del extra pengar. Dock, RLF i Skaraborg för fortfarande en kamp mot slammet.
  Att sprida rötslam på en åker ger upp till 6 gånger större skörd det första året.
  Här får pengar råda över förståndet, förståndet över att någon eller några av deras och traktens barn, djur och naturens djur får kromosomförändringar.
  Men, det är det säkert värt för att få några extra tusenlappar i vinst, …
  Jag har försökt att få massmedia att ta upp denna fråga om de genetiska förändringar som är en följd av avloppsslammet utan att ännu ha lyckats men jag ger inte upp. Vi får inte ge upp!
  Erik Karlsson
  erik.karlsson@habotibble.se
  https://håbo-tibble.se/

 49. 149

  Ytterligare ett argument för att förbjuda avloppsslammet är det nu i december utkomna dokumentet ”Infektion med EHEC/VTEC, Ett nationellt strategidokument”. Eftersom främst små barn angrips måste denna smittorisk tas på mycket stort allvar.
  Dokumentet är utgivet av Jordbruksverket, Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Statens Veterinärmedicinska anstalt.
  Länk till dokumentet https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19625/2014-12-17.pdf
  Vänlig hälsning
  Erik Karlsson
  erik.karlsson@habotibble.se
  https://håbo-tibble.se/

 50. 150
  Lars Henrik säger

  Därför är ekologisk odling ett bättre alternativ

  https://www.fria.nu/artikel/116231

 51. 151

  Helt rätt Lars-Henrik.
  Vi måste ge alla barnfamiljer de resurser som behövs för att de skall kunna köpa giftfri föda till sina barn!
  För min del tycker jag att dessa SLU-forskare siktade en grad över målet genom att främst sikta in sig på produktens omgivning, inte den giftfria produkten som vi vill ha på tallriken.
  Vänlig hälsning

 52. 152

  @ Erik Karlsson:
  Har SLU-professorerna verkligen något “giftfritt” mål ?
  Finns det ingen som kan ta reda på vilka företag dessa adjungerade SLU-professorer inte vill visa att de representerar? För de är väl adjungerade ?

  “Adjungerade” professorer är en riktig skam för de “vetenskapliga” institutioner som låter hemliga sponsorer använda sin institutions namn som varumärke på köpta uttalanden dessa marionetter producerar för att behålla sina titlar. MLH representerar tydligen Pfizer under beteckningen Professor på Karolinska Institutet. Det är den enda “läckan” jag har hört om. Någon som vet fler?

  Bör inte riksdagen kräva att dessa reklamtomtars uppdragsgivare snarast blir nämnda och skämda när vi senare kombinerar gamla och nya pressuttalanden med uppdragsgivare?
  Om intet fanns att dölja vore det en fjäder i hatten att sponsra något allmännyttigt.

 53. 153
  Lars Henrik säger

  @ sten:
  Du har säkert läst denna artikel :
  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2418639.svd

  Och kanske har du hört historien om professor Bengt Vessby:
  https://www.kostdoktorn.se/att-kopa-en-professor

 54. 154
  Lars Henrik säger
 55. 155
  Lars Henrik säger
 56. 156
  Lars Henrik säger

  På sidan 13 i följande dokument står att det (vid utfärdandets tidpunkt) fanns ett 20-tal adjungerade professorer på SLU: https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=8MSNVIDaI8emygP224GwCA&url=https://www.flyinge.nu/horse/SLU%2520samverk%25202004.pdf&ved=0CDIQFjAI&usg=AFQjCNFrjRC4tzGBKaXeXEWtaNmgUmseCA&sig2=UVCmAX4SxSaQDDbGB0IpMQ

  “Inom SLU finns också ett 20-tal adjungerade professorer vars uppgift just är att bistå med sina erfarenheter utanför universitetsvärlden.”

 57. 157
  Lars Henrik säger

  Fast en adjungering behöver väl inte nödvändigtvis innebära en fara för hälsa och natur. Inom vissa ämnesområden finns kanske inte samma fördärvliga möjligheter?

 58. 158

  Hej!
  På denna länk har ni de anställda på SLU https://www.slu.se/sv/institutioner/landskapsarkitektur-planering-forvaltning/medarbetare/
  Det står vid varje namn om tjänsten är adjungerad eller ej.
  Hälsningar

 59. 159
  Lars Henrik säger

  @ Erik Karlsson:
  Det är enbart de anställda på institutionen för Landskapsarkitektur, planering och förvaltning. Andra institutioner på SLU redovisar inte sin personal på samma fina sätt. För vissa hittade jag ingen lista alls.

 60. 160

  Aj! Trodde den sökmotorn tog alla anställda?
  Här är några fler länkar:

  Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap https://www.slu.se/Templates/Pages/EmployeeList.aspx?id=17636&epslanguage=sv
  Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi https://www.slu.se/sv/institutioner/anatomi-fysiologi-biokemi/personal/
  Department of Forest Genetics and Plant Physiology https://www.slu.se/en/departments/forest-genetics-plant-physiology/staff/
  Institutionen för kliniska vetenskaper https://www.slu.se/sv/institutioner/kliniska-vetenskaper/personal/
  Institutionen för kliniska vetenskaper https://www.slu.se/sv/institutioner/kliniska-vetenskaper/om-institutionen/reprod/reproduktion-personal/

 61. 161

  @ Lars Henrik:
  Tack för svaren. Otroligt snuskigt om Hans-Olov Adami och John Wahren.
  At bägge sitter med och utser nobelpris i medicin gör att även detta hamnar i skiten.
  Eller hur kom det sig att dessa två kom med och utser nobelpris?

  Beträffande adjungerade eller icke på SLU fanns det två på länken ovan. 2 till hittade jag på en annan institution.
  Fattas ca 15. Anger man alltid adjungerad eller kan man via t.ex extrabidrag t.o.m. “ta bort” epitetet adjungerad? Vet helt enkelt inte.
  Ett dike som behöver rensas upp ordentligt.

 62. 162

  @ Erik Karlsson:
  Det blev totalt 9 när en dublett tagits bort. Alltså fattas ca 10 adjungerade professurer vi SLU. Alla 20 betalda av okända bidragsgivare; knappast för altruistiska motiv som t.ex att rädda världens livsmedelsförsörjning eftersom man då skulle sagt det. Nu kan dom i hemlighet betalda istället tala som oberoende experter.
  Det ser ut som att Monsanto tidigt satsat på språkrör i “huvuduniversitet” i intressanta länder. Med hjälp av “revolving doors” (= mutor med välbetalda jobb istf pengar) till FDA i USA möjliggjordes det första GMO godkännandet utan några egentliga tester. Sannolikt har man byggt upp liknade system i resten av världen enligt denna fungerande amerikanska modell. Precis på samma sätt som läkemedelsindustrin har tagit grepp om vår sjukvård genom motsvarande “revolving doors” visavi experter i socialstyrelsen.
  Suck.
  Om ett krafttag mot just “revolving doors” skulle tas och lyckas i Sverige skulle alltså en enorm upprensning kunna följa i bägge dessa storindustrier.

 63. 163
  Lars Henrik säger

  Här skriver professorn i cell- och molekylärbiologi vid Karolinska Institutet Johan Thyberg om jävskultur för tio år sedan och så får vi ytterligare ett namn till listan: Hans Wigzell. Dock ej på SLU.

  https://www.whiplashinfo.se/artiklar_debatt_forskning_asikter/javskultur_styr_forskare.htm

 64. 164
  Lars Henrik säger
 65. 165

  Det pågår just nu något mycket märkligt i Svea Rike. Konsumenterna, det vill säga, du, jag och alla andra har höjt den ekologiska konsumtionen med 30 %. Det indikerar en massrörelse i folkmedvetandet. Filmdokumentären “Underkastelsen” av Stefan Jarl och dokumentärfilmen “Den andra vågen” av Den nyligen bortgångne Folke Rydén, skrämde slag på oss och gjorde oss medvetna om att vår goda hälsa är en illusion.

  Vi går alla och bär på en kemisk garanterat giftig Cocktail inom oss, som nu påverkar kromosomer och gener från cellens allra heligaste första celldelning och skadar allt liv som föds på Jorden. Det värsta är alla de P-piller och mediciner som vi kommer att kunna analysera i rötslammet, inom förmodligen en tioårsperiod. Därför kan ansvariga myndigheter, Tjänstemän och framför allt lokala förmågor som leker politiker, svära sig fria från ansvar. De följer de certifierade och legaliserade tillstånden och utnyttjar alla möjligheter som står till buds, för att bli av med giftet.

  Att det är omoralen som regerar kan man konstatera eftersom den enskilde bonden oftast får fruktansvärt mycket pengar för att sprida det gödsel och växtnäring som vi kallar förgiftning av kretsloppet och en höggradig förgiftning av kungariket Sverige. Det utspeglas en bild sedan 5 år tillbaka för folket, att vi ska uppnå en ren och giftfri miljö till 2020. Därför dog motståndet ut och människor väntade tåligt. Nu kan vi åter se det svarta bortträngda medvetandet vakna, vi vet vet nu att det är deponi av giftigt högriskavfall. Dessutom exploderar växtligheten på de av mänskligheten och industrins avlopp gödslade djurfoderåkrarna som utgör 80 % av Sveriges samlade åkerareal.

  Nu kommer det en helt ny bild av den svenska matproduktionen. Återigen ett försök att skapa acceptans för åtminstone lite konventionell, innebärande acceptans för tungmetaller, perflourerade ämnen och alla hemliga och osynliga mediciner som nu är placerat i cirkulationen, genom att tillåta att konventionellt djurfoder blandas med det ekologiska. Annars klarar inte den konventionella foderproduktionen att få avsättning för sina varor och den ekologiska kan inte fylla sina behov och konsumenterna kan inte få ekologiskt djurfoder eller växtprodukter för de måste använda gödsel och ge jorden näring.

  Framtiden är här, två kvinnliga Amazoner med gigantisk makt i Sverige, vädjar till konsumenterna att inte acceptera EU:s rigorösa nya ekokrav om så låga giftvärden att all ekologisk produktion kommer att slås ut.

  Vi måste alla göra vår plikt och ta vårt p-piller. Det finns en positiv sak med det här. Det finns inte en enda fisk i Östersjön som har ont i huvudet, hörde jag nyligen. Det finns två fronter i detta krig. Det är Sveriges Riksdag och ansvariga kommunalpolitiker på lokalnivå. Samarbetspartners och informations-/faktagivare är offentlighetsprincipen. Enkelt förutom de mätvärden som saknas och som ingen egentligen vill prata om.

  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/eu-forslag-hot-mot-ekologisk-produktion_4184655.svd

 66. 166
  Professor Göran säger

  @ sten:
  @ Lars Henrik:

  Intressant diskussion.

  Nu är jag själv ‘väl’ insatt med tanke på att jag själv har haft en adjungerad professur.

  I mitt fall tröstar jag mig med att den metallurgi jag forskat inom ‘ökat på kunskapen’ inom mitt specialområde – flygmotormaterial. Som påpekas är professurer av detta slag betalda av det företag som är intresserad av att forskningen bedrivs inom det aktuella området och självklart verkar man som en sådan professor för att just sådan forskning ska bedrivas som gynnar det företag där man också är anställd – något annat är otänkbart. Själv har jag aldrig sett någon direkt etisk konflikt eftersom metallurgisk forskning normalt går ut på att förbättra materialen i deras tillämpningar och frågan om jäv dyker nästa aldrig upp vid publikationer. Det hände dock vid ett tillfälle att en materialtillverkar drog sig ur som medförfattare till ett våra papper då vi drog en slutsats att det fanns en inneboende risk i deras material som vi undersökt.

  När det gäller medicin och livsmedel förstår jag dock att frågan om jäv är oerhört känslig eftersom det då handlar om vad som direkt påverkar på vår hälsa och jag har fått för mig att det hela här är ett korrupt ‘stinkande byk’. Det är knappast en tillfällighet att jävdeklarationer idag finns i de flesta medicinska artiklar. I dagsläget går det, vad jag har förstått, knappast att lita på en enda medicinsk artikel utan att först noggrant ha syna vilka som är inblandade och vilka snirkliga dolda kopplingar som kan finnas till läkemedelsföretagen. Det hela verkar nästan kriminellt i mina ögon.

 67. 167
  Lars Henrik säger

  Ytterligare några namn: https://mobil.svd.se/nyheter/jav-utreddes-inte-vid-vaccinbeslut_svd-2890140

  Det verkar gå att finna hur många dylika exempel som helst. Det verkar uppenbart att detta är satt i system på något sätt. Som om de inblandade och närmast sörjande inte ens reflekterar över att detta är tveksamt.

  Enligt artikeln får vi t o m veta att en lobbyist kan bli prisad om vederbörande lyckas sälja in något till en myndighet. I detta fall årets lobbyist för HPV-vaccin till Sverige!

  Nu kanske denna historia inte tillhör de allra värsta. Statiner är ju etter värre men jag tror det är viktigt att dra fram alla fall i ljuset!

 68. 168
  Anders S säger

  Professor Göran skrev:

  I dagsläget går det, vad jag har förstått, knappast att lita på en enda medicinsk artikel utan att först noggrant ha syna vilka som är inblandade och vilka snirkliga dolda kopplingar som kan finnas till läkemedelsföretagen. Det hela verkar nästan kriminellt i mina ögon.

  Ben Goldacre om publishing bias:

  https://youtu.be/RKmxL8VYy0M

  https://www.badscience.net/

 69. 169

  Jag kan ha fel och nu måste jag ge mig in i förbjudet politiskt område igen. Men det är min uppfattning att riksdagen beslutat att privatisera den svenska universitetsforskningen. Det är meningen att forskaren ska ut på marknaden (med håven) för att finansiera sitt laboratorium och personal. Forskaren är ett vanligt aktiebolag som söker uppdrag.

  Jag tror hela forskningsvärlden är överens om att detta system är totalt förkastligt och att det betyder att all forskning misstänks ha svar relaterade till sina finansiärer. Som nästan alltid kommer från industrin. Våra forskningsanstalter och forskare har förlorat sin trovärdighet.

  Det stora problemet är att forskningen låtsas att komma från en icke jävsposition. Trots att det är mer regel än undantag.

 70. 170

  @ Anders S:
  Bra Svd artikel du länkade till:
  “– Visst, vi var medvetna om dessa bindningar, säger Anders Tegnell som ledde vaccinarbetet på Socialstyrelsen. Men vi valde dessa personer därför att de var de bästa experterna som finns att få. Sverige är ett litet land och urvalet av sakkunniga begränsat.”

  Gissar att ovanstående argument används ofta. Men att i efterskott försvara enligt ovan ser för många av oss ut som svepskäl och ursäkt att fortsätta på samma spår när inget görs för att korrigera den uppenbara dikeskörningen.

  Det finns ingenting som hindrar socialstyrelsen att när man saknar oberoende kompetens:
  1/ offentligt upplysa att oberoende (vaccin-) experter saknas, vad gör vi ?
  2/ anlita jävsfria/obeoende experter från utlandet när nationella resurser saknas.

  Så att vi slipper höra det genomruttna svepskälet som kunde passat på 1800-talet:
  “Sverige är ett litet land och urvalet av sakkunniga begränsat.”

  “Expertpaneler” bör alltså vara den största guldgruvan för internationella läkemedels och livsmedelsföretag idag inte bara i Sverige.
  Att beskriva dessa paneler som moderna Trojanska hästar är följaktligen helt logiskt.

  Repeterar: “Revolving doors”: Modernt system där mutor vanligen betalas genom anställningskontrakt.

 71. 171

  Som professor Göran här ovan säger så drar sig företag och deras finansiering ur projektet, så fort det blir minsta negativt. Arbetsgivaren/forskaren vill inte förlora finansiärer. Det kallas friliberalism och det är alltid de goda som förväntas segra på en fri marknad. I Sverige är det systematiserad verklighet, som jag förstår det.

 72. 172

  sten Skrev:

  Om ett krafttag mot just ”revolving doors” skulle tas och lyckas i Sverige skulle alltså en enorm upprensning kunna följa i bägge dessa storindustrier.

  Med andra ord så är etablissemangets evidensbaserade vetenskap och den s k fria forskningen ju ej så mycket att ”hänga i julgranen”, tyvärr tyvärr… 😥

 73. 173
  Lars Henrik säger

  sten Skrev:

  @ Anders S:
  Bra Svd artikel du länkade till

  Herr petnoga påpekar att det minsann var hans länkning 🙂

 74. 174

  @ Lars Henrik:
  Tack!
  Sten

 75. 175

  Jag håller på att samla ihop en liten men effektiv lobbygrupp av människor. Som via gemensamma och enskilda brev, mail och artiklar ska påverka makthavare, företag, myndigheter och enskilda.

  Om någon är intresserad av att vara med och skapa direkt dialog med ansvariga, så kan ni få min email från Annika. Eller för de som uppfattat det är min adress georg(at)(mittefternamn).se
  (ursäkta hemlighetsmakeriet, man gör inte samma misstag 2ggr)

  Ju fler vi är som skriver initierade brev, plus faktaunderlag, med krav på svar och information. Desto större är chansen till en positiv förändring. Allt för mycket sopas under mattan. Jag ser det här som en stor möjlighet.

 76. 176

  @georg W

  Under de år jag har sysslat med miljö- och hälsofrågor har just förändringar ang finansieringsfrågan när det gäller forskning fått en enorm betydelse. Både vid högskolorna, men även hos myndigheterna, finns en rädsla för att stöta sig med finansieringssidan och företagen.
  Förr kunde man möta forskare och tjänstemän med stor auktoritet och integritet. De var ofta stolta över att tala klartext. Nu är de sällsynta. Först när de pensioneras blir de öppna och tydliga igen.

  Hos de idag arbetande och kunniga personerna kan man dock få ta del av känslig info om man upplevs som pålitlig – att inte avslöja källan. Det har jag inte heller gjort hittills.

  Jag ser med misstro mot framtiden an genom detta slaveri under mammon.

  En sådan grupp som du Georg bildar är mycket viktig mot denna bakgrund. Jag ger gärna mitt stöd när det behövs.

 77. 177

  Svd har nu ytterligare en kommenterbar artikel om ungefär “viktigheten att sätta vetenskapen främst”, vilket vi ju håller med om. Fast artikelförfattarna menar att det finns ett stort konsensus om att GMO är bra och att stoppa det och TTIP är det samma som att sätta sig emot vetenskapen!

  Georg W’s utmärkta förslag att var och en skriver ett kort sakligt inlägg kan enkelt påbörjas här och nu! Nedan länken till dom som tror att dom vet !
  https://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tro-far-inte-ersatta-vetenskap_4191205.svd

  En lista med tveksamma vetenskapsmän bör även motpresteras eftersom det ser ut som om dom vill ge sken av att det i stort sett är greenpeace och några vilseledda vettvillingar som är emot GMO.

  Jag länkade lite fint till filmen underkastelsen som innehåller ett 20 tal talföra vetenskapsmän som är skeptiska till miljögifter. Riktigt bra om någon missade den!

 78. 178

  Från “Institute for Responsible Technolgy ” kom den här kommentaren, översatt:

  “Eftersom våra barns utveckling är känslig spelar de nu en roll som kan liknas vid kanariefåglar i kolgruva.” Och en del föräldrar misstänker idag så i efterskott.

  Tydliga länkar Bt-GMO till autism via IBS bör följas upp i större längre och framförallt oberoende studier. Grisar utvecklar ibland autismliknande symptom, luktar snusk, har diarré och biter av varandras öron. När GMO fodret tas bort försvinner åtminstone både diarre och lukt. (Dansk rapport)
  Andelen GMO i djurfoder var okänd för den bonde jag nyligen frågade. Och han visste inte hur man skulle få reda på det! Det kan vara att fodergrossisterna känner till problemen och håller det billigare GMO fodret nere procentuellt för att inte få för mycket synliga problem.

  Beträffande miljögifter som Ftaler, PCB, DDT, DDE, läkemedelsrester och tungmetaller:
  Avsnitt i underkastelsen klargjorde att exponering av miljögifter ibland inte har någon märkbar effekt men när hög exponering sker samtidigt som viktiga organ befinner sig i kritiska utvecklingskeden kan konsekvenserna bli mycket allvarliga.
  Cocktaileffekten har även bevisats i ett flertal råttförsök: Kombinationer av ofarliga doser orsakade skador som inga av substanserna i accepterad dos kunde göra var för för sig.
  Tom våra barns fortplantningsförmåga har märkbart försämrats på några generationer

  https://www.responsibletechnology.org/posts/author/jeffrey-smith/

 79. 179

  Jag är djupt tacksam för det stöd för en aktiv miljökamp, som visas här. Vi har ju tidigare här kontinuerligt diskuterat och informerat om miljögifternas utveckling i modern tid. Vi har förstått att det inte är böndernas och industrins avlopp som är det allvarligaste hotet mot naturen längre. Utan de flesta av oss förstår att det är vi själva som enskilda konsumenter som är till 100 % ansvariga för att barn idag föds med närmare 300 främmande ämnen i sitt blodomlopp. Tack vare att kommunalt rötslam sprids medvetet i naturen. Detta trots att de inte kan analysera innehållet!

  Nu har vi lärt oss att det är en vanlig strutsmentalitet som styr politiker och tjänstemän i hanteringen av denna kemiska cocktail. Som nu hotar vår civilisations framtida barnafödande samtidigt som vi nu ser tecken på att det händer i stor skala i naturen och även synliga tecken i de barn som föds idag.

  Det som känns som en hopplös omöjlighet. Att vi skulle få stopp på denna vansinniga giftspridning till 2020. Är en absolut nödvändighet! Sedan kan vi bara hoppas att giftnivåerna i naturen minskar och att vi kan börja tro på framtiden igen.

  Som jag ser det finns det inget viktigare att arbeta med, under den sista fjärdedelen av mitt liv. Dessutom får jag lön från pensionen. Har jag tur och är noggrann kanske det går att utgöra en liten skillnad i utvecklingen. Det enda Sokrates behövde för att vända upp och ner på doktrinen, var ett litet svar på en enkel fråga.

 80. 180
  Lars Henrik säger

  Georg W Skrev:

  de flesta av oss förstår att det är vi själva som enskilda konsumenter som är till 100 % ansvariga för att barn idag föds med närmare 300 främmande ämnen i sittblodomlopp. Tack vare att kommunalt rötslam sprids medvetet i naturen.

  En del kommer troligtvis även via reningsverken direkt ut i vattnet därför att reningsverken inte klarar av att rena många av de nyare ämnena i avloppen (och en del de äldre också). Dessutom via direktkonakt med de produkter som innehåller ämnena, eller via luften.

 81. 181

  @ Lars Henrik:
  @ Georg W:
  Se vad Uppsala Vatten tycker. Verkar som om dom får hjälp av Ultunaprofessorer att spinna gifter till växtnäring.
  https://www.mynewsdesk.com/se/uppsala-vatten-och-avfall-ab/pressreleases/uppsala-vatten-sprider-vaextnaering-paa-upplands-aakrar-1045295
  och vad är Revaq egentligen?
  Var kan man hitta analyser av Svenskt Rötslam?

  Så snart rötslamspridningen förbjuds faller blickarna på källorna inklusive växtgifterna, framförallt där Monsantos roundup. Alltså bör rötslamspridning i naturen snarast utnämnas till Fi #1.
  Menar du också detta Georg W. ?

 82. 182

  Absolut Sten. Allt annat får stå åt sidan. Jag tror att det är viktigast att utgå från kommuner och se vart slammet tar vägen/deponeras och alla befintliga analyser. Kan man se problemet i stort så tror inte jag någon kan gå emot fakta. Jag tror också på medborgarsamtal med berörda tjänstemän. Hanteringen och dess konsekvenser måste dras fram i ljuset

 83. 183
  Lars Henrik säger

  @ sten:
  Tack för länken till artikeln. Jag lade en kommentar till den men det återstår att se om Uppsala Vatten godkänner den. Jag efterfrågade bl a användning av försiktighetsprincipen samt var man kan ta del av data över skadliga och potentiellt skadliga ämnen i slammet samt de studier som gjorts i ämnet.

 84. 184

  Hej!
  Revac är ett partsammansatt organ och dom finns under Svenskt vatten https://www.svensktvatten.se/Vattentjanster/Avlopp-och-Miljo/REVAQ/om-REVAQ/

  Såg för en tid sedan på Uppsala Vattens hemsida att deras slam är Revac-certifierat och att de Uppländska gårdarna snart ska få ta del av dess rötslam. Allt presenterat i guldkant!

  Om du vill veta vilka åkrar som skall slamspridas eller om du vill ha lab-värden från gårdarna på de fåtal ämnen som mäts, kontakta den aktuella kommunen. Dessa handlingar, kartor på de åkrar som slammet sprids på och rapporter är offentlig handling.
  De mätningar som tas på avloppsreningsverket, både på vatten, avloppsslam och rötslam kan du begära direkt från dem. Skulle verket neka dig dessa uppgifter kan du i stället hämta dessa från Länsstyrelsen. Länsstyrelsen gör ofta årsrapporter på de olika mätningar som rapporteras in till dem och här ingår oftast också reningsverken.
  Hälsningar
  Erik
  erik.karlsson@habotibble.se

 85. 185

  Det som är mest stötande ang Revaq är att reglerna för “certifiering” sätts upp av reningsverken själva i Revaq – inte av någon oberoende instans. Med detta havererar hela “certifieringen”. Allt som jag stött på inom slam och slamspridning – gränsvärden, detektionsgränser för analyser, vilka ämnen som utelämnas osv är helt manipulerat för att få ut slammet. En desperation av kulisser, lögner och halvsanningar.
  Vi i Ren Åker Ren Mat har gjort ett remissvar till Miljödepartementet angående slamspridningen och återföringen av fosfor.

  https://www.regeringen.se/content/1/c6/23/80/72/fedfbf05.pdf

  Det som där är särskilt allvarligt är hur mycket tungmetaller som tillåts tillföras åkermarken i förhållande till vad som tas upp av växterna – en skriande obalans. Åkermarken förstörs på ett smygande sätt för en del metaller – i full fart för andra..

 86. 186

  @ Gunnar Lindgren:
  Nu har jag läst igenom ert remissvar till Naturvårdsverket ett par gånger och har fått nya insikter och en större förståelse för vad som pågår. Det var ett mycket informativt material som alla borde läsa och tillgodogöra sig.

  Jag ska nu undersöka de relaterade länkarna för att kunna använda dem som faktareferenser i debatten.

  Vi inom LCHF-rörelsen har ju konstaterat att ett flertal av våra skattefinansierade myndighetsfunktioner, samarbetar med dem som de ska kontrollera. Vi ser en korruption som sitter ända in i ryggmärgen i det på ytan, föredömliga Svenska systemet. Livsmedelsverket, Jordbruksverket, SoS, sjukvården osv.

  Till denna lista får vi nu lägga Naturvårdsverket. Som aktivt och länge är den instans som bär mest ansvar för att ett barn föds med minst 250 främmande outforskade ämnen i navelsträngen. Denna myndighets ansvar och sammanlagda skuld, anser jag berättigar till anmälan inför domstol. De är en fara för mänskligheten och naturen.

  Tur att vi har en kemikalieinspektion som säger sanningen.

  Tack igen, Gunnar, för det pedagogiskt upplagda remissvaret. Måste man inte gå via varje kommuns hantering av deras rötslam nu, för att få den fullständiga bilden och alla mätbara siffror i den här fruktansvärda miljöförstöringen och rundgången.

  Det jag saknar är analyser av kött, mjölk och ägg? Dessutom saknar jag analyser av människor och djur.
  Vad gäller medicinerna vet vi att ALLT går vidare i hanteringen även om de inte kan mäta det. Bara det räcker, tycker jag. Lägger man sen på tungmetaller, alla fluorämnen osv. Så blir hela samhällsapparaten Kafka.

 87. 187

  Hej!
  Ett bra tips till lärare att lägga upp undervisningen i hur vi minskar läkemedelsrester i avloppet samt ge eleverna kunskap i avloppsslammets okända värld https://www.slideboom.com/presentations/1157932/L%C3%A4kemedel-och-milj%C3%B6n

  Hälsningar
  Erik
  erik.karlsson@habotibble.se
  https://håbo-tibble.se/

 88. 188

  Det verkar som det trots allt finns en metod att mäta östrogena ämnen i rötslam. Det här pressmeddelande är från 2008:

  “Mätning av östrogena föreningar i rötslam
  Denna studie (nr 9633067) har resulterat i en biologisk mätteknik för att mäta mängden östrogena föreningar i rötslam. Tekniken går ut på att man använder sig av den sk Ishikawacellinjen, vilken består av humana endometrieceller. Dessa är mycket känsliga för östrogena föreningar och reagerar vid exponering för denna typ av föreningar med att bilda enzymet alkaliskt fosfatas. Projektet har finansierats av Stiftelsen Lantbruksforskning.

  För mer information: Magnus Engwall, Inst för miljö- och utvecklingsbiologi, Uppsala universitet, tel 018-4712612

  Denna sida är uppdaterad den 15 maj 2008”

  https://www.lantbruksforskning.se/?id=3892

  Man undrar ju hur mycket de mäter egentligen? Och var de mätresultaten finns någonstans?

 89. 189

  Hej!
  Det är inte bara östrogen i avloppsslam och kranvatten som vi får kika på för att få en helhetsbild av östrogenet, utan även nonylfenol och oktylfenol uppvisar en hormonell, östrogenliknande påverkan på allt levande.
  Mätningsmetoden som används för att mäta östrogen är YES (Yeast Estrogen Screen) och denna test kan du läsa i dokument https://www.svensktvatten.se/PageFiles/5772/SVU-rapport_2014-21.pdf Se sidan 43 och 52.
  Mycket om vatten och avloppets innehåll kan du hitta på https://www.svensktvatten.se/FoU/SVU/Rapporter/Avlopp-Miljo/ Vi måste dock läsa dessa med en viss försiktighet för ofta kan det vara samma personer som godkänner att rötslammet sprids på våra åkrar (Revaq) som är medförfattare till dessa rapporter.
  Hälsningar
  Erik

 90. 190

  @Georg W

  Hej!

  På RenÅkerRenMats hemsida http://www.renakerrenmat.se finns redan till vänster data på miljögifter i kött, mjölk och ägg. Längre in finns data ang östrogena hormoner i slam.

 91. 191

  Livsmedelsverkets kostrekommendationer som inbjuder till blodsockerhöjning. skapar en livsstil där människan ständigt måste konfrontera sin egen moral, när blodsockret faller. För ett decennium sedan var vi alla fångar i myndigheternas missuppfattningar och grundlurade av matindustrin. Personligen blev jag stamkund på apoteket, med högkostnadsskydd och en ansenlig mängd mediciner som intogs dagligdags. Jag inser nu att inte bara industriproducerad föda passerade mina tarmar, utan hela det civiliserade samhällets alla outforskade nya kemikalier.

  Detta accentuerar ytterligare att informationskampen om metabolism. LCHF är lösningen för att stoppa spridningen av alla konsumerade mediciner (och p-piller) i naturen, plus alla pesticider. Stoppar vi den kolhydratbaserade industriproduktionen av mat, så stoppar vi big pharma och kan koncentrera oss på tungmetaller, polymerer och fluormolekyler.

  Konsumtionen av produkter från läkemedelsindustrin är mänsklighetens undergång! De multinationella livsmedelsföretagens kolhydrat-monokulturer förstör både människor och planeten.

  Stoppar vi skräpmaten och tallriksmodellen OCH Livsmedelsverket, så kan vi rädda oss allihop!

  Det ska inte vara tillåtet att äta föda som gör människor medicinberoende!

  För att vidga perspektivet, kan det vara bra att studera motståndarsidan, i en 15 år gammal skrift:

  https://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/ex_arb_hortprogr/EHP99-13/EHP99-13.HTM

  Jag ser stadens alla stadens parker med nya ögon. De är inget annat än giftdeponier! Stackars hundar som går där och nosar. Inte alls konstigt att hundar fått problem med reproduktionen.

  Låt inte barnen leka på välklippta gräsplanteringar!

  Använd helkroppsdräkt och andningsmask vid fotbollsspel!

 92. 192

  @ Georg W:
  @ Gunnar Lindgren:
  @ Erik Karlsson:

  Hej, Jag skrev ett mejl till Caroline Holm på Uppsala Vatten och fick svar idag, citat:
  “Vi får alla i oss olika ämnen varje dag – t.ex. från krämer, smink, schampo, kläderna, inredning, elektronik, mat, dryck och dammpartiklar. Vi hittar spår av dessa ämnen i slam. Bidraget av det vi får i oss via vägen slammet till marken till grödan och till maten är minimalt jämfört med direktkontakten vi har i vardagen med dessa ämnen. ”

  Innan jag svarar, vänligen upplys om vad vi vet beträffande “hur stort bidraget från slammet” kan vara i absoluta tal och i proportion till resten idag, och vad vi kan förvänta oss med fortsatt slamspridning.
  Att tankesättet baseras på att ju större totalexponeringen är ju mindre behov av att titta på “vår del” är ju ingen höjdare, men ni 3 har säkert fler och bättre argument och helst lite fakta också!

  Georg W: Jag svarade på ditt “upprop” till Annika gör någon vecka sedan och har inte fått svar. Din mejladdress kan jag inte räkna ut utan efternamn…. Annika har min.

 93. 193

  @ sten:

  När man skrivit i en timma och sedan tappar bort det. Så är det bara att skriva om alltihop igen, surt.

  Det var ett intressant svar du fick där som vänder upp och ned på huvudet. För visst är det så att vi exponeras av dessa miljögifter i vår livsmiljö. Vi bygger vår livsmiljö med dessa gifter! Hon/myndigheten anser att vi därför kan sprida dessa gifter till naturen också!

  När man ställer upp problematiken så här, blir tillvaron lätt alltför dystopisk och då föredrar vi att fly till andra tankar.

  Jag tror att vi är tvungna att göra myndigheterna uppmärksammade på att dispenser för gamla uttjänta reningsverk som inte hanterar tungmetaller, mediciner och övriga tusentals ingredienser är inte förenligt med mänsklighetens önskemål. Det finns idag teknik för att hantera dessa giftiga ämnen! Vi måste ställa krav för att myndigheterna ska sluta att sprida dessa gifter i naturen. Oavsett att giftkällan befinner sig i vår hemmiljös byggmaterial, möbler, prylar eller kläder! Vi vägrar att acceptera att välfärdssamhället systematiskt sprider dessa hormonförändrande ämnen i jorden, vattnet, biomassan och djurlivet!

  Men att en bebis föds med närmare 300 mätbara främmande substanser i kroppen är ett problem som varje människa måste ta ansvar för genom att inte använda moderna material i hemmet.

  Jag har sanerat mitt hem sedan 70-talet och det blir bara mer och mer gifter ändå.

  Min email är: (förnamn utan W)(at)lowejko.se

  Vi är nu en liten grupp som står beredda att kampanja mot företag och myndigheter. Här har vi alla en genuin möjlighet att göra något vettigt av vår stund på jorden.

 94. 194

  De uppgifter som kommer från Uppsala Vatten är vilseledande.

  1. Det är de miljögifter som kommer med livsmedlen som är helt avgörande när det gäller farlighet och hälsorikser. De kemikalier som nämns av Uppsala Vatten och som används i hemmet kan inte jämföras med klorerade pesticider, dioxin och dioxinliknande PCB, bromerade flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen, policykliska aromatiska kolväten etc. Hushållskemikalierna hamnar dessutom i avloppet från skurade golv, tvättmaskiner, diskmaskiner osv.

  2. Skriv så här till Uppsala Vatten:

  Det var ett uppseendeväckande svar från Uppsala Vatten. Revaqcertifierade reningsverk tar tidvis emot dioxinhaltigt avloppsvatten från rökgasreningen hos avfallsförbränningsverk.
  Miljögifter från slammet avdunstar till lufthavet och faller ned på all gröda, t ex foder till mjölkkor.
  Dioxin och en lång rad miljögifter finns idag i mjölk, navelsträngsblod och bröstmjölk.

  Livsmedelsverket deklarerar att ”dioxin och PCB lagras i fettvävnad under flera år. Därför är det bra att utsättas för så lite dioxin och PCB som möjligt under uppväxten. När man är gravid eller ammar förs ämnena över till barnet via moderkakan och bröstmjölken, vilket kan påverka barnets utveckling.”
  Den internationellt erkände forskaren, prof. Åke Bergman, Stockholm, kommenterar i en TV-intervju: ”Det här betyder att det inte finns några tröskeldoser, vilket gör det i stort sett omöjligt att sätta gränsvärden.”

  Detta leder till följande fråga till Uppsala Vatten:

  Hur många procent av dioxinerna i mjölk, navelsträngsblod och bröstmjölk anser Uppsala Vatten att det är lämpligt att aktivt tillföra med slammet, i stället för att följa Livsmedelsverkets anvisningar?

 95. 195

  Hej Gunnar, tack för ditt uttömmande svar.
  Beträffande den förmodligen viktigaste biten, proportionerna. Citat från det du skrev:
  ” Det är de miljögifter som kommer med livsmedlen som är helt avgörande när det gäller farlighet och hälsorikser. De kemikalier som nämns av Uppsala Vatten och som används i hemmet kan inte jämföras med klorerade pesticider, dioxin och dioxinliknande PCB, bromerade flamskyddsmedel, perfluorerade ämnen, policykliska aromatiska kolväten etc. ”
  (En del av de i listan ovan används just i hemmet…)

  Det verkar som om mycket av gifterna är gamla (PCB, Dioxiner, DDE) och återcirkulerar både med “renat” vatten och rötslam. Om % återcirkuleande gifter kan fastställas blir svaret mycket enkelt!
  Allt över 10% är långt ifrån minimalt. Vad är sedan bidragen från dagens kemi-jordbruk och från hemmen? Fyra eller fler huvudflöden?

  Tänker svara om någon dag !
  Hälsningar Sten

 96. 196

  @ Gunnar Lindgren:
  Mycket bra svar och ändå är det bara en fraktion av de ämnen vi egentligen pratar om att rötslammet och maten innehåller och som inte diskuteras eftersom de inte mäts över huvud taget.

  Man kanske får lämna helheten och fokusera på detaljerna? Det vore också intressant att veta hur mycket rötslam Uppsala sprider och hur många ha de sprider det på, varje år? Finns det några politiska alternativ till slamspridning eller sker det av teknisk nödvändighet?

 97. 197

  Hej!
  Uppsala vatten har hitills täcklagrat avloppsslammet och det brukar betyda att dom häller slammet överst på en soptipp och liknande för att den skall grönska.
  Från med början nästa år med de första spridningarna skall 2018 minst 60% slam ut på åkrarna.
  Du hittar mer info i Uppsala kommuns avfallsprogram https://www.uppsala.se/contentassets/d50514042453427aaa0fce3a147702a5/avfallsplan.pdf
  Kungsängsverket ger 11 250 ton avloppsslam per år.
  Hälsningar
  Erik Karlsson

 98. 198

  Här länk till vad jag misstänker är den bästa internationella källan för information av gifter – inklusive GMO om någon tvekar – i miljö och framförallt i mat.
  The Institute for responsible technology.
  https://www.responsibletechnology.org/about
  God Jul!

 99. 199

  Fem år gammal, men mycket informativ uppsats, av en lantbruksstuderande:

  “Icke önskvärda föroreningar i urin kan förutom metaller, organiska föreningar och patogener vara olika läkemedel eller deras nedbrytningsprodukter. Dessa rester finns både i urin och fekalier. I Naturvårdsverkets rapport 4660 “Läkemedel och miljön” talas om tre läkemedelsgrupper; högvolymsläkemedel, könshormoner och antibakteriella läkemedel. Risken för miljöpåverkan av högvolymsläkemedlen (t ex vitaminer och hudskyddsprodukter) bedöms i rapporten som försumbar eller knappast trolig och gällande könshormonerna dras slutsatsen att mängden är marginell i jämförelse med de mängder som utsöndras naturligt från människor och djur. Beträffande de antibakteriella medlen, dit t ex penicillin räknas, uppmanas dock till försiktighet. De flesta av dessa läkemedel består av ämnen som bryts ned i jorden, men ämnen som är stabilare och dessutom mutagena och karcinogena (cancerframkallande) förekommer också. I väntan på forskningsresultat som utröner riskerna för resistensbildning och andra negativa effekter av dessa substansers spridning rekommenderas inte urinsortering i områden med stor antibiotikakonsumtion, t ex sjukhus.”

  https://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/ex_arb_hortprogr/EHP99-13/EHP99-13.HTM

  De råd som ges från Sveriges lantbruksuniversitetet (Johansson 1995 och Johansson et al 1998) till odlare som hanterar humanurin är följande:

  Använd ej urin från sjukhus eller dylik inrättning
  Sex månaders lagring utan ny tillförsel
  Förvaring och hantering i slutna system
  Spridning på våren i samband med sådd
  Max 10-15 ton urin per hektar
  Direkt nedmyllning eller släpslangspridare
  Endast i odling av foderspannmål, oljeväxter eller energiskog

  Det lilla som mäts finns redovisat i 10 år gamla utredningar med löften om bättre mätmetoder i framtiden. Tills dess behöver vi inte oroa oss, enligt myndigheten.
  https://www.naturvardsverket.se/Om-Naturvardsverket/Publikationer/ISBN/4000/91-620-4425-7/#

  EU:
  Användning av avloppsprodukter i odling ses med oblida ögon inom EU och i KRAVs regler 1999 står inte humanurin med som godkänt växtnäringsmedel. När ett svenskt förslag om att ta upp humanurin på listan förhandlades i EU 1997 blev det avslag. I september 1999 hade Danmark ett likartat förslag uppe som också avslogs (Frid, pers medd 1999). I många europeiska länder är ekologiskt producerad mat i första hand hälsokost och de nordiska ländernas tal om att sluta kretsloppen mellan producent och konsument möts med höjda ögonbryn. “På vilket sätt skulle det gynna konsumentens hälsa?”, frågar man sig. Frid ser mycket negativt på möjligheterna att inom överskådlig tid få igenom en förändring av bestämmelserna kring humanurin i EU.

  Exempel på intervju med en svensk jordbrukare:
  A har inte informerat uppköpare om att han sprider humanurin på det vete han säljer till dem som livsmedel. A vill själv ansvara för vad han har i sin gödselbrunn. Han säger: “Uppköparen har aldrig ifrågasatt mitt omdöme tidigare”. A har bara hört en enda människa som uttryckt kritik mot att han sprider humanurin.”… men då lade jag på luren för jag blev så irriterad på honom! Lagt ut gödsel på marken har man gjort i alla tider, ju.” Han tycker annars att han möter positiva reaktioner och upplever att människor tycker att det är naturligt.

 100. 200
  Lars Henrik säger

  Ännu en tendentiös och något oinsatt artikel om köttätande. Denna gång i City: https://www.city.se/nyheter/han-har-fullt-fokus-pa-kottet/

  Kanske ska man inte bry sig om dylika skriverier men jag gillar inte att rent felaktiga och dåligt underbyggda påståenden står oemotsagda och riskerar att leda oinsatta läsare till helt felaktiga slutsatser och val. Alltså skrev jag en kommentar och skickade den till både journalisten och redaktionen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.