Hur kolhydratrestriktivt ska LCHF vara?

Thomas J påminde förut om Anna Bäséns blogginlägg Militanta fettprofeter dömer ut rotfrukter.

Vi är tämligen ense om att vi ska äta ”lite” kolhydrater, och i stället mera av naturligt fett, gärna mättat. Protein ska vi äta ”normalt” av, och från bra och naturliga källor.

Men hur lite är ”lite” kolhydrater. Anna Bäsén anser att ”militanta fettprofeter” dömer ut rotfrukterna. Exakt var hon har hittat det vet jag inte. Jag har inte uppfattat att någon av oss LCHF-företrädare dömer ut rotfrukter för alla. I bloggkommentarer och foruminlägg finns det förstås många olika åsikter.
Jag har full förståelse för att extremt kolhydratkänsliga personer vill undvika kolhydrater så långt det går, dvs även låta bli ovanjordsgrönsaker, som oftast innehåller mindre än 5 viktsprocent kh.
Men vi mera lätt kolhydratkänsliga personer kan gärna äta både ovanjords- och rotgrönsaker, utom då helst potatis. En gräns där kan vara 7-10 viktsprocent kh, och då ska man inte äta stora mängder. Kålväxterna innehåller ofta mindre än 3 % kh. Då blir kolhydratmängden nästan försumbar, och växterna innehåller ofta bra mängder av C-vitamin och mineraler, så dessa rekommenderar jag.

Det viktigaste att utesluta är socker (inklusive frukt (i större mängder?)) och spannmål. Om vissa spannmål är mindre dåliga än andra är osäkert, men jag brukar säga att havre möjligen är bättre eftersom det inte innehåller gluten, och att vete är absolut sämst.

Ris och bovete är möjligen mindre dåligt eftersom de inte är spannmål. Men de innehåller ändå hög andel stärkelse, vilket höjer blodsockret och insulinet.

 

Comments

  1. 201

    @ Thomas Jansson:
    Jag har brukat äta två knäckebröd varje morgon och då få i mig ca 20 gram kolhydrater och det är i princip de enda kolhydrater jag ätit på länge. Några dagar efter att jag provade potatissallad till middagen så fick jag nog en överreglering av blodsockret av dessa två knäckebröd.

    Kanske blev blodsockerregleringen alltför alert och det kanske går det över om jag fortsätter men nu är tarmen i bra funktion så jag tycker det är onödigt med mera potatissallad. Jag får väl se framöver om det behövs mer.

  2. 202

    Thomas Jansson Skrev:

    Det var en riktigt dålig artikel – fabricerad av sockerindustrin?

    Vi är helt överens om både artikeln och problematiken. Visst skulle samhället vara mycket lugnare och tryggare om vi gått över till lågkolhydratkost lite mera allmänt. Jämför med att bokstavsdiagnoser, redan diagnostiserade och ännu inte diagnostiserade, är överrepresenterade på våra fängelser. Tänk om alla oroliga och svåranpassade ungdomar tagits om hand och fått hjälp och stöd – inte minst med kostvalet – innan katastroferna uppträder! Vilken besparing, eller snarare investering, skulle det inte innebära för samhället. Historikerna kommer att skratta högt åt våra valhänta försök med symtomdämpande åtgärder om 50 år.

  3. 203
    Thomas Jansson säger

    Jag ligger runt 20 g men slarvar 1 gång per månad.
    Det finns de som hävdar att fasteblodsocker kan sänkas med rimliga mängder kolhydrater men hur det funkar vet jag inte.

    Förmodligen kan det röra sig om en hysteres i avkänningen av det befintliga blodsockret vilket får glykoneogenesen att slå på och av vid fel tillfällen?

  4. 204
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:
    Jag håller ADHD för att i huvudsak vara en kostförgiftning orsakad av okunskap. Det är ju inte rimligt att knarka ned upp till 10% av ungarna – det är kriminellt!

    Men artikeln var bluff – ät socker ständigt för att hålla blodsockret uppe – ett typiskt beställningsjobb från stärkelseindustrin och de korkade tidningarna publicerar så klart smörjan helt okritiskt,,,,

  5. 205

    Pingo Skrev:

    Har man illaluktande fisar eller lös avföring så antyder det att man kanske kan ha nytta av just resistent stärkelse därför att tarmfloran verkar vara i olag.

    I sådant läge utesluter jag allt vad olösliga kostfiber heter, särskilt fiberrikt knäckebröd. I stället kokta ägg och yoghurt naturell med levande laktobaciller – och magen stabiliseras på ett dygn. Har råkat ut för elaka bakterier vid ett par tillfällen vid besök hos våra sydligare grannar, senast i Marocko. Gick inte över med mindre än en antibiotikakur, varefter varsam implementering av laktobaciller var av nöden. Vi ska akta oss för att reta upp tarmen, kli och sågspån hjälper inte mot irriterade inälvor.

  6. 206
    olle holmqvist säger

    Att matvalet påverkar humöret är väl känt. Biståndsarbetare brukar till förvåning och besvikelse få erfara att de svältande på ett aggressivt och otacksamt sätt sliter den erbjudna maten ifrån dem.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2930426/

    Intressanr artikel: Jfr italienska 1-6 åringar med barn från Burkina faso ett av Afrikas fattigaste länder.
    De menar att jämförelsen har gemensamma drag med vad som hände vid spannmålsrevolutinen.
    Plötligt mkt kolhydrat = Burkina f. och att deras tarmflora är bättre, hävdar de, än den europeiska, förebygger ! Mkt intressanta resonemang, men det viktigaste glömmer de ( liksom Staffan Lindeberg) :
    Spädbarnsdödlighet är ca 0,3 % för levandefödda i Italien under det första levnadsåret mot 8 % i Burkina f.
    Det innebär naturligtvis en våldsam utsortering av infektionsbenägna och andra svaga i Afrika, och mótsatsen i Italien: håll liv i barnen – till varje pris.

    Det viktiga: födan styr tarmfloran.

    Jag tror att vi enterofiler har många intressanta PEK att se fram emot på skärmen.

    F ö tror jag att följande slagord stämmer m Poppers filosofi, det kan härbärgera alla
    just nu kända fakta:

    No Carb is good for you, – Low Carb is better.

  7. 207

    @ Thomas Jansson:
    Nu är du inne på samma som vi skrivit om tidigare. Vid tex. 2 enheters hysteres och 5 som börvärde behöver BS dras upp till 7 för att glukoneogenesisen (GN) ska slå av. Sedan sjunka till 3 för att slå på, i detta extrema exempel, viklet kanske inte är helt ovanligt för DB-2!
    Ren fördröjning kan också avläsas som hysteres och ger samma effekt, försämrad reglering.

    Vad som komplicerar, eller förstör, bilden är att GN kan öka blodsockret mycket snabbare än det minskar. Man kan då klart labba med långsamma kolhydrater (till natten t.ex.) men det vore mycket intressantare att först få reda på hysteres hos diabetiker jämfört med helt friska och yngre oförstörda system.
    Eller mät med MRI visceralt fett och jämför med hysteresens storlek. Finns kanske redan data på detta.
    Under tiden ser vi (Erling och jag åtminstone…?) fram emot Thomas nya midjemått och nya morgonsockermätningar. Om det inte blir korrelation här är vi ute på helt fel spår.

  8. 208
    Thomas Jansson säger

    Den här veckan går åt till att återgå till den status jag hade innan fusket under helgen. Nu har jag 1 kg kvar innan jag är återställd,,,,

    Just nu blir det inget särskilt motionerande – det är fullt upp med att ställa om till sommaren och näst på tur skall gräsklipparen gås igenom – trädgården är i samma storlek som ett mindre villakvarter här så konmer man efter med klippningen blir det mycket extra jobb,,,

    Men jag ska ladda upp stickor efter påsk och dra igång med högintensiv benpress varannan dag och skivstång varannan – det kommer att bli bottenrekord för blodsockret.

    När det gäller hysteres i levern borde ju någon ha gjort detta förr?
    Men jag tror man kan ha större glädje av kunskaper i reglerteknik och matte än att vara läkare – kanske är vi inne på ett jungfruligt område?

  9. 209

    @ Thomas Jansson:
    Är ute och reser just nu och måste också vänta med uppryckning efter påsken…
    Levern är tydligen det verkställande organet som pankreas eller bukspottskörteln styr med hjälp av insulin och glukagon. Iofs vet vi att levern ibland ej alltid höjer blodsockret hos diabetiker ”lika illa som vanligt”, när det finns otillräckligt med proteiner som råmaterial eller högre prioriterad verksamhet som giftneutralisering av alkohol, – eller fruktos – måste gå före.
    Tror att professor Taylor i Newcastle är den enda som mätt att förbättrad blodsockerreglering korrelerat med minskat visceralt fett (VF) runt eller i pankreas, mätt med sofistikerad MRI scanning. Men leverförfettning minskade förmodligen samtidigt vilket gör att VF – eller midjemåttsreduktion – nog förblir det enklaste totala måttet på framsteg i detta förmodligen mycket vitala sammanhang.
    Åtminstone har jag inte sett ett enda motbevis av detta!

  10. 210
    Johan Larsson säger

    @ Thomas Jansson:
    Jag lovar, det blir mitt sista inlägg, men jag måste bara kommentera vad du säger.

    För i motsats till många av de andras ödmjuka inställning här, så verkar du vara självutnämnd expert – inte bara inom LCHF, utan uppenbarligen hela människan och hur den fungerar. vad gäller kunskap och okunskap

    Det paradoxala är ju att dina klumpiga oförskämdheter visar mer på rädsla än säkerhet.

    Jag är den förste att erkänna att inte ha läst alla LCHF-böcker.
    Men det är inte det jag talar om , det handlar ju inte om det rent medicinska vad gäller relevansen i LCHF och hur det påverkar vår hälsa.
    Min point, är att jag försöker belysa att en kritisk granskning alltid kan vara på plats.
    DET tycker jag är viktigt.

    Du säger åt mig att komma tillbaks när jag läst på. Det är lite som om en präst skulle tvinga en ateist att läsa teologi i tre år innan han över huvudtaget får rätt att yttra sig.

    Det märkligaste är att du inte inser hur nära dina tvärsäkra åsikter om sanningen ligger just religiös fanatism.

  11. 211

    @ Johan Larsson:
    Är det på heder och samvete?

  12. 212
    Thomas Jansson säger

    @ Johan Larsson:
    Men snälla Johan – det finns ju hur mycket forskning som helst på att LCHF inte är farlig!

    Och varför skulle det vara det – vi har ju levt på den här sortens kost i miljoner år.

    Varför ska vi övertyga dig om det mest naturliga när du inte ens orkar läsa en bok?

    En massa insinuationer & otrevligheter är vad du verkar ha som specialitet – detta du sysslar med är ju totalt ointressant. Fortsätt gärna med ditt tjafs men nu har jag tröttnat på dig!

  13. 213
    Thomas Jansson säger

    @ sten:
    Jag anser Taylor ha fel som ordinerar lågkaloridieter. Finns ingen anledning att späka sig med ”Belsen Light” när resultatet blir betydligt bättre med LCHF. Dock tror jag att många av oss är leptinresistenta så jag börjar nog tro att vissa av oss kan ha en fördel av att räkna kalorier även om vi är emot detta.

    Jason Fung är betydligt bättre på detta enligt min uppfattning.

    Men resultatet med mindre VF är såklart riktigt. Midjemåttet som markör för ohälsa tror jag är på väg att ersätta BMI eller åtminstone bli ett komplement. Men som vi vet finns ju oxå ”skinny fat” men de är nog få.

    Man behöver egentligen ingen mätning alls – för mycket bukfett syns ju ändå,,,

    Jag ska sikta in mitt surfande på att se om jag hittar någon forskning som ger stöd för våra tankar – jag är inte överdrivet optimistisk då jag misstänker att förmågan att tänka i reglertekniska termer knappast ingår i läkarutbildningen,,,,

  14. 214
    Georg W säger

    Först var jag övertygad om att Johan L. var ett internettroll. Men nu ser jag att han är normal…..d.

    Han kan tydligen inget själv och han är grymt avundsjuk på dem som hittat något meningsfullt i livet och han gör allt han kan för att ta sönder det.

    Han sitter på sina höga hästar och ser ner på oss som tror på något. Johan L. har inga vänner för han är en sån allsmäktig person.

    Jag tycker att vi ska tycka synd om Johan. Han behöver allt stöd och hjälp han kan få.

  15. 215

    @ Georg W:
    Han trodde nog bara att det här var en offentlig toalett där han kunde uträtta sina behov.

  16. 216
    Professor Göran säger

    Jag beundrar Thomas tålamod med Johan Larssons dumheter, nästan i klass med Annikas berömda dito.

    När det är uppenbart att en ”nykomling” inte har någonting vettigt att säga eller fråga om utan bara kommer med fräcka påhopp så kan det inte finnas något ärligt intresse för LCHF. Då borde han rimligen kastas ut som man gör med stökiga gäster på krogen.

  17. 217
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    @ Johan Larsson: — Hej Johan, Det finns mycket information högst upp sidan: Lite om LCHF, Frågor&Svar, Länkar, Böcker etc – massor av guldkorn för den som vill veta mer.

    Jag började med LCHF-stuk på kosten i februari 2013. Blodtrycket är bra, kolesterolet perfekt (..inte för att jag bryr mig, eftersom jag förstått att det egentligen inte finns ngt ’farligt’ kolesterol – såvida man inte tillhör den lilla procenten som pga ett genetiskt fel har ’vajsing’ på kolesteroltillverkningen), min matsmältning fungerar, jag är aldrig hungrig (2 mål om dagen ..0 mellanmål. Jag blir inte däst o’ trött efter varje måltid, har inte ont i kroppen och mår numera oförskämt bra.

    Och för den delen ska man ju dö av något. Vad är det för mening med att hålla människokroppen igång ’till varje pris’ – och sedan klagas det över att det finns alltför många sjuka gamla som inget annat gör än att belasta samhällsapparaten?!!

    Jag har sagt förut att min önskan är, när den dagen kommer, att som ett moget äpple falla från trädet ..inte ruttet!

    Med vänlig hälsning, Mayne

  18. 218

    @ Professor Göran:
    Helt rätt Göran.

  19. 219
    Thomas Jansson säger

    216@ Professor Göran:
    Jag skrattar bara åt det hela! Men osökt kommer jag att tänka på utrycket ”svenskarna – det sovande folket”.

    Det är nog all oförtjänt välfärd som gjort oss mer eller mindre bedövade i skallen.

    Många gånger när jag söker på något hamnar jag på Annikas gamla blogg och förr var det ett evinnerligt tjafs om hon verkligen var en riktig doktor och all annan kverulans. Nu hittar man samma attityd på nätet där yngre människor befinner sig – men det är ännu värre än vad det var här,,,

  20. 220

    Thomas Jansson Skrev:

    Men jag tror man kan ha större glädje av kunskaper i reglerteknik och matte än att vara läkare – kanske är vi inne på ett jungfruligt område?

    Ja, för att förstå sammanhangen krävs bredd i kunskapsbasen. Läkare är fostrade att hålla efter och lindra symtom. Forskare är ofta väldigt tunnelsynta. Att lägga pussel kräver lateralt tänkande – vidvinkelspecialister kanske man kan kalla oss.

  21. 221

    Johan Larsson Skrev:

    Jag är den förste att erkänna att inte ha läst alla LCHF-böcker.

    Läs boken ”Insulin – den felande länken” och kommentera den gärna. Du hitter länken via min signatur.

  22. 222

    Här ännu en artikel, där forskarna verkar slå in öppna dörrar:
    https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/lask-varje-dag-okar-risken-for-stroke/
    Att hjärt/kärlohälsa har kolhydratexcesser som orsak visste vi, men nu har man bevisat det ännu en gång.

  23. 223

    @ Thomas Jansson:
    Visst har Taylor fel i det avseendet. Men att först byta ut kolhydraterna mot fett tar ju bort dom flesta svårigheterna….. Mitt intresse för Taylor ligger som sagts i att han demonstrerat en odiskutabel koppling mellan ”högt” visceralt fett och insulinresistans = DB-2.
    Beträffande ”skinny fat” så finns det inga motsägelser här, enbart oförstånd.
    Se här:
    https://www.google.ie/search?q=%22skinny+fat%22&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=57hOU867HMj9ygOMroGoAw&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1135&bih=612

  24. 224
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:
    Systemet med disputation är en katastrof – först sållas de flesta kreativa människorna bort och sedan sitter de i åratal med ett otroligt smalt område. De klarar nästan aldrig av att sätta in något i ett större sammanhang.

    Lysande undantag finns givetvis men det är ont om dem,,,,

  25. 225
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:
    De är beroende av sina anslag och just nu är det gångbart med sockerforskning. Det som de flesta klarar av att lista ut med enbart lite enkla grundkunskaper och lite sunt förnuft skall nu försörja en bunt akademiska lättingar de närmaste 10 åren,,,,

  26. 226
    Johan Larsson säger

    @ Mayne Sundewall Hopkins:
    Tack Mayne.

  27. 227

    Läser boken nu!
    Mycket intressant och välskriven, även om en del medicinska termer ligger lite utanför min akademiska skolning! Det är så många olika processer i kroppen och enzymer, andra ämnen, m.m. som ni rejält pålästa LCHF-kunniga kan, men som jag inte är helt bekant med. Lika så har det i den lite vingliga debatten här varit fylld av sådana begrepp.
    Verkar mycket vederhäftig och balanserad i synen på fenomenet INSULIN och dess roll.

    Kan verkligen rekommenderas till den där ”snubben” som råkade i Luven på Thomas J och som menade sig kunna lösa alla våra problem, vi som har diabetes typ 2 och har metabolt syndrom.

    Efter att ha läst de första kapitlen i boken, så har jag insett att jag faktiskt kan strunta i kolesterolvärdets variation och varianter och tills vidare gå på linjen kolesterol = kolesterol. Iallafall tills jag lärt mig mer. Och att sockret = GIFT.

  28. 228

    Thomas Jansson Skrev:

    @ Erling:
    De är beroende av sina anslag och just nu är det gångbart med sockerforskning. Det som de flesta klarar av att lista ut med enbart lite enkla grundkunskaper och lite sunt förnuft skall nu försörja en bunt akademiska lättingar de närmaste 10 åren,,,,

    Oerhört spetsig kommentar, men antagligen helt relevant. Har känt ett par civilingenjörer, båda bortgångna nu, som med nöd och näppe visste åt vilket håll de flesta skruvar dras åt. De hade trots detta gjort en bra karriär.

    Får önska Er alla En Glad Påsk!

  29. 229
    Thomas Jansson säger

    @ Javo:
    Jag är sällan till någon läkare i onödan men har upptäckt att det kan vara gynnsamt att kunna lite medicinska termer och då helst oxå dess ursprung – det ska inte vara lätt att vara läkare idag, tiden då pöbeln stod med mössan i hand och bugade inför högheten är förbi,,,,

    Läser man och förstår Agnetas Schnittger’s bok ”INSULIN – Den felande länken” så har man bra på fötterna inför ett läkarbesök som rör alla metabola störningar,,,

    Kanske Agneta kunde förmås att lägga ut en kortfattad ordlista i anslutning till bokens hemsida som finns här:

    https://www.masrabassan.com/blog/insulin-den-felande-lanken/

  30. 230
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:
    En förutsättning för att göra karriär inom den svenska industrin har ju varit att man är lagomt korkad så det är inte förvånande med skruvarnas åtdragningsriktning.

    Civilingenjörsutbildningen är ju i huvudsak avsedd för de av oss som varit i behov av att bevisa att vi inte är kompletta idioter – utan relevant praktik är utbildningen i stort sett värdelös och det är mycket få civilare som överhuvudtaget jobbar med teknik,,,

    Det är en utveckling som pågått länge – gör jag ett jobb ute i industrin så blir jag till hälften städgumma för att rätta till alla fel och till hälften lärare. Står man ut i mer än en månad eller två på samma ställe kan man ofta området bäst på hela företaget – allt går i ultrarapid och det är inte vad man gör utan hur det görs som räknas,,,,

  31. 231
    olle holmqvist säger

    Dr Quigley…holds patents in these areas. He is also a consultant to Almirall, Forest, Ironwood, Rhythm, Salix, Shire-Movetis, and Tioga and has received honoraria for speaking engagements from Danone, Korea Yakult, Procter & Gamble, and Yakult and research support from GlaxoSmithKline, Norgine, and Procter & Gamble.

    Gut Bacteria in Health and Disease
    Eamonn M. M. Quigley, MD, FRCP, FACP, FACG, FRCP corresponding author

    lästips:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3983973/

    En utomordentlig artikel om tarmfloran (som numera enl pedander ska heta ”microbiota” eftersom där även ingår djur, amöbor typ)

    För den som stegrar sig inför alla facktermer: ta´t lugnt checka av dem en efter en på Wiki.
    Ett oskick är att införa förkortningar hela tiden: SIBO, och måste
    vetas. själv skriver jag upp den med penna på papper varje gång ny oskikiliget uppträder.

    Scenerio ? = repetetion GMO-soja-greppet:

    som 80-åringar får vi veta att vi förlänger livet med 5-10 år medelst en slurk patenterade nyttobakterier en gång i veckan…

  32. 232

    En 98-årig torpare i Lekeryd utanför Huskvarna intervjuades i Jönköpingsposten om sitt ensamma liv dryga halvmilen in i skogen från huvudvägen och hur han kunde hålla sig så frisk, för han hade aldrig varit sjuk.

    Jo, si han tog sig en rejäl sup brännvin varje morgon och därefter grävde han i honungsburken och tog två matskedar av det gyllengula hälsomedlet. Verkar vara rätt många kolisar i den starten på dan. Men frisk var han och han cyklade varje dag dryga milen t.o.r. till affären i Lekeryd för att få sig ett snack med byborna.

  33. 233

    227@ Javo:
    Jag har funderat på sakernas tillstånd. Boken behandlar alla upptänkliga varianter av metabolt relaterad sjukdom. De, som tagit sig an boken och kommenterat dess innehåll har varit metabolt utsatta, akademiskt skolade, men aldrig läkare. Det inre gänget på denna blog, som jag uppfattar rollspelet, har inte berört vare sig förekomsten eller innehållet med en stavelse. Är detta strutsbeteende eller ren oförskämdhet?

  34. 234

    @ Erling:Finns boken som e-bok eller i pdf form?

  35. 235
    Lars Henrik säger

    @ Erling:
    Om det är Agnetas bok som avses har ju Thomas höjt den till skyarna vid ett flertal tillfällen. Jag har läst den nu i vintras och tyckte den var bra. Som en lättillgänglig uppslagsbok t o m riktigt bra! Det jag kan kritisera är egentligen att en del, för lekmannen, svåra benämningar och förkortningar saknades i ordlistan. Men det är ju också frågan om vilka som är den tänkta målgruppen?

    Själv befinner jag mig i ett läroskede där boken låg snäppet över s a s. För min del lämpade det sig således ganska bra 🙂

  36. 236
    Thomas Jansson säger

    Skulle den boken användas som kurslitteratur för alla inom primärvården skulle nog kostnaderna för all sjukvård sannolikt kunna halveras inom en 10-årsperiod. Det är enorma pengar som skulle kunna sparas.

    Agnetas bok är mycket välskriven och innehåller inte ett enda ord för mycket vilket skall jämföras med de flesta andra böcker som lätt skulle kunna halveras utan att missa något av sitt innehåll. Gäller i all synnerhet amerikansk litteratur som ofta är ett omtugg utan dess like.

    Naturligtvis borde boken först ha getts ut som e-bok men det är en brytningstid nu och det händer otroligt mycket inom bokbranschen – hela marknaden håller på att förändras i grunden och den som inte hänger med och producerar e-böcker är snart ute ur leken. Nu är det dock mycket enkelt att göra en e-bok av Agnetas bok.

    Naturligtvis bör den översättas till i varje fall engelska.

    Svårigheten idag är inte produktionen – det har aldrig varit enklare att publicera sig utan det är att marknadsföra sig. Det märks att sociala medier används flitigt – glöm gammelmedia och i synnerhet de medicinska tidningarna – varför har inte boken recencerats i våra läkartidningar och varför har ingen av våra bloggar tagit upp denna viktiga bok – det är en skandal!

  37. 237

    E-boksformatet ligger i röret och ordlistan har fått ett stort lyft i den versionen. Några rättelser har också införts. Hyperlänkar verkade förlaget inte förstå sig på, så hela vägen kom den inte till en effektiv uppslagsbok.

  38. 238
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:
    Hyperlänkar är ju mycket enkelt!

    Varför använder ni ett förlag när det går enklare att vara egenutgivare?

    En e-bok är i princip uppbyggd av html-kod ungefär som en hemsida (dock på samma nivå som runt 1995) och det är lika lätt att få till hyperlänkar i en e-bok som på en hemsida – en normalbegåvad 12-åring klarar lätt detta – byt förlag!

  39. 239
    Thomas Jansson säger

    Fast egentligen så tror jag att innehållet skulle passa bäst på en hemsida. Det blir troligtvis inga större inkomster av boken men insatsen för folkhälsan så mycket större om spridningen underlättas,,,,

  40. 240

    Thomas, varför kan jag enkelt sätta in hyperlänk i min email m.m., men inte på t.ex. den här bloggen ?
    Eller finns det knep som jag missat ??

  41. 241
    Thomas Jansson säger

    @ sten:
    Länkar kan du ju lätt få med genom att kopiera och klistra – däremot kan du sannolikt inte byta namn på dem vilket går utmärkt på hemsidor och e-böcker

    https://www.luontoportti.com/suomi/sv/kukkakasvit/getruta

  42. 242

    Antagligen formaterar du länken fel. Skriver du ett riktigt URL som börjar mer https:// så bör det automatiskt omvandlas till en länk. Fullständiga URL börjar alltså inte med www.

    Eller om du skriver en riktig html länk. Nu vet jag inte om detta trick funkar längre, men jag försöker.

    <a href=”https://google.com”>Google</a>
    Google

  43. 243

    Länken om länk funkar inte…

    MIn dator….?

  44. 244

    Va? Menar du min länk? Jag visar bara hur du ska skriva om du vill ha din egen länktext och under är resultatet, en länk till Google.

  45. 245
    Lars Henrik säger

    @ sten:
    Hemul menar så här:

    Om du skriver denna kod: Google där det innanför citationstecknen är själva länken till, i detta fall Google, så blir resultatet på webbsidan, i detta fall Annikas blogg:

    Google

  46. 246

    @ Lars Henrik:

    Mycket pegadodiskt(sic)! 🙂

  47. 247
    Lars Henrik säger

    @ neoLITE & Sten:
    Det sket sig med mitt trick. Lyssna på hemul istället 😉

  48. 248

    @ Lars Henrik:

    Jag vet, det kan vara ett litet h-e att skriva html-exempel i html… 😉
    Men det är tanken som räknas – kudos!

  49. 249
    Birgitta säger

    Jag undrar om epilepsi kan bli bättre med lchf-kost? Har hört att det skall vara bra? Skall man då helt utesluta kolhydrater? Tacksam svar.

  50. 250
    Thomas Jansson säger

    Behöver man verkligen hyperlänkar i blogginlägg – räcker det inte med länkar?

    Hur som helst, att göra hyperlänkar i en e-bok för att kombinera en ordlista så att den samtidigt fungerar som ett sakordsregister med hypertext är faktiskt inte svårt,,,,,

    Men det fuskas i branschen, köpte om Robert H Lustig ”Fat Chance” och där var sakordsregistret samma som för träboken och hänvisade till träbokens sidor.

    Då blir man inte glad även om det är lätt att söka fritext i en e-bok. Och det är ett stort förlag som gett ut boken,,,,

    Fat Chans är för övrigt en bra bok men kunde utan vidare halveras utan att tappa någon information, amerikaner broderar ut texten, värst är amerikanska kvinnor då kvinnor säkert i sig använder minst 25% mera ord än män,,,,

    Undantag finns, när det gäller både Annikas och Agnetas böcker klarar inte jag av att avgöra om de är skrivna av en man eller kvinna – båda skriver nämligen mycket bra utan onödig text,,,,

    En liten bit utanför kolhydraterna detta men ändå viktigt, hade vi inte haft nätet så hade vi nog fortfarande varit fettskrämda, några av oss kanske inte ens hade varit i livet utan fått en hjärtinfarkt eller stroke av de offentliga kostråden så frågan är livsviktig.

    Och nu har vi e-boken, billig och snabbt går det, den kommer att öka mängden dåliga böcker men oxå ge oss många bra böcker som aldrig skulle ha kommit ut annars,,,,

  51. 251
    Thomas Jansson säger

    @ Birgitta:
    man behöver inte gå långt för att hitta en bra start på frågan

    https://annikadahlqvist.com/2011/10/02/ketogen-kost-vid-epilepsi-hos-barn/

  52. 252
    Georg W säger

    @ Birgitta:
    En ketogen LCHF-diet ska var förstahandsvalet vid behandling av epilepsi. Men det verkar inte finnas några läkare som vill pröva denna erkända och fungerande metod. Istället kan läkarna hängivet prova olika mediciner och kombinationer av mediciner som gör barnet till en zombie.

    Min äldste son flyttade hem till mig vid 10 års ålder med svår epilepsi. Omedelbart upphörde hans anfall och läkarvetenskapen drog därför slutsatsen att det var psykologiskt betingat.

    Men NEJ, det var det inte. Jag är själv allergisk mot socker och jag använder kokosmjölk i matlagningen. Det var egentligen allt pojken behövde för att bli anfallsfri under sin uppväxt.

    Livet blir helt normalt och utan anfall med en ketogen diet. Det är gammal och beprövad medicinsk kunskap. Men idag är det läkemedelsbolagen som bestämmer agendan. Därför lider en massa barn helt i onödan idag.

    Idag är min son vuxen och är nästan helt anfallsfri. Att han fortfarande drabbas beror på att han vill vara vegetarian. Vilket i sin tur leder till en skadlig näringsbrist och återkommande sockermissbruk.

    Obs. Birgitta, när jag säger socker menar jag kolhydrater. Bort med dom allihop. Ditt barn kan liksom mitt, leva ett fullvärdigt liv, utan kolhydrater men med kokosfett. Epilepsi är bara en annan form av sockersjuka.

  53. 253

    Georg W Skrev:

    Min äldste son flyttade hem till mig vid 10 års ålder med svår epilepsi. Omedelbart upphörde hans anfall och läkarvetenskapen drog därför slutsatsen att det var psykologiskt betingat.

    Det där är intressant, bör du offentliggöra lite bredare. Epilepsi är inte med bland de många krämpor som Wolfgang Lutz sade sig bota eller lindra genom att avråda från stärkelserik mat.

  54. 254
    Thomas Jansson säger

    @ Georg W:
    för att inte tala om alla normala ungar som är sockerdrogade och stämplas med ADHD,,,

  55. 255
    Thomas Jansson säger

    @ Piltson:
    då måste Lutz ha missat detta då det sannolikt är den absolut mest kända tillämpningen av ketogen kost,,,

  56. 256
    Georg W säger

    När min son flyttade hem till mig så fick han en assistent som utförde hans skolarbete eftersom pojken var så drogad att han knappt visste vad som hände. Hans lärare ville skriva en bok om miraklet hur han kom som en zombie och på ett halvår blev bäst i hela skolan.

    När jag började min forskning i LCHF så fann jag att vår läkare i 10 års tid experimenterat med min son. Han ringde läkare över hela södra Sverige och konsulterade dem. Han var djupt engagerad och blev en nära vän till familjen.

    Hade han bara sträckt sig en halvmeter och öppnat sin läkarhandbok så hade han fått svaret svart på vitt. Men det finns dåligt med läkare idag som grundar sin yrkespraktik på sin utbildning. De lever istället i symbios med läkemedelsföretagen.

    Här har ni en av förklaringarna till att jag är en lätt störd LCHF-fanatiker, den andra är cancermetabolism. Och jag börjar tro att det endast är väpnat våld som kan stoppa läkemedelsbolagens aktieägare. Fram med högafflarna och dynggreparna.

    Vi måste intensifiera vår kamp för en ÄKTA sjukvård. Vi måste alla stå och skrika överallt att hela sjukvårdsystemet behöver börja om från början. Vi måste separera sjukvård som faktiskt hjälper sjuka människor från en sjukvård som bara skadar och orsakar lidande.

  57. 257

    Georg W Skrev:

    Vi måste intensifiera vår kamp för en ÄKTA sjukvård.

    Varför inte lansera begreppet HÄLSOVÅRD med den innebörd, som ordet så väl uttrycker! Tyvärr anser sig den sjukvårdande organisationen var så hårt engagerad i att släcka bränder, läs dämpa symtpom, att förebyggande arbete försummas helt.

  58. 258
    Thomas Jansson säger

    @ Georg W:
    problemet är ju att deltar läkemedelsindustrin som till stor del står bakom läromedlen på läkarutbildningen,,,,

    när det gäller skolan idag så är alla diagnoser till stor del beroende på inkompetenta lärare, många av dem skulle behöva sitta på skolbänken själva istället för bakom katedern,,,,

    pengar har aldrig varit någon brist inom skolans värld – bra pedagogik kostar nämligen inget extra,,,,

    nu används diagnoserna ofta för att det är lärarna som har för dålig kapacitet.

    men det händer saker, inom förskola och lågstadium där de riktiga pedagogerna håller till sker många intressanta ändringar, föregångsländer är som vanligt England och inte minst Danmark.

  59. 259
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:
    Vi borde engagera oss politiskt kan man tycka men när man inte har bättre kreativitet än att kalla ett parti för ”Sjukvårdspartiet” tappar man ju lusten,,,,,

    Ingen av de partier som finns i riksdagen idag är kompetenta för frågan om ”Friskvård”.

    Filippa Reinfeildt är i full fart med att färdigställa sjukvårdens motsvarighet till JAS-planet och om några år när pengarna är slut kommer nog frågan upp om friskvård, det gäller att se till att hålla sig frisk när allt bryter ihop – studera gärna Detroit för att få lite visioner om hur framtiden kommer att se ut, de som är unga idag och har läst och tillämpad Annikas & Agnetas böcker kommer att tillhöra framtidens vinnare,,,,

  60. 260

    @ Lars Henrik:
    Men varför länkar det till sidan: https://google.xn--com-9o0a/
    som inte finns?

    Min avsikt var att ersaätta t.ex en 3 raders länk med en kort understuken fras som man gör i mejlprogrammet t.ex…..

  61. 261

    @ Thomas Jansson:
    Du talar helt sant. Tänk att dessa politiska ledare är så totalt inkompetenta och så enormt mycket pengar de sätter sprätt på. Man undrar hur mycket skattemedel de hinner förslösa innan hela systemet brakar samman. Vänstern är i full gång med en jättekampanj inför valet att få sprätta iväg enorma summor. Ex Mp talar om skattehöjningar på uppåt 30 tusen milljoner och Vp brukar hålla sig uppåt 100 tusen millioner. Jag säger inte att den andra sidan är ett dugg bättre, de har visat sig vara av samma skrot och korn. Det är lite Titanic över hela föreställningen. Med en vettig förebyggande sjukvård skulle kostnaderna kunna halveras med lite vilja.

  62. 262
    Georg W säger

    @ Erling:
    Hälsovårds-diskussionen har pågått i 40 år och Den sjuka vården har delvis tillägnat sig begreppet, men de har utvecklat en egen variant av hälsovård. Vilken jag kan tycka vara enkelspårig. Jag tror att vi måste föra ut budskapet till massorna via de offentliga forum som finns i dagstidningar bl.a. Liksom vi följt matdiskussionen i tidningarna nu i 10 år så behöver vi ha bevakning på artiklar om sjukdom. Så vi alla kan gå dit och lämna vår synpunkt till människor som inte vet vad vi har att säga om saken.

    Vi kan ju inte hänga med i diskussionerna som pågår i facktidskrifter inom sjuk/hälsovård. Och det är lätt för motparten att anlägga moteld. Vårt vapen är ju faktiskt att det är vi som betalar. Så vi kanske skulle bilda en lobbygrupp, med uppgift att informera våra politiker att de slänger enorma värden skattemedel i sjön varje år.

    Tombola,
    Enligt min uppfattning så producerar de flesta dagis supergenier som de lämnar över i skolans vård. Efter ett halvår har flickorna plötsligt blivit civiliserade och har lärt sig att niga vackert. Deras framtid är en snitslad bana. Pojkarna fortsätter att vara genier och utforska världen ett tag till. Men till slut faller nästan alla barn för socialiseringsprocessen och sedan blir de bara dummare och dummare ju äldre de blir. För att till slut krönas med examen som normalkorkade smilfinkar.

    Jag kan aldrig glömma diskussionen mellan min 14-åriga dotter och hennes lärare, som filmades av en klasskamrat. Läraren som var omedveten använde en lektion till att övertyga klassen om att min dotter har fel. Denna flicka som varit bäst i skolan i 8 år har nu i 9:an bestämt sig för att grundskolan kan man skita i och jag håller med henne. Skolpolitiken idag verkar alltid gå på tvärsen med vetenskaplig forskning på skolan.

    Ungdomarna idag vet vad som är rätt eller fel och skolan skapar väldigt duktiga flickor. De grabbar som klarar skolan med glans är också mogna tjejer och charmtroll. Dessa lyckade individer är inte vad samhället idag behöver. Samhället idag behöver kritiska, medvetna och kunniga människor.

    LCHF-rörelsen började med att ett mindre antal diabetiker gick ut i den dagliga debatten och talade om för gemene man att det är galenskap som styr diabetesvården. Detta vet alla idag och det är allmänt accepterat. Men resten av sjukdebatten verkar ha blivit en helig ko som inte får röras.

    En hätsk och aggressiv debatt är vad som behövs.

  63. 263
    40-talist säger

    Georg W Skrev:

    Liksom vi följt matdiskussionen i tidningarna nu i 10 år så behöver vi ha bevakning på artiklar om sjukdom. Så vi alla kan gå dit och lämna vår synpunkt till människor som inte vet vad vi har att säga om saken.

    Det är rätt Georg W, vi måste bredda oss utanför denna blogg, t ex är sajten Veteranen en ställe att debattera på (SPF Sveriges PensionärsFörbund, medlemstidningen Veteranen).
    Varning för dyrare mediciner – mediciner tas bort ur högkostnadsskyddet. Kanske är det läge att äta LCHF-kost istället för läkemedel?
    https://www.veteranen.se/nyheter/varning-for-dyrare-mediciner
    Vet inte om det går att kommentera fn.

  64. 264
    Professor Göran säger

    @ Georg W: # 252 och 256

    Kloka synpunkter tycker jag!

    Vad det hela är frågan om är i mina ögon ren vetenskap. Man får övertygande fakta från experiment i verkligheten och vad kan då vara mer övertygande än de egna LCHF-experimenten?

    Vetenskapens kärna ligger som alltid i att förklara sambandet mellan orsak och verkan och när man ständigt finner att kolhydraterna orsakar sjukdomar av många olika slag så är det en mer än rimligt vetenskaplig hypotes att kolhydraterna är ett väldigt subtilt gift, en drog, som skadar kroppen på kort och lång sikt och vars verkan då försvinner när vi slutar droga oss. Hur många är vi inte här på LCHF-bloggarna som gjort dessa experiment på oss själva och våra närstående och blivit övertygade om att LCHF just är vetenskap?

    Vi tar bort kolhydraterna ur kosten och mer eller mindre vips tillfrisknar många av oss. Att det ändå ska vara så svårt för oss själva, inom LCHF-rörelsen, att erkänna detta faktum och kalla kolhydraterna för vad de är – en drog, ett gift för kroppen. Att förneka något som är uppenbart gör det knappast lättare att övertyga andra.

    Det slår mig ständigt att orsaken till detta måste vara att vi så gärna vill vara andra till lags och inte utmana den rådande ordningen – den konsensus som har bestämts av etablissemanget – men ett sådant beteende är vad vi normalt kallar ”feghet” och som därför få vill erkänna. Som många har märkt blir man tyvärr utsatt för en massa obehag om man istället i klara ordalag utrycker vad vår vetenskapen de facto talar om för oss och en vetenskap som baseras på alla dessa egna experiment med vår verklighet och i form av den kollektiva erfarenheten som LCHF-rörelsen representerar.

    Detta betyder inte att man ska tjata sönder omgivningen. Det räcker med att en gång tala om att man anser att kolhydrater fungerar som ett gift i våra kroppar och sedan vid eventuella påhopp försvara denna vetenskapliga hypotes och här har vi alla en hel del på fötterna om vi nu vill sticka ut huvudet och ta obehaget.

    Apropå våra psykiska sjukdomar avslutade jag nyligen boken ”Pillerparadoxen” av Robert Whitaker och den sopade definitivt, och väldigt övertygande, bort alla rester av eventuella illusioner om läkemedelsindustrin som kunde ha gömt sig kvar i något skrymsle i mitt medvetande.

    (Whitaker ska nu hålla föreläsningar 28 och 29 april i Stockholm.)

    https://www.karnevalforlag.se/bocker/pillerparadoxen

    Efter att ha läst boken är det igen uppenbart att läkemedelsindustrin är rent kriminell i sitt uppsåt men ändå använder Whitaker inte ordet kriminalitet om deras verksamhet och man kan undra varför.

    Professor Peter Götzsche och Dr. Malcolm Kendrick tvekar däremot inte att ta bladet från munnen vad gäller läkemedelsindustrins kriminalitet och detta tycker jag är uppmuntrande i denna rådande politiska konformism i den medicinska världen.

  65. 265
    Georg W säger

    @ 40-talist:
    En av kommentarerna var så bra att jag stjäl den rakt av. Ursäkta att jag gått off topic:

    Bokintresserad skriver:
    13/03/2014 kl. 21:28

    Jag tycker patienterna skall revoltera!

    Ställa sig frågan – och framför allt doktorn – behöver jag de här läkemedlen?

    Finns det några långtidsstudier – sådana som är oberoende och inte gjorda av läkemedelsbolag?

    (Läs gärna Peter C. Götzsches bok – Dödelig medicin og organisert kriminalitet. Finns också på engelska).

    Kan problemen avhjälpas på något annat sätt?

    Hur länge skall jag ta medicinen?

    Vem är ansvarig för uppföljning?

    Kan läkemedlet sättas ut och hur skall det gå till?

    (Sveriges första handledning i medicinutsättning kom 2005, FAS-Ut. Finns nu i senare version.)

    Kommer ni ihåg alla sömnmedel som från början ansågs vara icke vane-bildande?

    Kommer ni ihåg hur det var med östrogenbehandlingen vid övergångsbesvär?

    Kommer ni ihåg att man påstod att behandlingen också skulle förhindra benskörhet, demens, hjärt- och kärlsjukdom (inget stämde)?

    Kommer ni ihåg hur man höjde det anti-inflammatoriska läkemedlet Vioxx till skyarna?

    (Skulle inte påverka magen och ge blödningar som de andra i samma grupp. I stället kunde man få hjärtinfarkt och stroke).

    Häromdagen var det ett TV-inslag om ett “mirakelpiller” som man höll på att forska på i Umeå.
    Det skulle avhjälpa diabetes, muskelsvaghet och åldrande.

    De tre sakerna är bl.a. det som man kan drabbas av (biverkningar) om man står på statiner som t.ex. simvastatin (=Zocord), atorvastatin (=Lipitor) och Crestor.

    En gång i tiden ansågs kortison vara ett “mirakelpiller” och min pappa blev “försökskanin”.

    Han hade astma och ställdes på långtidsbehandling av prednisolon (=kortison). Experimentet gick fel och hans egen kortisonproduktion slogs ut. Han blev tvungen att ta kortisoninjektioner/piller resten av livet för att överleva.

    Experimenten har inte upphört. Patienter som idag ställs på nya mediciner blir “försökskaniner” eftersom man inte känner till alla biverkningar när ett nytt läkemedel släpps.

    För att uppmärksamma patienterna om att ett visst läkemedel är nytt har man bestämt att det skall finnas en “varningstriangel” i bipacksedeln. Det skall också stå att det är viktigt att man rapporterar biverkningar.

    Tyvärr finns ingen myndighet som tycker att patienterna skall få veta detta genom media etc.

    En gång i tiden ansågs polyfarmaci vara vid fem läkemedel, nu verkar det snarare vara 10.

    Visst finns fantastiska människor inom vården, som brinner för sitt arbete, men de flesta saknar helhetssyn och litar blint på våra myndigheter, behandlingsrekommendationer etc.

    Därför är det så viktigt att man själv försöker att bilda sig en uppfattning, och speciellt när det gäller livslång medicinering, i förebyggande syfte.

    Jag avslutar med en liten patientberättelse från USA.
    —-

    Vid varje läkarbesök försöker man övertala mig att ta statiner. Men jag tål dem inte – tappar balansen, benen blir svaga. Jag ser på deras ansiktsuttryck att de inte tror på mig. Vid mitt senaste besök försökte läkaren genom ”hot” få mig på andra tankar.
    Då sa jag – om jag börjar med statiner igen – kommer det här att drabba mig.
    Jag kommer att ramla och bryta höften på grund av mina svaga ben. Det kommer att medföra operation och därefter kommer jag att hamna på ett hem för rehabilitering av äldre. Där får jag lunginflammation av allt sängliggande och den undermåliga vården. Sedan kommer jag att dö – och på min gravsten kommer det att stå:
    MEN VI SÄNKTE HENNES KOLESTEROLVÄRDE !

    Läkaren har inte sagt något om statiner sedan dess.

    P.S.
    Statiner kan bl.a. förorsaka depression, irritation, aggressivitet och minnesförlust av olika slag. Besök spacedoc.net, biverkningsregistret och läs t.ex. Duane Gravelines egen statin-berättelse.

  66. 266
    Thomas Jansson säger

    Professor Göran Skrev:

    @ Georg W: # 252 och 256

    Kloka synpunkter tycker jag!

    Vi tar bort kolhydraterna ur kosten och mer eller mindre vips tillfrisknar många av oss. Att det ändå ska vara så svårt för oss själva, inom LCHF-rörelsen, att erkänna detta faktum och kalla kolhydraterna för vad de är – en drog, ett gift för kroppen. Att förneka något som är uppenbart gör det knappast lättare att övertyga andra.

    Det slår mig ständigt att orsaken till detta måste vara att vi så gärna vill vara andra till lags och inte utmana den rådande ordningen – den konsensus som har bestämts av etablissemanget – men ett sådant beteende är vad vi normalt kallar ”feghet” och som därför få vill erkänna. Som många har märkt blir man tyvärr utsatt för en massa obehag om man istället i klara ordalag utrycker vad vår vetenskapen de facto talar om för oss och en vetenskap som baseras på alla dessa egna experiment med vår verklighet och i form av den kollektiva erfarenheten som LCHF-rörelsen representerar.

    Detta betyder inte att man ska tjata sönder omgivningen. Det räcker med att en gång tala om att man anser att kolhydrater fungerar som ett gift i våra kroppar och sedan vid eventuella påhopp försvara denna vetenskapliga hypotes och här har vi alla en hel del på fötterna om vi nu vill sticka ut huvudet och ta obehaget.

    Jag och en god vän som har koll på lite av varje, vi kan kalla honom för ”The Central Scrutinizer”, han hävdar bestämt att goa professorn har konsumerat närmast otroliga mängder bakelser och därtill med transfetter proppfulla småkakor. Detta kan ligga bakom den glykosintolerans som drabbat dig.

    Men naturliga kolhydrater är fortfarande inget gift,,,,

  67. 267
    Georg W säger

    Men Thomas, hur ska du få den nyblivna mamman att förstå att vällingen som hon snart ska byta ut bröstmjölken med, är skadlig för hennes barn och programmerar barnet för blodsockersvängningar tills metabol medvetenhet uppnåtts eller sjukdom uppstått? Är det inte bättre att kalla kolhydrater för ett naturligt förekommande gift som i större mängd förstör vår kropp?

    För mig vid 58 så är kolhydrater ett gift som min kropp bara vill ha mer av och det är den demon jag ständigt får kämpa mot, förmodligen i resten av mitt liv. Det finns massor av gifter i naturen. Nästan allt är giftigt i naturen i för stor mängd. Är det dessutom raffinerat så är det ingen tvekan om saken längre.

    Du får sluta att hacka på Göran för att han är kolhydrathatare liksom jag. Jag tror att det är viktigt för oss eftersom vi har en historia av missbruk utav det som vi en gång trodde vara ”livets goda”. Vi måste ha en snäv utgångspunkt för att klara vardagen, helt enkelt, liksom du metabolt.

    Jag gissar att du trots din insulinresistens inte varit lika förslavad i socker som Göran och jag. Jag hade café på 80-talet och kombinerade veggismat med café-liv. Där vi helt enkelt var tvungna att äta upp utgånget kaffebröd.

    Naturliga kolhydrater skapar också blodsockersvängningar. Kontrollerar man inte de undermedvetna psykiska processer som är inarbetade i oss sedan miljoner år, så är kolhydrater ett gift. Kan vi avstå från kolhydrater utan att känna oss duktiga och ge oss själva en belöning, då är inte naturliga kolhydrater ett gift.

  68. 268
    Professor Göran säger

    @ Thomas Jansson:

    Helt rätt!

    Transfetter tycks inte vara nyttiga var dom nu gömmer sig.

    Och ingen slår mig i kakätning i det långa loppet 🙂

    Problemet som jag ser det är att vi alla vill ha ”enkla” förklaringar här i tillvaron men börjar man vrida och vända på dessa blir det hela ofta otroligt komplext. Med 25 000 ”rattar” som styr de metabola processerna i våra kroppar så kan man knappast vara kategorisk.

    Däremot verkar LCHF-inställningen att BETRAKTA kolydraterna som ett gift, dvs. som något som gör oss sjuka och därför bör avstå ifrån så mycket som möjligt, och att naturliga fetter gör oss friska och vi därför bör äta så mycket som möjligt av vara en hyfsat bra vetenskaplig hypotes (stämmer hyfsat bra med verkligheten) och som vi kan leva med och framför allt bli friskare med vilket antyder att denna inställning är oändligt mycket bättre än etablissemangets helt motsatta uppfattning och därför tycker jag heller inte man ska fjäska för denna officiella ovetenskaplighet.

  69. 269
    Lars Henrik säger

    sten Skrev:

    @ Lars Henrik:
    Men varför länkar det till sidan: https://google.xn--com-9o0a/
    som inte finns?
    Min avsikt var att ersaätta t.ex en 3 raders länk med en kort understuken fras som man gör i mejlprogrammet t.ex…..

    Svårt för mig att svara på. Möjligen fick du med dig radbrytningar, alternativt inte hela länken. Eller också fungerade inte just den länken utanför det sammanhang som den kom från.

    Nedanstående sida beskriver på ett hyggligt bra sätt hur man kan skapa sådana länkar som du ville ha.

    https://webdesignskolan.se/html/grunder/html_lankar.php

    Se exemplet en liten bit ned på sidan, om en länk som namnges ”Drömvävaren”. Den röda texten i html-koden i rutan är den du vill ”korta ned”. T ex en länk som kopierats direkt från webbläsarens adressrad.

    Ett tips kan vara att formatera länkkoden i Notepad (finns på alla Windows-system. Vet inte vad motsvarigheten kallas på en MAC). Det är en text- eller kodediterare som inte lägger till en massa automatisk formatering som kan ställa till saker. När du fått länkkoden rätt där kan du markera den, kopiera den och klistra in i ett inlägg här på bloggen.

  70. 270

    @ Lars Henrik:
    Tack Henrik, vi provar:
    Samma länk du gav mig

    Om det funkar skall det bara stå Samma länk du gav mig när jag skickat kommentaren…
    Kanske kul påskpyssel…

  71. 271

    @ Lars Henrik:
    Tack för den Lars Henrik!
    Sten

  72. 272
    Thomas Jansson säger

    267@ Georg W:

    Det är en stor skillnad att ge småbarn välling och att generellt påstå att kolhydrater är ett gift,,,,

    Till att börja med så är välling gjort av spannmål vilket inte jag räknar som människoföda överhuvudtaget. Där kan vi faktiskt tala om ett gift!

    Visst är det så att man som metabolt störd bör undvika kolhydrater men vi skulle nog få betydligt större acceptans för vår levnadsstil om vi vore vetenskapliga nog att kalla sakerna vid dess rätta namn,,,,

    Nej, jag verkar inte vara disponerad för vare sig socker- eller alkoholmissbruk, jag jobbade som mekaniker på ett bageri men åt inte mera bröd för det – snarare mindre då man fick se hur det gick till, det var ju inte ovanligt att man körde ut limporna rakt ut på golvet när de utslitna packmaskinerna gick sönder, det blev snabbt kubikmetrar med limpor liggande i högar som städlaget senare plockade upp på bandet igen när maskinerna rasslade igång,,,

    En gång tappade en av städarna sin nyckelknippa i en gigantisk degblandare utan att märka något, han hade sin vigselring i den. Varenda nyckel kom tillbaka och kunderna var upprörda, dock inte vigselringen som sannolikt såldes som guldskrot,,,,

    Så då vet ni hur man järnberikar brödet,,,,

  73. 273
    Lars Henrik säger

    @ sten:
    Varsågod Sten och glad påsk!

  74. 274

    Jag har hittat på ett bra motmedel mot spanmålskolisar – jag har blivit glutenintolerant. För mig fungerar det som jag kan föreställa mig antabus för en alkoholist. En liiiten brödbit med mycket smör på och ett par skedar taboulet, en slags coscos-baserad sallad till lunchen i går och allt kom upp framåt kvällen. Den sortens kolhydrater tål jag inte alls, med andra ord! Jösses, vi är snart uppe i 300!!!

  75. 275
    Professor Göran säger

    I mina ögon är det är en sak att tala om vetenskapliga begrepp som sådana och vad de står för och en helt annan att tala om vetenskapliga begrepp som folk i ”gemen” tar illa upp när de hör talas om dem för att begreppen strider mot den etablerade ordningen.

    I det senare fallet verkar det vara så med begreppet LCHF där vi som ansluter oss till denna vetenskap definitionsmässigt knappast kan ”gilla” kolhydrater. Eller också gillar man kolhydrater och då kan man rimligen inte heller vara LCHF-are.

    Men man måste bestämma sig – man kan inte vela och svamla – man kan inte äta kakan och ha den kvar som jag i mitt tidigare liv var benägen att uttrycka det som. Att inte våga säga LCHF anser jag därför ”fegt” om än väldigt begriplig ur mänsklig synpunkt. Som LCHF-are måste man faktiskt våga erkänna att man inte äter mer kolhydrater än nödvändigt annars tycker jag att man är en ”svammelpelle”.

    Eftersom frågan om gift ständigt dyker upp kan vi nog inte längre ducka för att en gång för alla ta tjuren vid hornen och reda ut detta begrepp.

    Vad menar vi ”vetenskapligt” med begreppet gift eller ”poison” på engelska?

    Wiki är en första inkörsport och där läser vi

    ”In the context of biology, poisons are substances that cause disturbances to organisms,[1] usually by chemical reaction or other activity on the molecular scale, when a sufficient quantity is absorbed by an organism.”

    Sedan kan man förstås läsa vidare.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Poison

    Min uppfattning är att denna ”definition” av begreppet gift erbjuder en hyfsad vetenskaplig hypotes och som med fördel kan tillämpas på kolhydrater i den form som vi direkt kan metabolisera, antingen direkt som enskilda sockermolekyler eller via vårt enzym amylas. Kolhydrater i formen cellulosa kan vi inte metabolisera och som första aproximation bör de därför betraktas som neutrala.

    Den resistenta råa stärkelsen som vi tydligen (ny kunskap för mig) indirekt kan metobolisera via våra bakterier i tjocktarmen, där den omvandlas till smörsyra, är av allt att döma en stärkelse som till skillnad mot alla de andra metaboliserbara kolhydrater därför inte kan betraktas som ett gift utan snarare betraktas som någonting nyttigt om nu smörsyra med sina fyra kolatomer långa kolkedja är nyttig. Den har en ”fasansfull” lukt vilket möjligen kan vara en indikation på att den inte är så nyttig.

    Vi kan vara ganska säkra på att detta kan att bli komplicerat när vi nu börjar borra i begreppet gift och vi får passa oss så vi inte blir kategoriska i våra påståenden. Lätt hänt!

  76. 276

    Professor Göran Skrev:

    Min uppfattning är att denna ”definition” av begreppet gift erbjuder en hyfsad vetenskaplig hypotes och som med fördel kan tillämpas på kolhydrater i den form som vi direkt kan metabolisera, antingen direkt som enskilda sockermolekyler eller via vårt enzym amylas.

    Väl talat !

  77. 277
    Thomas Jansson säger

    Det handlar inte om svammel, ska vi bli tagna på allvar när vi skall avråda en ung mamma från att ge välling till sin unge så kanske vi inte skall generalisera och använda ordet gift även för sallad, kålhuvud och blomkål – vi gör oss till mer eller mindre åtlöje på det sättet,,,

    Annika har gjort en ansats och sagt att 30 E% kolhydrater kanske är vad folk i snitt klarar av under sin livstid, jag tror det ligger något i just den siffran för mycket tyder på att det händer något med kroppen vid runt 30 – 40 E% kolhydrater, observera att jag inte räknar in vare sig kanelbullar, bakelser och småkakor i den siffran.

    Att först äta sig sjuk på bakverk för att sedan kalla alla kolhydrater för gift är ju knappast seriöst – nog om detta för min del,,,

  78. 278

    För den som blir sjuk av kolhydrater – som många blir – så torde det väl definieras ”gift”. Men det lär inte bli förbjudet, då skulle vi förbjuda alkohol, nikotin, koffein bara för att nämna några. Till syvende och sist blir det nog upp till den enskilde att ta reda på hur han/hon tål detta ”gift” i alla fall i ett initialt skede. Att det för många kan innebära att man får hjärtsjukdomar, diabetes, cirkulationsrubbningar etc borde innebära att staten så småningom hade samma informationsplikt som med alkohol, nikotin.

    På 50 -talet ansågs det förknippat med hälsa att röka. I mitten av 60 talet kom cancerlarmen om rökning. Vi kanske får vänta något 10 – 20 tal år på samma utveckling med kolisarna!? Vi får väl se oss som pionjärer inom LCHF rörelsen på samma sätt som de som varnade för rökning.

  79. 279
    Georg W säger

    När människor ska kategorisera sin medvetenhet så blir de tydligen, utan undantag, kategoriska, framför allt jag 🙂

    Vi är ju alla överens om att cerealier och socker är, rent ut sagt, giftigt. Men hur är det med ett äpple som jag plockar i trädgården? Kan jag peka på äpplet och säga att det är giftigt? Då gör jag mig till en idiot i människors ögon och de kategoriserar mig till gruppen dårfinkar, att strunta i.

    Nu anser jag faktiskt, efter noggranna studier, att frukten i min trädgård är ett gift. Men det är ett sockergift som man kan tillåta sig hur mycket som helst av eftersom det är säsongsbundet till hösten. Själv undviker jag frukt eftersom min mage gör revolt av frukt.

    Jag drabbade samman med min 6-årings skolfröken i denna fråga och jag misslyckades totalt. Barnen måste ha med sig en frukt till skolan för att orka med sista timmen. På grund av blodsockerfallet från lunchen. Då är det inte populärt att tala om giftig frukt. Men ett höjt blodsocker betyder att blodomloppet är förgiftat, eller har jag missat något? Jag bad fröken att kolla hur många barn det verkligen var som kunde utnyttja valet till en ekologisk frukt. Förmodligen äter de alla besprutade äpplen från Argentina.

    Frågan blir då: ska man säga att en frukt är onyttigt och består bara av socker enligt livsmedelsdatabasen? Eller ska man hävda att frukt är giftigt, för den består av 94% socker och fibrer och socker är giftigt?

    Jag tror på good cop, bad cop principen. Ni får vara snälla och tålmodiga, så står Göran och jag i ett hörn och skriker GIFT 🙂

  80. 280
    Lars Henrik säger

    Och kanske bör man i diskussionen skilja på metabolt friska och metabolt sjuka människor?

    Fast jag undrar fortfarande hur man bör betrakta karies i detta sammanhang? Det är ju inte idag betraktat som en metabol sjukdom men nog är det väl bl a en följd av kolhydratbelastning? Kan man då betrakta en kolhydratnivå som håller vederbörande metabolt frisk men som leder till karies som en säker eller ”artegna” nivå?

    Vi föds ju inte med tandborste i näven och en gång i tiden var karies ovanligt enligt arkeologin.

  81. 281
    Professor Göran säger

    Jag tror som sagt starkt på vetenskap som princip och i första hand på naturvetenskaper som fysik och kemi. Här är nästan alltid orsak och verkan entydiga. Blandade jag fel proportioner mellan svavel, chilesalpeter (kaliumnitrat) och kolpulver i tonåren (då jag ägnade mig åt sådant) så blev det inget bra svartkrut ingen fart på raketerna jag tillverkade.

    När vi lämnar naturvetenskapen och ger oss in i de mer ”mjuka” områden som kakätning och medicin så tror jag ändå på vetenskap. Varje gång jag överåt princesstårta (hände alltför ofta på jobbet när jag var kvar sent på fredagskvällarna och då vänligen rensade fikabordet) blev jag direkt sjuk och sittande på toaletten. Här slog min vetenskapliga begåvning definitivt slint. Nå det finns vetenskapliga genier som är alkoholister kan jag kanske trösta mig med och det är ju detta som det egentligen är frågan om – ett icke erkänt drogberoende som förstås inte drabbar alla och det är bara att gratulera Thomas till sina gener på den här punkten och beklaga oss andra.

    Det lömska i denna kråksång är förstås inte det faktum att jag hade lagt på mig några (20) kg extra, innan det ”small”, utan att kakverken i själva verket var ”förgiftade”. Här verkar Thomas och jag vara överens om att vissa kolhydrater, alltså de som ingår i vetemjöl och kanske socker (?) är gift. Vad de flesta idag också verkar vara överens om är att de artificiella transfetter som ingår i margarin är rena ”döden” om man råkar ha anlag för hjärtinfarkter, och där verkar jag också fått en dålig genuppsättning.

    Idag kan man säkert hävda att transfetter är ett ”gift” utan att bli till åtlöje och faktum är att när jag efter lite ”forskning” efter min infarkt kommit fram till detta redan 1999 och då avrådde folk från att över huvud taget stoppa margarin i munnen var de flera i bekantskapskretsen som bytte ut margarinet mot smör. Jag tror inte man ska smyga med vetenskapliga fakta även om man inte behöver tjata på folk.

    Nu med den idealvikt som jag hade i tjugoårsåldern och en mage som en tvättbräda så tor jag att jag blir tagen på allvar när jag hävdar att man mår bäst av att betrakta alla kolhydrater (utom cellulosa och resistent stärkelse) som gift och därför inte bör äta mer än man tål av dem och att det knappast kan skada någon om man nu lyckas ”nolla”.

    Men att nolla är svårt och något som inte ens traditionella inuiter lyckades med. Jag läste nyligen att det första dessa säljägare gjorde när de fått upp en säl på isen var att skära upp buken, ta ut levern och en del sältran (blubber) och rituellt dela upp detta inom jaktlaget för att konsumeras på plats. Här fanns en del kolhydrater. Dessutom var de förtjusta i det vita mjölet och sockret som fanns på handelsstationerna.

  82. 282
    Thomas Jansson säger

    Ja -det är bara att krasst konstatera att vi kommer att få se fler krönikor av den typ som Anna Bäsen inledde denna tråd med – underlag saknas inte,,,, 🙂

  83. 283
    Lars Henrik säger

    Ytterligare en (irriterande? 😉 ) fundering från utanför ringhörnan: Syftar tråden på en medicinskt korrekt kolhydratnivå eller en politiskt korrekt?

  84. 284

    @ Thomas Jansson:
    Misströsta inte….
    Här något mer nyanserat, med Resistent Stärkelse RS i bilden…
    Visst finns det anledning att bli skeptisk till kolhydrater i allmänhet när man upptäcker skadorna som åsamkats av en hög kolhydratskonsumtion, och förbättringarna utan dessa. Och ju striktare man då går ifrån dessa, desto snabbare blir återhämtningen vilket naturligtvis stärker iden att alla kh är gift. Dock är dagens KH i huvudsak högraffinerad stärkelse, med mycket lite RS.
    Om vi går tillbaka till Weston Prices noteringar tror jag vi kommer närmare till vad som skett. Redan då introducerdes dom raffinerade kolhydraterna. Eller andelen RS i födan minskades hastigt genom ersättning med mjöl och socker. Det uppskattas på länken nedan att vi i väst idag får i oss ca 6 gr RS per dag. Ca 35 gr per dag uppskattas samtidigt intaget av RS hos naturfolk innan de börjat odla ”våra” grödor. Alltså 5 ggr mer.

    https://www.precisionnutrition.com/all-about-resistant-starch

    Om jag förstått rätt ser det ut som om våra jordbruksvetenskapsmän lett oss fel: RS tas endast upp partiellt,men genom processing eller ”förädling” till ej resistent stärkelse ökas ”verkningsgraden” när mer av födan ”förädlas” till ej resistent stärkelse. Utan närmare kunslaper om vad vi egentligen behöver för hälsosam tillväxt och liv lade jordbruksvetensakpsmän grunden till våra nuvarande kroniska metabola sjukdomar redan på 1800 talet genom att fokusera på produktion av direkt smältbara kolhydrater! (1) Sedan följde fettskräck med ökat intag av förädlade kolhydrater.(2)

    Sista steget i denna trestegsraket kom på 1980-talet med ett nytt högavkastande dvärgvete, med bl.a en sidoeffekt att det höjer blodsockret mer än dubbelt så mycket/snabbt som tidigare vete. Detta kan mycket väl vara/bli huvudorsak till en världsfetmaexplosion vi ser nu, eftersom lågt pris och mycket högre avakastning redan har spridit detta vete välden över. Här kanske man kan tala om ett metabolt gift, som nu äts dagligen in nästan varje hem oftast i en renoldald form, utan stor del av skyddande RS som tidigare följt det under vår evolution.

  85. 285
    Lars Henrik säger

    @ sten:
    Tack för nyanseringen Sten! RS är fortfarande så nytt att vi nog glömmer bort att skilja på dessa och kolhydrater med ”hög smältbarhet”.

    För övrigt tror jag att Kariesgränsen bör utforskas 🙂

  86. 286
    Thomas Jansson säger

    Jag räknar inte spannmål som människoföda överhuvudtaget så att kalla det för gift är helt ok fast jag skulle nog prata mera om glutenintolerans.

    Däremot måste man ju sklija lite på olika kolhydrater och då inte bara utgå från sin egen situation som kanske är sådan att man bör undvika kolhydrater – kunde vara lite mera nyanserat hos vissa,,,,

    Jag kommer väl ihåg mitt besök hos Calle Carlsson, ät bara sånt som fanns i butiken för 100 år sedan och högst en enda potatis i veckan.

    Och när de ser en riktigt tjock person i affären ska du titta vad denne har i sin kundvagn – sånt ska du inte heller äta,,,,

    Nu kommer vi nog inte längre i den här tråden,,,,

  87. 287
    Thomas Jansson säger

    @ Lars Henrik:
    Kariesgränsen skulle vara intressant att veta,,,,

    Rimligtvis borde en tandläkare kunna svara på detta men det är kanske för mycket begärt, jag har ställt frågan till både min tandläkare & hygenist men de tyckte nog att frågan var alltför djup,,,

  88. 288
    Georg W säger

    Anna Bä(bi)sen började ju tråden med att vi pratar illa om rotfrukter och mig veterligt är det ingen här förutom jag som uttryckt sitt förakt och äckel för rotfrukter. Detta efter att i 30 år tvingat i mig skiten i tron att det var något nyttigt jag åt. Jag har ätit min beskärda del av rotsaker och jag tar inte en tugga till med mindre än att jag har en pistol riktad mot huvudet. Anna B. får äta hur mycket rotfrukter hon vill, men jag tycker det smakar skit redan i munnen och det bevisar ju tesen att vi alla får betala för min hätskhet, om det nu är mitt uttalande hon baserar sin artikel på. Eller finns det någon mer än jag som vägrar rotfrukter, med en militant attityd?

  89. 289
    Lars Henrik säger

    @ Thomas Jansson:
    Ja, jag funderar på om man skulle kunna se utveckling av karies som en tidig varning på att man stoppar i sig fel mat. Om man nu inte ser karies som något naturligt förståss.

    Min far fick varenda tand utbytt mot löständer redan på 40-talet men drabbades aldrig av någon sjukdom som räknas till de metabola. Jag vet inte vad han åt innan tänderna rök men inte var det en massa socker i vart fall.

  90. 290
    Anders S säger

    Lars Henrik skrev:

    inte var det en massa socker i vart fall.

    Det var nog socker. När jag var barn hade alla socker i kaffet eller drack på bit och det skulle vara sju sorters kakor förutom vetebrödet och sockerkaka i flera olika varianter. Det syltades och saftades varje sommar och höst: jordgubbssylt, hallonsylt, krusbärssylt, svart vinbärssaft, röd vinbärssaft, hjortronsylt, blåbärssylt, plommonsylt, lingonsylt och äpplemos. Man drack saft, nästan aldrig vatten. Det var socker på gröten. På bordet stod två sockerskålar, en för bitsocker och en för strösocker.

    https://www.gu-spegeln.gu.se/tidigare_nummer/guspegeln-nr-1-10/karies-uppgang-och-fall/

  91. 291
    Thomas Jansson säger

    285@ Lars Henrik:

    Finns en del forskning gjord på karies – vi behöver inte starta på noll,,,

    https://www.sydsvenskan.se/lund/obildbara-sinnessloa-matades-med-30-ton-godis/

  92. 292
    Lars Henrik säger

    @ Thomas Jansson:
    🙂 Så bra. Vi får en kickstart!

    Man kan ju undra vilka som borde suttit inspärrade egentligen.

  93. 293
    Anders S säger

    Lars Henrik skrev:

    Man kan ju undra vilka som borde suttit inspärrade egentligen.

    https://blog.lege.net/content/Eutanasi_pa_svenska_mentalsjukhus.html

  94. 294
    Thomas Jansson säger

    @ Anders S:
    Klart de passade på att rensa upp lite, historian för Ryhov känner jag väl till sedan tidigare,,,

    Inte mycket verkar ha hänt med hjärnskrynkleriet om man ser vad som hänt Thomas Quick,,,,

    Lite mera historia från förr,,,,

    https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=sverige%20sluten%20anstalt&source=web&cd=1&ved=0CCoQFjAA&url=https%3A%2F%2Fwww.gluefox.com%2Fmin%2Fslutenanstalt.pdf&ei=E-NUU5qwFtDR4QT124GgBw&usg=AFQjCNE086y7wyzJ6lCaYtP1geSOYDcNpA&bvm=bv.65058239,d.bGE

  95. 295
    Bo Blomberg säger

    Jag tycker diskussionen är intressant, men det verkar ju föga klokt att utan vidare kalla kolhydrater för ”gift”, så tror inte jag det är, däremot är jag mer benägen att kalla socker för ”gift” och nu pratar jag om socker och inte glukos. Socker är dessutom starkt beroendeframkallande vilket gör det ännu mer rimligt att kalla det ett gift – analogt med alkohol och andra droger. Annars verkar ju kolhydraters ev farlighet att i hög grad vara ”dosberoende”, men så är det ju med det mesta, till och med vatten är ju dödligt i för stora mängder… Att man efter lång tid med för stora mängder kolhydrater passerar nån sorts ”tröskel” och blir metabolt sjuk verkar ju också vara fallet. Sen man uppnått detta tillstånd blir tydligen även små mängder kolhydrater ”farliga”. Jag tycker dom råd som man fick av Annika i dom länkar som finns för ”nybörjare” är mycket bra, ”det handlar mer om vad man INTE ska äta, än vad man ska äta, – socker, snabba kolhydrater och transfetter bort och mättat fett in” eller nåt sånt (tar det ur minnet, hinner inte kolla just nu). Det andra kloka rådet jag minns var – ”alla är olika, prova själv”.
    Men också måste jag säga att sen jag läst Yudkins bok ”White, pure and deadly” så känns det ganska lätt att avstå från socker….(dock svårt att undvika eftersom det finns socker i allt, i min stora Coop extra butik finns det t ex bara en enda rökt skinka som inte innehåller socker…)
    Det här blev lite rörigt men det jag vill få fram är att man kanske inte ska vara så kategorisk, alla är som sagt olika och även våra vänner bakterierna i våra tarmar behöver en och annan kolis (även om dom tydligen kan leva på en ren kött/fettdiet).

  96. 296
    Anders S säger

    Thomas Jansson skrev:

    @
    Inte mycket verkar ha hänt med hjärnskrynkleriet

    Utförligare i denna länk:

    https://www.kmr.nu/sekel_del_I.pdf

    Kan vara en bra bakgrund till William Engdahls varningar.

  97. 297
    Thomas Jansson säger

    @ Anders S:
    Tack Anders – för den länken,,,

    Råkade öppna en jeepdunk med bensin som stått i solen hela dagen och är helt indränkt i bensin, känner mig lite explosiv – är på väg in i duschen,,,

    Säkert ett utmärkt utgångsläge för att ta sig an din länk, hjärnskrynklare & kuratorer står inte högt i kurs i min lilla värld – till deras försvar kan man väl ändå säga att det är lättare att laga ett brutet ben än en felkopplad hjärna men som yrkesgrupp gör de betydligt mera skada än nytta,,,

    Jodå – jag har varit inne lite på kmr.nu tidigare men inte hunnit med riktigt allt ännu, finns ju stora likheter mellan 30 – 50 talets sossar och nazisterna men sånt kanske man inte får påpeka – i det sammanhanget framstår dagens SD som en bunt konfirmander,,,

  98. 298
    Lars Henrik säger

    Anders S Skrev:

    Lars Henrik skrev:

    Man kan ju undra vilka som borde suttit inspärrade egentligen.

    https://blog.lege.net/content/Eutanasi_pa_svenska_mentalsjukhus.html

    Det där är ruggiga dokument om svensk mentalvård och jag antar att inte sista kapitlet är skrivet än?

    Peter Englund skrev en gång, har för mig att det var i slutet på 90-talet när han fortfarande skrev historia, att det först då var möjligt att skriva 1:a världskrigets historia. Alltså ca 80-år efteråt. Först då är arkiven öppna och de som har något att försvara har gått ur tiden…

    Undrar när man kan skriva historien om de fettsnåla kostråden?

  99. 299
    Thomas Jansson säger

    Nu har ju hjärnskrynklarna flyttat ut från sina slutna anstalter till att vara mitt bland oss – finns ju inte en enda frisk människa om man får dessa, ivrigt påhejade av pillerindustrin,,,

    Var och varannan unge ska ju ha en diagnos numera – ofta jamsar föräldrarna med – kanske i brist på andra intressen – detta är ju typiskt lågutbildade som förfaller åt slika intressen.

    När det gäller krigen så får vanligt folk aldrig reda på vad som egentligen hände – då får man söka information helt utanför de vanliga kanalerna och det är ju jobbigt det,,,

  100. 300
    Stefan säger

    KMR har ju ett stort problem iom att de tillhör Scientologi-sekten.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa