Ketogen kost vid epilepsi hos barn

Artikel i Neurologiisverige.se.

Ketogen kost används till barn som inte blir anfallsfria med etablerade farmaka.
Den innehåller hög andel fett, minimal andel kolhydrater, och tillräckligt intag av protein. Alltså samma andelar som LCHF. Kalorimängden ska också av någon anledning hållas nere. Svältkost till barn är ju inte så trevligt, barn tycker inte om att vara hungriga.

Intressanta frågor uppstår: Varför ska man vänta tills man sett att mediciner inte hjälper mot anfallen? Varför är inte ketogen kost förstahandsbehandling? Varför ska man ge barnen svältkost? Varför är inte ketogen kost behandlingsalternativ till vuxna?
Jag kan inte tro att förklaringen är annan än att farmakaföretagen har inflytande över behandlingsrekommendationerna, liksom vid andra sjukdomar, och de har inget intresse av att kostbehandling får tas till annat än i yttersta nödfall.

Varför ska läkarna bestämma att det är för krångligt för föräldrarna att ge barnet LCHF? Det borde väl vara upp till föräldrarna att bestämma själva?

”Föräldrar rapporterar ofta en ökad vakenhetsgrad liksom förbättrad social kontakt, koncentration och motorik.”

”Rapporter finns om ökad risk för frakturer, njursten och sämre längdtillväxt men inte dyslipidemi”
Kan det bero på att barnen ordineras lågkalori, margariner och fleromättade fetter?

Det är anmärkningsvärt att det ska vara ett sånt otroligt ståhej som beskrivs i artikeln, med ketosteam etc, omkring den enkla metoden att ge barnen lite kolhydrater och mera fett.

Anders S tipsar om en You Tube-film om ketogenic diet mot epilepsi.

 

 

Comments

 1. 1

  Varför inte prova maten före medicinen? Borde vara en självklarhet…

 2. 2

  Man behöver bara läsa sid 131 – 133 i Matrevolutionen för att inse vad som är fel resp rätt behandling vid epilepsi……. Vad vi kan göra är att hjälpas åt att sprida kunskapen om detta så att föräldrar till drabbade barn och även vuxna med epilepsi tar saken i egna händer och börjar med LCHF-kost och på så sätt kan bli medicinfria.

  Detta gäller ju för övrigt även andra nevrologiska sjukdomar, t ex MS, och i synnerhet nydiagnosticerad sådan, där man idag tydligen omedelbart vill sätta in mediciner med otrevliga biverkningar, fastän en LCHF-liknade kost med framgång har använts som behandling av t ex Wolfgang Lutz https://www.second-opinions.co.uk/diet-for-ms.html

 3. 3

  Jag tycker i alla fall att det är ett jättesteg framåt att ketogen kost vid epilepsi har fått en renässans efter att ha mönstrats ut under lång tid som sjukvårdande behandling. Här har vi mycket att tacka amerikanska ”The Charlie Foundation” för:

  https://www.charliefoundation.org/

  Inte ens jag som aldrig har gillat Meryl Streep kan låta bli att bli tårögd när jag ser den videon. Och Charlie är nu en student med toppbetyg från att som barn haft en prognos om att gå en snar död till mötes.

  Som framgår av artikeln ovan så prövas nu även mindre krävande varianter av ketogen kost vid epilepsi som t ex den modifierade Atkinskosten. Så när vår kokbok ”LCHF till vardags” blev klar skickade vi ett referens ex till keto-enheten vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus. När de mejlade om att få ett ytterligare ett referensex för att kunna presentera för föräldrar som ska inleda keto-behandling blev jag lika rörd. Då känns det att man gör lite nytta trots allt!

 4. 4
  Georg W säger

  Tack för den här artikeln, Annika. Den har jag sökt i många år och om man läser den genom mitt LCHF-filter. Så får jag svar på alla de frågor som jag sökt svaret på i 22 år. Essensen i den här kunskapen krossar den vegetariska hälsomyten. Men innan det är allmänt accepterat så lär det nog passera några månvarv. Artikeln visar också att vi LCHF:are som experimenterat med oss själva ett par år ligger långt före den vetenskapliga forskningen om det ketogena livet.
  Samtidigt så är det uppenbart för oss och speciellt för mig att våra sjukhus prövar den ena medicinen efter den andra i flera år under stort lidande. Samtidigt som någon tjänar massa pengar på det. När lösningen inte är svårare än fetmagåtan, diabetesgåtan eller cancergåtan. Det ska bli spännande att se vad det är för värld som ska växa fram ur alla våra nya kollektiva medvetenheter. Det är många människor på vår jord som egentligen inte behöver lida.

 5. 5
  Anders S säger

  Per W, Avsåg du denna video eller något annat från sajten?

  https://www.youtube.com/watch?v=q7d5gQrpdfo

 6. 6

  den jag tänkte på vad den som ligger överst till höger på sidan: ”Maryl Streep introduces the Ketogenic Diet”…men klippen du fann är ju också bra.

  Tack för detta inlägg Annika – nu kom jag mig äntligen för att köpa filmen från Amazon om Charlie (och med Maryl Streep, får leva med det). Den heter ”First do no harm” vilket är ett citat från den Hippokratiska läkareden som alla examinerade läkare i USA får svära vid. Hippokrates grundfilosofi var ju att man först skulle pröva dietiska metoder får att bota och man skulle så långt som möjligt säkerställa att man först av allt inte gjorde patienten någon skada. D v s motsatsen till att först pröva alla mediciner och hjärnkirurgi innan man tester en ketogen diet.

 7. 7
  Goran van Den buske säger

  AndersS: Jättebra reportageklipp du hittat! Fick välfyllda tårkanaler – men det hör liksom till när man ser amerikanska tevereferat. 😉 Lite tråkig stämning dock när man sa man kunde gå tillbaka till ”normal” kost efter några år – om jag inte totalt missuppfattade kontexten.. i hastigheten.

 8. 8
  farmor Kaisi säger

  Borde man anmäla hela etablissemanget nu även för detta (Per Wikholm 17 14, Tack, visste inte att det var så illa), inte bara för felaktiga kostråd. Hur gör man? Saknar läkarna samveten helt? Hur ”rutten” har världen blivit? Eller är det moralisk fråga? Jag har läst någonstans att den intelligenta människan ser hur den kan utnyttja människor till sin fördel o den moraliska människan låter bli att göra det.

 9. 9

  Har jobbet med barn som har brukt ketogen diett ved epilepsi og sett store forbedringer. F.eks ei jente som gikk fra å ha det største anfallene flere ganger i døgnet til å bare ha noen få, små anfall etter bytte til ketogen diett. tror hun kjørte 0 karb (tilnærmet, spiste egg og noen få typer grønnsaker). Ang ketogen diett til voksne har de studiene jeg har lest vist noe effekt, men langt mindre enn hos barn, kanskje de har begynt for sent siden hjernen er ferdig utviklet? Å fjerne de verste omega 6 kildene som margarin, solsikkeolje, maisolje og soyaolje tror jeg utvilsomt vil hjelpe. Flerumettet fett fra fet fisk, økologisk kjøtt og egg tror jeg derimot kan være positivt siden en rekke studier viser god effekt av omega 3 (spesielt marin) ved en rekke sykdommer\tilstander i hjernen. Det handler ikke om at omega 3 er noen medisin, men at man skal sikre et adekvat inntak tilsvarende barnets behov siden mange får i seg for lite omega 3. D-vitamintilskudd vil jeg også anta er positivt for disse barna i vinterhalvåret.

 10. 10

  Jag har ett barn som äter ketogen kost och som är helt fri från epilepsi nu UTAN ep medicin. Kaloriintaget räknas ut efter barnets behov och är begränsat för att kunna hålla en jämn ketonnivå över hela dagen och för att säkerställa att barnet får i sig tillräckligt för att kunna växa. Kosten simulerar bara svält och om barnet är hungrigt ökas kalorierna. Jag kan garantera att han aldrig är hungrig (förutom när han vuxit och behöver öka kaloriintaget),

  Nu är det bestämt att han ska få börja med modifierad atkinsdiet och det känns väldigt spännande att kunna vara lite mer flexibel och endast räkna kolhydraterna i måltiderna (jämfört med den ketogena kosten där man mäter och väger allt). Letar nu ivrigt efter recept med så lite kolhydrater som möjligt. Det återstår att se om detta alternativ fungerar lika bra som den ketogena kosten men vi håller tummarna!

 11. 11

  @ mom:

 12. 12

  Hej Mom
  Hur har det gått för er att byta ut ketogenkost mot Atkins? Blev det enklare? Mår din son lika bra?
  Vi har inte provat, men funderar på det. Vårt barn har opererats, och mått jättebra i två år, äter fortfarande mediciner, men nu efter 2 år börjar små anfall komma tillbaka. Funderar på om det kan hjälpa med typ LcHf, Atkins, det är väl nästan samma sak.
  Johanna

 13. 13

  @ Johanna Särnström Carlsson:
  Det finns rätt så mycket info om det här på nätet – jag stöter på info ganska ofta då jag håller på att läsa in mig på ketodiet vilken tydligen används just för epilepsi – med god framgång verkar det som,,,,

 14. 14

  Jag har jobbat med flera personer med svår epilepsi där medicin inte verkar ge någon effekt eller inte stävja anfallen. Det är ju oerhört begränsande för dom att kunna leva ett fullgott liv. Vad jag har förstått det som så blir det ju till slut bestående hjärnskador som följd. Tänk om dom bara hade kunnat ändra sin kost!!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa