Hur kolhydratrestriktivt ska LCHF vara?

Thomas J påminde förut om Anna Bäséns blogginlägg Militanta fettprofeter dömer ut rotfrukter.

Vi är tämligen ense om att vi ska äta ”lite” kolhydrater, och i stället mera av naturligt fett, gärna mättat. Protein ska vi äta ”normalt” av, och från bra och naturliga källor.

Men hur lite är ”lite” kolhydrater. Anna Bäsén anser att ”militanta fettprofeter” dömer ut rotfrukterna. Exakt var hon har hittat det vet jag inte. Jag har inte uppfattat att någon av oss LCHF-företrädare dömer ut rotfrukter för alla. I bloggkommentarer och foruminlägg finns det förstås många olika åsikter.
Jag har full förståelse för att extremt kolhydratkänsliga personer vill undvika kolhydrater så långt det går, dvs även låta bli ovanjordsgrönsaker, som oftast innehåller mindre än 5 viktsprocent kh.
Men vi mera lätt kolhydratkänsliga personer kan gärna äta både ovanjords- och rotgrönsaker, utom då helst potatis. En gräns där kan vara 7-10 viktsprocent kh, och då ska man inte äta stora mängder. Kålväxterna innehåller ofta mindre än 3 % kh. Då blir kolhydratmängden nästan försumbar, och växterna innehåller ofta bra mängder av C-vitamin och mineraler, så dessa rekommenderar jag.

Det viktigaste att utesluta är socker (inklusive frukt (i större mängder?)) och spannmål. Om vissa spannmål är mindre dåliga än andra är osäkert, men jag brukar säga att havre möjligen är bättre eftersom det inte innehåller gluten, och att vete är absolut sämst.

Ris och bovete är möjligen mindre dåligt eftersom de inte är spannmål. Men de innehåller ändå hög andel stärkelse, vilket höjer blodsockret och insulinet.

 

Comments

 1. 301
  Georg W säger

  @ Stefan:
  Alla vansinnesdåd i modern tid förutom Anders Breivik, är män och ungdomar som medicineras för en stökig barndom efter en diagnos baserad på symptom. Föräldrarna till dessa barn andas ut, det är inte deras fel att deras barn är busungar. Skolan gillar det också eftersom det ger extrapersonal i klasserna. Men barnet döms till utanförskap i hela livet om de inte kan lämna diagnosen bakom sig och bestämma sig för att de är som alla andra. Alla gamla alkisar och narkomaner säger stolt att de har ADHD och det ska förklara allt i deras liv.

  Jag förde en diskussion i ”Dagens Medicin” om det här fallet och jag fick läkarna på fallrepet, tills de bad om länkar och fick KMR. Efter det är det ingen idé att försöka förklara att man inte gillar Scientologirörelsen. Ingen vill prata med en längre, all kredibilitet går omedelbart förlorad

  Även om det är fascinerande saker som står där och kanske rent av sant. Men det duger inte för att legitimera en diskussion.

 2. 302
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Det du beskriver om psykiatrin och Scientologernas inblandning i avslöjandena kring den oventenskaplig sörja som hela psykiatrin i grunden vilar på är är, enligt Robert Whitaker, antagligen det bästa som kunde ha hänt ur läkemedelsbolagens och psykiatrins synvinkel. Det spelar ingen roll hur rätt Scientologerna har i sina avslöjanden för du blir omedelbart ”förlöjligad” eller möts av tystnad om du råkar nämna deras namn i sammanhanget eftersom Scientologrörelsen som sådan har klart sekteristiska drag.

  Robert Whitaker beskriver denna relation mellan psykiatrin och Scientologerna på ett väldigt klargörande sätt i ”Pillerparadoxen” och en bok som var och en med det minsta intresse för psykiska sjukdomar och läkemedelsbolagens kriminalitet i denna fråga bör läsa.

 3. 303
  Thomas Jansson säger

  Scientologer eller inte, det är ju inte frågan om vad som görs utan hur!

  Lite vid sidan om men här ser vi kanske en förklaring på varför vissa ”bantar- & livstilsproffosser” knappt besitter kunskaper som motsvarar gymnasiets biologikurs,,,,

  Jag är inte det minsta förvånad – många högskoleingenjörer har idag stora problem att förstå hur ett spett fungerar och det torde nog vara lika illa ställt på samtliga utbildningar?

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/kraftigt-ras-i-hogskolestudenterns-mattekunskaper_3457578.svd?sidan=5

 4. 304
  Anders S säger

  Georg W skrev:

  Jag förde en diskussion i ”Dagens Medicin” om det här fallet och jag fick läkarna på fallrepet, tills de bad om länkar och fick KMR. Efter det är det ingen idé att försöka förklara att man inte gillar Scientologirörelsen. Ingen vill prata med en längre, all kredibilitet går omedelbart förlorad
  Även om det är fascinerande saker som står där och kanske rent av sant. Men det duger inte för att legitimera en diskussion.

  Ja, tänk om nazisternas och psykiatrins illdåd kanske rent av är sant, liksom det vi läser om Rockefeller, Monsanto, läkemedelsbolagen och våra egna myndigheter och politiker.

  Ska vi förkasta allt som inte kommer från av etablissemanget godkända företrädare gräver vi nog vår egen grav med nymoralismens politiska korrekthet. Självklart utgör visselblåsarna ett hot mot de samvetslösa som lever gott på att skada sina medmänniskor. De gör sitt bästa för att tysta ner allt.

  CCHR, i Sverige KMR, grundades av Scientologikyrkan och professor Thomas Szasz 1969 i syfte att undersöka och avslöja påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter begångna av psykiatriker.

  Anledningen till scientologernas intresse för sådana kränkningar är kanske att de tillhör riskgruppen som vi oinvigda klassificerar som galningar.

  Författaren Peter Anstrin skriver på sidan fyra i boken ”har i över 25 år varit verksam inom den internationella föreningen Citizens Commission on Human Rights. De senaste 13 åren som journalist och redaktör för dess tidskrift i Sverige. Boken är dock ett fristående projekt och utgivet på eget initiativ.” Det finns för övrig en del till att ladda ner: https://kmr.nu/sekel_del_II.pdf

  Även om Peter Anstrin är starkt involverad i scientologirörelsen finns inte ett ord om scientologi i texten. Möjligen kan någonting i referenslistan ha anknytning. Eftersom jag aldrig läst någon av deras böcker eller skrifter vet jag inte. Eftersom boken är tillgänglig gratis på nätet bidrar man inte heller ekonomiskt genom att länka till den. Det är annars den enda kritik som jag hittat mot KMR:s verksamhet, att det skulle ge intäkter till scientologirörelsen.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Thomas_Szasz
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kommitt%C3%A9n_f%C3%B6r_m%C3%A4nskliga_r%C3%A4ttigheter
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Scientologi

  https://npif.no om att eliminera gluten, vetestärkelse och mjölk istället för använda droger

  Sök också på ”John Virapen” ”Piller och profiter”

 5. 305
  Professor Göran säger

  Jag har nu fått ett problem som definitivt har med ämnet på denna tråd att göra och troligen med min väldigt strikta LCHF-kost (vilket inte hindrade mig från att äta fyra gurkskiivor och några små salladsblad tillsammans med min märgpipa idag) och detta problemet, om det nu är ett problem, är att jag är orolig för min vikt. Efter ett par år på denna kost stabiliserades min vikt, efter ett tapp på 20 kg, strax under 76 kilo och som för mina 186 cm vilket nog får anses vara idealt.

  Jag mår förbaskat bra trots mina kärlproblem och med E-vitamintillskotten verkar kärlkrampen nu också vara ett minne även om man inte ska vara för kaxig. När jag går loss med hackan i min stora jordhög igen och kör mot min maxpuls drabbas jag dock alltid av det som kallas effortangina, dvs. den typ av kärlkramp som uppstår vi fysisk ansträngning. Detta betraktar jag som en träningseffekt snarare än ett tecken på min kärlsjukdom. Muskelstyrkan är det knappast något fel på vilket visar sig inte minst nu när jag nu håller på och fäller träd och hugger ved och magen ser ut som en tvättbräda

  Men tillbaka till mitt problem (lyxproblem?) och det är att vikten nu tenderar att allt oftare landa under 75 kg trots att jag själv tycker att jag ”vräker” i mig mat och omgivningen tvivlar inte heller på mitt frossande när de ser mig ta för mig av feta stek eller feta fisk och dessutom med rejäla smörklickar eller feta såser.

  Jag vill verkligen inte gå ned mer i vikt och tycker själv jag börjar se alltför mager ut. Min fru misstänker mig dessutom för anorexiska tendenser men har svårt att få ihop det med mina jätteportioner. Dessutom vill jag inte börja plussa på med massa sallad som jag vet är ett säkert sätt för mig att gå upp i vikt. Än så länge är nog detta ett lyxproblem som drabbat mig på grund av min strikta kost men fortsätter denna nya trend och jag tappar några kilo till så att jag blir jag faktiskt underviktig och då får jag nog göra som min kraftigt överviktiga bror brukar säga till mig att jag ska ge tusan i de här LCHF-dumheterna jag håller på med eftersom han vet att de som har lite övervikt oftast är friskare än de magra.

  Finns det någon annan som råkat ut för detta ”lyxproblem” apropå hur kolhydratrestriktiv man ska vara som LCHF-are?

 6. 306
  Bo Blomberg säger

  Fy tusan vad ruggigt! Ja, det finns nog mycket dynga även i vårt vackra land. Usch! hur det gick till på mentalsjukhusen!

 7. 307

  @ Professor Göran:
  För stora måltider kan ju temporärt öka blodsockret även med lite KH.
  Testa blodsockret en timme efter större måltider. Davis rekommenderar att göra detta och sedan minska eller välja bort. Han har en utmärkt skrift om ”postprandial blood sugar” just för att minska plack. Själv led jag av samma sak som du beskriver men mycket värre och det verkar ha försvunnit helt. Du kan ju ha kvar förträngning i kranskärl och detta kan ses med hjälp av ”hjärtslagsynkad MRI” med bilder. Vet inte vad det heter på svenska.
  Davis har redan arbetat ut metoder att minska och mäta plack som han idag använder istället för att sätta in nya stenter som förr.
  MRI enligt ovan är beydligt enklare än angiografi-
  .

 8. 308
  Anders S säger

  Anders S skrev:

  inte ett ord om scientologi i texten

  Korrigering: I del II, sidan 481 (497 i pdf-filen) finns ett citat från scientologins grundare L. Ron Hubbard. I senare delen av del II kan man även skönja en negativ inställning till ateism.

  I böckerna framförs kritik mot elchocksbehandling – ECT. Det är fortfarande vanligt med ECT på svenska sjukhus. Enligt SR uppskattar Socialstyrelsen att det utförs cirka 40 000 ECT-behandlingar varje år.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5787749

  https://www.skane.se/sv/Webbplatser/Psykiatri-Skane/Vuxenpsykiatri/Helsingborg/Behandling/ECT_behandling_/

  https://newsvoice.se/2014/02/14/psykiatrin-nonchalerar-alla-skador-fran-elchocksbehandlingar-ect/
  Text av Peter U Larsson, medlem i Amnesty, Kommittén för Mänskliga Rättigheter och Röda Korset.

  https://www.peterularsson.se/protestlista-mot-anvandningen-av-el-chocker-ect-electro-convulsive-therapy-elbehandling/

  Precis som med diabetes är det ofattbart att man inte använder sig av möjligheten till kostbehandling när det gäller depressioner och bokstavssyndrom, d.v.s. att helt avstå från gluten och kasein samt att få tillräckligt med EPA och DHA.

  D-vitamin har också stor betydelse enligt Mats Humble:

  https://youtu.be/syRaJVIBNnw

  Beträffande hur kolhydratrestriktiv man bör vara, är det skillnad mellan vilka matvaror det gäller.

  Tål man inte gluten gäller att totalt undvika gluten. Anledningen är att näringsupptaget påverkas.

  William Davis, Wheat Belly, har ett exempel på en nunna som blev sjuk av oblat. Han hävdar även att vetestärkelse bör undvikas även om den är glutenfri.

 9. 309
  Bo Blomberg säger

  Angående grönt te, (Annika tyckte ju jag skulle googla på det…):

  Jag har en gammal bok om medicinsk qigong och där spar man inte på superlativen för grönt te. Tydligen kan grönt te fixa det mesta i den kinesiska alternativmedicinen…:-) Det tar jag med en nypa salt.
  Som jag länkat till tidigare så finns det forskning på Karro som visar att grönt te är verksamt mot diabetes T2, men jag har inte läst eller förstått hur…

  Det finns också rapporter om leverproblem med grönt te, det gällde så vitt jag förstod dels vissa individer som hade nån genetisk defekt och dels folk som tagit extrakt från grönt te, men inte dom som druckit te. Några artiklar handlar också om fördelarna med grönt te.

  https://www.helhetsdoktorn.se/te.htm
  https://mabra.com/drycken-som-motverkar-viktokning/

  Chris Gunnars har en genomgång av vad han menar är ”den mest hälsosamma drycken på planeten”…
  https://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea/

  Själv har jag druckit grönt te i stort sett varenda dag sen 1996 och har i alla fall inte märkt några negativa effekter (men inte heller några positiva,sånt kan ju vara svårt att upptäcka, jag har druckit det för jag gillar det…)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa