Kan ”Crash Diet” vända diabetes 2?

Jag fick en länk till en artikel: Crash course diet reverses type 2 diabetes in a week.
Som jag förstod det fick några nydebuterade t2-diabetiker äta en lågkalori-diet (600 cal) under 1-8 veckor. Under den tiden fick alla tillbaka normalt blodsocker.

Frågan är ju hur ”Crash diet” är komponerad, och hur diabetikerna ska äta sedan för att förbli diabetesfria.

Men i vilket fall är det en intressant tanke att en nydebuterad diabetiker 2 skulle kunna ”bota” sin diabetes med en ”svältdiet” under några veckor. I analogi med att viktop-patienter ofta blir diabetesfria i flera år efter operationen.

Sen kan man forska på hur diabetikerna ska äta efter svältkuren: tallriksmodell, medelhavskost  eller LCHF?

Varje t2-diabetiker kan också själv prova kuren på sin egen kropp.

 

Comments

 1. 301

  @ natan:
  Jag tror inte vi ser ett tvistemål i den frågan även om det nog finns en del teknikutveckling av mer tveksamt värde för mänskligheten. Det finns ju en hel del exempel på det bara här på Annikas blogg.

 2. 302

  @ Lars:
  Visst är det så. I den bästa av världar 🙂 Det är väl den som Voltaire skildrar i Candide ?

 3. 303
  Thomas Jansson säger

  Inte oväntat så finns all den teknik som vi fantiserade om redan,,,,

  Här en app som håller koll på insulinbehov, långtidssocker och massor med annat!

  Tror att teknik av den här typen kommer att puffa fram LCHF då den i klartext visar kolhydraternas inverkan.

  Vet inte om denna tillverkare har en kontinuerlig, trådlös blodsockermätare men det är en bagatell att fixa till det,,,,

  Det är för övrigt inget ovanligt att man ”uppfinner” det som finns eller är på väg ut ur labb – miljön runt omkring folk triggar att uppfinna det som är möjligt!

  Den som har mest pengar, intresse och kunskap driver utvecklingen framåt medan de som kommer tvåa och därefter tar hand om inkomsterna,,,,

  Kolla in videon – appen sköter allt som jag hade tänkt mig och lite till – lägg till en kontinuerlg och trådlös blodsockermätare så är det helt perfekt – för typ 1 tillkommer såklart insulinpumpen,,,,,,,

  https://mydario.com/

 4. 304
  Thomas Jansson säger

  Efter snart 12 veckor

  Step-up fungerar mycket bra för att kurera mitt onda knä – tydligen så ger varken gång eller cykel tillräckligt med rörelse.

  Även sviterna från krocken med det rådjur som strundade i högerregeln på motorvägen strax söder om Karlstad verkar må bättre av step-up. En dommning i vänster fot försvinner med step-up och kommer tillbaka på ett par dagar om jag slutar,,,

  Vågen visade 6,7 kg minus i morse så 6 kg mindre får nog anses vara säkerställd.

  Av denna minskning så anser jag att minst 2 hg kommer från genomläsningen av inlägg 48 i tråden

  https://annikadahlqvist.com/2014/04/02/mannen-som-slutade-ljuga/#comment-52113

  Har inte skrattat lika mycket av läsning sedan sedan jag läste Populärmusik från Vittula i början av 2000-talet.

  Emmellertid blev jag lite fundersam över hur orättvist livet kan vara – Mikael Niemi blev förmögen på sin bok medan mina uppsatser från grundskolan i samma anda som Popullärmusik från Vittula renderade i låga betyg och sänkt omdömme i ordning & uppförande. Jag hade god inspiration till mina uppsatser från mina förfäders liv – min farfarfar brukade t ex alltid sota skorstenen med hagelbössan, han stoppade in mynningen i en sotlycka som fanns på murstocken i skafferiet och tryckte av – ”ett skott och det är över” sägs ha varit hans levnadsdevis då han oxå var en utomordentligt skicklig älgjägare och dessutom upphov till minst 9 barn. Men sånt gick inte hem hos de knastertorra skolfröknarna på den tiden,,,

  På måndag skall jag återuppta min motion med Zumba igen – det är jag och 20 damer. Alla med ett BMI som ligger i överkant och att golvet i det gamla Folkets hus inte har rasat ihop begriper jag inte. Det skall bli intressant att se om de känner igen mig – det var nog minst 20 kg sedan sist jag var där,,,

 5. 305
  Thomas Jansson säger

  Efter 12 veckor

  Lite morgonmotion i verkstan – en nytt pelletsförråd som rymmer knappt 1000 kg pellets svetsas ihop och skall ersätta tomfatet på 200 liter som varit en provisorisk lösning i drygt 20 år,,,,

  Fick avbryta jobbet för att åter gå in och ta fram håltången för ett nytt hål i bältet – 3:e gången under dessa 12 veckor och livremmen börjar bli ett stycke trevlig historia och jag börjar umgås med tanken att skruva fast den på kylskåpdörren som ett varnande exempel,,,

  Som vanligt verkar midjemåttet minska i snabbare takt än vågen men drygt 6 kg får anses vara resultetet hittills vilket gör cirka 0,5 kg i veckan som snitt,,,,

  En bil mindre på gården och min huvudvärk för det eländet har bytt ägare och slutsumman per mil kunde räknas ut igår – nytt rekord, ett misstag som knappast görs om.

  Förutom min ”metabola renovering” har jag rensat friskt bland mina ägodelar under en tid – jag har ofta ställt mig frågan hur sjuka folk blir av alla onödiga prylar som vi skaffar oss – själv kallar jag mitt upprensningsprojekt för ”lean living” och ingår i förberedelserna för min pension som jag delvis har påbörjat. Flera av mina vänner har fått allvarliga sjukdomar tidigt varav ett par har dött som mångmiljonärer strax före sin pension och det har övertygat mig om att det är sunt att ta ut sin pension så fort som möjligt, när och om jag blir 70 ska jag plocka svamp och fotvandra till Italien så då behöver man inga stora slantar,,,

  Ha en trevlig vecka – själv siktar jag på 0,5 kg minus vilket säkert
  kommer att lyckas,,,

 6. 306

  @ Thomas Jansson:
  Lean living är uttrycket jag tar med mig från denna uppdatering. Från den föregående var det step up-brädan!

  PS. För mina knäleder verkar just lättare styrketräning vara bättre än power walking som jag brukat göra fram tills nyligen. Kanske är det av temporär natur och ändrar sig när jag byggt upp styrkan runt lederna? Ds

 7. 307

  Tror att just intermittent träning kan bygga upp även knäleder. Just att varje pass varar endast en minut men går upp till sa mycket man orkar, gör att maximalt med naturliga tillväxthormoner utsöndras 3-4 ggr under mindre än 10 minuter, utan att göra slut på ”material” som behövs för renovering av knäleder och mycket annat plus lite mer muskler. Efter 1-3 timmars ”vanlig träning” gissar jag att motsvarande tillgångar har konsumerats under passen så att det alltså kan bli svårt att bygga upp ens det man slitit ned under träningen …. Att avlägsna visceralt fett för att återvinna god blodsockerkontroll är grunden i den ”metabola renoveringen” som Thomas träffsäkert började kalla det. Med HIT går det snabbare och dessutom kan den metabola renoveringen då kombineras så att en ”totalrenovering” ernås.
  Börja aldrig med HIT förrän en normal eller lägre än normal risk för hjärtattack uppnåtts genom kolhydratrestriktion, mätt med apokvot t.ex.

 8. 308
  Thomas Jansson säger

  @ Lars:
  Jag kunde konstatera att när barmarken kom så började knän och ”trampdynorna” under fötterna att protestera något – sannolikt blev det för hårt när marken fortfarande var frusen. Då började jag cykla men det är en känslig historia – jag har kört racer sedan urminnes tider och vet hur
  lätt det är att på grund av för dålig kondition välja för höga växlar och därmed överanstränga knän.

  Det går oftast betydligt bättre med den här typen av cyklar:

  https://jatek.se/files/266×199/ergobike.gif

  Detta exemplar är ihopsatt av lite skrot efter amerikansk förlaga – oftast är det lite äldre personer som köper dessa cyklar och många kör från kust till kust i USA med dessa farkoster, ofta med vindruta och släp – för samma ansträngning kommer man ungefär 50 – 100 % längre sträcka än en vanlig ”ståcykel” men den lämpar sig inte för att köra i stan – styrningen känns som ett båtroder och kräver lite svängrum,,,

  Stepup- brädan funkar utmärkt och nu har jag extra motion i pannrummet då min pelletsbehållare är såpass hög att det blir step-up för varje säck som skall tippas i. Jag måste bygga på höjden då jag oxå tillämpar ”compakt living” och räknar inte rum i kvadratmeter utan i kubikmeter,,,,

  Sätt dig på en stol och lyft foten upp och ned så smörjer du upp leden ordentligt – kan med fördel göras framför TV:n om man har sådana laster,,,

 9. 309
  Thomas Jansson säger

  307 @ sten:

  Jag anser att alla kan praktisera både intervall- och högintensitetsträning – dock endast efter sina egna förutsättningar och inte i konkurrens med t ex Jonas Colting,,,,

  De som börjar med detta kommer att bli förvånade över hur snabbt de förbättrar sin kondis!

 10. 310

  @ Thomas Jansson:
  Jag kan tipsa om fotledsvikter, alltså vikter som sätts på fotleden med kardborreband. Finns i ett flertal olika vikter.

 11. 311
  Thomas Jansson säger

  @ Lars:
  Nej – det är inget för mig,,,

  Egentligen så behöver man i stort sett inga hjälpmedel alls utom för styrketräning som kan vara svår att åstadkomma utan vikter i någon form. Hade jag vetat bättre hade jag aldrig skaffat skivstång – det går lika bra med kettlebells och de tar ingen plats,,,

  Lean living ska de vara!

 12. 312
  Thomas Jansson säger

  Efter snart 14 veckor
  Föregående helgs ”frosseri” i kolhydrater medförde en omedelbar viktuppgång på ungefär 3 kg. Tydligen var det vatten för jag har aldrig kastat vatten i en sådan omfattning som efter denna helg.

  Så i morse visade vågen knappt 7 kg mindre än starten, hade jag inte förfallit till ”normalkost” under helgen hade jag säkerställt 7 kg mindre idag – nu tar det några dagar extra att komma dit,,,

  Ett intressant experiment dock – jag tror det är många som äter strikt under veckorna för att fuska under helgerna och de går upp och ned men minskar inte sin vikt.

  Matkontot har fortsatt att minska – kroppen verkar ha förstått att det finns lite på ”banken” och flera gånger kommer jag på att jag har glömt bort att äta, några ägg och en sardinburk verkar räcka i stort sett en hel dag men dagen efter så blir det lite tidigare lunch, kanske redan vid 10 eller 11- tiden,,,

  Inflammationer spökar i kroppen – de verkar komma och gå i skov och är orsaken till att högintensitetsträningen inte kommit igång – efter lite körning med slående mutterdragare under veckan känns handlederna som om det bodde myror där inne och jag vaknar ibland på nätterna av att ha en svetslåga i vänster knä – har stoppat i mig lite rävgift i form av Voltaren men det är ju ingen bra lösning,,,

  Äter jag Voltaren i några dagar så håller det inflammationerna borta i några veckor – sen verkar de komma tillbaka och det är dags för en ny kur. Jag funderar på att ta giftet kontimuerligt under en tid och köra på för fullt – det är min absoluta övertygelse att mindre övervikt ger mindre inflammationer så varför inte – så får det bli, tar ett piller till idag och far till gymmet, går det så går det,,,,

  Idag ska jag oxå till apoteket och skaffa stickor – det nya modet med att äta resistent stärkelse måste ju provas,,,

 13. 313

  efter drygt 22 veckor

  Mycket av den gångna tiden har jag sysslat med jobb och snickerier,,,

  Större delen av husets övervåning har fått en ny planlösning vilket bl a omfattar ett kombinerat gym/gästrum. Träningsutrustningen i form av uppriggad racercykel, skrotbänk och lite annat har samlats ihop från husets alla rum och byter funktion från ”klädhängare” till dess ursprungliga användningsområde – nu finns inget att skylla på,,,,

  En vecka i England med ”normal” mat, whiskey & grogg varje dag samt nästan 10 öl under de pubrundor som exekverades trots ihålligt regnande verkar ha gjort gott – kom hem 1 kg lättare än vid avresan och fick dessutom dra in bältet ytterligare ett hack,,,,

  Det var ingen dålig mat men spriten var av betydligt högre kvalité än maten. Det var besök hos mycket välutbildade människor men medvetenheten om maten var låg – de var fettskrämda och tyckte nog jag var knepig som åt break fast först efter ett på dagen.

  Det som var nytt för mig var att både för- och huvudrätt serverades portionsvis och inget omtag var möjligt förutom på efterrätten – fungerade utmärkt men späda kvinns på 50 pannor åt samma mängd som karlarna vilka utövade det dubbla eller ännu högre marktryck,,,

  Noterade lägsta vikten sedan starten av denna tråd i morse – dock bara 1 hg under tidigare ”bottenvikt” – däremot så har omfånget runt den snart före detta ölmagen minskat ungefär 3 cm vid i stort sett oförändrad vikt. Hittills har jag kasserat ett 10-tal skjortor p g a för stor storlek och utrensningen kommer att fortsätta,,,

  Det påstås att bukfettet lagras upp p g a stress – den teorin köper jag rakt av då jag medvetet stressat betydligt mindre än tidigare,,,,

  Nu följer nästan 2 månader utan någon alkohol samt en återupptagen motion/träning – ett bra experiment som jag tror på och övertygats ännu mera efter att ha läst:

  https://www.amazon.com/Keto-Adapted-Accelerated-Weight-Healthy-Healing/dp/0988512467/ref=sr_1_1/179-4695383-6227926?ie=UTF8&qid=1401955877&sr=8-1&keywords=maria+emmerich

  En mycket bra bok – bäst i klassen hittills!

  Man skall inte äta frukost, träna fastande och börja med styrkelyft enligt Maria, springa gör man efteråt,,,

  Viktnedgång efter maxvikt -28 kg
  Viktnedgång efter denna tråds start -8 kg

  Minskning av midjemått vid maxvikt -15 cm
  Minskning av midjemått efter denna tråds start – 10 cm

 14. 314

  Hej Thomas, det låter som du har ett otroligt bra långtidsresultat hitintills.
  Har nu iaf köpt boken. 10.70 dollar kan inte bli fel, med dom rekommendationerna.

  Du leder stort annars!
  Sten

 15. 315
  Thomas Jansson säger

  Även om vikten är knepig att få bort så händer det ju positiva saker hela tiden. Just nu läser jag en grundkurs på coursera – det är rätt så grundläggande och ligger väl på en nivå i paritet med gymnasiet. Av särskilt intresse tycker jag att kortisolet är. Det är ju det som ger oss våra ölmagar och det vicerala fettet.

  Det är nog den minskade stressen och de lägre nivåerna på kortisolet som stått för det minskade omfånget trots att vikten enbart minskat marginellt under lång tid.

  Senast inköpta byxor är i storlek 36″ vilket motsvarar knappt 95 cm – dock är det verkliga omfånget lite större men det löser sig. Ett par 34″ finns inköpta och de kommer att passa bra i början på juli,,,

  Kortisolet påverkas ju oxå av alkohol. Nu cirka 2 veckor helt utan – för tidigt att se något resultat ännu. Finns en hel del skrivet om kombinationen alkohol & kortisol – verkar inte vara någon bra kombination med stress och alkohol,,,,

  https://wwwc.aftonbladet.se/halsa/9901/23/vin.html

  Semestern är tänkt att tillbringas på cykel mestadels i Danmark. Möjligtvis fuskar vi med att bila till Göteborg då det är en ganska tråkig tranportsträcka på 25 mil. En överkomlig dagsetapp men mitt resesällskap är nog inte lika entusiastisk över den typen av motion,,,,

 16. 316
  Thomas Jansson säger

  Det är väl bara jag som läser och skriver i denna tråd,,,,

  I morgon kommer vågen troligtvis att visa minus 10 kg från starten. Midjemåttet minskar fortare än vikten. Det har inte gått fort men hela tiden åt rätt håll. Har anskaffat 4 nya livremmar då de gamla har blivit rätt mycket för långa,,,,,

  I matväg har jag skippat ost som tilltugg till fikat samt uteslutit grädde i kaffet. Räknade med 6 månader och 400 kcal extra per dag. Om ett kg kroppsfett innehåller 7000 kcal så blir det just ungefär 10 kg. Jag börjar tro att Rössners ångmaskinsteori är helt rätt,,,,

  En våtdräkt har införskaffats – med den simmar jag över sjön fram och tillbaka på 1.5 tim oavsett väder,,,,

 17. 317
  Lars Henrik säger

  Thomas Jansson Skrev:

  Jag börjar tro att Rössners ångmaskinsteori är helt rätt,,,,

  Rössners ångmaskinsteori? Den var ny för mig.

  Sedan jag började med lchf för drygt 4 år sedan har jag gått ned till samma vikt som jag hade när jag var 25 och ansågs ganska smal. Det har inte varit speciellt fysiskt aktiva år även om somrarna har inneburit en hel del tungt trädgårdsarbete. Vad är skillnaden?

 18. 318
  natan säger

  @ Lars Henrik:
  Det är väl inte fel att helt utesluta Rössners ”ångmaskinsteori” om man vill få bort de sista kg av övervikt ? För de flesta funkar det väl med Lchf och de är glada och nöjda men en del vill säkert ta bort de sista kg:na och förmodar att det är det Jansson menar? Man bränner ju onekligen kalorier om man kör ett så hårt pass med simning.

 19. 319
  Georg W säger

  @ Thomas Jansson:
  Jag har följt din utveckling med stort intresse och gratulerar dig till din framgång. Jag har rekommenderat dessa kommentarer till vänner i samma situation.

  Var noga med Magnesium! Är det kallt i vattnet så är det lätt att få kramp. (i vår ålder 🙂 )

 20. 320
  Lars Henrik säger

  @ natan:
  Japp, så är det nog. Mina två sista kilon rök ju lite oväntat under tidig vår då jag ansträngde mig lite extra i trädgården. Jag var däremot lite obekant med uttrycket.
  @ Thomas Jansson:
  Precis som George säger: Grattis till dina framgångar!

 21. 321

  Heja Thomas! Jag läser och beundrar Din envetenhet. Värmlänningar har visst drag av det liksom vi smålänningar. Hälsan utvecklas reciprokt mot bukomfånget, så plaska på i böljan blå!

 22. 322
  Thomas Jansson säger

  Rössner anser det ju bara vara kalorier in – ut.
  Nu stämde det ju med mitt snaskande på ost och grädde. Jag räknar oxå med att jag sparat ungefär 4000 kr under det halvår som denna metabola renovering pågått (kostnad för ost & grädde).

  Jag har givetvis aldrig varit hungrig undet detta halvår – det handlade om överätning.

  Nåväl – ännu är det en bra bit kvar till min målvikt. Men jag hoppas att en minskad insulinresistens kommer att snabba upp förloppet lite,,,,

 23. 323
  Thomas Jansson säger

  @ Erling:
  Har börjat samla ihop delarna till min vindsurfingbräda som inte varit i vattnet på över 10 år. Jag gissar att det blir en hel del kalorier som går åt innan det blir vind i seglet den här gången,,,,

 24. 324
  Georg W säger

  Jag plockade fram min vindsurfingbräda härom dagen och den lilla fenan där bak var avbruten. Tur att det finns silvertejp.

 25. 325

  Thomas Jansson Skrev:

  @ Erling:
  Har börjat samla ihop delarna till min vindsurfingbräda som inte varit i vattnet på över 10 år. Jag gissar att det blir en hel del kalorier som går åt innan det blir vind i seglet den här gången,,,,

  Dom kallas för te-påsar, nybörjarna, upp och ner i vattnet oavbrutet. Lycka till!

 26. 326
  Thomas Jansson säger

  Mitt värsta minne som ”tepåse” har jag från Grekland. Jag började bli rätt duktig på surfandet (detta var i mitten på 1980) så jag seglade rakt över en farled. Påpassligt nog gick infästningen till masten av mitt i och det gjorde rätt så ont att få upp masten på ett känsligt ställe.
  Ännu värre var det med fartygstrafiken. Jag har aldrig simmat så fort med en trasig bräda på släp och ett tutande grekiskt lastfartyg i antågande,,,,

  I Uddevalla ringde man sjöräddningen då jag simmade en tur på knappt 3 timmar. De verkade inte vana vid folk som gillar lite längre simturer. Sedan dess kliver jag i osett så att jag slipper belasta samhällets resurser,,,,,,

  Det är många gånger som folk har haft åsikter om att jag simmar rakt över sjön. De trygghetsknarkande solbadarna tycks tro att man drunknar automatiskt om vattendjupet överstiger en halv meter. Det som skulle kunna hända är ju en hjärtinfarkt – något som jag personligen inte är ett minsta orolig för – jag är betydligt mera försiktig då jag skall passera ett vanligt övergångsställe,,,,,

  Nåväl – jag klarade av ”invägningen” i morse. Minus 10 kg sedan denna tråd startade och minus 30 kg sedan ”all time high”.

  Nästa rapport kommer senast den 30 denna månad,,,,,

 27. 327
  Georg W säger

  En gång som 15-åring så stod jag plötsligt öga mot öga med en gädda. Vi stirrade på varandra i säkert 5 sekunder och den vek sig inte en mm. Jag insåg att fisken inte var det minsta rädd för mig och jag sprang skrikande ur vattnet. Efter det får jag dödsångest varje gång jag doppar min kropp utomhus.

  Jag bearbetar min ångest genom att bada bastu och doppa mig i Gamlebyviken. Som är erkänt som Världens bästa Gäddfiske. Nu kan jag till och med släppa badstegen några sekunder, trots att jag vet att det finns en jättegädda inom 20m radie. Förra året drog en kompis upp en gädda på 17 kg. Naturligtvis så släppte han tillbaka den. Det är bara gamla gäddor som ynglar av sig. Unga gäddhonor saknar den förmågan.

 28. 328
  Thomas Jansson säger

  Gäddor brukar ju kallas för sötvattenskrokodil och alla som sett gapet på en gädda i 15 kg klassen behåller sannolikt badbyxorna på – i varje fall om man är av manligt kön,,,,

  Några genier i min trakt kom på den lysande iden att plantera in några tusen gösar i den närbelägna sjön. Ingen har därefter sett en enda gös – däremot har vi fått en mängd gäddor smala som pinnar vilka hugger på det mesta som man slänger i vattnet. Ett 10-tal anorektiska gäddor i timmen är ett vanligt resultat för smågrabbarna som spinnfiskar,,,,,

 29. 329

  Den här gäddan hade inte hittat någon byxlös kille i alla fall!
  https://www.dn.se/nyheter/sverige/fangad-gadda-hade-falukorv-i-magen/

 30. 330
  Thomas Jansson säger

  Dagens invägning slutade med drygt 31 kilo minus från ”all time high” och minus 11 kg sedan denna tråds start.

  Hade hoppats på något mera kilo minus men är helt nöjd då midjemåttet har fortsatt minska trots en platå i vikten. Tror det är bra att ha stått stilla under en tid för att fodralet skall hinna med och krympa,,,

  Har fuskat ett par gånger med kolhydrater & alkohol sedan senaste inlägget, jag går omedelbart upp flera kg och det tar ungefär en vecka att ”reparera” en helgs fuskande – det är det inte värt,,,,

  Semestern har tillbringats i vandringsleder, svamplockning och lite orientering.

  Något har hänt i kroppen, har tidigare haft tendenser till kramp i benen vid ansträngning men går nu ett par mil i skogen utan större komplikationer. Fettdriften fungerar utmärkt – ett par kokta ägg till frukost räcker för en hel dags vandring med packning,,,

  Blodsockret har gått ned rejält, skulle tippa på ungefär 1 – 1,5 mmol/lit lägre i snitt nu än för någon månad sedan – mäter inte lika ofta numera men skulle gissa på ett långtidssocker under 40 mmol/mol

  Har skaffat ett par minimalistiska skor, inte lika extrema barfotaskor som de professor Göran springer i men de saknar dämpning och allt annat onödigt. Fungerar utmärkt i skogen och har medfört att ryggen känns betydligt bättre – kortare sträckor springs då och då men man får ta det lite lugnt. Är dock förvånad över att skor kan göra så stor skillnad,,,,

  Frågar man en av etablissemangets normalkorkade ”experter” så ska man gå omkring med vingliga skumbollar på fötterna men som vanligt ska man göra tvärtom – rekommenderas,,,,

  https://www.inov-8.com/New/Global/Product-View-Trailroc-245.html

  Nästa rapport blir om exakt 3,3 kg minus – tills dess, håll igång i skogen,,,,

 31. 331
  Professor Göran säger

  Thomas Jansson Skrev:

  Har skaffat ett par minimalistiska skor, inte lika extrema barfotaskor som de professor Göran springer i men de saknar dämpning och allt annat onödigt.

  Intressant det här med skor!

  Den senaste flugan som hustru min har infört är ”ankfötter”. Det ser för ”tokigt” ut men idén är samma som med fivefingers genom att tårna kan få röra sig fritt. Man vänjer sig snabbt vid denna behagliga känsla men skorna ser lite ”udda” ut. Jag kommer fortfarande ihåg en skolkamrat från gymnasiet för fyrtio år sedan som hade fotriktiga skor (lite ankfötter över dom också) och det var nog nära att han blev mobbad för den sakens skull.

  Nu är ankfötterna knappast gjorda för att springa i men på skärgårdsklipporna igår fungerade dom alldeles utmärkt med sina rågummisulor.

  https://www.duckfeet.com/da/?gclid=CIv6hYHvisACFcT0cgodjCwALA

 32. 332
  Lars Henrik säger

  Min erfarenhet av skor liknar era. Man bör undvika för mycket vaddering och helst ha skor med lika tjock sula hela vägen och ett lågt eller inget hålfotsstöd.

  På så sätt får man samma vinkel på ’underlaget’ som om man gick barfota (antagligen det vi är anpassade för). Detta tvingar fram ett kortare steg så att man inte slår i hälen lika hårt. Det sparar knän och höfter. Min värk i knäna har nästan helt försvunnit på detta sätt 🙂 Det har dock tagit ganska lång tid att vänja sig vid det nya steget och de nya barfotaskorna (med ankfot!) och jag är definitivt inte hemma än på länge.

  Om ni inte gjort det nyligen: testa att gå en sträcka barfota då och då och känn efter vilket steg och hållning som fungerar bäst. När man fått lite tjockare hud är det lättare att testa. Själv fick jag korta ned steget och sträcka på mig lite grann för att det skulle kännas någorlunda bekvämt och naturligt. Det kan antagligen ta år innan det blir helt bra.

  https://www.merrell.com/SE/sv/Barefoot

 33. 333
  Thomas Jansson säger

  Det har ju till och med funnits löparskor med inbyggda microprocessorer som skall kompensera för löparens teknik – lite av skovärldens statinbluff tycker jag nog,,,,

  Det var i flödet på facebook som jag läste om en tjej som sprang barfota på asfalt – ehuru jag var ute och långsimmade men fick sådan motvind efter ett par timmar att jag valde att gå tillbaka passade jag på att springa barfota korta bitar på asfalten – fungerade utmärkt även om det finns bättre plagg att springa i än våtdräkt!

  Dagen efter jobbade jag i badskor, egentligen inköpta för windsurfing – fungerade utmärkt så vid nästa stockholmsresa besökte jag Addnature på söders höjder så fort jag hann och fick mina Trailrocks utprovade av ett riktigt proffs, han bara skrattade när han såg mina gamla skor – slängde de gamla skorna redan i butiken och svävade fram genom gamla stan på ett sätt som jag inte gjort sedan slutet på 1970-talet. Det var ju under 80-talet som tokeriet med dämpade skor började,,,,

  Skorna har fungerat så bra att jag köpte ett par till för en vecka sedan – för att garantera att alltid ha ett par torra skor klara, jag byter aldrig tillbaka till de svampiga, däpade skorna igen. Har gått några mil med lätt packning – under 10 kg och fötterna känns piggare när man kommer hem efter en dags vandring än vid starten,,,,

  Går utan strumpor, väjer bara undantagsvis för blöta områden, de är ju gjorda för swimrun så vatten verkar inte vara några problem – skorna dräneras omedelbart och är det varmt känns det bara bra med en liten avkylning,,,

  Man hittar inte dessa skor i vilken bod som helst – dock inköptes det senaste paret hos XXL i Karlstad så jag tror att denna skotyp kommer att spridas med tiden,,,

  Passade oxå på att anskaffa en handhållen GPS laddad med friluftskartan, den är snart intjänad med tanke på hur mycket svamp jag burit hem redan – inte många som hänger med i skogen med den typen av utrustning – de flesta kippar ju runt i stövlar, själv får jag skoskav bara jag ser ett par stövlar,,,

 34. 334

  @ Thomas Jansson:
  Hej Tomas,
  Hittade något nytt att sortera ut morgonsockret med. Åtminstone har det sjunkit från 6.5 til 5.5 under
  bara ett par dar med Viatmin K2, dock för lite ser jag nu. Mer på väg! Effekten beskrivs i kapitel 5 (1807 /45%) av boken ”Vitamin K2 and the Calcium paradox”. Genom att aktivera osteocalcin förbättrar Vitamin K2 insulinkänsligheten, är den ena effekten som kanske slås av nästa jättesteg:

  Man har funnit att Vitamin K2 brist fördjöjer insulin regleringen!

  Alltså blodsockret blir för högt för länge och går då även för lågt, vilket inte bara orsakar diabetes utan även fetma som vi vet. Man har genom att framkalla Vitamin K brist avsiktligt fått försöksdjur att utveckla diabetes. (råttor omvandlar K1 til K2, någon vi är mycket dåliga på)
  Samtidigt visar försökspersoner med K2-tillskott en snabbare nedgång av insulnutsöndring när det inte längre behövs 2 timmar efter måltid (KH-rik alltså)

  Fördröjd reaktion på insulin til- och frånslag var en av de möjliga anledningarna till ”överskjutet” av morgonsocker som vi nämnde för några månader sedan i den här tråden.
  Med tillräcklig tröghet i till och frånslag fungerar bara LCHF fint, utom när glukoneogenesisen startas och stoppas under natten när glukosförbrukningär lägre än tillverkningskapaciten.

  Kunde alltså Jimmy Moore ha tagit K2 istället för att dra ned på proteiner och hårdmuskelträna?
  Det ser ut så.

  Alltså nu tror jag verkligen att det s.k. ”gryningsfenomenet” inte har något som helst att göra med avsaknad av kolhydrater och s.k. ”fysiologisk insulinresistens” är endast en hypotes framkommen i brist på bättre förståelse.
  Kindle bok, 6 usd fnv. Finns massor med annat i den boken!

 35. 335
  Anders S säger

  @ sten
  Någon som testat vad händer med blodsockret vid intag av 50 g nattõ till första frukost? Jag har ingen mätare.

  50 g är standardportionen. Liten ask med bönor + senap + sås. Såsen slänger jag för den innehåller MSG om man köper kinesisk nattõ.

 36. 336

  Vet ej. Har ingen natto, ännu..
  Effekten är på sikt. Tar säkert veckor innan icke carboxylerade osteolcalciner och MGP har ”ställts iordning”!
  Berätta gärna när du testar!
  Sten

 37. 337
  Anders S säger

  sten skrev:

  Har ingen natto,

  Effekten är på sikt. Tar säkert veckor innan icke carboxylerade osteolcalciner och MGP har ”ställts iordning”!

  Köper från Gain Trading/Hung Fat och har försökt få Japanska Torget/JFC Norden att leverera via sina åf. De har nämligen ekologisk/GMO-fri.

  Veckor? Har för mig att holländarna fick signifikant resultat först efter 3 år. Korta studier gav inget.

  Egentligen tveksam till att äta soja även om man hävdar att fermenterad soja inte ger lika mycket östrogen och annat oönskat.

 38. 338

  Om du skaffar boken så beskrivs en 69-årig tandläkare (SAM) med klaff-fel.
  (Aortic valve stenosis)
  Ventilöppningen hade halverats. Efter 10 månader med framförallt 100 microgram MK-7 var ventilöppningen normal, eller från 1.6 till 2.9 cm. För ett så allvarligt fel en mycket snabb upplösning som bör ha känts av redan efter någon månad!

  ”Animal studies have shown 37% decrease in arterial calcium after only six weeks on vitamin K -rich diet”.
  ”Studies show that adding menaquinone to the diet will activate MGP to reduce arterial calcium content by 50 percent over just a six-week period.”
  Så bara veckor för att se/känna skillnader ser inte orimligt ut.
  Själv började jag med LCHF till julen 2011. Kanske fick min LCHF-start genom den fina julmaten utan kolhydrater då en extra laddning av K2-vitamin som bidrog till att jag blev helt symptomfri från anginan jag led av då efter bara 4 veckor ? Min blockering syntes klart på CT-scan och var bara på ett enda ställe. Så att det i mitt fall inte var mycket kalcium som behövdes lösas bort (av MGP) kan förklara den korta tiden!
  Men siktet inställt på lite längre tid skadar ju inte!
  Vad vill du främst åstadkomma?
  Sten

 39. 339
  Thomas Jansson säger

  Några inlägg upp skrev jag;

  ”Nästa rapport blir om exakt 3,3 kg minus – tills dess, håll igång i skogen,,,,”

  Ja – då var det äntligen dags att avsluta fas 1 i denna metabola renovering.

  Sedan all time high har minskningen varit 34,5 kg och hittills i år 14,5 kg sedan jag hoppade på den här tråden i januari.

  Nu stannade vågen på 100,0 kg i morse och fas 2 tar vid – det fattas ungefär 15 – 20 kg innan målvikt.

  Blodsockret har ordnat till sig – det hände något vid cirka 105 kg – fastesockret sjönk och låg i morse på 5,4 mmol/l.

  Nivån vid 23-tiden igår var det 4,2 mmol/l och mitt ekvivalenta långtidssocker var vid senaste mätningen 32 mmol/mol beräknat på 36 mätningar under senaste veckan.

  (passningsräkning med hjälp av https://www.diabetes.co.uk/hba1c-to-blood-sugar-level-converter.html)

  Friska värden således med undantag för att jag fortfarande äter metformin och kommer att göra det ett tag till.

  Nästa rapport om 5 kg – det är bara att öka farten lite till med mindre kroppshydda!

  Så håll igång i skogen – själv skall jag till staden och köpa in lite material till min snart avstannade bokproduktion men kommer att avnjuta 5 km spåret på hemvägen då jag tar omvägen förbi Skutberget utanför Karlstad,,,,

 40. 340
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Imponerande!

  Grattis!

 41. 341

  Wow!
  Det sitter kanske alltså mycket mer än fett i fettet runt organen och bukfett, precis som Newcastlestudien med CT-scan av bl.a bukspottskörtelfett visade. Det verkar som om stryrketräning kan vara en viktig faktor. Har inte sett några midjemått däremot skrev du tidigare att midjan gått ned mest. Fortsatt lycka till!

 42. 342
  Thomas Jansson säger

  Jag skickade drygt 30 skjortor till Frälsis – de var stora,,,,

  Nu går jag snart i storlek 34 i jeans – dock med reservation om att det finns varierande midjemått än så länge och de sitter inte direkt löst,,,,

  Ehuru – vikten har minskat långsamt och det har hänt mera på midjemåttet än på vågen under långa perioder,,,,

  Uppenbarligen finns det en kritisk nivå för medelnivån för insulinet – jag kallar det som hände vid 105 för att den metabola ”strömbrytaren” återigen är påslagen – kroppen befinner sig inom ett någotsånär vettigt område,,,

  Tilläggas bör att jag inte brukade någon alkohol under 2 månaders tid – fuskade under senaste helgen då jag var i Stockholm – annars torrlagt vilket jag tror har haft stor inverkan!

 43. 343
  Thomas Jansson säger

  Jag hittade lite info om fettlever och hur den påverkas av vikten, texten nedan stämmer bra överens med mina erfarenheter att det hände något dramatiskt vid ungefär 105 kg!

  Från http://www.diabeteshandboken.se

  ”Hur kan man förklara insulinresistens för patienten?
  Förutsättningen för en framgångsrik behandling av typ 2-diabetes är att patienten förstår varför han/hon måste gå ner i vikt och öka den fysiska aktiviteten.

  Först och främst är det viktigt att inte skuldbelägga patienten. Hon har drabbats av diabetes som ett resultat av de anlag hon fötts med och av det samhälle hon lever i som präglas av stillasittande och energität föda. Vi måste utgå från situationen här och nu och försöka hitta en livsstil som hennes kropp är skapad för.

  Vi måste förklara att hon inte har någon insulinbrist utan snarare en överproduktion av insulin (upp till 4-5 gånger mer än en ickediabetiker).

  Genom ökad fysisk aktivitet kan patienten förbättra insulinkänsligheten i muskulaturen och öka upptaget och förbränningen av glukos. En vältränad muskelcell har mer än dubbelt så många insulinreceptorer som en otränad.

  Genom minskat energiintag minskar fettet i buken vilket ökar leverns insulinkänslighet. Detta minskar glukosproduktionen i levern och sänker blodsockret.

  En studie publicerad i Viola Obesitas 2009 visar att 8% viktnedgång ger:
  Minskad fetthalt i levern 60%
  Ökad insulinkänslighet i levern med 60%
  Ökadf insulinkänslighet i muskultaruren med 97%
  Det finns inget läkemedel mot typ 2-diabetes som idag kommer i närheten av den behandlingseffekten.

  Genom att förbättra insulinkänsligheten genom motion och viktminskning minskar man också markant riskerna för hjärt- och kärlsjukdom oavsett blodsockervärden. Troligen med mycket större effekt än blodtrycksbehandling, behandling av kolesterol mm.”

 44. 344

  @ Thomas Jansson:
  Bra Fynd, och fantastiskt att detta finns i ”officiell litteratur”. Och eftersom det nu framkommit klart att LCHF är bäst i viktnedgång plus att styrketräning är ännu bättre än ’motion’, vilket du är en anekdot om, fattas det bara att dom skärper till sig först i Östrrike-verkar omöjligt – men sedan kastar ut dom hala medicinmånglarna från både socialstyrelse och andra beslutsorgan här i Sverige!

 45. 345
  Thomas Jansson säger

  @ sten:
  Det löser sig självt med tiden – när pengarna tar slut inom den sjuka vården måste folk börja hålla sig friska på egen hand – men det är en plågsam tid framför oss!

  Vi som har haft turen att bl a hamnat på den här bloggen ligger dock lite före de flesta andra när det gäller att hålla sig frisk så gott det går!

 46. 346

  @ Thomas Jansson:
  Utmärkt att peka på att det är insulinresistensen, som ställer till det: Viktuppgång, Inflammerade kärl med infarkter i släptåg, Höga insulinnivåer, som ger ögonbottenskador och njurproblem, You name it… Tricket är att bli varse om farligheterna innan skadorna blivit svåra. Många får inte diagnosen förrän efter första infarkten, om dom överlever.

 47. 347
  Thomas Jansson säger

  @ Erling:
  Diabeteshandboken råder typ 2 att äta max 125 gram kolhydrater om dagen – åt rätt håll således.

  Jag tycker den är riktigt bra men har naturligtvis en hel del felaktigheter enligt oss LCHF:are.

  Den verkar vara skriven för vårdgivare och den är lite för omfattande för att läsas av de flesta ”nybörjare”.

  Den berör de flesta aspekterna för både typ 1 och 2, själv läser jag mest om typ 1 just nu för att förstå hur kroppen fungerar, det blir ju mera påtagligt med kopplingen insulin – blodsocker.

  Rekommenderar diabeteshandboken fett, ger den 4 skivor bacon av 5 möjliga. Den klart bästa diabeteshandboken hittills och helt gratis,,,,,

 48. 348
  Professor Göran säger

  Erling Skrev:

  Många får inte diagnosen förrän efter första infarkten, om dom överlever.

  Så sant!

 49. 349
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Jag tror att ny teknik kommer att göra blodsockermätare betydligt billigare, har ikväll tittat på Apples klocka och den kommer tillsammans med en mobiltelefon att kunna användas till allt möjligt, naturligtvis som träningsklocka. Jag gissar att det kommer bs-mätare av samma typ som alkomätare vilket med ett lägre pris sprids och folk kollar sitt bs ofta – kommer att gynna LCHF det,,,,

 50. 350

  @ Thomas Jansson:
  Och det kommer at göra skillnad! Studien av Dr Small länkad till nedan visar klart att högt blodsocker korrelerar medl försämrad kogntion och andra markörer för dementia, och att högt blodsocker även korrelerar svagt med ålder….
  En interventionsstudie på möss i samma studie visade samma: När mössens insulinceller sattes ur funktion så att blodsockret förhöjdes blev nyckelceller i kognitionen snart skadade, samma skador som ses öka hos oss med höjt blodsocker och ökad dementia.

  Slutsats no 1 var att minska blodsockret. No 2 var att eftersom träning ’var det enda man kände till för detta’; träna på ålderns höst är alltså säkerligen bättre än att sitta still och glömma/svamla mer och mer.
  Med LCHF kan vi alltså ta ett jättekliv åt rätt håll. Att natt-/ morgonsocker spelar en utomordentligt stor roll här även för många LCHF-are blir samtidigt klarare, eftersom det kan röra sig om dom längsta exponeringstiderna i våra fall. Att som du Thomas med styrketräning och periodisk fasta lyckats med att få ned morgonsockret är alltså ett jättesteg som resten av oss kan lära oss en hel del utav! Mercola rekommenderar just nu nästan precis samma: HIT och P.fasta.

  När nyheten om att lågt/normalt blodsocker inte bara skyddar mot kärlsjukdomar utan även mot allmän dementia och progression till Alzheimer lär LCHF bli självklar över 40.
  Studien säger att blodsockerregleringen vanligen börjar avta vid den åldern. Men de som levt på fettsnål kost hela livet bör rimligtvis få problem tidigare, med stöd av SLV.

  Hur ett statligt verk kan tillåtas forstätta sprida propaganda som stjälper istället för hjälper medborgarnas hälsa är oförklarligt, dessutom utan vetenskapligt stöd. Finns ingen interventionsstudie som säger att fettsnålt förbättrat blodsockerregleringen. Eller finns det, SLV ?

  Här länken: https://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081230072238.htm

  De skrevs om det lite 2008 , 2009 när den var ny, vad jag vet.
  Men i stort sett resultatlös genforskning fortsätts på Alzhemers och hopfulla artiklar om tveksamma resultat skrivs och mer pengar spenderas trots att andra studier tveklöst visar vägar åt helt andra håll, publiceras sparsamt och glöms så småningom bort. Tråkigt, men så är det när inte bara förstånd och majoritet får styra.

 51. 351
  Thomas Jansson säger

  Tänkte ge ett litet livstecken ifrån mig så att de som eventuellt läser mina inlägg i den här tråden ser att jag fortfarande lever!

  Mätningar idag 141013

  Fastesocker mätt kl 06:00 = 5,1 mmol/L

  Frukost: kaffe kl 7:00 kaffe med 2 teskedar kokosfett

  Lunch kl 11:00 bestod av 5 kalla biffar älgkött samt lite mycket fet hönssoppa förstärkt med 50 gram rent smör (tror inte jag orkar äta mer idag, den var faktiskt lite väl häftig,,,)

  Tupplur mellan 15:00 och 16:00
  BS taget direkt efter uppvaknadet = 4,7 mmol/L

  Ekvivalent långtidssocker passningsberäknat på snittet för 7 dgr bakåt och med 21 st prov:

  30,5 mmol/mol

  https://www.diabetes.co.uk/hba1c-to-blood-sugar-level-converter.html

  ————————————————————-
  Äter fortfarande 6 x 500 – 3000 mg metformin men det är mycket sällsynt att jag kommer ihåg att ta alla numera och eftersom jag inte är välkommen på ortens vårdcentral så gör det inget om pillren räcker ett tag till – inte populärt att uttrycka att de på sin höjd är normalkorkade läkare på det stället!

  Kvarvarande övervikt är 15 – 20 kg (pendlar runt 100 kg) så jag räknar helt klart med att bli helt pillerfri om bara kilona ger sig iväg – just nu ligger jag på en platå där kroppen möblerar om lite för varje dag så det är ingen anledning till stress.

  Då jag var i absolut toppform hade jag kombinationen 50/52 eller 52/54 beroende på fabrikat på byxa/kavaj och just nu ligger jag lite i överkant på 52/54. Men mina gamla Fjällräven inköpta runt 1980 används numera ofta,,,

  Jag ska återuppta styrketräningen på allvar snart – just nu är det MTB-cykel varvat med lite racer som är roligast men även lite löpträning har påbörjats i form av intervallträning där – målet är att avverka nästa års stadslopp i Karlstad under 1 timme och 15 minuter. Ingen jättefart men det räcker för mig. Antalet timmar i veckan som ägnas åt någon form av motion ligger i snitt på ungefär 5 timmar/veckan just nu.

  Så då vet ni hur det ligger till i den Värmländska urskogen!

 52. 352

  Heja Thomas, kämpa på!
  Thomas! Thomas! Thomas!

 53. 353

  5.1 är jättebra! Vågar du testa efter ett eller 2 dygn utan metformin, eller väntar du tills resten av kilona försvinner. Med alla extra muskler som gissningsvis byggts upp nu kanske du lagt målvikten lite lågt?

  Off topic: Apropå mycket rent smör i morgonkaffet slog det mig häromdan att mjölkkossorna numera vanligen får i sig en hel del spannmål för att öka mjölkproduktionen vilket betyder att en hel del av de fetter som vanligen tillverkas av gräs i dom 4 magarna omärkligt förgås eller försämras… (Mindre butyrat, propionat och acetat och mer ???)
  Vi som gillar smör kanske inte bara får i oss ”rätta” fetter och proteiner utan även en massa spannmålsbaserade, alltså ofta t.o.m. GMO-baserade, eftersom råvarorna till ”rations” vanligen handlas upp där det är billigast, ofta på en spårlös internationell marknad.

  Tittade in lite djupare på detta och en del hävdar t.o.m att BSE eller galna kosjukan har mycket mer med spannmålsuppfödning av kossor att göra än med benmjöl… Mer spannmål = ökad mjölkproduktion, till vilket pris? Om det blir brist på viktiga fettsyror för ’långlivade’ kossor (betydligt längre än 20 månader för slaktdjur), vilka brister kan det bli för mjök/grädde/smör konsumenter efter 20-30 år? Om detta är riktigt, fixade man BSE genom att minska ”produktionstiden” för kossor eller satte tak för hur mycket spannmål dom bör få? Mjölkkor lär ”slitas ut” mycket snabbare idag än förr.

  Här en länk till vad 100% gräsbetat kan innehålla.
  https://www.greatdreams.com/grass-fed-beef.htm

  Kan man köpa 100% gräsbetade mejerivaror i Sverige?

  Hittade två gårdar i USA.
  Diabetes och dålig blodsockerreglering har förknippats med omega-6 fetter.
  Hög förbrukning av vanligt smör kanske alltså kan motarbeta ansträngningar som att t.ex rätta till sitt morgonsocker…

  Se tabell i länken ovan för andelen omega 6 fetter i vanligt kött och gräsbetat. Har inga uppgifter om mjölk, grädde och smör,men det kommer nog snart.

 54. 354
  Thomas Jansson säger

  Tror det tar längre tid för att inaktivera metforminet än ett par dagar?
  Det händer ganska ofta att jag missar en dag eller två och jag kan inte se någon märkbar förhöjning på bs!

  Fuskar gör jag med i snitt 2 månaders mellanrum under mina besök i huvudstaden, inga enorma orgier bland kolhydraterna men lite ris och till en eller ett par skivor bröd slinker ned .

  Då tror jag alkohol är värre än en liten mängd kolhydrater – min teori är att det gynnar fettlevern – jag har inte blivit nykterist men konsumtionen av rödvin är bara en liten bråkdel av vad den varit även om jag inte varit någon storkonsument någonsin, jag har inte längre tid med dagen efter då så lite som en halv flaska är märkbar dagen efter.

 55. 355
  Thomas Jansson säger

  Mina damer & herrar, hens och andra!

  Inte mycket händer på vågen som ligger rätt så stilla kring 100 kg men jag är smalare än på många, långa år,,,,

  Jag har fått upp flåset lite till och har börjat löpning flera gånger i veckan, häromdagen avverkade jag 14 km i maklig takt. Det hade kunnat gå fortare eller längre men numera är det nog fötterna som begränsar – inte konditionen. Jag använder ju minimalistiska skor utan dämpning.

  Planerna för Karlstads Stadslopp är ändrade. Jag hade tänkt mig att komma runt milen på 1 timme och en kvart men siktar nu på att komma in runt timmen!

  Jag har varit nere på ett ekvivalent egenmätt långtidssocker på 30 men med den ökande fysiska aktiviteten har den ökat något till strax under 40 – men då skall tilläggas att jag inte äter särskilt många metformin piller numera!

  Från Värmlands djupa skogar.
  Thomas

 56. 356
  Professor Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Roligt att höra att du ’kämpar’ på med ditt ’socker’.

  Knepig sjukdom minst sagt.

  Hustrus allvarligt skadade nerver i fingrar och tår (perifera neuropatin) märker hon inte av om hon ’sköter sig’ och blodsockret är då bara fint. Men vi minsta ’synd’ dyker nervsymptomen upp direkt.

  Det hela verkar vara väldigt individuellt.

 57. 357
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Äter jag något med socker i känner jag av det i underarmarna – känns som att ha förtärt lite alkohol. Min granne och jag kallar det för ”sockerrus”,,,,,

  I övrigt har jag inga kända skador – mitt vänsterben är lite ”sömnigt” som om det somnat lite men det beror på att jag körde på ett rådjur i 180 med min mc.

  När jag springer blir det bättre – det är väl en nerv som ligger fel?

  Även ryggen mår utmärkt att mitt nya intresse – det var 40 år sedan jag sprang en mil senast – i militär 5-kamp och jag hamnade på silverplats mest för att reta upp befälen som ”straff” för att de kallade mig för trötter – vi hade ju ständig nattpermis på min tid och många flickor fanns det så sovandet utfördes på dagarna,,,

 58. 358

  Hej Thomas, nu är det snart ett år sedan nån drog i den här tråden. Hur går det idag ?
  Själv gav jag nästan upp p.g.a. att morgonsockret fortsatte att besvära mig. Men nu tror jag att jag sett ”ljuset”, ungefär som om man vore religionsutövare. En del anser kanske fortfarande att högt morgonsocker orsakas av ”fysiologisk insulinresistens”, en suddig teori enligt vilken blodsockret ökar under natten pga för lite kolhydrater i maten kvällen innan. Glöm den! En enkel förklaring till den här ”glucogenesisen” under natten även vid nästan ketogen kost finns faktiskt: Insulinets verkan på levern och resten av kroppen är faktiskt inte samma. I resten av kroppen ökar glukosupptaget i proportion till insulinnivån, medan i levern glukosproduktion minskas vid högre insulinnivå. Givet är att utan mat, alltså när vi lever på (fett-)lager, sker en konstant glukosproduktion i levern. Alltså när insulinet går upp p.g.a att vi ätit bör alltså leverproduktionen av glukos minska, vilket sker när allt fungerar som det skall. Men insulinresistensen börjar i levern, så även vid mindre insulinresistens kan den här funktionen att ”minska glugoneogenesisen p.g.a insulin” vara dålig. Insulinresistensen måste alltså botas FRÅN GRUNDEN för att bli kvitt detta. Man kan använda alla knep inklusive intermittent fasta som beskrivs bäst av Jason Fung, som jag ser det. Därtill har Jason skrivit intressanta stycken om hur insulin självt (per se) orsakar insulinresistens. Se här: https://intensivedietarymanagement.com/insulin-causes-insulin-resistance-hormonal-obesity-x/. Om man lägger ihop det sista betyder det att insulinresistens är en exponentiell storhet. Alltså 1/ ju mer av denna ohyra man drar på sig, ju mer snabbare växer ohyran. 2/ Alltså ju mer man kan minska det som orsakar insulinhöjning ju snabbare kan man bli av med samma ohyra.
  ”Vägvalet” bestämmer destinationen, ungefär som vanligt.

  För att bli av med högt morgonsocker blir man alltså tvungen att välja bort mat som ger högt insulinpåslag, vilket inte bara är kolhydrater! Mjölkproteiner t.ex lär ge ett insulinbidrag/kalori av ca 56% av snabba kolhydrater typ potatis. Man kan dock se på ”insulin index” vilken mat man bör äta och undvika. Här en länk till Jason Fungs sidor om detta, där man kan se allt, utom fett!

  Bönor och Cornflakes ligger på topp medans ägg och allbran ligger längst ned, fettet uteslutet !
  Men för att avsluta, Madame Calment, den franska damen som levde i över 120 år hade en intressant vana bland andra: Innan hon började äta sin portion dränkte hon denna i olivolja (äkta). Resultatet blir uträknat en dubbel hälsoeffekt: 1/ mindre kalorier behövs till mättnad p.g.a ökad fettmängd 2/ fettet som lagts till har ca noll i insulinindex. (”Hemligheten med LCHF”) Damen åt dessutom mängder med antioxidanter genom flera kilo mörk choklad per månad vilket har effekt: Inte bara insulin i överskott utan även omättat fett orsakar ROS som gör att bl.a. våra blodkärl åldras, ju mer ju tidigare, vilket kan reduceras med antioxidanter (eller mer mättat fett eftersom detta är det mest svåroxiderade).
  Summering: Insulinresistensen måste minskas. Matval enligt 1/insulinindex plus allt annat man kan göra. Promenader t.ex. förbrukar energi inkl. glukos så att mindre insulin behövs för att bli av med överskottsenergi. Styrketräning lär vara bra så att muskler – utan insulinpåslag – då tar upp mer glukos. Sen bör också en annan baksida med insulinresistens nämnas: När blodet är fullt med glukos som inte kommer in i ens celler p.g.a insulinresistens blir kroppscellerna som behöver det utarmade just på glukos. Alltså man blir trött och orkeslös och en macka kan då höja insulinpåslaget så att cellerna då får en del av det tillsatta blodsockret. Men vid god eller normal insulinkänslighet ställs kolhydratsdrift om till drift på kroppsfett utan trötthet, utan söm, sömlöst. . Good Luck!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa