Hur man botar typ 2 diabetes

Kostdoktorn intervjuar läkaren Jay Wortman.

Jay hade fått diabetes, och funderade på vilken medicin han skulle börja ta. I väntan på sitt beslut uteslöt han kolhydraterna ur kosten, och upptäckte till sin förvåning att diabetesen försvann, utan mediciner.
Sen har han behandlat patienter på samma sätt, och med lika bra resultat. (Förutsatt att de fortsätter att avhålla sig från kolhydrater förstås)

 

Comments

 1. 1
  Lilly Torva säger

  Jahaja. jag har sett honom intervjuas förut. Han hade inte höga värden. Samt som vanligt, det funkar tyvärr inte för alla.

 2. 2
  Bernt säger

  Intressant att han behandlade sig själv på ett annat sätt än han behandlade patienter även om det till en början bara var en tillfällig åtgärd som visade sig fungera bra.

 3. 3
  kost-törstig säger

  Jag tycker att det var en riktig framgångshistoria. Han prövade själv innan han rekommenderade dieten till sina patienter. Mycket klokt.

  Det som också imponerade på mig var att han inte försökt dra någon personlig vinning av vad han kommit fram till. För mig föreföll det som att han verkade i det tysta.

  O andra sidan behövs alla de som sprider budskapet kring lchf! Dem vill jag tacka för en bättre hälsa och större harmoni!

 4. 4
  Anders säger

  Jag har ätit enligt LCHF i snart 2 år. Jag har även uteslutit alla kolhydrater en period s.k fakirdiet.

  När jag började med LCHF-dieten vägde jag 150 kg. Idag 2 år senare väger jag fortfarande 150 kg. Jag har inte gått ner i vikt och jag har inte gått upp i vikt. Angående blodsockret, (jag har diagnos typ 2 diabetes) så har det sakta försämrats under denna tid. Förstå det den som kan!?.

  Jag kan inte vara ensam om detta att misslyckas med LCHF. Det måste finnas ett mörkertal där folk misslyckas att gå ner i vikt med LCHF. Jag kan inte vara ensam om detta.

  Frågan är: Varför misslyckas en del ,(hur många finns det inga uppgifter om), med LCHF?

  Kan det bero på att genetiken skiljer sig åt mellan de som lyckas gå ner i vikt med LCHF och de som misslyckas? Inte vet jag men en sak är säker – jag ser inte många kommentarer på LCHF-bloggarna från de som misslyckas. Modereras dom bort? Det finns mycket pengar på spel i LCHF-branchen, (och i misslyckanden finns inga pengar). Det kan vi vara överens om ialla fall.

  Anders

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Anders:
  Det finns inte många pengar i LCHF. Det finns hur mycket gratisinformation som helst på Internet.
  De flesta av oss som förespråkar LCHF tjänar inte ett öre på det. Kostdoktorn och jag själv arbetar deltid på våra arbetsplatser för att ha tid och ork till att arbeta med LCHF-budskapet, och det blir förstås minus i kassan jämfört med att arbeta heltid..
  Jag raderar inga kommentarer med berättelser om misslyckanden.
  Jag vet inte varför du misslyckas med LCHF. Mitt enda recept är strikt LCHF och mindre matintag. Prova med ”fettkaffe” (själv tar jag 2 tsk kokosfett och en skvätt grädde i kaffet) till frukost, det har hjälpt många av oss till lägre vikt. Om ditt blodsocker inte går ner med LCHF så får du förstås prata med din läkare om medicinering. Metformin tex brukar hjälpa till med blodsockersänkning.

 6. 6

  Att LCHF minskar blodsockersvängningarna torde väl idag stå bortom allt tvivel – som jag ser det.

  Etablissemangets normalkosten består ju av ca 60 % kolhydrater/socker – och LCHF-kosten ca 20 %. Resultatet av att äta det ena eller det andra – och få resultat si eller så avseende blodsockervärdena – tycker jag ej är särskilt svårt för vem som att räkna ut.


  ”När Wi äter eller fikar ”normalkostigt” – så stiger blodsockret tämligen omgående lååångt över normalen. Efter ca 1,5-2 timmar så har blodsockret sjunkit en bra bit under normalen – och Wi känner oss hungriga igen – även om det är gott om osmält mat i magen.

  Förhöjt blodsocker är rena ”reabränslet” för bl a kärlkramp, kärlförfettningar/förkalkningar allmänt sett, hjärtproblem, inflammatoriska processer, övervikt, diabetes typ 2, cancer och en uppskö av andra i dags dato mycket vanliga sjukdomar.

  Men den allvarligaste konsekvensen ÄR – att den mikrocirkulation som krävs för att ALLA cellerna i hela kroppen skall fungera på ett bra sätt – bokstavligt talat stryps – eller t o m faller bort helt – p g a temporärt och/eller permanent förhöjda blodsockernivåer.

  Synen ÄR en funktion som till MYCKET stor del KRÄVER en god mikrocirkulation – vilket ju mååånga diabetes 2-drabbade på ett eller annat sätt får erfara = sådana som är diagnosticerade av läkare = sådana som BEVISLIGEN har svårt för att låta bli att äta för stor socker- och kolhydratbemängd föda.

  Istället pytsar dom i sig mera insulin. Det extra insulinet bidrar ju bl a också till att MINSKA mikrocirkulationen. Tala om ekorrehjul !

  Med LCHF-kosten = artegen föda – så ”gungar” blodsockernivån bara LITE runt normalen !” – slut citat härifrån.

 7. 7
 8. 8
  Dennis säger

  Tycker att ”Anders” kommentar här känns tveksam. Om man inte känner till att det inte finns några pengar kopplat till LCHF så kan man undra hur mycket man känner till om LCHF överhuvud taget.
  Vem som helst här på forumet kan naturligtvis skriva vad som helst vilket man får ha i åtanke.

 9. 9

  Lilly Torva Skrev:

  det funkar tyvärr inte för alla.

  Anders Skrev:

  Jag kan inte vara ensam om detta.

  Nej, och då bör ju frågan bli: Vad är specifikt för dem för villka det inte funkar?

  Om detta vore det intressant att se en ”studie” som omväxling på ständiga upprepningar av tidigare ”studier”.

  Vår hypotes har varit att det inte funkar för dem som tidigare ödelagt sina hormonsystem med mediciner. Det kallas anamnes – man skall veta vad som föregått den situation som man nu klagar över. Det gäller även övervikt.

  Ingenstans i läroboken ”Fetma” (S. Rössner & A.K. Lindroos) står något om detta. Varje 150-kilos person antas vara identisk med varje annan 150-kilos person. Varje diabetestvåa med ett visst blodvärde antas vara identisk med varje annan diabetestvåa med detta värde.

  Vi trodde aldrig att det kan vara så.. Det antyds av Diana Schwarzbein, men aldrig såg vi en ordentlig diskussion om detta.

 10. 10

  @ Anders:

  Anders!

  Kostdoktorns 17 bästa gratistips för viktnedgång finner du här:
  https://www.kostdoktorn.se/viktnedgang/svart-ga-ner-i-vikt

  I stort sett alla LCHF-böcker finns att låna gratis på Sveriges bibliotek. Det kostar inte dig någonting att låna. Författarna får inte många ören för utlåningen.

  Här har du jättemånga hälsobloggar där du kan få många bra förslag för viktminskning:
  https://www.kostdoktorn.se/nytt/

  Kanske att Rössners viktklubb passar dig bättre. Där verkar alla ha lyckats. Experter finns.
  https://viktklubb.aftonbladet.se/v4/hem/experter
  https://viktklubb.aftonbladet.se/v4/hem/vi-har-lyckats
  Rössners böcker säljs visserligen också, men finns gratis att låna på biblioteket.

  Lycka till – ta hjälp på andra bloggar!

 11. 11
  Tombola säger

  Annika har lite fel – det finns massor med pengar i LCHF! 🙂

  Dock tror jag inte att de slantarna har hamnat i vare sig hennes, kostdoktorns eller någon annan av LCHF-förespråkarna fickor utan att samhället har sparat enorma summor på folk som botat sin matförgiftning på egen hand genom det upplysningsarbete som dessa personer har gjort och gör!

  Vad gäller Anders så kanske det kan vara värt att kolla:

  1) Överät inte protein – använd ett matberäkningsprogram för att kolla upp att fetthalten ligger på 75 – 80 E%

  2) Använd periodisk fasta – det är det som ”fettkaffet” är avsett för

  3) Motionera 30 min/dag i syfte att minska insulinresistensen – se till att bli ansträngd ett antal gånger – mycket talar för att det är intensiteten och inte tiden som gör verkan.
  https://diabetesdoc.bloggsida.se/motion/easd-berlin-dag-3-att-valja-ratt-motion
  Läs på om Tabata men ta det lugnt i början,,,,

  4) Styrketräna för att minska på blodsockret & öka insulinkänsligheten – ett välkänt trick är att träna valda delar av överkroppen som får kulan att se mindre ut,,,,

  5) Börja med Metformin om du inte redan har gjort det – när du gått ned 50 kg kan du förhoppningsvis sluta med detta,,,,,

  6) Hoppa över all alkohol – min erfarenhet är att även rätt små mängder stoppar upp förbränningen under alldeles för lång tid,,,,

  7) Ökar du fetthalten ordentligt kan du bli smalare utan att gå ned ett enda gram – du får muskler utan att träna om du äter riktig mat,,,,

  8) Äter du tveksamma mediciner i form av blodsockerhöjande blodtrycksmediciner finns det anledning att fundera lite – viktnedgång & motion är långt mera effektivt än piller!

  9) Läs en bra bok – https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412542
  Där hittar du menyer för flera veckor,,,,,

 12. 12

  Metformin höjer bs på mig i alla fall samt ökar suget och får förstoppning tillsammans med Lchf. Om jag minskar dosen lite känner jag inget sug samt mycket piggare. Om jag tar 2 om dagen blir jag slö, dåsig samt otroligt seg och öm i benmuskler. Senaste HbA1c var 49 (5,7 %) Jag har åtit LCHF sen 2008. Jag har gått upp ca 10 kg.
  Blodsckret måste styras av något annat också, inte bara det man äter. När det är soligt och klart är fastebs lägre än om det är dåligt väder på morgonen. Alltså skillnad mellan låg- och högtryck. Det har jag märkt iallafall.

 13. 13

  Inte heller någon annanstans i Rössners mångfaldiga texter står något om detta. Det kan ha att göra med att överviktsbehandling enligt hans metod var en psykologisk sak, ”hälsoinriktad beteendeforskning”, en olycklig rubricering.

  Men det lär ha varit så att de som togs in på hans klinik först fick fylla i ett formulär om sina erfarenheter. Vi bad att få se ett blankt sådant formulär, men det fick vi inte. Om det finns arkiverade journaler med dessa formulär bör de kunna analyseras. Och om f.d. patienter hos Rössner spåras upp, så kan de kompletteras med intervjuer. Det vore alltså inte någon dyrbar och tidskrävande undersökning.

 14. 14

  Käre vän, det är en säregen tanke att alla deltagare i en ”viktklubb” som tillämpar Stephan Rössners religion skulle lyckas. Han bekände själv att hans framgångar var beskedliga: 5 procent av kroppsvikten för de c:a 2/3 som inte föll bort och inte fick någon hjälp alls.

  Knappast värt de enorma ansträngningarna, och så stängdes ju kliniken. Men Rössner ses ändå fortfarande som auktoritet! En paradox som mediaforskare och socialpsykologer borde ge sig på.

  Så din rekommendation av Rössners böcker (vi läste nio stycken) verkar egendomligt världsfrånvänd.

 15. 15
  Bosse säger

  @ Anders: Skulle vara intressant att veta om du äter frukost, lunch, middag? eller äter när du är hungrig? tar du några mediciner? Statiner tex. har sett flera med statiner som ej påverkas med viktnedgång av LCHF.

 16. 16

  @ Anders:

  ”  Stephan Rössner , Sveriges främste viktprofessor och forskare vid överviktsenheten på Huddinge universitetssjukhus, var med och startade Viktklubb.se 2003.”

  https://www.aftonbladet.se/vikt/article11393784.ab

  Rössners viktklubb hade 340 000 medlemmar år 2008, enligt Aftonbladet. Det måste ju vara ett bra ställe.

  Han har tydligen lite besvär med hälsan själv dock. Han fick frågan:

  ”Skulle du själv använda Viktklubb.se om du vore överviktig?

  – Ja, fast mitt problem är att jag har mycket ledbesvär, artros, och då fattar ju vem som helst att man måste äta mindre ost och färre efterrätter. Så jag sitter på en sådan där löjlig träningscykel varje dag.”

  I övrigt önskar han sig världsfred! Ja, vem gör inte det.

 17. 17
  Tombola säger

  @ Piltson:
  Ingenstans förutom i inlägget 10 ovan har jag sett några positiva kommentarer om Rössners verksamhet – jag har svårt att tänka mig att det kan finnas en mera oseriös ”forskare” än denne man som fastnat i sin ångmaskinsteori och dessutom ger sig på de läkare som verkligen gjort något för folkhälsan – oförskämt och okunnigt är bara förnamnet,,,,

  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16074

 18. 18

  Piltson Skrev:

  Käre vän, det är en säregen tanke att alla deltagare i en ”viktklubb” som tillämpar Stephan Rössners religion skulle lyckas. Han bekände själv att hans framgångar var beskedliga: 5 procent av kroppsvikten för de c:a 2/3 som inte föll bort och inte fick någon hjälp alls.
  Knappast värt de enorma ansträngningarna, och så stängdes ju kliniken. Men Rössner ses ändå fortfarande som auktoritet! En paradox som mediaforskare och socialpsykologer borde ge sig på.
  Så din rekommendation av Rössners böcker (vi läste nio stycken) verkar egendomligt världsfrånvänd.

  Jomenvisst är det väl ett bra alternativ till sign. Anders.

 19. 19
  Stella säger

  @ Annika Dahlqvist:
  @Anders: jeg tror, du skal tænke på mængderne og skære alle nødder og kerner væk i en periode.

  Mængder til et måltid: din håndstørrelse kød/æg eller andet protein. Og din håndstørrelse mængde grøntsager/salat. Dertil 1-2 spsk. fedt eller ½-3/4 dl. flødesauce.

  Håber det hjælper. Venligst Stella

 20. 20

  Rössner enligt Vän: ”…jag har mycket ledbesvär, artros,”

  Lite ironiskt att ledbesvär hör till det som kan lindras med restriktion av kolhydrater enligt Wolfgang Lutz

  Men i övrigt berättar han på Seniorbloggen att han har en intressant neurologisk åkomma som innebär att han inte känner igen personer. Närheten till Alzheimers verkade så tydlig att jag föreslog honom försöka med kokosfett varje dag, enligt Rössner ”det sämsta fett man kan köpa.”.

 21. 21
  Ann Kristin säger

  @ Anders:
  Jag har svarat dig tidigare, här, tror jag. Jag har också svårt att gå ner i vikt, som jag sa då. Det är ingen hemlighet, att vi finns, och att det ofta är medelålders kvinnor. Skaldeman har skrivit böcker om just detta. Mragareta Lundström har en blogg just för detta, och har själv svårt att minska, trots strikt mathållning.

  Nu har många svarat dig här, vissa misstänker att du trollar, andra har gett dig bra, konkreta råd. Jag äter nu s k fakir och verkar bli av med ett kilo i veckan (peppar, peppar) så tydligen är ost och spenat stoppklossar, trots att jag aldrig översteg 5 % kolhydrater, eller mina 60 g protein. Jag har valt att behålla mitt rödvin, så det bromsar kanske en del, å andra sidan brukar mina bästa tapp komma efter helgen ;)!

  Varför inte ge oss rent konkret vilka mediciner du äter, vilka hälsoproblem du har, hur du lever, så är det lättare för samtliga att råda dig. Här har du massor av egna erfarenheter, förutom medicinsk expertis. Att man skulle bli rik på lchf (om man inte säljer miljoner böcker) är ju inte troligt. Hellre att lchf-författare blir rika än Camilla Läckberg, för min del 😉

 22. 22
  Stella säger

  Hvad er s k fakir ?

 23. 23
  Tombola säger

  Ann Kristin Skrev:

  @ Anders:
  Jag har valt att behålla mitt rödvin, så det bromsar kanske en del, å andra sidan brukar mina bästa tapp komma efter helgen !

  Jag misstänker att mindre mängder rödvin, 1 – 2 glas/dag faktiskt kan vara bra för att tappa lite vikt. En liknande uppfattning verkar kostdoktorn ha – problemet är väl att få nöjer sig med den mängden,,,,

  Levern prioriterar ju alkoholen och glukoneogenesen hålls kanske därför på en mindre nivå om man pytsar i sig rätt mängd rödvin?

  Om Anders är ett troll eller inte spelar ingen roll – det finns relativt många som är i hans situation. Nu har han ju konstaterats vara T2 – det finns dock många som är överviktiga, har ett ”normalt” blodsocker och skyhöga insulinhalter i kroppen – dessa upptäcks inte i dagsläget och för dem hjälper inte LCHF enbart,,,,

 24. 24
  Tombola säger

  Stella Skrev:

  Hvad er s k fakir ?

  Finns lite här och ännu mera i skaldemans böcker,,,,

  https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d7154e6b9cb4622210670fe-ni-som-rasat-i-vikt-av-lchf

 25. 25
  Karl E. Arfors säger

  @ Josef Boberg:
  När sockerhalten stiger i blodbanan ”förgiftas” nitric oxide synthase, som är det enzym som från endotelcellen bildar NO, den aktiva blodflödesregleraren i mikrocirkulationen.

  När diabetespatienter måste amputera fötter ex beror det på att NO inte bildas för att reglera blod-
  flödet för att nitric oxide synthase har karamelliserats av glukoshalten (alltså enzymet är inaktiverat). Dett är ju något som händer med alla proteiner som utsätts för sockerhalter över det normala. Därför får man många förändringar i mikrocirkulationen.
  hälsar karl

 26. 26

  Karl E. Arfors Skrev:

  @ Josef Boberg:
  När sockerhalten stiger i blodbanan ”förgiftas” nitric oxide synthase, som är det enzym som från endotelcellen bildar NO, den aktiva blodflödesregleraren i mikrocirkulationen.
  När diabetespatienter måste amputera fötter ex beror det på att NO inte bildas för att reglera blodflödet för att nitric oxide synthase har karamelliserats av glukoshalten (alltså enzymet är inaktiverat). Dett är ju något som händer med alla proteiner som utsätts för sockerhalter över det normala. Därför får man många förändringar i mikrocirkulationen.
  hälsar karl

  Karl – tack så mycket för detta klarläggande ❗

 27. 27
  ruben säger

  Spontant känner jag som Dennis # 8 kommenterade.

  Om man inte känner till att det inte finns några pengar kopplat till LCHF så kan man undra hur mycket man känner till om LCHF överhuvud taget.

 28. 28

  ruben Skrev:

  Spontant känner jag som Dennis # 8 kommenterade.
  Om man inte känner till att det inte finns några pengar kopplat till LCHF så kan man undra hur mycket man känner till om LCHF överhuvud taget.

  Spontant känner jag att det som alltid så finns undantag ifrån principen att LCHF ”bär” för dom allra flesta – och då menar jag 80 % eller flera.

  I o f s så kan jag ha fel i detta – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ❓

 29. 29
  stenbj säger

  @ Eva:
  Om jag sover ut en morgon blir bs högre direkt. Antagligen pga att levern hinner producera mer bs när glykogendepåerna (lever och muskler) är fulla. Då måste man minska bränslet för glucogenesisen, alltså proteinerna.
  Om man kan bestämma själv när man går upp kan det lätt bli tidigt när det är soligt och sent en tråkig molning dag…

  Om kolhydraterna består av sallad och inga starkvaror som potatis, ris eller numera avslöjat ”LCHF-bröd” kan en 30 minuters rask promenad delvis tömma glykogendepåerna i både muskler och lever, vilket ofta håller BS nere i 4-5 timmar på normalkost. Dock kanske 10x längre på strikt LCHF eftersom långsam glukogenesis då blir nödvändig.
  Utförs dessutom nämnda 30 minuter som intervaller med 4-5 intensiva pass med vila emellan triggas tillväxthormoner vilket gör att sockersuget från muskler t.ex ökas ytterligare. (Konstigt nog stannar BS alltid på 5.0 för mig efter dom 30 minuterna! )

  Beträffande Anders ovan misstänker jag, kanske som många andra här, att han egentligen äter något helt annat än LCHF. Men om han kan visa upp blodketoner på 2-3 efter en vecka skulle vi vara säkra på att han åt strikt LCHF. Men kanske är han ett av ett par stycken undantag som skrivit här under åren, dock har ingen sådan någonsin redovisat ketoner.
  Läs annars hur Jimmy Moore lyckades vända långsam viktuppgång till dramatisk nedgång! Med rätt metoder kanske du kan göra samma som Jimmy? Jimmy har allt beskrivet i sin blog!

 30. 30
  stenbj säger

  @ Ann Kristin:
  ”Jag har valt att behålla mitt rödvin, så det bromsar kanske en del, å andra sidan brukar mina bästa tapp komma efter helgen !
  Följt av Tombolas kommentar:
  Levern prioriterar ju alkoholen och glukoneogenesen hålls kanske därför på en mindre nivå om man pytsar i sig rätt mängd rödvin?

  Vilka kanonslutsatser !

  Alltså mycket troligt att du tappar mest vikt just efter helgen pga minskat insulnpåslag pga minskad glukogenes pga av att vad Tombola just skrev!

  Tar du några 30 minuters raska promenader under en vecka?

  Hur som helst betyder det att man kan smaska i sig en del extra proteiner så länge det kombineras med ett glas vin eller två utan att minska viktminskningen eller öka åderförkalkningen!
  Mycket trevligt knep som jag nu därför troligtvis kommer ihåg livet ut!

 31. 31
  tombola säger

  Ta nu inte mina ”förklaringar” som sanning men det finns en uppfattning om att små mängder vin faktiskt kan öka på viktminskningen och på något sätt måste det ju kunna förklaras,,,,,

  Såvitt jag förstått så är det just glykoneogenesen som är det största problemet för t2 – levern över producerar glykos – ungefär 3 ggr så mycket och det är just denna överproduktion som hålls nere av metforminet.

  Att förlägga den fysiska aktiviteten på mornarna tror jag är perfekt av flera orsaker. Är det så att glykoneogenesen har orsakat högt blodsocker under den nattliga vilan kommer man ju med fysisk aktivitet att minska blodsockret samtidigt som ju fysisk aktivitet i sig ökar på musklernas insulinkänslighet – uppgifterna om hur länge som den ökade insulinkänsligheten sitter i varierar då man kan hitta uppgifter om 10 – 48 timmar.

  Det är ju oxar lättare att motionera när man är utvilad vilket man ju rimligen bör vara på morgonen,,,,

  Det ska vara intervallträning i någon form – min uppfattning är att promenader är nyttiga då det ju håller igång tarmarna, jag har uppfattningen att så många som 50% av befolkningen lider av defekter i tarmarna vilket ger läckande tarmar och därmed olika grad av själv förgiftning.

  Min uppfattning är att merparten av de symptom som anses ingå i fibromyalgi är en produkt av läckande tarmar och att ta bort det som orsakar defekterna i tarmarna, mjölk, socker och kanske framförallt vete gör folk friskare men att aktiviteter som sätter fart på peristaltiken oxå gör bra nytta,,,,,

  Få människor idag är friska – vi är bara mer eller mindre förgiftade på grund av inaktivitet och undermånligt drivmedel!

 32. 32
  tombola säger

  Fler har listat ut samma saker ”alchol inhibits glycogeogenesis”

  Men detta är väl samma som den välkända ”fyllehungern” – dock med skillnaden att alkohol intaget är måttligt och att det är rött med lite socker,,,,,

  Att måttliga mängder rödvin är bra för blodtrycket står ju t o m i SUB rekommendationer för diabetiker,,,,

  1 glas för kvinnor och 2 för män. Kvinnor tål mindre alkohol på grund av deras lägre vikt och de hanterar alkohol effektivare än vad män gör,,,,

  Sök på ”wine glyconeogenesis”. för mera läsning,,,,,

 33. 33

  ruben Skrev:

  Spontant känner jag som Dennis # 8 kommenterade.

  Om man inte känner till att det inte finns några pengar kopplat till LCHF så kan man undra hur mycket man känner till om LCHF överhuvud taget.

  Kostdoktorn AB har dragit in ganska mycket pengar som man lätt kan kolla på Ratsit. Ja jag vet att Andreas inte tagit ut någon lön från bolaget.

 34. 34
  tombola säger

  Q Skrev:

  ruben Skrev:

  Spontant känner jag som Dennis # 8 kommenterade.

  Om man inte känner till att det inte finns några pengar kopplat till LCHF så kan man undra hur mycket man känner till om LCHF överhuvud taget.

  Kostdoktorn AB har dragit in ganska mycket pengar som man lätt kan kolla på Ratsit. Ja jag vet att Andreas inte tagit ut någon lön från bolaget.

  Du ser oskaftade pengar i ett aktiebolag vilket inte är samma sak som skattade slantar i lönekuvertet,,,,

  Man ska ju oxar ha klart för sig att en läkare har en relativt hög lön som anställd, det torde vara svårt att dra in samma lön genom att skriva böcker om LCHF – det är knappast ekonomiska skäl som driver dessa personer,,,

  Däremot så gör de en stor insats för samhällsekonomin genom att folk avgiftar sig och därigenom inte belastar sjukvård och försäkringskassa,det handlar om åtskilliga miljoner som Annika, Kostdoktorn med flera genom sin verksamhet sparar åt samhället,,,,,

 35. 35
  stenbj säger

  @ tombola: ”alcohol inhibits glycogeogenesis”
  Riktigt! 45% reduktion jämfört med nattlig fasta enligt denna studie: https://nature.berkeley.edu/hellerstein-lab/pdfs/ajpsiler.pdf

  Alkoholister blir vanligen inte överviktiga utan istället ofta utmärglade förmodligen pga av minskat insulinpåslag , som följd av minskad gucogenesis. Men de producerade aldehyderna förgiftar tydligen oftare (?) mycket fortare än vad förhöjt blodsocker gör.

  Så ett par gals vin i veckan om/när extra proteiner förtärs bör alltså ingå i bilden av den ”franska paradoxen”, som dock visade sig inte vara någon paradox utan framfuskad av den för just detta ökände Ancel Keys.
  Nu innehåller ju riktig Fois Gras både proteiner och massor med fett vilket tillsammans med måttligt vinintag alltså helt förklarar den låga Franska hjärtsjukligheten.
  Det område i Frankrike med lägst incidens äv kärlsjukdomar är just Perigord, den franska pastejens och fettets hemland.

 36. 36
  Ann Kristin säger

  @ Q:
  Om man skriver böcker, driver bloggar, och öppet redovisar att man tjänar några kronor på att ha reklam på bloggen, eller förmedla kosttillskott, då borde man ju rimligen ha en rimlig förtjänst på detta. Ingen tror att de som skriver kokböcker (eller andra böcker om lchf) inte tjänar något alls. Lika lite som andra författare…ingen behöver köpa något av det som våra lchfförespråkare säger, lika lite som att köpa något annat. Varje vuxen människa har ansvar att själv utvärdera information och reklam.

  Eftersom vi har byggföretag är jag väl insatt i vad det innebär ur skattehänseende, vad som kostar och vilken lön man kan ta ut och vilken vinst man kan göra. Tidigare var jag skattefinansierad, som förskollärare och lärare, och vet vilken trygghet det innebär. Att våga göra något man tror på är alltid ett risktagande, vilket Annika har vittnat om. Det har kostat mer än de ev pengar som det genererar, misstänker jag, i form av attacker från alla möjliga håll. Till en början var det en helt altruistisk handling, med betydande risk, både privat och arbetsmässigt. Jag tvivlar på att jag skulle våga sticka ut hakan på det sättet.

  Jag hoppas verkligen att de tjänar rejält med pengar, de som har tagit smällen. Så småningom kommer det kanske att gå att tjäna pengar på detta. Troligen blir det inte rätt människor.

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ 33 Q:
  Eftersom han inte har tagit ut någon lön från företaget har han inte tjänat några privata pengar på LCHF, utan företagets pengar har investerats i resor till arrangemang kopplade till LCHF, fotoutrustning för filmning av intervjuer etc.

 38. 38
  Tombola säger

  Nya Karolinska kostar skattebetalarna 52 miljarder kronor – ganska mycket pengar,,,

  tror nog att ett par miljoner vardera till våra främsta LCHF-förespråkare vore en betydligt bättre affär för folkhälsan – det borde räcka till 2 manårs föreläsande på heltid,,,,

 39. 39
  ruben säger

  #38 Tombola !
  Vilken utmärkt idé. Lägg dessa 52 miljarder till LCHF föreläsande, stöd och utbildning och införande i skolor och institutioner för de som vill. Det skulle betala tillbaks sig själv på kort tid. De gemensamma skattemedlen skulle bli skonade tillräckligt för att få utmärkta möjligheter investera i höjd kvalité på nuvarande sjukvård.

 40. 40
  Tombola säger

  Det gäller att se till att folk inte blir sjuka, att som skolmedicinen ägna sig åt att försöka kompensera symptomen av matförgiftning med piller håller inte,,,,

  Vi är på väg in i en ekonomisk katastrof om ingen förändring kommer att ske, halva befolkningen kommer att behöva vårda den andra hälften om några år – inget land har råd med detta,,,

  Att i ett sånt läge bygga ett nytt ”kemitempel” som nya Karolinska är oförsvarbart!

 41. 41
  ruben säger

  #40 Håller med!
  Detta ”kemitempel” kommer att utarma vårdpengarna och bli av typen, Wasaskeppet. Suga ur ekonomin och orsaka att vården sjunker till botten innan de ens seglat.

 42. 42

  Email till Bo.Ahren@med.lu.se 6 jun 2013 14:47

  Hej Bo Ahrén,

  ”Ny musmodell bekräftar hur typ 2 diabetes utvecklas. Fettrik LCHF-kost ger inflammation i pancreas – enligt artikel som hänvisar till Dig här.

  Jag är ej läkare – men ändå väl påläst om det här med LCHF-kosten – enär jag för drygt tre år sedan åt bort min då mycket ILLAVARSLANDE kärlkramp med den kosten – bokstavligt talat. Lite om det scenariot i kommentarsfältet här.


  ”När sockerhalten stiger i blodbanan ”förgiftas” nitric oxide synthase, som är det enzym som från endotelcellen bildar NO, den aktiva blodflödesregleraren i mikrocirkulationen.

  När diabetespatienter måste amputera fötter ex beror det på att NO inte bildas för att reglera blodflödet för att nitric oxide synthase har karamelliserats av glukoshalten (alltså enzymet är inaktiverat). Detta är ju något som händer med alla proteiner som utsätts för sockerhalter över det normala. Därför får man många förändringar i mikrocirkulationen. hälsar karl” – slut citat härifrån.

  Om vad för högt blodsocker ställer till med i kroppen – skrev jag ett brev till en kompis om i mars i år – och det finns numera på nätet här.


  Nu undrar jag om Du tycker att jag är ute på åtta famnar djupt vatten utan att kunna simma – avsende det här med förhöjt blodsocker p g a för mycket tuggande av normalkostens tallriksmodell (= ca 60 % kolhydrater/socker).

  Med bästa avsikter och hälsningar
  Josef Boberg


  Svaret lät ej vänta på sig utan kom 7 jun 2013 11:36 – och lyder som följer;

  ”Hej,
  Tack; vi har inte studerat LCHF-kosten utan undersökt effekten av fett-rik kost i möss. Det vi studerat och funnit är att den fetrika kosten ger en inflammation i de cellöar i bukspottkörteln som bildar insulin. Dina frågor berör inte direkt det vi studerat utan mer effekten av högt blodsocker på olika kärl, och det är andra frågor än dem vi studerat. Högt blodsocker ger, precis som du skriver, många negativa följdeffekter på blodkärl och påverkar både cirkulationen, njurfunktionen och även synförmågan. Det är därför det är vitkigt att på olika sätt behandla ett högt blodsocker, vilket vi gör med förändring i kosten, ökad fysisk aktivitet och, om detta inte är tillräckligt, med läkemedel.

  Hälsningar,
  Bo Ahrén”


  Nu undrar jag om det finns någon här som fattar vad Bo Ahrén i sak egentligen säger om LCHF-kosten – relaterat till vad som står i artikeln och mina frågeställningar.

 43. 43
  ruben säger

  Bra! Tack Josef Boberg #42
  De är tydligt ändå att man inte haft som syfte studera LCHF kosten. Men jag undrar ändå om det inte finns ett incitament att misstänkliggöra den? Tänker på idén om X% kolhydrater och X+Y% fett ? Är det energihalten i ämnena de menar eller volym? Den frågan är väl viktig. Som sagt jag instämmer i tidigare kommentarer här om frågan, vem står för undersökningen?

 44. 44

  ruben Skrev:

  De är tydligt ändå att man inte haft som syfte studera LCHF kosten.

  Jo… – Ruben – men nyhetsmediet DagensDiabetes har ju tolkat artikelförfattaren Katrin Ståhls artikel och rubricerat den: ”Ny musmodell bekräftar hur typ 2 diabetes utvecklas. Fettrik LCHF-kost ger inflammation i pancreas” – kan ju rimligen ej ses som annat än ren svartmålning av LCHF-kosten.

  Texten i artikelns slut: ”Ytterligare en aspekt på våra forskningsresultat är att det var en fettrik kost som gav inflammationen i cellöarna. Även om det är för tidigt att dra paralleller till människors kost skapar detta en tveksamhet till att rekommendera fettrik kost under längre tid, såsom ibland sker genom den så kallade LCHF-kosten, säger professor Bo Ahrén, som också är en av forskarna bakom studien.” – kan ju också tolkas som att Bo Ahrén är ute i samma ärende – eller ❓

  Personligen tycker jag att det är MYCKET märkligt – att just språkrör för diabetesportalen på Lunds Universitet torgför att LCHF-kosten är fel för diabetes typ 2-drabbade.

  Är det jag eller världen som är tokig – eller är det både och ❓

 45. 45

  Länken för Katrin Stål blev fel ovan – och skall rätteligen vara Katrin Ståhl.

 46. 46
  ruben säger

  Ja det verkar motsägelsefullt och mångtydigt om man beaktar svaret du fick. Syftet kan ju direkt vara att få argument mot LCHF kost, men det verkar luddigt i så fall om man inte använde LCHF riktlinjer som grund.

 47. 47

  ruben Skrev:

  Ja det verkar motsägelsefullt och mångtydigt om man beaktar svaret du fick. Syftet kan ju direkt vara att få argument mot LCHF kost, men det verkar luddigt i så fall om man inte använde LCHF riktlinjer som grund.

  Jo… – Ruben – och LCHF-kosten består ju av ca 20 % kolhydrater/socker och den av etablissemanget så varmt förordade normalkosten av ca 60 % kolhydrater/socker.

  Den senare är nog ej mycket att ”hänga i julgranen” för sådana som har ätit sig till diabetes typ 2 – är jag rätt säker på, tror jag… 💡

 48. 48
  Tombola säger

  @ Josef Boberg:
  Många av oss äter ju betydligt mindre än 20 E% kolhydrater,,,,

  Dock – det verkar som mom det finns en ”magisk” gräns just vid 30 E% kolhydrater – lägg märke till att studie efter studie gärna kallar en kost på 30 – 40 E% kolhydrater som ”extrem” vilket är ren smörja!

 49. 49

  Tombola Skrev:

  …lägg märke till att studie efter studie gärna kallar en kost på 30 – 40 E% kolhydrater som ”extrem” vilket är ren smörja!

  Instämmer.

 50. 50
  Lilly Torva säger

  @ Anders:
  Anders, jag tycker att du gjort det görbra, som orkat hålla ut 2 år, när noll har hänt!
  Det fixar inte jag.

 51. 51
  Lilly Torva säger

  Anders. Jag tycker att du har gjort det jättebra, som orkat hålla ut i 2 år utan att gå ned ett smul! Det skulle inte jag orka göra.

 52. 52
  Lilly Torva säger

  @ Vän:
  Men hallå!
  Man orkar inte hålla på hur länge som helst, med att läsa och leta!

 53. 53
  Lilly Torva säger

  Stånk, mannen! För oss som det inte rinner fett av, när vi äter och kämpar efter lchf modellen, blir det faktiskt jobbigt för, med alla välmenade inlägg. När det tar sådan tid att gå ned i vikt!Själv är jag 55 och har haft problem med vikten i 10 år. Jag är urless! Läkarna vill ju ha sitt, dvs än har jag inte träffat, IRL, någon som tror på och förespråkar lchf.i. Men sjuksyrrorna är absolut inte bättre i sin syn. Vill man äta lchf så görs det på eget bevåg. Fattar ni att man blir topp tunnor, när man gör allt rätt och ändå blir det minimalt resultat?
  Jag iaf, behöver mer uppmuntran än att hänvisas till olika sidor i diverse blaskor! Jag vill få träffa en seriös läkare, som intresserar sig för patienten och kan hjälpa mig att hitta boven. Jag har ätit fakir, vilket gjort att kött- samt fläskfärs är i det närmaste oätligt för mig idag. Jag har hårdtränat, 1500 m snabbsim 3- 5/ veckan under ett år. Jag går raskt varje dag.
  Önskar att någon likasinnad skulle vilja spela tennis, eller brännboll eller fotboll med mig. Men ingen finns. Meformin mår jag illa av, Gluccophag ger mig ont i kistan. Jag går inte upp, med viktnedgången är pytteliten. Är i klimakteriet och det var i förklimakteriet som vikten började med sina krumsprång.Jag avskyr dessa fettdepåer som bildats på låren, höften, övanför skinkorna samt lite här och där. Sitta på nätet och pejla in alla goda råd eller läsa är inte min ide´om liv!
  Articifiella möte kan vara ok till ett visst, men hur vore det om ni kom hit till Kramfors och vi träffades IRL?
  Nu är det väl dax, att för mig, tacka för er tid, jag har försökt sammanfatta mina åsikter och tankar. Haré bäst!

 54. 54

  Bo Ahren´s svar till 42 sista mening

  Det är därför det är vitkigt att på olika sätt behandla ett högt blodsocker, vilket vi gör med förändring i kosten, ökad fysisk aktivitet och, om detta inte är tillräckligt, med läkemedel.

  ??? ”Förändring i kosten”, kan Bo Ahre´n mena kolhydratreducering ???

 55. 55
  Annika Dahlqvist säger

  @ 54 SEB:
  Jag skulle tro att Bo Ahrén, liksom hela nutritionsetablissemanget, tror att minskning av naturligt fett sänker blodsockret. De har ingen som helst vetenskap eller kunskap bakom den tron.

 56. 56

  ”Hej,

  Tack; vi har inte studerat LCHF-kosten utan undersökt effekten av fett-rik kost i möss. Det vi studerat och funnit är att den fetrika kosten ger en inflammation i de cellöar i bukspottkörteln som bildar insulin. Dina frågor berör inte direkt det vi studerat utan mer effekten av högt blodsocker på olika kärl, och det är andra frågor än dem vi studerat. Högt blodsocker ger, precis som du skriver, många negativa följdeffekter på blodkärl och påverkar både cirkulationen, njurfunktionen och även synförmågan. Det är därför det är vitkigt att på olika sätt behandla ett högt blodsocker, vilket vi gör med förändring i kosten, ökad fysisk aktivitet och, om detta inte är tillräckligt, med läkemedel.

  Hälsningar,
  Bo Ahrén”
  – slut citat från min kommentar ovan här.


  Mitt svar på det den 10 juni 2013 11:36 blev:

  Hej igen Bo Ahrén – och tack för Ditt svar.

  Artikeln fann jag via dr Annika Dahlqvists blogg här. Ditt svar kunde jag ej tolka som ett svar på om LCHF-kosten = ”Low CarbHealthy Fat” (ca 20 % kolhydrater/socker relativt normalkostens ca 60 %) är att rekommendera för folk i allmänhet.

  Därför placerade jag vår mailkorrespondens i en kommentar hos Annika Dahlqvist här – för att utröna om någon kommentator där kunde ”reda ut begreppen”.

  Annika Dahhlqvists kommentar på den linan blev: ”Jag skulle tro att Bo Ahrén, liksom hela nutritionsetablissemanget, tror att minskning av naturligt fett sänker blodsockret. De har ingen som helst vetenskap eller kunskap bakom den tron.” – slut citat härifrån. Detta underlättar ju ej för mig som icke läkare att förstå vad Du menar med svaret i Ditt mail till mig.

  För att nu ”röra till” det än värre – så fick Annika Dahlqvist ett mail ifrån en läkare – som berör saken – och som hon gjorde ett blogginlägg av här.

  Så nu undrar jag om Du som vetenskapsman kan svara ”rakt” på frågan om LCHF-kosten är att rekommendera för folk i allmänhet ?

  Med bästa hälsning
  Josef Boberg


  Bo Ahréns svar 12 juni 2013 19:35 blev:

  Hej,

  Tack. Självklart kan man inte rekommendera en viss kost för ”folk i allmänhet”. Det finns en så stor biologisk mångfald till vilket kommer medicinska, sociala, kulturella, psykologiska och ekonomiska faktorer vilka alla har del i varför en viss kost är rekommendabel, och varför vissa individer ”mår bra” av en viss kost och gärna vill att även andra äter kosten. Det vi studerat är hur fetrik kost påverkar metabolismen, vilket det gör exempelvis genom att ge insulinresistens vilket ökar risken för typ 2 diabetes. Om verkligen typ 2 diabetes utvecklas är avhängigt hur väl de Langerhanska öarna fungerar; klarar de av en insulinresistens (vilket de gör hos 90% av alla med insulinresistens) så utvecklas inte diabetes; det är bara en mindre andel av individer som får diabetes. Vårt nya fynd visade att en mekanismen bakom detta kan vara en inflammation i de Langerhanska öarna.

  Hälsningar,
  Bo Ahrén


  Hjälp… – tänker jag nu – vad svarar man på sådant ❓

  Vad är etablissemangets normalkost (= ca 60 % kolhydrater/socker) om ej just rekommendationer till ”folk i allmänhet”.

 57. 57

  Ibland funderar jag över om det är jag eller världen som är tokig – eller måhända både och – därför att etablissemangets rekommenderade normalkostkost (= ca 60 % kolhydrater/socker – relativt LCHF-kostens ca 20 %) – ÄR ju att rekommendera en viss kost (tillika icke artegen = häsobelastande !) för ”folk i allmänhet”.

  I o f s så kan jag ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ❓

 58. 58

  ”Om hur Bo Ahrén sedan decennier har arbetet med att utveckla mediciner emot diabetes typ 2 – finns det en video om HÄR (ca 22 min). Tala om tunnelseende till förmån för läkemedelsindustrin – därför att Bo Ahrén säger ej ett enda ord om att förhöjt blodsocker har med normalkostens innehåll av ca 60 % kolhydrater/socker att göra.

  Det självklara i att först av allt minska intaget av kolhydrater/socker – för att därmed på ett naturligt = arteget sätt minska blodsockernivåerna – förfaller Bo Ahrén ej ha en aning om – utifrån vad han torgför i sin föreläsning på videon, tyvärr tyvärr… 😥 ” – slut citat härifrån.

 59. 59
  Annika Dahlqvist säger

  @ 56 Josef Boberg:
  Denne professor Bo Ahrén verkar ju vara något trögfattad. Leg’s länkade studie visar att kolhydrater är mer betacellsskadande än fett. Alltså är det bättre att äta fett än kolhydrater om man vill bevara sin metabola hälsa.
  Men Bo fortsätter att tugga om samma mening om och om igen.

 60. 60
  tombola säger
 61. 61

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 56 Josef Boberg:
  Denne professor Bo Ahrén verkar ju vara något trögfattad. Leg’s länkade studie visar att kolhydrater är mer betacellsskadande än fett. Alltså är det bättre att äta fett än kolhydrater om man vill bevara sin metabola hälsa.
  Men Bo fortsätter att tugga om samma mening om och om igen.

  Jo… – Annika – men jag tror att han gör det för att det ger ”klirr i kassan”. Jag tror också att han själv äter måttligt med kolhydrater/socker – till förmån för Healthy Fat.

  I o f s så kan jag ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att jag har.

  Vad tror Du ❓

 62. 62

  tombola Skrev:

  https://www.newsmill.se/artikel/2011/02/25/systemfel-i-svensk-forskningsfinansiering

  Jo… – Tombola – det har ju Bo Ahrén helt rätt i – ifall Wi skall tro på Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?” – och det gör jag.

  ”Även blinda hönor hittar korn !” – sägs det – och detta bekräftar ju den principen – som jag ser det.

 63. 63
  Thomas L säger

  @ Anders:
  Prova att utesluta även alla mjölkprodukter, såsom smör, ost, grädde, mjölk, fil, yoghurt osv.
  Det kanske hjälper.

  Thomas L

 64. 64

  Hej Annika!
  En person jag känner med diabetes typ 2, immun mot mina rekommendationer, berättade om ett nytt insulin som hon fått som stoppar sötsuget. Vet du något om detta?

 65. 65
  Annika Dahlqvist säger

  @ 64 Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet:
  Nej, jag vet inget om det. Var det verkligen insulin injektion, eller var det något annat?

 66. 66

  @ Annika Dahlqvist:
  Injektion, tror jag. Tänkte att detta skulle kunna vara av intresse för dig. Jag ska fråga igen efter namnet på medicinen.

 67. 67
  Annika Dahlqvist säger

  @ 66 Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet:
  Jag skulle tro att det gäller någon SGLT2-hämmare. Den har visats ge tendens till viktnedgång. Men den har också potentiella biverkningar, senast risk för ketoacidos, samt urinvägsinfektioner. Sannolikt är viktnedgången minimal i jämförelse med LCHF, som dessutom är ofarlig.
  Den är alltså inte ett insulin.

 68. 68

  @ Annika Dahlqvist:
  Tack för info Annika! Jag ska varna henne för den risken i alla fall. Sedan får hon själv känna motivationen att ta ansvaret över sitt eget liv.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa