Vad kostar en själ

En läkare kommenterar Bo Ahréns insats:

”Läste i bladet om en ny studie. Samt om följande extrapolerade och spektakulära slutsatser i svansen:

”Fettrik LCHF-kost ger inflammation i pankreas.”

”En fettrik kost [ . . . ] gav inflammation i cellöarna.”

”Detta [skapar] en tveksamhet till att rekommendera fettrik kost under längre tid.”

Jag skummade igenom artikeln, sökte den medicinska rationalen och kan därvid ej undgå följande radanmärkningar betr. interpretentionen av arbetet.

Vid refererade försök användes två dieter (pellets).

Läs mer och 1. Research Diets D12450B

Innehåll: protein 19.2 gm% carbohydrate 67.3 gm% (corn starch, maltodextrin, sucrose) fat 4.3 gm% (soybean oil, lard)

Färgämne: FD&C Yellow Dye #5

2. Research Diets D12492

Innehåll: protein 26.2 gm% carbohydrate 26.3 gm% (maltodextrin, sucrose) fat 34.9 gm% (soybean oil, lard)

Färgämne: FD&C Blue Dye #1

Vari ligger det problematiska?

1. LCHF uttytt står för Low Carbohydrate High Fat. Den försöksdiet (Research Diets D12492) som refereras till borde rätteligen kallas ”HCHF High Carbohydrate High Fat”.

2. Eftersom problemet vid diabetes till en central del består av inflammation i pankreas’ cellöar, bör frågan (om vad som orsaka detta) rimligen även riktas åt att utesluta uppenbara confounders (störfaktorer) ur resonemanget. De vattenlösliga färgämnen som användes i försöken och som djuren fick i sig dagligen och livslångt, borde härvid viktas in.

Om färgämnet FD&C Blue Dye #1 kan specifikt följande info hämtas i litteraturen:

E nr: E133 och CAS nr: 3844-45-9. Synonymer: Erioglaucine disodium salt / C. I. acid blue 9, disodium salt / Acid Blue 9 / FD&C Blue Dye #1. Så: FD&C Blue No. 1 eller Erioglaucine disodium salt är en herbicid/pesticid. Eller ett färgämne. Det beror på hur man ser det. Vem som betaler kalaset, om man så säger.

Ur MSDS gällande FD&C Blue No. 1 eller Erioglaucine disodium salt, kan utläsas följande:

”May cause skin irritation. May cause eye irritation. May cause respiratory tract irritation. May cause irritation of the digestive tract. Cancer suspect agent. RTECS class  Tumorigen (C); Mutagen (M).”

Ett irriterande ämne (sic!), minst sagt.

Om FD&C Blue No. 1 eller Erioglaucine disodium salt säger FDA så här:

”However, in vitro evidence that Blue 1 can be a mitochondrial toxin lends plausibility to the idea that Blue 1 could cause these kinds of serious adverse effects if significant or persistent serum levels of the dye were to occur.”

Här är länken till detta arbete:

https://www.fda.gov/ForIndustry/ColorAdditives/ColorAdditivesinSpecificProducts/InMedicalDevices/ucm142395.htm

Om man kombinerar FD&C Yellow Dye #5 med FD&C Blue Dye #1 får man AquashadeTM.

”The dyes erioglaucine (Acid Blue 9 or FD&C Blue No. 1) and tartrazine (Acid Yellow 23 or FD&C Yellow No. 5), when combined, act as an aquatic algaecide/herbicide. This erioglaucine/tartrazine compound is an aquatic herbicide, commonly referred to by the trade name Aquashade.”

Det skulle vara mkt upplysande med ”forskargruppens” redogörelse för hur en inflammation i pankreas’ cellöar kan uppstå av en kolhydratfri, hypotetisk diet (ie. LCHF) och hur denna skulle kunna orsaka mer skada den faktiska kolhydratrika försöksdiet som gavs (Research Diets D12492). Det har, vad jag begriper, inte undersökts.

Vidare skulle det vara mkt upplysande med ”forskargruppens” generella redogörelse för hur en inflammation i pankreas’ cellöar uppstår. Några rader om kolhydrater i allmänhet och dextrinerat maltos i synnerhet, härvidlag.

Om de hinner få med ett par rader om den vetenskapliga rationalen vid att bortse från uppenbara confounders vid skrivningen, skulle det vara mkt vällovligt.

”Forskargruppen” framstår i synnerligen tveksam tabloiddager i ljuset av det anförda. I all synnerhet efter artikelns avslutande ”Duality of interest”:

”M. S. Winzell is an employee of AstraZeneca. J. E. Foley is an employee of and holds stock in Novartis Pharmaceuticals. B. Ahrén is on the scientific advisory board for GlaxoSmithKline, Merck and Sanofi-Aventis, is a member of the speakers’ bureaus for Novartis and Merck and holds stock in Novo Nordisk. All other authors declare that there is no duality of interest associated with their contribution to this manuscript.”

Vad kostar en själ?”

Min kommentar: Man kan ana att insulinfabrikanterna är desperat oroliga när de nedlåter sig till att låta sina ”hejdukar”, som Bo Ahrén, göra sådana uttalanden mot LCHF.

Comments

 1. 1

  Den evidensbaserade vetenskapen och den s k fria forskningen har ju sina brister, tyvärr tyvärr… 😥

 2. 2
  Hajeem säger

  Det är antingen pengar eller rampljuset som de är efter. Kanske till och med båda!

 3. 3

  Jag läste en gång en bok som hette ”Döda själar” av en av de klassiska ryska författarna, ”Döda själar” går att köpa.Det är väl så med de s.k. ”oberoende”, men av läkemedelsföretagen köpta forskarna. Deras själar är döda pga. brist på näring i form av etik och moral, och därmed till salu till den som betalar bra.

  Döda själar är en roman skriven av Nikolaj Vasiljevitj Gogol. Den handlar om Tjitjikov, en skojare, som reser runt på den ryska landsbygden och köper upp ”döda själar”, det vill säga livegna som har avlidit men ännu inte strukits ur mantalslängderna, för att sedan kunna belåna dem.Satiren i Döda själar är pricksäker och karaktäriserande och Tjitjikov är en antihjälte av rang.

 4. 4
  Tombola säger

  Fler och fler inom vården upptäcker LCHF – klart att insulinbolagen ser om sitt hus när personalen avgiftar sina patienter (tar bort insulinet och lär dem äta rätt),,,,,

  https://www.kostdoktorn.se/alla-vara-kostbehandlade-diabetiker-uppnar-malvardet

 5. 5
  Dacke säger

  Den sk högfettskosten innehöll dessutom mycket protein och för mycket kolhydrater. Till detta lade man till en bra tilltagen dos omega 6 från soya. Vilken människa som helst har svårt att klara sin hälsa en längre tid på den kosten. Man driver upp inflammationsnivån i st f att dämpa den. Hade man i stället matat mössen med omega 3 och omega 9 och i större dos än futtiga 40 %, hade de fått en helt annan bild.

 6. 6

  Häpnadsväckande att professor Bo Ahren kan sätta sitt namn under detta
  En intressant fråga uppkommer omedelbart. Vem har finansierat detta?
  Kan Bo Ahren svära på att han eller andra i studien inte har mottagit några
 som helst bidrag från läkemedelsbolag och Insulinproducenter? Att han inte har något uppdrag för något medicinföretag?
  Hur tänker Bo Ahren då han bortser
från alla de som numera lever sitt liv befriade från gisslet att vara 
slav under Diabetes 2 problemen? Har han också blivit en ”SpinnDoktor”?

 7. 7
  ruben säger

  Strålande avslöjande av studien. All heder till den läkaren, som lägger korten på bordet om hur skevt det här verkar vara. Ännu ett bevis på att medicinfabrikanterna köper sina studier med förutbestämda resultat av auktoriteter? Bedrövlig lågvatten nivå ifall en professor säljer sig till sånt skumrask.

 8. 8
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Fantastiskt bra gjort! Nu hoppas jag att detta inte stannar ’oss emellan’ s a s, utan blir rapporterat i andra media också.

  Samtidigt känns det fruktansvärt sorgligt att så mycket ’snedvriden forskning’ pågår praktiskt taget överallt numera (t o m i Sverige!!). Eller har det alltid varit så? Är vi så naiva att vi ’gått på stöten’ i decennier?
  Personligen har jag tappat allt förtroende för ’vetenskaplig forskning’ – det blir bara värre och värre ..suck. Just i detta ögonblick hör jag på TV-nyheterna (BBC) att en ny studie visar att man riskerar cancer om man dricker mer än två (2) öl ..om året!!!! Jaha, det är naturligtvis besprutningsmedel och syntetiska tillsatser (gifter!) som är orsaken – men det har de naturligtvis inte tittat på i den här ’vetenskapliga studien’ ..heller!

  Ibland känns det som om hela världen blivit förgiftad. Få verkar ha tillgång till ekologiska dagligdags-produkter – och hur länge kommer vi att kunna ha det?
  Jag oroar mig för kommande generationer, barnbarnen till dagens unga föräldrar, som har fullt upp med att jonglera jobb och barn, med dagis, skola, fritids och gym – och så träffa vänner på helgerna osv. De har varken tid eller ork att engagera sig i samhällsfrågor ..nu!
  Men saken är den att ’om inte nu ..när???

 9. 9
  Nyckelpigan säger

  Bra där! Om inte vi tar ansvar, kommer det aldrig att ha blivit gjort. Det finns nästan inga vuxna människor kvar på planeten. En massa skrynkliga ”tonåringar”. I för små kläder. Ivrigt blippande med guldfiskskålar på huvudet och urdålig täckning. Vi har under lång tid släppt efter på koppel och tömmar – nu är tid att åter strama upp ekipaget. Hit – inte en meter längre!

 10. 10

  SEB Skrev:

  Häpnadsväckande att professor Bo Ahrén kan sätta sitt namn under detta
  En intressant fråga uppkommer omedelbart. Vem har finansierat detta?
  Kan Bo Ahren svära på att han eller andra i studien inte har mottagit några
 som helst bidrag från läkemedelsbolag och Insulinproducenter? Att han inte har något uppdrag för något medicinföretag?
  Hur tänker Bo Ahren då han bortser
från alla de som numera lever sitt liv befriade från gisslet att vara 
slav under Diabetes 2 problemen? Har han också blivit en ”SpinnDoktor”?

  Jag skrev ett mail till Bo Ahrén i torsdags om detta – som han besvarade i fredags – och det hela finns i en kommentar hos Annika HÄR.

 11. 11

  Finns det någon som har tid o kunskap att upprätta en svart lista på dessa ”Spinn-Doktorer” (pråfessårer) galjonsfigurer som tid efter annan kommer dragande med uppgifter som ligger i linje med uppdragsgivarens produkter. Vem deras uppdragsgivare är hur länga de varit ”Anställda” för att sälja sin uppdragsgivarens produkter hade det varit kul att se. Kunde vi sen också få uppfattning om vilka belopp som de tjänar hade det varit direkt Kul. Gatflickor gör också mycket för pengar. Aftonbladdret kan kanske stå till tjänst med många.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa