Är det LCHF som orsakar diabetes?

Artikel i Dagens Diabets.se: Ny musmodell bekräftar… (Jag hittar ingen rubrik på artikeln)

”Ny musmodell bekräftar hur typ 2 diabetes utvecklas. Fettrik LCHF-kost ger inflammation i pancreas”

Problemet är bara att detta inte stämmer med verkligheten, hos människor. Många av oss, som hade fått typ 2 diabetes på en fettsnål kost, har ätit sig till normalt blodsocker på lågkolhydrat/högfett-kost, LCHF, och fortsatt varit friska på den kosten i decennier.

130611 Leg bidrar med länk till en studie som visar att högkolhydratkost bidrar till diabetes hos möss.

 

Comments

 1. 1

  Mycket skall man höra innan öronen ramlar av.

 2. 2

  Häpnadsväckande att en professor kan sätta sitt namn under detta

  En relevant fråga uppkommer omedelbart. Vem har finansierat detta?

  Kan Bo Ahren svära på att han eller studien inte har mottagit några
  som helst bidrag från läkemedelsbolag och Insulinproducenter?

  Har han dessutom haft huvet fullständigt i nattmössan så han bortser
  från alla de som numera lever sitt liv befriade från gisslet att vara
  slav under Diabetes 2 problemen ?

 3. 3
  Anna Maria säger

  Jag undrar bara vad de stackars mössen ätit för något. Artikeln borde redovisa sådant i detalj så att man får en chans att få veta vilket fett som är farligt. Många diabetiker äter nämligen konstfett och lågfett överhuvudtaget, köpta bullar, mat med tillsatser, mycket frukt mm, t o m billig saft på ett par liters dunk har jag sett på mina hembesök. Ingenstans har jag sett smör, fet ost, vispgrädde. Bjuder de på kaffe har de på sin höjd ”gräddprodukter” om man frågar efter grädde.
  Jag ger inte ett ruttet lingon för undersökningen ifråga.
  Glada sommarhälsningar från en kärnfrisk lchf-are, 9½ år på lågkolhydratkost

 4. 4
  Steffen säger

  Citat från artikeln: ”Det forskarna gjort är att långtidsbehandla normala möss med fettrik kost…” Jaha – och vad mer fanns i kosten? Massor med kolhydrater? Det redovisar de inte. Dessutom är möss inte människor – de har ett annat metabolt system.

 5. 5
 6. 6

  Copy of the high fat diet the mouse were given

  What’s the betting the 60% energy from lard wasn’t from outdoor pasture raised pigs that had the sun on their backs and so didn’t contain any vitamin D or omega 3 content.
  Combining it with soybean oil would not improve matters either.

 7. 7
  Tombola säger

  Efter 8,5 år med LCHF fortsätter jag att bli friskare för varje år – jag litar mera på min och andra människors verklighet än på ”forskarnas” möss,,,,

 8. 8
  LCHF-Bengt säger

  Men, det var ju när folket drog ner på fettet, som diabetesen blev ett jätteproblem?

  Så nu anpassar de mössen så deras läkemedel fungerar bättre, hmm,

  Möss är fröätare, människor köttätare i huvudsak, så resultaten är ganska värdelösa vad jag kan förstå. Om de verkligen handlade om att lösa problemet, finns ju redan miljonen människor bara här i Sverige att undersöka. Och vi som blivit friska från alla möjliga åkommor med kostens hjälp, vi ställer gärna upp och delar med oss av våra erfarenheter,

  Att sen nämna lchf var lite roligt faktiskt, de börjar bli oroliga för vår framfart helt klart.

 9. 9
  Gunnar säger

  Rätta mig om jag har fel, men fett är väl knappast naturlig föda för möss? Har inte de en helt annan reaktion än vad människor har? I så fall är ju sådana här studier tämligen värdelösa, om man nu vill försöka föra över resultaten på människor dvs.

 10. 10
  Helge Andersson säger

  Förmodligen vegetabiliska omega-6 fetter och vete samt andra kolhydrater Och då är det givetvis fettet som är orsaken. Omega-3 fetter ger inte inflammationer, punkt

 11. 11
  Helge Andersson säger

  Enligt WIKI så äter vilda näbbmöss ”Sin föda hämtar näbbmöss nästan uteslutande ur djurriket. De äter vanligen ryggradslösa djur som insekter och deras larver, eller daggmaskar. Ibland fäller de större bytesdjur som små möss, groddjur och fiskar. ”

  Sorkar äter mer vegetabilier.

  Men matar man dem med för mycket Omega-6 fetter får de säkert inflammationer, precis som människan.

 12. 12
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Skulle vilja veta exact vilken föda mössen givits och om de hade möjlighet till ’motion’ etc.
  Man undrar vilket resultat som förväntades/önskades (eller borde det stå ’beställdes’!). Vem/vilka som beställde studien och vem/vilka som bekostade studien osv.
  Den här studien får mig att tänka på ’statinkaninerna..!!’
  Dvs den är med stor sannolikhet av noll och intet värde…

 13. 13
  Hans Nyberg säger

  Medicinsk ”forskning” är en modern bofink. Resultatet kan bli vad fan som helst.

 14. 14
  Kattmoster säger

  Nu är ”kolhydratmaffian” helt despo.

 15. 15
  yvonnel säger

  Lagom krut där, tack för det.@ Hans Nyberg:

 16. 16
  stenbj säger

  Artikeln är alltså från ”Dagens Diabetes”!
  Undrar vilken av Dagens Diabetes sponsorer som lyckades att få upp den missvisande rubriken som pekar ut LCHF?
  Gissar att insulinförsäljningen sjunker snabbt och detta är ett av flera ”konstgrepp” för att få tvekande diabetiker att ställa in sig i leden.
  Annars finns det klara kopplingar mellan omega 6 fettrik kost och diabetes.
  Ett kort abstrakt här pekar inte bara på diabetes utan även ökning av all andra av västvärldens sjukdomar i ett land där man äter 8-12% mer omega 6 än väst i allmänhet. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8960090
  I värmen där nere kanske det räcker med normalintag av omega 6 ska oxideras snabbt både innan och efter förtäring-
  Väntar med spänning om Ann Fernholm lyckas gräva upp detaljerna som fattas om av det här som ser ut som rena beställningsjobbet.

 17. 17
  Magnus säger

  Mailade Bo Ahrén för en några veckor sedan och frågade honom om mössen hade fått LCHF-kost. Han svarade att de fått 60%fett och 30% kolhydrater. Det framgick inte om det var snabba eller långsamma kolhydrater, så i praktiken kan mössen ha ått en HCHF-kost (high carb high fat) och då kan man givetvis inte dra några slutsatser om LCHF-kost. Sen är det hur som helst MÖSS det är fråga om, inte människor.

  Är du en man eller en mus?

 18. 18

  Alltså varför testar dom på möss för?! Jag har diabetes (fast typ 1) jag äter LCHF. Tror stenhårt på det!

 19. 19
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Yvonne 15 – beträffande ’krut’..
  Jag började skratta. Sedan skrattade jag ännu mer – när jag såg att det stod ’krut’ och inte.. ’Knut’ 😀

 20. 20

  Normal hyfs inom experimentell forskning är att man i detalj redovisar vad orsaksvariabeln är för något samt övriga betingelser, som kan påverka den beroende variabeln. Dvs i detta fallet vilken slags föda/fett som man gav de små liven, som ju i flera generationer och vana sen barnsben är fröätare och har en metabolism anpassad utifrån det och inte utifrån fettkonsumtion mer än när man betar en musfälla med en bit LCHF-godkänd ost eller rökt fläsk.

  Tar de för sig av detta LCHF-fett, så dör de på stubben. Så man kan ju även säga att LCHF-kost är livsfarligt för möss bara ”LCHF-rätten” serveras på ”rätt” sätt för att få fram det önskade resultatet.

  Mitt ovan beskrivna experiment är minst lika trovärdigt som professor Ahréns. För jag redovisar exakt hur experimentet går till. Dessutom så undersöker jag ju LCHF-kostens effekt på ”slutresultatet” – DÖD – och inte på någon mellanliggande variabel, som tycks vara det vanliga inom s.k. ”seriös” medicinsk forskning för att skapa förutsättningar för att tillverka och sälja mediciner av olika slag. Min egen forskning hörde hemma inom samhällsvetenskaperna sociologi, pedagogik, psykologi och företagsekonomi. Är numera pensionär med en lätt modifierad LCHF-kost, eftersom jag älskar min frus hembakta bröd och goda kakor.

 21. 21
  Anita Fahlander säger

  @ Steffen:
  Instämmer helt. Undrar vad dom fick äta. Eftersom kolhydrater inte alls ingår i LCHF, eller i vart fall väldigt lite.

 22. 22
  Marcus säger
 23. 23
  stenbj säger

  Samma studie skrev Ann Fernholm om häromdan, fast med ett helt annat perspektiv:
  ”Ju högre blodsocker, desto snabbare täpps kärlen igen. Det kan gå på bara några år (se kapitel 7 i Ett sötare blod). Nu har forskarna i Lund alltså lyckats bromsa förloppet hos möss med diabetes…”
  Forskarna har alltså bekräftat att sockret förstör blodkärlen, och att detta kan bromsas med ett preparat.
  https://ettsotareblod.se/karlskador-orsakade-av-hoga-blodsocker-bromsade-hos-moss/#disqus_thrad

  Men hur kom Dagens Diabetes fram till sin slutsatas att fett och LCHF orsakade kärlförstörelsen när experimentet gick ut på att se om botemedlet fungerar ?
  Ann Fernholm förklarar:
  ”.. forskare använder ofta vad de kallar för en ”högfettdiet” för att inducera diabetes hos möss. Jag vet inte exakt hur en sådan är konstruerad. Den måste vara ganska rik på kolhydrater också, annars skulle mössen aldrig kunna få höga blodsocker (utan kolhydrater stiger inte blodsockret). Studier på människor visar med all önskvärd tydlighet att det inte är fettet som är problemet vid diabetes.”

  Kan någon kan ta fram kompositionen av den använda ”högfettdieten” ?

 24. 24

  Från https://www.endocrineconnections.com/content/early/2013/02/04/EC-12-0079.full.pdf,

  ”After one week of acclimatisation, the mice were divided into two groups and fed either a control diet (10% fat by energy; D12450B Research Diets, New Brunswick, NJ, USA) or a high-fat diet (60% fat by energy; D12492, Research Diets) for 8 weeks.”

  D12450B – https://www.researchdiets.com/search/collection1/document/view?click_through=true&id=https%3A%2F%2Fwww.researchdiets.com%2Fsystem%2Fresources%2FBAhbBlsHOgZmIjUyMDEzLzAyLzI4LzEzXzE0XzA1XzIwMF9wcm9kdWN0X2RhdGFfRDEyNDUwQi5wZGY%2Fproduct_data_D12450B.pdf&pos=0

  20% Protein (30 Mesh Casein, L-Cystine)
  70% Carbohydrate (Corn Starch, Sucrose, Maltodextrin)
  10% Fat (Soybean, Lard)

  D12492 – https://www.researchdiets.com/search/collection1/document/view?click_through=true&id=https%3A%2F%2Fwww.researchdiets.com%2Fsystem%2Fresources%2FBAhbBlsHOgZmIicyMDEyLzA0LzIwLzE0XzQyXzUwXzcwMl9EMTI0OTIucGRm%2FD12492.pdf&pos=0

  20% Protein (80 Mesh Casein, L-Cystine)
  20% Carbohydrate (Maltodextrin, Sucrose)
  60% Fat (Lard, Soybean)

  Känns inte riktigt som LCHF mat med 20% socker & maltodextrin, har inte sett sådana LCHF-recept.

 25. 25

  Det är något skumt med slutsatserna i den artikeln. Antingen har journalisten missuppfattat forskaren eller så är forskaren en klant.

  Den förmodade effekten av fettrik kost på medelålders möss låter ju snarare som diabetes typ 1 än typ 2, alltså för liten produktion av insulin p.g.a. inflammerade betaceller.

  Vad jag vet så har man vid diabetes typ 2 (åtminstone ett bra tag) tillräcklig insulinproduktion men otillräcklig känslighet för insulin i kroppens övriga celler.

 26. 26
  Zonen säger

  Sicken forskningsstudie! Det är väl inte en del av den jättestora forskningssatsningen på diabeteskost som pågår i Lund, för då är det för illa! Trams!

 27. 27
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Anita Fahlander ..beträffande ”Eftersom kolhydrater inte alls ingår i LCHF, eller i vart fall väldigt lite.”

  Kolhydrater ingår visst i LCHF, eftersom det ju heter LOW Carb – inte NO Carb.
  Jag påpekar detta, eftersom jag sett att en del som ’rackar ner’ på LCHF tycks tro att ”..kolhydrater inte alls ingår i LCHF..” och så är det ju faktiskt inte.

 28. 28

  AD ovan:
  ”Problemet är bara att detta inte stämmer med verkligheten,”

  Än sen då? Inom den nutida näringsläran är det ju inget högprioriterat krav att forskningsresultat skall stämma med verkligheten. Helt andra aspekter dominerar. Klicka ”piltson”.ovan

 29. 29
  Karin säger

  Author Affiliations
  1. Department of Clinical Sciences, Biomedical Center, C11, Lund University, SE221 84, Lund, Sweden
  2. AstraZeneca, Research and Development, Mölndal, Sweden
  3. Department of Experimental Medical Sciences, Lund University, Lund, Sweden
  4. Novartis Pharmaceuticals, East Hanover, NJ, USA

 30. 30
  Dennis säger
 31. 31

  Tillägg till Johns kommentar om formulan/käket i dessa försök. 6 juni, 2013 at 23:17

  I formulan ingående ”Lard, Soybean” lika med Sojabönsolja ligger ju nära Solrosoljan med extremt höga nivåer omega-6, som är dokumenterat inflammationsdriandrivande, alltså att detta, i större doser sätter ned immunförsvaret. (känt från tidiga transplantationsförsök på människor )
  Gå till Fineli.fi lägg i matkorg och jämför valfri mängd Solros, Ryps(Raps) med Sojaolja.
  Inte undra på att detta försök ger i inflammation i pancreas vid 65% Sojabönsolja.

 32. 32
 33. 33
  stenbj säger

  @ PerH:
  Jättebra information John och Per H !
  65% omega 6, värre än vad dom flesta av oss här redan hade gissat!
  Men att ORSAKA kärlsjukdom genom denna diet i möss lär vara välkänt.
  Syftet med musstudien – finansierad enligt 29 Karin ovan – är dels att testa ut ett motgift till statinernas effekt att höja blodsocker och orsaka hjärtsjukdom och kärlsjukdomar i allmänhet. När det nya läkemedlet är färdigt för introduktion kan alltså budskapet först bli ett (halvt) erkännade av ”tidigare okända skadeverkningar av statiner”, följt av introduktionen av den nya medicinen som tar bort statinerns biverkningar och minskar diabetikernas blodkärlskador. Men den nya drogen kan också vara ”the magic bullet” som tillåter ett högt kolhydratsintag med kraftigt minskade skadeverkningar från mångåriga dagliga sockerbad eller/och diabetes.
  Denna medicin kan alltså bli större än statiner ! Efter att dom första patientförsöken publiceras – om nu inga katastrofala biverkningar framkommer emellan – ”hoppas” man på ett stort sug från diabetesorganisationerna och patientföreningar för denna nya undermedicin. Organisationer man ofta redan kontrollerar genom regelbunden sponsring.

 34. 34

  @ stenbj: ”Jättebra information John och Per H !”

  Men tyvärr lite missvisande…

  ”60% Fat (Lard, Soybean)” tolkar jag som:
  ”60% Fett (Ister, Olja från sojabönor)”
  Om vi utgår från att komponenterna som brukligt är står i storleksordning så är det mera ister än soybeanoil, vi antar försiktigtvis 55/45%.
  Ister innehåller 11gr omega-6/100gr; soybean oil innehåller 51gr omega-6/100gr
  Totalt alltså c:a 29 procent omega-6, ganska precis lika stor andel som mättat fett. (Ister innehåller 40% mättat fett, Soybean oil 16% dito).

 35. 35
  Lennart säger

  @ neoLITE:
  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=28946&lang=sv
  https://www.fineli.fi/food.php?foodid=550&lang=sv
  Du räknar säkert rätt, men fel in blir fel ut. Du får nog ändra lite i dina parametrar.

 36. 36
  stenbj säger

  @ neoLITE:
  Läste PerH’s inlägg lite för snabbt…
  Men dom här ”muskosterna” är listade med nummer och specifierade efter vad jag förstår.
  Är det inte någon som har access till exact vilken musmat som åts i försöket så vi slipper gissa?

  Annars tror jag att glukos (maltdextros) och socker är de farliga komponenterna trots endast 20%.
  Det mesta går ju rakt ut i blodet och ger då kraftiga BS-toppar vilka driver insulin som lagrar in BS och fettet. Fettet i kombination med ”sockerspikarna” är förmodligen vad som med orsakar diabetes i dessa möss med repeterbar träffsäkerhet. Och ju mer omega 6 desto snabbare, gissar jag!

 37. 37
  Karin säger

  Neolite: Rörande omega 6/3 i ister, läs Ted Hutchinson inlägg ovan. Ister från grisar som inte gått omkring utomhus kan ha en betydligt lägre halt omega 3 i fettet.

 38. 38

  @ Lennart: ”Du får nog ändra lite i dina parametrar”

  Så gärna, så…
  Vad köttfärs (som du länkar till på fineli) har med saken att göra vet jag inte…
  Jag hämtade info om omega-6-halterna från wikipedia, ser att fineli har lägre(!) siffror för omega-6 i ister – kanske skiljer på amerikanskt och finskt lard/ister(?) Osäker på vilken sort mössen fick… 😉

 39. 39
  Lennart säger

  @ neoLITE:
  Wikipedia är tyvärr inte alltid pålitlig när det gäller fakta. Fläskfärs länken avsåg hur mycket o-6 som finns i mättat fett, borde vara det samma som Ister, att de skulle vara olika nivåer i underhudsfettet resp fett i muskeln skulle förvåna mig.
  Jag bryr mig igentligen inte om räkningen, men det bör ju vara rimliga värdern i ditt exempel.
  .

 40. 40
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Tills vi har alla fakta kan vi ju tyvärr bara spekulera = resultatlös rundgång. Jag vill veta… ..

 41. 41

  @ Lennart: ”Fläskfärs länken avsåg hur mycket o-6 som finns i mättat fett…”

  omega-6 är fleromättat fett – det finns per definition NOLL procent fleromättat fett i mättat fett… 😉

 42. 42
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 32 Margareta
  Tack för länken – intressant. Ytterligare bevis för att kosten har större betydelse för hälsan än vad ’vetenskapen’ förstått — ’möblera om’ fettet i kroppen ..suck!! Hur svarade herrarna Sjöholm, Eriksson och Ahren på ditt brev?

 43. 43
  Nyckelpigan säger

  Läste i bladet om en ny studie. Samt om följande extrapolerade och spektakulära slutsatser i svansen:

  ”Fettrik LCHF-kost ger inflammation i pankreas.”

  ”En fettrik kost [ . . . ] gav inflammation i cellöarna.”

  ”Detta [skapar] en tveksamhet till att rekommendera fettrik kost under längre tid.”

  Jag skummade igenom artikeln, sökte den medicinska rationalen och kan därvid ej undgå följande radanmärkningar betr. interpretentionen av arbetet.

  Vid refererade försök användes två dieter (pellets).

  1. Research Diets D12450B

  Innehåll:
  protein 19.2 gm%
  carbohydrate 67.3 gm% (corn starch, maltodextrin, sucrose)
  fat 4.3 gm% (soybean oil, lard)

  Färgämne:
  FD&C Yellow Dye #5

  2. Research Diets D12492

  Innehåll:
  protein 26.2 gm%
  carbohydrate 26.3 gm% (maltodextrin, sucrose)
  fat 34.9 gm% (soybean oil, lard)

  Färgämne:
  FD&C Blue Dye #1

  Vari ligger det problematiska?

  1. LCHF uttytt står för Low Carbohydrate High Fat. Den försöksdiet (Research Diets D12492) som refereras till borde rätteligen kallas ”HCHF High Carbohydrate High Fat”.

  2. Eftersom problemet vid diabetes till en central del består av inflammation i pankreas’ cellöar, bör frågan (om vad som orsaka detta) rimligen även riktas åt att utesluta uppenbara confounders (störfaktorer) ur resonemanget. De vattenlösliga färgämnen som användes i försöken och som djuren fick i sig dagligen och livslångt, borde härvid viktas in.

  Om färgämnet FD&C Blue Dye #1 kan specifikt följande info hämtas i litteraturen:

  E nr: E133 och CAS nr: 3844-45-9. Synonymer: Erioglaucine disodium salt / C. I. acid blue 9, disodium salt / Acid Blue 9 / FD&C Blue Dye #1. Så: FD&C Blue No. 1 eller Erioglaucine disodium salt är en herbicid/pesticid. Eller ett färgämne. Det beror på hur man ser det. Vem som betaler kalaset, om man så säger.

  Ur MSDS gällande FD&C Blue No. 1 eller Erioglaucine disodium salt, kan utläsas följande:

  ”May cause skin irritation. May cause eye irritation. May cause respiratory tract irritation. May cause irritation of the digestive tract. Cancer suspect agent. RTECS class Tumorigen (C); Mutagen (M).”

  Ett irriterande ämne (sic!), minst sagt.

  Om FD&C Blue No. 1 eller Erioglaucine disodium salt säger FDA så här:

  ”However, in vitro evidence that Blue 1 can be a mitochondrial toxin lends plausibility to the idea that Blue 1 could cause these kinds of serious adverse effects if significant or persistent serum levels of the dye were to occur.”

  Här är länken till detta arbete:

  https://www.fda.gov/ForIndustry/ColorAdditives/ColorAdditivesinSpecificProducts/InMedicalDevices/ucm142395.htm

  Om man kombinerar FD&C Yellow Dye #5 med FD&C Blue Dye #1 får man AquashadeTM.

  ”The dyes erioglaucine (Acid Blue 9 or FD&C Blue No. 1) and tartrazine (Acid Yellow 23 or FD&C Yellow No. 5), when combined, act as an aquatic algaecide/herbicide. This erioglaucine/tartrazine compound is an aquatic herbicide, commonly referred to by the trade name Aquashade.”

  Det skulle vara mkt upplysande med ”forskargruppens” redogörelse för hur en inflammation i pankreas’ cellöar kan uppstå av en kolhydratfri, hypotetisk diet (ie. LCHF) och hur denna skulle kunna orsaka mer skada den faktiska kolhydratrika försöksdiet som gavs (Research Diets D12492). Det har, vad jag begriper, inte undersökts.

  Vidare skulle det vara mkt upplysande med ”forskargruppens” generella redogörelse för hur en inflammation i pankreas’ cellöar uppstår. Några rader om kolhydrater i allmänhet och dextrinerat maltos i synnerhet, härvidlag.

  Om de hinner få med ett par rader om den vetenskapliga rationalen vid att bortse från uppenbara confounders vid skrivningen, skulle det vara mkt vällovligt.

  ”Forskargruppen” framstår i synnerligen tveksam tabloiddager i ljuset av det anförda. I all synnerhet efter artikelns avslutande ”Duality of interest”:

  ”M. S. Winzell is an employee of AstraZeneca.
  J. E. Foley is an employee of and holds stock in Novartis Pharmaceuticals.
  B. Ahrén is on the scientific advisory board for GlaxoSmithKline, Merck and Sanofi-Aventis, is a member of the speakers’ bureaus for Novartis and Merck and holds stock in Novo Nordisk.
  All other authors declare that there is no duality of interest associated with their contribution to this manuscript.”

  Vad kostar en själ?

  MVH

 44. 44
  Tombola säger

  @ Nyckelpigan:
  Inte oväntat – i stort sett alla som påpekar det ”farliga” med LCHF (som i detta fall inte var någon LCHF) har en dold agenda, spenatpiller eller aktier,,,,

  Verkar som om LCHF börjat påverka försäljningen rejält – många fler inom sjukvården börjar förstå att det faktiskt går att äta sig frisk,,,,

 45. 45
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 43 Nyckelpigan
  Jag säger som Tombola:”Inte oväntat..” – och det skulle inte förvåna mig det minsta om en (eller flera!) av tillsatserna fanns med just för att få det (förväntade/beställda?!) resultatet. Dessutom är praktiskt taget all soja och majs numera GMO – hur det nu kan ha påverkat resultatet?!

  Tack för den intressanta information. Min slutsats är förstås att LCHF varken bidrar eller orsakar Db.

 46. 46

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Dessutom är praktiskt taget all soja och majs numera GMO

  Jo… – Mayne – och hur många känner till att GMOvete har odlats i Sverige sedan mer än 100 år tillbaka – även om etablissemanget har kallat och kallar det för ”växtförädling”.

 47. 47

  SEB Skrev:

  Häpnadsväckande att en professor kan sätta sitt namn under detta
  En relevant fråga uppkommer omedelbart. Vem har finansierat detta?
  Kan Bo Ahren svära på att han eller studien inte har mottagit några
  som helst bidrag från läkemedelsbolag och Insulinproducenter?
  Har han dessutom haft huvet fullständigt i nattmössan så han bortser
  från alla de som numera lever sitt liv befriade från gisslet att vara
  slav under Diabetes 2 problemen ?

  Jag skickade ett mail till Bo om detta ämne torsdags – som han besvarade i fredags – och det finns i en kommentar hos Annika HÄR.

 48. 48

  Det är faktisk kolhydraterna i form av råttornas normala chow som ger dem diabetes och ö-cellskador. Man har bara aldrig fått för sig att undersöka kolhydraterns roll i utvecklingen, förrän nu for några år sedan.. Det är ganska klart.
  Leg

  https://link.springer.com/article/10.1007/s00125-007-0662-8
  Diabetologia
  July 2007, Volume 50, Issue 7, pp 1481-1489
  Development of diabetes in obese, insulin-resistant mice: essential role of dietary carbohydrate in beta cell destruction
  H. S. Jürgens, S. Neschen, S. Ortmann, S. Scherneck, K. Schmolz, et al.

 49. 49
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 46 Joseph B — Betr Vete

  Jag har länge ’vetat om vetet’ 😉 – att det varit ’manipulerat’ sedan många år (liksom tomater mm). Jag har själv varit överkänslig mot vete och trodde att jag inte tålde gluten – men det visade sig att det var proteinet i vetet min matsmältning inte tålde. Efter vad jag förstått, finns det fler proteiner i dagens vete jämfört med det vete man hade för 100 år sedan – så det kan ju isåfall vara orsaken.

  För ca 2 år sedan hittade jag ett mjöl som jag tålde – Heritage flower. Det består av 2 vetesorter som odlades i UK på 1700-talet (eller tidigare) och som några eko-odlare hade börjat odla igen.
  Jag hade bröd på matsedeln minst 2 ggr om dagen och bakade 2 ggr i veckan. Mörkt bröd blev det – tungt som en tegelsten och tufft att skära! Sedan i februari iår, har det blvit mindre efterhand. I skrivande stund är jag nere på en halv skiva om dagen och det verkar som om doften av nybakat bröd hos mig kan snart komma att vara ..ett minne blott.

  Jag hörde för många år sedan att om det gick att bjuda någon från tidigt 1900-tal på middag idag, skulle de inte kunna bedöma vad det var de åt – eftersom dagens mat har en helt annan smak än den mat man hade då!!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa