Efterlyses: Politik mot hjärtinfarkt

Debattartikel i Läkartidningen 13-14/ 2013, av professorerna Stefan Agewall, Lars Rydén, Joep Perk, Annika Rosengren, Kurt Boman, Mai-Lis Hellénius, och Inger Roos, ordf i Hjärt- och lungsjukas riksförbund.

De skriver att vi har kommit till vägs ände vad gäller att medicinskt behandla hjärtinfarkt, när den har inträffat. Det går inte att komma längre. Nu gäller det att förebygga infarkten innan den inträffar.

De listar en rad faktorer som politikerna kan åtgärda:
Bekämpa tobaksrökningen.
Öka motionsmöjligheterna.
Stimulera intaget av frukt och grönt.
Bekämpa överanvändning av socker och salt, och användning av transfetter.
”Stimulera livsmedelsindustrin ….(att minska salt och socker)…samt till en ökad medvetenhet om fettkvalitet

Mina kommentarer:
-Bättre motionsmöjligheter låter väldigt trevligt, och skulle höja livskvalitén för många. Men huruvida det skulle minska hjärtinfarktfrekvensen i befolkningen är väl inte slutligt klarlagt. Det minskar i varje fall inte överviktsfrekvensen.
-Mera grönt på tallriken – är också trevligt och gott, men om det minskar hjärtinfarktrisken i befolkningen är nog inte visat i oantastliga studier. Ett observandum är den ökade mängd besprutningsgifter vi får i oss med ett ökat intag av besprutade grönsaker.
-Mera frukt – har inte visats förbättra folkhälsan, som enskild faktor, i oantastliga studier. (Frukt innehåller nästan bara socker och vatten, och i förekommande fall besprutningsgifter)
-”Stimulera till …. en ökad medvetenhet om fettkvalitet”.

Vilken medvetenhet om fettkvalitet? Om att naturligt mättat fett är bättre än fleromättade omega-6-fetter, (Use of dietary linoleic acid...) och att margariner (som Becel och Milda) är kemiskt tekniskt processade produkter som är skadliga för all sorts hälsa?

Var kan man få fråga och diskutera frågan om vilket fett vi ska äta för hjärtats skull?
Det går åtminstone att kommentera i anslutning till artikeln.

 

Comments

 1. 1
  Kattmoster säger

  Besynnerlig inställning av forskare, att det inte går att komma längre. Antagligen är det denna inskränkta syn på tingens ordning och denna bristande nyfikenhet som gör att de inte ens kan fundera över om LCHF skulle kunna vara något. Nu finns det trots allt så många böcker skrivna av läkare och andra med relevant utbildning och kompetens som visar på vad kolhydraterna ställer till med så artikelförfattarna och andra fettskrämda kan inte ursäktas längre. De är helt enkelt inte intresserade av att ta till sig fakta.

 2. 2

  Att dramatiskt minska på föda som ger förhöjt blodsocker – skulle jag göra – ifall jag hade lidit av risk för hjärtinfarkt. Hur SVÅRT skall det behöva vara för etablissemanget att inse det ❓

 3. 3

  När det gäller frukt – häromkvällen när Vetenskapens värld handlade om fasta – så visades det att mannen som åt en frukt- och bärfrukost använde enbart skaldelen av ett äpple, slängde resten av äpplet då det endast innehöll socker. Det var bara skaldelen som innehöll några nyttiga vitaminer.

  Att han slängde resten av äpplet kan man ju förstå ur ett LCHF-perspektiv, men man kan ju undra över hur nyttig just skaldelen är med tanke på alla besprutningsgifter!

  Egna äpplen i egen trädgård är förstås att föredra om äpplen ska ätas.

 4. 4

  @ Gäst:
  Skalet är äpplets skydd mot angripare, som vill komma åt sockret och kärnorna. Där finns antioxidanterna, som reparerar cellerna vid skador från UV-strålningen, men förstås också det förstärkta skyddet, i form av bekämpningsmedel, som vi tillför. Man får köpa fläckiga och maskätna äpplen, för att vara säker på frånvaro av gifter.

 5. 5
  Anders S säger

  Det är riskfyllt att hamna på sjukhus, speciellt om man har hjärt- och kärlproblem. Bäst att äta och leva anti-inflammatoriskt.

  ”Hennes plikt att bereda plats för nya patienter på intensivvården”, säger läkaren

  https://www.svd.se/nyheter/utrikes/brasilien-synar-1-800-patienters-dod_8040562.svd

  ”Det handlar om att ge vårdpersonalen en dräglig arbetssituation”, säger Ingvar Karlsson.

  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/gamla-i-sverige-drogas-med-livsfarlig-medicin

  ”Insulinbehandling ökar dödligheten” enligt Pétur Péturssons avhandling.

  https://annikadahlqvist.com/2013/03/12/insulinbehandling-okar-dodligheten-hos-t2-diabetikerna/

 6. 6
  Patrik säger

  Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Inga uppgivna. Står det efter artikeln

  Nähä. Vi fick nyligen veta att Hellenius sitter i knät på Pfizer. Och det finns säkert mer.

  Medicinsk forskning verkar idag för ett enda syfte – att sälja piller. Och även den oberoende forskningen påverkas, för om någon sticker ut hakan är möjligheten att få framtida forskning finansierad av läkemedelsbolagen borta. Fyfan vad det stinker.

 7. 7

  @ Dacke:

  Ja, va bra uttryckt! Tänk så lätt att förstå – lite maskätna är givetvis en garanti för så gott som fria från bekämplningsmedel medan blanka felfria äpplen är bekämpade med allehanda besprutning.

  Tack.

 8. 8
  Gunnar Lkpg säger

  Det där med fettkvaliteten tror jag är viktigt. Inte bara att animaliskt mättat fett är nyttigt utan också att bra fett kommer från gräsbetande boskap, vild fet fisk, ägg som kommer från höns som får gå ute och äta också insekter och mask samt grisar som även äter en del animalisk föda.

  När kor står inne och äter spannmål, hönsen och den odlade fisken föds upp på fiskmjöl och spannmål och grisarna inte får en allsidig naturlig föda blir det sämre fetter även i dessa födoämnen.

  Det finns ju minst en till klok läkare i Västernorrland. Jenny Reimers har skrivit en hel del om bra fetter i sin bok och Annika Dahlqvist har ibland refererat till vad Jenny skrivit.

 9. 9

  Och snart kommer alla inse att största risken för hjärt och kärlsjukdommar är tand”vården”.
  Det är populärt att fylla i barnens naturlig gropar i tänderna med Tetric Evoreram som innehållen Bisfenol A (!!!)
  Någon som hört om Bisfenol A förut?
  Läs här:
  https://www.svt.se/nyheter/sverige/bisfenol-anvands-i-barns-tander
  Hur påverkar Bisfenol A hjärtat? Läs här:
  https://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=29198

  Sen har vi det där med rotfyllningar. Läs här:
  https://www.bravara.se/tandhalsa.htm

  Sen är nog orsaken till tandfissurer och rotfyllningar en konsekvens av kolhydrater.

 10. 10
  Tombola säger

  En artikel full av självklarheter men även det enkla skitsak ska ju numera hanteras av disputerade ”mullor” – det är egentligen skrattretande att en artikel som den här publiceras i en facktidning för högutbildade läkare och liknande men visar ju oxå på en stor brist – större delen av våra dietister & läkare verkar sakna i stort sett all kunskap om kost & hälsa utan verkar mest vara läkemedelsindustrins försäljare vilka arbetar efter standardiserade ”kokböcker” proppfulla med kontraproduktiva kemikalier – men vad kan man förvänta sig då det är industrin som ligger bakom större delen av innehållet i respektive utbildning – det är politisk fråga om någon – vare sig läkarnas eller dietisternas utbildning håller måttet (något som de delar med massor av andra högskoleutbildningar – det verkar som om hela landet är i ett fritt fall,,,,)

  Man kan ju undra om det är en vikande försäljning av Becel eller att ”livsstilsmottagningen” har för få kunder som gett upphov till artikeln?

  https://annikadahlqvist.com/2013/03/19/kardiovaskular-prevention-och-livsstilsmottagningar/

  Vi andra får väl fortsätta att vara våra egna ”hobbydoktorer” – det är ofta bättre att läsa och lära på nätet än att gå till en vårdcentral idag – oftast bara för att upptäcka att du kan betydligt mera än läkaren själv,,,

  Men varför inte börja med maten – alla anektdoter om tillfrisknandet genom att äta riktigt mat är nog inte tagna helt ur luften?

 11. 11
  ragnhild säger

  @ Kattmoster:
  För de vet redan = de har lämnat stadiet ”tro” = fundamentalister = svårt att komma vidare… om inte omöjligt – men det har kostnader … prestige, utestängning, hot … och så krävs där ”MOD” 😉 Om massorna lider?;…. Rädslan råder …. inte lätt vara människa …

 12. 12

  Inga jävsförhållanden sa du, Patrik! .. eller nu inga uppgivna! Synnerligen allvarligt tycker jag om nu Mai-Lis Hellenius professur är skapad av Pfizer!
  Deras åtgärdslista är väl nästan rätt, men prioriteringsordningen är helt FEL å inte ett ord om stärkelsen!!!

 13. 13
  ragnhild säger

  @ Tombola:
  Puh: Som jag skulle sagt det själva …. Grrr. och tack 🙂

 14. 14

  I den teknokrati, som vårdapparaten utgör, misstänker jag att det inte finns så mycket handlingsfrihet. För en läkare gäller att ställa diagnos, luta sig mot gällande anvisningar för vård och ta fram receptblocket. Klarar man inte själv att ställa diagnos, ska det till remiss till specialist, som ställer diagnos och lutar sig mot…

  Hittar man inga bra förklaringar är nödutgången psykiska problem.

  Snälla Annika, Säg att jag har fel!

 15. 15
  Tombola säger

  Dacke Skrev:

  I den teknokrati, som vårdapparaten utgör, misstänker jag att det inte finns så mycket handlingsfrihet. För en läkare gäller att ställa diagnos, luta sig mot gällande anvisningar för vård och ta fram receptblocket. Klarar man inte själv att ställa diagnos, ska det till remiss till specialist, som ställer diagnos och lutar sig mot…

  Hittar man inga bra förklaringar är nödutgången psykiska problem.

  Snälla Annika, Säg att jag har fel!

  Fibromyalgi var väl länge en psykisk åkomma?

  Och hur var det egentligen med hysteria?

 16. 16
  Konsument säger

  …”• Stimulera livsmedelsindustrin till att minska tillsatser av salt och socker i matvaror samt till en ökad medvetenhet om fettkvalitet.”…

  Varför ska vi ha en livsmedelsindustri som processar maten?
  Måste vi inte fastställa fettkvalitén, dvs att margarin och dåliga matoljor går bort? Likaså måste smakämnen, färgämnen, aromämnen och andra fejkade ämnen bort.

  Jag förstår inte hur det ska gå till att stimulera livsmedelsindustrin att minska tillsatser av salt och socker. Just salt och socker är ju en förutsättning för processad mat, annars skulle den processade maten vara helt smaklös eftersom den innehåller sämre råvaror.

  Man lär i storköksmat utesluta salt med jod eftersom jod ger bismak.

  Jag tror inte att det finns politiker som är kunniga nog att avgöra matens kvalité. Vad kan menas med ”Stimulera livsmedelsindustrin”? Ekonomiska stimulansbidrag? Bättre råvaror kanske!

 17. 17
  Jan-Erik S. säger

  Annika!
  Går ju inte att kommentera i Läkartidningen!
  Självklart går det för Dig men inte för oss andra.

  Vore på sin plats att du ger Din kommentar…jag får ju inte…är ju bara civilingenjör.

 18. 18

  @ Jan-Erik S.:

  Flertalet av undertecknarna är okända för mig, så jag tänkte att man kunde söka lite information. Förutom att han är läkare så är Kurt Boman en företagsutvecklare och återfinns bl a på Svenskt Näringslivs hemsida:
  https://vasterbottens-lan.svensktnaringsliv.se/kurt-boman

  Han blev nominerad till Årets mest företagsamma år 2012. I Västerbotten.

  Han har en bra inställning till läkemedelsbehandling – Våga avsluta onödig behandling:
  https://www.sbu.se/sv/Vetenskap–Praxis/Vetenskap-och-praxis/2147/

  …”- Om vi avbröt alla onödiga behandlingar, skulle patienterna må bättre och kostnaderna minska dramatiskt, säger professor Kurt Boman, överläkare på medicin-geriatrikkliniken vid Skellefteå lasarett.

  I dag kan ineffektiv eller överspelad behandling fortgå år efter år. Trots att sådan behandling både kostar stora belopp och kan skada patienten, tar ingen ansvar för att ompröva handläggningen.”…

 19. 19

  @ Tombola:
  Med hysterus var det en gång så att det var namnet på livmodern. I den tidens föreställningsvärld flöt livmodern runt i kvinnan tämligen okontrollerat, och orsakade olika hysteriska fenomen. Som tur är vet man lite bättre nu! Min referens är en välrenommerad gynekolog.

 20. 20

  @ Dacke:
  Fast riktigt så var det inte. Se Länken!

  https://en.wikipedia.org/wiki/Female_hysteria

 21. 21

  Jävsförhållanden enligt Läkemedelsverket: 2005
  Såväl Kurt Boman som Annika Rosengren har år 2005 uppgivit jävsförhållanden till olika läkemedelsbolag. Även så Lars Rydén.
  https://www.lakemedelsverket.se/upload/halso-och-sjukvard/behandlingsrekommendationer/hjartsvikt_javsdeklaration.pdf

 22. 22

  Professor Annika Rosengren har band till Astra Zeneca, MSD, Pfizer.

  Smart att tala om FETTKVALITET. Det kan ju var och en tolka som man vill. Jag har lyssnat på många dietister under de senaste åren och jag ser en glidning från att explicit tala om fleromättde fetter till att tala om mjuka och hårda fetter till att numera tala om RÄTT FETTKVALITET. Men frågar man vad som är bra fettkvalitet så handlar det om fleromättat fett.

 23. 23

  Undrar om det är så att seniorprofessorer, som inte längre är i tjänst håller på att utveckla privat företagande i hjärthälsans problematik. Eget företagande har ju ingen åldersbegränsning.

 24. 24
  Dennis säger

  Magsår var ju psykiskt under lång tid. Elöverkänslighet finns ännu inte som diagnos trots att det finns 30-40 tusen som har påtagliga symtom som begränsar livet.
  Det är industrin och näringslivet som ska ge tillstånd för diagnoser som kopplas till arbetsskador e.t.c.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Jan-Erik S.:
  Jag har skrivit en kommentar till debattartikeln, men den ska säkert godkännas innan den kan tas in, och det blir väl under nästkommande vardag, alltså på tisdag, som det kan ske.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Dacke:
  Ja läkarjobbet är idag till stora delar ett ”kokboksjobb” där man ska identifiera ”riskfaktorer” och skriva ut mediciner enligt alla riktlinjer uppifrån professorerna, som i sin tur är starkt influerade av finansiering från läkemedelsföretag.
  Och läkare är som alla andra beroende av ett jobb för att försörja sig, och då går det inte att vara för oppositionell mot de centrala direktiven, om man ska ha jobbet kvar.

 27. 27

  Bra ifrågasättanden Annika!

 28. 28
  Erling säger

  @ Annika Dahlqvist:
  25
  Se också gärna vår kommentar nr 3 i läkartidningen!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa