Insulinbehandling ökar dödligheten hos t2-diabetikerna

Pétur Pétursson vid Sahlgrenska Akademin har gjort en studie 2012:
Aspects of Abnormal Glucose Regulation… (Sammanfattning på svenska) där han visar att diabetes och dåligt sockerläge medför kraftigt ökad risk för hjärtsjukdom och död. Insulinbehandling ger en oberoende ökad risk för förtida död för typ 2 diabetiker.

”Slutsatser
Dessa observationsstudier visar att störningar i sockeromsättningen är vanliga och predikterar sämre prognos bland patienter med olika manifestationer av kranskärlssjukdom. Även prediabetes och högt blodsocker i samband med insjuknande i AKS (akut kranskärlssjukdom) förefaller vara förknippade med ogynnsam prognos. Insulinbehandling hos patienter med typ 2 diabetes som genomgått kranskärlsröntgen predikterar långtidsdödlighet även efter att hänsyn tagits till andra sjukdomar. Eventuellt orsakssamband återstår att fastställa.”

Kommentar:
Många forskningsstudier, tex Karlshamnsstudien, visar att diabetiker som däremot äter lågkolhydratkost förbättrar sin hälsoprognos.

 

Comments

 1. 1

  Egentligen är det där exakt detsamma som stod i läkarböckerna på 60-talet. Dvs. D 2:or kunde ändra sin kost eller börja med läkemedel och redan då visste man att nackdelen var senkomplikationer som det då kallades.
  Lite svagt på ett sätt att en sådan här studie kommer först nu…….
  Nåväl, bra att den kom!

 2. 2
  Tombola säger

  Detta var knappast några nyheter, det finns väl redan statistik över förkortad livslängd för diabetiker framtagen och det blir väl knappast bättre om man drar på sig ytterliggare sjukdomar?

  Men naturalförloppet med den nästan oundvikliga insulinbehandlingen efter 8 – 10 år efter att diabetesen har brutit ut går ju att undvika med LCHF – idag är det väl knappast någon diabetiker som inte känner till detta men många väljer trots det att fortsätta äta som de alltid har gjort, billiga, snabba kolhydrater i form av pasta, vitt bröd, godis, öl och väljer således hellre att bli allt sjukare istället för att friskna till – jag ser massor med sådana här människor omkring mig,,,,

  Problemet är nog istället att det verkar vara en trend att sätta in insulin redan från början, i vissa ”hopplösa” fall kan det nog vara motiverat men det verkar som om trenden går åt att det regelmässigt sätts in mycket tidigt vilket gör att de egentliga orsakerna till diabetesen aldrig åtgärdas!

  Och en redan överviktig går som regel upp 5 – 10 kg på en frikostigt inställd insulin på ett par månader,,,,

  Men jag tror det här kommer att ändra sig – idag jobbar flera seriösa diabetesföreningar aktivt med LCHF och livsstilsförändringar och tvärtemot vad som konstaterats tidigare så hjälper motion om den utförs på rätt sätt,,,,

  https://diabetesdoc.bloggsida.se/motion/easd-berlin-dag-3-att-valja-ratt-motion

  Och att få ordning på en skenande glykoneogenes genom olika typer av fastor är nog inte omöjligt – men det kräver ofta för mycket av folk i allmänhet skulle jag tro – men på många amerikanska siter nämns siffran att en fettlever kan återställas till 80 – 90% – det kommer nog hit oxå skulle jag tro men kanske bara passar de riktiga entusiasterna och inte folk i allmänhet?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Tombola:
  Det förekommer inom professionen (läkarkretsar) en massiv propagande (säkerligen initierad av insulinproducenter) om att tidig insättning av insulin till t2-diabetiker är bra.
  Denna forskning visar att insulin till t2-diabetiker försämrar deras långtidsprognos.
  Högt blodsocker är självklart inte heller bra. Det ger att lågkolhydratkost, LCHF, är den behandling som diabetiker bör följa om de önskar en bra hälsoprognos.

 4. 4
  Tombola säger

  3@ Annika Dahlqvist:

  Anade att det är en ny trend detta att sätta in insulin tidigt,,,,

  Det skulle inte förvåna mig om insulintillverkarna försöker kompensera sig för att LCHF medför ett lägre behov av insulin.

  Och så har vi ju de seriösa diabetesföreningarna med ssdf i spetsen som oxå upplyser om LCHF,,,,

  Bagerierna känner ju av en minskad brödförsäljning på grund av LCHF så varför inte,,,,

 5. 5

  Alla seriösa läkare borde informera sina typ-2 patienter om hur verkligheten ser ut och vilka konsekvenser patientens val kan medföra för den långsiktiga hälsan

  Alt 1 Käka som vanligt och medicinera eller tom spruta in insulin och delta i ”naturalförloppet”
  Dvs i klarspråk
  Du dör 5-15 år i förtid

  Alt 2 Käka Lchf så du behöver färre eller inga mediciner och lev 5-15 år längre än en normalkostare

  Summa summarum
  Din kost kan påverka din livslängd med hela 10-30 år

  Vem av dom som får sig den sanningen till livs skulle inte sätta sig ner och på allvar fundera över sina kostval?

 6. 6
  Ann Kristin säger

  Jag har två bekanta, den ena bara 45+, som hellre äter Metformin än provar lchf. Man kan inte annat än så frön

 7. 7

  ”Insulinbehandling dödsorsak”. Det var väl inte så det var tänkt!!
  https://friskadiabetiker.se/2013/02/12/insulin-mot-diabets-typ2-livsfarligt/
  samt flera vidareförande länkar.

  Chockerande!

  Mats J C Wiman
  Lyckosam, frisk diabetiker

 8. 8
  Tombola säger

  Ann Kristin Skrev:

  Jag har två bekanta, den ena bara 45+, som hellre äter Metformin än provar lchf. Man kan inte annat än så frön

  Nu är det inte helt säkert att din bekanta slipper Metforminet även om de går över till LCHF men de slipper troligen undan naturalförloppet vilket som regel kräver insulin efter 8 – 10 år,,,,

  Och om problemet innebär övervikt får de en chans att rätta till det i tid – inget annat är så effektivt som att minska vikten vid T2 – går det så långt att de får insulin blir det mycket svårare att minska vikten,,,

  Men detta är inget ovanligt – att folk hellre fortsätter att äta mest av det som gjort dem sjuka hellre än att byta livsstil – 80% av de diabetiiker T2 som jag känner till fortsätter som om inget hänt – enstaka fall till och med genom att dricka 2 – 3 liter Coca Cola om dagen – det går inte att göra något åt dessa människor om de inte själva vill,,,,

  Men en del av problemet består av ”glättigheten” hos sjukvården som i de flesta fall uppmuntrar folk att fortsätta äta som vanligt – detta legitimerar en fortsatt dålig livsstil hos diabetikern,,,,

  Vi som är här på detta forum har som regel inga problem med att äta LCHF – när jag själv började med LCHF innebar det att jag äntligen fick äta den mat jag egentligen velat ha i hela livet men som myndigheterna varnat oss för,,,,

 9. 9

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det ger att lågkolhydratkost, LCHF, är den behandling som diabetiker bör följa om de önskar en bra hälsoprognos.

  VÄL TALAT

 10. 10

  Tack och lov att då att jag som frisk diabetiker äter lchf. Önskar och jobbar för att fler ska gå över till den kosten.

 11. 11

  Kunde inte låta bil att reagera lite på ordet ”långtidsdödlighet” .. 😉

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Jag tror att du har alltför rätt.

  Man skulle ju kunna tro att forskare skulle vara mer förnuftiga än andra men det verkar inte vara så för jag har en bekant T2 som inte är det minsta intresserad av att göra något annat än att äta det som dietisterna uppmanar till dvs. fortsätta äta som vanligt och ta mediciner för att överleva. Min bekant är dessutom bypassad för många år sedan och han ligger nu återigen lite risigt till och man tycker att han borde vara lite intresserad av forska lite på sin egen sjukdom.

  Och om inte ens personer som är illa däran hälsomässigt i det metabola syndromet och personer som dessutom lärt sig att forska ids bilda sig en egen uppfattning så är det förstås lätt att börja tvivla på människors förnuft över huvud taget.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa