Kardiovaskulär prevention och ”Livsstilsmottagningar”

Blogginlägg av Ralf Sundberg.
Professor Mai-Lis Hellenius är alltså anställd på Läkemedelsföretaget Pfizers sponsrade Livsstilsmottagning på Karolinska Universitetssjukhuset. Syftet med det, från Pfizers sida, är självklart att sälja mer av Pfizers preparat. ”Livsstilssköterskor” får till uppgift att ”titrera ut” dosering av läkemedel så att målvärden av blodfetter , blodtryck och blodsocker uppnås. Många sjuksköterskor har ännu mindre av sund skepsis mot läkemedel, än läkare, och titrerar glatt upp läkemedlen till höga doser.

Allt medan patienterna förtvivlat försöker äta fettsnålt och kalorisnålt, och springa mer.

 

Comments

 1. 1
  Helena Hesselmark säger

  I Vetenskapens Värld på SVT ställde livsstilsprofessor Maj-Lis Hellenius diagnos på mig. Jag var ett av dessa undantag ”som man alltid stöter på”…………………..

  Jag hade lyckats gå ner 40 kg och kunna sluta med 70 IE insulin. Nu mer än 6 år senare, efter start med LCHF, är jag fortfarande normalviktig diabetiker typ 0.

  Sådan tur att professor Maj-Lis Hellenius och jag aldrig kommer att stöta ihop.
  Det hade nog resulterat i själsliga blåmärken.
  Helena Hesselmark
  Kitabu

  https://www.youtube.com/watch?v=St2EewIniXs

 2. 2
  Tombola säger

  @ Helena Hesselmark:

  Märkligt nog verkar det som om undantag som dig är särskilt vanliga bland oss som äter LCHF,,,,

 3. 3

  Annika!

  Ignorera Hellenius och gänget.

  Deras livslögn och stora misslyckande är att de valt fel sida och inte fått samma genomslag och gehör som du!

 4. 4

  Ralf Sundberg föreläser 04-22 i Kristianstad. Ämne boken Forskningsfusket,
  kl 1830 vid biblioteket (Musik i Syds lokal vid cafeterian)
  Arrangör TF Kristianstad.

 5. 5

  Det finns endast en metod att motarbeta denna misinformation; att tillräckligt många visar att deras egna tester och erfarenheter av lchf-liknande modeller fungerar – nästan alltid! ” Bara det är en sensation. Tror f.ö. att ”vanligt folk” är idag så välutbildade att de inte går på vad som helst. Av naturen har jag varit skeptisk och det har lett till att jag idag vid snart 67 år har super fysik och inte använder några som helst mediciner trots att vårdcentralens läkare, hjärtspecialister och andra anser annorlunda. Jag är endast en av 100.000-tals som finner att man kan leva utan dagens rekommendationer (gårdagens senaste råd) men framtidens kunskap. Läkemedels- och livsmedelsindustrins anvisningar har inte visat sig vara effektiva eller ens trovärdiga.
  …säger en som varit dem trogen i 40 år men äntligen är frisk.

 6. 6
  KickAnn säger

  Funderar på hur man kan göra för att samla information om alla dessa (f d?) diabetiker som har kunnat skära ner på medicinering och fått andra hälsofördelar genom att skippa kolhydraterna med LCHF-kost? Starta en hemsida? En blogg? Annikas blogg? Ett inlägg i Annikas blogg?

  Det skulle ju vara så intressant att veta och visa fram för alla dessa förståsigpåare som hävdar att sådana historier är enstaka undantag såsom Helenas här ovan!

  Kanske kunde man ställa ett antal frågor som besvarades direkt i kommentaren och sedan kunde den som skriver kunna gå med på att bli kontaktad för fler frågor genom den (för bloggens besökare hemliga) e-postadress som anges innan personen postar sin kommentar?

  Annika, finns det möjligen några medel i din stiftelse som skulle kunna hjälpa till att finansiera utformningen av en sån här ”ministudie” och sedan ställa samman resultaten?

  En annan idé är att skapa en Facebook-grupp i samma syfte…

  Sanningen om att lågkolhydratkost fungerar måste fram och inte bagatelliseras som ”undantag” av Hellenius eller andra bakåtsträvare!

 7. 7
  Kattmoster säger
 8. 8
  Dennis säger
 9. 9

  I dagens tv-program med Malou efter Tio har vi nu snart den stora äran att få ta del av Stefan Rössners matmyter!

 10. 10

  @ Vän:

  Du hann före mig, så jag får bidra med kl 10.59

 11. 11
  Lennart N. säger

  Som tidigare anställd på ett läkemedelsföretag kan jag bara bekräfta att så här är det. Som lojal medarbetare ser man det egna företagets produkter som en skänk till mänskligheten. Någon kritisk granskning utifrån Ralph Sundbergs beskrivning gör man bara inte. Det finns inte på kartan och det är inte av cynism eller elakhet man undviker detta utan det ligger i systemet och i kulturen på företaget att inte ifrågasätta. Så här är det för alla företag som marknadsför sina produkter på en konkurrensutsatt marknad och läkemedelsföretagen är inget undantag. Eftersom ingen ”vanlig” försäljning sker av receptbelgda preparat så gäller det naturligtvis att knyta upp läkare, forskare och numera också apotekspersonal till den egna verksamheten. Detta kunde tidigare göras med diverse mutor men sedan ett antal år tillbaks har denna typ av riktade ”benefits” blivit allt svårare på grund av ändrad lagstiftning och har idag i princip upphört. Att styra om marknadsföringsbudgeten till institutioner som bedriver oberoende forskning och som skall verka för allmänhetens bästa är då en fortsatt framkomlig väg att påverka försäljningen. Vad institutionerna gör med pengarna och materielet bryr sig företaget officiellt inte om men i bakgrunden är man naturligtvis angelägen att styra upp så att man får ”return of investment”.

  Som enskild medarbetare ser man inte konsekvenserna av detta utan det är först som avprogrammerad före detta anställd som man har möjlighet att börja ifrågasätta utifrån helt andra perspektiv.

  Kan slå vad om att Annika genom åren fått besök av ett stort antal ”smörgåsnissar” som velat få henne att förskriva div. olika fantastiska preparat under förespegling att besöket handlar om t.ex. ”utbildning”? 🙂

  Jag vill till sist understryka att det finns läkemedel som är helt nödvändiga för att hålla div. sjukdomar under kontroll och det kommer hela tiden nya som är bättre avs. biverkningar m.m. vilket naturligtvis legitimerar en viss form av marknadsföring. Däremot kan vi som äter LCHF-kost troligen lägga flera vanliga sjukdomar och ”tillstånd” bakom oss som för andra kräver medicinering.

 12. 12

  Om en stund börjar i tv4 ”Efter tio”. Stephan Rössner kommer dit och ska ”avliva myter”. Det handlar om socker, salt, vetemjöl m.m. Tänk om han ändrat sig och säger att hallonbåtar är giftigt…

 13. 13
  Konsument säger

  Det är förskräckligt vilken tilltro media sätter till Stefan Rössner!

 14. 14

  13 Konsument

  Jag håller med dig men han har kanske ett helt koppel lojala lobbyister kring sig…

 15. 15
  Tombola säger

  Dennis Skrev:

  Dr Mercolas senaste om Statiner.
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/03/20/statin-tv-ads.aspx?e_cid=20130320_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20130320

  Ur texten,,,,
  ”According to the latest statistics from the Kaiser Health Foundation,7 the average American aged 19 to 64 now takes nearly 12 prescription drugs. The average senior is on 28.”

  Än så länge är det inte lika illa här men det är många som äter just runt 10 piller om dagen – ofta statiner och någon blodtrycksmedicin som höjer blodsockret. Som lök på laxen tar de insulin i enlighet med naturalförloppet vilket garanterat håller dem rejält överviktiga samtidigt som deras blodtryck slår nya topprekord för varje år,,,,

  Att äta LCHf kan man ju inte göra, hur skulle man överleva utan potatis, semlor, vitt bröd och annat av livets absoluta nödvändigheter?

  Och inte kan vi skylla på SLV´s kostråd – dessa människor äter betydligt sämre än Livsmedelsverkets rekommendationer!

  Ofta är dessa personer mer eller mindre ”levande döda” av alla biverkningar och övervikt – och det är inga gamla människor det handlar om,,,,

  1) Vad är det för några ”läkare” som ordinerar all denna, ofta kontraproduktiva smörja – de borde fråntas legitimationen omedelbart!

  2) Hur korkade är folk som aldrig ifrågasätter nyttan alla dessa piller utan lydigt äter dem år efter år trots att de blir allt sjukare och sjukare, inte på grund av sina ursprungliga problem utan av alla piller,,,,

  Ja – det är ju verkligen tur att vi har dietisterna som genom sina kostråd garanterat håller folk sjuka så att de kan få en orsak att få en remiss till en livsstilsmottagning,,,,,

 16. 16

  Ett litet tips till Professor Göran, om han ytterligare vill vädra sina kunskaper i det vackra franska språket:

  Bokens Författare: Dr Michel de Lorgeril, Titel: Prévenir l’infarctus et l’accident vasculaire cérébral.

  Teman: Nutrition och livsstil, som skyddar ert hjärta och era artärer, 30 års forskning översatt till praktiska rekommendationer, Användbara läkemedel och sådana, man bör undvika.

  Författaren står bl a bakom Lyon-studien, där man studerade Medelhavskostens inverkan på sekundärpreventionen vid hjärtinfarkt.

 17. 17
  Tombola säger

  EvaLi Skrev:

  13 Konsument

  Jag håller med dig men han har kanske ett helt koppel lojala lobbyister kring sig…

  Rössner har tid och genererar med sina råd sannoligt många nya sjukdomsfall vilket på sikt ökar intresset för dynga i form av Anna Skippers program, fråga hittepådoktor hit & dit och så vidare,,,,

  Buisness as usual!

 18. 18
  Tombola säger

  Dacke Skrev:

  Ett litet tips till Professor Göran, om han ytterligare vill vädra sina kunskaper i det vackra franska språket:

  Bokens Författare: Dr Michel de Lorgeril, Titel: Prévenir l’infarctus et l’accident vasculaire cérébral.

  Teman: Nutrition och livsstil, som skyddar ert hjärta och era artärer, 30 års forskning översatt till praktiska rekommendationer, Användbara läkemedel och sådana, man bör undvika.

  Författaren står bl a bakom Lyon-studien, där man studerade Medelhavskostens inverkan på sekundärpreventionen vid hjärtinfarkt.

  En sammanfattning på max en halv A4 skulle sitta fint – mer brukar inte behövas när man tagit bort allt onödigt,,,

 19. 19

  @ KickAnn:

  Mats Wimans blogg ”Friska diabetiker” finns, det är en bra början:
  https://friskadiabetiker.se/

 20. 20
  Konsument säger

  EvaLi Skrev:

  13 Konsument
  Jag håller med dig men han har kanske ett helt koppel lojala lobbyister kring sig…

  Han är ju inte längre i tjänst, han är pensionerad, representerar inte alls den sk överviktsenheten, som jag dessutom tror är nedlagd numer?

 21. 21

  @ 20 konsument

  Om det du säger är sant, varför står han då och lyssnar på Malou´s presentation utan att tala om att han inte längre…? Någon som verkligen vet borde upplysa Malou om det tycker jag. I övrigt ”svajade” han lite om socker o mjöl men mättat fett är han fortfarande vettskrämd för – SUCK! …och så fick han lite gratis-reklam för nya onödiga boken…

 22. 22
  Konsument säger

  @ EvaLi:
  Jovisst svajade han ganska mycket. Surrade. Min tolkning är att om man svajar tror man inte riktigt på vad man själv säger. Pinsamt. Myter om mat! (Han glömde helt bort naturligt fett, han påstod inte ens att det skulle vara farligt).

  Socker:
  Han sa, socker behöver man inte, men det finns ju överallt! Det kunde möjligen vara dåligt för vissa extra känsliga och möjligen för barn med bokstavskombinationer. Juice är ju bara sockervatten och inget vi behöver.

  Mjöl:
  Han sa, vitt mjöl – ”klistret” var väl inte så bra? Eller vad sa han?
  Malou mådde i alla fall bättre utan mjöl.

  Salt:
  Han sa, industrin skär ner på saltet, men det salt som finns i industrimat räcker, man behöver inte salta själv.
  Min kommentar: Vi som äter enligt LCHF äter inte industrimat. Man kan dock undra varför industrin saltar maten så mycket i industrimat!!!

  Kött:
  Malou nämnde något om att japaner som flyttar till USA och äter hamburgare får ibland tarmcancer.
  Han sa, kött är ju inte bara biff, rent rött kött! Det fanns ju en massa annat i t ex hamburgare, t ex fett.

  Laktrits:
  Han sa, att det brukar vara något gravida längtar efter, men det går över.

  Mjölk:
  Han sa, något om kalvar och tillväxt. Och något om åderförkalkning?

  Tranbärsjuice:
  Han sa, att det inte bara var flum!

  Lök:
  Han sa, något om lök I öronen?

  Choklad:
  ???

 23. 23
  Spanstind säger

  Less på hallonbåten. Att trots ett kvartsekels konstant misslyckande anlitas som
  sakkunnig är väl ändå lite märkligt. Inom vilket annat gebit vore detta möjligt?

 24. 24
  Tombola säger

  Konsument Skrev:

  @ EvaLi:
  Salt:
  Han sa, industrin skär ner på saltet, men det salt som finns i industrimat räcker, man behöver inte salta själv.
  Min kommentar: Vi som äter enligt LCHF äter inte industrimat. Man kan dock undra varför industrin saltar maten så mycket i industrimat!!!

  Salt binder vatten i produkterna vilket ökar vikten, för att neutralisera saltet sockras produkten – ett förbannade lurendrejeri på ren svenska – som konsekvens blir ofta lågprisvaror dyrare efter ”avvattning” än den från början dyraste varan – gäller för kyckling o s v,,,,

 25. 25
  Sten Norgren säger

  Se bara på kassler som sälj så billigt tom halva priset mot sidfläsk som även det är manipulerat genom sockersaltning så det kokar innan det går över i stek fasen och det blir bruna klumpar av kemikalieresterna som kokat ur. Då är det man köpt bara hälften av det man betalat för. Mitt tips är att gå till charken och beställ en hel sida av färskt sidfläsk som avhämtas senare och det till ett billigare pris, dessutom rent från kemikalier och framför allt är färskt. det rimmade kan vara flera månader upp till år innan det hamnar på charkdisken.

 26. 26

  Rössner drog sig inte ens för att hala upp att det finns transfett i mjölk och jämställa det med industriellt transfett (som förstås bluddrades kring, lika mycket som kring allt annat). Han har en ny bok att sälja och lydigt ställer sig alla program i kö för att lyssna på hans dravel – inte en enda journalist kommer att ställa en enda kritisk fråga om dessa ”myter” han nu påstår sig avslöja genom att luta sig tungt mot ett mytpaket utan motstycke i sjukdomsframkallarbranschen. Varför skulle han påpeka att hans överviktsenhet lades ner när han blev emeritus (dock utan andra verkliga meriter än en sunkig karriär som stand up-komiker på allsköns konferenser och en hel hög med böcker som bygger på självförhärligande och hälsovådliga men ekonomiskt lönsamma myter), det låter ju snyggare om det verkar som om han fortfarande är verksam ”på riktigt” som överläkare. Han kanske inte ens är medveten om att enheten transformerats till ”Livsstilsmottagning” och fått nya finansiärer med nya förväntningar på resultat.

 27. 27

  Tur att Annika, Andreas, Ralf Sundberg, Sten Sture m.fl. finns!

  Med anledning av att läkemedelsföretaget Pfizer finansierat Karolinskas ”livsstilsmottagning” har kostdoktorn skickat ett öppet brev med frågor till Mai-Lis Hellénius.

  ”Hej Mai-Lis!
  Det har kommit till min kännedom att läkemedelsföretaget Pfizer finansierat din livsstilsmottagning på KI:
  Karolinskas och Hellenius livsstilsmottagning betalas av Pfizer!
  Jag skulle gärna vilja ha en kommentar av dig kring detta. Specifikt undrar jag:
  1. Finansierar Pfizer fortfarande livsstilsmottagningen helt eller delvis?
  2. Om ja, varför nämns inte detta på mottagningens hemsida?
  3. Har Pfizer på något sätt varit inblandad i din så kallade ”livsstilsprofessur”? Har Pfizer ekonomiskt stött professuren nu eller tidigare?
  Jag anser att allmänheten förtjänar svar på ovanstående frågor som naturligtvis påverkar trovärdigheten.
  Ovanstående mejl publiceras som öppet brev på Kostdoktorn.se.

  Med vänlig hälsning,

  Andreas Eenfeldt
  http://www.kostdoktorn.se

  Nog känns det som om en ”övergripande LCHF-hand” som kan klämma åt bl.a. Maj-Lis ohederliga verksamhet snart måste till Ett är säkert, starkast vinner kampen 😉

 28. 28
  Spanstind säger

  Mai-Lis och co har blickarna på sig mer än förr. Känns nog inte helt bekvämt.
  Vore välkommet med ett väl underbyggt ” Uppdrag granskning ” tycker jag nog.
  Lite förvånande att detta inte redan skett – ett liknande smörgåsbord av forskningsfusk, falsarier
  o s v är väl svårt att hitta?

 29. 29

  Visst är det märkligt att Hellenius et con sortes, inte granskas av ett helt koppel vetenskapsjournalister i alla tänkbara media. Rössnerinslaget finns nu som eget klipp på Efter tio.s hemsida.

  En erbarmlig smörja är det.

  Desto roligare då med detta inslag från en kristen TV-kanal i USA (där det enda lite fadda är att man säger att man vet vilka fetter som är bra om man bara lär sig att det är de som är ”gjorda av Gud”. Vi i vår sekulariserade värld, skulle väl välja att tala om naturliga fetter istället. Men visst drömmer man om den dag då ett inslag som detta (men med svensk stil) skulle vara möjligt i public service-TV.

  https://youtu.be/AwkBB2Z6914

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 KickAnn:
  Man kan rapportera alla sina hälsovinster till min blogg och till Andreas blogg. Det finns också en särskild sida att rapporttera diabetesvinster till https://friskadiabetiker.se/
  Jag hade förut en forskningsfond, men den lade vi ner 2011 pga dåligt inflöde. Det finns en forskningsfond i USA som ska inrikta sig på lågkolhydratkost: NuSI https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/9706/Nu-startar-NuSi-en-forskningsstiftelse-om-kost-av-Gary-Taubes-Peter-Attia.aspx, dit man kan skänka pengar till forskning.

 31. 31

  Hemskt att de ska vara köpta inom vården. Både läkare och sköterskor…

 32. 32
  ragnhild säger

  @ YRC:

  Halleluja 🙂 Tack for det ”klippet” – flera med der på You Tube, bl.a. Uffe Ravnskov.

  ”Var inte rädda för det naturliga mättade fettet — som det i ekta smör/meierismör, H-mjölk bl.a.

  Oi, nu tid för undersöka mitt ”fluffiga” LDL (fluffig som ” bommulsdotter” – 3 år med absolut bra lchf skulle väl ha någon betydelse…. O´la,la.. 😉 Och lite bidrag i syfte ”skubba Pfizers” af banen ställer man gärna upp med/på ………

 33. 33
  Konsument säger

  Konsument Skrev:

  @ EvaLi:
  Jovisst svajade han ganska mycket. Surrade. Min tolkning är att om man svajar tror man inte riktigt på vad man själv säger. Pinsamt. Myter om mat! (Han glömde helt bort naturligt fett, han påstod inte ens att det skulle vara farligt).
  Socker:
  Han sa, socker behöver man inte, men det finns ju överallt! Det kunde möjligen vara dåligt för vissa extra känsliga och möjligen för barn med bokstavskombinationer. Juice är ju bara sockervatten och inget vi behöver.
  Mjöl:
  Han sa, vitt mjöl – ”klistret” var väl inte så bra? Eller vad sa han?
  Malou mådde i alla fall bättre utan mjöl.
  Salt:
  Han sa, industrin skär ner på saltet, men det salt som finns i industrimat räcker, man behöver inte salta själv.
  Min kommentar: Vi som äter enligt LCHF äter inte industrimat. Man kan dock undra varför industrin saltar maten så mycket i industrimat!!!
  Kött:
  Malou nämnde något om att japaner som flyttar till USA och äter hamburgare får ibland tarmcancer.
  Han sa, kött är ju inte bara biff, rent rött kött! Det fanns ju en massa annat i t ex hamburgare, t ex fett.
  Laktrits:
  Han sa, att det brukar vara något gravida längtar efter, men det går över.
  Mjölk:
  Han sa, något om kalvar och tillväxt. Och något om åderförkalkning?
  Tranbärsjuice:
  Han sa, att det inte bara var flum!
  Lök:
  Han sa, något om lök I öronen?
  Choklad:
  ???

  Här finns programklippet med Stephan Rössner:
  https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/professorn-dödar-myter-om-salt-mjöl-och-socker-2307139

 34. 34
  Tombola säger

  Svajigt?

  Han verkar ha tacklat av helt och hållet, känner han inte till att Överviktsenheten där han tillbringade mesta tiden med sina misslyckanden är nedlagt och att han själv numera är pensionär?

  Fast jag måste ändå tycka att detta var en av hans allra bästa framträdanden någonsin, ett eller två år till och han är på topp!!!

 35. 35
  KickAnn säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Ja, friskadiabetiker.se är bra men jag efterfrågar mer att de rapporter om hälsovinster som kommer in också ska bearbetas så att statistik skulle kunna sammanställa utifrån det. Annars är risken att de bara stannar vid att bli ”anekdoter” som forskarna rynkar på nästan åt och inte tar på allvar.

  Synd att din forskningsfond inte finns kvar för det skulle nog inte skada om det fanns lite tid och resurser till att genomföra en sån här studie på ett seriöst och trovärdigt sätt.

 36. 36
  Kattmoster säger

  @ KickAnn:

  Även om man bearbetar rapporterna så att man kan framställa statistik kommer forskarna ändå att rynka på näsan. Den statistiken kommer – vilket också är helt korrekt – inte att ha något vetenskapligt värde.

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  @ 35 KickAnn:
  Det är många LCHF-are under åren som har funderat på att göra statistik på LCHF, men jag tror att det har stupat på PUL, personuppgiftslagen. Om det ska vara något värde så måste man ha personuppgifter med, och då går det inte ihop med lagen.

 38. 38
  Tombola säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 35 KickAnn:
  Det är många LCHF-are under åren som har funderat på att göra statistik på LCHF, men jag tror att det har stupat på PUL, personuppgiftslagen. Om det ska vara något värde så måste man ha personuppgifter med, och då går det inte ihop med lagen.

  Jag tror inte alls att det stupar på PUL – det är inte ok att upprätta register hur som helst men varför skulle det vara ett hinder om folk som lämnar uppgifter ger sitt medgivande?

  Däremot tror jag inte att ett sådant register behövs – det är bättre att lägga energin på att sprida fördelarna med riktig mat istället för att omvända diverse profosser vars dolda agendor till varje pris vill undvika LCHF då det stör deras verksamhet oavsett om det är läkemedelsfinansierade ”livsstilsmottagningar”, spenatpiller eller aktier inom fetmakirurgin,,,,

  ”Vanligt” folk märker oftast stora skillnader efter bara några dagar, som regel brukar det vara en bättre fungerande mage som visar sig först,,,,,

  LCHF som livsstil gäller nog för cirka 20% av landets innevånare – säkert har det påverkat minst 50% av befolkningen som troligtvis lägger mera intresse för maten nu än tidigare.

  Och bagerier, resturanger och tillverkare av lightprodukter känner av LCHF-rörelsen och det kommer oxå läkemedelsbranschen att göra oxå.

  Själv tror jag att LCHF är mer eller mindre självgående – det var länge sedan som antalet anhängare passerade det kritiska antalet – nu pratas det på många arbetsplatser och spridningen går mer eller mindre av sig själv,,,,

  Nästa stora insats för folkhälsan tror jag är att styra upp missbruket av läkemedel, efter att ha försökt sätta mig in i användandet av blodtrycksmedicin och statiner kan jag bara konstatera att de flesta som tar dessa ”mediciner” knappast behöver dem utom i undantagsfall – fullt friska människor pådyvlas statiner och en fullständigt felaktig blodtrycksmätning resulterar i livslång och totalt onödig medicinering,,,,

  Medicin bör varudeklareras bättre, dess verkan och biverkan finns redan men hur är det med nyttan i form av ökad livslängd och livskvalité?

  Efter att ha läst några hundra sidor om statiner har jag väldigt svårt att förstå varför läkarna till varje pris vill att var och varannan människa skall äta dessa piller – till vad nytta? Här finns en jätteuppgift och det skulle nog behövas instruktioner avsedda för patienter i form av nedanstående (som är hämtat från https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/03/20/statin-tv-ads.aspx)

  Take Control of Your Health

  Anytime you’re considering taking a drug, whether you’ve succumbed to a seductive drug ad or your doctor wants to prescribe one for an ailment you’ve presented, please do remember that you carry the ultimate responsibility here. Don’t trust blindly; ask questions about the drugs prescribed to you, such as:

  Do I really need this drug?
  Is it prescribed appropriately, or is it being prescribed for an off-label use?
  What are the side effects?
  Is it addictive?
  What are the natural alternatives?
  In the majority of cases, you’ll likely find that you can prevent or resolve the condition not by taking a drug, but by following these basic tenets of optimal health:

  Eat a healthy diet focused on fresh, whole foods (ideally organic and/or locally-grown). Try to eat a large portion of your food raw.
  You want to pay careful attention to keeping your insulin levels down, which means avoiding sugars and grains of all kinds, and replacing the lost carbs with healthful fats. Also be mindful of your protein sources, making sure they’re of high quality (ideally organically-raised and pasture-fed). A high-fat, moderate protein, low-carb diet is likely to improve the health of most people. My optimized Nutritional Plan can guide you, whether you’re at a beginner’s or advanced level.

  Consume healthy fat. The science is loud and clear on this point: omega-3 fats are essential for optimal health. Unfortunately most fish commercially available today are polluted with mercury, PCBs and other toxic substances, which is why I recommend you take a supplement like krill oil instead of getting it from your food. Other healthy fats include coconut oil, avocados, olives, olive oil, butter and macadamia nuts. All these fats are low in protein and carbs and will not impair insulin, leptin or mTOR.
  Make clean, pure water your primary beverage, and steer clear of all sweetened and/or flavored beverages, including those that contain artificial sweeteners.
  Manage your stress.
  Exercise regularly. Ideally, you want a comprehensive fitness regimen that includes stretching, high intensity interval training, core strengthening exercises and strength training.
  Get plenty of appropriate sun exposure to optimize your vitamin D levels naturally. UV exposure also has additional health benefits beyond vitamin D production.

 39. 39

  @ Tombola:

  ” … det är bättre att lägga energin på att sprida fördelarna med riktig mat istället för att omvända diverse profosser vars dolda agendor till varje pris vill undvika LCHF då det stör deras verksamhet oavsett om det är läkemedelsfinansierade ”livsstilsmottagningar”, spenatpiller eller aktier inom fetmakirurgin,,,, ”

  Jag tror att du har helt rätt!

  Att fokusera på att (sam)arbeta FÖR någonting är bättre än att arbeta mot; dock skulle det inte vara dumt om någon kom på en bärande idé som skulle ge LCHF konceptet en kick framåt … t.ex. att alla fantastiska krafter och all kunskap skulle samordnas under ett ”paraply”

  Upplysning och reklam är inte en oväsentlig pusselbit.

 40. 40
  Tombola säger

  @ Sofia:

  Jag har oxå varit inne på ide´n att skapa ett paraply men tror inte längre på detta,,,,

  Bättre ett antal idealister som jobbar var för sig än en koloss som kräver massor med energi i form av administration!

  Och Annika, Ann Fernholm och Kostdoktorn har lite olika inriktning och arbetssätt – om de fortsätter att arbeta var för sig är nog deras insatser långt effektivare än om de skulle jobba ihop?

  Men https://www.kostdemokrati.se/ är väl lite av ett paraply – finns mycket läsvärt där!

  Sedan finns det ju utmärkta ”paraplyer” färdiga – Livsmedelsverket är ett – på sikt kommer deras inriktning att ändras – nu börjar kostfrågan komma upp på den politiska agendan och kan mycket väl komma att få samma betydelse som miljöfrågan en gång i tiden hade – vi fårse vilket eller vilka partier som tar initativet i detta, hitills har jag sett motioner på lokal nivå om LCHF från Sjukvårdspartiet och SD – fler kommer att ta efter men politikerna lever i sin egna lilla värld och det tar tid för dessa att anpassa sig till den verklighet som faktiskt finns,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa