Tankeställare: Har vi givit fel kostråd?

Zoë Harcombe m fl har skrivit en arikel i Food and Nutrition Science 4 2013: Food for Thought:
Have We Been Giving the Wrong Dietary Advice?

https://www.scirp.org/journal/PaperDownload.aspx?paperID=28741

Jag har gjort en snabb översättning av Abstract:

Tankeställare: Har vi givit fel kostråd?

Sedan 1984 har Storbritanniens (UK) medborgare fått rådet att minska det totala fettintaget  till mindre än 30% av totala energiintaget, och mättat fett till mindre än 10%. NICE (National Institute of Clinical Excellence) föreslår att ytterligare fördel för hjärtkärlrisk skulle uppnås om man minskar mättat fett till 6-7% av energiintaget, och att 30000 liv skulle räddas genom att byta ut mättat fett mot fleromättat.

Metod: 20 volymer av  Seven Countries  Study,  det viktigaste   bakgrundsmaterialet   bakom 1984 nationella riktlinjerna, samlades. Evidensen på vilken NICE:s riktlinjer baserades genomgicks. Nutritionella fakta om fett och UK:s intag av fett presenteras, och betydelsen av makronutrientförvirringen  på allmänna kostråd för hälsa diskuteras.

Fynd: Seven Countries studien klassificerar processad mat, framför allt kolhydrater, som mättat fett. UK-regeringen och NICE gör samma sak, dvs listar kex, bakverk och snacks som mättat fett.

Processad mat borde vara föremål för kostråd, men inte naturligt fett, vilket UK har en brist på.

Med hänvisning till makro- och mikronutrientfördelningen av kött, fisk, ägg och mejeriprodukter redovisar artikeln att i kostforskning kan inte en typ av fett ändras till ett annat i en kontrollerad studie.

Tolkning: Evidensen visar att processad mat är starkt associerad till ökningen av övervikt, diabetes, hjärtkärlsjukdom, och andra moderna sjukdomar i vårt samhälle. Makro- och mikronutrienterna i kött, fisk, ägg och mjölkprodukter  är vitala för människans hälsa, och konsumtionen av dessa näringsrika födoämnen borde uppmuntras.

 

Comments

 1. 1
  Modesty säger

  Inte så förvånande att Storbritannien leder fetmaliga i Europa med Skottland som den region som är värst. Eftersom förändring av kost-rekommendationer går lika trögt här i UK som I Sverige, om inte trögare, gissar vi att inte så mycket kommer hända, dessutom är man om möjligt betydligt mer fettskrämda här.

 2. 2
  Bustas säger

  Det finns hopp för UK trots allt. Tack vare Dr Annika har åtminstone tre personer på en brandstation i Wales (Port Talbot) sedan ett tag ätit LCHF. Det började med min vän Charlie som jag övertygade och som i sin tur övertygade en kollega och sedan en halvprofessionell rugbyspelare som lagt på sig under vintern. Alla tre mår prima och sänder tacksamma hälsningar till mig. Dessa tacksamma hälsningar sänder jag nu vidare till Dr Annika. ”Herrens vägar äro outgrundliga” .

 3. 3
  Jan-Erik S. säger

  Kan inte någon engelsk TV-kanal presentera resultatet?

 4. 4
  Ingvar Bejvel säger

  När jag läste denna studierapport första gången höll jag på att ramla av stolen! Detta måste blir början till slutet för dagens kostråd!

  Frågan är om de vilseledande resultaten av The Seven Countries Studie var medvetna åtgärder eller om de bara tillkom bristande kompetens. Yudkin får härmed upprättelse!

 5. 5

  Jag såg ett program på TV2 – https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fasta-dig-frisk. Se det och fundera. Kerstin Brismar och jag är sålda på metoden. Enkel och utan större fysisk eller mentala besvär.
  Det vore intressant att veta vad du tycker Annika

 6. 6

  Väldigt märkligt sätt att räkna tycker jag!

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Jan S Sjöberg:
  Jag skrev nyligen ett inlägg om saken: https://annikadahlqvist.com/2013/03/25/periodisk-fasta-vs-lchf/

 8. 8
 9. 9

  Gårdagens bästa citat kommer från Leif Mannerström i Sveriges mästerkock: ”Blanka av såsen med lite smör. Vi har inga dietister här, annars hade det i vanlig ordning blivit ett j…a liv på dem. De tycker att det är jättegott om de inte vet att det är smör.”

 10. 10

  LenaK Skrev:

  Gårdagens bästa citat kommer från Leif Mannerström i Sveriges mästerkock: ”Blanka av såsen med lite smör. Vi har inga dietister här, annars hade det i vanlig ordning blivit ett j…a liv på dem. De tycker att det är jättegott om de inte vet att det är smör.”

  Det var bra. Hörde det också. Det skulle inte förvåna mig om dietisterna äter smör och tycker att deras ”kunder” ska äta margarin!

 11. 11
  Tombola säger

  LenaK Skrev:

  Gårdagens bästa citat kommer från Leif Mannerström i Sveriges mästerkock: ”Blanka av såsen med lite smör. Vi har inga dietister här, annars hade det i vanlig ordning blivit ett j…a liv på dem. De tycker att det är jättegott om de inte vet att det är smör.”

  Att lyssna på en programmerad dietist
  gör livet både kort och trist

  Då är det bättra att äta sås med smör
  som vi häller på vår biff så mör

  För vi vet det är bättre äta riktig mat
  än att lyssna på dietisternas farliga tjat

  För ingen kan visa att det är något farligt med riktigt fett
  det vet numera alla människor som har något vett

 12. 12

  Nu är texten i kommentarsfältet tydligare [när man ska skriva sin kommentar], dvs svart istället för grön och storleken är ökad en aning. Ursäkta dröjsmålet på insatsen. / Torbjörn

 13. 13

  Amelia Adamo ligger i sängen och äter frukost (på TV4 Nyhetsmorgon). Hon har skippat mackan med ost numer, eftersom hon gått upp några kilo i vikt. Frukosttallriken består av turkisk yoghurt med bär och nötter.

  LCHF alltså, så när som på att hon hade några fruktbitar i!

  Intressant hur LCHF inspirerat många.

 14. 14

  #13

  Intressant om Amelia Adamo, eftersom hon ju varit något av en frontfigur för 1.6-miljonerklubben eller vad det heter. Det där Becel-sponsrade fettskrämda jippot som vänder sig till kvinnor i medelåldern.

 15. 15

  @11 Tombola

  Tack för den vackra Påsk-poesin och LenaK; Mannerströms kommentar går ju inte av för hackor heller ha,ha…
  HA EN HÄRLIGT FET PÅSK allihop!

 16. 16


  GLAD PÅSK
  ❗ 🙄

 17. 17
  Karin Eklund säger

  Man blir mörkrädd! Detta förklarar den stora skräcken för mättat fett när man räknar in skräpmat och kakor i den kategorin! Det avslöjar ju samtidigt den fatala kunskapslucka och brist på insikt som är avgörande för få fram sanningen i studierna. Och det är alltså såna här studier, tolkade av såna här ”förvirrade experter” som är grunden för våra konstiga kostråd…

 18. 18
  Nisse Simonson säger

  Mannen bakom 7-countries Studien Ancel Keys erkände på sin dödsbädd att han fuskat med hela studien. Han hade undersökt 20 länder. Men 13 länder stämde inte med hans hypotes att kolesterol och mättat fett ger flera hjärtinfarkter. De länder som inte stämde tog han helt enkelt bort.
  Vi har alla lurats. Mättat fett ger inte ökad mängd hjärtkärlsjukdom om man nu inte äter så mycket att man överskrider kaloriintaget.
  Boven är kolhydrater. Men INGEN talar om för folk att STÄRKELSE ÄR SOCKER(glucos) MINUS FRUKTOS. Blodsockret stiger fortare av en potatis än jämförbar mängd vitt socker. En bit socker består till 50% av fruktos.
  David Jenkins visade det i en berömd artikel 1981.
  Men eftersom livsmedelverket får betalt av den industri som producerar: Potatis, Pasta, Ris och bröd gör vi våra diabetiker sjukare. Deras experter är betalda som KONSULTER av samma industri. Jag har amputerat högar av tår och drivor av ben på diabetiker typ2 som följt de farliga rekommendationerna.
  Läs boken FAT CHANCE av professor Robert Lustig. Se hans föreläsning:”Sugar The bitter truth” på Youtube. Det har 2 miljoner andra redan gjort.
  Lustig behandlar Cocacoliserade feta barn med Diabetes typ2 som borde kallas vid sitt rätta namn:SOCKERSJUKA. Dom kommer att dö 8-10 år för tidigt.

 19. 19

  Här finns länk till Robert Lustigs Youtube, ”Sugar the bitter truth”
  https://annikadahlqvist.com/2012/09/30/nisse-simonsson-om-giftet-socker-och-det-nyttiga-d-vitaminet/

 20. 20

  Vän Skrev:

  Här finns länk till Robert Lustigs Youtube, ”Sugar the bitter truth”
  https://annikadahlqvist.com/2012/09/30/nisse-simonsson-om-giftet-socker-och-det-nyttiga-d-vitaminet/

  Textning på svenska kan man få genom att klicka på nedre listens symbol för ”Textning”.
  (ser ut som en fyrkant med två rader)
  (välj översätt textning …)
  (välj svenska)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa