Nisse Simonson om det giftiga sockret och det nyttiga D-vitaminet

Imorse på TV4 Nyhetsmorgon, Söndagsskolan, med läkaren Nisse Simonson.
Han berättar om Robert Lustigs föreläsning på YouTube, Sugar the bitter truth, och om boken Supervitamin D.

Med uteslutande av socker och intagande av D-vitamin så botade han snabbt sitt skov av Ulcerös colit, på några veckor i stället för som tidigare flera månader.

Man saknar dock upplysningen att all stärkelse också blir socker (glukos) i kroppen, och att naturligt mättat fett inte är farligt, utan nyttigt, att ersätta kolhydraterna med.

(Här pratar Nisse om minnet. Observera viktminskningen under året.)

 

Comments

 1. 1

  Han är för härlig Nisse Simonsson. ALLa borde höra det här.

 2. 2

  Detta är ju bara så rätt…..!

 3. 3

  Kan man säga annat än att det var en suverän söndagsskola!

 4. 4

  Nu har tom jag, GILLA…kapitulerat… jag som haft det ”största av ”kontrollbehov”…..tvivlat som Tomas…..NISSE SIMONSSON du är min favoritdoktor, en fantastisk läkare, med ”hjärta o hjärna” på rätta stället, sas…när du VARNAR för socker..VARNAR för fruktos…när du SÄGER.. att D-vitamin inte ÄR en vitamin, utan ett HORMON…då lyssnar GILLA ! K Jag tror jag skriver ett nytt ”poem.”, ger de nya medicinska lärde….den nya forskningen …inte minst min egen kropp, den nystart den så väl behöver!

 5. 5

  Det är ju helt otroligt. Han har varit sjuk i en kronisk tarmsjukdom i 40 år, och så blir han bra när han utesluter typiska ”anti-LCHF-produkter” som socker, pasta, ris, bröd…och börjar med d-vitamin…

 6. 6
  180 grader fel säger

  Socker orsakar inte Ulcerös colit, forskningen säger att det är en felaktig tarmflora.
  Tar man bort socker så kan tatmfloran förbättras.
  Den som tvivlar på det jag säger kan läsa alt på nature.com

 7. 7

  #5 180 grader fel

  Du säger att tarmfloran kan förbättras utan socker. Därav borde den kunna försämras med socker. Därmed bidrar socker till Ulcerös colit eller? Det som bidrar till den felaktiga tarmfloran borde därmed vara boven i dramat, eller?

 8. 8

  Bra KNJ – det där var väl ett bra exempel på orsak och verkan! 🙂

 9. 9

  shit au – der forsvant mitt inlegg – mycket lengre enn ditt KNJ – och även på norska som ni svenskar älskar läsa :mrgreen:

  …. repeterar lite; ”vem sponsrar forskningen; kamuflerad för att ta hand om/ta till varo ”maffia”-industrierna – tyvärr för dom altför tydliga/imbesila aktiviteter”. Väl, jag skrev inte exact så, men i mitt huvud arbetar det på …. 🙂

 10. 10
  Solbrith Eidenby säger

  Jag blir sur på att Nisse S. inte kan ge Annika D. ett erkännande!

 11. 11

  Solbrith Eidenby Skrev:

  Jag blir sur på att Nisse S. inte kan ge Annika D. ett erkännande!

  Jag håller med dig. Han pratade inte om fett visserligen, men väl om kolesterol i huden vilket var bra för upptaget av D-vitamin.

  MEN det var ändå ett erkännande mot LCHF.

 12. 12
  yvonne lofquist säger

  ”Jag blir sur på att Nisse S. inte kan ge Annika D. ett erkännande!”

  Det kommer nog inom snar framtid. Nu kanske han inte har haft så många TV-framträdanden, det är nog inte det lättaste heller. Men han gjorde ju ett gott intryck så det kan ju bli mer av honom i framtiden.

  Mycket bra ”söndagsskola”, väldigt bra det där om apoteket också, liknande har jag upplevt flera ggr. just för att man vill ha bekräftelse på kunskaper man självmant försökt läsa sig till.

 13. 13

  Nisse Simonsson har skrivit helt fantastiska böcker så kolla upp dem. Bäst av alla, Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra. Väldigt mycket Back to Nature, lite som lchf.

 14. 14

  Ja, han är bra, jättebra! Tillräckligt folklig för att nå fram till oss på ett enkelt sätt. Pedagogik gör mycket till ett budskap.

  Han pratade också i förbigående om vikten av sömn och motion. Och han visade med all tydlighet på svenska läkares akilleshäl: den totala okunskapen om nutrition. Hur är det egentligen med resten av spelarna på banan?

 15. 15

  Dacke Skrev:

  Han pratade också i förbigående om vikten av sömn och motion.

  Min egen erfarenhet är att jag fick en mycket bättre sömn med LCHF. Inga uppvaknanden på nätterna med besök på den ”vita Gustavsbergs-stolen”. Min uppfattning är att det hänger ihop med att blodsockret inte åker berg- och dalbana. Simonsson pratade rätt mycket om blodsockrets upp och nedgång.

  Han blev själv frisk från ledvärk:
  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=9742

  Citat: …”För tre år sedan blev han själv frisk.

  – Jag delade en flaska whisky med en norsk läkare uppe i Nordnorge. Han såg mina svullna fingrar och sa »kasta alla mediciner i brusefåtöljen och börja med omega-3 istället«.

  Nils Simonson läste »4 000 sidor« om omega-3, slutade med cellgifter och kortison och började med fettsyror istället.

  – Jag har aldrig mått så bra.”…

 16. 16

  I ett annat TV-program – Landet runt – tog man upp vad D-vitaminbrist kan leda till. Rakitis/Engelska sjukan. Sol och fet fisk gäller fortfarande som bot.
  Se inslaget ca 20;50 minuter in:
  https://www.svt.se/landet-runt/se-program/article323079.svt?autostart=true

 17. 17

  Ändå skrämmande att en så vetgigrig läkare inte fått mer koll på sin egen sjukdom ulcerös colit, som det skrivits om länge på t.ex. kostdemokrati.se.
  Det visar vilken avskärmad värld dom flesta läkare lever i.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 Dacke:
  Jag tycker att det är mycket värre att nutritionisterna har helt fel när det gäller nutrition. De tror att naturligt mättat fett är farligt, och att kolhydrater är essentiella, och att industrifetter är nyttiga.
  Det hade ju inte varit något bättre om även läkarna var ännu mera drillade i den läran än de redan är.

 19. 19

  @ Annika Dahlqvist:
  Vilket bara visar att Dina nutritionister också har ett och annat att läsa in sig på. Det finns nog väl insatta och mindre väl insatta, men forskningsrönen kommer i snabb takt och kunskap har definitivt bäst före datum. En läkare i karriären har knappast tid att läsa på, än mindre att analysera och ta ställning.

 20. 20

  Nisse är en fantastiskt inspirerande föreläsare, ta chansen att se och höra honom om han kommer till en stad nära dig 🙂

  Här mer intressant om lågkolhydratkost från Jämtland, ett radioprogram om vad vår ursprungsbefolkning Samerna åt för typ av mat.
  Jamtli har undersökt skelettet från en kvinna som dog för 500 år sen och kommit fram till vad hon åt under sitt liv.

  Naturlig mat som fisk, bär, fet mjölk från renen som kunde sparas i nedgrävda träkaggar över vintern, kött från ren, älg och ripa.

  Det fick kvinnan att må mycket bättre än de som bodde i städerna på den tiden.
  De åt mest vegetabilier, mjölmat och fisk och hade betydligt mer problem med hälsan.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=

 21. 21

  Birgitta
  Jag vill gärna lyssna på radioinslaget men länken fungerar ej, hela adresslängden kom ej med.
  Ev. kan du beskriva vilket program det var så kan någon fler söka rätt länk.
  Fyndet om samekvinnan har det berättats om förut i ett vetenskapsprogram i P1, kanske är det det inslaget du menar.
  För den som är intresserad om samisk kost förr vill jag påminna om det 30 sidiga kompendiet ”Samisk mat”
  där det bl.a. beskrivs hur man tog tillvara och kunde förvara allt fett i renkroppen och att man mjölkade renar fram till skiftet 1800/1900 då getterna tog över som mjölkdjur.
  https://samer.se/3539

 22. 22

  Provar igen med länken. Den du länkar till är mycket intressant också, läst den förut, men ska ta den en gång till 🙂
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=950&artikel=5131792

 23. 23
  Larsols Owe Gustafsson säger

  Hejsan! i Året Runt Nr:44 25 okt 2012 finns en artikel som handlar om D-vitaminen. Tvärt emot vad som Nisse Simonsson säger så kan D-vit. överdoseras. Kostdoktorn Andreas Eenfeldt skriver även att biverkningar som cancer, njursten och högt blodtryck kan drabba de med för höga halter D-vitamin.Lite olyckligt att så skilda uppfattningar, med så stor genomslagskraft ,kommer att ge osäkerhet av vad som är rätt eller fel. kanske det är så att ”lagom e bäst” gäller även här??

 24. 24

  @ Larsols Owe Gustafsson:
  Jahaa!! Så man kan överdosera d-vitamin, då är det konstigt att mänsklligheten inte har dött ut för längesedan, jag menar, det är märkligt att man kan drabbas av så många sjukdomar av det som är livet självt.. (jag syftar på solen) Näää det verkar långsökt…

 25. 25
  Maria Jonsson säger

  @ Pluntah:
  Överdosering av vitamin D kan ge förkalkningar i njurar och lungor. Det är dessutom irreversibla skador. Varför skall man för övrigt överdosera? Ingenting blir bättre av att man tar jättehöga doser. Alla vitaminer och mineraler samverkar i kroppen och överdosering av en sort kan ge obalanser.

  Man kan inte jämföra med det man får från solen. Det kan kroppen reglera medan orala tillskott tvingar sig in i kroppen på ett annat sätt.

  Experterna har satt 2000 IE per dag som övre gräns och mer bör man nog inte ta kontinuerligt.

 26. 26

  # 23, 24 , 25

  Ja, det är skillnad vid oralt intag jämfört med solen. Exempelvis går det år mer magnesium.

  Livsmedelsverket rekommenderar 400 IE men hänvisar också till att EU godtar 2000 IE vissa perioder. Det är nog de ”experterna” (EU) du, Maria, syftar på. De studier jag har läst och föreläsningar jag har sett med professorer rekommenderar dock 4000 IE (och 6000 IE för vissa grupper). De ”experterna” litar jag på då jag sett vad de hänvisar till och inte bara någon flummig hänvisning till okända inom EU. Det är vid 4000 IE som vi uppnår samma värden som afrikaner i blodet. Det är vid minst 4000 IE som modersmjölk börjar ge d-vitamin till barnet. Och det är vid minst 4000 IE som många studier visar effekt på olika sjukdomstillstånd. Jag håller mig alltså till 4000 IE och anser det sannolikt optimalt enligt vetenskap. Förövrigt har jag aldrig sett något om skador från överkonsumtion förutom när personer har ätit över 10 000 IE varje dag under längre tid.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Maria Jonsson:
  Vet du någon forskningsstudie som visar förkalkning av lungor och njurar vid intag av 4000 – 6000 IE per dag av D-vitamin?

 28. 28

  Huden kan tillverka upp emot ca 10000 IE per dag, när detta är uppnått stänger huden av tillverkningen. Därav drar jag slutsatsen att 10000 IE inte är en överdosering. Men eftersom oralt inte är samma sak, så kanske man inte bör ta så stora mängder. Minst 4000 per dag är många överens om.

 29. 29
  Lekman säger

  Bland många bra bloggar och youtube filmer om D-vitamin så hittade jag ett kortare inslag om D-vitamin, endast 3 minuter. Riktigt bra och informativt.

  https://www.youtube.com/watch?v=xd9mr9vN1Do

 30. 30
  Nisse Simonson säger

  För dem som är okunniga kan jag rekommendera följande.
  Böcker:
  Supravitaminet D av Spitz
  Michael Hollics böcker. Han var en av DEM SOM FÖR TRETTIO FYRTIO ÅR SEDAN KARTLADE Vitamin D´s metabolism. Han är professor vid Harvard. Hans föreläsningar finns på Youtube.
  Gregg Schwalffenberg från Torontogruppen kan sökas fram.
  Grassroots är en icke mutad organisation där det finns MÄNGDER.
  Michael Hollic fick skriva en makalös artikel i världens finaste medicinska tidskrift The New England Journal of medicine : Vitamin D deficiency. Jag tror att man enklast hämtar den från hans hemsida.
  Prof Cedric Garland har hållit på med vitamin D and Cancer i 30 år. Hans förläsningar finns på nätet. Han är professor vid UCLA.

  Världens i särklass mest namnkunnige näringsforskare Walter Willett finns i många föreläsningar som man kan söka fram via iTunes.
  Jag hämtar mina kunskaper från de ledande universitetens mest namnkunniga specialister och vidarebefordrar dem.

  Det blev i sanningen ett himla hallaballo av mina 9 minuter i TV4 söndagsprogram. Men sedan blev jag bortmotad, sannolikt via annonsörer för socker och läkemedel. Dom är väldigt starka. Läs Ralf Sundbergs bok: Forskningsfusket och Wittakers bok: Anatomy of an epidemic och David Healys bok Pharmageddon så får ni så ni kräks.

  Jag föreläste om bla Vitamin D för ett gäng professorer i helgen och dom var viktiga för mig så att jag inte i mina föreläsningar går ut med felaktiga uppgifter. Ingen hade några invändningar. Ingen av dem är känd för att hålla inne med kritik. Och det var justerande kritik jag ville ha.

 31. 31
  Lekman säger

  @ Nisse Simonson:

  Intressanta förslag på böcker och Youtube.

  Jag hittade en artikel där ingressen lyder:
  ”Vitamin D3 är det som vi har störst behov av. Hälsovårdsmyndigheterna har varnat oss för höga doser, maximalt 400 IE. Detta är egentligen den lägsta dos vi behöver. Vissa krafter vill inte att vi skall ha mer.”…

  https://www.nyapolitiken.biz/sve_politik/dsm2.pdf

 32. 32
  Lekman säger

  För er som inte har sett och hört överläkare Mats Humble berätta om D-vitaminet kan göra det här på Youtube:
  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw?feature=player_detailpage&w=640&h=360%5D

  Överläkare Mats Humble berättar om pågående forskning kring D-vitaminets många positiva hälsoeffekter.
  Föredraget hölls på Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm, 2011

 33. 33
  Lekman säger

  Här är mer intressant i Illustrerad Vetenskap.
  Vitamin D är nyckeln till kroppens försvar:
  https://illvet.se/manniskan/sjukdom-behandling/vitamin-d-ar-nyckeln-till-kroppens-forsvar

 34. 34
  Bokmal säger

  Det var tråkigt, men inte helt oväntat, att Nisse Simonsons medverkan i TV4 i höstas skapade ”ett himla halabalo” och att han blev ”bortmotad (se kommentar nr 30).
  Jag hade hoppats att han skulle få återkomma och prata om t.ex. fett, kolesterol, statiner, böcker m.m.

  Nu får ni ursäkta att jag inte håller mig till ämnet – ”Nisse Simonson om det giftiga sockret och det nyttiga D-vitaminet”.

  Igår sände SVT och TV4 nyhetsinslag om forskning i Lund.
  Det gällde statin-behandling vid bröstcancer.
  Som vanligt ställde journalisterna inga frågor om ev. jäv, inte heller om vem som bekostat studien. Men man nämnde i förbifarten att statiner har lindriga biverkningar, något som jag inte alls håller med om. Läs patientberättelser på askapatient.com, spacedoc.net mfl. sidor (sök på simvastatin, Lipitor, Crestor etc.).
  Nyhetsinslaget fick mig också att tänka på Alan Cassels artikel ”Wonder drug headlines mislead” (googla rubriken eller besök commonground.ca (februari).

  B o o k t i v i s m

  Nyligen besökte jag den kanadensiske författaren/forskaren Alan Cassels hemsida, alancassels.com.

  Alan Cassels och Ray Moynihans bok – Selling Sickness – rönte stor uppmärksamhet när den publicerades (2004?). Sedan dess har det även arrangerats internationella konferenser med intressanta föredragshållare under samma rubrik – Selling Sickness.

  Under den senaste konferensen avhandlades bl.a. något som kallas för ”Booktivism”. Det är en kombination av orden books och activism (se länk på hemsidan).

  Man bildar studiecirklar, läser böcker, diskuterar, skriver insändare, kontaktar journalister, politiker, etc. – allt för att öka medvetenheten och för att fungera som en motkraft.

  På alancassels.com finns en förteckning över lämplig litteratur. Det finns sammanfattningar över böckernas innehåll, exempel på alternativ läsning, frågeställningar m.m.
  Samtliga böcker är på engelska.

  Svenska författare lyser med sin frånvaro och svenska förlag verkar inte intresserade av att översätta den här typen av kritiska böcker.
  Jag ringde till förlaget som har översatt/gett ut boken – Hur läkare tänker – och där sa man att de inte hade råd att ge ut fler eftersom den här typen av böcker inte får någon uppmärksamhet i media och därmed inte säljer tillräckligt.

  Det bästa man kan göra för sig själv – och närstående – är att söka information på många olika sätt, t.ex. genom böcker, och försöka att bilda sig en egen uppfattning. De flesta böckerna har jag ”upptäckt” genom Internet.

 35. 35

  @ Bokmal:

  Tack för en intressant kommentar om B o o k t i v i s m.

  Ann Fernholm har ett intressant inlägg apropå Periodisk fasta. Den TV-film som sändes för någon vecka sen.
  https://ettsotareblod.se/varfor-ar-periodisk-fasta-bra-for-kroppen/

  Igår kväll gick det också en film som hette ”Åldrandets gåta”. Såg bara delar av den. Vet inte om det var en fortsättning på den om Periodisk fasta. Någon som såg den i sin helhet?

 36. 36
  Senior säger

  Intressant på TV ikväll – Så skadas kroppen av socker och chatt med Ann Fernholm:
  https://www.svt.se/nyheter/sverige/socker-direkt-skadligt-for-kroppen

  ”Misstänks för koppling till Alzheimer, Ann Fernholm har studerat vad sockret gör med våra kroppar på molekylär nivå och hon är säker på sin sak: Sockret är boven i dramat bakom mycket av dagens ohälsa.”

 37. 37
  Senior säger

  Senior Skrev:

  Intressant på TV ikväll – Så skadas kroppen av socker och chatt med Ann Fernholm:
  https://www.svt.se/nyheter/sverige/socker-direkt-skadligt-for-kroppen
  ”Misstänks för koppling till Alzheimer, Ann Fernholm har studerat vad sockret gör med våra kroppar på molekylär nivå och hon är säker på sin sak: Sockret är boven i dramat bakom mycket av dagens ohälsa.”

  TV-programmet är Korrespondenterna, Svt 2:
  https://www.svt.se/korrespondenterna/#./varldens-sotsug?&_suid=1364905547234014504559371890452

  ”Korrespondenterna har träffat barnen på bantningsinternatet i Kalifornien, en av miljontals diabetesdrabbade familjer i Indien och indianerna i Brasilien som drabbas av vårt sug efter socker som bränsle.”

 38. 38
  Senior säger

  TV Gomorron Sverige: Det vita giftet, kl. 06:45
  https://www.svt.se/gomorron-sverige/se-program/2-4-06-25?autostart=true

 39. 39

  Kirurgen Nisse Simonson hos Malou TV4…
  Så minskar du inflammationen.

  https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/kirurgen-tipsar-så-minskar-du-inflammationer-11794880

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa