Periodisk fasta vs LCHF

Jag såg just (slutet av) ett program om periodisk fasta på Vetenskapens Värld.

Programledaren (engelsman) provade på att fasta 2 dagar av 7, och fick bättre värden på vikt, blodsocker, blodfetter, IGF-1 etc. Han tyckte tydligen att det gick väldigt bra att genomföra fastorna, och han tänkte fortsätta med denna livsstil i fortsättningen, för den framtida hälsans skull. Professor Kerstin Brismar tänkte också anamma detta.

Jag tycker att det skulle vara mycket intressant att jämföra hälsofaktorer mellan grupper med lågfett resp lågkolhydrat, med och utan periodisk fasta.

Själv har jag idkat en variant av periodisk fasta sedan i höstas. Jag dricker bara kokosfettskaffe (2 tsk kokosfett) till frukost, och äter mitt första fasta mål vid 12-14. Det är  inga problem med hunger under förmiddagen, och jag mår utmärkt. Sen äter jag inget mer efter middagen vid 19-tiden.
Jag har gått ner ett antal kilon, ca 1 kg per månad, utan hunger. (Jag får väl se hur jag ska göra när jag har gått ner de kilon jag önskar – lyxproblem)

 

 

Comments

 1. 1
  Stig Lönnqvist säger

  Periodisk fasta, fina ord överallt nuförtiden. Men kan välmåendet bero på att man utesluter olika ämnen under 2 dagar av 7, bara undrar….

 2. 2

  Intressant Annika! Hade varit intressant att ha en LCHF-grupp att jämföra med! 😉
  Därmed var väl programmet / upplägget lite smalt. Blodsocker och IGF 1 kan ju sänkas på olika sätt!

  Din egen lilla studie där mättnaden hjälpt till verkar bra……

 3. 3
  Pre-diabetiker säger

  Att äta LCHF som håller insulinet lågt verkar likna periodisk fasta?

 4. 4

  Jag har ju kört periodisk fasta allt sen jag börja med lchf, fast jag tänkte aldrig på att det var just det jag gjorde, jag var bara inte hungrig..det kunde gå från middag till middag utan mat emellan bara nån kaffekopp med grädde.. nu tror jag inte på detta med fasta flera dar, det förstör säkert ämnesomsättningen på sikt.
  Att äta högfettkost ger ju samma positiva känsla som fasta då vi går på ketondrift.. det var ju på så sätt dom kom på ketogen diet till barn med ep, dom såg att fasta hjälpte men ingen klarar ju att fasta hur länge som helst så då blev det högfettkost som gav lika bra eller bättre effekt.

 5. 5

  JRS Skrev:

  Att äta högfettkost ger ju samma positiva känsla som fasta då vi går på ketondrift.. det var ju på så sätt dom kom på ketogen diet till barn med ep, dom såg att fasta hjälpte men ingen klarar ju att fasta hur länge som helst så då blev det högfettkost som gav lika bra eller bättre effekt.

  Det påminner mig om hur man höll sockersjukan (diabetes) i schack innan man upptäckte insulinet. Svältkur hjälpte – blodsockret gick ner. Men, svält överlever man inte på.

 6. 6

  @ Gäst:
  Ja det var precis så, för hundra år sen dom kom på detta..

 7. 7

  JRS Skrev:

  @ Gäst:
  Ja det var precis så, för hundra år sen dom kom på detta..

  Boken: Historien om diabetes och insulinets upptäckt, av Tord Ajanki.

 8. 8

  Jag fastar aldrig – utan ägnar mig istället åt att i första hand tänka på, och i görligaste mån sorgfälligt undvika, vad som ger förhöjt blodsocker + att jag ej slarvar med det dagliga kosttillskottet av magnesium – och det fungerar bra för mig.

 9. 9

  Jag ska se programmet på svtplay senare idag, det verkar vara intressant.
  Själv har jag provat periodisk fasta men tycker det funkar bättre att äta precis som du Annika 🙂 Jag dricker mitt kaffe med smör runt 7, käkar ett par, tre ägg vid 13 och middag 19. Det är väl (?) inte att betrakta som en riktig periodisk fasta, men det funkar för mig. Jag vill ha kaffe på morgonen och vill inte göra mig av med det.

 10. 10
  Tombola säger

  Det upplägg som Annika har haft använde jag mig av under massor med år innan barnen kom och den så ”viktiga” frukosten åter började för min del – naturligvis utan kokosfett i kaffet då vi ju alla var fettskrämda för 45 år sedan,,,,

  Att folk i största allmänhet känner sig piggare med fastor tror jag till stor del beror på detta:

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/9836/Alla-far-lackande-tarm-av-gluten.aspx

 11. 11
  Hälsa är livet säger

  Att fasta lite då och då är inte svält. Det är bara naturligt för oss då våra förfäder knappast åt regelbundna mål tre ggr/dag. Däremot kan det av kroppen tolkas som svält ifall man är sockerdriven, men för oss fettätare går det utmärkt att fasta. Framförallt är det viktigt att vi lyssnar på kroppen. Är man inte hungrig finns ingen anledning att äta.

 12. 12
  Tombola säger

  Periodisk fasta v(ersus)s LCHF – låter som om det vore ett val mellan PF och LCHF – det är det naturligtvis inte utan LCHF är nästan ett villkor för att kunna använda sig enkelt av PF,,,,,

  Att äta ”frukost” vid lunchtid är nog optimalt då ju kroppen redan är i fasta under natten och en av ”huvudfunktionerna” med PF är väl att hålla blodsocker/insulin på en låg nivå så många timmar som möjligt under dygnet.

  Många diabetiker i USA verkar använda PF & LCHF och får bra resultat av detta – om man behöver sänka sitt blodsocker ännu mera tar man lämpligtvis till HIIT vilket ger kanonresultat för både kropp & knopp,,,,

  https://www.precisionnutrition.com/hiit-and-diabetes

  Finns massor om detta på webben – dock lite på svenska ännu men vi kanske här är mera intresserade av vinäger & psylliumberikade kolhydratbomber i form av bröd än att bli friskare? 🙂

  Det påstås oxå att det går att återställa en fettlever till 80 – 90% genom samma typ av fasta som används för epileptiker – 800 kcal i ett par månader tror jag det handlar om,,,,

  Tittar vi på energiintaget 1960 har det ökat drygt 16% sedan 1960, lägg därtill att vi rör oss mindre samt äter en betydligt mera artfrämmande ”kost” idag så kanske man kan uppskatta överätningen till minst 25% – att använda PF är nog inte alls en fråga om ”svält” utan mera att anpassa intaget till det verkliga behovet?

 13. 13
  Helge Andersson säger

  För inte så länge sen gick ett annat program som hävdade att 16 timmars fasta 2-3 ggr i veckan gav likande resultat. Hittade en kort artikel om det i SVD, https://www.svd.se/nyheter/inrikes/halvfasta-kan-forlanga-livet-sa-fungerar-metoden_7809248.svd

 14. 14
  Hildegaard säger

  Jag gillar att fasta jag känner mig fräsch och det är säkert psykologiskt oxå eftersom jag innan LCHF inte kunde styra över när och vad jag ville äta och inte. Dessutom så märker jag stor skillnad på huden på magen när jag fastar huden drar ihop sig mycket mer jämfört med när jag inte fastar.

  Jag använder mig av den naturliga fastan som kommer vid sömnen och försöker att inte äta på 16 timmar totalt. Jag äter eller dricker inget med kalorier untan endast vatten i mitt fall. Jag fastar 5-6 ggr i veckan. På Jonas Bergqvists hemsida står det en del om de postitiva effekter som PF har, det är det som jag gått efter. För övrigt så ”slarvar” jag aldrig så för mig är det inte en fråga om ”detox” från ex.gluten eller ris etc. för det äter jag aldrig, äter strikt LCHF.

 15. 15

  Tyckte nog att programmet lite väl mycket följde ”konsensus” vad gäller proteinminskning när det nu varnades för allehanda sjukdomar om man åt för mycket sådant! Den större boven socker och snabb stärkelse varnades det inte på samma sätt för och även fettet åtsidossattes när det nu innehåller för mycket kalorier…… 😉
  Så även om programmet nu innehöll intressanta bitar så var mycket av ”konsensus-uppfattningen” kvar!!!

 16. 16
  ragnhild säger

  @ Tombola:

  Takk: ”Eg blir så övegidde” = pretty suprised, and shocked. Måste även fråga; är det sant att vi har landad – ja även spasserad på månen? Undrar när vi inte än har tatt till oss spannmålets verknad på våra kroppar!

 17. 17

  ”Periodisk fasta v(ersus)s LCHF – låter som om det vore ett val mellan PF och LCHF – det är det naturligtvis inte utan LCHF är nästan ett villkor för att kunna använda sig enkelt av PF,,,,,”

  Exakt Tombola

  PF och Lchf går som hand i handske

  Ingen hunger eller energibrist
  Bara fördelar

  Skulle faktiskt vara riktigt intressant att kolla upp lite ”hälsovärden” nu efter några månader med konceptet
  En hel del positivt verkar i allafall ha hänt som jag upplever det 🙂

 18. 18
  Tombola säger

  ragnhild Skrev:

  @ Tombola:

  Takk: ”Eg blir så övegidde” = pretty suprised, and shocked. Måste även fråga; är det sant att vi har landad – ja även spasserad på månen? Undrar när vi inte än har tatt till oss spannmålets verknad på våra kroppar!

  Månlandningarna är så klart påhittade fast betydligt mera ofarlig än bluffen om det mättade fettets farlighet,,,, 🙂

 19. 19
  Tombola säger

  @ dufva:

  Har du provat HIIT – och gärna på fastande mage – perfekt start på dagen!

 20. 20
  Tombola säger

  dufva Skrev:

  Skulle faktiskt vara riktigt intressant att kolla upp lite ”hälsovärden” nu efter några månader med konceptet
  En hel del positivt verkar i allafall ha hänt som jag upplever det

  Som män har vi ju utmärkta markörer för god hälsa – behöver vi slösa bort tid på prover,,,,

 21. 21

  @ Hälsa är livet:

  Jag driver min kropp med glukos (socker). Vill bara säga att jag trots det har jättelätt för att fasta. Funkar utmärkt att träna stenhårt under fastan också. Så man behöver inte vara fettdriven för att njuta av fastan.

  Frågan är om det är bra att alltid vara ”mätt och belåten” som många som äter lchf är. Det bildas ju nya nervceller i hjärnan när man är hungrig. Eller fattade jag fel kanske?

 22. 22

  Isåfall kör jag också ungefär samma form av kaffe som du gör Annika. Först kokt vatten med pressad citron direkt på morgonen, sen kaffe med kokosfett och slutligen fast föda vid 12-tiden.

 23. 23
  Hälsa är livet säger

  @ Johan:
  Mätt o belåten är man inte, men inte heller vrålhungrig. Man känner av att magen är tom, men hungerskänslorna är inte alls desamma som när man är glukosdriven. Att du klarar av att fasta som glukosdriven tolkar jag som att du har en stabil blodsockerreglering, förmodligen pga träningen så det är ju bra att det funkar för dig. Själv skulle jag bli knäpp av hunger om jag försökte fasta som glukosdriven.

 24. 24

  Det är helt enkelt den gamla hederliga kaffe-och-cigg-frukosten som kommer till heders igen. 🙂

  https://blog.earnmydegree.com/wp-content/uploads/2011/08/coffee-and-cigarettes-11.jpg

  Utan cigg då för oss hälsomedvetna. Och med vispgrädde (eller kokosfett om man står ut med det).

 25. 25
  Andreas säger

  Sulle vara intressant att mäta IGF-1 hormonet för någon som inte går på PF och LCHF. Vad jag kan utläsa ur forskningen så produceras hormonet när kroppen processar kalorier och då producerar celler istället för att reparera befintliga celler.

 26. 26
  Maria Åslund säger

  Man behöver inte gå på någon ”kur”, vare sig LCHF eller någon annan för att ägna sig åt periodisk fasta. För mig är den metoden perfekt för att få bättre värden, eftersom jag inte är beredd att slaviskt följa någon speciell diet. Jag vill äta potatis ibland, vin ibland och wienerbröd ibland. De dagar man inte ”svälter” är det nämligen fritt fram. Iofs blir effekten av periodisk fasta sämre om man inte håller viss kontroll över intaget av snabba kolhydrater, men faktum är att åtminstone för mig minskade sötsuget radikalt i och med att jag inledde min nya livsstil med periodisk fasta, minst 16 timmar under 3 av veckans dagar. Jag missunnar mig ingenting av det jag vill ha under de övriga dagarna och någon hunger har jag inget problem med. Möjligen blir jag lite trött och kall efter 13-14 timmar.

 27. 27
  Konsument säger

  @ Maria Åslund:

  Nu är ju inte LCHF bara kost – det handlar ju om hälsa också. Potatis är dåligt för diabetiker, wienerbröd likaså, innehåller vanligtvis dåliga fetter, mjöl, socker och sylt, vilket är ohälsosamt för alla.

  Att fasta på det sättet tror jag är dåligt, medan fasta i sig kan vara hälsosamt.

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Maria Åslund:
  Jag är övertygad om att det är bättre att fasta periodiskt med 5:2 än att äta skräpmat med högkolhydrat alla dagar i veckan.
  Frågan är om det är nyttigare med periodisk fasta även under LCHF-kost?
  Spontant känner jag att det är nyttigare med 16 timmars fasta per dygn än 5:2. Någon som har åsikter om det?
  Fördelen med 24:16 är att man inte behöver bli hungrig alls.

 29. 29
  Ann Kristin säger

  @ Maria Åslund:
  Det slog mig med kraft hur vi resonerar kring mat – vi har köpt fullt ut att det normala är att äta socker, mjöl och dricka vin. Vi kanske gick och trånade efter den mat som kungar och adelsmän kunde äta, och till slut, strax efter 1950, kunde stora grupper börja leva som kungar…här har vi nog en stor del i den psykologi som finns kring mat.

  Man kan lika gärna kalla socker och mjöl för en ”kur”, som man ”slaviskt följer”. Om man väljer bort dessa födämnen, vad är det som är mera eller mindre kurliknande eller varför skulle det vara slaviskt?

  Om man väljer att äta vegetariskt är det få som kallar det kur. Om man väljer bort alkohol kallas det inte heller en kur. Att välja bort socker och mjöl, samt de kolhydratstinna födoämnen som gör många av oss (kanske alla) till slut sjuka, är knappast en diet, en kur eller något annat modeinriktat. Det är helt enkelt vad vi har ätit under årtusenden, eftersom socker och mjöl inte fanns i någon större utsträckning då.

  Periodisk (ofrivillig) fasta var nog också vanligt förekommande före 1950. Under mina historiestudier Har jag kommit fram till att väldigt många åt väldigt lite i perioder. Det fanns inte mat hela tiden.

 30. 30
  Maria Åslund säger

  @ Ann Kristin:
  Ann-Christin betraktar socker och mjöl som en kur. Vore intressant att veta hur många som följer den. En kur förutsätter väl ett medvetet val, eller?
  Själv följer jag inga regler alls. Bortsett från mina ”svältdagar” då. Men det är en sån liten insats att det inte är värt att betrakta som någon större uppoffring. Däremot skulle det för mig vara en tvångströja att tvingas följa ett koncept – hela livet gå omkring och dela in födoämnen i dålig mat och bra mat.
  Om jag inte finge njuta det jag betraktar som livets goda (det kan lika gärna vara en gräddig sås som en köttbit och en vetebulle), ja, då skulle jag lika gärna kunna lägga mig ner och dö, här och nu.
  I mina ögon finns ingen ond mat, åtminstone inte för fullt friska människor. Problemet är snarare att människor fastnar i ensidighet och en del i överkonsumtion.
  Ett hälsosamt leverne är bra. LHCF passar säkert vissa. Kalorirestriktion i form av periodisk fasta passar mig, eftersom jag då inte slaviskt måste följa några regler kring ätandet.

 31. 31
  Camilla Falk säger

  Undrar om man kan fasta 2 dagar i veckan när man som jag har hypotyreos. Jag har haft det i 11 år och äter 200 mikrogram/dygn. Äter LCHF inspirerat ( äter lite mer kolhydrater de dygn jag jobbar natt ) . Jag har inte tappa något i vikt men skulle vilja gå ner några kg så jag ligger inom BMI gränsen (idag 174 cm /78 kg) .tacksam för svar

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 Camilla Falk:
  Jag tycker att det är en bra idé för alla som har problem med vikten, trots strikt LCHF, att fasta periodiskt. Och då kan man prova ut vilken form av periodicitet som passar en bäst.
  Att ha en Levaxinsubstituerad hypothyreos är inget hinder för det som jag kan se.

 33. 33
  Camilla Falk säger

  Tack

 34. 34

  Vad är dina tankar om att vegetabiliskt protein inte alls verkar påverka IGF-1 nivåerna lika negativt som animaliskt protein [ https://www.youtube.com/watch?v=hcIkhffzrkk ]? LCHF-dieten brukar ju ofta vara rik på animaliskt protein.

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 M:
  Jag kan inte uttala mig om det. Det jag vet är att animaliskt protein innehåller bättre kombination av aminosyror för våra behov, eftersom de är väldigt lika vår egen uppsättning.
  Men vidare forskning får visa huruvida animaliskt eller vegetabiliskt protein ger bättre resultat på hårda ändpunkter som sjukdom och död.

 36. 36
  Susanna Wimark säger

  Är det alltså ok att, om man nu vill/orkar, att äta på detta sätt (inget efter ca kl 20 fram till ca kl 12 dagen efter) sju dagar i veckan? Själv har jag ätit enligt LCHF ganska länge, men tyvärr återfallit i högkolhydratkost emellanåt, så jag har i pricip aldrig lyckats gå ner i vikt med LCHF. Jag går snarare upp i vikt. Men egentligen är inte vikten den viktigaste orsaken till att jag väljer att äta LCHF kost. Jag vill vara balanserad och känna att min kropp är ”ren”, utan skräpmat. Och jag tänker att fasta kanske kan bidra till den känslan. Plus att det självklart vore en bonus om jag kunde gå ner i vikt och hitta en balans. Jag samlar just nu mod för att prova på periodisk fasta. Tacksam för svar!

 37. 37
  tombola säger

  Susanna, gör det enkelt för dig, köp och följ vad som står i denna välskrivna bok – innehåller allt och t o m färdiga inköpslistor – enklare kan det inte bli,,,,,

  https://m.adlibris.com/produkt/Show/CA3C190A-E592-45E5-98AF-F55D3B4D0526?titleId=48ba8f96-15a7-460a-acaa-0faa0938a705

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  @ 36 Susanna Wimark:
  Jag tror att om man får i sig sitt näringsbehov av fett och protein på två måltider i stället för tre så är kroppen fullt nöjd med det. Den kanske mår ännu bättre på det.

 39. 39
  Susanna Wimark säger

  Tack för tips tombola.

  Annika, jag tycker att det är svårt att veta hur mycket fett och protein (och grönsaker) jag ska äta per måltid. Men om jag äter tre mål idag, så borde jag väl kunna slå ihop de målen till två? För syftet med periodisk fasta är väl inte att äta så lite som möjligt, utan antalet gånger, eller?

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 39 Susanna Wimark:
  Det är OK att slå ihop 3 måltider till 2. Om man behöver gå ner i vikt, så kan man sen minska på portionsstorlekarna i de 2 måltiderna. Man får helt enkelt prova sig fram. En poäng med PF är att inse att man måste inte äta ett visst antal måltider per dag.

 41. 41
  Susanna Wimark säger

  Ok, tack. Jag ska prova mig fram! Och hoppas att kroppen vänjer sig. Har varit ganska hungrig idag (första dagen), men har överlevt hittills 🙂

 42. 42
  Annika Dahlqvist säger

  @ 41 Susanna Wimark:
  Vad exakt är det som du har ändrat från igår till idag, som har gjort dig hungrig idag?

 43. 43
  Susanna Wimark säger

  Skillnaden är att det är långt mellan måltiderna, och jag äter nog lite mindre fett och protein nu (klarar inte av att göra om mina fyra mål till två, blir för mätt). Plus att jag alltid ätit hirsgröt med rismjölk till frukost tidigare.

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  @ 43 Susanna Wimark:
  Du kan ge det en chans ett tag och se om det går bra.
  Hirsgröt med rismjölk, det låter som bara kolhydrater. Om du blir hungrig, ta lite (mera) fett i stället.

 45. 45
  Susanna Wimark säger

  Tack, det ska jag göra. Ja, jag inser att min LCHFdiet inte har varit så strikt. Att både äta kakan och ha den kvar…… har nog varit min ”filosofi”. Och jag är nog fortfarande lite fettskrämd, fast jag vet att fett mättar och att hjärnan mår bra av det. Mer fett vid behov alltså.

 46. 46

  Susanna Wimark Skrev:

  Att både äta kakan och ha den kvar…… har nog varit min ”filosofi”. Och jag är nog fortfarande lite fettskrämd, fast jag vet att fett mättar och att hjärnan mår bra av det. Mer fett vid behov alltså.

  Jo… – Susanna – det är lätt att ”synda” – men hen kan bli gladare av artegen fet LCHF-kost också ❗ 🙄

 47. 47

  Hej Annika!
  Vad tror du om att prova periodisk fasta för en överviktig 11-åring? Vi försöker äta så bra som möjligt och hålla ner socker och snabba kolhydrater, men han är inte motiverad till att äta särskilt strikt. Han älskar mat! Så trots många års tjat om mat så går det inte riktigt åt rätt håll. Om han tycker det känns ok att hoppa över frukosten tre dagar i veckan, kanske t ex på helgen när man ändå har en lugn morgon så undrar jag om det kan vara dåligt på något vis?

 48. 48
  Annika Dahlqvist säger

  @ 47 Ellinor:
  Absolut att det är ok för honom att hoppa över frukosten!
  Men han bör förstås också hålla nere på kolhydraterna, främst sockret, under resten av dagen också.

 49. 49
  MONICA MARIA ZANDERHÄLL säger

  jag har provat denna periodiska fasta i 6 veckor, det gör jag aldrig om. Mådde hur bra som helst, men efter så var jag på surströmmingsfest och drack och åt allt som där hör till. Sedan har blodtrycket varit högt, stress, oro ångest. Nu 6 månader efter detta mår jag fortfarande väldigt dåligt. Förstår först nu, det drabbade binjurarna, adrenalin och kortisol. Tappade tom kontrollen över maten och åt och grät. Hemskt tillstånd. Jag åt middag-middag bara,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa