Vilka blodtrycksmediciner är bäst?

Jag såg i Kostdoktorns forum en fråga om nyttan av olika blodtrycksmediciner.

Blodtrycksmediciner har generellt ganska dålig dokumentation av sin nyttoeffekt. Ofta handlar det om relativa procenteffekter, och inga siffror på överlevnadsvinster. Och ändå är väl vitsen med att ta blodtrycksmedicinerna att man ska leva längre och bättre när man tar dem.

De redovisningar jag hittar på nätet är för hjärtsviktsmediciner. Där har det tydligen visats längre överlevnad med bättre hälsa av betablockare (tex Seloken eller metoprolol), ACE-hämmare (ex Enalapril) och A2-blockare  (ex Candesartan). Dessa används även som blodtrycksmediciner.

Calciumblockare, som Amlodipin, har inte visats ge förlängd överlevnad.

Andra synpunkter?

 

Comments

 1. 301

  Exakt så har jag det. Min kropp befinner sig i konstant skräck och stress, mätaren piper varje mättillfälle för att jag inte är tillräckligt lugn för att mäta korrekt….

 2. 302

  Kan man må psykiskt dåligt av metoprolol eller candesartan?

 3. 303

  Carina: ja det är en mycket känd biverkning, många inkl. Mig själv, blir deprimerade av blodtrycksmedicin, och det gäller helt klart de två du nämner, som jag själv provat med exakt den bieffekter och orkeslöshet med mera.

 4. 304

  Annika Dahlqvist, nu när jag försöker gå in och läsa tidigare kommentarer i denna tråd så kan jag inte se dem 🙁 Hoppas att de inte är borttagna för det här är en verkligt värdefull frågeställning och många hjälpfulla kommentarer! Själv har jag följt den sen start och har fått mycket insikter och hjälp av det som skrivits o fortsätter skrivas.

 5. 305
  Annika Dahlqvist säger

  304 Erika
  Det är 304 kommentarer i denna tråd, 0ch det ryms 100 på varje sida, så det är fyra sidor. Man får gå längst ner och trycka på ¨Äldre kommentarer’ flera gånger för att se allihop.
  Så det är lite bökigt tyvärr.

 6. 306

  305 Annika
  Toppen! Tack!

 7. 307

  Hej jag har metoprolol 25×2 sen ca 5 år har sen 11/2 år sen fått psoriasis ppp i händer och fotsulor. Någon annan som fått det av metoprolol? Vad finns det för annat som håller nere pulsen . Har inte fått det för pulsen från början men om jag försöker sluta ta den nu så stiger pulsen drastiskt. Fått efter en infarkt. Kan tillägga att jag även har ångest.

 8. 308

  Hej har candesartan och metoprolol kan man få yrsel av dem? Undrar också om någon av dem kan reta urinblåsan urinröret då jag känner mej konstant kissnödig? Vad gör man åt det?

 9. 309

  Har en fråga om Candesartan orion 4 mg. Fick denna medicin utskriven den 8 november 2019 och började då med en tablett per dag. Hade vid utskrivningen ett blodtryck på 160/100. Den 29 november var jag tillbaka hos läkaren varvid blodtrycket hade gått ner till 151/100, vilket läkaren fortfarande ansåg vara för högt varför han ökade dosen till 2 tabletter per dag av samma medicin. Anledningen till att jag överhuvudtaget hade uppsökt läkaren var att jag var i en extremt stressad arbetssituation vilket också gjorde att läkaren sjukskrev mig ett tag för utmattningssyndrom.

  Min fråga gäller biverkningar av medicinen. Det är nämligen så att jag i november 2018 fick extremt ont i ryggen och ischias i ena benet, vilket visade sig bero på förslitning och disksänkning i ländryggen. Ortoped och sjukgymnast sade att detta kommer att ta lång tid att komma till bukt med, uppåt ett år sade de. Jag har emellertid varit väldigt ihärdig med styrketräning sedan dess och hade blivit av med i princip alla smärtor i november 2019 (även om jag fortfarande inte kunde sitta ned och jobba utan måste stå; att sitta gör nämligen ont). Ett tag efter att jag började äta Candesartan började jag emellertid få tillbaka ischiasen och en konstig känsla i ryggmusklerna. Detta ökade och innan jul hade jag i princip lika ont som när ryggskadan gav sig till känna för över ett år sedan, med värk i både ryggrad och kringliggande muskler. Kan detta bero på medicinen? Jag har läst på bipacksedeln att en sällsynt biverkning är ryggvärk och muskelvärk och jag tänker att även om biverkningen är sällsynt så kanske den påverkar mig mer som redan har en ryggskada. – Jag får tillägga att jag läste om biverkningen först när ryggvärken hade börjat, så det är inte något psykiskt!

  Kan också säga att jag rent allmänt är en medicinmotståndare varför jag ju helst skulle vilja slippa blodtrycksmedicin överhuvudtaget.

 10. 310

  Kan man få ont i magen av metoprolol? Det är som värst på morgonen men även på dagen när jag ätit samt yrsel.

 11. 311
  Annika Dahlqvist säger

  310 Carina
  Det är inte otänkbart. Prova att göra uppehåll med metoprolol, eller byta ut till annat.

 12. 312
  Lena Österlund säger

  Hej jag äter 4 mg candersarstad för högt blodtryck 140/90. Började för 4 år sedan och har sedan dess fått nervsmärtor o muskelsvaghet. Blir bara sämre. På 3 år har jag förändrats till att inte kunna gå överhuvudtaget nästan. Jag har tränat sjukgymnastik och funktionell styrketräning med pt o gått egna promenader med smärtor. Kan det vara medicinen?

 13. 313
  Annika Dahlqvist säger

  312 Lena Österlund
  Nervsmärtor och muskelsvaghet finns inte uppräknat bland de vanligare biverkningarna av candesartan. Jag tycker att du bör söka läkare för dina besvär.

 14. 314
  Kerstin Helm säger

  Hej!
  Jag har fått två st blodtryckssänkande mediciner mitt blodtryck var hos
  läkaren 180 (kan vara vita rocken syndrom)

  Läkaren skrev ut Amlodipin 5 mg och SelokenZOC 25 mg.
  Jag är för rädd att ta båda, jag tar bara SelokenZOC. Har aldrig intagit mediciner förut
  i hela mitt liv. Dessutom åker jag på motionsresor ganska ofta.

  Min fråga; gör jag rätt? Har tagit SelokenZOC i ca en vecka. Jag tycker blodtrycket har
  stabiliserats. Varför skrev läkaren ut två mediciner?
  Kerstin 82 år

 15. 315

  Amlodipin är rävgift, jag har tagit den tidigare och slutade för fyra månader sedan, sliter fortfarande med biverkningarna av den skitmedicinen. Man skall antagligen inte ge rekommendationer men i detta fallet säger jag att du mår bättre utan den medicinen.

 16. 316

  Hej Kerstin @314. Jag förstår aversionen mot mediciner. Det blev en chock för mig också när jag skulle börja ta sådana, trots ett liv med mycket fokus på träning och hälsa. Jag är typ 25 år yngre än du och vet inte varför blodtrycket är högt. Ärvde troligen från min pappa. Stress spelar in förstås.

  Jag tar Amlodipin 5 mg och Candesartan 4 mg. En kardiolog satte mig först på 10 mg respektive 8 mg, men jag har gradvis (med Annikas råd) halverat båda, med bra blodtryck. Jag har aldrig märkt några biverkningar av Amlodipin. Men det betyder ju inte att andra inte kan ha. Jag tar medicinerna varje dag på kvällen, och det fungerar bra (min läkare sa med en blinkning att i England rekommenderar man kvällen, men ännu inte i Sverige).

  Jag är ju förstås inte läkare, men jag tycker att 180 låter lite högt. Fast jag har hört att äldre kan få ha högre, men kanske inte så högt? Jag föreslår att du köper en bra blodtrycksmätare och mäter hemma. Sitt lugnt och andas med magen en stund innan du mäter (tips från en annan läkare). Då kan du se om trycket egentligen är lägre.

  Konditionsträning sänker blodtrycket rejält för mig, men bara i några timmar. Jag har experimenterat med meditation/avslappning, och det hjälper också.

  Jag tror att man ska ta blodtrycksmedicin om det behövs. Det är jobbigt komma över chocken, men man vänjer sig. Faktiskt. Sen kan man ta tag i sin hälsa, mäta blodtrycket och se om man på olika sätt kan förbättra trycket – rödbetsjuice, inokolin, träning, meditation, minskad stress etc. Så kanske man kan minska eller ta bort medicinerna med tiden.

  Jag vet att en del tycker att mediciner är bara dåligt. Jag intar ett mellanläge där jag tror att man kan leva längre och friskare av mediciner, men att man ska ifrågasätta och utvärdera själv.

  Det var tufft i början att förlika sig med att plötsligt vara en som tar medicin. Men när man är över tröskeln är det inte en så stor sak. Se det som en utmaning att med tiden få bort medicinerna.

 17. 317
  Annika Dahlqvist säger

  314 Kerstin Helm
  Han ordinerade dessa mediciner till dig sannolikt för att han ansåg att deras verkningsmekanismer kompletterar varann.

 18. 318
  XMargareta säger

  Rätt ordning innan man börjar ta blodtrycksmedicin borde vara, att innan man börjar ta dem, så testar man hemma själv med en egen blodtrycksmätare.

  Får man då lägre värden behöver man kanske aldrig inleda medicinering.
  Har man redan inlett medicinering får man inte reda på sanningen.

 19. 319

  En undran; sjukvården har ett standardtryck som anses som max= 140 systoliskt genom 90 diastoliskt (sist jag kollade ivf). Finns eller har det också funnits ett tänk där man lägger 100 till sin ålder för systoliska trycket? Mina tankar om mitt eget blodtryck är att det följer mig och mitt leverne o livssituation,,, att blodtrycket är individuellt. Eller är det så att om trycket har en tendens att ofta sticka iväg och bli ”för högt”=över 140/90 så är det ”kroniskt” och onormalt?

 20. 320

  @Erika 319.
  Kroniskt är det inte. Det påverkas av många livsstilsfaktorer. Det går definitivt att påverka. Imorse tog jag en powerwalk. Jag är van att blodtrycket sjunker efter löpning. Har tänkt att det kan ha med vätskeförlusten att göra. Men med en powerwalk svettas jag inte mycket. Trycket efteråt var 100/66. Normalt håller jag mig kring 120/80 med måttlig medicinering. Sen kan det vara kost- och träningsprogrammet jag börjat med som påverkar också. Man får prova sig fram på olika sätt.

 21. 321
  Annika Dahlqvist säger

  319 Erika
  Förr, i min ungdom, hade man principen med 100 plus åldern för det systoliska (över)-trycket. Sen kom man på att man tålde ju inte ett högre tryck bättre för att man blev äldre, snarare tvärtom, kärlen blir skörare med högre ålder. Därför har man satt en åldersoberoende blodtrycksgräns på 130-140.
  Men jag och många med mig tycker att den gränsen är för lågt satt. Äldre har ofta trängre kärl och det är risk med för lågt tryck att blodet inte kommer fram. Jag tycker därför att man kan acceptera ett något högre tryck, som 150-160. Högre än så tycker också jag att gränsen är nådd.
  Men det viktigaste är att man iakttar en strikt antiinflammatorisk LCHF-kost för att behandla och förebygga högt blodtryck och kärlskador. Rödbetsjuice lär också vara bra för blodtrycket.

 22. 322
  Erika säger

  Finns det någon blodtrycksmedicin öht som är biverkningsfri och som det går att ta i liten dos? Mitt bl.tryck är mkt varierande men högt vid stress,,,och stressad blir jag av bara tanken att bl.trycket är för högt (och riskerna iom det) Moment 22 och läkare som propsar på ”en liten tablett”…

 23. 323
  Hans Nilsson säger

  Erika. Jag blir också stressad av bara tanken… Fick rådet att mäta trycket omedelbart efter vila, t ex en kortare tupplur under em/kväll. Trycket är då markant bättre, ca 120/80, än under övrig tid på dygnet. Trots detta vågar jag inte sluta med, en relativt låg dos, blodtryckssänkande medicinering. Kanske är rädslan för ett högt mätvärde värre är själva trycket, i likhet rädslan att drabbas av coronavirus?

 24. 324
  XMargareta säger

  Erika
  Har du mätt själv hemma i lugn och ro med en egen manschett?
  Om inte gör det och kom överens med din läkare att försöka utröna om ditt blodtryck är högt endast vid mätning i sjukvården. Så är det för många och många äter sannolikt medicin i onödan.

 25. 325
  Mikael säger

  Min mor mäter sig hemma och på vårdcentral. Hemma är blodtrycket ok, men på vårdcentral för högt. Så vi jämförde min mätare och hennes mätare. De visar samma, så med all sannolikhet är det lägre trycket det som gäller. Men min mammas slutsats är ändå att det är fel på hennes mätare. Hon kan inte köpa att hon skulle veta bättre än läkaren. Så hon tar sin medicin, om än lite. Kan vara därför hon är trött ibland.

 26. 326
  Annika Dahlqvist säger

  322 Erika
  Det finns möjlighet att göra en dygnsmätning av blodtrycket, så får man se hur det ligger under längre tid.
  Alla blodtycksmediciner har möjliga biverkningar, så det går knappt att säga. Varje patient måste kanske prova sig fram till vilken som fungerar bäst. Prata med din läkare.

 27. 327

  Tack alla för respons på mitt inlägg 322
  Jag har gjort 24-tim mätning,, också det mkt stressande.
  Egna hemmamätningar upplever jag också som stressande, t.o.m om jag får assistans. Bara ljudet från manchetten får pulsen att skena.
  Allt det här kring blodtryck, riskerna med det osv. ger stor stress och ständigt pulspåslag.
  Ett riktigt moment 22. Har tankar likt #316 Mikael; kanske en låg dos bl.trycksmed. ivf psykiskt/mentalt gör så att rädsla/oro kring det hela lägger sig,,,så att bl.trycket går ner? Och att man då lättare kan jobba med oro,stress osv. kring det hela. Skulle helst forts. jobba på de naturliga faktorerna som i för mig,i mina tankar är löningen… men jag har kanske inte ”råd” med det,,,om kärl osv. inte orkar med.

 28. 328
  XMargareta säger

  Erika.
  Skulle du kunna rötta ut din oro genom att ta blodtrycket hemma jättemånga gånger?
  Den kanske slipas av då?

 29. 329

  #328
  Margareta tack. Utveckla gärna din tanke. Menar du vid ett och samma tillfälle,,eller under en längre period? Jag har fått rådet att ta bl.trycket mer sällan och gör så nu. Är det kanske så att ”det inre trycket”/oron/bl.trycket hinner byggas upp mellan glesare mätningar?
  Blir ivf riktigt obehagligt,,som dödsångest,,att något allvarligt ska hända 🙁

 30. 330
  Hans Nilsson säger

  Erikas beskrivning av stress och högtblodtryck är mycket lik min egen erfarenhet. Frågan är vilket blodtryck vi har – egentligen? Eftersom själva mätningen upplevs starkt stressande är utslaget knappast rättvisande? För egen del litar jag på den mätning jag gör omedelbart efter vila, och i nästan omtöcknat tillstånd. Se 323 ovan!

  En annan sak som bidrar till att jag trots allt ser relativt lugnt på problemet är uppgiften från en läkare som mätte blodtrycket hos vinterbadare. Övertrycket kunde hos dessa kärnfriska män uppgå till 300. Jag drar slutsatsen att blodtrycket, av olika skäl, kan variera mycket starkt över dygnet – mer för vissa, mindre för andra – och att det är naturligt. Har jag fel?

 31. 331

  Precis som Hans, och Erika, så stressas jag av att enbart se/känna/höra en blodtrycksmätaren. Det går bara inte.

  I mitt fall blir det 180 i tryck oberoende av vad jag gör, Och en puls över 90. Med fruktansvärda biverkningar kan jag få ned trycket till 130 nivån, men jag är väldigt långt från människa. Det är allt från dödstrött trots lååånga nätter med fin ostörd söm, svåra depressioner, ont i hela kroppen, kraftigt begränsad ork och i låg maxpuls (läs beta blockerare). Och det är bara början.

  Jag tog bort all medicin, och mår numera kanon. Vad jag har i tryck skiter jag i helt enkelt.

 32. 332
  XMargareta säger

  Det fungerar så här.
  Om man mäter jättemånga gånger kan “orossystemet tröttna.” Det blir avdramatiserat och blodtrycket kommer ner, om det var oron som orsakade den extra spänningen.

 33. 333
  XMargareta säger

  Menar att man skall mäta hemma.

 34. 334
  Hans Nilsson säger

  Det låter rimligt och logiskt Margareta, men tyvärr, det fungerar inte för alla. Några av oss är i mindre grad ”lättlurade”.

 35. 335
  XMargareta säger

  Hans

  Jag vet att det har funkat för en person i alla fall och han slapp ta medicin.
  Jag är så mycket emot att ta medicin i onödan, så jag skulle mäta massor av gånger dag efter dag,
  kanske15-20 gånger om dagen tills det förhoppningsvis blev likgiltigt och löste sig.

 36. 336
  Mikael säger

  Hej! Jag har nu gjort en resa som jag delvis skrivit om i mina kommentarer tidigare. Började i alla fall med en medicinering med 10 mg Amlodipin och 8 mg Candesartan. Efter en period med åtgärder blev blodtrycket för lågt och jag halverade (enligt Annikas förslag) så jag hamnade på 5 och 4 mg respektive. Efter ytterligare renlevnad har jag halverat igen. Jag går nu bland annat programmet 16 weeks of hell (den som undrar kan googla) och en period tog jag bort medicinerna helt, för blodtrycket var så fint och stabilt runt 120/80. Men tillfälligt hände nåt som gjorde att det rejsade upp till höga höjder igen (typ 150/95) och jag började snabbt med medicin igen. Men nu har jag alltså halverat igen och ligger på 2,5 mg Amlodipin och 2 mg Candesartan. I morse var trycket 115/70 och nu mitt på dagen 115/73. Känner mig lätt orkeslös och tror att jag vill minska lite till. Annika, bör jag ta bort Amlodipin först och se? Eller ta bort Candesartan och se? Tacksam för tips. Kan tillägga att det nog spelar roll att det är helg nu och jag är avslappnad, och trycket är högre när jag arbetar, så behöver ta hänsyn till det också. Kan man ta olika doser olika dagar?

 37. 337

  Mikael, jag skall inte råda – men jag vill kommentera en detalj, och det är att du klassar 150/95 som högt blodtryck. Det är förvisso individuellt, men med mätningar på den nivån så skulle inte jag bry mig i över huvudet taget. Allt mellan 140-160 intervallet tycker (!) jag är ok lite beroende på allt såklart. Om jag hade 150 så hade jag varit jättenöjd – att sträva efter någon optimal nivå och inte väga in livskvarliteten är inte en option för mig.

  Sedan vill jag helt klart varna för Amlodipin som jag personligen anser vara SSRG – Sämsta Sortens Räv Gift – men det är upp till var och en – jag får 20-tal biverkningar av den medicinen. Candersartan gav mig svullen tunga, men är annars bättre än Amlodipin, och med svullen tunga är det no-no för det är en allergisk reaktion som man inte skall leka med (man biter sig lätt i tungan, och kan när man sover faktiskt få den på fel ställe och får andningsproblem).

  Som jag skrev högre upp, idag äter jag ingen blodtrycksmedicin. Jag har faktiskt inga biverkningar kvar – det tog drygt 6 månader att bli av med det mesta. Jag orkar göra saker igen (med blodtrycksmedicin i mig, vilken som helst som det verkar, tappar jag ork, djupa depressioner med ångestattacker och klarar bara att gå till mitt stillasittande jobb, gå hem och sova), allt annat var offline – inget privatliv, ingen livskvalitet eller liknande.

  Om man fick pension för att äta blodtrycksmedicin så kanske jag hade gjort annorlunda – men det får man ju inte, så då fick jag välja: Livskvalitet under en möjligen kortare livslängd, eller konstant dömd till att vara trött, djupt deprimerad med ständiga ångestattacker och ont i hela kroppen mer eller mindre hela tiden, bara klara av att jobba (betala skatt, så att Magdalena Andersson blir nöjd?) och sova.

  Mitt val vart livskvalitet, även om det kan tolkas som spela med livet som insats – och med Corona runt hörnet, där just högt blodtryck och de “stela” blodkärlen är den riskfaktor tydligen, så känns det fortfarande som rätt väg framåt.

  Vilket fall, jag har ett par indikatorer som talar om för mig om trycket är “mera högt än vanligt” och ingen av dessa är aktiva för närvarande, trots frånvaron av blodtrycksmedicin eller mätningar för den delen.

 38. 338
  Mikael säger

  @Lars, #337:
  Tack för dina synpunkter, Lars, och gott att höra att du hittat bort från mediciner som gör dig minst sagt dålig. Det var inte så mycket övertrycket som oroade mig, utan snarare att undertrycket gick upp till 95. Det känns heller inte så bra när det händer. Mår inte riktigt bra helt enkelt. Visst, först känner jag mig upprymd när blodtrycket går upp, taggad. Men sen känns det inte riktigt bra. Och med tanke på historia med dissektioner vill jag vara försiktig. Jag har inte märkt några biverkningar av medicinerna, annat än att jag blir trött om jag tar ner trycket för mycket. Men tack för synpunkter som jag får fundera på.

 39. 339
  Annika Dahlqvist säger

  336 Mikael
  Det låter utmärkt att du har fått ner blodtrycket med kosten så bra.

 40. 340

  336 Mikael
  Tack för att du delar med dig av din bl.tr.resa o erfarenheter. Forts. Lycka till i att hitta balans och välmående.
  337 Lars
  Tack till dig också för dina delningar av erfarenheter. En fråga ; vilka indikationer får du när bl.trycket ligger, för dig, för högt?

 41. 341

  Erika: Indikatorer är personligt, så det jag nu skriver råkar vara hur jag reagerar, och det stämmer inte nödvändigtvis med hur någon annan reagerar.

  Indikatorer: Mitt humör svänger mycket kraftigt om mitt tryck är högt, jag kan bli arg för ingenting och det blixtsnabbt – men är trycket “normalt” så sker inte detta, jag har helt enkelt mycket mera tålamod. Jag har även en blodåder som råkar gå i vänster tinning, är den hård så är trycket högt – har alltid varit så konstigt nog. Om jag hetsar, inte att förväxlas med stressar, så vet jag att risken är högre för att trycket är högt. Och sedan min favorit: Om huvudet är lugnt, så är troligen trycket lugnt = mitt tryck är delvis ett självspelande piano, om jag går och oroar mig för t.ex. trycket (vilket jag gjort vid de tillfällen jag provat tryckmedicin) då blir det högt, om jag är stressad så är trycket högt (skilj på stress och hetsande i mitt fall!) och pressas jag så blir trycket högt. Dessvärre, i mitt fall, så med medicin kanske trycket ibland ser något bättre ut – men alla biverkningar påminner mig om just hur illa jag mår och då oroar jag mig av det.

  Dvs jag mår bra när jag inte stressar, inte hetsar, inte oroar mig (och här är det bra att veta att jag blir deprimerade och oroad när jag äter tryckmediciner, kända biverkningar), och tar det lugnt. Det är troligt att jag har ett grundtryck, om vi kalla det så, på runt 145-155/85-90 med min nuvarande livsstil, men att ta ned det till någon fix nivå som 120/80 är bara att glömma, det är inte livskvalitet i min värld. Om man fick vara sjukpensionär (om det nu heter så nu för tiden) av att äta blodtrycksmedicin ja då kanske jag skulle äta medicinen, men inte med nuvarande omständigheter.

  I över huvudet taget så är jag kritisk till att man bara fokuserar på blodtrycket – det måste ställas i relation till pulsen. När mitt tryck är högt, så är min puls extra hög i viloläge. Normal vilopuls är runt 56-58, men med trycket på fel nivå är det runt 80-100, normalt över 90. Och pulsen kommer aldrig ned under 70.

  Notering: Med blodtrycksmedicin så får jag dippar i pulsen till 30 slag per minut – det är absolut för lågt. Pulsen bör nog vara minst 50 slag per minut, allt under det, då tror jag att man har för nedtryckt blodtryck. Skaffa en pulsklocka som mäter på armen, och logga dygnet runt en period och se hur det är relativt blodtrycket. Det är det minsta man skall göra.

 42. 342
  XMargareta säger

  I mina sök inom ämnet väte-terapi stötte jag på denna länk och eftersom jag kom ihåg, att man i en tråd diskuterar bästa blodtrycksmedicinen, så klistrar jag in länken här.
  Det talas om att oxidativ stress är en sjukdomsframkallande faktor bakom högt blodtryck.
  ( Och som bifaktor i metabola syndromet?)
  Kan det ligga bakom att stelhet i kärl, ökar med åldern?
  Stelheten finns i alla fall inte hos alla 70+. Själv 75 år och har jag trycket 110/70 och jag har sett till, att jag försett mig med antioxidanter genom åren. (Visst anekdotiskt, men det gäller några fler i min ålder, som efter mina råd gjort som jag)
  Kan det ligga bakom att de lättoxiderade omega-6 oljorna i tex frön också tycks finnas med som bakomliggande faktor? Då som stelbildande plack, Visst var det någon professionell inom gebitet blodtryck, hjärthälsa kommenterat, att om man studerar artärplacken mer ingående finner man oxiderade fleromättade fettsyror?
  Vilka antioxidanter tänker man på? Vitaminerna C och E och ämnet Q10 kanske. Liksom magnesium förslagsvis?
  Peter Wilhelmsson i Medicinsk Uppslags bok skriver: Vitamin C, mineralerna Ca,Mg och K. och även Q10 + en del andra ämnen.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17003837

 43. 343
  Carina säger

  Hej jag vaknar på morgonen av att jag hostar upp genomskinliga slembolla som täpper till luftvägarna i halsen kan även ske på natten kan det bero på metoprololen orkar inte mer och har hemsk ångest

 44. 344
  Annika Dahlqvist säger

  343 Carina
  Slemhinnorna i luftvägarna kan ha diverse hyss för sig, som att tillverka slem i olika former. Det är svårt att säga om det är orsakat av yttre faktorer. Du får se om det upphör om du slutar med, eller byter ut, metoprololen.

 45. 345
  Nina Dahlberg säger

  Hej Jag äter Amlodipin sedan flera år och losartan.. Har nu fått byta ut losartan till Candemax comp .. Är orolig för alla biverkningar. Har nedsatt immunförsvar har nyligen haft hudcancer som jag behandlas för. Funderar på alternativa medicin eller levnads vanor hur de kan påverka som att dricka rödbetsjuice, vitaminer och att gå ner i vikt .. Vad säger du Annika och vad säger ni som läser har ni någon erfarenhet av effekter på det och har ni kunnat gå ner i medicinering eller rentav slutat med bra blodtryck? Vore intressant att få kunskap och att kunna få alternativ till dessa vidriga mediciner som ger så biverkningar ! Mvh Nina

 46. 346
  Annika Dahlqvist säger

  345 Nina Dahlberg
  Det finns uppgifter om att rödbetsjuice sänker ett förhöjt blodtryck. Det finns också många erfarenheter av att LCHF-kost sänker förhöjt blodtryck. Du måste helt enkelt prova dig fram till vad som ger dig ett normalt blodtryck med minsta möjliga biverkningar.

 47. 347
  Mikael säger

  345 Nina Dahlberg

  Livsstilsförändringar kan definitivt göra blodtrycksmedicin onödig, men det är inte alltid så enkelt. För egen del åt jag medicin i några år. Nu har jag slutat. Saker som hjälpt mig: Ett mer harmoniskt liv där jag är nöjd och inte känner mig stressad (lättare sagt än gjort, men det finns många vägar dit – meditation, terapi, byta jobb). Jag gick nyligen programmet 16 weeks of hell (känt från tv nu). Inte för alla, kanske, men genom att komma i mitt livs toppform (tappade 16 kg fett, byggde 2 kg muskler och fick en fettprocent under 12 %) så är blodtrycket numera lågt – men bara i kombination med harmoni i övrigt. Jag äter också lchf-kost nu efter programmet. Fettfasta på förmiddagarna och måttligt med lågkolhydratkost. En hel del fett men måttligt, annars vill kroppen gå upp igen. Går powerwalk 45 min varje dag, alternativt 7,5 km löpning. Tränar gym 4-5 dgr/vecka. Kräver disciplin. Det är inte så enkelt att göra de här förändringarna, men de är defintivt värda insatsen. Jag är 55+. När jag mätte i morse (följer fortfarande upp) hade jag 117/79. Ibland ligger jag så lågt som 97/64 (efter träning). Det här är bara min resa. Andra kanske klarar att slippa medicinerna med mindre genomgripande åtgärder. Man kanske inte behöver gå så långt som jag. Men det här funkar för mig. Bevisligen.

 48. 348
  Nina Dahlberg säger

  Tack Annika & Mikael för era svar !
  Jag är 58 och ska verkligen ta tag i LCHF och träna mer .. håller på med yoga , samt detta med att reducera stress i vardagen eller livet är en viktigt faktor också håller jag med om ! Ska göra en plan för vill ju må så bra som möjligt ! Nu i semester tider är det ju perfekt förbättra vanor och kunna stressa mindre samt på sikt få bort blodtrycksmedicinerna … Mvh Nina

 49. 349
  Carina säger

  Hej jag undrar om candesartan är slembildande hostar upp segt slem på natten. Finns det något som hjälper mot detta?

 50. 350
  Annika Dahlqvist säger

  349 Carina
  Jag har inte hört något om det. Hosta finns med som mycket sällsynt biverkan i Fass.

 51. 351
  Carina säger

  Jag undrar över amlodipin tar den även ner pulsen?

 52. 352
  Annika Dahlqvist säger

  351 Carina
  Såvitt jag vet tar inte amlodipin ner pulsen, snarare tvärtom.

 53. 353

  Jag kan bara tala från min egna erfarenhet, men min vilopuls droppade från 53-54 till 34-36 med amlodipin i kroppen – förvisso även i kombo med något annat blodtryckssänkande. Så jag vill nog påstå att det är individuellt hur till vida den höjer eller sänker – för mig var den medicinen helt åt fanders dålig.

 54. 354

  Kan man kombinera amlodipin med bisoloprol? Min puls är över 100

 55. 355
  Annika Dahlqvist säger

  354 Carina
  De är en vanlig kombination. Amlodipin höjer pulsen och Bisoprolol sänker den.

 56. 356
  Nisse Hult säger

  Bästa medicinen för att sänka puls och blodtryck
  lyder som följande:
  Träning, träning, livsstilsändring, kostomläggning,OMAD, rödbetsjuice VARJE dag
  viktnedgång, lägre nivå av visceralt fett, mera muskelmassa.

 57. 357

  Högt kortisol kan ger högt blodtryck

 58. 358

  Hej det kan väl inte vara bra att amlodipin höjer pulsen tar 2.5 mg och mår inte bra har ont i benen. Bisoloprol får jag mardrömmar av är redan stressad med ångest. Finns det någon annan medicin än betablockerare som sänker pulsen?Mår inte bra av detta ständigt hög puls.

 59. 359

  Mår inte bra på någon betablockerare samma biverkningar med drömmar. Behöver någons kunnig hjälp.

 60. 360

  Carina: Det finns inget enkelt svar, alla reagerar individuellt helt enkelt. Som jag skrivit många gånger tidigare så är det synnerligen tveksamt med Amlodipin, och som du noterat är BETA blockerare ja det ger en del biverkningar som mardrömmar (i mitt fall Metropronol, och av Atenonol fick jag diarre). Om du vill prova annan medicin så kan Candesartan kanske vara något? Men var vaksam på allergireaktion som svullen tunga eller/och svalg.

  Bästa alternativet: Träna, Träna och äta nyttigare.

  Min vilopuls var som jag skrev tidigare 56-58, och nu ca ett år efter att jag la av med alla blodtrycksmediciner (med husläkarens goda minne = hon godkände detta, bara för att vara övertydlig) så ligger vilopulsen runt 48-52. Och numera är jag mera för mig normalt tränad, jag cyklar runt 2 mil om dagen (kan inte springa pga mina knän) delat i två pass om 8/12 km eller så – jag har en del olika rundor som variation. Sedan styrketränar jag minst två pass per vecka, gärna flera.

  Men som Nisse och Mikael skrev ovan: Harmoni gäller också. Jag är nu i ett läge där kroppen och knoppen är mera harmoniska, det “självspelande pianot” vad gäller mäthysterin har helt släppt (kan bero på att jag vägrar mäta trycket – mitt tryck är vad det är, troligen 145-155/85-95, och tidvis ännu lägre då det faktiskt kan snurra till i huvudet ibland när jag reser mig (vilket i mitt fall bör innebära under 130/80 faktiskt)).

  Jag skall inte säga att livet är lätt för mig, men jämfört med det urusla liv jag hade med medicin i kroppen så är detta som jackpott på Lotto! Jag har ork, livskvalitet och en massa annat som jag såååå längtat efter.

  Exempel: Jag har renoverat halva lägenheten vi bor i, och mer kommer – tidigare orkade jag knappt ens skruva ned en kökslucka för att fixa stängningsmekanismen (never mind). Jag cyklar kors och tvärs över stan (Stockholm) och gör alla slags ärenden – det var ju bara att glömma tidigare, då var det bil och taxi som gällde.

  Notering: I all välvillighet så vill jag bara nämna att jag fortfarande har slängar av mardrömmar (måste bara vara en rest av BETA blockerarna?) och fortfarande inte har fullt tryck i kroppen – men det är lätt 75% av tidigare maxkapacitet – det är fortfarande svårt att få upp pulsen över 165 (jag fixade 195 tidigare för bara säg 5-6 år sedan) men det är inget som i sig stör mig nu för tiden, jag orkar ju cykla i motvind i alla fall vilket med medicin i kroppen var totalt omöjligt.

  Således, var och en har sin egna historia, och egen lösning. Men en gemensam nämnare är att bygga kondition och styrka (träna som sagt), och kom ihåg har du inte tränat tidigare eller ätit medicin under längre period, ta inte i för mycket. Jag började med en cykeltur på 4.5km per dag, sedan efter några veckor vart det två turer, sedan fick jag för mig att ta en annan runda på 8km men då fick jag i börja stryka andra 4.5km turen, men efter typ två veckor gick det fin fint att kombinera de två. Sedan vart det två 8km turer, och en dag fick jag för mig att uppfinna en längre tur över Västerbron på 12km (Riddarfjärden runt kan vi kalla det), och precis som tidigare så valde jag att avstå eftermiddagsturen tills kroppen vant sig, och sedan har det blivit minst 12km rundan och 8km rundan. Ibland med några utflykter till down town city (i Coronatider?!) för något inköp. Jag har också slagit ihop 12km med 8km = 19km på ett bräde – det fungerar fin-fint. Vissa dagar blir det uppåt 30 km, och andra så kan det bli 10km – jag låter kroppen styra och ställa lite. Jag loggar förvisso sträcka och tid, men det är ingen tävling eller så.

  Och min LIVSKVALITET är massivt bättre.

 61. 361

  Finns det verkligen inte någon annan medicin som sänker pulsen känner mej desperat med denna ständigt höga puls? Blir hemskt andfådd av det och ont i huvudet.

 62. 362
  Annika Dahlqvist säger

  361 Carina
  Du måste prata med din läkare om din medicinering.

 63. 363
  Nisse Hult säger

  361 Carina
  Varför duckar du för alla goda råd du får?
  Varför har du en övertro till piller/medicin etc?

 64. 364

  Kan man få hjärtklappning andningsvårigheter och ångest av amlodipin någon som vet?

 65. 365
 66. 366

  Till Lars
  Vilka biverkningar fick du av amlodipin? Jag har tryck över bröstet svårt att andas och hjärtat bankar på bland annat

 67. 367

  Carina: Massor, som t.ex. Kraftigt förtydliga puls när jag skall sova på mage/rygg/höger sida, Ljudkänslig, Sömnstörningar, Trötthet, Irriterad, Argsint, ÅNGEST, Balansproblem, Hårbottenproblem, Skakningar framförallt vänster hand. Ont i ben och kropp, mest överallt hela tiden (som konstant träningsvärk), problem med övre magmunnen (vilket gjorde att jag provade Omperazol, som gav kraftig klåda och massor av röda prickar på armar, mage, rygg och ja allt utom ansikte och fötter/händer). Spänd käke, milt vätskedrivande och så vidare.

  Om man sen kombinerar Amlodipin med en BETA blockerare så blir det 10 ggr värre i mitt fall.

  Det enda som KANSKE fungerar på mig är en extremt svag dos BETA blockerare, men då måste jag bli sjukpensionär eftersom den kommer förstöra all ork/puls och livskvalitet – jag kommer bara klara av att jobba (och betala skatt, för det är väl det Sossarna vill såklart). Det är inget liv värt att leva.

 68. 368
  Nisse Hult säger

  @ 367 Lars

  Varför är piller och åter piller det mest eftersträvansvärda?

 69. 369

  Nisse – jag äter inga piller som du väl vet om du hängt med, så varför frågar du mig?

 70. 370
  Nisse Hult säger

  @ 369

  Syftar givetvis på själva debatten som har focus på piller hit & dit

  Så fort annat kommer upp duckar dom flesta (inte alla) av någon anledning

 71. 371
  Seppo Nurmi säger

  Amlodipin och felodipin, kalciumantagonisterna, blir man trött och matt av, och får ont i lederna. Det är min erfarenhet. Klagade detta hos läkaren. Fick det till slut utbytt mot en annan typ av medicin, eplerenon, men den var inte bättre. Jag blev med tiden svimfärdig, det snurrade till slut som i en karusell. Och samlar vatten i kroppen gjorde denna i stället att vara vattendrivande som doktorn påstår. När jag slutade med eplerenon gick jag ner 4 kg på några dagar. Buken var svullen av all vatten. Det blev lite krisigt med doktorn, som har svårt att acceptera att det kan bli biverkningar.
  Alla blodtrycksmediciner tycks ha den effekten att man blir mer matt och orkeslös. Är det avsikten kanske, så man inte kan anstränga sig?
  Jag har seloken (metoprolol) och candesartan-plus också, men dem tål jag någotsånär. Det är det extra som ska sänka blodtrycket till under 140/90 som ger besvär. Jag skulle nöja med det måttligt höjda blodtrycket, bara jag får må bra. Men det anser inte läkaren att jag får.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.