Vilka blodtrycksmediciner är bäst?

Jag såg i Kostdoktorns forum en fråga om nyttan av olika blodtrycksmediciner.

Blodtrycksmediciner har generellt ganska dålig dokumentation av sin nyttoeffekt. Ofta handlar det om relativa procenteffekter, och inga siffror på överlevnadsvinster. Och ändå är väl vitsen med att ta blodtrycksmedicinerna att man ska leva längre och bättre när man tar dem.

De redovisningar jag hittar på nätet är för hjärtsviktsmediciner. Där har det tydligen visats längre överlevnad med bättre hälsa av betablockare (tex Seloken eller metoprolol), ACE-hämmare (ex Enalapril) och A2-blockare  (ex Candesartan). Dessa används även som blodtrycksmediciner.

Calciumblockare, som Amlodipin, har inte visats ge förlängd överlevnad.

Andra synpunkter?

 

Comments

 1. 301

  Exakt så har jag det. Min kropp befinner sig i konstant skräck och stress, mätaren piper varje mättillfälle för att jag inte är tillräckligt lugn för att mäta korrekt….

 2. 302

  Kan man må psykiskt dåligt av metoprolol eller candesartan?

 3. 303

  Carina: ja det är en mycket känd biverkning, många inkl. Mig själv, blir deprimerade av blodtrycksmedicin, och det gäller helt klart de två du nämner, som jag själv provat med exakt den bieffekter och orkeslöshet med mera.

 4. 304

  Annika Dahlqvist, nu när jag försöker gå in och läsa tidigare kommentarer i denna tråd så kan jag inte se dem 🙁 Hoppas att de inte är borttagna för det här är en verkligt värdefull frågeställning och många hjälpfulla kommentarer! Själv har jag följt den sen start och har fått mycket insikter och hjälp av det som skrivits o fortsätter skrivas.

 5. 305
  Annika Dahlqvist says

  304 Erika
  Det är 304 kommentarer i denna tråd, 0ch det ryms 100 på varje sida, så det är fyra sidor. Man får gå längst ner och trycka på ¨Äldre kommentarer’ flera gånger för att se allihop.
  Så det är lite bökigt tyvärr.

 6. 306

  305 Annika
  Toppen! Tack!

 7. 307

  Hej jag har metoprolol 25×2 sen ca 5 år har sen 11/2 år sen fått psoriasis ppp i händer och fotsulor. Någon annan som fått det av metoprolol? Vad finns det för annat som håller nere pulsen . Har inte fått det för pulsen från början men om jag försöker sluta ta den nu så stiger pulsen drastiskt. Fått efter en infarkt. Kan tillägga att jag även har ångest.

 8. 308

  Hej har candesartan och metoprolol kan man få yrsel av dem? Undrar också om någon av dem kan reta urinblåsan urinröret då jag känner mej konstant kissnödig? Vad gör man åt det?

 9. 309

  Har en fråga om Candesartan orion 4 mg. Fick denna medicin utskriven den 8 november 2019 och började då med en tablett per dag. Hade vid utskrivningen ett blodtryck på 160/100. Den 29 november var jag tillbaka hos läkaren varvid blodtrycket hade gått ner till 151/100, vilket läkaren fortfarande ansåg vara för högt varför han ökade dosen till 2 tabletter per dag av samma medicin. Anledningen till att jag överhuvudtaget hade uppsökt läkaren var att jag var i en extremt stressad arbetssituation vilket också gjorde att läkaren sjukskrev mig ett tag för utmattningssyndrom.

  Min fråga gäller biverkningar av medicinen. Det är nämligen så att jag i november 2018 fick extremt ont i ryggen och ischias i ena benet, vilket visade sig bero på förslitning och disksänkning i ländryggen. Ortoped och sjukgymnast sade att detta kommer att ta lång tid att komma till bukt med, uppåt ett år sade de. Jag har emellertid varit väldigt ihärdig med styrketräning sedan dess och hade blivit av med i princip alla smärtor i november 2019 (även om jag fortfarande inte kunde sitta ned och jobba utan måste stå; att sitta gör nämligen ont). Ett tag efter att jag började äta Candesartan började jag emellertid få tillbaka ischiasen och en konstig känsla i ryggmusklerna. Detta ökade och innan jul hade jag i princip lika ont som när ryggskadan gav sig till känna för över ett år sedan, med värk i både ryggrad och kringliggande muskler. Kan detta bero på medicinen? Jag har läst på bipacksedeln att en sällsynt biverkning är ryggvärk och muskelvärk och jag tänker att även om biverkningen är sällsynt så kanske den påverkar mig mer som redan har en ryggskada. – Jag får tillägga att jag läste om biverkningen först när ryggvärken hade börjat, så det är inte något psykiskt!

  Kan också säga att jag rent allmänt är en medicinmotståndare varför jag ju helst skulle vilja slippa blodtrycksmedicin överhuvudtaget.

 10. 310

  Kan man få ont i magen av metoprolol? Det är som värst på morgonen men även på dagen när jag ätit samt yrsel.

 11. 311
  Annika Dahlqvist says

  310 Carina
  Det är inte otänkbart. Prova att göra uppehåll med metoprolol, eller byta ut till annat.

 12. 312
  Lena Österlund says

  Hej jag äter 4 mg candersarstad för högt blodtryck 140/90. Började för 4 år sedan och har sedan dess fått nervsmärtor o muskelsvaghet. Blir bara sämre. På 3 år har jag förändrats till att inte kunna gå överhuvudtaget nästan. Jag har tränat sjukgymnastik och funktionell styrketräning med pt o gått egna promenader med smärtor. Kan det vara medicinen?

 13. 313
  Annika Dahlqvist says

  312 Lena Österlund
  Nervsmärtor och muskelsvaghet finns inte uppräknat bland de vanligare biverkningarna av candesartan. Jag tycker att du bör söka läkare för dina besvär.

 14. 314
  Kerstin Helm says

  Hej!
  Jag har fått två st blodtryckssänkande mediciner mitt blodtryck var hos
  läkaren 180 (kan vara vita rocken syndrom)

  Läkaren skrev ut Amlodipin 5 mg och SelokenZOC 25 mg.
  Jag är för rädd att ta båda, jag tar bara SelokenZOC. Har aldrig intagit mediciner förut
  i hela mitt liv. Dessutom åker jag på motionsresor ganska ofta.

  Min fråga; gör jag rätt? Har tagit SelokenZOC i ca en vecka. Jag tycker blodtrycket har
  stabiliserats. Varför skrev läkaren ut två mediciner?
  Kerstin 82 år

 15. 315

  Amlodipin är rävgift, jag har tagit den tidigare och slutade för fyra månader sedan, sliter fortfarande med biverkningarna av den skitmedicinen. Man skall antagligen inte ge rekommendationer men i detta fallet säger jag att du mår bättre utan den medicinen.

 16. 316

  Hej Kerstin @314. Jag förstår aversionen mot mediciner. Det blev en chock för mig också när jag skulle börja ta sådana, trots ett liv med mycket fokus på träning och hälsa. Jag är typ 25 år yngre än du och vet inte varför blodtrycket är högt. Ärvde troligen från min pappa. Stress spelar in förstås.

  Jag tar Amlodipin 5 mg och Candesartan 4 mg. En kardiolog satte mig först på 10 mg respektive 8 mg, men jag har gradvis (med Annikas råd) halverat båda, med bra blodtryck. Jag har aldrig märkt några biverkningar av Amlodipin. Men det betyder ju inte att andra inte kan ha. Jag tar medicinerna varje dag på kvällen, och det fungerar bra (min läkare sa med en blinkning att i England rekommenderar man kvällen, men ännu inte i Sverige).

  Jag är ju förstås inte läkare, men jag tycker att 180 låter lite högt. Fast jag har hört att äldre kan få ha högre, men kanske inte så högt? Jag föreslår att du köper en bra blodtrycksmätare och mäter hemma. Sitt lugnt och andas med magen en stund innan du mäter (tips från en annan läkare). Då kan du se om trycket egentligen är lägre.

  Konditionsträning sänker blodtrycket rejält för mig, men bara i några timmar. Jag har experimenterat med meditation/avslappning, och det hjälper också.

  Jag tror att man ska ta blodtrycksmedicin om det behövs. Det är jobbigt komma över chocken, men man vänjer sig. Faktiskt. Sen kan man ta tag i sin hälsa, mäta blodtrycket och se om man på olika sätt kan förbättra trycket – rödbetsjuice, inokolin, träning, meditation, minskad stress etc. Så kanske man kan minska eller ta bort medicinerna med tiden.

  Jag vet att en del tycker att mediciner är bara dåligt. Jag intar ett mellanläge där jag tror att man kan leva längre och friskare av mediciner, men att man ska ifrågasätta och utvärdera själv.

  Det var tufft i början att förlika sig med att plötsligt vara en som tar medicin. Men när man är över tröskeln är det inte en så stor sak. Se det som en utmaning att med tiden få bort medicinerna.

 17. 317
  Annika Dahlqvist says

  314 Kerstin Helm
  Han ordinerade dessa mediciner till dig sannolikt för att han ansåg att deras verkningsmekanismer kompletterar varann.

 18. 318
  XMargareta says

  Rätt ordning innan man börjar ta blodtrycksmedicin borde vara, att innan man börjar ta dem, så testar man hemma själv med en egen blodtrycksmätare.

  Får man då lägre värden behöver man kanske aldrig inleda medicinering.
  Har man redan inlett medicinering får man inte reda på sanningen.

 19. 319

  En undran; sjukvården har ett standardtryck som anses som max= 140 systoliskt genom 90 diastoliskt (sist jag kollade ivf). Finns eller har det också funnits ett tänk där man lägger 100 till sin ålder för systoliska trycket? Mina tankar om mitt eget blodtryck är att det följer mig och mitt leverne o livssituation,,, att blodtrycket är individuellt. Eller är det så att om trycket har en tendens att ofta sticka iväg och bli ”för högt”=över 140/90 så är det ”kroniskt” och onormalt?

 20. 320

  @Erika 319.
  Kroniskt är det inte. Det påverkas av många livsstilsfaktorer. Det går definitivt att påverka. Imorse tog jag en powerwalk. Jag är van att blodtrycket sjunker efter löpning. Har tänkt att det kan ha med vätskeförlusten att göra. Men med en powerwalk svettas jag inte mycket. Trycket efteråt var 100/66. Normalt håller jag mig kring 120/80 med måttlig medicinering. Sen kan det vara kost- och träningsprogrammet jag börjat med som påverkar också. Man får prova sig fram på olika sätt.

 21. 321
  Annika Dahlqvist says

  319 Erika
  Förr, i min ungdom, hade man principen med 100 plus åldern för det systoliska (över)-trycket. Sen kom man på att man tålde ju inte ett högre tryck bättre för att man blev äldre, snarare tvärtom, kärlen blir skörare med högre ålder. Därför har man satt en åldersoberoende blodtrycksgräns på 130-140.
  Men jag och många med mig tycker att den gränsen är för lågt satt. Äldre har ofta trängre kärl och det är risk med för lågt tryck att blodet inte kommer fram. Jag tycker därför att man kan acceptera ett något högre tryck, som 150-160. Högre än så tycker också jag att gränsen är nådd.
  Men det viktigaste är att man iakttar en strikt antiinflammatorisk LCHF-kost för att behandla och förebygga högt blodtryck och kärlskador. Rödbetsjuice lär också vara bra för blodtrycket.

 22. 322

  Finns det någon blodtrycksmedicin öht som är biverkningsfri och som det går att ta i liten dos? Mitt bl.tryck är mkt varierande men högt vid stress,,,och stressad blir jag av bara tanken att bl.trycket är för högt (och riskerna iom det) Moment 22 och läkare som propsar på ”en liten tablett”…

 23. 323
  Hans Nilsson says

  Erika. Jag blir också stressad av bara tanken… Fick rådet att mäta trycket omedelbart efter vila, t ex en kortare tupplur under em/kväll. Trycket är då markant bättre, ca 120/80, än under övrig tid på dygnet. Trots detta vågar jag inte sluta med, en relativt låg dos, blodtryckssänkande medicinering. Kanske är rädslan för ett högt mätvärde värre är själva trycket, i likhet rädslan att drabbas av coronavirus?

 24. 324
  XMargareta says

  Erika
  Har du mätt själv hemma i lugn och ro med en egen manschett?
  Om inte gör det och kom överens med din läkare att försöka utröna om ditt blodtryck är högt endast vid mätning i sjukvården. Så är det för många och många äter sannolikt medicin i onödan.

 25. 325
  Mikael says

  Min mor mäter sig hemma och på vårdcentral. Hemma är blodtrycket ok, men på vårdcentral för högt. Så vi jämförde min mätare och hennes mätare. De visar samma, så med all sannolikhet är det lägre trycket det som gäller. Men min mammas slutsats är ändå att det är fel på hennes mätare. Hon kan inte köpa att hon skulle veta bättre än läkaren. Så hon tar sin medicin, om än lite. Kan vara därför hon är trött ibland.

 26. 326
  Annika Dahlqvist says

  322 Erika
  Det finns möjlighet att göra en dygnsmätning av blodtrycket, så får man se hur det ligger under längre tid.
  Alla blodtycksmediciner har möjliga biverkningar, så det går knappt att säga. Varje patient måste kanske prova sig fram till vilken som fungerar bäst. Prata med din läkare.

 27. 327

  Tack alla för respons på mitt inlägg 322
  Jag har gjort 24-tim mätning,, också det mkt stressande.
  Egna hemmamätningar upplever jag också som stressande, t.o.m om jag får assistans. Bara ljudet från manchetten får pulsen att skena.
  Allt det här kring blodtryck, riskerna med det osv. ger stor stress och ständigt pulspåslag.
  Ett riktigt moment 22. Har tankar likt #316 Mikael; kanske en låg dos bl.trycksmed. ivf psykiskt/mentalt gör så att rädsla/oro kring det hela lägger sig,,,så att bl.trycket går ner? Och att man då lättare kan jobba med oro,stress osv. kring det hela. Skulle helst forts. jobba på de naturliga faktorerna som i för mig,i mina tankar är löningen… men jag har kanske inte ”råd” med det,,,om kärl osv. inte orkar med.

 28. 328
  XMargareta says

  Erika.
  Skulle du kunna rötta ut din oro genom att ta blodtrycket hemma jättemånga gånger?
  Den kanske slipas av då?

 29. 329

  #328
  Margareta tack. Utveckla gärna din tanke. Menar du vid ett och samma tillfälle,,eller under en längre period? Jag har fått rådet att ta bl.trycket mer sällan och gör så nu. Är det kanske så att ”det inre trycket”/oron/bl.trycket hinner byggas upp mellan glesare mätningar?
  Blir ivf riktigt obehagligt,,som dödsångest,,att något allvarligt ska hända 🙁

 30. 330
  Hans Nilsson says

  Erikas beskrivning av stress och högtblodtryck är mycket lik min egen erfarenhet. Frågan är vilket blodtryck vi har – egentligen? Eftersom själva mätningen upplevs starkt stressande är utslaget knappast rättvisande? För egen del litar jag på den mätning jag gör omedelbart efter vila, och i nästan omtöcknat tillstånd. Se 323 ovan!

  En annan sak som bidrar till att jag trots allt ser relativt lugnt på problemet är uppgiften från en läkare som mätte blodtrycket hos vinterbadare. Övertrycket kunde hos dessa kärnfriska män uppgå till 300. Jag drar slutsatsen att blodtrycket, av olika skäl, kan variera mycket starkt över dygnet – mer för vissa, mindre för andra – och att det är naturligt. Har jag fel?

 31. 331

  Precis som Hans, och Erika, så stressas jag av att enbart se/känna/höra en blodtrycksmätaren. Det går bara inte.

  I mitt fall blir det 180 i tryck oberoende av vad jag gör, Och en puls över 90. Med fruktansvärda biverkningar kan jag få ned trycket till 130 nivån, men jag är väldigt långt från människa. Det är allt från dödstrött trots lååånga nätter med fin ostörd söm, svåra depressioner, ont i hela kroppen, kraftigt begränsad ork och i låg maxpuls (läs beta blockerare). Och det är bara början.

  Jag tog bort all medicin, och mår numera kanon. Vad jag har i tryck skiter jag i helt enkelt.

 32. 332
  XMargareta says

  Det fungerar så här.
  Om man mäter jättemånga gånger kan “orossystemet tröttna.” Det blir avdramatiserat och blodtrycket kommer ner, om det var oron som orsakade den extra spänningen.

 33. 333
  XMargareta says

  Menar att man skall mäta hemma.

 34. 334
  Hans Nilsson says

  Det låter rimligt och logiskt Margareta, men tyvärr, det fungerar inte för alla. Några av oss är i mindre grad ”lättlurade”.

 35. 335
  XMargareta says

  Hans

  Jag vet att det har funkat för en person i alla fall och han slapp ta medicin.
  Jag är så mycket emot att ta medicin i onödan, så jag skulle mäta massor av gånger dag efter dag,
  kanske15-20 gånger om dagen tills det förhoppningsvis blev likgiltigt och löste sig.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.