Vilka blodtrycksmediciner är bäst?

Jag såg i Kostdoktorns forum en fråga om nyttan av olika blodtrycksmediciner.

Blodtrycksmediciner har generellt ganska dålig dokumentation av sin nyttoeffekt. Ofta handlar det om relativa procenteffekter, och inga siffror på överlevnadsvinster. Och ändå är väl vitsen med att ta blodtrycksmedicinerna att man ska leva längre och bättre när man tar dem.

De redovisningar jag hittar på nätet är för hjärtsviktsmediciner. Där har det tydligen visats längre överlevnad med bättre hälsa av betablockare (tex Seloken eller metoprolol), ACE-hämmare (ex Enalapril) och A2-blockare  (ex Candesartan). Dessa används även som blodtrycksmediciner.

Calciumblockare, som Amlodipin, har inte visats ge förlängd överlevnad.

Andra synpunkter?

 

Comments

 1. 201

  Ang. arteriografmätning , finns det några bra studier att hänvisa till?

 2. 202
  Nisse Hult says
 3. 203

  Nisse Hult, jag upprepar min fråga: På vilket sätt påverkar utfallet av en arteriografmätning situationen för någon med högt blodtryck? Är inte blodtrycket lika illa oavsett graden artärstyvhet? Och behövliga åtgärder, i form av ändrad livsstil, och, när så krävs, medicinering, samma?

  Min ålder och andra data kring mitt problem med blodtrycket framgår av flera kommentarer, från 163 och framåt.

 4. 204

  @202

  Det var även det enda jag också hittade vid googlande och här;
  https://gunnarfnyberg.blogspot.se/
  och här påstås det att det används på Sahlgrenska och KI, fast det det verkar inte göra det idag, 2017…
  https://www.arteriografi.se/Arteriograf.html

  Verkar som allt ovanst. är från omkring 2010. Varför har det inte uppmärksammats mer och varför inte på våra sjukhus?
  Känns som en hund begraven nånstans….

 5. 205
  Göran Sjöberg says

  För några år sedan tittade jag lite närmare på denna pulsmätningsteknik och insåg att den hade inneboende starka begränsningar även om jag tror att det kan vara ett verktyg att “enkelt” undersöka förändringar/förbättringar i ådrorna.

  Man kan se om en livsstilsförändring “leder åt rätt håll” men knappast mer.

  Blodtrycksmätningar är “enklare” och mer “rakt på sak” men är även de högst diskutabla och mer ett sätt för Big Pharma att fortsätta med sitt avancerade kvacksalveri.

 6. 206
  Lars-Åke Frykholm says

  Med Amlodipin hamnade jag runt 140/85. När jag började med rödbetsjuice så sjönk det till 128 / 75
  plus lite B& B12

  Rödbetsjuice föryngrar ådrorna

 7. 207

  Håller med om att rödbetsjuice är bra och jag dricker det också. Synd bara att den innehåller så mycket socker. Rödbetor kan ju användas till att framställa socker (enl. Wikipedia) och juicen är lika söt som läsk. Och då är det vanlig sackaros vad jag förstår (hälften glukos, hälften fruktos ). Lite synd att trigga insulinet, tänker jag, särskilt å morgonen. Det är väl ungefär som att dricka fruktjuice? Finns någon juice med sockret borttaget? Det är ju nitratet man vill åt, som blir nitrit, som blir NO, vilket gör kärlen mjukare och vidgar dem. Jag tar ibland arginin och citrullin istället, särskilt på morgonen. Det ger ju NO också, utan sockret. Om än kanske inte lika effektivt som rödbeta? Jag äter/dricker mycket bladgrönsaker också, som spenat, rucola m.m. De innehåller också nitrat, men jag har inte hittat information om mängden nitrat i rödbetor, rödbetsjuice respektive bladgrönsaker. Synpunkter?

 8. 208
  XMargareta says

  Det finns syrad rödbetsjuice, Biotta.

  Sjäv syrar jag grönsaker.
  Mängden socker minskar rejält då, vet ej hur mycket, men jag mår utmärkt,
  när jag äter det.

  I min syrning, som jag gör varje sen höst och sedan äter två portioner av varje dag har jag bl.a. rödbeta.

 9. 209
  Annika Dahlqvist says

  206 Lars-Åke Frykholm
  Tillskott av vitamin B12 ska endast tas vid konstaterad kobalaminbrist. Överskott är konstaterat toxiskt.

 10. 210

  @ 209
  Hej Annika! Jag tar själv B12 och kan inte hitta någonstans att det skulle vara farligt och kan överdoseras.
  https://www.vitaminb12.se/vitamin-b12-overdosering/

 11. 211
  Annika Dahlqvist says

  210 jala
  Jag har i alla fall läst att hög halt av kobalamin i blodet har korrelation med tidigare sjukdom och död. Samma med folatöverskott.
  I vilket fall finns det ingen vinst med överskott. Ett enkelt blodprov ger svar på halten i blodet.

 12. 212

  Hej! Längesen jag skrev här nu. Jag fick ju 10 mg Amlopidin + 8 mg Candesartan. Annika gav rådet att om jag behöver minska dosen i framtiden kan jag halvera Amlodipin.

  Medicinen tog effektivt ner mitt blodtryck. Jag började ju också med rödbetsjuice, provar Inokolin, plus tränar m.m. Effekt oklar, men blodtrycket lågt. Efter ett tag lite för lågt. Jag upplevde då och då en överväldigande trötthet, som särskilt tog ut sin rätt på helger. Då var jag tvungen att lägga mig mitt på dagen, för att jag kände mig helt utmattad. Mitt övertryck var då bara drygt 110, och undertrycket 60-70. Tror att det gick för lågt helt enkelt.

  Så nu har jag börjat halvera Amlodipin, som Annika rekommenderade. Det verkar gå jättebra. Har ett något högre blodtryck, men är mycket piggare. När jag nyss tog var det 126/76, när jag är hemma sjuk idag. Ibland när jag kommer hem efter en full dag på jobbet och det är full fart med barnen på kvällen kan det bli uppåt 130/80 och lite över det också, typ 135/85. Men det går aldrig högre än så. Och det är väl acceptabelt under stress? Efter träning blir det lågt igen.

  Tror att jag kanske hittat lämplig nivå för tillfället. Om jag sen kan få ordning på jobbet och trivas mer med det kanske jag behöver ännu mindre nån gång i framtiden. Vi får se. Hur ska jag i så fall trappa ner då? Ska till min husläkare nästa vecka och ska fråga, men är inte säker på att jag får några bra råd.

  För mig är viktigt att jag inte får för högt tryck, för att inte få fler skador på blodkärl, s.k. dissektioner, eller utvidgning av aorta. Men samtidigt kan jag ju inte bli så matt att jag inte orkar med vardagen, tänker jag….

  Har som sagt dåliga gener med föräldrar med högt blodtryck (i gengäld dock ingen cancer alls i släkten – man får väl vara glad för vad man får…) 🙂

 13. 213
  Annika Dahlqvist says

  212 Mikael
  Om du nu halverat Amlodipin, och sedan behöver sänka medicinen ytterligare, tycker jag att du kan halvera Candesartan till 4 mg. Lycka till!

 14. 214
  Margareta Lindh says

  Jag är 72 år och har ätit Amlodipine 5 mg och Valsartan 8 mg i drygt 10 år. Blodtrycket är sedan ganska länge 140/85. Min läkare tycker att jag kan pröva att vara utan Amlodipine helt. Dricka rödbetsjuice istället? Det vore så underbart att slippa medicinen och bli “ren” från piller!

 15. 215
  Annika Dahlqvist says

  214 Margareta Lindh
  Ditt blodtryck är utmärkt. Du kan gärna försiktigt trappa ner dina blodtrycksmediciner. Jag föreslår i första hand halvering av Amlodipin.
  Strikt LCHF och lite tillskott. Rödbetsjuice, magnesium tex

 16. 216

  Hur liten dos av blodtrycksmedicin skall man ta jag tar candesarstad 2 mg delar alltså tabletten på 4 mg eftersom blodtrycket då rasade till 107/65 och jag blev så yr. Nu har jag ca 117/74. Egentligen vill jag inte stoppa i mig tabletter alls men känner mig kluven. Tar också q10 och vitlökskapslar magnesium. Mitt blodtryck var från början 150/100 utan q10 och vitlökskapslar.
  Har precis tagit kolesterol vilka värden rekommenderas ? Är kvinna 64 år.

 17. 217
  Annika Dahlqvist says

  216 Pia
  117/74 är ganska lågt blodtryck och då behöver man inte ta blodtrycksmedicin.
  Q10, vitlökskapslar och magnesium låter bra.
  Kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol. De behöver inte ta statinmedicin.

 18. 218
  Flemming says

  Hej Anika

  Jag tar en tabl Amlodipin 5mg dagligen sedan jag fick medicinen i början av februari i år (2018) Nu har jag fått problem med Tinnitus som i vågor är mycket besvärande med ångest laddad svimmnings känsla när det är som värst. Jag har varit på vårdcentralen och sökt hjälp för detta. Har besökt en fysioterapeut men han hittade inget. Läkarna där visar inte heller någon större entusiasm att hjälpa mig. (Man måste nog har tinnitus själv för att kunna förstå hur jobbigt det är! Ungefär som att ha en larm väcka klocka inne i huvudet som inte går att stänga av.

  Nu undrar jag om du tror det kan vara Amlodipin som spökar? Mitt BT ligger kring 130/80 idag. Innan medicineringen var det skyhögt 170/117

  Jag lider otroligt mycket över Tinnitusen som jag aldrig har haft för. Jag hade ingen aning om hur JOBBIGT det är för folk med Tinnitus innan jag fick det själv. (Lite ringande i öronen har väl ingen dött av kunde jag då tänka.) Man kämpar en inre strid varje dag som inte syns på ytan! Mitt jobb som skolvaktmästare är inte stressigt så att det blir jobbigt. Så det måste bero på medicinen tänkte jag?

  Vad tror du? Tacksam för all hjälp jag kan få <3

  Hälsningar Flemming 49år

 19. 219
  Annika Dahlqvist says

  218 Flemming
  Jag vet inte om Amlodipin kan ge tinnitus som biverkan. Det finns inte uppräknat bland vanliga biverkningar i FASS.
  Det du kan göra är att prova att sätta ut medicinen, alt byta till annan sorts blodtryckssänkare. Om tinnitusen försvinner när du slutat med medicinen kan du rapportera den som biverkan till Läkemedelsverket.

 20. 220

  Är en 54-årig kvinna med diabetes typ 2, övervikt, artros, atopiskt eksem och högt blodtryck. Äter strikt LCHF sen april och tappat ca 11 kg vikt. Sen en tid har jag haft en hög vilopuls 101 – 128, som värst. Sista blodtrycksmätningen visade 148/93. Läkaren skrev ut Candesartan Krka 4 mg, men jag är orolig för biverkningarna. Så jag började med rödbetsjuice i stället, som jag tagit en vecka, tyckte att det blev bättre, placebo?, ända tills i natt då jag återigen väcktes av att min höga vilopuls kom tillbaka. Nu funderar jag på hur jag ska göra. Ska jag börja med tabletterna eller ska jag fortsätta med endast rödbetsjuicen eller ska jag använda bägge?  Har väldigt svårt att bestämma mig och känner mig orolig. Har någon ett bra svar?

 21. 221
  XMargareta says

  Kan naturligtvis inte råda alls, men funderar lite på om det kan finnas “nya” orsaker till en hög vilopuls, nämligen värmen?

  Tror du att den höga vilopulsen kan bero på värmen, så skall du dricka mycket mer än du brukar, samt se till att du kyler ner dig med tex kallt fotbad då och då, kylslagen dusch kanske och få i dig lite mer salt, gärna havssalt, men kom då ihåg, att ju mer salt desto mer vatten också. Och ta det lite lugnt i värmen och om du kan, vila i skuggan.

  Du säger, att du tagit rödbetsjuice i en vecka.
  Är det någon, som vet hur länge man bör pröva rödbetsjuicen förstabil verkan?
  Läkare brukar påpeka, att man inte för snart skall ta bort, eller förändra kurer, utan låta en provad kur få ta sin tid, för att inte blanda ihop de olika verkningsmekanismerna.

  Om låt oss säga, att rödbetsjuice verkligen skulle kunna hjälpa, men mer stabilt efter ytterligare tid och du överger rödbetsjuice nu, så får du ju aldrig veta om det skulle kunna hjälpa i verkligheten.

  Å andra sidan jag kan inte bedöma farligheten i sammanhanget. Det överlåter jag till en läkare, att bedöma.

  Till sist vitlök kan ge mer lättflytande blod, vilket också fiskolja och kanel kan.

 22. 222
  Maritta Sundin says

  220
  Hej vad får du eller har du för medicin mot diabetesen? Inte forxiga eller någon sådan hoppas jag.
  Rödbetsjuice har ju oftast mycket socker. Du kan när du väljer mat dryck alltid tänka att sockerarter på innehållsförteckningen ska ligga under 5.

 23. 223

  Jag fick höjt blodsocker när jag tog rödbetsjuice. Tar i och för sig inte blodtrycksmedicin däremot betablockerare och dioxin för hög puls. Pulsen blir förhöjd i värmen så det bryr jag mig inte om tills vädret stabiliserats. Men oroar mig för rödbetsjuicen som jag köper mjölksyrad.

 24. 224

  Tack. Var så stressad och förvirrad i natt, att jag bara var tvungen att fråga några som förstår. Tror själv att det var värmen som drog igång de högre blodtrycksvärderna, men jag har ju också tagit NSAID-tabletter mot min artros i drygt ett år. Det är ju inte heller helt nyttigt för blodtrycket. Dricker runt 2,5 liter vatten om dagen varav 1,5 liter mineralvatten. Försöker också salta lite extra på maten.
  Har lyckats “lura” blodsockret genom att dricka rödbetsjuicen i samband med lunchen. I alla fall så får jag inte så höga värden då. Ligger, med juicen inräknad, på strikt LCHF. Har beslutat mig för att fortsätta med juicen för att se vad som händer…så länge jag inte får för höga värden förstås.

 25. 225

  Jag har nyligen börjat med Metformin, efter att ha hamnat mellan läkarstolarna och gått på insulin i ca 6 år. Har det någon påverkan? Bryr mig inte heller speciellt mycket om min höga puls på dagtid, men när jag väcktes ett par timmar varje gång jag försökte sova så blev jag rätt stressad. Fast det hade lugnat ner sig tills igår natt. Kan bara hoppas på att det var en engångsföreteelse.

 26. 226

  Såg vad jag skrev tidigare.
  Menar inte att jag är så himla smart att jag löst problemet med rödbetsjuicens påverkan på blodsockret för alla, utan bara att den metoden fungerar för mig. Hoppas inte att någon tog illa upp.

 27. 227

  Nej Helena det är bra att höra alla knep man kan ta till. Ska testa att göra som du. Kanske blir det inte lika hög effekt på blodsockret som när man tar det på fastande mage direkt på morgonen. Bra att ha en sån där mätare hemma fast det tog lite tid att förstå hur den skulle hanteras

 28. 228

  Tycker absolut att du ska testa dricka juicen vid lunch i stället för frukost. Vi är ju tvungna att bli våra egna läkare, forskare och labbråttor. Hur ska vi annars kunna hitta metoder som kan göra oss friska och inte sjukt friska som så många i sjukvården och friskvården tycker att vi ska nöja oss med.

 29. 229
  Maritta Sundin says

  225
  Nej , jag funderade väl mest på att du inte hade fått SGLT-2 hämmare utskrivna för då ska man nog vara försiktig med strikt lchf. om jag förstått det hela rätt vill säga.
  Höga pulsen på natten…du kanske drömmer om något som höjer pulsen…sömn är inte alltid så rofyllt som man tror. Hoppas kommande natt blir bättre.

 30. 230
  Maritta Sundin says

  227
  Blodsockervärdet är ofta högre på morgonen. Det är vanligt hos typ 2 diabetiker. Det är nån procedur som jag inte satt mig in i. Man kan ju tycka att man inte ätit och att det då ska ligga lågt men så är det inte på alla. Jag har ofta 7-9 innan frukost. När man ätit så höjs blodsockret inom en halvtimme. När det gått två timmar kan man mäta då ska blodsockret ligga mellan 7-9. Mitt långtidssocker brukar hålla sig mellan 6-7. Det är inte mycket mening med att mäta blodsockret förran två timmar efter mat.

 31. 231
  Maritta Sundin says

  227
  Det brukar kallas för gryningsfenonomet och hos dietdoctor kan du läsa hur det fungerar eller vad som händer med vårt blodsocker framåt småtimmarna.

 32. 232
  Nisse Hult says

  Ett tufft cykelpass varje morgon innan
  frukost gör susen både mot högt blodsocker
  och blodtryck. Bättre än alla piller

 33. 233
  Georg W says

  I dessa dagar tror jag att man måste härröra alla fysiska och psykiska konsekvenser till mänsklighetens aktuella problem. Saltbrist, mineralbrist (Magnesium) och uttorkning!

  Vi är inte anpassade till ökenväder och nog tycker jag att uppradade symptom påminner om mina upplevelser i dessa dagar

 34. 234
  Torie Forsberg says

  Hej Annika.
  Jag önskar råd och hjälp av dig.
  Jag är 64 år.
  Fick diabetes 2, tar T. Metformin 500g 2 tabl. en gång om dagen.
  Började medicinera för högt blodtryck för några år sedan. Fick blodtryckmedicin T. Norvasc 10 mg.T. Losartan 100 mg, T. Lasix 60 mg.
  Värktablett T.Alvedon 1g x 4, T Pronaxen v.b för bl.a fibromyalgi.
  Tar T.Saroten 50mg till natten.
  Nu till min fråga, När jag åkte iväg på några semesterdagar så blev min blodtrycksmedicin kvar hemma.
  Jag kontaktade HVC för att få ett extra recept att ta ut. Det fungerade ej. När jag nu kom hem och jag varit utan blodtrycksmedicin, har jag mätt mitt bltr., idag är det 165/92. puls 76. vissa dagar lägre. Jag har ändrat kost till LCHF (nyligen) tar 1 msk gurkmeja uppvärmt med svartpeppar, riven ingefära, en halv tsk äkta kanel /ceylon.
  Tacksam för ett råd från dig, ska jag börja om med blodtrycksmedicin eller kommer maten att få mitt blodtryck lägre?
  Så tacksam om du får tid att svara mig

 35. 235
  Annika Dahlqvist says

  234 Torie Forsberg
  165/92 är inte alarmerande högt. Jag tycker att du kan successivt trappa ner dina blodtrycksmediciner, och följa upp med blodtryckskontroller. Alternativt kan du fortsätta att vara utan blodtryckstabletterna och följa med blodtryckskontroller.
  Likaså Metformin kan du trappa ner, när du nu äter LCHF. Följ med blodsockerkontroller. Fortsätt med gurkmeja, ingefära och kanel.

 36. 236
  XMargareta says

  En del gånger kan magnesiumrika livsmedel vara välgörande, för att sänka blodtryck.
  Det sägs fungera avslappnande på kärlväggarnas muskler, liksom andra muskler.

  Det finns en hel del magnesium i gröna blad och Avocado och nötter tex.
  Det finns även magnesiumtillskott om man känner för det.

 37. 237

  @Nisse Hult #232:

  Har också märkt att cardio är utmärkt mot högt blodtryck. Efter ett hårt löppass är jag ofta nere i 110/70. Tyvärr är effekten momentan. Tar jag inte min medicin också så stiger trycket, för att morgonen efter vara på kanske 150/90. Min hypotes är att det är mentalt – jobbstress och annat. På semestern kunde jag meditera varje dag och dessutom göra vad jag ville. Då kunde jag ta bort medicinen helt några dagar och hålla trycket normal med löpning och meditation. Men åter i vardagen orkar jag inte slappna av så mycket (!) utan måste ha medicinen för att klara vardagen. Trist men så är det för mig just nu. 🙂

 38. 238
  Carina Stejmar says

  Jag tar Atacand plus 32mg / 12,5 och 5 mg Amlodipin,
  Jag har fått inflammation i min fot, som har svullnat och ömse.
  Känner mig lite yr?
  Finns det bättre blodtrycks medicin?
  Jag har tidigare tagit candesartan Orion 32 mg och 5 mg Amlodipin Accord, men var tvungen att höja till 10 och fick då svullnader vid anklar
  Carina

 39. 239
  olle holmqvist says

  Får jag säga detta igen ? Gärna synpunkt.
  Högt blodtryck – alla doktorer ser det som en sjukdom som bör medicineras. Utifrån evolutionsbiologi blir det annorlunda: Högt blodtryck är kroppens sätt att lösa ett problem: Förestående – eller – pågående ansträgn pumpa ut energi till cellerna. Analogt: huttra vid kyla. Kopplas på vid behov. Det är ingen sjukdom att huttra. Men det kräver ingen teknik, blodtrycksmätare och tolk av data i form av utbildad medicinare. Varför vi huttrar och vad det leder till har varit uppenbart långt före den första blodtrycksmätaren, i början på 1800-talet.

  Tyvärr är det så här: läkaren ser på människokroppen – på samma sätt som skomakaren ser på skon och bilmeken på bilen.Tänk om dom kunde lite evolutionsbiologi också.

 40. 240

  @239 Olle
  Tack för att du påminner!
  Min upplevelse är också att läkare utan djupare fundering skriver ut bl.tr.sänkande. Självupplevelse bl.a när jag uppsökte akuten vid kraftiga biverkningar/ förgiftningssymtom efter en järninfusion. Kroppen svarade med bl.a mkt högt blodtryck (såklart). Ingen läkare ville ens höra talas om att alla symtom uppstog efter infusionen. Pådyvlades 2 bl.tr.sänkande mediciner som i sin tur gjorde att kroppen sparkade än mer bakut. Glad och tacksam att jag efter en kort tid kunde o orkade “tänka själv”. Jobbar dagligen på att hålla mig medicin/läkarfri och om behov uppstår söker jag alternativ kunskap o hjälp.

 41. 241

  Något att tänka på för oss kvinnor som fått Oestring för torra slemhinnor. Jag fick det och började använda den efter 2 st urinvägsinfektioner. Blodtrycket steg en bit till ung 150/100, efter tre månader tog jag ut ringen och blodtrycket gick ner. Trots det så säger gynekologen att ringen inte skall påverka blodtrycket.
  Sedan har jag för övrigt fått ner blodtrycket från ca 155/100 förutom ringen också tänkt att inte så lätt ta Voltaren och liknande. Mitt 24 timmars blodtryck låg på 125/75 dagtid.
  så tänk på allt annat som ni stoppar i kroppen som kan påverka blodtrycket.

  För knappt ett år sedan fick jag besked att har man fått högt blodtryck så går det inte ned i min ålder, 66 år.

 42. 242
  olle holmqvist says

  Medicinalväxter och naturmedicin och skolmedicin gick länge hand i hand. Linné som var bl a läkare lär ha haft en favorit “klok gubbe” i VästerGötland som han remitterade folk till. År 1690 gav Olof Bromelius en lokalflora för trakterna kring Göteborg där många med läkande effekt presenterades. På latin, översatt ?

  När jag var barn la man groblad, Plantago major, på sår i huden.
  “innehåll av flavonoider, terpenoider, polysaccarider m. m. har en smärtlindrande och antiinflammatarisk verkan på hudskador samt antibakteriell verkan vid utvärtes behandling av mindre sår. Kliniska studier visar att växtens kramplösande verkan på luftrörens glatta muskulatur lindra kronisk bronkit som kännetecknas av irriterande hosta och slembildning.[6]” Wiki

  https://4.bp.blogspot.com/-Hmqd4lbxl6E/UPv7JxjTFYI/AAAAAAAAAXI/hsRp128TgeA/s1600/groblad_finger.jpg

 43. 243

  Jag tror att ni alla har rätt i att många läkare slentrianmässigt skriver ut mediciner. Till exempel gick min mamma och åt blodtrycksmedicin trots att hon hade väldigt lågt tryck och kände sig matt och trött. Jag sa åt henne att sluta men hon sa att “det är så lite” och vågade inte sluta om inte läkare sa till henne. Först sa läkaren ok till att sluta, men sen uppmätte de skillnad i blodtryck mellan armarna och då ordinerade de både kolesterol- och blodtrycksmedicin. Kolesterolsänkande tackade hon nej till, delvis uppbackad av mig, men hon tar ändå blodtryckssänkande. Såg på nätet att studier visar ökad risk för hjärt-/kärlsjukdom vid olika tryck i armarna. Men såg ingenstans att blodtrycksmedicin eller statiner minskar risken. Är det bara en rutin de använder i brist på annat? Jag vet inte.

  Däremot så tror jag inte man kan förklara bort all medicinering. Jag har förhöjt blodtryck, trots tidigare lchf och att jag är vältränad. Sjunker vid löpning, men går sen upp igen om jag inte tar medicin. Jag mår inte bra när det blir för högt. Tror inte heller det är bra för mig att gå med det förhöjda trycket dygnet runt. Jag tar medicin, dock har jag minskat dosen. Om jag kunde springa långa pass varje dag och meditera ofta kanske jag inte behövde medicin, men jag går till ett stressande jobb, och för närvarande hittar jag en balans genom att ta en lagom dos medicin och hålla blodtrycket i schack, samtidigt som jag tränar varje dag och håller mig i form. Kanske kan jag hitta andra sätt framöver. Tips?

 44. 244
  Mona Karlsson says

  Jag blir inte klok på det här med vad som är bra blodtryck. Maken är 63 år och äter Esidrex och Amlodipin sen många år. Senaste halvåret har trycket legat runt 150/78. Nu säjer hans läkare att det ska tryckas ner till 140/90. 90 är ju högre än 78. Blir förvirrad. Ska det ena upp och det andra ner? Och hur gör man då?

 45. 245

  Puls vs Blodtryck?

  Jag verkar vara extremt speciell – jag får så mycket biverkningar av alla blodtrycksmediciner så jag kan skriva en novell om någon så önskar…

  MEN jag har noterat något med min PULS: När jag är hemma, slappar i soffan på kvällen innan jag går och lägger mig så är pulsen typ 55-60. Och min puls klocka, Garmin senaste, anser att vilopuls är 57. Bra värden kan jag tycka.

  NÄR jag mäter trycket på t.ex. vårdcentralen så är det dock 180 – och pulsen är aldrig lägre än 95. Ja jag är stressad, tokstressad. Jag ser med min pulsklocka att redan när dom sätter på manschetten för att ta trycket så sticker pulsen från säg 70-75, som jag har när jag sitter stilla typ, till ja 95-100 eller något. Dvs jag kan inte få ned pulsen när det skall mätas, och jag kan inte förstå hur detta inte vägs in. Uppenbarligen är jag stressad av att mätas – men det är inte viktigt, utan 180 är viktigt?

  Att jag sedan får mindre svartningar (alltså lättare blodtrycksfall antar jag) när jag t.ex. reser mig från soffan ibland, eller om jag gör rörelser från golv till tak (alltså reser mig från hukande position till stående kanske med utsträcka armar för att flytta någon låda i någon garderob), ja det verkar inte heller spela någon roll.

  Vart någonstans i denna blodtryckshysteri, som det verkar vara, är min livskvalitet och hur jag uppfattar att jag mår, inte viktigt och inte del av en analys?

  För den som undrar har jag alltså provat, i minsta doserna, Enapril, Candersartan, Metoprolol, Atenolol, Amlodipin och säkert någon mer som jag inte kommer ihåg.

  Amlodipin anser jag för övrigt vara SSRG (Sämsta Sortens Räv Gift).

  Det enda jag vill är att vara smärtfri, få träna (har 120 i pulstak med BETA) och LEVA.

 46. 246
  Annika Dahlqvist says

  245 Lars
  Du har ju alternativa möjligheter till mätning. Du kan skaffa blodtrycksmätare tex på apoteket, och kolla själv hemma. Du kan också få en dygnsmätning av blodtrycket på remiss från vårdcentralen. Vissa vårdcentraler gör sådan mätning själva.
  Till slut är det du själv som bestämmer vilken medicin du ska ta. Du behöver inte ta något som du har besvärliga biverkningar av.

 47. 247
  XMargareta says

  245 Lars
  Av din berättelse att döma kan det ju faktiskt vara så, att du egentligen har ett normalt blodtryck,
  men vid mätning i sjukhusmiljö får du ett stresspåslag, som ger ett mätt högt blodtryck.
  Din ökande puls vid mätningen kan ju tyda på det.

  Detta är en ganska vanlig reaktion och därför går det nog omkring en hel del människor, som i onödan tar blodtrycksmedicin.

  Jag tycker verkligen, att du skyndsamt skall göra som Annika föreslår, nämligen att först och främst köpa en egen mätare på apoteket och om du efter ett antal mätningar, då får normala värden, meddela din läkare resultatet.
  Ta som sagt många värden över flera dagar. Då kan du nämligen förhoppningsvis få bort eventuell kvardröjande stress vid mätningen.

 48. 248

  Är 60+ och har ätit blodtrycksmedicin sen jag var 20 år. Först betablockerare (Atenolol 50 mg) p g a hög puls som skenade ibland (finns i släkten), sen kombinerat med enalapril som blev utbytt mot Losartan 100 mg. Har stressigt jobb, har ätit strikt LCHF/keto i 4 år. Har egen blodtrycksmätare sen länge och trots mätning hemma ligger jag dagtid på 190/100, (morgon ca 140/90). Läkaren vill sätta in mer medicin med ett tredje preparat. Vätskedrivande är inget alternativ då jag ligger väldigt högt i HB (155-165), bra Ferritin-värden (145), är bärare av Hemokromatos-gen. Äter Q10+selen, B+C+D-vitamin, Zink, Magnesium. Jag försöker stressa av så gott det går. Men behöver få ner mitt blodtryck ganska snabbt. Tycker inte om att medicinera men förstår att jag tillfälligt behöver detta. Frågan är vilket preparat som kan vara lämpligt.

 49. 249

  Jag tar 2×25 mg metoprolol och 16×2candesartan för blodtrycket. Undrar om någon av medicinerna gör mej trög, vaknar med drömmar tidigt på morgonen med ångest och är tröttare än när jag lade mig. Kan någon av medicinerna göra muskelmassan svagare då mina muskler i benen verkar förtvina och blivit mindre. Känner mej yr och svag i benen. Jag är kvinna 58 år. Ska det vara såhär, känner mej som en gammal tant?

 50. 250
  Annika Dahlqvist says

  249 Carina
  Mardrömmar får mig att associera till betablockarbiverkan. Du skulle kunna prova att göra uppehåll med metoprolol-tabletten på kvällen. Prata med din läkare om det.

 51. 251
  Nisse Hult says

  249 Carina

  Är det inte bättre att låta bli blodtrycksmediciner helt och hållet?

  Varför inte ändra på viktiga parametrar som gör att du har ” högt blodtryck” ?

  Finns massor som går att förbättra om man vill

  Börja med att göra en mätning på Artärstelhet är ett tips.

  Där får du snabbt ett svar som heter duga

  Sen hela kostbiten är enormt effektivt verktyg inkl. träning

  Sen lite IF på detta och du kan kasta ut dina pillerburkar och slippa biverkningar

 52. 252

  Metropronol ger väldigt gärna kraftiga mardrömmar, det är väl dokumenterat. Notera att om/när man slutar med BETA blockerare så finns stor risk för flera ångestattacker, något som det inte alltid meddelas, så om man slutar, ha det i bakhuvudet.

  Vad gäller ork och muskler: med intag av Metropronol och Candersartan, morgon och kväll, som jag också provat, så omöjligörs i mitt fall all träning och ork. Det blir helgalet helt enkelt. Mitt tips, kolla vilken puls man har och är den lägre än 50 så är det nästan garanterat fel.

 53. 253
  Nisse Hult says

  252 Lars

  Varför då inte sluta med dessa piller?

 54. 254

  Jag äter inte blodtrycksmedicin längre – jag hade 20-tal biverkningar, framförallt ställde Amlodipin till det rejält för mig. Och BETA blockerare (Metropronol och Anetonol) är för mig på tok för kraftiga i begränsning av puls och ork.

  Plus att jag kan inte mäta trycket på ett realistiskt sätt, vare sig med min egna mätare och framförallt inte alls hos läkare. Det jag noterade, och skrev om ovan, var att min puls var typ, även med min egna mätare, 90-100 slag per minut, med en blodtrycksmätare runt armen. Men satt jag i soffan hemma var det mera runt 57.

  Det är viktigt att förstå att blodtrycket skall ENBART mätas i viloläge. Om du så mycket som anstränger dig, t.ex. rör armarna, så kommer trycket och pulsen att stiga. Alltså talar man om blodtryck i VILO läge, och då anser jag att man också måste hålla reda på vilopulsen – mäter man i ett läge där pulsen är noterbart högre än vilopuls, så borde man inte ta hänsyn till blodtrycket – kroppen jobbar bevisligen. Men det är min åsikt.

  Således, jag har tagit bort alla mediciner, och jag har fortfarande (två månader sedan) en hel del biverkningar kvar från dessa mediciner – och jag räknar med att vara “ren” någon gång runt årsskiftet antagligen. Så det är inget som sker över natten, även om själva blodtrycket i sig kanske stiger direkt efter.

  En annan detalj som man bör veta och räkna med är att blodtrycket troligen, men inte säkert, kommer att stiga när man slutar med blodtrycksmedicin, kroppen kommer så att säga överkompensera lite för mycket – detta tar också några veckor (om inte månader) innan det blir riktigt stabilt.

  Notera att alla läkare, i princip lägger vi till lite snyggt, verkar hänga upp sig på blodtrycket och inte ser till helheten.

  Jag har läst att man enbart reducerar riskerna med mellan 10 och 25% – och om det stämmer, och med alla biverkningar jag hade (och delvis fortfarande har innan kroppen blir helt ren), så är det verkligen inte alls värt all pain in the butt.

 55. 255

  Om högt blodtryck:
  • Hypertoni är ofta orsakad av kalciumbrist, något som är vanligt idag. Det teoretiserade David A. McCarron et al redan om 1980, något som många efterföljande studier bekräftat. McCarron är, enligt min uppfattning, den ledande experten på kalciummetabolismen. Senare har James R. Sowers et al noterat att sambandet mellan kalciumintag och hypertoni är mest uttalat hos människor med ett intag av kalcium <500 mg/dag.
  • I en fyrårig amerikansk studie, omfattande ca 58.000 sjuksköterskor, utvecklade kvinnor mer troligt hypertoni om kalciumintaget <800 mg/dag.
  • Om man har benskörhet eller förstadier därtill, artrit eller förstadier därtill eller njurstenar, är sannolikheten för allvarlig kalciumbrist stor, således något som ibland korresponderar med för högt blodtryck.
  • Förutom att vår föda är kalciumfattig p.g.a. mineralutarmade jordar, uppstår kalciumbrist p.g.a felaktig relation till intag av fosfor (för hög), vanligt i vår skräpmatskultur.

  Praktiskt då: det är ofarligt att pröva följande kombination av samverkande mineraler: kalcium, magnesium, bor, koppar, svavel och selen, gärna i maxdos, men det ska vara växtutvunna kolloidala mineraler för maximal absorption i tarmen.

 56. 256

  Kan man bli trött i hela kroppen av metoprolol och yrsel jag har det är det medicinen som gör detta?

 57. 257

  Japp, helt klart Metropronol som skapar dina utmaningar Carina. Jag orkade inte ens bära en matkasse från Ica när jag hade Metropronol.

 58. 258

  254
  Lars
  Jag har ÅNGEST med.tar jag metoprololen har jag puls på ca 80 provade ta bort den 2×25 mg som jag har i 3 dagar då steg pulsen till 130 och blodtrycket va lägre än det brukar va 126/ 81 brukar vara högre 150/95 tar 16×2 canersartan blodtrycket kan även hoppa upp eller ner från dag till dag även om jag tar alla mediciner Hur kan det vara så här mår inte bra och känner mej trög i huvudet har yrsel och är ledsen. Fick ett stent för 7 år sen. Varför detta skiftande blodtryck?

 59. 259

  Jag är ingen läkare, så ta vad jag skriver som min egna erfarenhet och inget annat.

  Ångest och depression är kända biverkningar på i praktiken samtliga blodtrycksmediciner och framförallt med beta blokerare (ex. Metropronol).

  Mitt end råd är TT du slutar mäta dig, hoppande du upplever hade jag också och initt fall var det ångest för att trycket aldrig vart ok när det möts men jag mådde pyton. Helhetsbilden verkar vara lätt att missa och framförallt koppling, i mitt fall, mellan puls i viloläge resp yls vid blodtryksmätning. Jag kan mycket väl ha fel i mina personliga åsikter och slutsatser, men jag mår hellre bra och kan leva än är deppig orkeslös och allmänt nere resten av livet.

 60. 260
  Annika Dahlqvist says

  256 Carina
  Ja man kan bli trött och orkeslös av metoprolol. Enda sättet att få reda på det är att göra uppehåll med den och se hur man känner sig utan den.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.