Vilka blodtrycksmediciner är bäst?

Jag såg i Kostdoktorns forum en fråga om nyttan av olika blodtrycksmediciner.

Blodtrycksmediciner har generellt ganska dålig dokumentation av sin nyttoeffekt. Ofta handlar det om relativa procenteffekter, och inga siffror på överlevnadsvinster. Och ändå är väl vitsen med att ta blodtrycksmedicinerna att man ska leva längre och bättre när man tar dem.

De redovisningar jag hittar på nätet är för hjärtsviktsmediciner. Där har det tydligen visats längre överlevnad med bättre hälsa av betablockare (tex Seloken eller metoprolol), ACE-hämmare (ex Enalapril) och A2-blockare  (ex Candesartan). Dessa används även som blodtrycksmediciner.

Calciumblockare, som Amlodipin, har inte visats ge förlängd överlevnad.

Andra synpunkter?

 

Comments

 1. 201

  Ang. arteriografmätning , finns det några bra studier att hänvisa till?

 2. 202
  Nisse Hult says
 3. 203

  Nisse Hult, jag upprepar min fråga: På vilket sätt påverkar utfallet av en arteriografmätning situationen för någon med högt blodtryck? Är inte blodtrycket lika illa oavsett graden artärstyvhet? Och behövliga åtgärder, i form av ändrad livsstil, och, när så krävs, medicinering, samma?

  Min ålder och andra data kring mitt problem med blodtrycket framgår av flera kommentarer, från 163 och framåt.

 4. 204

  @202

  Det var även det enda jag också hittade vid googlande och här;
  https://gunnarfnyberg.blogspot.se/
  och här påstås det att det används på Sahlgrenska och KI, fast det det verkar inte göra det idag, 2017…
  https://www.arteriografi.se/Arteriograf.html

  Verkar som allt ovanst. är från omkring 2010. Varför har det inte uppmärksammats mer och varför inte på våra sjukhus?
  Känns som en hund begraven nånstans….

 5. 205
  Göran Sjöberg says

  För några år sedan tittade jag lite närmare på denna pulsmätningsteknik och insåg att den hade inneboende starka begränsningar även om jag tror att det kan vara ett verktyg att “enkelt” undersöka förändringar/förbättringar i ådrorna.

  Man kan se om en livsstilsförändring “leder åt rätt håll” men knappast mer.

  Blodtrycksmätningar är “enklare” och mer “rakt på sak” men är även de högst diskutabla och mer ett sätt för Big Pharma att fortsätta med sitt avancerade kvacksalveri.

 6. 206
  Lars-Åke Frykholm says

  Med Amlodipin hamnade jag runt 140/85. När jag började med rödbetsjuice så sjönk det till 128 / 75
  plus lite B& B12

  Rödbetsjuice föryngrar ådrorna

 7. 207

  Håller med om att rödbetsjuice är bra och jag dricker det också. Synd bara att den innehåller så mycket socker. Rödbetor kan ju användas till att framställa socker (enl. Wikipedia) och juicen är lika söt som läsk. Och då är det vanlig sackaros vad jag förstår (hälften glukos, hälften fruktos ). Lite synd att trigga insulinet, tänker jag, särskilt å morgonen. Det är väl ungefär som att dricka fruktjuice? Finns någon juice med sockret borttaget? Det är ju nitratet man vill åt, som blir nitrit, som blir NO, vilket gör kärlen mjukare och vidgar dem. Jag tar ibland arginin och citrullin istället, särskilt på morgonen. Det ger ju NO också, utan sockret. Om än kanske inte lika effektivt som rödbeta? Jag äter/dricker mycket bladgrönsaker också, som spenat, rucola m.m. De innehåller också nitrat, men jag har inte hittat information om mängden nitrat i rödbetor, rödbetsjuice respektive bladgrönsaker. Synpunkter?

 8. 208
  XMargareta says

  Det finns syrad rödbetsjuice, Biotta.

  Sjäv syrar jag grönsaker.
  Mängden socker minskar rejält då, vet ej hur mycket, men jag mår utmärkt,
  när jag äter det.

  I min syrning, som jag gör varje sen höst och sedan äter två portioner av varje dag har jag bl.a. rödbeta.

 9. 209
  Annika Dahlqvist says

  206 Lars-Åke Frykholm
  Tillskott av vitamin B12 ska endast tas vid konstaterad kobalaminbrist. Överskott är konstaterat toxiskt.

 10. 210

  @ 209
  Hej Annika! Jag tar själv B12 och kan inte hitta någonstans att det skulle vara farligt och kan överdoseras.
  https://www.vitaminb12.se/vitamin-b12-overdosering/

 11. 211
  Annika Dahlqvist says

  210 jala
  Jag har i alla fall läst att hög halt av kobalamin i blodet har korrelation med tidigare sjukdom och död. Samma med folatöverskott.
  I vilket fall finns det ingen vinst med överskott. Ett enkelt blodprov ger svar på halten i blodet.

 12. 212

  Hej! Längesen jag skrev här nu. Jag fick ju 10 mg Amlopidin + 8 mg Candesartan. Annika gav rådet att om jag behöver minska dosen i framtiden kan jag halvera Amlodipin.

  Medicinen tog effektivt ner mitt blodtryck. Jag började ju också med rödbetsjuice, provar Inokolin, plus tränar m.m. Effekt oklar, men blodtrycket lågt. Efter ett tag lite för lågt. Jag upplevde då och då en överväldigande trötthet, som särskilt tog ut sin rätt på helger. Då var jag tvungen att lägga mig mitt på dagen, för att jag kände mig helt utmattad. Mitt övertryck var då bara drygt 110, och undertrycket 60-70. Tror att det gick för lågt helt enkelt.

  Så nu har jag börjat halvera Amlodipin, som Annika rekommenderade. Det verkar gå jättebra. Har ett något högre blodtryck, men är mycket piggare. När jag nyss tog var det 126/76, när jag är hemma sjuk idag. Ibland när jag kommer hem efter en full dag på jobbet och det är full fart med barnen på kvällen kan det bli uppåt 130/80 och lite över det också, typ 135/85. Men det går aldrig högre än så. Och det är väl acceptabelt under stress? Efter träning blir det lågt igen.

  Tror att jag kanske hittat lämplig nivå för tillfället. Om jag sen kan få ordning på jobbet och trivas mer med det kanske jag behöver ännu mindre nån gång i framtiden. Vi får se. Hur ska jag i så fall trappa ner då? Ska till min husläkare nästa vecka och ska fråga, men är inte säker på att jag får några bra råd.

  För mig är viktigt att jag inte får för högt tryck, för att inte få fler skador på blodkärl, s.k. dissektioner, eller utvidgning av aorta. Men samtidigt kan jag ju inte bli så matt att jag inte orkar med vardagen, tänker jag….

  Har som sagt dåliga gener med föräldrar med högt blodtryck (i gengäld dock ingen cancer alls i släkten – man får väl vara glad för vad man får…) 🙂

 13. 213
  Annika Dahlqvist says

  212 Mikael
  Om du nu halverat Amlodipin, och sedan behöver sänka medicinen ytterligare, tycker jag att du kan halvera Candesartan till 4 mg. Lycka till!

 14. 214
  Margareta Lindh says

  Jag är 72 år och har ätit Amlodipine 5 mg och Valsartan 8 mg i drygt 10 år. Blodtrycket är sedan ganska länge 140/85. Min läkare tycker att jag kan pröva att vara utan Amlodipine helt. Dricka rödbetsjuice istället? Det vore så underbart att slippa medicinen och bli “ren” från piller!

 15. 215
  Annika Dahlqvist says

  214 Margareta Lindh
  Ditt blodtryck är utmärkt. Du kan gärna försiktigt trappa ner dina blodtrycksmediciner. Jag föreslår i första hand halvering av Amlodipin.
  Strikt LCHF och lite tillskott. Rödbetsjuice, magnesium tex

 16. 216

  Hur liten dos av blodtrycksmedicin skall man ta jag tar candesarstad 2 mg delar alltså tabletten på 4 mg eftersom blodtrycket då rasade till 107/65 och jag blev så yr. Nu har jag ca 117/74. Egentligen vill jag inte stoppa i mig tabletter alls men känner mig kluven. Tar också q10 och vitlökskapslar magnesium. Mitt blodtryck var från början 150/100 utan q10 och vitlökskapslar.
  Har precis tagit kolesterol vilka värden rekommenderas ? Är kvinna 64 år.

 17. 217
  Annika Dahlqvist says

  216 Pia
  117/74 är ganska lågt blodtryck och då behöver man inte ta blodtrycksmedicin.
  Q10, vitlökskapslar och magnesium låter bra.
  Kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol. De behöver inte ta statinmedicin.

 18. 218
  Flemming says

  Hej Anika

  Jag tar en tabl Amlodipin 5mg dagligen sedan jag fick medicinen i början av februari i år (2018) Nu har jag fått problem med Tinnitus som i vågor är mycket besvärande med ångest laddad svimmnings känsla när det är som värst. Jag har varit på vårdcentralen och sökt hjälp för detta. Har besökt en fysioterapeut men han hittade inget. Läkarna där visar inte heller någon större entusiasm att hjälpa mig. (Man måste nog har tinnitus själv för att kunna förstå hur jobbigt det är! Ungefär som att ha en larm väcka klocka inne i huvudet som inte går att stänga av.

  Nu undrar jag om du tror det kan vara Amlodipin som spökar? Mitt BT ligger kring 130/80 idag. Innan medicineringen var det skyhögt 170/117

  Jag lider otroligt mycket över Tinnitusen som jag aldrig har haft för. Jag hade ingen aning om hur JOBBIGT det är för folk med Tinnitus innan jag fick det själv. (Lite ringande i öronen har väl ingen dött av kunde jag då tänka.) Man kämpar en inre strid varje dag som inte syns på ytan! Mitt jobb som skolvaktmästare är inte stressigt så att det blir jobbigt. Så det måste bero på medicinen tänkte jag?

  Vad tror du? Tacksam för all hjälp jag kan få <3

  Hälsningar Flemming 49år

 19. 219
  Annika Dahlqvist says

  218 Flemming
  Jag vet inte om Amlodipin kan ge tinnitus som biverkan. Det finns inte uppräknat bland vanliga biverkningar i FASS.
  Det du kan göra är att prova att sätta ut medicinen, alt byta till annan sorts blodtryckssänkare. Om tinnitusen försvinner när du slutat med medicinen kan du rapportera den som biverkan till Läkemedelsverket.

 20. 220

  Är en 54-årig kvinna med diabetes typ 2, övervikt, artros, atopiskt eksem och högt blodtryck. Äter strikt LCHF sen april och tappat ca 11 kg vikt. Sen en tid har jag haft en hög vilopuls 101 – 128, som värst. Sista blodtrycksmätningen visade 148/93. Läkaren skrev ut Candesartan Krka 4 mg, men jag är orolig för biverkningarna. Så jag började med rödbetsjuice i stället, som jag tagit en vecka, tyckte att det blev bättre, placebo?, ända tills i natt då jag återigen väcktes av att min höga vilopuls kom tillbaka. Nu funderar jag på hur jag ska göra. Ska jag börja med tabletterna eller ska jag fortsätta med endast rödbetsjuicen eller ska jag använda bägge?  Har väldigt svårt att bestämma mig och känner mig orolig. Har någon ett bra svar?

 21. 221
  XMargareta says

  Kan naturligtvis inte råda alls, men funderar lite på om det kan finnas “nya” orsaker till en hög vilopuls, nämligen värmen?

  Tror du att den höga vilopulsen kan bero på värmen, så skall du dricka mycket mer än du brukar, samt se till att du kyler ner dig med tex kallt fotbad då och då, kylslagen dusch kanske och få i dig lite mer salt, gärna havssalt, men kom då ihåg, att ju mer salt desto mer vatten också. Och ta det lite lugnt i värmen och om du kan, vila i skuggan.

  Du säger, att du tagit rödbetsjuice i en vecka.
  Är det någon, som vet hur länge man bör pröva rödbetsjuicen förstabil verkan?
  Läkare brukar påpeka, att man inte för snart skall ta bort, eller förändra kurer, utan låta en provad kur få ta sin tid, för att inte blanda ihop de olika verkningsmekanismerna.

  Om låt oss säga, att rödbetsjuice verkligen skulle kunna hjälpa, men mer stabilt efter ytterligare tid och du överger rödbetsjuice nu, så får du ju aldrig veta om det skulle kunna hjälpa i verkligheten.

  Å andra sidan jag kan inte bedöma farligheten i sammanhanget. Det överlåter jag till en läkare, att bedöma.

  Till sist vitlök kan ge mer lättflytande blod, vilket också fiskolja och kanel kan.

 22. 222
  Maritta Sundin says

  220
  Hej vad får du eller har du för medicin mot diabetesen? Inte forxiga eller någon sådan hoppas jag.
  Rödbetsjuice har ju oftast mycket socker. Du kan när du väljer mat dryck alltid tänka att sockerarter på innehållsförteckningen ska ligga under 5.

 23. 223

  Jag fick höjt blodsocker när jag tog rödbetsjuice. Tar i och för sig inte blodtrycksmedicin däremot betablockerare och dioxin för hög puls. Pulsen blir förhöjd i värmen så det bryr jag mig inte om tills vädret stabiliserats. Men oroar mig för rödbetsjuicen som jag köper mjölksyrad.

 24. 224

  Tack. Var så stressad och förvirrad i natt, att jag bara var tvungen att fråga några som förstår. Tror själv att det var värmen som drog igång de högre blodtrycksvärderna, men jag har ju också tagit NSAID-tabletter mot min artros i drygt ett år. Det är ju inte heller helt nyttigt för blodtrycket. Dricker runt 2,5 liter vatten om dagen varav 1,5 liter mineralvatten. Försöker också salta lite extra på maten.
  Har lyckats “lura” blodsockret genom att dricka rödbetsjuicen i samband med lunchen. I alla fall så får jag inte så höga värden då. Ligger, med juicen inräknad, på strikt LCHF. Har beslutat mig för att fortsätta med juicen för att se vad som händer…så länge jag inte får för höga värden förstås.

 25. 225

  Jag har nyligen börjat med Metformin, efter att ha hamnat mellan läkarstolarna och gått på insulin i ca 6 år. Har det någon påverkan? Bryr mig inte heller speciellt mycket om min höga puls på dagtid, men när jag väcktes ett par timmar varje gång jag försökte sova så blev jag rätt stressad. Fast det hade lugnat ner sig tills igår natt. Kan bara hoppas på att det var en engångsföreteelse.

 26. 226

  Såg vad jag skrev tidigare.
  Menar inte att jag är så himla smart att jag löst problemet med rödbetsjuicens påverkan på blodsockret för alla, utan bara att den metoden fungerar för mig. Hoppas inte att någon tog illa upp.

 27. 227

  Nej Helena det är bra att höra alla knep man kan ta till. Ska testa att göra som du. Kanske blir det inte lika hög effekt på blodsockret som när man tar det på fastande mage direkt på morgonen. Bra att ha en sån där mätare hemma fast det tog lite tid att förstå hur den skulle hanteras

 28. 228

  Tycker absolut att du ska testa dricka juicen vid lunch i stället för frukost. Vi är ju tvungna att bli våra egna läkare, forskare och labbråttor. Hur ska vi annars kunna hitta metoder som kan göra oss friska och inte sjukt friska som så många i sjukvården och friskvården tycker att vi ska nöja oss med.

 29. 229
  Maritta Sundin says

  225
  Nej , jag funderade väl mest på att du inte hade fått SGLT-2 hämmare utskrivna för då ska man nog vara försiktig med strikt lchf. om jag förstått det hela rätt vill säga.
  Höga pulsen på natten…du kanske drömmer om något som höjer pulsen…sömn är inte alltid så rofyllt som man tror. Hoppas kommande natt blir bättre.

 30. 230
  Maritta Sundin says

  227
  Blodsockervärdet är ofta högre på morgonen. Det är vanligt hos typ 2 diabetiker. Det är nån procedur som jag inte satt mig in i. Man kan ju tycka att man inte ätit och att det då ska ligga lågt men så är det inte på alla. Jag har ofta 7-9 innan frukost. När man ätit så höjs blodsockret inom en halvtimme. När det gått två timmar kan man mäta då ska blodsockret ligga mellan 7-9. Mitt långtidssocker brukar hålla sig mellan 6-7. Det är inte mycket mening med att mäta blodsockret förran två timmar efter mat.

 31. 231
  Maritta Sundin says

  227
  Det brukar kallas för gryningsfenonomet och hos dietdoctor kan du läsa hur det fungerar eller vad som händer med vårt blodsocker framåt småtimmarna.

 32. 232
  Nisse Hult says

  Ett tufft cykelpass varje morgon innan
  frukost gör susen både mot högt blodsocker
  och blodtryck. Bättre än alla piller

 33. 233
  Georg W says

  I dessa dagar tror jag att man måste härröra alla fysiska och psykiska konsekvenser till mänsklighetens aktuella problem. Saltbrist, mineralbrist (Magnesium) och uttorkning!

  Vi är inte anpassade till ökenväder och nog tycker jag att uppradade symptom påminner om mina upplevelser i dessa dagar

 34. 234
  Torie Forsberg says

  Hej Annika.
  Jag önskar råd och hjälp av dig.
  Jag är 64 år.
  Fick diabetes 2, tar T. Metformin 500g 2 tabl. en gång om dagen.
  Började medicinera för högt blodtryck för några år sedan. Fick blodtryckmedicin T. Norvasc 10 mg.T. Losartan 100 mg, T. Lasix 60 mg.
  Värktablett T.Alvedon 1g x 4, T Pronaxen v.b för bl.a fibromyalgi.
  Tar T.Saroten 50mg till natten.
  Nu till min fråga, När jag åkte iväg på några semesterdagar så blev min blodtrycksmedicin kvar hemma.
  Jag kontaktade HVC för att få ett extra recept att ta ut. Det fungerade ej. När jag nu kom hem och jag varit utan blodtrycksmedicin, har jag mätt mitt bltr., idag är det 165/92. puls 76. vissa dagar lägre. Jag har ändrat kost till LCHF (nyligen) tar 1 msk gurkmeja uppvärmt med svartpeppar, riven ingefära, en halv tsk äkta kanel /ceylon.
  Tacksam för ett råd från dig, ska jag börja om med blodtrycksmedicin eller kommer maten att få mitt blodtryck lägre?
  Så tacksam om du får tid att svara mig

 35. 235
  Annika Dahlqvist says

  234 Torie Forsberg
  165/92 är inte alarmerande högt. Jag tycker att du kan successivt trappa ner dina blodtrycksmediciner, och följa upp med blodtryckskontroller. Alternativt kan du fortsätta att vara utan blodtryckstabletterna och följa med blodtryckskontroller.
  Likaså Metformin kan du trappa ner, när du nu äter LCHF. Följ med blodsockerkontroller. Fortsätt med gurkmeja, ingefära och kanel.

 36. 236
  XMargareta says

  En del gånger kan magnesiumrika livsmedel vara välgörande, för att sänka blodtryck.
  Det sägs fungera avslappnande på kärlväggarnas muskler, liksom andra muskler.

  Det finns en hel del magnesium i gröna blad och Avocado och nötter tex.
  Det finns även magnesiumtillskott om man känner för det.

 37. 237

  @Nisse Hult #232:

  Har också märkt att cardio är utmärkt mot högt blodtryck. Efter ett hårt löppass är jag ofta nere i 110/70. Tyvärr är effekten momentan. Tar jag inte min medicin också så stiger trycket, för att morgonen efter vara på kanske 150/90. Min hypotes är att det är mentalt – jobbstress och annat. På semestern kunde jag meditera varje dag och dessutom göra vad jag ville. Då kunde jag ta bort medicinen helt några dagar och hålla trycket normal med löpning och meditation. Men åter i vardagen orkar jag inte slappna av så mycket (!) utan måste ha medicinen för att klara vardagen. Trist men så är det för mig just nu. 🙂

 38. 238
  Carina Stejmar says

  Jag tar Atacand plus 32mg / 12,5 och 5 mg Amlodipin,
  Jag har fått inflammation i min fot, som har svullnat och ömse.
  Känner mig lite yr?
  Finns det bättre blodtrycks medicin?
  Jag har tidigare tagit candesartan Orion 32 mg och 5 mg Amlodipin Accord, men var tvungen att höja till 10 och fick då svullnader vid anklar
  Carina

 39. 239
  olle holmqvist says

  Får jag säga detta igen ? Gärna synpunkt.
  Högt blodtryck – alla doktorer ser det som en sjukdom som bör medicineras. Utifrån evolutionsbiologi blir det annorlunda: Högt blodtryck är kroppens sätt att lösa ett problem: Förestående – eller – pågående ansträgn pumpa ut energi till cellerna. Analogt: huttra vid kyla. Kopplas på vid behov. Det är ingen sjukdom att huttra. Men det kräver ingen teknik, blodtrycksmätare och tolk av data i form av utbildad medicinare. Varför vi huttrar och vad det leder till har varit uppenbart långt före den första blodtrycksmätaren, i början på 1800-talet.

  Tyvärr är det så här: läkaren ser på människokroppen – på samma sätt som skomakaren ser på skon och bilmeken på bilen.Tänk om dom kunde lite evolutionsbiologi också.

 40. 240

  @239 Olle
  Tack för att du påminner!
  Min upplevelse är också att läkare utan djupare fundering skriver ut bl.tr.sänkande. Självupplevelse bl.a när jag uppsökte akuten vid kraftiga biverkningar/ förgiftningssymtom efter en järninfusion. Kroppen svarade med bl.a mkt högt blodtryck (såklart). Ingen läkare ville ens höra talas om att alla symtom uppstog efter infusionen. Pådyvlades 2 bl.tr.sänkande mediciner som i sin tur gjorde att kroppen sparkade än mer bakut. Glad och tacksam att jag efter en kort tid kunde o orkade “tänka själv”. Jobbar dagligen på att hålla mig medicin/läkarfri och om behov uppstår söker jag alternativ kunskap o hjälp.

 41. 241

  Något att tänka på för oss kvinnor som fått Oestring för torra slemhinnor. Jag fick det och började använda den efter 2 st urinvägsinfektioner. Blodtrycket steg en bit till ung 150/100, efter tre månader tog jag ut ringen och blodtrycket gick ner. Trots det så säger gynekologen att ringen inte skall påverka blodtrycket.
  Sedan har jag för övrigt fått ner blodtrycket från ca 155/100 förutom ringen också tänkt att inte så lätt ta Voltaren och liknande. Mitt 24 timmars blodtryck låg på 125/75 dagtid.
  så tänk på allt annat som ni stoppar i kroppen som kan påverka blodtrycket.

  För knappt ett år sedan fick jag besked att har man fått högt blodtryck så går det inte ned i min ålder, 66 år.

 42. 242
  olle holmqvist says

  Medicinalväxter och naturmedicin och skolmedicin gick länge hand i hand. Linné som var bl a läkare lär ha haft en favorit “klok gubbe” i VästerGötland som han remitterade folk till. År 1690 gav Olof Bromelius en lokalflora för trakterna kring Göteborg där många med läkande effekt presenterades. På latin, översatt ?

  När jag var barn la man groblad, Plantago major, på sår i huden.
  “innehåll av flavonoider, terpenoider, polysaccarider m. m. har en smärtlindrande och antiinflammatarisk verkan på hudskador samt antibakteriell verkan vid utvärtes behandling av mindre sår. Kliniska studier visar att växtens kramplösande verkan på luftrörens glatta muskulatur lindra kronisk bronkit som kännetecknas av irriterande hosta och slembildning.[6]” Wiki

  https://4.bp.blogspot.com/-Hmqd4lbxl6E/UPv7JxjTFYI/AAAAAAAAAXI/hsRp128TgeA/s1600/groblad_finger.jpg

 43. 243

  Jag tror att ni alla har rätt i att många läkare slentrianmässigt skriver ut mediciner. Till exempel gick min mamma och åt blodtrycksmedicin trots att hon hade väldigt lågt tryck och kände sig matt och trött. Jag sa åt henne att sluta men hon sa att “det är så lite” och vågade inte sluta om inte läkare sa till henne. Först sa läkaren ok till att sluta, men sen uppmätte de skillnad i blodtryck mellan armarna och då ordinerade de både kolesterol- och blodtrycksmedicin. Kolesterolsänkande tackade hon nej till, delvis uppbackad av mig, men hon tar ändå blodtryckssänkande. Såg på nätet att studier visar ökad risk för hjärt-/kärlsjukdom vid olika tryck i armarna. Men såg ingenstans att blodtrycksmedicin eller statiner minskar risken. Är det bara en rutin de använder i brist på annat? Jag vet inte.

  Däremot så tror jag inte man kan förklara bort all medicinering. Jag har förhöjt blodtryck, trots tidigare lchf och att jag är vältränad. Sjunker vid löpning, men går sen upp igen om jag inte tar medicin. Jag mår inte bra när det blir för högt. Tror inte heller det är bra för mig att gå med det förhöjda trycket dygnet runt. Jag tar medicin, dock har jag minskat dosen. Om jag kunde springa långa pass varje dag och meditera ofta kanske jag inte behövde medicin, men jag går till ett stressande jobb, och för närvarande hittar jag en balans genom att ta en lagom dos medicin och hålla blodtrycket i schack, samtidigt som jag tränar varje dag och håller mig i form. Kanske kan jag hitta andra sätt framöver. Tips?

 44. 244
  Mona Karlsson says

  Jag blir inte klok på det här med vad som är bra blodtryck. Maken är 63 år och äter Esidrex och Amlodipin sen många år. Senaste halvåret har trycket legat runt 150/78. Nu säjer hans läkare att det ska tryckas ner till 140/90. 90 är ju högre än 78. Blir förvirrad. Ska det ena upp och det andra ner? Och hur gör man då?

 45. 245

  Puls vs Blodtryck?

  Jag verkar vara extremt speciell – jag får så mycket biverkningar av alla blodtrycksmediciner så jag kan skriva en novell om någon så önskar…

  MEN jag har noterat något med min PULS: När jag är hemma, slappar i soffan på kvällen innan jag går och lägger mig så är pulsen typ 55-60. Och min puls klocka, Garmin senaste, anser att vilopuls är 57. Bra värden kan jag tycka.

  NÄR jag mäter trycket på t.ex. vårdcentralen så är det dock 180 – och pulsen är aldrig lägre än 95. Ja jag är stressad, tokstressad. Jag ser med min pulsklocka att redan när dom sätter på manschetten för att ta trycket så sticker pulsen från säg 70-75, som jag har när jag sitter stilla typ, till ja 95-100 eller något. Dvs jag kan inte få ned pulsen när det skall mätas, och jag kan inte förstå hur detta inte vägs in. Uppenbarligen är jag stressad av att mätas – men det är inte viktigt, utan 180 är viktigt?

  Att jag sedan får mindre svartningar (alltså lättare blodtrycksfall antar jag) när jag t.ex. reser mig från soffan ibland, eller om jag gör rörelser från golv till tak (alltså reser mig från hukande position till stående kanske med utsträcka armar för att flytta någon låda i någon garderob), ja det verkar inte heller spela någon roll.

  Vart någonstans i denna blodtryckshysteri, som det verkar vara, är min livskvalitet och hur jag uppfattar att jag mår, inte viktigt och inte del av en analys?

  För den som undrar har jag alltså provat, i minsta doserna, Enapril, Candersartan, Metoprolol, Atenolol, Amlodipin och säkert någon mer som jag inte kommer ihåg.

  Amlodipin anser jag för övrigt vara SSRG (Sämsta Sortens Räv Gift).

  Det enda jag vill är att vara smärtfri, få träna (har 120 i pulstak med BETA) och LEVA.

 46. 246
  Annika Dahlqvist says

  245 Lars
  Du har ju alternativa möjligheter till mätning. Du kan skaffa blodtrycksmätare tex på apoteket, och kolla själv hemma. Du kan också få en dygnsmätning av blodtrycket på remiss från vårdcentralen. Vissa vårdcentraler gör sådan mätning själva.
  Till slut är det du själv som bestämmer vilken medicin du ska ta. Du behöver inte ta något som du har besvärliga biverkningar av.

 47. 247
  XMargareta says

  245 Lars
  Av din berättelse att döma kan det ju faktiskt vara så, att du egentligen har ett normalt blodtryck,
  men vid mätning i sjukhusmiljö får du ett stresspåslag, som ger ett mätt högt blodtryck.
  Din ökande puls vid mätningen kan ju tyda på det.

  Detta är en ganska vanlig reaktion och därför går det nog omkring en hel del människor, som i onödan tar blodtrycksmedicin.

  Jag tycker verkligen, att du skyndsamt skall göra som Annika föreslår, nämligen att först och främst köpa en egen mätare på apoteket och om du efter ett antal mätningar, då får normala värden, meddela din läkare resultatet.
  Ta som sagt många värden över flera dagar. Då kan du nämligen förhoppningsvis få bort eventuell kvardröjande stress vid mätningen.

 48. 248

  Är 60+ och har ätit blodtrycksmedicin sen jag var 20 år. Först betablockerare (Atenolol 50 mg) p g a hög puls som skenade ibland (finns i släkten), sen kombinerat med enalapril som blev utbytt mot Losartan 100 mg. Har stressigt jobb, har ätit strikt LCHF/keto i 4 år. Har egen blodtrycksmätare sen länge och trots mätning hemma ligger jag dagtid på 190/100, (morgon ca 140/90). Läkaren vill sätta in mer medicin med ett tredje preparat. Vätskedrivande är inget alternativ då jag ligger väldigt högt i HB (155-165), bra Ferritin-värden (145), är bärare av Hemokromatos-gen. Äter Q10+selen, B+C+D-vitamin, Zink, Magnesium. Jag försöker stressa av så gott det går. Men behöver få ner mitt blodtryck ganska snabbt. Tycker inte om att medicinera men förstår att jag tillfälligt behöver detta. Frågan är vilket preparat som kan vara lämpligt.

 49. 249

  Jag tar 2×25 mg metoprolol och 16×2candesartan för blodtrycket. Undrar om någon av medicinerna gör mej trög, vaknar med drömmar tidigt på morgonen med ångest och är tröttare än när jag lade mig. Kan någon av medicinerna göra muskelmassan svagare då mina muskler i benen verkar förtvina och blivit mindre. Känner mej yr och svag i benen. Jag är kvinna 58 år. Ska det vara såhär, känner mej som en gammal tant?

 50. 250
  Annika Dahlqvist says

  249 Carina
  Mardrömmar får mig att associera till betablockarbiverkan. Du skulle kunna prova att göra uppehåll med metoprolol-tabletten på kvällen. Prata med din läkare om det.

 51. 251
  Nisse Hult says

  249 Carina

  Är det inte bättre att låta bli blodtrycksmediciner helt och hållet?

  Varför inte ändra på viktiga parametrar som gör att du har ” högt blodtryck” ?

  Finns massor som går att förbättra om man vill

  Börja med att göra en mätning på Artärstelhet är ett tips.

  Där får du snabbt ett svar som heter duga

  Sen hela kostbiten är enormt effektivt verktyg inkl. träning

  Sen lite IF på detta och du kan kasta ut dina pillerburkar och slippa biverkningar

 52. 252

  Metropronol ger väldigt gärna kraftiga mardrömmar, det är väl dokumenterat. Notera att om/när man slutar med BETA blockerare så finns stor risk för flera ångestattacker, något som det inte alltid meddelas, så om man slutar, ha det i bakhuvudet.

  Vad gäller ork och muskler: med intag av Metropronol och Candersartan, morgon och kväll, som jag också provat, så omöjligörs i mitt fall all träning och ork. Det blir helgalet helt enkelt. Mitt tips, kolla vilken puls man har och är den lägre än 50 så är det nästan garanterat fel.

 53. 253
  Nisse Hult says

  252 Lars

  Varför då inte sluta med dessa piller?

 54. 254

  Jag äter inte blodtrycksmedicin längre – jag hade 20-tal biverkningar, framförallt ställde Amlodipin till det rejält för mig. Och BETA blockerare (Metropronol och Anetonol) är för mig på tok för kraftiga i begränsning av puls och ork.

  Plus att jag kan inte mäta trycket på ett realistiskt sätt, vare sig med min egna mätare och framförallt inte alls hos läkare. Det jag noterade, och skrev om ovan, var att min puls var typ, även med min egna mätare, 90-100 slag per minut, med en blodtrycksmätare runt armen. Men satt jag i soffan hemma var det mera runt 57.

  Det är viktigt att förstå att blodtrycket skall ENBART mätas i viloläge. Om du så mycket som anstränger dig, t.ex. rör armarna, så kommer trycket och pulsen att stiga. Alltså talar man om blodtryck i VILO läge, och då anser jag att man också måste hålla reda på vilopulsen – mäter man i ett läge där pulsen är noterbart högre än vilopuls, så borde man inte ta hänsyn till blodtrycket – kroppen jobbar bevisligen. Men det är min åsikt.

  Således, jag har tagit bort alla mediciner, och jag har fortfarande (två månader sedan) en hel del biverkningar kvar från dessa mediciner – och jag räknar med att vara “ren” någon gång runt årsskiftet antagligen. Så det är inget som sker över natten, även om själva blodtrycket i sig kanske stiger direkt efter.

  En annan detalj som man bör veta och räkna med är att blodtrycket troligen, men inte säkert, kommer att stiga när man slutar med blodtrycksmedicin, kroppen kommer så att säga överkompensera lite för mycket – detta tar också några veckor (om inte månader) innan det blir riktigt stabilt.

  Notera att alla läkare, i princip lägger vi till lite snyggt, verkar hänga upp sig på blodtrycket och inte ser till helheten.

  Jag har läst att man enbart reducerar riskerna med mellan 10 och 25% – och om det stämmer, och med alla biverkningar jag hade (och delvis fortfarande har innan kroppen blir helt ren), så är det verkligen inte alls värt all pain in the butt.

 55. 255

  Om högt blodtryck:
  • Hypertoni är ofta orsakad av kalciumbrist, något som är vanligt idag. Det teoretiserade David A. McCarron et al redan om 1980, något som många efterföljande studier bekräftat. McCarron är, enligt min uppfattning, den ledande experten på kalciummetabolismen. Senare har James R. Sowers et al noterat att sambandet mellan kalciumintag och hypertoni är mest uttalat hos människor med ett intag av kalcium <500 mg/dag.
  • I en fyrårig amerikansk studie, omfattande ca 58.000 sjuksköterskor, utvecklade kvinnor mer troligt hypertoni om kalciumintaget <800 mg/dag.
  • Om man har benskörhet eller förstadier därtill, artrit eller förstadier därtill eller njurstenar, är sannolikheten för allvarlig kalciumbrist stor, således något som ibland korresponderar med för högt blodtryck.
  • Förutom att vår föda är kalciumfattig p.g.a. mineralutarmade jordar, uppstår kalciumbrist p.g.a felaktig relation till intag av fosfor (för hög), vanligt i vår skräpmatskultur.

  Praktiskt då: det är ofarligt att pröva följande kombination av samverkande mineraler: kalcium, magnesium, bor, koppar, svavel och selen, gärna i maxdos, men det ska vara växtutvunna kolloidala mineraler för maximal absorption i tarmen.

 56. 256

  Kan man bli trött i hela kroppen av metoprolol och yrsel jag har det är det medicinen som gör detta?

 57. 257

  Japp, helt klart Metropronol som skapar dina utmaningar Carina. Jag orkade inte ens bära en matkasse från Ica när jag hade Metropronol.

 58. 258

  254
  Lars
  Jag har ÅNGEST med.tar jag metoprololen har jag puls på ca 80 provade ta bort den 2×25 mg som jag har i 3 dagar då steg pulsen till 130 och blodtrycket va lägre än det brukar va 126/ 81 brukar vara högre 150/95 tar 16×2 canersartan blodtrycket kan även hoppa upp eller ner från dag till dag även om jag tar alla mediciner Hur kan det vara så här mår inte bra och känner mej trög i huvudet har yrsel och är ledsen. Fick ett stent för 7 år sen. Varför detta skiftande blodtryck?

 59. 259

  Jag är ingen läkare, så ta vad jag skriver som min egna erfarenhet och inget annat.

  Ångest och depression är kända biverkningar på i praktiken samtliga blodtrycksmediciner och framförallt med beta blokerare (ex. Metropronol).

  Mitt end råd är TT du slutar mäta dig, hoppande du upplever hade jag också och initt fall var det ångest för att trycket aldrig vart ok när det möts men jag mådde pyton. Helhetsbilden verkar vara lätt att missa och framförallt koppling, i mitt fall, mellan puls i viloläge resp yls vid blodtryksmätning. Jag kan mycket väl ha fel i mina personliga åsikter och slutsatser, men jag mår hellre bra och kan leva än är deppig orkeslös och allmänt nere resten av livet.

 60. 260
  Annika Dahlqvist says

  256 Carina
  Ja man kan bli trött och orkeslös av metoprolol. Enda sättet att få reda på det är att göra uppehåll med den och se hur man känner sig utan den.

 61. 261

  Annika Dahlqvist
  Om jag slutar ta metoprololen stiger min puls från 80 till 130 varför? Fick den efter ett insatt stent för 7 år sen. Vad finns för andra mediciner att sänka pulsen?

 62. 262

  Hur mäter du pulsen?

  Den puls som är viktigt, precis som hur man mäter blodtrycket, är vilopulsen.

  Med BETA blockerare i min kropp, så har jag vilopuls på 46-48, utan så är vilopulsen 56-57.

  MEN om jag skulle mäta mig med blodtrycksmätaren så är “vilopulsen” plötsligt 95. Så stressad blir jag av att enbart sätta på mig blodtrycksmätaren runt armen. Och under den 20 dryga sekunder som mätning sker så sticker min puls i sämsta fall iväg än mera.

 63. 263
  Annika Dahlqvist says

  261 Carina
  Jag kan inte råda dig i detta. Du får prata med din läkare.

 64. 264
  Mats Lifvergren says

  Hej. Har sedan länge problem med medicinering. Har en cocktail bestående av 5 mg Enalapril 5 mg Felodipin 75 mg Losartan. Blodtrycket ligger ganska stabilt på ca 130/70. Har väldiga problem med muskelvärk och metallsmak i munnen. Har provat ett antal mediciner. Tacksam för alla tips.
  Vänligen Mats

 65. 265

  261
  Hej Mats

  Har samma problem som du med metallsmak i munnen och undrar med varför? Ser att du har losartan som är en antagonistreceptor-blockerade har jag även värk i musklerna men jag har även metoprolol. Jag har candesartan som med är en antagonistreceptor-blockerare kan det vara något i detta vi inte mår bra?
  Varför får vi metallsmak i munnen? Vad är fel?

 66. 266

  Jag undrar om det finns annan pulssänkande medicin förutom metoprolol som inte tycks hjälpa på mej? Någon som vet och är insatt i detta?

 67. 267
  Nisse Hult says

  @ Carina
  Tips: gör en Arteriografi mätning asap.

 68. 268
  Tommy christell says

  Piratpappa

  Varit hos läkaren idag som höjde min blodtrycksmedicin från 16mg till 32mg.
  Enligt Läkarn kommer jag inte märka någon skillnad, råkade ta dubbel dos en
  morgon av misstag fick kraftig blodtrycksfall så oroligt trots Läkarens försäkran.

 69. 269

  Hej
  Jag undrar om man kan må allmänt dåligt av metoprolol? Ont i ryggen, benen och känna sig deprimerad av metoprolol. Jag tar 2 ×25 mg?

 70. 270

  Samtliga blodtrycksmediciner som jag känner till (t.ex. Metopronol, Atenonol, Enalapril, Candesartan, Amlodipin) är depressionsframkallande – utan tvekan, i alla fall för mig som har provat samtliga jag nämner och samtliga gav extrema biverkningar som depression och kraftigt försämrad livskvalitet. Att få ont, eller i mitt fall smärta, var helt “normalt” – och ja det är klart om läkaren skrämmer sin patient på det sättet som verkar ske, så blir det inte bra.

  För att vara tydlig: Jag hade inte ont i kroppen, hade ingen depression i kroppen eller något liknande, utan var kraftigt mobbad på min arbetsplats. Detta skapade en negativ spiral och gjorde mig orolig för mitt blodtryck i samband med en incident en dag på jobbet, där jag noterade att jag höll på att explodera (häftigt humör är en av de markörer jag använder för att veta om jag har eller inte har högt blodtryck utan att mäta mig). Det gjorde att jag sökte läkarhjälp för min oro över mitt blodtryck.

  I mitt fall är det också viktigt att förstå att jag växt upp i en familj som nästan dagligen bara pratade sjukdomar (främst hjärta) och annat elände – inte direkt positiv miljö alltså. Jag är / var indoktrinerad mer eller mindre med att högt blodtryck skall man vara rädd för. Och i viss mån kan det vara korrekt – men man MÅSTE se till HELHETEN – något som många läkare inte gör.

  I vilket fall, ja mitt tryck var rätt högt när jag sökte läkare, och vart sjukskriven och hela ramsan för det.

  Jag reagerade inte bra på medicinerna jag nämnde, och i mitt fall var det alltid i kombo med Amlodipin – sämsta sortens rävgift som jag ser det – som gjorde livet riktigt j*vla kasst. Och en läkare som INTE lyssnade på alla smärtor och sk*t jag fick av hens recept. Jag har bytt läkare således, och nu börjar jag från noll – ingen medicin alls, och kan man tänka sig inga smärtor i kroppen, inte ont, ingen depression, inga tankar om blodtryck när jag går och lägger mig, och inga när jag vaknar.

  Att påstå att mitt tryck är normalt är att överdriva – det kommer det aldrig att bli eftersom mitt normaltryck är runt 145-150/87-92 – och enligt alla tabeller är det för högt tydligen, I don’t care.

  Alltså livskvalitet är avgörande.

  Och i mitt fall har jag gjort valet att risken är värd att ta. Hellre några år utan smärtor varje timme dag ut och dag in, och få leva än att vara ett paket som enbart orkar släpa mig till jobbet och sedan inget mera. Det är bara för att betala skatt det – och inte få något privatliv att prata om.

  För med tryckmedicin i mig så försvinner orken, lusten och allt annat.

 71. 271
  Annika Dahlqvist says

  270 Lars
  Jag tycker inte att 150/92 är alarmerande högt. Det är helt frivilligt att ta mediciner, särskilt om du har biverkningar av dem.

 72. 272

  Äter Kandrozid mot blodtrycket, känner mig deppig och får ibland ångest, har inte haft dessa problem innan. Ska jag börja med rödbetsjuice tlllsamnans med med. ett tag och sen kolla blodtryck, eller enbart med juicen?

 73. 273
  Annika Dahlqvist says

  272 Maj
  Jag kan inte hålla på och ge medicineringsråd, men det låter väl vettigt att lägga till rödbetsjuice. Blir blodtrycket bra med det så kan du successivt trappa ner på Kandoziden under kontroll av blodtrycket.

 74. 274
  Nisse Hult says

  272 Maj
  Mitt råd, mät din artärspänst omgående.
  Tveka inte och hitta på undanflykter som i stort
  sett alla gör av nån anledning, hellre fortsätter man
  klaga, må illa, och knapra piller.

 75. 275
  Annika Dahlqvist says

  274 Nisse Hult
  Hur agerar man utifrån olika resultat på artärspänstundersökningar?
  Om man har en god artärspänst men högt blodtryck, kan man då tryggt avstå från medicinering?

 76. 276
  Nisse Hult says

  275 Annika
  Om jag tittar på dom 5st Artärspänst mätningar jag gjort (en ggr/år 5år bakåt) så sammanfaller fakta enl. följande, bättre Artärspänst = lägre blodtryck dvs högt blodtryck sammanfaller med dålig artärspänst.
  Men som sagt UTAN att ens våga mäta svävar man i total ovisshet om allt. Sen kan resultat för många bli den trista sista ögonöppnare som många borde få dvs hur illa ställt det är med “jag” utan att jag har en susning om detta och ge en sista spark i baken, ändra livsstil innan det är för sent. Ett glas Rödbetsjuice VARJE morgon är ett steg på vägen, sen gäller att fasa ut allt socker (oavsett namn), spannmål i alla former främst det som innehåller Gluten och helt undvika alla veg oljor, rapsolja inräknat. Kvar blir Smör, Kokosolja, ej upphettad Olivolja. Bort med tobak/alkohol / Lägg sen till pulshöjande träning varje dag min 30min så kommer blodtrycket sakta ändras åt rätt håll & mediciner kan fasas ut.

 77. 277

  Hej jag undrar över metoprolol tar 2 ×25 mg drömmer mycket på nätterna och mår allmänt dåligt med ångest . Kan det vara metoprololen som ger ångest konstiga tankar och trötthet orkar inte må så här mer? Har även 2×16 mg candesartan

 78. 278

  Carina utan tvekan kan det komma från just metopronolen, det gjorde det i mitt fall.

 79. 279
  Annika Dahlqvist says

  276 Nisse Hult
  Om vi redan lever enligt dina anvisningar, vad ger då årlig artärspänstmätning?

 80. 280
  Annika Dahlqvist says

  277 Carina
  dina besvär är typiska biverkningar av betablockare som metoprolol.

 81. 281
  Nisse Hult says

  279 Annika

  Som jag ofta säger, att mäta är att veta/få veta och tvärtom då gissar man hejvilt.

  Tycker det är “värt” att göra denna mätning en ggr per år @ 1000kr

  Tycker det är “värt” att mäta parametrar inom blodstatus två ggr per år @ 0kr

  Tycker det och är värt att stiga på en scanning våg, mäta blodsocker, mäta blodtryck en ggr per vecka.

  Allt dessa tillsammans ger mig mer “trygghet” att veta att inget håller på att försämras,

  men samtidigt förstå att små ändring leder till “bättre” värden och utan att mäta förstår du inte

  vad som sker/skett.

  Ex ändrade TG / LDL / Tot Kol värden till det “bättre” sen jag började med 23:1 i Januari, sånt går ej fatta utan att mäta.

  Fast man kan låta bli också och bli överrumplad längre fram när fakta tvingas fram på bordet av anledning.

 82. 282

  Vet inte riktigt om jag håller med om allt Nisse. Det beror en hel del på flera orsaker och aldrig så enkelt.

  T.ex. ditt exempel om olja, du nämner rapsolja som fy men olivolja som ok, det med kommentaren att “helt undvika alla veg oljor” – du är säkert medveten om att olivolja precis som rapsolja är en vegetabilisk enkel olja, medans din favorit kokosolja är fleromättad. Och det finns helt klart motstridiga uppgifter om vilket (enkel resp fleromättad) som är bäst – båda “lägren” kastar skit på den andra tycker jag. Beror på vem man frågar helt enkelt. Men min poäng är att du blandar lite väl mycket, det är inte trovärdigt i mina ögon.

  Däremot är MOTION underskattat, helt klart. En kvart på morgonen, och en kvart på kvällen – ja lagom för att cykla till och från sitt jobb om det går, eller en rask promenad med stavar till och från jobbet – det är utmärkt.

  Undrar för övrigt hur du definierar SMÖR -. som från kossan eller vegetabiliskt?

 83. 283
  Annika Dahlqvist says

  281 Nisse Hult
  Vi är olika och måste få vara det. Jag känner att det räcker med att jag gör så rätt jag kan, sen hoppas jag att det går så bra det kan. Om man håller på och kollar hela tiden så blir man kanske överraskad om man plötsligt får en allvarlig sjukdom.

 84. 284
  XMargareta says

  # Nisse. Slarvfel antar jag, det där med olivolja
  # Lars. Sarvfel antar jag, det där med kokosolja som fleromättad.

  Enligt min uppfattning har Nisse Hult rätt i det mesta han skriver, även om detsäkert kanske finns mer till detta.

  Alla behöver kanske inte vara så extrema som Nisse med sina 23:1, men jag skulle definitit ta till det på försök om jag blev drabbad av någon metabol sjukdom.

  En bekant fick ner sitt måttligt förhöjda blodtryck. Enlgt honom själv genom att inta vitlökskapslar.

  Bjuder på en länk, till Dr. Mercolas site.
  Lågt magesium förknippat med högt blodtryck.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/11/18/low-magnesium-diabetes.aspx

 85. 285

  282 Lars: “…kokosolja är fleromättad.”

  Vad är detta för konstigt. själva grejen med kokosolja är ju att den är över 90% mättad.

  Ingen annan olja har så hög andel mättade fettsyror. Och eftersom det enligt Mary Enig är just de MÄTTADE fettsyrorna som inte kärvar ihop blodkärlen så har vi tack vare 2,5 liter kokosolja per 1,5 månad i 15 år klarat oss till 88 års ålder utan hjärtkärlproblem. En nära släkting har under denna tid genomlidit tre kärlutvidgningar utan att få kostanvisningar efter någon av dem och sålunda aldrig fått höra talas om kokosolja.

  Och nu tänker vi, Piltson, slutligiltigt upphöra att kommentera här.

 86. 286
  Nisse Hult says

  282 Lars

  Fett 100g
  Varav mättat 93 g
  Varav enkelomättat 6,2 g
  Varav fleromättat 0,9 g

  Så ser spec. ut på Kung Markattas kokosolja
  Alltid två msk av denna efter 23 T fasta
  Funkar fin fint

 87. 287
  Nisse Hult says

  282 Lars
  Riktigt Smör ”från kossan” givetvis INGET annat gäller
  (För övrigt gör vi eget smör själv sen många år tillbaka i vårt hushåll)
  Varianter av div fejk produkter passerar ej våra munnar
  Det får dom som ej förstår skillnad på äpplen och apelsiner hålla på med.

 88. 288

  Jag blev bjuden på hibiskuste för ett tag sen, och tyckte det var gott, så jag ville köpa det själv. Alla sidor på nätet som sålde det, varnade för att man inte skulle dricka det om man tog blodtryckssänkande, för då kunde man få för lågt blodtryck.
  Är det någon som vet något om detta?
  Jag hade, som yngre lågt blodtryck. Nu vet jag inte.

 89. 289

  Nisse, du har absolut rätt i att vi äter för mycket och för ofta, inte bara i Sverige, utan lite överallt…
  I 2013 kom det ut en bok av Umberto Veronesi, en av våra mest framstående italienska onkologer, med titeln “La Dieta del Digiuno”, där han just förespråkar de enorma hälsomässiga fördelarna med den kosthållning du också sedan några månader tillbaka använder dej av.
  Han rådde i princip alla att inte äta frukost, inte heller äta lunch, men äta en näringsriktig middag framemot kvällningen….dessutom en dag i veckan hoppade han även över middagen…!! Han dog för något år sen, men blev dock nästan 91 år, så när som på några få dagar.
  Har du händelsevis hört någon svensk onkolog, som förespråkar dylika metoder??
  Sen måste du, Lars, ha gjort ett slarvfel, som XMargareta och Piltson också påpekar…angående kokosoljan..som ju mest lär bestå av mättade fettsyror!? Det enda lite negativa skulle ev. kunna vara att dessa fettsyror till största delen är korta och en viss del medel-långa, vilket gör att dom inte tas upp av lymfsystemet, utan går direkt till levern för sin spjälkning…vilket kanske är en nackdel om man äter stora kvantiteter av kokosolja?? Väljer man mättade fetter med längre kolkedjor går dom direkt in i blodsystemet, efter att ha tagits upp av lymfan, så att hjärtmuskeln får, som första anhalt, sin beskärda del av dessa nödvändiga mättade fettsyror!?
  Men om du, Piltson, har klarat dej så pass länge med en så pass hög konsumption av kokosolja, så tyder ju det på att det inte är några större faror i haggorna…!? För vad vi alla förstår, så är du fortfarande med dina 88 år, fullt funktionsduglig…!!?
  Om det nu beror på kokosoljan…eller det macedoniska vinet med tillhörande fysisk aktivitet för anskaffningen??
  Även Gillo Dorfles blev 97 år med något glas av Cannonau dagligen…
  Och vad sedan angår olivoljan, så innehåller den dock till största delen enkel-omättade fettsyror, som omega 9, och dom kan kroppen själv tillverka, enligt behov. Även de enkel-omättade bindningarna förstörs ju så småningom, även om man inte hettar upp den… och inte alltid förvaras den mörkt eller kallt heller…

 90. 290

  Oops..ett slarv-fel för mej också…. Ber om ursäkt..!
  Gillo Dorfles blev 107 år, inte 97… och var på vippen att hinna fylla 108 år också, men dog en månad innan…

 91. 291

  Mormor, hövligheten kräver ett engångsavsteg från utfästelsen i 285 ovan.
  ”Fullt funktionsduglig” är ett tänjbart begrepp. Vi behärskas av obenägenhet att utföra både intellektuella och mekaniska prestationer som kändes naturliga för 9-10 år sedan. Man iakttar fascinerat sitt eget förfall.
  Detta var dock inte anledningen till utfästelsen härovan. Det var de övriga kommentatorernas ointresse för den mest bekymmersamma folkhälsopolitiska frågan på flera år, KAM-utredningen och vad den kan leda till.

 92. 292

  Piltson, måste medge att iakttagelsen av mitt eget förfall förefaller mej föga fascinerande….tvärtom tycks det mej skrämmande också att hastigheten är så accelererad, vilket jag inte hade väntat mej…och ändå har jag inte riktigt kommit upp till din åldersnivå än. Skulle dock vara helnöjd om min intellektuella förmåga, när den tiden inträffar, kunde vara jämförbar med vad du åstadkommer nu i både resonemang och kulturell nyfikenhet…
  Apropå, hittade du Senecas rader nån gång om fenomenet förfall, som du lovade att söka efter?
  Hade också velat svara lite kort om KAM utredningen, men hittar inte tillbaka till tråden…
  Men antagligen beror de övrigas skenbara ointresse på att ingen egentligen riktigt kan tro på att den går igenom…? Och visst hade du rätt i att jag var lite spetsig i min sista kommentar, men tyckte själv att min naiva fråga om fängelsestraff framhävde ganska bra hela det absurda i resonemanget och även i det nya lagförslaget in spe…. för mej som utomstående, och ej speciellt insatt i svenska förhållanden, verkar det som om svenska politiker inte har tillräckligt att göra, men dock måste giustificera på något sätt sina antagligen höga löner…?
  Till sist… din utfästelse väljer jag att ignorera och hoppas bara att det var ett hugskott från din sida “on the spur of the moment”… vi är många som skulle sakna dej i så fall…

 93. 293

  Finns det något sätt att sänka sitt psa värde?

 94. 294

  Maj 293
  Den fråga du ställer är ju off-topic i den här tråden. Men jag tycker det är så viktigt att information om detta sprids. Det här tror jag är ett stort dolt problem hos män, och många får aldrig hjälp.

  Frågan är inte lätt att svara på, för det ligger så mycket under den. En läkare skulle säkert vilja ställa en hel del frågor om din fråga. Som lekman kan jag ge dig en del fakta efter bästa förmåga.

  För det första, högt psa kan vara en indikator på prostatacancer, och bör därför utredas av läkare, men om man nu tagit prov så är man säkert redan i kontakt med läkare. Flera äldre män jag känner har haft extremt höga psa-värden, och vid provtagning har man då konstaterat cancer.

  Men förhöjt psa kan också bero på prostatit, dvs. inflammation i prostatan. Förutom viss behandling av läkare kan man göra följande för att minska inflammationen, och därmed sänka psa. Dessa råd har jag fått av en specialist:

  – Hålla kroppen varm och bära kalsonger av ull. Långkalsonger för det mesta, tunnare på sommarhalvåret, eller eventuellt korta ullkalsonger, men det räcker inte på vinter, vår, höst. Håll dig varm, punkt slut.
  – Undvika kalla bad, eller åtminstone se till att inte bli kall efteråt.
  – Undvika kaffe (koffein), alkohol (särskilt rödvin) och kanske även stark mat.
  – Sitta rätt på stolen – undvik tryck på prostatan, fördela mer tryck på låren.
  – Undvik cykling, eller använd särskild sadel eller cykelbyxor med padding

  Följande har jag rekommenderats av andra men specialisten tycker inte det behövs:
  – Värmebehandling med värmepåse, värmedyna etc. – på magen och/eller mellan benen.

  Följande är min egen slutsats:
  – Prostatit beror till inte ringa del på mental stress. Här kommer vi in på en holistisk syn, men jag är övertygad om att stress och missnöje i livet bidrar till åkomman. Här finns inga klara svar. Prova motion (fast det kan på kort sikt öka symtomen), meditation etc. Tänk själv!

  Hoppas det var till hjälp.

 95. 295
  Nisse Hult says

  293 Maj / 294 Mikael

  Bara som sidoinfo så har jag sänkt mitt PSA från

  Mätning 19-01-29 = 0,7

  Mätning 19-09-12 = 0,5

  Det jag kan tro påverkat är att jag konverterat till 23:1 Fasta OMAD VARJE dag

  from 19-01-05 och en ännu striktare LCHF kost modell Keto vilket troligen sänkt grad av inflammation i

  kroppen ett snäpp till.

  Annars stor mängd & timmar i cykelsadel som vanligt i stort sett varje dag cykelträning.

 96. 296

  En fråga: undrar vad det är man vill undersöka iom en 24-tim blodtrycksmätning? Förstås att se blodtrycket över ett helt dygn,,,men,,,vad anses som normalt ex nattetid? Tar man fasta på ett genomsnittsvärde eller skiljer man på värden dagtid o nattetid? Och vad säger en sådan här mätning om ”helhetsblodtrycket”? Om man vid mätningsdygnet t.ex inte hade en ”normaldag” utan kanske hade det stressigare.
  Många funderingar men undrar hur man tänker när man sätter in blodtryckssänkande medicin baserat på en sådan här mätning inkl. några förhöjda VC-mätningar…?

 97. 297

  24 timmars mätning tror jag handlar om två saker: 1) blodtrycket skall man mäta i fullständig vila, och är man t.ex. stressad så får man galet högt värde när man är vaken, rör på sig osv. och 2) variation över dygnet som indikation. Således, vilopulsen är viktig, och ja den uppnår du helt enkelt säkrast när du sover. För de, som i likhet med mig själv, har vita rocken fenomenet, dvs bara jag ser en läkare så drar mitt tryck iväg till 180 med eller utan tryck editing…

  Viktigt att komma ihåg: så fort man rör på sig så förändras och stiger trycket, vilket är helt naturligt, för så fungerar kroppen. Så mätningar under 24 timmar, så skulle jag säga att det bara är under sömnperioden som är intressant.

  I mitt fall när man mäter 24 timmar så piper mätaren för att min puls är för hög hela tiden. Den piper för att mätaren noterar att jag är för aktiv när den får för sig att mäta. Och då den mäter varje kvart, i mitt fall, dagtid så lever jag i ständig stress och i 15 minuters perioder när jag så att säga kan röra på mig. Notera dock att de flesta inte alls reagerar så illa som jag gör, jag verkar vara extrem och stressas bara av att nytagen sitter fast runt överarmen…. Riktigt jobbigt för mig tills jag slocknar någon gång runt 5 tiden på morgonen helt utmattad och tomträtt.

  Således, ta vad jag skriver med en nypa salt. Majoriteten av folk har inga sådana här tokigheter för sig som jag har.

  Lär man sig bara hur ens puls och framförallt vilopuls är, så blir det enklare att avgöra om ens blodtrycksmätningar är att lita på.

 98. 298
  Nisse Hult says

  297 Lars
  Ett bra tips är att använda en aktivitetsklocka dygnet runt som mäter bla puls.
  Då är det lätt att få en bra uppfattning om sov och vilopuls.
  (Själv ligger jag ofta under 40 slag.)
  Av egen erfarenhet ser jag att pulsen är rejält mycket högre på natten om du ex äter 3mål per dag
  kontra som jag som äter enl OMAD och äter dagens enda måltid ca 0730-0830. Kan skilja 15-20 slag och det innebär att jag sover klart sämre. Lågt eller inget insulin påslag tycks skapa ett helt annat lugn i kroppen förutom drivan med alla andra fördelar förstås. Har nu kört OMAD i 11 månader och ångrar lite att jag inte tog Jason Fung på allvar lite tidigare men till slut så gick hissen ända upp. Äter lyxmat 7dgr i veckan och har ett driv i kroppen som är sjukt bra för en 64-åring där dom flesta av jämnåriga bekanta mer eller mindre är nere för räkning på flera sätt.

 99. 299

  Erika 296:
  Förutom det som redan sagts om 24-timmarsmätning:

  När jag gjorde en sån mätning så poängterade kardiologen att han ville se att mitt tryck gick ner riktigt lågt när jag djupsover. Trycket går då ner väldigt lågt, och det ska det göra. Och i mitt fall gjorde det det.

 100. 300
  XMargareta says

  En felkälla?
  Om jag fick en 24-timmarsmätare på, så skulle jag nog inte så säkert djupsova så många nätter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.