Vilka blodtrycksmediciner är bäst?

Jag såg i Kostdoktorns forum en fråga om nyttan av olika blodtrycksmediciner.

Blodtrycksmediciner har generellt ganska dålig dokumentation av sin nyttoeffekt. Ofta handlar det om relativa procenteffekter, och inga siffror på överlevnadsvinster. Och ändå är väl vitsen med att ta blodtrycksmedicinerna att man ska leva längre och bättre när man tar dem.

De redovisningar jag hittar på nätet är för hjärtsviktsmediciner. Där har det tydligen visats längre överlevnad med bättre hälsa av betablockare (tex Seloken eller metoprolol), ACE-hämmare (ex Enalapril) och A2-blockare  (ex Candesartan). Dessa används även som blodtrycksmediciner.

Calciumblockare, som Amlodipin, har inte visats ge förlängd överlevnad.

Andra synpunkter?

 

Comments

  1. 301

    Exakt så har jag det. Min kropp befinner sig i konstant skräck och stress, mätaren piper varje mättillfälle för att jag inte är tillräckligt lugn för att mäta korrekt….

  2. 302

    Kan man må psykiskt dåligt av metoprolol eller candesartan?

  3. 303

    Carina: ja det är en mycket känd biverkning, många inkl. Mig själv, blir deprimerade av blodtrycksmedicin, och det gäller helt klart de två du nämner, som jag själv provat med exakt den bieffekter och orkeslöshet med mera.

  4. 304

    Annika Dahlqvist, nu när jag försöker gå in och läsa tidigare kommentarer i denna tråd så kan jag inte se dem 🙁 Hoppas att de inte är borttagna för det här är en verkligt värdefull frågeställning och många hjälpfulla kommentarer! Själv har jag följt den sen start och har fått mycket insikter och hjälp av det som skrivits o fortsätter skrivas.

  5. 305
    Annika Dahlqvist säger

    304 Erika
    Det är 304 kommentarer i denna tråd, 0ch det ryms 100 på varje sida, så det är fyra sidor. Man får gå längst ner och trycka på ¨Äldre kommentarer’ flera gånger för att se allihop.
    Så det är lite bökigt tyvärr.

  6. 306

    305 Annika
    Toppen! Tack!

  7. 307

    Hej jag har metoprolol 25×2 sen ca 5 år har sen 11/2 år sen fått psoriasis ppp i händer och fotsulor. Någon annan som fått det av metoprolol? Vad finns det för annat som håller nere pulsen . Har inte fått det för pulsen från början men om jag försöker sluta ta den nu så stiger pulsen drastiskt. Fått efter en infarkt. Kan tillägga att jag även har ångest.

  8. 308

    Hej har candesartan och metoprolol kan man få yrsel av dem? Undrar också om någon av dem kan reta urinblåsan urinröret då jag känner mej konstant kissnödig? Vad gör man åt det?

  9. 309

    Har en fråga om Candesartan orion 4 mg. Fick denna medicin utskriven den 8 november 2019 och började då med en tablett per dag. Hade vid utskrivningen ett blodtryck på 160/100. Den 29 november var jag tillbaka hos läkaren varvid blodtrycket hade gått ner till 151/100, vilket läkaren fortfarande ansåg vara för högt varför han ökade dosen till 2 tabletter per dag av samma medicin. Anledningen till att jag överhuvudtaget hade uppsökt läkaren var att jag var i en extremt stressad arbetssituation vilket också gjorde att läkaren sjukskrev mig ett tag för utmattningssyndrom.

    Min fråga gäller biverkningar av medicinen. Det är nämligen så att jag i november 2018 fick extremt ont i ryggen och ischias i ena benet, vilket visade sig bero på förslitning och disksänkning i ländryggen. Ortoped och sjukgymnast sade att detta kommer att ta lång tid att komma till bukt med, uppåt ett år sade de. Jag har emellertid varit väldigt ihärdig med styrketräning sedan dess och hade blivit av med i princip alla smärtor i november 2019 (även om jag fortfarande inte kunde sitta ned och jobba utan måste stå; att sitta gör nämligen ont). Ett tag efter att jag började äta Candesartan började jag emellertid få tillbaka ischiasen och en konstig känsla i ryggmusklerna. Detta ökade och innan jul hade jag i princip lika ont som när ryggskadan gav sig till känna för över ett år sedan, med värk i både ryggrad och kringliggande muskler. Kan detta bero på medicinen? Jag har läst på bipacksedeln att en sällsynt biverkning är ryggvärk och muskelvärk och jag tänker att även om biverkningen är sällsynt så kanske den påverkar mig mer som redan har en ryggskada. – Jag får tillägga att jag läste om biverkningen först när ryggvärken hade börjat, så det är inte något psykiskt!

    Kan också säga att jag rent allmänt är en medicinmotståndare varför jag ju helst skulle vilja slippa blodtrycksmedicin överhuvudtaget.

  10. 310

    Kan man få ont i magen av metoprolol? Det är som värst på morgonen men även på dagen när jag ätit samt yrsel.

  11. 311
    Annika Dahlqvist säger

    310 Carina
    Det är inte otänkbart. Prova att göra uppehåll med metoprolol, eller byta ut till annat.

  12. 312
    Lena Österlund säger

    Hej jag äter 4 mg candersarstad för högt blodtryck 140/90. Började för 4 år sedan och har sedan dess fått nervsmärtor o muskelsvaghet. Blir bara sämre. På 3 år har jag förändrats till att inte kunna gå överhuvudtaget nästan. Jag har tränat sjukgymnastik och funktionell styrketräning med pt o gått egna promenader med smärtor. Kan det vara medicinen?

  13. 313
    Annika Dahlqvist säger

    312 Lena Österlund
    Nervsmärtor och muskelsvaghet finns inte uppräknat bland de vanligare biverkningarna av candesartan. Jag tycker att du bör söka läkare för dina besvär.

  14. 314
    Kerstin Helm säger

    Hej!
    Jag har fått två st blodtryckssänkande mediciner mitt blodtryck var hos
    läkaren 180 (kan vara vita rocken syndrom)

    Läkaren skrev ut Amlodipin 5 mg och SelokenZOC 25 mg.
    Jag är för rädd att ta båda, jag tar bara SelokenZOC. Har aldrig intagit mediciner förut
    i hela mitt liv. Dessutom åker jag på motionsresor ganska ofta.

    Min fråga; gör jag rätt? Har tagit SelokenZOC i ca en vecka. Jag tycker blodtrycket har
    stabiliserats. Varför skrev läkaren ut två mediciner?
    Kerstin 82 år

  15. 315

    Amlodipin är rävgift, jag har tagit den tidigare och slutade för fyra månader sedan, sliter fortfarande med biverkningarna av den skitmedicinen. Man skall antagligen inte ge rekommendationer men i detta fallet säger jag att du mår bättre utan den medicinen.

  16. 316

    Hej Kerstin @314. Jag förstår aversionen mot mediciner. Det blev en chock för mig också när jag skulle börja ta sådana, trots ett liv med mycket fokus på träning och hälsa. Jag är typ 25 år yngre än du och vet inte varför blodtrycket är högt. Ärvde troligen från min pappa. Stress spelar in förstås.

    Jag tar Amlodipin 5 mg och Candesartan 4 mg. En kardiolog satte mig först på 10 mg respektive 8 mg, men jag har gradvis (med Annikas råd) halverat båda, med bra blodtryck. Jag har aldrig märkt några biverkningar av Amlodipin. Men det betyder ju inte att andra inte kan ha. Jag tar medicinerna varje dag på kvällen, och det fungerar bra (min läkare sa med en blinkning att i England rekommenderar man kvällen, men ännu inte i Sverige).

    Jag är ju förstås inte läkare, men jag tycker att 180 låter lite högt. Fast jag har hört att äldre kan få ha högre, men kanske inte så högt? Jag föreslår att du köper en bra blodtrycksmätare och mäter hemma. Sitt lugnt och andas med magen en stund innan du mäter (tips från en annan läkare). Då kan du se om trycket egentligen är lägre.

    Konditionsträning sänker blodtrycket rejält för mig, men bara i några timmar. Jag har experimenterat med meditation/avslappning, och det hjälper också.

    Jag tror att man ska ta blodtrycksmedicin om det behövs. Det är jobbigt komma över chocken, men man vänjer sig. Faktiskt. Sen kan man ta tag i sin hälsa, mäta blodtrycket och se om man på olika sätt kan förbättra trycket – rödbetsjuice, inokolin, träning, meditation, minskad stress etc. Så kanske man kan minska eller ta bort medicinerna med tiden.

    Jag vet att en del tycker att mediciner är bara dåligt. Jag intar ett mellanläge där jag tror att man kan leva längre och friskare av mediciner, men att man ska ifrågasätta och utvärdera själv.

    Det var tufft i början att förlika sig med att plötsligt vara en som tar medicin. Men när man är över tröskeln är det inte en så stor sak. Se det som en utmaning att med tiden få bort medicinerna.

  17. 317
    Annika Dahlqvist säger

    314 Kerstin Helm
    Han ordinerade dessa mediciner till dig sannolikt för att han ansåg att deras verkningsmekanismer kompletterar varann.

  18. 318
    XMargareta säger

    Rätt ordning innan man börjar ta blodtrycksmedicin borde vara, att innan man börjar ta dem, så testar man hemma själv med en egen blodtrycksmätare.

    Får man då lägre värden behöver man kanske aldrig inleda medicinering.
    Har man redan inlett medicinering får man inte reda på sanningen.

  19. 319

    En undran; sjukvården har ett standardtryck som anses som max= 140 systoliskt genom 90 diastoliskt (sist jag kollade ivf). Finns eller har det också funnits ett tänk där man lägger 100 till sin ålder för systoliska trycket? Mina tankar om mitt eget blodtryck är att det följer mig och mitt leverne o livssituation,,, att blodtrycket är individuellt. Eller är det så att om trycket har en tendens att ofta sticka iväg och bli ”för högt”=över 140/90 så är det ”kroniskt” och onormalt?

  20. 320

    @Erika 319.
    Kroniskt är det inte. Det påverkas av många livsstilsfaktorer. Det går definitivt att påverka. Imorse tog jag en powerwalk. Jag är van att blodtrycket sjunker efter löpning. Har tänkt att det kan ha med vätskeförlusten att göra. Men med en powerwalk svettas jag inte mycket. Trycket efteråt var 100/66. Normalt håller jag mig kring 120/80 med måttlig medicinering. Sen kan det vara kost- och träningsprogrammet jag börjat med som påverkar också. Man får prova sig fram på olika sätt.

  21. 321
    Annika Dahlqvist säger

    319 Erika
    Förr, i min ungdom, hade man principen med 100 plus åldern för det systoliska (över)-trycket. Sen kom man på att man tålde ju inte ett högre tryck bättre för att man blev äldre, snarare tvärtom, kärlen blir skörare med högre ålder. Därför har man satt en åldersoberoende blodtrycksgräns på 130-140.
    Men jag och många med mig tycker att den gränsen är för lågt satt. Äldre har ofta trängre kärl och det är risk med för lågt tryck att blodet inte kommer fram. Jag tycker därför att man kan acceptera ett något högre tryck, som 150-160. Högre än så tycker också jag att gränsen är nådd.
    Men det viktigaste är att man iakttar en strikt antiinflammatorisk LCHF-kost för att behandla och förebygga högt blodtryck och kärlskador. Rödbetsjuice lär också vara bra för blodtrycket.

  22. 322
    Erika säger

    Finns det någon blodtrycksmedicin öht som är biverkningsfri och som det går att ta i liten dos? Mitt bl.tryck är mkt varierande men högt vid stress,,,och stressad blir jag av bara tanken att bl.trycket är för högt (och riskerna iom det) Moment 22 och läkare som propsar på ”en liten tablett”…

  23. 323
    Hans Nilsson säger

    Erika. Jag blir också stressad av bara tanken… Fick rådet att mäta trycket omedelbart efter vila, t ex en kortare tupplur under em/kväll. Trycket är då markant bättre, ca 120/80, än under övrig tid på dygnet. Trots detta vågar jag inte sluta med, en relativt låg dos, blodtryckssänkande medicinering. Kanske är rädslan för ett högt mätvärde värre är själva trycket, i likhet rädslan att drabbas av coronavirus?

  24. 324
    XMargareta säger

    Erika
    Har du mätt själv hemma i lugn och ro med en egen manschett?
    Om inte gör det och kom överens med din läkare att försöka utröna om ditt blodtryck är högt endast vid mätning i sjukvården. Så är det för många och många äter sannolikt medicin i onödan.

  25. 325
    Mikael säger

    Min mor mäter sig hemma och på vårdcentral. Hemma är blodtrycket ok, men på vårdcentral för högt. Så vi jämförde min mätare och hennes mätare. De visar samma, så med all sannolikhet är det lägre trycket det som gäller. Men min mammas slutsats är ändå att det är fel på hennes mätare. Hon kan inte köpa att hon skulle veta bättre än läkaren. Så hon tar sin medicin, om än lite. Kan vara därför hon är trött ibland.

  26. 326
    Annika Dahlqvist säger

    322 Erika
    Det finns möjlighet att göra en dygnsmätning av blodtrycket, så får man se hur det ligger under längre tid.
    Alla blodtycksmediciner har möjliga biverkningar, så det går knappt att säga. Varje patient måste kanske prova sig fram till vilken som fungerar bäst. Prata med din läkare.

  27. 327

    Tack alla för respons på mitt inlägg 322
    Jag har gjort 24-tim mätning,, också det mkt stressande.
    Egna hemmamätningar upplever jag också som stressande, t.o.m om jag får assistans. Bara ljudet från manchetten får pulsen att skena.
    Allt det här kring blodtryck, riskerna med det osv. ger stor stress och ständigt pulspåslag.
    Ett riktigt moment 22. Har tankar likt #316 Mikael; kanske en låg dos bl.trycksmed. ivf psykiskt/mentalt gör så att rädsla/oro kring det hela lägger sig,,,så att bl.trycket går ner? Och att man då lättare kan jobba med oro,stress osv. kring det hela. Skulle helst forts. jobba på de naturliga faktorerna som i för mig,i mina tankar är löningen… men jag har kanske inte ”råd” med det,,,om kärl osv. inte orkar med.

  28. 328
    XMargareta säger

    Erika.
    Skulle du kunna rötta ut din oro genom att ta blodtrycket hemma jättemånga gånger?
    Den kanske slipas av då?

  29. 329

    #328
    Margareta tack. Utveckla gärna din tanke. Menar du vid ett och samma tillfälle,,eller under en längre period? Jag har fått rådet att ta bl.trycket mer sällan och gör så nu. Är det kanske så att ”det inre trycket”/oron/bl.trycket hinner byggas upp mellan glesare mätningar?
    Blir ivf riktigt obehagligt,,som dödsångest,,att något allvarligt ska hända 🙁

  30. 330
    Hans Nilsson säger

    Erikas beskrivning av stress och högtblodtryck är mycket lik min egen erfarenhet. Frågan är vilket blodtryck vi har – egentligen? Eftersom själva mätningen upplevs starkt stressande är utslaget knappast rättvisande? För egen del litar jag på den mätning jag gör omedelbart efter vila, och i nästan omtöcknat tillstånd. Se 323 ovan!

    En annan sak som bidrar till att jag trots allt ser relativt lugnt på problemet är uppgiften från en läkare som mätte blodtrycket hos vinterbadare. Övertrycket kunde hos dessa kärnfriska män uppgå till 300. Jag drar slutsatsen att blodtrycket, av olika skäl, kan variera mycket starkt över dygnet – mer för vissa, mindre för andra – och att det är naturligt. Har jag fel?

  31. 331

    Precis som Hans, och Erika, så stressas jag av att enbart se/känna/höra en blodtrycksmätaren. Det går bara inte.

    I mitt fall blir det 180 i tryck oberoende av vad jag gör, Och en puls över 90. Med fruktansvärda biverkningar kan jag få ned trycket till 130 nivån, men jag är väldigt långt från människa. Det är allt från dödstrött trots lååånga nätter med fin ostörd söm, svåra depressioner, ont i hela kroppen, kraftigt begränsad ork och i låg maxpuls (läs beta blockerare). Och det är bara början.

    Jag tog bort all medicin, och mår numera kanon. Vad jag har i tryck skiter jag i helt enkelt.

  32. 332
    XMargareta säger

    Det fungerar så här.
    Om man mäter jättemånga gånger kan ”orossystemet tröttna.” Det blir avdramatiserat och blodtrycket kommer ner, om det var oron som orsakade den extra spänningen.

  33. 333
    XMargareta säger

    Menar att man skall mäta hemma.

  34. 334
    Hans Nilsson säger

    Det låter rimligt och logiskt Margareta, men tyvärr, det fungerar inte för alla. Några av oss är i mindre grad ”lättlurade”.

  35. 335
    XMargareta säger

    Hans

    Jag vet att det har funkat för en person i alla fall och han slapp ta medicin.
    Jag är så mycket emot att ta medicin i onödan, så jag skulle mäta massor av gånger dag efter dag,
    kanske15-20 gånger om dagen tills det förhoppningsvis blev likgiltigt och löste sig.

  36. 336
    Mikael säger

    Hej! Jag har nu gjort en resa som jag delvis skrivit om i mina kommentarer tidigare. Började i alla fall med en medicinering med 10 mg Amlodipin och 8 mg Candesartan. Efter en period med åtgärder blev blodtrycket för lågt och jag halverade (enligt Annikas förslag) så jag hamnade på 5 och 4 mg respektive. Efter ytterligare renlevnad har jag halverat igen. Jag går nu bland annat programmet 16 weeks of hell (den som undrar kan googla) och en period tog jag bort medicinerna helt, för blodtrycket var så fint och stabilt runt 120/80. Men tillfälligt hände nåt som gjorde att det rejsade upp till höga höjder igen (typ 150/95) och jag började snabbt med medicin igen. Men nu har jag alltså halverat igen och ligger på 2,5 mg Amlodipin och 2 mg Candesartan. I morse var trycket 115/70 och nu mitt på dagen 115/73. Känner mig lätt orkeslös och tror att jag vill minska lite till. Annika, bör jag ta bort Amlodipin först och se? Eller ta bort Candesartan och se? Tacksam för tips. Kan tillägga att det nog spelar roll att det är helg nu och jag är avslappnad, och trycket är högre när jag arbetar, så behöver ta hänsyn till det också. Kan man ta olika doser olika dagar?

  37. 337

    Mikael, jag skall inte råda – men jag vill kommentera en detalj, och det är att du klassar 150/95 som högt blodtryck. Det är förvisso individuellt, men med mätningar på den nivån så skulle inte jag bry mig i över huvudet taget. Allt mellan 140-160 intervallet tycker (!) jag är ok lite beroende på allt såklart. Om jag hade 150 så hade jag varit jättenöjd – att sträva efter någon optimal nivå och inte väga in livskvarliteten är inte en option för mig.

    Sedan vill jag helt klart varna för Amlodipin som jag personligen anser vara SSRG – Sämsta Sortens Räv Gift – men det är upp till var och en – jag får 20-tal biverkningar av den medicinen. Candersartan gav mig svullen tunga, men är annars bättre än Amlodipin, och med svullen tunga är det no-no för det är en allergisk reaktion som man inte skall leka med (man biter sig lätt i tungan, och kan när man sover faktiskt få den på fel ställe och får andningsproblem).

    Som jag skrev högre upp, idag äter jag ingen blodtrycksmedicin. Jag har faktiskt inga biverkningar kvar – det tog drygt 6 månader att bli av med det mesta. Jag orkar göra saker igen (med blodtrycksmedicin i mig, vilken som helst som det verkar, tappar jag ork, djupa depressioner med ångestattacker och klarar bara att gå till mitt stillasittande jobb, gå hem och sova), allt annat var offline – inget privatliv, ingen livskvalitet eller liknande.

    Om man fick pension för att äta blodtrycksmedicin så kanske jag hade gjort annorlunda – men det får man ju inte, så då fick jag välja: Livskvalitet under en möjligen kortare livslängd, eller konstant dömd till att vara trött, djupt deprimerad med ständiga ångestattacker och ont i hela kroppen mer eller mindre hela tiden, bara klara av att jobba (betala skatt, så att Magdalena Andersson blir nöjd?) och sova.

    Mitt val vart livskvalitet, även om det kan tolkas som spela med livet som insats – och med Corona runt hörnet, där just högt blodtryck och de ”stela” blodkärlen är den riskfaktor tydligen, så känns det fortfarande som rätt väg framåt.

    Vilket fall, jag har ett par indikatorer som talar om för mig om trycket är ”mera högt än vanligt” och ingen av dessa är aktiva för närvarande, trots frånvaron av blodtrycksmedicin eller mätningar för den delen.

  38. 338
    Mikael säger

    @Lars, #337:
    Tack för dina synpunkter, Lars, och gott att höra att du hittat bort från mediciner som gör dig minst sagt dålig. Det var inte så mycket övertrycket som oroade mig, utan snarare att undertrycket gick upp till 95. Det känns heller inte så bra när det händer. Mår inte riktigt bra helt enkelt. Visst, först känner jag mig upprymd när blodtrycket går upp, taggad. Men sen känns det inte riktigt bra. Och med tanke på historia med dissektioner vill jag vara försiktig. Jag har inte märkt några biverkningar av medicinerna, annat än att jag blir trött om jag tar ner trycket för mycket. Men tack för synpunkter som jag får fundera på.

  39. 339
    Annika Dahlqvist säger

    336 Mikael
    Det låter utmärkt att du har fått ner blodtrycket med kosten så bra.

  40. 340

    336 Mikael
    Tack för att du delar med dig av din bl.tr.resa o erfarenheter. Forts. Lycka till i att hitta balans och välmående.
    337 Lars
    Tack till dig också för dina delningar av erfarenheter. En fråga ; vilka indikationer får du när bl.trycket ligger, för dig, för högt?

  41. 341

    Erika: Indikatorer är personligt, så det jag nu skriver råkar vara hur jag reagerar, och det stämmer inte nödvändigtvis med hur någon annan reagerar.

    Indikatorer: Mitt humör svänger mycket kraftigt om mitt tryck är högt, jag kan bli arg för ingenting och det blixtsnabbt – men är trycket ”normalt” så sker inte detta, jag har helt enkelt mycket mera tålamod. Jag har även en blodåder som råkar gå i vänster tinning, är den hård så är trycket högt – har alltid varit så konstigt nog. Om jag hetsar, inte att förväxlas med stressar, så vet jag att risken är högre för att trycket är högt. Och sedan min favorit: Om huvudet är lugnt, så är troligen trycket lugnt = mitt tryck är delvis ett självspelande piano, om jag går och oroar mig för t.ex. trycket (vilket jag gjort vid de tillfällen jag provat tryckmedicin) då blir det högt, om jag är stressad så är trycket högt (skilj på stress och hetsande i mitt fall!) och pressas jag så blir trycket högt. Dessvärre, i mitt fall, så med medicin kanske trycket ibland ser något bättre ut – men alla biverkningar påminner mig om just hur illa jag mår och då oroar jag mig av det.

    Dvs jag mår bra när jag inte stressar, inte hetsar, inte oroar mig (och här är det bra att veta att jag blir deprimerade och oroad när jag äter tryckmediciner, kända biverkningar), och tar det lugnt. Det är troligt att jag har ett grundtryck, om vi kalla det så, på runt 145-155/85-90 med min nuvarande livsstil, men att ta ned det till någon fix nivå som 120/80 är bara att glömma, det är inte livskvalitet i min värld. Om man fick vara sjukpensionär (om det nu heter så nu för tiden) av att äta blodtrycksmedicin ja då kanske jag skulle äta medicinen, men inte med nuvarande omständigheter.

    I över huvudet taget så är jag kritisk till att man bara fokuserar på blodtrycket – det måste ställas i relation till pulsen. När mitt tryck är högt, så är min puls extra hög i viloläge. Normal vilopuls är runt 56-58, men med trycket på fel nivå är det runt 80-100, normalt över 90. Och pulsen kommer aldrig ned under 70.

    Notering: Med blodtrycksmedicin så får jag dippar i pulsen till 30 slag per minut – det är absolut för lågt. Pulsen bör nog vara minst 50 slag per minut, allt under det, då tror jag att man har för nedtryckt blodtryck. Skaffa en pulsklocka som mäter på armen, och logga dygnet runt en period och se hur det är relativt blodtrycket. Det är det minsta man skall göra.

  42. 342
    XMargareta säger

    I mina sök inom ämnet väte-terapi stötte jag på denna länk och eftersom jag kom ihåg, att man i en tråd diskuterar bästa blodtrycksmedicinen, så klistrar jag in länken här.
    Det talas om att oxidativ stress är en sjukdomsframkallande faktor bakom högt blodtryck.
    ( Och som bifaktor i metabola syndromet?)
    Kan det ligga bakom att stelhet i kärl, ökar med åldern?
    Stelheten finns i alla fall inte hos alla 70+. Själv 75 år och har jag trycket 110/70 och jag har sett till, att jag försett mig med antioxidanter genom åren. (Visst anekdotiskt, men det gäller några fler i min ålder, som efter mina råd gjort som jag)
    Kan det ligga bakom att de lättoxiderade omega-6 oljorna i tex frön också tycks finnas med som bakomliggande faktor? Då som stelbildande plack, Visst var det någon professionell inom gebitet blodtryck, hjärthälsa kommenterat, att om man studerar artärplacken mer ingående finner man oxiderade fleromättade fettsyror?
    Vilka antioxidanter tänker man på? Vitaminerna C och E och ämnet Q10 kanske. Liksom magnesium förslagsvis?
    Peter Wilhelmsson i Medicinsk Uppslags bok skriver: Vitamin C, mineralerna Ca,Mg och K. och även Q10 + en del andra ämnen.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17003837

  43. 343
    Carina säger

    Hej jag vaknar på morgonen av att jag hostar upp genomskinliga slembolla som täpper till luftvägarna i halsen kan även ske på natten kan det bero på metoprololen orkar inte mer och har hemsk ångest

  44. 344
    Annika Dahlqvist säger

    343 Carina
    Slemhinnorna i luftvägarna kan ha diverse hyss för sig, som att tillverka slem i olika former. Det är svårt att säga om det är orsakat av yttre faktorer. Du får se om det upphör om du slutar med, eller byter ut, metoprololen.

  45. 345
    Nina Dahlberg säger

    Hej Jag äter Amlodipin sedan flera år och losartan.. Har nu fått byta ut losartan till Candemax comp .. Är orolig för alla biverkningar. Har nedsatt immunförsvar har nyligen haft hudcancer som jag behandlas för. Funderar på alternativa medicin eller levnads vanor hur de kan påverka som att dricka rödbetsjuice, vitaminer och att gå ner i vikt .. Vad säger du Annika och vad säger ni som läser har ni någon erfarenhet av effekter på det och har ni kunnat gå ner i medicinering eller rentav slutat med bra blodtryck? Vore intressant att få kunskap och att kunna få alternativ till dessa vidriga mediciner som ger så biverkningar ! Mvh Nina

  46. 346
    Annika Dahlqvist säger

    345 Nina Dahlberg
    Det finns uppgifter om att rödbetsjuice sänker ett förhöjt blodtryck. Det finns också många erfarenheter av att LCHF-kost sänker förhöjt blodtryck. Du måste helt enkelt prova dig fram till vad som ger dig ett normalt blodtryck med minsta möjliga biverkningar.

  47. 347
    Mikael säger

    345 Nina Dahlberg

    Livsstilsförändringar kan definitivt göra blodtrycksmedicin onödig, men det är inte alltid så enkelt. För egen del åt jag medicin i några år. Nu har jag slutat. Saker som hjälpt mig: Ett mer harmoniskt liv där jag är nöjd och inte känner mig stressad (lättare sagt än gjort, men det finns många vägar dit – meditation, terapi, byta jobb). Jag gick nyligen programmet 16 weeks of hell (känt från tv nu). Inte för alla, kanske, men genom att komma i mitt livs toppform (tappade 16 kg fett, byggde 2 kg muskler och fick en fettprocent under 12 %) så är blodtrycket numera lågt – men bara i kombination med harmoni i övrigt. Jag äter också lchf-kost nu efter programmet. Fettfasta på förmiddagarna och måttligt med lågkolhydratkost. En hel del fett men måttligt, annars vill kroppen gå upp igen. Går powerwalk 45 min varje dag, alternativt 7,5 km löpning. Tränar gym 4-5 dgr/vecka. Kräver disciplin. Det är inte så enkelt att göra de här förändringarna, men de är defintivt värda insatsen. Jag är 55+. När jag mätte i morse (följer fortfarande upp) hade jag 117/79. Ibland ligger jag så lågt som 97/64 (efter träning). Det här är bara min resa. Andra kanske klarar att slippa medicinerna med mindre genomgripande åtgärder. Man kanske inte behöver gå så långt som jag. Men det här funkar för mig. Bevisligen.

  48. 348
    Nina Dahlberg säger

    Tack Annika & Mikael för era svar !
    Jag är 58 och ska verkligen ta tag i LCHF och träna mer .. håller på med yoga , samt detta med att reducera stress i vardagen eller livet är en viktigt faktor också håller jag med om ! Ska göra en plan för vill ju må så bra som möjligt ! Nu i semester tider är det ju perfekt förbättra vanor och kunna stressa mindre samt på sikt få bort blodtrycksmedicinerna … Mvh Nina

  49. 349
    Carina säger

    Hej jag undrar om candesartan är slembildande hostar upp segt slem på natten. Finns det något som hjälper mot detta?

  50. 350
    Annika Dahlqvist säger

    349 Carina
    Jag har inte hört något om det. Hosta finns med som mycket sällsynt biverkan i Fass.

  51. 351
    Carina säger

    Jag undrar över amlodipin tar den även ner pulsen?

  52. 352
    Annika Dahlqvist säger

    351 Carina
    Såvitt jag vet tar inte amlodipin ner pulsen, snarare tvärtom.

  53. 353

    Jag kan bara tala från min egna erfarenhet, men min vilopuls droppade från 53-54 till 34-36 med amlodipin i kroppen – förvisso även i kombo med något annat blodtryckssänkande. Så jag vill nog påstå att det är individuellt hur till vida den höjer eller sänker – för mig var den medicinen helt åt fanders dålig.

  54. 354

    Kan man kombinera amlodipin med bisoloprol? Min puls är över 100

  55. 355
    Annika Dahlqvist säger

    354 Carina
    De är en vanlig kombination. Amlodipin höjer pulsen och Bisoprolol sänker den.

  56. 356
    Nisse Hult säger

    Bästa medicinen för att sänka puls och blodtryck
    lyder som följande:
    Träning, träning, livsstilsändring, kostomläggning,OMAD, rödbetsjuice VARJE dag
    viktnedgång, lägre nivå av visceralt fett, mera muskelmassa.

  57. 357

    Högt kortisol kan ger högt blodtryck

  58. 358

    Hej det kan väl inte vara bra att amlodipin höjer pulsen tar 2.5 mg och mår inte bra har ont i benen. Bisoloprol får jag mardrömmar av är redan stressad med ångest. Finns det någon annan medicin än betablockerare som sänker pulsen?Mår inte bra av detta ständigt hög puls.

  59. 359

    Mår inte bra på någon betablockerare samma biverkningar med drömmar. Behöver någons kunnig hjälp.

  60. 360

    Carina: Det finns inget enkelt svar, alla reagerar individuellt helt enkelt. Som jag skrivit många gånger tidigare så är det synnerligen tveksamt med Amlodipin, och som du noterat är BETA blockerare ja det ger en del biverkningar som mardrömmar (i mitt fall Metropronol, och av Atenonol fick jag diarre). Om du vill prova annan medicin så kan Candesartan kanske vara något? Men var vaksam på allergireaktion som svullen tunga eller/och svalg.

    Bästa alternativet: Träna, Träna och äta nyttigare.

    Min vilopuls var som jag skrev tidigare 56-58, och nu ca ett år efter att jag la av med alla blodtrycksmediciner (med husläkarens goda minne = hon godkände detta, bara för att vara övertydlig) så ligger vilopulsen runt 48-52. Och numera är jag mera för mig normalt tränad, jag cyklar runt 2 mil om dagen (kan inte springa pga mina knän) delat i två pass om 8/12 km eller så – jag har en del olika rundor som variation. Sedan styrketränar jag minst två pass per vecka, gärna flera.

    Men som Nisse och Mikael skrev ovan: Harmoni gäller också. Jag är nu i ett läge där kroppen och knoppen är mera harmoniska, det ”självspelande pianot” vad gäller mäthysterin har helt släppt (kan bero på att jag vägrar mäta trycket – mitt tryck är vad det är, troligen 145-155/85-95, och tidvis ännu lägre då det faktiskt kan snurra till i huvudet ibland när jag reser mig (vilket i mitt fall bör innebära under 130/80 faktiskt)).

    Jag skall inte säga att livet är lätt för mig, men jämfört med det urusla liv jag hade med medicin i kroppen så är detta som jackpott på Lotto! Jag har ork, livskvalitet och en massa annat som jag såååå längtat efter.

    Exempel: Jag har renoverat halva lägenheten vi bor i, och mer kommer – tidigare orkade jag knappt ens skruva ned en kökslucka för att fixa stängningsmekanismen (never mind). Jag cyklar kors och tvärs över stan (Stockholm) och gör alla slags ärenden – det var ju bara att glömma tidigare, då var det bil och taxi som gällde.

    Notering: I all välvillighet så vill jag bara nämna att jag fortfarande har slängar av mardrömmar (måste bara vara en rest av BETA blockerarna?) och fortfarande inte har fullt tryck i kroppen – men det är lätt 75% av tidigare maxkapacitet – det är fortfarande svårt att få upp pulsen över 165 (jag fixade 195 tidigare för bara säg 5-6 år sedan) men det är inget som i sig stör mig nu för tiden, jag orkar ju cykla i motvind i alla fall vilket med medicin i kroppen var totalt omöjligt.

    Således, var och en har sin egna historia, och egen lösning. Men en gemensam nämnare är att bygga kondition och styrka (träna som sagt), och kom ihåg har du inte tränat tidigare eller ätit medicin under längre period, ta inte i för mycket. Jag började med en cykeltur på 4.5km per dag, sedan efter några veckor vart det två turer, sedan fick jag för mig att ta en annan runda på 8km men då fick jag i börja stryka andra 4.5km turen, men efter typ två veckor gick det fin fint att kombinera de två. Sedan vart det två 8km turer, och en dag fick jag för mig att uppfinna en längre tur över Västerbron på 12km (Riddarfjärden runt kan vi kalla det), och precis som tidigare så valde jag att avstå eftermiddagsturen tills kroppen vant sig, och sedan har det blivit minst 12km rundan och 8km rundan. Ibland med några utflykter till down town city (i Coronatider?!) för något inköp. Jag har också slagit ihop 12km med 8km = 19km på ett bräde – det fungerar fin-fint. Vissa dagar blir det uppåt 30 km, och andra så kan det bli 10km – jag låter kroppen styra och ställa lite. Jag loggar förvisso sträcka och tid, men det är ingen tävling eller så.

    Och min LIVSKVALITET är massivt bättre.

  61. 361

    Finns det verkligen inte någon annan medicin som sänker pulsen känner mej desperat med denna ständigt höga puls? Blir hemskt andfådd av det och ont i huvudet.

  62. 362
    Annika Dahlqvist säger

    361 Carina
    Du måste prata med din läkare om din medicinering.

  63. 363
    Nisse Hult säger

    361 Carina
    Varför duckar du för alla goda råd du får?
    Varför har du en övertro till piller/medicin etc?

  64. 364

    Kan man få hjärtklappning andningsvårigheter och ångest av amlodipin någon som vet?

  65. 365
  66. 366

    Till Lars
    Vilka biverkningar fick du av amlodipin? Jag har tryck över bröstet svårt att andas och hjärtat bankar på bland annat

  67. 367

    Carina: Massor, som t.ex. Kraftigt förtydliga puls när jag skall sova på mage/rygg/höger sida, Ljudkänslig, Sömnstörningar, Trötthet, Irriterad, Argsint, ÅNGEST, Balansproblem, Hårbottenproblem, Skakningar framförallt vänster hand. Ont i ben och kropp, mest överallt hela tiden (som konstant träningsvärk), problem med övre magmunnen (vilket gjorde att jag provade Omperazol, som gav kraftig klåda och massor av röda prickar på armar, mage, rygg och ja allt utom ansikte och fötter/händer). Spänd käke, milt vätskedrivande och så vidare.

    Om man sen kombinerar Amlodipin med en BETA blockerare så blir det 10 ggr värre i mitt fall.

    Det enda som KANSKE fungerar på mig är en extremt svag dos BETA blockerare, men då måste jag bli sjukpensionär eftersom den kommer förstöra all ork/puls och livskvalitet – jag kommer bara klara av att jobba (och betala skatt, för det är väl det Sossarna vill såklart). Det är inget liv värt att leva.

  68. 368
    Nisse Hult säger

    @ 367 Lars

    Varför är piller och åter piller det mest eftersträvansvärda?

  69. 369

    Nisse – jag äter inga piller som du väl vet om du hängt med, så varför frågar du mig?

  70. 370
    Nisse Hult säger

    @ 369

    Syftar givetvis på själva debatten som har focus på piller hit & dit

    Så fort annat kommer upp duckar dom flesta (inte alla) av någon anledning

  71. 371
    Seppo Nurmi säger

    Amlodipin och felodipin, kalciumantagonisterna, blir man trött och matt av, och får ont i lederna. Det är min erfarenhet. Klagade detta hos läkaren. Fick det till slut utbytt mot en annan typ av medicin, eplerenon, men den var inte bättre. Jag blev med tiden svimfärdig, det snurrade till slut som i en karusell. Och samlar vatten i kroppen gjorde denna i stället att vara vattendrivande som doktorn påstår. När jag slutade med eplerenon gick jag ner 4 kg på några dagar. Buken var svullen av all vatten. Det blev lite krisigt med doktorn, som har svårt att acceptera att det kan bli biverkningar.
    Alla blodtrycksmediciner tycks ha den effekten att man blir mer matt och orkeslös. Är det avsikten kanske, så man inte kan anstränga sig?
    Jag har seloken (metoprolol) och candesartan-plus också, men dem tål jag någotsånär. Det är det extra som ska sänka blodtrycket till under 140/90 som ger besvär. Jag skulle nöja med det måttligt höjda blodtrycket, bara jag får må bra. Men det anser inte läkaren att jag får.

  72. 372

    Hej
    Har fått bisoprolol 1.25 mg kan jag få ångest av dem?
    Mår inte alls bra.

  73. 373

    Bisolprolol är en betablockerare och dämpar sinnesstämningar, vilket är lite av syftet. Inte konstigt alls om man blir lite nedstämt. Regelrätt depression finns också med som en möjlig biverkning, enligt Fass.

  74. 374
    Nisse Hult säger

    Varför är det så svårt att inse att bästa ” blodtrycksmedicinen” är en ordentlig ändring av livsstil?
    Kan de va för att det är förenat med att ”ge upp” en mängd snuttefiltar?
    Kan de va för att det kommer göra ont med konditionsträning i stället för mesig motion?
    Är inte den enda kropp och hälsa ni har värt de?
    Eller?

  75. 375

    Har i Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket läst att betablockerare förhindrar viktnedgång eftersom de blockerar effekten av adrenalin från fettvävens nervceller, vilket behövs för att släppa loss fettsyror för bränsleanvändning. Nu undrar jag om angiotensin receptor II-blockerare/A2-blockare (ARB) har en liknande effekt, dvs om även dessa förhindrar viktnedgång?

  76. 376

    Vilka är utsättnings symtomen av bisoprolol 1.25 mg och hur länge varar dom?

  77. 377
    Annika Dahlqvist säger

    376 Carina
    Eftersom Bisoprolol sänker blodtryck och puls, kan man tänka sig hjärtklappning och tryckuppgång. Men det visar sig ju när man sätter ut den.

  78. 378

    Kommer hjätklappningen ge med sig efter några några? Är detta som kallas rebund effekt. Mår inte bra med bisoprolol och just nu inte bra utan har hjärtklappning.

  79. 379
    Annika Dahlqvist säger

    378 Carina
    Jag kan inte råda dig i detta, utan du måste söka vården.

  80. 380
    Nisse Hult säger

    378 Carina

    Bästa ” blodtrycksmedicinen” är en ordentlig ändring av livsstil?
    Sluta äta skräpmat, bort med socker, vetemjöl och alla fröoljor omgående.
    Lägga till daglig fasta (23:1)
    Lägga till daglig konditionsträning
    Kan göra ont med konditionsträning i stället för mesig motion?
    Är inte den enda kropp och hälsa vi/ni/du har värt de?
    Eller?

  81. 381
    Annika Dahlqvist säger

    380 Nisse Hult
    ”Mesig motion” kan vara gott nog för de som är äldre eller inte helt friska.

  82. 382

    Stämmer, Annika! Börja med att gå! Jag har själv varit en löpare större delen av livet. Men I våras gjorde jag enbart powerwalks och kaloribegränsning och jag minskade 15 kg fett. Man behöver inte ens gå jättefort. 10 min per km räcker om du inte orkar mer. Så ni som eventuellt är överviktiga eller har sjukdomar som högt blodtryck – börja med att gå 45-60 min varje dag. Fördelen med att gå är att ni kan göra det varje dag. Ni behöver inte ens byta om. Man måste inte svettas och slita om man inte vill. Det kan man eventuellt göra sen, när man kommit i bättre form. En timmes promenad varje dag resten av livet. Kombinera med bättre kost, t.ex. lchf, och ni kommer att må bättre så småningom. Själv gymmar jag och powerwalkar varje dag, samt springer 3 ggr i veckan. Men börja med att gå. Det är underskattat.

  83. 383
    Annika Dahlqvist säger

    382 Mikael
    Du skriver om att övervikt är en orsak till motion. Men motion har en obetydlig effekt mot övervikt. Det är kosten som betyder allt för vikten, motionen är för hälsa och välmående.

  84. 384

    Ehhh så biggest looser är bara en bluff…..

  85. 385
    Annika Dahlqvist säger

    384 Lars
    Ja, massiv fysisk aktivitet och svält ger ohälsa och föga viktnedgång. Långtidseffekten är i stort sett obefintlig. Det är fettet som kommer tillbaka, inte musklerna.
    Kostbehandling som LCHF ger både bättre hälsa och kvarstående lägre vikt, förutsatt att man fortsätter med LCHF.

  86. 386

    Sorry – nu har du förlorat mig, på fel sätt. För nu påstår du att den som tränar gör fel. Och då är du ute i hallonskogen.

    I’m out och du kan stryka mig från alla era email listor – sådant här tjaffs är jag ointresserad av.

  87. 387

    #383 Annika
    Javisst. Motion är för hälsan. Och om man inte orkar eller vill eller kan springa eller annat så är gång en jättebra bas för hälsan, som sen kan utökas till annan motion när man kommer i bättre form.

    Det är riktigt att man inte bara kan träna sig till viktminskning. Kosten är viktigast. Men om du har en bra diet så ger motionen en större energiförbrukning. En powerwalk på en timme bränner 300-400 kcal – mycket beroende på omständigheter förstås. Det gör det lättare att gå ner i vikt.

    Jag sprang 8 km idag och brände 700 kcal. Det ger mig ett extra utrymme att äta som gör det lätt att fortsätta min fettminskning. Är nu på 11-12 % kroppsfett. Det är lite avancerad nivå, men jag kom dit delvis med hjälp av pw varje dag, och ett kaloriunderskott.

    Men om man bara vill ha hälsa behöver man inte räkna kalorier. Dock tror jag det är bra att röra på sig.

  88. 388
    Annika Dahlqvist säger

    386 Lars
    Jag har inga email listor. Om du menar att du prenumererar på mina blogginlägg får du gå in där och avregistrera din prenumeration.

  89. 389

    Lars verkar dåligt påläst. Han verkar missat uppföljningen som gjordes på Biggest loser deltagarna. Den visade, att de flesta gick upp i vikt igen. Även den som fortfarande åt mindre än tidigare, gick upp i vikt! Det berodde på minskad aktivitetsnivå.
    Det påminner också om en gammal vän, som alltid varit slank, och tränat regelbundet, och därför tyckte, att han kunde äta en del godis. Han fick nyligen sin första hjärtinfarkt strax efter pensionen…

  90. 390

    Så det är som Aseem Malhotra säger. Man kan inte springa ifrån en dålig diet!

  91. 391

    Den här frågan diskuterades på kostdoktorns forum, och för att göra det enkelt för mig, så citerar jag lite:

    ””Mat-pyramiden vilar på en bas av rörelse” sade Maj-Lis i slutet på den andra videon.

    Det skall uttolkas som, om man inte blir slank och frisk, så har man motionerat för lite! Det är alltså inte kosten det är fel på.

    Så går det när man låter industri-lobbyister utforma politiken, som inte vill erkänna, att det främsta skälet till fetma och ohälsa är socker, och processade kolhydrater…. ” Från tråden:

    https://forum.kostdoktorn.se/topic/16743-maj-lis-helenius-den-nya-ancelkeys/?tab=comments#comment-164832

    Så om man följer SNFs/SLVs kostråd och blir överviktig, som 51% av svenskarna är så tränar de för lite. Men det är inte rimligare än att tro, att man blir grön om man äter grönsaker.

  92. 392

    Det är inte antingen eller, det är både och. Både bra kost och någon form av motion är att rekommendera.

    Visst, kosten betyder mer. Man kan antagligen hålla sig smal och relativt frisk genom en bra och måttlig kost.

    Men att träning inte spelar någon roll tror jag inte på. Man mår bättre av att röra på sig. Och att säga att träning inte spelar någon roll är helt enkelt en förenkling. Jag vet själv att om jag t.ex. springer 5 mil i veckan (vilket jag gjorde ett tag för ett par år sen) så blir jag smalare även om jag inte ändrar kosten. Man förbränner helt enkelt mer kalorier. Visst, då äter man också mer, men inte så mycket att man inte går ner.

    Sen är det en annan sak att man kan ha metabola sjukdomar fastän man är smal. Om man t.ex. äter mycket socker och springer bort det så kan man få diabetes typ 2 ändå. Det har vi sett exempel på.

    Men det är ändå bättre att vara smal än att vara fet. Och det är bättre att gå eller springa än att sitta stilla.

  93. 393
    Annika Dahlqvist säger

    392 Mikael
    Ja måttlig fysisk träning är bra för hälsan. Sen kan det finnas vissa som går ner i vikt av fys träning, som tex att springa 5 mil i veckan.
    Jag minns från förr, när jag åt fettfattigt, att jag märkte att jag inte gick ner i vikt av så mycket träning jag mäktade med, utan jag behövde svälta mig för att gå ner – vilket inte var en metod som höll i längden, med känt resultat.

  94. 394
    Nisse Hult säger

    Och så var cirkusen i gång igen då
    Mitt schema sen ca 654 dagar bakåt ser ut som följer
    Daglig 23:1 fasta OMAD
    (Svälter EJ som många kan tro, äter mängder med lyx LCHF/KETO fet mat VARJE dag 08:30-09:30
    Daglig konditionsträning minst 25km MTB (350mil MTB i sommar/Skidor/Cykel på Trainer VARJE dag (98%)
    Har kanonvärde på allt som går att mäta med lätthet
    Blodtryck, vikt. blodsocker, artärspänst, blodprofil TGL HDL LDL osv, syreupptagning mm, kroppssammansättning
    Ålder 64år
    Kom inte å säg att att saker EJ lönar sig och att det inte är skillnad på att göra vs göra lite mindre
    Är det värt jobbet? Klart de är
    Frågor på de?

  95. 395
    XMargareta säger

    Nej Nisse Hult. Jag har inga frågor på det, men lite kommentarer. 🙂

    Alla kostymer passar inte alla.
    Och alla behöver inte samma regim.
    Man får prova sig fram.

    Tex. Jag har också de perfekta värden, som anges i 395 ovan. Jag är 76 år.

    Jag äter också, sedan några år tillbaka LCHF- ”lyx-mat.”
    Men äter 2-3 gånger om dagen.
    Jag blir fort mätt och skulle aldrig orka med att få i mig vad jag behöver på ett mål om dagen.
    Har sedan länge ( 55 år tillbaka), sett till att ta rejält med tillskott tex C-vitamin E-vitamin, Selen osv…samt tex tångmjöl och sedan några år tillbaka D-vitamin osv…,

    Jag anser också, att det är viktigt med motion. Både uthållighet och smidighet och styrka.
    Rör på mig/Motionerar så gott som varje dag och varierar mellan styrka, smidighet och uthållighet, men jämfört med Nisse Hult lite mer åt mes-motionshållet kanske än det som Nisse Hult anger, men jag kan gå jättesnabbt uppför en mycket lång, mycket brant backe utan att jag blir det minsta andfådd.

    Så igen. Alla kostymer passar inte alla.
    Vad gäller program, menar jag, får man prova sig fram till ett som passar en själv. 🙂

  96. 396

    Jag tycker det är väldigt viktigt, det som Annika säger här. En kostym passar inte alla utan man måste prova sig fram. Man har olika erfarenheter och upplevelser. Det är det man måste bygga på.

    Jag har också provat många olika saker och gradvis hittat det som passar mig. Och jag har respekt för att andra hittar det som passar dem. Därför är det fortfarande så att rådet att ”ät mindre och rör dig mer” inte fungerar för väldigt många, t.ex. de som är feta i klinisk mening. Att tvinga en kliniskt fet (eng. obese) att ta på sig overall och springa i joggingspåret är inte produktivt, och kanske skadligt. Det är där som t.ex. lchf kommer in.

    Trots att jag aldrig varit fet tog jag till mig lchf och levde med det i tio år. Mådde bra och hade fina värden och höll vikten och kunde träna hårt. Men det kan också vara så att samma metod inte fungerar på samma person hela tiden. Jag upplever t.ex. nuförtiden att lchf fungerar sämre för mig. Magen blir dålig och jag går upp i vikt. Jag har därför gått över till en annan livsföring. Men jag skulle ändå rekommendera lchf till den som har problem med övervikt eller fetma.

    Min egen tonårsson vände sitt liv från övervikt och spelande till hårt idrottande och muskulös kropp genom att börja med lågkolhydratkost. Så något bra finns det där, även om varken han eller jag i strikt mening är lchf:are längre. Periodisk fasta är också något jag hade nytta av länge, men inte idag.

    Så lycka till alla med de metoder som ni hittar och som fungerar! Man ska inte ge upp förrän man mår bra. Allt gott!

  97. 397
    Annika Dahlqvist säger

    Nisse, XMargareta och Mikael,
    Var och en får motionera så mycket den vill. Det jag tycker är viktigt är att motionen är lustfylld. Upplever man den plågsam tror jag inte att den är bra för hälsan.
    Äldre och sjuka behöver inte känna att de bör öka på sin träningsdos, utan de får gärna vara nöjda om de kan fortsätta med den (mes)träning de klarar av och trivs med.

  98. 398
    XMargareta säger

    Annika!
    Jag vill gärna trots allt kommentera lite mer detta om motion/träning. Jag tycker det är viktigt. Kanske helst med mes-träning.
    Man skall naturligtvis inte hålla på med något, som skadar, eller känns som tvång. Men det är också så, att kommer man igång, så vill man, när man hållit på ett tag, inte vara utan.
    Jag menar, att träning, också enkel sådan kan vara till stor välsignelse på sikt. Särskilt för just äldre. Kanske idealet är att komma igång med detta lite innan man annars skulle uppleva fataliteter tidigare än man behöver.
    Äldre brukar bli mycket muskelsvaga med åren. Då händer det lättare att man råkar ur för fallskador med mer eller mindre fatal utgång. Det går att bromsa detta bra.
    Med större muskelmassa, så håller man lättare värmen och man har högre metabol omsättning. Muskelarbete har insulineffekt utan de dåliga effekterna av insulin.
    Man kan också slippa en del ledvärk, eftersom man behöver starka muskler och senor och ledband runt leder, som stöd.
    Man får mer måbrahormoner. Vet att det används också för att få människor ur svårmod.
    Det är väl omvittnat, att kommer man igång med träning. så längtar de flesta till det. (En del vill förklara det med endorfinerna.)
    Längst ner i inlägget finns två länkar med innehåll i ämnet från Dr. Mercola.
    I den ena just om motion för äldre.
    I det andra om hur hjärnan påverkas positivt.

    Du skriver:
    ”Det jag tycker är viktigt är att motionen är lustfylld. Upplever man den plågsam tror jag inte att den är bra för hälsan.
    Äldre och sjuka behöver inte känna att de bör öka på sin träningsdos, utan de får gärna vara nöjda om de kan fortsätta med den (mes)träning de klarar av och trivs med.”

    Det var därför jag skrev: Alla kostymer passar inte alla.
    Jag anser att man med mesträning kan åstadkomma mycket positivt.
    Styrka tex med belastning av egna kroppen framför Tv:n. Då brukar jag träna armar och ben och det går att göra förvånansvärt effektiva övningar så.
    Uthållighet I mitt fall med promenad 20 minuter per gång några gånger i veckan, då jag går också uppför branta backar.
    Smidighet med stretchövningar tex också framför TV:n. I övrigt vanliga dagliga sysslor.

    https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2015/01/23/weight-training-older-adults.aspx
    https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2015/01/23/brain-benefits-exercise.aspx

  99. 399
    Annika Dahlqvist säger

    XMargareta
    Du har också rätt. Jag tror att det viktiga är att man lockas till träning, och inte känner ett negativt tvång.

  100. 400

    Instämmer! Den träning som känns rolig är den träning man genomför, och det är följaktligen den som ger resultat. Om man sen nöjer sig med promenader eller går vidare till hård träning är upp till var och en.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa