Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 3201
  Annika Dahlqvist säger

  3200 margareta H
  Jag brukar växla mellan olika saltberedningar. Tex Seltin innehåller mycket kalium.

 2. 3202
  Sven-Olov Lindèn säger

  Hej Har med LCHF-kosten kunnat sluta med min blodtrycksmedicin har även slutat med statiner ligger helt inom referensvärdena för kolesterol.. Min fråga är om det är möjligt att även ta bort blodförtunnande medicin

  S-O

 3. 3203

  Hej! Jag äter levaxin sedan många år och undrar om c-vitamin och D-vitamin i större doser påverkar effekten av medicinen. Den tar jag alltid på morgonen och låter det gå minst två timmar innan jag tar ngt annat.

  Marianne

 4. 3204
  Krister Jakobsson säger

  Hej.
  Har inköpt kolloidat silver Ionosil 10 ppm. Jag undrar bara hur mycket man kan dricka av detta per dygn, ska man bara ta lite i en kopp, eller ett helt dricksglas. Jag har spätt ut som det står på bruksanvisningen, 2 tsk till 1 liter vatten, skaka om, låt stå 15 minuter, sedan färdigt att dricka. Vill gärna ha svar från någon som kanske använt detta medel ett tag, och hur mycket man kan dricka av detta per dygn t ex.
  M.v.h. Krister.

 5. 3205
  Annika Dahlqvist säger

  3204 Krister Jakobsson
  När vi ska inta KS för sjukdomsbehandling eller förebyggande, ska vi ta det outspätt.
  Jag brukar rekommendera 15 ml 2-3 ggr dagl i förebyggande syfte, och 5-6 ggr dagl vid sjukdomsbehandling. Det gäller infektioner eller cancer. Jag avråder inte från skolmedicinens behandlingar, utan de kan hjälpas åt.
  KS är ofarligt och har inga biverkningar.

 6. 3206
  Krister Jakobsson säger

  Hej igen Annika.
  Ok, jag förstår. Men på flaskan står det att man ska spä detta för att sedan drickas. Har du själv testat att dricka outspätt. Ska man använda outspätt att spraya i halsen och näsan vid halsont och nästäppa t ex. Bara så att man vet att även andra använt kolloidalt silver outspätt, jag är helt ny på detta, men läser att många blivit friska av detta medel, samt att det tar mer olika bakterier, virus än vanlig skolmedicin.
  M.v.h. Krister.

 7. 3207
  Ewa Källström säger

  Hej Annika ! Vet inte om jag kan ställa denna fråga här men gör ett försök då jag känner mig desperat efter svar. Finns det tillfällen då man skall /bör behandla med statiner ?Jag har ett totalkolesterol på 11,5 och LDL 8,8. Min läkare säger att jag måste då han tror att det rör sig om en ärftlig variant. Jag är livrädd och vill verkligen inte. Känns som pest eller kolera. Det finns ett visst arv på min mors sida. Hon och hennes 3 bröder har avlidit i hjärtinfarkt. Inte tidigt men ca 75 års ålder. Jag är 64 år, ingen övervikt eller diabetes. Behandlas mot högt bltr sedan 20 år tillbaka. Det är under kontroll. Äter liberal LCHF sedan 6mån har också börjat med Redasin och Betavivo.

  Mvh Ewa Källström

 8. 3208
  Berit Bergbom säger

  Hej! Efter att ha plöjt igenom en hel del litteratur om hälsa, har jag insett värdet av goda tarmbakterier. Det jag nu funderar över är om kolloidalt silver skulle tillintetgöra den goda bakteriestam jag tror mig ha lyckats bygga upp?Jag har framgångsrikt behandlats med Protocel mot en aggressiv bröstcancer, är 70 år gammal och antar mig tillhöra en riskgrupp i mellanomsådet vad gäller coronasmitta. Det är här kolloidalt silver kommer in i bilden. Min hälsa skulle fördärvas på sikt om de goda bakterierna försvinner. Finns det någon rekommendation om hur stark bakterierstam man i så fall skulle behöva matcha kolloisalt silver med?
  Mvh, Berit

 9. 3209
  Annika Dahlqvist säger

  3208 Berit Bergbom
  Jag har inte hört/läst något om problem med tarmfloran orsakad av KS. Det finns flera erfarenheter av att cancer har förbättrats av KS. Men det finns naturligtvis inga garantier.

 10. 3210
  Angelica Purola säger

  Hej! Jag hoppas du kan hjälpa mig! Jag har ätit ketogen kost (max 20 gram kolhydrater/dag) i ca 8 veckor. Upplever precis som sist att mina ögon blir torra, obekväma och även gör ont och vaknar med tryck i pannan. Sist fick jag gå av helt :/.

  Är noga med elektrolyter, mineraler och vitaminer som rekommenderas för kroppen och ögonen. Tar även omega3 varje dag sen 5 år tillbaka. Testade att ”fylla på” med kolhydrater som någon rekommenderade på nätet och det blev bättre några dagar men är nu är ömheten i ögonen tillbaka igen efter några dagar.

  Jag tränar måttligt med styrka och promenader. Väger min mat och använder en appen Lifesum för att räkna näringsvärderna som är inställda på ca 20g kolhydrater, 100g protein och 140g fett. Jag väger 69 kg, 168 cm lång.

  Det känns som jag gör allt rätt, men får ändå inte bukt med ögonen. Vad tror du?

 11. 3211
  Annika Dahlqvist säger

  3210 Angelica Purola
  Det där med torra ögon. Får du i dig tillräckligt med vatten?

 12. 3212
  Angelica Purola säger

  Ja, jag dricker vatten hela tiden. Dricker 2 stora glas direkt på morgonen och sen kontinuerligt genom hela dagen.

 13. 3213
  Annika Dahlqvist säger

  3212 Angelica Purola
  Ja jag vet inte. Mot torra ögon finns det receptfria medel att köpa på Apoteket. Om du tror att kolhydratbrist orsakar dina besvär så får du prova dig fram till hur mycket kolhydrater du behöver för att hålla dig besvärsfri.

 14. 3214
  Berit Bergbom säger

  3208
  Hej Annika och tack för svaret angående KS visavi tarmflora!
  Finns det någon kontraindikation beträffande KS och graviditet?
  Hälsning, Berit

 15. 3215
  Ewa Källström säger

  Hej Annika !
  Skulle så förtvivlat gärna vilja ha svar på min fråga 3207.
  Tackar ödmjukast ,mvh Ewa Källström

 16. 3216
  Annika Dahlqvist säger

  3214 Berit Bergbom
  Jag har inte hört om någon kontraindikation mot KS vid graviditet.

 17. 3217
  Annika Dahlqvist säger

  3215 Ewa Källström
  Det gäller statinbehandling vid Familjär hyperkolesterolemi. Jag vet inte säkert om det.
  Men det finns inte visat mera än några dagars förlängt liv av statinbehandling även för högriskpersoner. Sen kan man se till hur stark hereditet man har för hjärtsjukdom. Sen kan man värdera den risken mot alla biverkningar man kan få av statinerna. Du får Googla på det.

 18. 3218
  Ewa Källström säger

  Tack för svar ! Har försökt men hittar inga tillfredsställande svar

  Mvh Ewa

 19. 3219
  Hans Nilsson säger

  Beklagar att jag ställde följande fråga i en tråd med annat tema. Inser att den passar bättre här:

  Hur många av er som tillhör de s k riskgrupperna, avs covid-19, följer myndigheternas riktlinjer till punkt och pricka? Innebörden i följande råd är vagt och behöver rimligen förtydligas: ”Du bör låta bli att/…/handla i butiker eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt.”

  Förutsatt att det är glest mellan människor, t ex tidig morgon i en mataffär på landet, och gott avstånd mellan besökare (1-2 m), handskar används och händer tvättas… hur stor är risken att ev smitta överförs? Är särskilda öppettiden för pensionärer bra eller dåligt? Bör 70+ till varje pris avstå från denna typ av social kontakt?

 20. 3220
  Gullan Malmquist säger

  Jag är 77 och frisk så när som lite högt blodtryck. Maken är 80 och har flera diagnoser. Vi följer riktlinjerna att hålla oss i karantän. Vi bor i villa och njuter av att sitta i vårsolen. Daglig promenad. Vi får hjälp med veckoinköp från en anställd i Markaryds församling. Vi går regelbundet i kyrkan där det ofta förekommer över 50 besökare. Så vi stannar hemma och följer samlingar via församlingens hemsida. Igår livesändning som uppmuntrade oss mycket, då vi kände oss som en del i gudstjänstgemenskapen. – Idag hade maken en läkartid och pk-prov, Med hänsyn till hans sårbarhet kontaktade han vårdcentralen och bad om att få båda tillfällen avbokade tills vidare, vilket noterades. Jag tror den här krisen bör tas tillvara för oss 70 plus att göra något extra kreativt. Kanske lägga extra omsorg om matlagning och bakning? För oss betyder det mycket läsning och att jag ägnar mycket tid med att så frön och driva upp grönsaker och blommor för vår nya köksträdgård. Med kökskompostering via bokashi och förberedelse för täckodling. När vi behöver köpa medicin går jag till apoteket.

 21. 3221
  Anncatrine Andersson säger

  Jag har för höga järnvärden,var 359.Har även gjort gentesten för att se om jag hade sjukdomen
  Hemokromatos, det hade jag inte.Tappas på blod får man inte ,bara om jag hade haft sjukdomen.
  Det är ju inte bra att ha sånt högt värde, har du nån vetskap vad man annars kan göra?
  Jag har nyss fyllt 70 år.
  MVH Anncatrine.

 22. 3222
  Annika Dahlqvist säger

  3221 Anncatrine Andersson
  Jag är i samma situation. Det man kan göra är att se till att man inte får i sig något med järn i.

 23. 3223
  XMargareta säger

  Den utmärkta amerikanska dietisten Adelle Davis skriver, att järnsalter förstör vitamin E.

  Vitamin E är viktigt för massor av tillstånd och processer i kroppen bl.a. för att inte cellmembranens fosfolipider, särskilt i lungor och röda blodkroppar, eller fettet i membraner runt strukturer inuti cellen skall oxideras
  E-vitaminer fungerar som antioxidanter och reagerar med fria radikaler, som bl.a. bildas i normala ämnesomsättningsprocesser.

  Det står så mycket intressant om E-vitamin i Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson.
  Jag tycker den boken är jättebra. Dock verkar han inte ha dragit samma slutsatser, som LCHF-are vad gäller fetter och kolesterol, men i övrigt tycker jag han är klockren.
  Jag skulle absolut läsa vad han skriver om E-vitamin innan jag eventuellt börjar med tillskott.
  Det man bör veta i alla fall är att ifall man skall börja inta E-vitamintillskott bör man börja med låg dos i början. Peter Wilhelmsson skriver tex:. För dem med högt blodtryck. Ta !00-200 IE ( 75-150 mg) när man inte tar blodtrycksmedicin och öka på lite successivt upp till 300-600 mg ( 400-800 IE)
  Har man nämligen högt blodtryck, så kan det stiga lite till i början, för hjärtats slagkraft ökar.
  Efterhand sägs detta balansera ut sig. Man bör också veta, att E-vitamin förlänger blodets koaguleringstid och skall därför inte intas i samband med sådan medicinering. ( Kanske skulle till och med E-vitaminbrist kunna ligga bakom en hel del cirkulationsproblem? Tex.oxiderade cellmembraner och därmed hårdnande artärer, hjärtsvikt, koaguleringsprolem etc.?)
  Man avråder också från att inta tillskottet före operationer pga blödningsrisk.
  Peter Wihelmsson säger. ”upphör med E-vitamintillskott över 100 mg 14 dagar före operation.”

 24. 3224
  Patrik säger

  Hej Annika,

  Jag läste det du skrev om att din man har blivit av med en knöl med hjälp av EMS-salva. Jag har en fettknöl (lipom) i högerkind och undrar om du tror att jag kan bli av med detta med hjälp av EMS-salva? (Läkare har konstaterat att det är ett Lipom och inget annat). I dagsläget väntar jag på tid för att knölen ska opereras bort, men med tanke på den rådande situationen med Corona misstänker jag att det kommer att dröja. Är tacksam om du har tid/lust att svara.

  Med vänlig hälsning
  Patrik

 25. 3225
  Margareta Blomquist säger

  Jag har ett barnbarn, 20 år, som har enormt svår acne på skuldror, bröst och även något i ansiktet. Kan detta vara något för honom? Tvätta, salva eller dricka? Det är ett jätteproblem för honom ock även vi lider med honom. Jättetacksam för svar och råd.
  MVH
  Margareta

 26. 3226
  Annika Dahlqvist säger

  3224 Patrik
  Lipom är en ofarlig fettknöl under huden, och den går nog inte att bli av med med EMS-salva. Om man vill bli av med den så är det operation som gäller.

 27. 3227
  Annika Dahlqvist säger

  3225 Margareta Blomquist
  Mot acne föreslår jag strikt Lchf.kost, samt lokalbehandling med silversalva eller EMS-salva.

 28. 3228
  Anncatrine Andersson säger

  Tack för svar på 3221 ,
  En följdfråga ,vill gärna äta c-vitamin nu i dessa tider. Men läste någonstans att man inte skulle tillföra c-vitamin vid höga järnvärden. Vad anser du om det?
  MVH Anncatrine.

 29. 3229
  Annika Dahlqvist säger

  8 Ulrika Andersson
  C-vitamin är till större nytta än vi vetat om. Är det någon som har fått för höga järnvärden efter c-vitamintillförsel?

 30. 3230
  XMargareta säger

  Peter Wilhelmsson i Näringsmedicinsk Uppslagsbok skriver.
  ” Intag av C-vitamin kan förbättra järnupptaget……….Vid järntoxicitetssjukdomar skall man vara försiktig med höga doser av C-vitamin. C-vitaminet kan nämligen frigöra mer järn från lagrade depåer……Järnöverskott är ett problem hos många. E-vitamin, koppar och fosfor kan skydda en del……bästa sättet….tappa… genom blodgivning.”

  Svart te och kaffe hindrar upptag.
  ….

 31. 3231

  Hej Annika!

  Jag läser om intravenöst c-vitamin överallt, var kan jag göra det i Sverige? Kan man göra det för att bygga upp immunförsvaret trots att man inte är sjuk?

  Tack på förhand!

 32. 3232
  Annika Dahlqvist säger

  3231 Frida
  Nej det ör något som måste ordineras av läkare, oftast på ”vitalindikation”, för svårt sjuka människor..

 33. 3233
  Eva Wahlbeck säger

  Jag undrar i vilken form magnesium tas upp bäst i kroppen, magnesiumbisglycinat eller magnesiumcitrat? Finns så många fabrikat att välja mellan, så man blir litet rådvill, och man vill såklart ha det bästa.

 34. 3234
  Annika Dahlqvist säger

  3233 Eva Wahlbeck
  Jag har inte följt med i diskussionerna om vilket magnesiumpreparat som är bäst. Själv köpte jag en gång magnesiumcitrat, när det sas vara bäst, så det är det jag använder

 35. 3235

  Vi använder Innates Magnesium 300 som är en extra stark form av magnesium med de absolut finaste formerna av magnesium (magnesiummalat, magnesiumcitrat och magnesiumglycinat) tillsammans med ekologisk spenat som är naturligt rik på magnesium.

 36. 3236
  Kristina Guldbrandsson säger

  Hej Annika!
  Jag har varit med i en LCHF grupp som Lindha Vikström hållit. Hon kunde inte svara på följande fråga. Nu hoppas jag att du kan ge mig ett begripligt svar. Jag har snarkat ( rejält enl. min man) Efter knappt 14 dagar med strikt LCHF mat har jag slutat snarka. Hur är det möjligt? Vad har hänt i min kropp på så kort tid?
  Vänligen Kristina

 37. 3237
  Annika Dahlqvist säger

  3236 Kristina Guldbrandsson
  Många slutar att snarka efter övergång till LCHF, men tyvärr inte alla.
  Det beror troligen på att fettinlagringen och ’vattenhalten’ (ödemet) i svalgets vävnader minskar, och det blir därigenom mindre av vibrationer i svalget.

 38. 3238
  Henrik säger

  Hej. Jag har två frågor.

  1. KS kan inhaleras med nebulisator men det verkar dock inte helt lätt att få tag på nebulisatorer. Några varianter verkar avsedda för viss typ av behandling och viss typ av medel och en del är rätt dyra. Har du någon särskild rekommendation av vilken sort man bör skaffa för KS och är det i outspädd form det ska användas?

  2. Syraneutralt C-vitamin finns både som natriumaskorbat och kalciumaskorbat. Vad blir skillnaden. Vilken är lämpligast?

 39. 3239
  Urban Karlsson säger

  Hej Annica Jag har ätit Lchf sedan 2005. Det var du och Litsfeldt som gjorde mig nyfiken. Det har gått väldigt bra och känner mig trygg i det. Kostillskott är C-vitamin D-vitamin Magnesium B-vitamin Q10 Selen, Zink.
  Tog blodprover häromdagen och på blodsocker har jag HbA1c 34 Glukos 6.2 Hade så mycket glukos redan 16-10-02 utan varning. Vad är orsaken? Hade bukspottkörtelinflammation 2013 dom såg en förträngning. Funderade på ERCP men det blev inget. Blir svälld i övre magen när jag äter och dricker. Har gjort gastroskopi 2ggr utan större anmärkning endast refluxrelaterade besvär pga hiatusbråck. Förstår att det är svårt att säga något men gärna ett råd. Tack på förhand Urban Karlsson

 40. 3240
  Annika Dahlqvist säger

  3239 Urban Karlsson
  Ett HbA1c på 34 tyder inte på diabetes. Övre normalgränsen är 42. Dina magbesvär kan jag inte uttala mig om, utan du måste fråga dina läkare.

 41. 3241
  Jonas haag säger

  Är denna vegankost lämplig föda?
  Anamma formbar färs, innehåller bla sojaprotein.
  En tjej på 18 i släkten äter bla det.

 42. 3242

  Frågan som är väl mer befogad. Varför äta statiner? Det har länge framkommit som en av de största läkemedelBluffarna som försämrar det livsviktiga kolesterolet. Vegetabiliska fetter (förutom kokosfett) med odlat i konstgödsel och växtgifter med omega 6 halter och felaktigt ldl som går in i våra cellmembran och orsakar inflammationer. Det är ett ont kolesterol förvisso. Förbjöd min gamla mamma för längesedan att äta statiner. Med fantastiska resultat. Sen gör alla sina val. Idag med internet kan man lätt hitta evidenser som Tydligt visar hur statiner inte har något med att göra oss friska. Men ger stora inkomster åt läkemedelsindustrin. Naturligt fett från djur på naturbete har bara positiva effekter och ger bra omega 3 intag från rätt källa.

 43. 3243
  Thomas säger

  Hej Annika!
  Efter att har läst en intervju med dig i feb 2008 la jag om min kost och har sedan dess ätit LCHF-kost i tolv år. Sedan ett år tillbaka även fastat enl 16:8 modellen. Nyligen var jag på hälsokoll och mitt fasteblodsocker var 7.0 och HbA1c 35. Blev förstås orolig och inte klok på det här sambandet.
  Tacksam om du kan ge en kommentar och något råd!
  Persondata: Ej diabetiker, 69 år, bmi 21,9, vardagsmotion och i övrigt frisk.
  MVH
  Thomas
  .

 44. 3244
  Annika Dahlqvist säger

  3243 Thomas
  Ett HbA1c på 35 är ju utmärkt, så jag tycker inte att det ger anledning till oro.
  Ett lätt föröjt fasteblodsocker på 7.0 tyder på en ökad glukagonutsöndring under natten, och det är inte lätt att veta hur man ska påverka det. En omläggning av dina måltidstider?

 45. 3245
  Christian säger

  Hej Annika

  Försöker välja rätt Liposomal Cvitamin. Många produkter innehåller även Phosphatidylcholine ,är det bra elle inte bra?
  Phosphatidylcholine sänker kanske också LDL koleserolet men hoppas att inte allt för mycket? Vad mera får produkten innehålla?

 46. 3246
  Annika Dahlqvist säger

  3245 Christian
  Jag är inte insatt i detta. Någon annan?

 47. 3247
  XMargareta säger

  C-vitaminet i liposomalt sådant är omgvet av lecithin och det är hela grejen med liposomalt, att det skall vara så för den avsedda verkan.
  Ett annat namn på lecithin är fosfatidylkolin.
  Lecithinet brukar komma från sojabönor eller solrosor. ( Finns också i ägg.)
  Lecithin finns i varje cell både hos växter och djur.

 48. 3248
  Annika Dahlqvist säger

  3247 XMargareta
  Är liposomalt C-vitamin bättre än vanlig askorbinsyra? Prisskillnad?

 49. 3249
  XMargareta säger

  Annika!
  Jag vet inte så jättemycket. Det var ett tag sedan jag av nyfikenhet satte mig in lite i det hela.
  Jag kommer inte heller ihåg var jag läst om det ena eller andra.
  De som skriver om liposomalt C-vitamin menar, att med hjälp av det kan man få i sig till högre koncentrationer och att det tas upp lättare både från mage och tarmar och i celler och att man kan få bättre effekt också med en kombination av olika typer C-vitamin.
  Då nämner man oralt och liposomalt i kombination.
  (och intravenöst om allvarligt tillstånd)
  Man säger också, att det lättare tåls av magen.
  Jag skulle tro, att det är rätt mycket dyrare.
  Själv blev jag lite nyfiken och tillverkade för några år sedan liposomalt c-vitamin med hjälp av en ultraljudsapparat och lecithin och askorbinsyrapulver och vatten.
  Det blev en vätska förvarad i kylskåp och jag tog teskedsvis under dagen.
  Jag har intrycket, att jag kunde få i mig lite mer än som bara askorbinsyra, innan magen blev upprorisk.
  Jag tyckte det blev kladdigt att hålla på med. Jag har aldrig inköpt något.

 50. 3250
  Christian säger

  Tack XMargareta

  Det var Lars Bern som tipsade om detta

  https://www.youtube.com/watch?v=auShkF6jvZ4&feature=youtu.be

 51. 3251
  Christian säger

  Christian säger
  16 maj, 2020 kl. 17:45

  Hej XMargareta

  Vet du kanske, är Liposome och Liposomal samma sak eller..?

 52. 3252
  XMargareta säger

  Liposom.
  ”Lipo” betyder fett.
  ”Soma” översätts till kropp (latin)
  Altså ”fettkropp”
  .
  Liposomalt C-vitamin innehåller många liposomer, fettkroppar.
  Dvs. droppar med ”skal” av lecithin och inuti finns c-vitamin.

 53. 3253
  Christian säger

  Tack XMargareta

  Vore kul att posta dig direkt ,du kan så mycket

 54. 3254
  Thomas säger

  Annika, tack för ett positivt svar på min fråga om mitt fasteblodsocker på 7.0 och HbA1c på 35 .
  Tror du att några av de här åtgärderna kan minska glukagonutsöndringen under natten?
  # Minska eller öka fettintaget?
  # Ändra mitt ätfönster från kl 9-17 till kl 8-16? (äter frukost lunch och middag)
  # Krympa ätfönstret en timme?
  # Ta en24-timmars fasta då och då, t ex en gång i månaden?

  MVH
  Thomas

 55. 3255
  Annika Dahlqvist säger

  3254 Thomas
  Jag kan inte säkert säga att någon av de ändringarna ska göra någon väsentlig skillnad. Du kan i lugn och ro prova dig fram.
  Om du inte har någon blodsockermätare så kan du skaffa dig en sådan och kolla ditt fasteblodsocker.

 56. 3256
  Thomas säger

  Tack igen Annika!
  Jag ska inhandla en mätare. När tycker du att det är bra att mäta sitt bs, förutom fasteblodsockret på morgonen, om man vill få grepp om sin blodsockerstatus?

  MVH
  Thomas

 57. 3257
  Annika Dahlqvist säger

  3256 Thomas
  Man kan mäta blodsockret fastande på morgonen, före måltid, en timme efter måltid (som högst) och två timmar efter måltid (då ska bs vara normalt igen).

 58. 3258
  Thomas säger

  Annika, stort tack för att du rett ut en del av mina funderingar!
  Ska bli intressant att se vad kombinationen av ett förhöjt fasteblodsocker och ett bra HbA1c-värde ger för utslag genom att göra flera mätningar över ett dygn,.och förhoppningsvis får jag svar på om jag är på väg mot diabetes eller inte.

  MVH
  Thomas

 59. 3259
  Christian säger

  Hej!

  Jag måste berätta om mej själv. Hade ett HbA1c-värde på 44 år 2011. Började med lågkolhydrat och 4 veckor senare var värdet 37. Efter det har jag mätt HbA1c 3-4 gånger, värden på 34-36. Fastesockret i rutinkontroller några gånger och värden 5-6.
  Kommer att mäta endast HbA1c högst en gång i året i fortsättningen så länge jag kör med lågkolhydrat och det gör jag säkert så länge jag får bestämma.
  En läkare skrev i en artikel att kör man med lågkolhydrat så kan man “ta det lungt” och det stämmer tydligen

 60. 3260
  Christian säger

  Hej!

  Fortsättning till föregående (3259)
  Nu kom jag på en sak. jag har väl egentligen diabetes, lågkolhydratkost håller endast symtomen borta ?
  Kan alltså sockret sjunka för lågt om jag inte äter ? Kanske utan varningssignaler?

 61. 3261
  Christian säger

  Hej XMargareta

  Du skiver om C vitamin (3230)
  “C-vitaminet kan nämligen frigöra mer järn från lagrade depåer…”
  Kan C vitamin intag vara problematiskt även vid anemi?
  Låter kusligt, om man försöker fylla på järnlagret och c vitamin intag samtidigt tömmer järn lagret? I synnerhet nu när man försöker äta c vitamin för att skydda sig mot korona

 62. 3262
  Annika Dahlqvist säger

  3260 Christian
  Eftersom du håller dig frisk på lågkolhydrat så har du sannolikt typ 2-diabetes. (Om du var typ 1 så skulle du inte bli frisk förrän du fick insulin) en typ 2 håller sig oftast bra utan hypoglykemieer med LCHF.

 63. 3263
  XMargareta säger

  # Christian
  Fritt citerat efter Peter Wilhelmsson:
  1. ”C-vitamin ökar järnupptag vid måttliga doser.
  100- 1000mg ökar järnupptaget upp till 400%…… och medverkar till upplagring av järn i tex benmärg, mjälte och lever.”
  2. ” C-vitaminvärdena i blod och vävnad minskar med åren.”
  3. Vid sällsynt sjukdom, då för stora mängder järn finns upplagrat kan c-vitamin frigöra järn därifrån.

 64. 3264
  Sadiye Us säger

  #3263

  Hej Margareta!

  Undrar en sak om C vitamins påverkan på järns upptag i kroppen. Är det när man tar det tillsammans med järn som tillskott som upptaget ökar eller är det när man redan har höga nivåer av C vitaminet i blodet? 

  Hälsningar

 65. 3265
  Christian säger

  Hej XMargareta

  Tack för inläggen

  ” C-vitaminvärdena i blod och vävnad minskar med åren.” ?
  Menar du att det minskar även om man försöker äta mer? Låter hopplöst

 66. 3266
  XMargareta säger

  # 3264 3265
  Jag har fritt återgivit vad Peter Wilhelmsson skrivit i sin bok Näringsmedicinsk Uppslagsbok.
  Därför refererar jag åter till den boken. Jag kan rekommendera den.
  Jag har uppfattat det så, att det är när man äter c-vitamin, tillsammans med annan mat, som man tar upp mer järn från födan. Någon får rätta mig om det är fel.
  Jag har också uppfattat det så, att eftersom C-vitaminnivåerna minskar med åren, så kan man behöva mer i maten. Någon får rätta mig om det är fel.

 67. 3267
  Sadiye Us säger

  Tack så mycket Margareta!

  Mvh

 68. 3268
  Christian säger

  Tack XMargareta

  Jag litar på vad du säger.

  Och Tack Annika för bloggen

 69. 3269
  Annika Dahlqvist säger

  3266 XMargareta
  Jag blir bekymrad när du skriver att järnupptaget ökar av C-vitamin, när man som jag har ett alltför högt Ferritin i blodet. Högt Ferritin är inte bra för hälsan, det stör tex leder och hjärta.
  För nu vill vi ju inta mycket C-vitamin för hälsans skull.

 70. 3270
  XMargareta säger

  Annika.
  Jag har refererat.
  Det är Peter Wilhelmsson, som skriver det i ”Näringsmedicinsk Uppslagsbok.”

  Han skriver att, citat: ” Man ska också vara restriktiv med intag av C-vitamin samt alkohol vid ….”
  Och de tillstånd han nämner i samband med det är hemosideros och hemokromatos.

  Han skriver också: ” Järnupptaget är större hos dem, som har brist på pancreasenzym.”
  samt: ”Kontakta din läkare och be att få göra en utvärdering för hemokromatos om du har misstanke….”
  samt: ”Kopparbrist ökar upptaget av järn..”
  samt: ”I normala fall sker utsöndring av det överskott vi har av järn per dag genom galla, som passerar ut ur kroppen genom avföringen.”
  samt: ”Oxidativ skada verkar ske endast när kroppen har brist på antioxidanter, främst låga värden av vitamin E.”
  samt: ” Ferritinvärden är inte pålitliga markörer för kroppens järnförråd vid inflammatoriska tillstånd.”
  samt mycket annat.
  Rekommenderar boken.

  Själv vet jag sedan gammal, sedan flera decennier tillbaka detta om vitamin E.
  Jag vet också sedan gammalt att E-vitamin har synergistisk effekt med selen och C-vitamin.
  E-vitamin återfår sin antioxidanta egenskap med hjälp av C-vitamin tex.

 71. 3271
  Annika Dahlqvist säger

  3270 XMargareta
  Det känns då rimligt att vi som normalt har högt ferritinvärde inte tar in stora mängder av C-vitamin när vi är friska, utan bara ett ’normalt’ intag (hur mycket är det?).
  När vi blir sjuka i infektion är det en annan sak, då behövs stora mängder av C-vitamin.

 72. 3272
  Christian säger

  Kopparbrist ökar upptaget av järn?
  Det finns järntillskott med koppar,enligt reklamen ökar det intaget av järn men kopparbrist ökar upptaget av järn? Hmmm — reklamen felaktig ?

 73. 3273
  Christian säger

  Angelica Purola

  Det där med ögonen, kanske lite mera salt? havssalt bäst
  Själv har jag fått hjälp genom att smörja ögonen med kallpresad oraffinerad kokosolja,antiseptisk och antibakteriell förmåga. Bättre än ögondroppar

  Reklam men inte överdriven
  https://www.lifebutiken.se/livsmedel/inspiration/kokosolja

 74. 3274
  Christian säger

  Angelica Purola

  Glömde en sak. Ät lite mer fett, animaliskt och olivolja.

 75. 3275
  XMargareta säger

  Annika
  Vet ej vad som i det fallet kan anses normalt intag av C-vitamin.

  Efter vad jag läst, så skulle jag om jag hade för höga ferritinvärden ta E-vitamin minst 400 enheter per dag, men börja med lägre dos och öka.
  Jag tror man kan köpa pancreasenzym. Det skulle jag också prova och om jag kunde skulle jag också se via prover efterhand hur det stod till med ferritinvärdet.

 76. 3276
  XMargareta säger

  3272
  Du undrar över hur Peter Wilhelmsson formulerar det: ”Kopparbrist ökar upptaget av järn”
  Ja så skriver han faktiskt.
  Jag har aldrig hört talas om ett enkelt samband att koppar ökar upptaget av C-vitamin.

  (däremot skriver man i hårmineralkretsar och anger undersökningar om ett antagonistiskt samband mellan koppar och C-vitamin och även det faktum att kopparbrist kan lite grand likna symptom på skörbjugg, men det blir för snårigt att spinna vidare om detta här.)

 77. 3277
  XMargareta säger

  Annika
  Angående din undran om ”normala doser” ovan.

  Lite mer från Näringsmedicinsk Uppslagsbok.
  1. Normala nivåer 100-1000mg kan ge en upptagsökning av järn med upp till 400%
  2. Megadoser över 5000 mg kan ge ökad utsöndring av mineral och spårämnen.
  Han menar att då bör man bör inta ett starkt mineral och vitaminpreparat.
  3. Och att det är speciellt utsöndringen av kalcium, järn och mangan som kan öka.
  4. Och att det högre intaget av C-vitamin kan lösgöra tex järn från lagrat överskott i kroppen..
  Tolkar det som att det är därför han menar, att man får vara försiktig med högre doser c-vitamin om det finns för mycket lagrat järn i kroppen.

  Dr. Mercola har skrivit att han har detta problem med att lagra upp för mycket järn.
  Kanske man därifrån också kan få råd om C-vitamindos?
  Om du inte visste det, så rekommenderar Dr. Mercola ketogen diet (kombinerat med att periodiskt skifta mellan det och annan.)

 78. 3278
  Nicklas Persson säger

  Hej har en fråga angående lchf kosten och lipomer
  Har hundratals lipomer om inte mer, kan denna kost med mycket fett göra saken ännu värre med lipomerna, jag är inte överviktig 92 kg och 188 lång, tränar ca 5 ggr i veckan

 79. 3279
  Annika Dahlqvist säger

  3277 XMargareta
  Jag tolkar det som att vid god hälsa, fast ett högt Ferritinvärde, kan man nöja sig med ca 1 gram C-vitamin om dagen, gärna uppdelat på flera gånger under dagen eftersom C-vit har en kort halveringstid i kroppen.

 80. 3280
  Annika Dahlqvist säger

  3278 Nicklas Persson
  Lipom är en godartad tumör bestående av fettvävnad. Aterom är en talgkörtel som har blivit förstorad.
  Båda kan opereras bort om det behövs. Det är problem om man har hundratals lipom, det blir hundratals operationer om man ska ta bort alla.
  Jag har inte hört att lipomfrekkvensen påverkas av kosten.

 81. 3281
  XMargareta säger

  Annika.

  Ja så kan man kanske tolka det?
  som oftast vanligt får jag nya frågor.
  Känner jag mig själv rätt, så kommer jag fortsätta gräva i detta.

  Man kan undra vad som i så fall händer med doser mellan 1000 och 5000 mg?
  Undrar om liposomalt C-vitamin kan ha bättre egenskaper i sammanhanget?
  Det sägs ju kunna tas upp mer direkt?
  Hur hanterar Dr. Mercola det? Han förespråkar ju mer c-vitamin än RDI.

  (Men jag skulle i alla fall inte låta bli, att ta E-vitamin som skydd och som sagt starta med tex 100 enheter, för att smyga upp till minst 400.
  Att starta med en lägre dos är bl.a. för att hjärtat ökar slagkraften med E-vitamin och om man har högt blodtryck sägs det att man får vänja sig, så att kroppen anpassar sig.
  Även utan har högt blodtryck skulle jag starta så.
  Jag skulle också i så fall läsa på de kontraindikationer, som finns tex vid waranintag och förestående operation, för att E-vitamin ger en antikoaguleringseffekt.)

 82. 3282
  Nicklas Persson säger

  Det var bara det jag undrade om kosten och lipomerna,
  Har tagit bort ca 80 st under 20 års tid ,
  Bara dom som gör ont och är ivägen , har nog doktorera i lipom så jag vet nästan allt om dom hemska knölarna .
  Hoppas det inte eskalerar mer med lchf kosten
  Mvh Nicklas

 83. 3283
  Christian säger

  Det värsta är att man aldrig blir färdig med dessa studier. Endast nya frågor dyker upp.
  Här fins en massa information om läget idag,min engelska räcker inte till men om någon vill läsa och skriva sammandrag helt kort så tackar jag.
  https://www.mercola.com/

 84. 3284
  Christian säger

  Har förstått att muskler väger mer än fett? Alltså,tränar man får man muskler och minskar fettet på ett eller annat sätt så minskar inte vikten i samma takt eller hur? Då är det fel att endast stirra på vad vågen visar.

 85. 3285
  Christian säger

  Vet någon ?
  Är det någon skillnad mellan olika syntetiska c vitaminer ? Vad ska man välja?
  Sodium Ascorbate,calcium ascorbate,natrium ascorbate mm.?
  Eller ska man välja naturligt?

  Vad betyder L bokstaven framför Ascorbic Acid ( L Ascorbic Acid )

 86. 3286
  Annika Dahlqvist säger

  3282 Nicklas Persson
  Jag har ju inga garantier att fettet inte kan påverka. För säkerhets skull kan du ju ligga bara lagom i fettintag.

 87. 3287
  Thomas säger

  Hej igen Annika!
  Jag återkopplar till frågor och svar den 16-17 maj (3243-3244, 3255) angående mitt förhöjda fasteblodsocker på 7,0 och ett bra HbA1c på 35. Jag har nu inhandlat en mätare, som du rådde mig till, och fick följande värden:
  fasteblodsocker på morgonen 6.3
  före middag (kl 17.00) 6.1
  en timme efter middag 6.2
  två timmar efter middag 6.1
  Vore tacksam för en kommentar från dig!

  MVH
  Thomas

 88. 3288
  Annika Dahlqvist säger

  3287 Thomas
  Ja du har ett lätt förhöjt blodsocker. Men som sagt är ditt långsocker, HbA1c, helt normalt. Du får ingen blodsockerförhöjning 1 timme efter måltid, vilket tyder på att du inte äter en blodsockerhöjande kost.
  Jag rekommenderar att du söker läkare för att utreda om du har typ 1 eller typ 2-diabetes. Eller prediabetes.

 89. 3289
  Thomas säger

  Annika!
  Känner en viss oro så jag tog en ny provserie idag:
  fastande morgon 5.9
  före måltid 5.1
  1 tim efter 6.6
  2 tim efter 5.9
  Hur tycker du man ska tolka det här? Kan man ha diabetes eller prediab om man ligger på de här värdena?
  Så en fråga om fasta; om jag tar en 24-timmars fasta, vilka värden kan man normalt vänta sig?

  MVH
  Thomas

 90. 3290
  Annika Dahlqvist säger

  3289 Thomas
  Jag tycker att värdena ser acceptabla ut. Fortsätt med strikt LCHF, ketogen kost. Prova gärna att ta en fasta och se om det gör skillnad i fastesockret. Vissa uppfattar att fastor är positiva för deras prediabetes.
  Du kan ju kolla blodsockret för att se.

 91. 3291

  3282 Nicklas Persson
  Jag var tämligen utsatt för Lipom när jag åt alla sorters skräpmat. Tränade ungefär som du. Har opererat bort knölar vid två tillfällen och har ett flertal kvar. Sedan tre år äter jag enligt LCHF strikt till medium. Tio kg försvann och ett lugn spred sig i kroppen. Jag tror för min del att stimulansen för Lipomtillväxt försvann. Jag ser varken tillväxt eller ökat antal knölar längre.

 92. 3292
  Thomas säger

  Tack Annika för dina svar och råd. Det får bli en fasta då och då och fortsatt LCHF-kost, nu på mitt trettonde år. Jag använder ofta recept från dina kokböcker och din fisksoppa med spenat är en återkommande favorit.

  MVH
  Thomas

 93. 3293
  Hans Lindh säger

  Jag har höga ferritin värden, senast 550, är det någon som vet hur man på naturlig väg får ner det värdet. Jag har sannolikt gått omkring med höga värden under många år. Kan inte ge blod, 63 år och behandlad och förhoppningsvis botad från prostata cancer.

  Bästa hälsningar,

  Hans

 94. 3294
  Annika Dahlqvist säger

  3293 Hans Lindh
  Det finns en sjukfom som går med höga ferritinvärden, Hemokromatos (googla). Den brukar behandlas med blodtappning på blodcentralen.
  Du kan söka distriktsläkaren och be om en remiss till medicinkliniken på ditt sjukhus så får de utreda om du har hemokromatos och om den i så fall ska behandlas. Fast de brukar inte blodtappa förrän ferritinvärdet närmar sig 1000.

 95. 3295
  Hans Lindh säger

  Tack Annika för ditt svar, min husläkare har talat med specialister på KS och de anser att jag inte har Hemokromatos. Mitt Ferritinvärde anses min husläkare inte föranleder någon åtgärd. Jag själv är orolig och fundersam, förstår.att det inte är optimalt att ha så höga värden. Vet inte vem/vart jag ska vända mig?
  Känns inte som kunskapen riktigt finns, eller så anses det ofarligt?

 96. 3296
  Annika Dahlqvist säger

  3295 Hans Lindh
  Jag vet inte heller något sätt att sänka ferritinvärdet. Det är förstås viktigt att inte inta preparat som inehåller järn.
  Man kan också vara försiktig med mat som innehåller mycket järn. Tex bör man väl inte äta mycket kött och inälvor, inte mer än man behöver för näringens skull.
  Jag tycker att det är dåligt att man inte kan få tappa blod om man inte duger som blodgivare.

 97. 3297
  XMargareta säger

  Olika källor tex Näringsmedicinsk Uppslagsbok (Peter Wilhelmsson),
  och den framlidna skickliga amerikanska dietisten Adelle Davis nämner E-vitamin som skydd mot för höga järnvärden. För höga järnvärden kan ge E-vitaminbrist.

  Man nämner också doser av E-vitamin, som 400-600 IE per dag (också högre, men framhåller att det med toxicitet är individuellt), samt att man bör starta med lägre dos och öka successivt för att man tillfälligtvis får lite högre blodtryck, eftersom E-vitamin stärker hjärtats slagstyrka och att man inte bör ta E-vitamin om man har koaguleringshämmare tex Waran, eller står inför en operation, då koaguleringstiden förlängs lite.

  Wilhelmsson nämner också att brist på pancreasenzym kan ge högre järnvärden.

  Tilläggas kan också, att det finns positiv samverkan mellan C- E- vitamin och selen.

 98. 3298
  Aslam MIrza säger

  Jag har HbA1c 86. Jag har provat LCHF men ingen hjalp.
  Kan rekommendera duktig lakare som kan give mig insulin

  Jag bor i Solna

 99. 3299
  Sofia Skoglund säger

  Hej Annika!
  Jag är 47 år och äter cerazette och har i och med det i princip ingen mens alls.
  Men…alltid när jag påbörjar en lchf period så har mensen kommit som ett brev på posten efter 1-2 veckor och hållit i sig i ca.3 veckor.
  Jag har hållit på med lchf till och från i många år och det blir alltid likadant när jag påbörjar en ny period.
  Det sista året har det ändrats lite, mindre blödningar och en ny större smärta.
  Efter ca.1 vecka känner jag mig öm och svullen, det gör ont när det är dags att kissa, bajsa, prutta och avtar direkt efter jag gjort det. Smärtan kan vara så stor ibland att jag inte vet hur jag ska sitta på toaletten för det ska gå och försvinner som sagt när det är klart…
  Ömhet när jag sätter mig, måste vara försiktig.
  Har haft detta 4-5 ggr tidigare, är inne i en period nu.
  Smärtan, svullnaden och ömheten har avtagit efter ca.3 veckor alla gångerna och jag tänker att det är något som händer under menscykeln.
  Har sökt för detta och undersökts på kvinnokliniken direkt efter en sådan period och det visade inget.
  Har du hört talas om nåt liknade förut?

  Mvh Sofia

 100. 3300

  Har ni tips på bra multivitamin-mineraltillskott?
  En all-in-one-tablett, eller i flytande form? Det vore mycket enklare, än att plocka i sig en massa piller, + att hyllan i skåpet snart bågnar av alla burkar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa