Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 3101
  Annika Dahlqvist säger

  3100 Ann Rüetschi
  Ett högre fasteblodsocker på morgonen än senare på dagen beror på ett aktiverat glukagonpåslag under natten. Detta anses bero på insulinresistens. Fastesockret på morgonen kan gå ner av periodisk fasta, vilket kan bero på minskad insulinresistens. Prova!

 2. 3102
  Ann Rüetschi säger

  Tack Annika för svaret. Periodisk fasta, menar du 16/8 t ex. Eller räcker det med de 13-14 timmar pa natten? Jag mäter själv varje morgon och det tycks ga lite nerat nu (efter 14 dagar lchf).

 3. 3103
  Annika Dahlqvist säger

  3102 Ann Rüetschi
  Det jag gör nu är 18:6, dvs jag äter lunch och middag. Det går bra. Var och en får prova ut vad som fungerar bäst för den.

 4. 3104
  XMargareta säger

  Alla människor har högre blodsocker på morgonen.
  Om man är insulinresistent till högre värden förstås.

  Den s.k. hypotalamusklockan ( via större frisättning av ACTH inför uppvaknandet) gör, att cortisolmängden i blodet ökar då.

  Cortisol stimulerar nerbrytningen av proteiner och fetter.
  Av fetterna blir det mer energirikt ATP.
  De aminosyror, som blir av de nerbrutna proteinerna bidrar till glukoneogenes.
  Alltså stiger blosockret hos alla.

 5. 3105
  XMargareta säger

  ..Alltså… människor har tendens till högre blodsocker runt uppvaknandet och ett tag efter, pga den mekanism jag beskrivit ovan.

 6. 3106
  Ann Rüetschi säger

  Tack Margareta. Jag har hört det av andra ocksa. Om det är något att göra åt beror väl pa om värderna är mycket höga. Jag tycker inte att mina värden är så höga, men jag fortsätter med lchf i alla fall. Mår bara bra av det. Jag vet att jag har ätit utan omtanke, så det tar väl sin tid. Jag hoppas bara att det inte betyder att jag går mer ner i vikt. Jag har ett BMI pa 21 och det räcker. Jag är 72 ar gammal så jag behöver inte leka modell.

 7. 3107
  Ann Rüetschi säger

  Tack även dig Annika. Är blodsockret kopplat på nagot vis till blodfettet? Min man har förutom högre sockervärden på morgonen även högre blodfettvärden (256). Om blodsockret sänks går blodfettvärdena också ner?

 8. 3108
  Annika Dahlqvist säger

  3107 Ann Rüetschi
  De som äter högkolhydratkost brukar få högre triglyceridvärde och lägre HDL.
  Oavsett detta är mindre kolhydrater (framför allt mindre socker) och mera naturligt fett bra för hälsan.

 9. 3109
  Janicke säger

  Hei! Er det noen som har erfaring med LCHF og colostomi?
  Jeg har søkt på hele nettet men finner lite eller ingen informasjon om dette.

 10. 3110
  Annika Dahlqvist säger

  3109 Janicke
  Jag känner till några som har stomi, och det tycks inte var några problem att äta LCHF för dem.

 11. 3111
  Christian säger

  Hej Annika
  Visar CRP prov om man har förkylning eller influensa? Om, så betyder högt CRP influensa?

 12. 3112
  Annika Dahlqvist säger

  3111 Christian
  Högt CRP visar på en hög inflammatorisk aktivitet, som kan bero på en infektion.
  Vid infektion så brukar CRP vara högre vid bakterie- än vid virusinfektion. Jag kan inte säga att hög CRP tyder på influensa. Vid influensa så tyder ett högt CRP på en allvarligare sjukdomsbild.

 13. 3113
  Peter Kostin säger

  Som diabetiker är ju lchf maten att föredra, om jag ska tro det som skrivs. Ann Fernholm säger att man äter lite mera animaliska födoämnen, typ cremé fraiche. Men när jag söker på lämplig kost vid njursvikt får jag reda på att man mer eller mindre ska låta bli köttprotein och mejerivaror. Det här bli en krock i min hjärna. Så därför frågar jag dig, vilka livsmedel kan rekommenderas för mig som har hjärtsvikt/kranskärlssjukdom och njursvikt?

 14. 3114
  Annika Dahlqvist säger

  3113 Peter Kostin
  Som i det mesta annat inom kostfrågan kan man inte lita på de offentliga kostråden när det gäller njursvikt. Enligt Uffe Ravnskov som är kunnig i njurmedicin är inte protein i normal mängd farligt för njurarna. Det som skadar njurarna är överskott kolhydrater, de blir höga blodsocker och högt insulin som är toxiskt för njurarna. Fruktos är troligen också njurskadande. Naturligt fett är inte njurskadligt. Detta innebär att LCHF är perfekt för njurhälsan.

 15. 3115
  XMargareta säger

  Jag vet, att en lekkamrat i 10-årsåldern, på tidigt nittonhunrafemtiotal, rehabiliterade sina dåliga njurvärden sjukhuskontrollerat, genom att ordineras ganska stora mängder grädde varje dag.
  Jag vet ej orsaken till varför han hade dåliga njurvärden, men jag vet att han blev bra.

  Detta är kanske ännu ett exempel, som illustrerar det, att det fanns god kunskap inom ämneskombinationen näringslära-sjukdomslära, som det så småningom blir nödvändigt att knyta an till i framtidenl, även officiellt.

 16. 3116
  Mats Carlstedt säger

  Hej Annika.
  Lever med en kvinna som har det tufft just nu. Alla hennes diagnoser har en grund i ”Iliostomi crohns, bechterews, ppp”. Du vet säkert att dessa patienter inte kan bli av med sina inflammationer med vår korrumperade Socialstyrelse och våra läkare som tyvärr inte ger patienter med metaboliska åkommor de mediciner som faktiskt hade hjälpt henne. Vill inte belasta dig för mycket, men skulle vilja få lite hjälp. Hon ”går” just nu på 0,75 microgram fentanylplåster. Läkarvård knarkar bara ner henne istället för att göra det dom borde. Ohållbar situation för henne.
  Som ”Flexnerrapporten” säger. Människan ska inte botas, endast hållas friska nog att bli kemikunder livet ut. Hon lär ju inte bli långvarig på den medicineringen precis. Jag själv mår ju inte så bra och det på grund av hennes besvär. Hon ska åter igen till reumatologen som gjorts flera gånger. Men de ”organiska/biologiska” läkemedel är inget hon får. Är det för hon är kvinna eller åldern? Född 1958.
  Vet du har massor omkring dig. Men vore så tacksam att få lite tips om hur och vad jag kan kräva av ”vården”?
  Eller om du vill ta dig tiden att ringa för att lättare samtala? Är nära ett personligt break down och orkar inte mer.

  Förtvivlad sambo.
  Mats Carlstedt.

 17. 3117
  Annika Dahlqvist säger

  3116 Mats Carlstedt
  Hon verkar vara mycket inflammerad. Mitt första förslag är att hon ska äta antiinflammatorisk kost: Strikt LCHF, ketogen kost. Hon kan också prova om det är något födoämne som hon försämras av, Kanske konsultera en funktionsmedicinare.
  Övriga medicineringsförslag kan jag inte uttala mig om. Kanske någon annan?

 18. 3118
  Mats Carlstedt säger

  Hej igen!
  Lchf äter vi alla i familjen redan sedan länge.
  Ger ju henne ytterst liten hjälp. När vår kost produceras pp ett hälsovidrigt. Is.
  Lektiner, trypsinhämmare, fytinsyra mm mm.
  Kött, mejeri ger ju ingen näringstäthet på spannmål och andra ”miljövänliga” skräpgrödor.
  Dessa miljö och hälsoförstörande livsmedel ska vi äta?
  Ytterst svårt få kött från uteslutande gräs, klöver och ört.
  Eller oprocessad mjölk som ”helar” i alla former.
  Ledsamt se sin kära endast drogas ner. Det ska ju bara dölja symtomet i stället för att med riktig producerad kost ge hälsa. Vi vet mycket väl vad inflammationsfrämjande kost är. Tar med mig ”funktionsmedicin” i minnet och ska lära mig allt om det.
  Själv evolutionsbiolog och ser hur vår art ställer till för allt.
  Tack Annika.

 19. 3119
  Nisse Hult säger

  Mitt tips är kokosolja i ordentlig dos varje dag före all annat födointag samt strikt LCHF + Fasta varje dag. Min 20:4 eller 23:1 nivå

 20. 3120
  XMargareta säger

  Kan bajstransplantation vara något?
  Provat?

 21. 3121

  3116 & 3118 Mats Carlstedt
  Jag misstänker att Din käresta använt medicin från det ortodoxa medicinska systemet länge, t.ex. antibiotika, kortison och andra inflammationshämmande medel. Effekten av detta har nog blivit att immunsystemet blivit åderlåtet, tarmfloran ’ointressant’ för naturlig läkning och enzymsystemet nedreglerat p.g.a. avmineralisering av kroppen samt att tarmens absorptionsförmåga blivit ineffektiv.
  Det är naturligtvis trams att det aktuella tillståndet skulle vara sådant, att inflammationerna i tarmen inte skulle kunna läkas. Du har fått flera bra förslag ovan från kommentatorer. Jag vill bara komplettera med ett par synpunkter:
  • Ang 3117 Annika Dahlqvist: Om Ni kontaktar en funktionsspecialist om födoämnesöverkänslighet, se till så att denne får en analys enligt ELISA-metoden. Överkänsligheten kan vara ’multifaktoriellt subtil’. Själv litar jag inte på skolmedicinens analyser, speciellt inte i Sverige, som lider av undermåliga laboratorier. Om Ni vill söka andra, snabba och effektiva analyser kan Ni söka på nätet under ’födoämnesallergi’. Med hjälp av ett blodprov, som skickas till ett välutrustat utländskt laboratorium kan resultat erhållas inom ett par veckor, detaljerat vilka födoämnen som bör undvikas. OK, det kostar lite, men i detta fall troligen negligerbart. Det kostar olika hur många födoämnen som ska testas. Födoämnesallergi fungerar så att immunsystemet (IgG)producerar antikroppar vid ’kontakt med’ det födoämne som man överkänslig för. Dessa bildar immunkomplex, som dumpas bl.a. i tarmen, varvid kroppen svarar med inflammation för att kvittbli detta. Inflammationsprocessen pågår så länge som födoämnet intas.
  • Ang. 3120 XMargareta: Fekal transplantation (FT) är en effektiv metod för att byta ut en dysfunktionell tarmflora. Gör en egenremiss till en infektionsklinik, som är intresserad av att hjälpa till. Själv vet jag att Lunds Universitetssjukhus infektionsklinik tidigare visat sig positiva. Beskriv så utförligt som möjligt och att Ni som åtgärd vill pröva FT. Ni behöver en frisk ’donator’ som hjälp. Vid kontakt med infektionskliniken be dem göra en analys om Din käresta har tarmöverväxt av Clostridium Difficile, som är legio vid långvariga tarmbesvär med mediciner, speciellt antibiotika. Om så be infektionskliniken skriva på ett avtal med t.ex. OpenBiome, som är ett amerikanskt företag som producerar friska fekalier i gelatintablettform för enkelt oralt intag, varvud tabletterna upplöses i tunntarmen, där de gör bäst nytta. OpenBione kan endast hjälpa till vid diagnosen Clostridium d. De skickar tabletterna omgående. Om inte Clostridium d. får Ni gå vägen via donator och metod enligt kliniken. FT ger oftast supersnabb hjälp.
  • Eftersom Ni redan tillämpar LCHF, är detta inte tillräckligt. Undvik alla inflammationsdrivande ämnen: gluten, alla matoljor inkl. olivolja. Använd endast smör och kokosfett i matlagningen. Bort med nitratbemängda delikatesser och drycker, inga friterade födoämnen och bruna stekytor på kött (akrylamider) och hårda brödkanter (heterocykliska aminer) och såklart rökning, samt socker i alla former.
  • När Din käresta har genomgått FT eller tagit bort alla födoämnen som orsakar födoämnesöverkänslighet, se till så att hon under en längre tid (minst 6 månader) därefter dagligen får i sig alla 91 för kroppen nödvändiga näringsämnen ( 16 vitaminer, 60 mineraler och spårämnen, 12 essentiella aminosyror och 3 essentiella fettsyror). Viktigast är mineralerna och vitaminerna eftersom dessa bestämmer den rätta uppregleringen av enzymsystemet, som bestämmer den metabola friskheten. Sök efter mineraler utvunna från växtdepåer, eftersom endast dessa har möjlighet att i tillräcklig nivå kunna absorberas av kroppen. Tillämpa strikt det ovan angivna icke-inflammationsdrivande kostrådet.

 22. 3122
  XMargareta säger

  # 3121 Göran Åkesson

  Kan tångmjöl vara bra, som mineralkälla tycker du?
  Tex Knöltångsmjöl skördat i No-Atlanten?
  Kanske för mycket jod?

  Om jag tolkat dig rätt, borde inte också rostat kaffe vara källa till tarm- irritation?

 23. 3123

  #3122 XMargareta
  • Tångmjöl: mineralerna är biologiskt lättabsorberade, eftersom de är bundna till aminosyror. Det fattas dock många spårmineraler enligt de analyser jag tagit del av, t.ex. krom, innehåller dock vanadin, varför tångmjöl inte räcker till som bot för diabetes2. Jodmängden är hög , men är inget problem för dem som inte har felfunktion på sköldkörteln och använder mediciner för korrigering. Det räcker med ganska måttlig träning för att bli av med 0,15mg jod/dag från lätt utsvettning.
  • Kaffe: rostningen ger upphov till oönskade ämnen ja, men kaffe har uppvägande positiva verkningar i måttligt intagen mängd. För personer utan allvarliga tarmstörningar är kaffe, dylikt intaget, normalt inget problem. Den vanligaste mag/tarmkanal-irritationen härstammar från garvsyran, som en del är känsliga för.

 24. 3124
  XMargareta säger

  # 3123 Göran Åkesson

  Tack för svar

 25. 3125
  Gullan Malmquist säger

  Hej Annika! Jag är 76, frisk och medicinfri. Har bytt läkare, fått en ung tysk kvinna, ST-läkare, intresserad av LCHF. Jag fick idag per post alla värdena från hälsokontroll. Hon skriver: …du har fina värden avseende blodstatus, blodsalter, njurfunktion, leverfunktion, blodsocker, inflammationsmarkör och sköldkörtelvärden. Kolesterol ligger på 7,1 och LDL ligger på 4.7. – Enligt läkaren lite högt. Ska kollas igen om 2 månader. Hur tolkar du värdena?

 26. 3126
  Annika Dahlqvist säger

  3125 Gullan Malmquist
  Genomgångar av vetenskapliga studier visar att ett högre kolesterol, både total och LDL är associerat med en bättre hälsoprognos. Läkarna har blivit förda bakom ljuset, och blivit itutade att högt LDL är farligt och måste behandlas med kolesterolsänkande mediciner. Allt det är i farmakaindustrins intresse, och under deras påverkan.

 27. 3127
  Gullan Malmquist säger

  Varmt tack för svar! Det blir intressant att träffa denna min nya läkare igen. Jag berättade för henne om min kontakt med dig och Dietdoctor. Hon är mycket intresserad. Jag lånade henne din första? bok som jag köpte av dig i Ljungby 2009. Vi ses på LCHF-eventet i Säffle!

 28. 3128
  Linda säger

  Tumör på hypofysen, mjölk i brösten, svår akne och fått medicin sedan 3 år som har gett huvudvärk och ihållande hjärtklappning. Prolaktinet låg vid ett prov på 12000, då ökade man medicinen till 2 tabl. på kvällen och 1 direkt på morgonen. Påpekat att hon vill äta lchf men läkarna blev förskräckta och sa att hon skulle fortsätta att äta som hon alltid har gjort, meao mycket socker och kolhydrater och Inget salt. Hennes värde låg senast på 1500 och hon mår pyton. Medicinen heter Cabergoline och skrivs ut hos en läkare på karolinska……Hon har köpt ett kosttillskott på nätet som heter Vitex som hon hoppas ska hjälpa henne att bli gravid. Någon som har en aning om hur hon ska göra, är det så bra att bli gravid med dessa hemska piller?

 29. 3129
  XMargareta säger

  Genom åren har jag läst om så många ”mirakelräddningar”, med hjälp av intravenöst C-vitamin.
  Det har handlat om sepsis och cancer bl.a.

  En undersökning också har jag i minnet.
  I en undersökning sänktes sepsisdöd från 40% till 8,5%
  En del detaljer från den undersökningen har jag glömt, men det handlade om Intravenöst C-vitamin.
  Man tillsatte även cortison och tiamin.

  Nu senast läste jag igen om metoden och är nyfiken.
  Är det någon som vet mer om metoden? Utövas den någonstans? .

 30. 3130
  Inger Boman säger

  Hej!

  Jag har cancer i bukspottskörteln och fick min dödsdom 14/2. Efter att ha läst Sven-Erik Nordins bok ”Och cancern bara försvann”, och artiklar på nätet, ska jag lägga om min kost till LCHF med kraftigt kosttillskott. Jag är alltför svag för att planera och inhandla maten själv. Därför har jag beställt en LCHF-kasse för leverans till dörren. Jag vill dock ha ekologiska varor och det hittar jag inte via googling. Är det någon som känner till en matkasse som är både LCHF och EKO? Det är viktigt att jag undviker alla former av ”gifter”/tillsatser i maten.

  Förresten skriver Nordin om intravenös C-vitamin i sin bok som en av flera alternativmediciner.

 31. 3131
  Annika Dahlqvist säger

  3130 Inger Boman
  Jag kan tänka mig att det är svårt att få tag i en matkasse som är både LCHF och ekologisk. Du får troligen skaffa någon som hjälper dig att inhandla en sådan. Via Facebook?

 32. 3132
  Inger Boman säger

  Hej!

  Är det någon här som känner till en matkasse (för hemkörning) som är både LCHF och EKO? Jag har beställt hos Veckans Middag, men deras produkter är inte helt och hållet EKO. Vet ni någon annan bra leverantör av LCHF?.

 33. 3133
  Eva Wahlbeck säger

  Är det bra eller dåligt för en njursjuk, att vara i ketos?

 34. 3134
  Georg W säger

  Orsaken till att vi får problem med njurarna är att vi äter växtföda med oxalsyra året runt, varje dag. Endast egenodlade grönsaker under säsong är hanterbart oskadligt. Importerat året runt orsakar ett enormt lidande, därför att frukt och grönt är INTE nyttigt. Det är importerad global miljöförstörande storkapitalistisk ondska. Pissa ska vara världens enklaste grej, inte ett h-e.

  Ketos tror jag är ett normaltillstånd hos/för människan och det som belastar kroppen minst. Bortsett från kroppens utrensningsmekanismer som kan bli mycket dramatiska om kroppen någonsin får chansen att ta itu med gamla smutsiga avlagringar och belastningar.

  Ingen växtföda=utrensning av oxalater och tungmetaller!!!

 35. 3135
  XMargareta säger

  Jag tror också, att det att vara i ketos är ett normaltillstånd hos människan,
  men en brasklapp: med nedsatt kapacitet hos njurarna kanske man lättare kan hamna i ketoacidos?
  eftersom man med nedsatt njurfunktion också lättare hamnar i acidos.

  Detta med oxalater har jag aldrig stött på och kan inte kommentera.
  (Många näringsmedicinare menar nog tvärtom, att man med ett generöst intag av basiska livsmedel, till vilka de räknar de flesta grönsaker, skulle kunna balansera en del av försurande metaboliter, som de menar, att andra födoämnen kan ge tex. för mycket kött i förhållande till basgörande livsmedel.)
  ,
  Någon med djupare kunskap, som kan kommentera detta?

 36. 3136
  Georg W säger

  Ofta är det mitt öde att vara den förste budbäraren. Så verkar vara fallet nu också, även om jag är övertygad om att flera läst på och vet vad jag pratar om. Jag vet nu varför det är så men tar det på ett annat ställe.

  När två syreatomer binder med fyra kolatomer, så bildas en Oxalat!!! Oxalater är en kristall, stenhård och inte nedbrytbar. dessutom är syre, till min förskräckelse, MAGNETISK! Visste ni det?

  Sedan jag blev eremit i skogen, och efter förra sommarens värmebölja har jag förstått hur viktigt salt, mineraler och magnetism är för ALLT och vårt liv här på jorden. Det är därför Annika och jag dricker ett glas saltvatten varje dag. Vi vill inte lida brist på mineraler! Eftersom ingen varelse fungerar om salthalten/mineralerna blir bristfälliga!!!

  I städerna spyr civilisationen ut en massa kolpartiklar som förenar sig med syret och gör luften i städer omöjliga att leva i. Stadsbor är en ras som kommer att dö ut pga. oxalater i inandningen! Statistiken talar sitt tydliga språk där. Stackars stadsbarn!!!

  Eftersom vi fyller lufthavet med kol så bildas mycket oxalater av vår livsstil.

  Jag vet inte om växter genom evolutionen, själva skapar Oxalater. Som evolutionen säger. Eller är det så att Oxalatmängden ökar pga. ökade luftföroreningar som tas upp via fotosyntesen? Förmodligen bägge två. Vilket då skulle betyda att växter blir giftigare ju mer kol vi frigör i luften???

  Dessa Oxalater som vår växtföda innehåller samlar sig på olika ställen i kroppen. Vanligtvis de områden som ansträngs mest, körtlar och leder. De är mekaniska och stannar där de är. Magnetismen gör att dessa kristaller ständigt binder mineraler till dessa områden, vilket skapar större och större KNIVAR!!! Dessa knivar är den grundläggande orsaken till den slitna gamla trasiga kropp du vandrar omkring med.

  Innan vi tog penicillin, så hade vi bakterier som kunde bryta ner Oxalater!!! De är nu borta!!!

  Kroppen är automatisk, Så länge vi fyller på Oxalater ägnar sig kroppen åt att försöka oskadliggöra så mycket som möjligt. En ständig daglig kamp som intensifierats i modern tid eftersom vi nu har tillgång till Oxalatföda året runt. OCH vi har fått lära oss av alla politiker, partier, FN, skolfröknar, veganer att vi räddar världen då. Vilka okunniga idioter människor är egentligen (:

  Oxalater oskadliggörs med mineraler. Får den inte mineraler så hämtar den det i benstommen. Mycket vanligt idag. Sedan är det dessa d-vlar som försvinner ur alla våra kroppsöppningar och får kroppen en chans. Att Oxalattillförseln upphör. Då rensar kroppen ut giftet under våldsamma former.

  Veganerna har lärt mig detta. De måste ”decalsifie” sig själva då och då. Eftersom det är sin egen sjukdom och död de äter. Salt och bastun är lösningen på vår civilisations största problem. Giftiga grönsaker!
  Spenat, rabarber, nötter, choklad, rötter, stjälkar och blad. Som ni förstår gråter de multinationella livsmedelsföretagen. All mark de köpt av korrupta regeringar och tagit med vapenmakt, förgäves, bortkastat. Människan slutar nu äta importerade grönsaker och återgår till hemodlat säsongsätande!!!

  Det djupa är att vår klimatförstörda atmosfär blir mer och mer magnetisk!!! Det påverkar vår globs magnetfält och fått Nordpolen att flytta från Canada till Sibirien. Vindarna och jetströmmarna blir mer magnetiska och hysteriska. L.B. och klimatskeptisism har fel. De kan inte sin Oxalat!!! Djupt nog?(:

 37. 3137
  XMargareta säger

  # Georg W

  Tack för din redogörelse.
  Hur vet du att det stämmer som du refererar?

  Skall kollal lite själv.
  Nedanstående länk kom upp först.
  Har inte mer än bara fått upp den.
  Vore bra med lite undersökningar. Får se om det kommer upp sådana.

  https://sallyknorton.com/symptoms/

 38. 3138
  Georg W säger

  XMargareta,
  Det här lärde jag mig som ung vegetarian, från min guru.
  Sen tog det drygt 40 år innan jag begrep vad det handlade om. Vi vet alla att man inte ska äta rabarber pga, Oxalsyra. Alla har hört det minst en gång i sitt liv, utan att begripa ett dyft. Men nu har någon aktiverat den gen, som innebär att det blir en del av allas medvetande.

  Kunde jag kapitalisera på min förmåga att ligga ett steg före andra så skulle jag vara mycket rikare än jag är nu.

  Sally K. Är min medvetandegörare. Men det var min herre och vägledare på YouTube som gav mig hennes föreläsning.

  Det finns även ett samtal där som heter ”the best explanation of Oxylates ever” Den var bäst.

  https://www.youtube.com/watch?v=i7ArmIYGH0s

 39. 3139
  XMargareta säger

  # Georg W

  Har en känsla av att det vi tagit upp om oxalater inte hör hemma i denna tråd, utan kanske mer i ” Allmänna diskussioner. ”
  Jag är ödmjuk, när det gäller ting jag inte vet något om, så jag skall se vad man kan få reda på om oxalater via bl.a. nätet.
  Jag äger också en sund skepticism, så jag skulle egentligen gärna vilja veta hur du kommit underfund med det du anser och är så säker som du verkar angående oxalater, men det kanske inte hör hemma i tråden?
  Så vad säger du om,att vi vid eventuell fortsättning flyttar till en bättre passande tråd? .

 40. 3140
  Georg W säger

  XMargareta
  Jag håller med dig. Fast när någon säger njursjuk, så kommer jag hädanefter att omedelbart svara, Oxalater och förklara.

  Jag tror inte Annika kan ta på sig något så nytt och obekräftat. Jag gissar att även hon nu sitter på skolbänken (: tills dessa forskningsresultat blir allmänt erkända, så får jag vara anarkisten och skurken.

  Min vetenskapliga forskning hör ännu mindre hemma här och är alldeles för vederstygglig för att beskrivas för normala öron. Min 12-årige son sa idag att jag blivit knäpp och drabbats av hybris. Liksom jag har han alltid rätt. Så därför drar jag mig tillbaka i min grotta, mitt i skogen. Tack XM. Du är tuffast av alla idag!

 41. 3141
  LCHF-Bengt säger

  Vad jag lärt mig under min hälsoresa är att aldrig få för mig att ”nu vet jag” tänket. Under mina 9 år som kostmedveten har olika koster inom LCHF provats, de senaste 14 månader har jag kört carnivore och har ännu inte märkt något negativt, tvärtom. Kosten, kanske verkar enformig, men är man hungrig så smakar det gott. Tror nog det är svårt för folk att skilja på hunger och sug vad jag ser omkring mig även inom lchf.
  Så just nu bara protein, fett och ägg, så jäkla lätt att handla också, köper nötköttslådor och fiskar i sjön som ger abborre, gös och gädda. I affären är det bara att besöka smör och ägghyllan.

 42. 3142

  Tänk vad bra rent hälsomässigt och miljömässigt om det vi äter hade kommit från rätt produktion och uppfödning. Vårdkostnader skjuter i höjden eftersom vår föda produceras på felaktigt vis. Det sk. ”Miljövänliga” jordbruket dödar både planet och vår hälsa. Ändock hör man dagligen i media hur viktigt det är att välja växtbaserad kost. Min kost och proteinbehov kommer från gräs, klöver och ört. Ett ypperligt val om man bryr sig om miljö och hälsa. Fast det vet ni nog alla här.

 43. 3143
  XMargareta säger

  Denna tråd är väl tänkt, som frågor mest till Annika, som kan svara utifrån sin profession och kunskap?
  Jag tror vi glider lite där nu, men med det sagt så:

  Sverige har massor av potentiella betesmarker, som inte används till bete nu, men som borde användas till just det.

 44. 3144
  Lars Henrik säger

  Mats:

  Naturbeteskött anses av många miljövänner vara ett miljövänligt alternativ. Inte minst p g a biologisk mångfald. Miljörörelsen verkar vara delad i denna fråga. Vi borde stödja ”rätt” sida för de arbetar för vårt väl.

 45. 3145

  Lars.
  Absolut. Faktiskt den ända rätta vägen till både ekosystemets funktion och näringstäthet.
  Krävs varken tekniklösningar eller miljövidrigt odlande av ettårig gröda från konstgödsel eller växtgifter.
  Gräs klöver o ört behöver bara regn o sol. Så visst är det en märklig och okunnig forskning som påstår motsatsen. Men det är ingen forskning, det är megafoner för industri och ett korrumperat livsmedelsverk.
  Klart vi ska stödtja ”rätt” sida. Annars vore vi lika okunniga. Bra Lars.

 46. 3146

  I’m culinarly arts student in Woosong univ in south Korea. Two months ago, I started a keto diet. As a result, they lost weight(5kg), lowered LDL cholesterol levels and broke a habit of overeating.
  I have 2 question of Keto diet.
  1. What is the problem with ketone bodies being used as the main source of energy?
  2. When eating food, what is the percentage of unsaturated fatty acids and saturated fatty acids?
  I’d appreciate your reply

 47. 3147
  Annika Dahlqvist säger

  3146 Eric
  1. There is no problem with ketone bodies as source of energy.
  2. The ideal percentage of fatty acids in the diet is almost 50% saturated fat, almost 50% monounsaturated fat and a few % polyunsaturated fatty acids, Ca 50 % of unsaturated fatty acids to be omega-3.

 48. 3148
  Gullan Malmquist säger

  https://www.facebook.com/100001625575412/posts/2871203149610509/?sfnsn=mo
  Min fråga gäller – med hänvisning till ovanstående länk – inför erbjudande pm influensavaccinering: Är det en liknande situation i Sverige som i USA att regeringen, medicintillverkarna och main stream media inte rapporterar om skador p g a vaccineringar? Och hur bör man tänka: Är det bättre att avstå influensavaccin för min 79/årige make med diabetes och hjärtsvikt att ta den eller avstå?

 49. 3149
  Gunnel Eriksson Gernelin säger

  Ezetimib! Är det samma skräp som statiner? Mina två senaste läkarkontakter vill att jag ska äta dom?

 50. 3150
  Annika Dahlqvist säger

  3149
  Gunnel Eriksson Gernelin
  Ezetimib har mycket liten eller obefintlig effekt på livskvalitet eller överlevnad.
  Jag tycker inte att det finns någon anledning att ta den. Allra helst som den har höga kolesterolvärden som indikation, och kolesterol är ett livsnödvändigt ämne – vi ska överlämna till kroppen att avgöra hur mycket kolesterol vi behöver.

 51. 3151
  Sture Luther säger

  Hej Annika!
  Var på hjärtskola på Norrlands Universitetssjukhus och fick då höra att Annika Dahlqvist var diabetiker.Jag påstod att så inte var fallet men sköterskan vidhöll att hon hade rätt. Vilket stämmer?

 52. 3152
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Hej Sture Luther,

  Dr Annika kommer säkert att svara själv – men du har förstås(!) rätt. Sköterskan håller liv i ett helt galet rykte – det var ju patienterna som hade Db ..inte doktorn!

  Lycka till med din hjärthälsa.
  Bästa önskningar, Mayne

 53. 3153
  Annika Dahlqvist säger

  3151 Sture Luther
  Jag har inte och har inte haft någon diabetes. Jag har hela tiden ett normalt blodsocker och HbA1c, under LCHF-kost. Det är mycket möjligt att jag skulle ha fått diabetes 2 om jag hade fortsatt med LFHC-kost.
  Vilket oproffsigt beteende av sköterskan i Umeå. Hon får inte uttala sig så om en annan person.
  Borde jag anmäla henne? Vart i så fall?
  Det kanske räcker med att jag mailar henne? Är det någon som har hennes mailadress?

 54. 3154
  XMargareta säger

  Kan inte hur vart och hur man vänder sig i förtalsfall och dylikt. Det kanske kan vara en bra idé?

  Jag skulle i alla fall om jag orkade också ha skrivit ett öppet brev till” Hjärtskolan Norrlands Universitetssjukhus.” med kopia till en Umeå-lokal och en stor tidning, samt till något etermedia
  och vänligt undrat om det verkligen var sant att hon sade så och förklarat sakernas tillstånd, samt hur olämpligt man tycker uttalandet var.

  Fick dessutom upp en fantasibild där en drös av människor tillskriver ”Hjärtskolan Norrlands Universitetssjukhus.” med kopior osv. och berättar hur de fått fin hjärthälsa med hjälp av Annika Dahlqvist-inspirerad LCHF.
  Samt kanske även människor, som med hjälp av LCHF fått bukt med en begynnande diabetes osv.

  I sådana fall kan det vara bra med referenser till vetenskapliga undersökningar, som det börjar finnas en del om hur LCHF, resp mättat fett osv. är välgörande.
  Hade jag sådana länkar på lager skulle jag sända dem med breven.

 55. 3155
  XMargareta säger

  Annika! Jag skulle ge Läkartidningen en kopia också.

 56. 3156
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Så många bra förslag XMargareta! Heja Dr Annika som hjälper mängder av människor till bättre hälsa!!

 57. 3157
  Gunilla Jansson säger

  Om Ni vill bli friska läs och följ det som står i boken Växtparadoxen av Steven R Gundry ( FINNS INGEN BÄTTRE )

 58. 3158
  Juha Rajala säger

  Hej Annika,
  tänkte ställa en fråga om LCHF:s påverkan på fönstertittarsjukan och dess inträngningar i artärer.
  Finns det undersökningar om kosten kan göra kärlen fria från förkalkningar och göra kärlväggarna smidiga?
  mvh Juha Rajala

 59. 3159
  Annika Dahlqvist säger

  3158 Juha Rajala
  Fönstertittarsjuka beror på förträngningar i benets artärer. LCHF bör i analogi med andra kärlförträngningar kunna minska på dessa och därmed minska på besvären.
  Sen finns det också mediciner som möjligen kan minska på besvären.Jag kan inte säga om det har gjorts riktiga jämförande forskningsstudier på saken, men det är ju ofarligt att prova kostbehandlingen. Det kan troligen åtminstone förhindra förvärring av sjukdomen.

 60. 3160

  Hej Annika!
  Läste artikeln om metformin men är inte medicinsk utbildad…
  Uppskattar om du kunde förtydliga/förklara artikeln vad detta eventuellt kan innebära för mig som DT 2 kost-medicin behandlas med metformin 1 á 500 mg:
  https://lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2019/EMA-uppdaterar-information-om-diabeteslakemedlet-metformin/

  Tack på förhand,

 61. 3161
  Margareta Olsson säger

  Läste Juha Rajalas fråga om fönstertittarsjukan, förträngningar i benets artärer. Och ditt svar.. Lchf, minska i vikt och ordentlig träning är bra och nödvändigt vad jag förstått. Också att se till att blodtryck, socker och blodfetter är bra.
  Undrar nu om statiner är nödvändiga att ta om man har en förträngning i benet och om alla värden är bra? Dietdoctorn skriver bara om hjärtinfarkt och statiner. Om man haft hjärtinfarkt bör man ta statiner.
  Om man har kärlförträngning i ett ben finns väl ingen medicin som kan ta bort själva beläggningarna men någon som kanske gör så att de inte byggs på. Är det då statiner?
  Hittar inga föreläsningar/texter hos dietdoctorn eller texter hos dig om just fönstertittarsjukan och statiner.
  Med vänlig hälsning

 62. 3162
  Annika Dahlqvist säger

  3161 Margareta Olsson
  Man ska uinte sänka blodtrycket för mycket om man har fönstertittarsjuka (claudicatio), för då orkar inte blodet tränga ner i de förträngda artärerna i benet.
  Jag tror inte att statiner förbättrar claudicatio. De har dessutom många biverkningar.
  Jag har inte sett någon jämförande behandlingsstudie på statiner mot claudicatio. Har någion annan sett?

 63. 3163
  Berglund säger

  Hej Annika,

  Jag är mamma till en liten tjej som är 4 år.

  Min dotter har haft besvär med rapning sedan hon var 2 år.

  Hon rapar mycket mellan kl. 10 och kl. 20 (innan hon lägger sig) varje dag. Hon rapar inte så mycket på morgonen. Det verkar att hon inte har sura uppstötningar och har ingen besvär när hon sover. Mycket menar jag 5-10 gånger i timmen. Det hände ett tag för ett år sen att hon rapade hundra gånger på en kväll.

  Hon har haft förstoppning länge (sedan hon var 7-8 månader). Hon har haft vit beläggning på tungan sedan hon var 1-2 månader.

  På vårdcentralen fick vi bara berätta symtom. De vill att hon prova Nexium i 3 veckor. Barnkliniken vill inte ta emot henne om hon inte provar Nexium. Vi får inte träffa någon dietist heller.

  Det är så synd om henne. Jag kan bara hålla på med att leta efter information på internet och nu vi mår inte bra psykiskt och fysiskt. Jag gråter mycket då jag är maktlös.

  Kan du rekommendera vilka böcker som jag ska läsa, vem jag ska träffa eller hur jag ska gå vidare? Känner du någon bra barn dietist? Vi bor i Linköping men vi kan åka till var som helst för att få hjälp.

  Tack så mycket att du har läst mitt meddelande.

  Jag önskar dig ett nytt år.

 64. 3164
  Annika Dahlqvist säger

  3163 Berglund
  Jag kan inte svara på vad som felas din dotter. Jag tycker att hon bör få träffa en barnläkare. Kanske har hon en förträngnig någonstans i magtarmkanalen?
  Kanske bör hon prova flytande/passerad kost?

 65. 3165
  Berglund säger

  Tack så mycket för ditt svar.

 66. 3166
  Elisabeth Gustafsson säger

  Hej Annika,
  Stort tack för all värdefull kunskap som du förmedlar. Har en dotter som är cancersjuk och har också en benägenhet att gå ner i vikt då hon har vissa problem med att äta. Vården ger henne då så kallad TPN intravenöst via en s k venport. Det TPN hon då får innehåller per dos 63 g glukos och bara 19 g fett vilket inte känns bra. Vet du möjligen om det finns alternativ som är mer ”LCHF” och var man kan leta upp dessa?
  På Diet doctor hittade jag följande citat inom parentes som du kanske vill kommentera: (”Rent teoretisk borde man kunna ge Ringer Acetat och Intralipid och skippa Glucosen, men det finns nog inte många läkare som skulle gå med på det…)
  Tack på förhand.
  Mvh Elisabeth

 67. 3167
  Annika Dahlqvist säger

  3166 Elisabeth Gustafsson
  Jag tycker att total parenteral nutrition till en cancersjuk inte bör innehålla socker. Socker göder cancern.
  Däremot har jag inte kompetens att säga vad hon ska ha i stället. Du måste diskutera det med hennes läkare

 68. 3168

  Ringer Acetat är klart mycket bättre.

 69. 3169
  Annika Dahlqvist säger

  3168 jala
  Ringer Acetat används för perifert dropp. I detta fall gällde det total näringstillförsel via central ven, och då blir det mer komplicerat.

 70. 3170

  3169 Annika

  Glukos kan knappast räknas som näring snarare som tärande för kropp och hälsa.

 71. 3171
  Annika Dahlqvist säger

  Jala, inom näringsläran anses glukos vara ett energigivande näringsämne. Vad nu det gör för skillnad.

 72. 3172

  3171 Annika

  Kolhydrater är ju energigivande och det vet vi ju att för mycket kolhydrater ger oss mycket problem som eventuellt fettlever, värk i leder samt en hel del annat, att spruta in glukos i blodet kan inte vara något annat än ren idioti.

 73. 3173
  Annika Dahlqvist säger

  Jala, jag håller med dig!

 74. 3174

  Tack Annika.

  Hoppas många läser så de får en chans att lära sig hur om kolhydrater och dess fasansfulla biverkningar som kan bli om man inte är försiktig.

 75. 3175

  Jag är en 58 årig man som tillsammans med min fru ätit enligt LCHF i 8 år.
  Vi kompletterar kosten med följande tillskott: Omega 3, D-vitamin, Magnesium och Zink.
  Jag har under hela resan varit känslig för vätskebrist med huvudvärk som påföljd, även kramp i benen men mot det hjälper Magnesiumet!
  De senaste veckorna har jag haft konstant huvudvärk som jag inte blir av med, jag dricker massor av vatten men kissar såklart ännu mer… Tacksam för tips

 76. 3176
  Annika Dahlqvist säger

  3175 LarsW
  Om man har en nytillkommen konstant svår huvudvärk tycker jag förstås att man bör söka läkare för det.

 77. 3177

  Hej o tack för ditt svar.
  Jag var nog lite otydlig, jag har inte SVÅR huvudvärk utan mer molande värk så som jag brukar ha vid vätskebrist, det känner jag igen. Det jag vill ha tips på är hur jag ska göra för att behålla mer vätska i kroppen. Som vi alla vet så binder kolhydrater vätska och jag behöver äta något som binder vätska och alternativet för mig är inte dåliga kh?
  Tacksam för tips

 78. 3178
  XMargareta säger

  Några reflektioner. (Om man kan utesluta farligt tillstånd.)

  Salt binder vatten.
  En del människor tar till och med saltshot.

  Några jag känner har fått lindring av huvudvärk med hjälp av kalk+magnesium.

  I Åke Wilhelmssons ”Näringsmedicinsk Uppslagsbok”, nämns Vitamin E och Kalk och Magnesium och vitamin K för kramp.
  Vad gäller kramp nämns också B-vitaminerna i annan litteratur..
  I mjölk,kött och industrimat finns ofta ett överskott av fosfor, som bör balanseras med just kalk och magnesium.
  OSV.

 79. 3179

  Tusen tack för tips, jag ska omgående öka saltintag!
  Återkommer.

 80. 3180

  Jag binder massor med vätska, som jag måste tömma efter cirka 5 timmars sömn. Väldigt jobbigt. Orsaken är jag ganska säker på, beror på att jag äter maximalt med salt! Jag till och med dricker ett glas saltvatten varje dag. Det ger mig ett överskott av mineraler, tror och hoppas jag.

  Får man huvudvärk av vätskebrist, så borde det vara lätt att bota, drick vatten!Men jag misstänker att det inte är så enkelt. Kanske en telefondj-el som är parkerad i örat för mycket?

  Meditation och vila löser stress och spänningar. Jag känner mig som en nyfödd när jag går och lägger mig igen efter tömningen och sover 5 timmar till. Då blir jag sugen på att ta tag i saker som jag undvikit.

  Testa ökat saltintag.

 81. 3181
  XMargareta säger

  Vill gärna rätta till ett felcitat från min sida i inlägg nr.3178 ovan.

  Rätt från Wilhelmssons bok skall vara. ….
  Vitamin E och Kalk och Magnesium och Kalium…

 82. 3182
  XMargareta säger

  Annika! Du har tidigare skrivit, att du tar saltshot. Hur mycket tar du då?
  Här bifogar jag en länk, som innehåller länkar till remissvar från Björn Hammarskjöld till Livsmedelsverket, där han motiverar, att man för att hålla rätt saltbalans inte bör gå under en viss dos, men viken dos kan vara bra? http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/11/27/remissvar-nnr5-om-salt

 83. 3183
  Lars Henrik säger

  Intressant!

  Och vilka salter ska intas? Det finns ju många olika salter, inte enbart natriumklorid.

 84. 3184
  XMargareta säger

  #3183

  Erkänner okunnighet här. Vill gärna se en diskussion och därför frågan till Annika, men försöker så gott jag kan med himalayasalt, örtsalt baserat på havssalt på maten och tångmjöl.
  Inser också, att man får prova sig fram

 85. 3185
  Annika Dahlqvist säger

  3182 XMargareta
  Jag har inte specifikt satt mig in i saltfrågan. Själv undviker jag att äta saltsnålt. Den saltshot jag intar på morgonen tar jag till en tsk MSM i vatten. Saltet jag tar är vanligt jodsalt plus Seltin. Jag strör ner i koppen, så jag vet inte exakt hur mycket det blir.

 86. 3186
  Annika Dahlqvist säger

  3184 XMargareta
  Jag läste någostans att Himalayasalt inte hade annan sammansättning än havssalt. Den enda skillnaden var att man karvade ur Himalaya vid framställningen av det saltet.Himalaya bör ju vara naturskyddat och ska inte karvas ner.

 87. 3187

  Kolla Margareta Lundströms blogg https://www.sunsoft.se/?p=2321, hon skrev mycket om vad saltet gjorde för henne och hur mycket hon tog.

 88. 3188
  Annika Dahlqvist säger

  3187 Bell
  Ja Seltin innehåller förutom natriumklorid även kalium, magnesium och jod.

 89. 3189

  Den gode Björn Hammarskjöld säger att vi utsöndrar i genomsnitt 15 gram salt per dygn, om jag minns rätt. Det betyder att livsmedelsverkets rekommenderade dagliga intag på 9 gram (tror jag) ger ett kontinuerligt underskott. Därav hans strid med myndigheterna.

  Under hela min vegetariska ”hälsokostperiod” undvek jag salt och åt örtsalt för att det hade en lägre salthalt (förutom att det är gott). Inte så konstigt att min kropp tog slut vid 48.

  Det finns undersökningar av naturfolken i Brasiliens djungler. Att saltbristen och därmed hörande bristsjukdomar, ökar ju längre från havet människorna bor. Kanske därför folk söker sig till kusterna.

  Skillnaden mellan himalayasalt och vanligt havssalt är miljontals år av föroreningar. Som himalayasaltet är skyddat ifrån. Det ska vara absolut rent.

  Jag håller sakta på att skaffa mig ett förråd av himalayasalt, som ska räcka hela livet. Salt och kaffe får aldrig ta slut!

 90. 3190
  XMargareta säger

  Svårt att veta vad som stämmer om Himalayasalt, eftersom det står så olika i de olika texterna man får upp med googling och att man inte ser trovärdiga referenser till påståendena.
  Bifogad länk räknar dock upp en del fantastiska fördelar, som man menar saltet har .Man får tro det eller ej, men stämmer det man påstår är saltet mycket välgörande..
  Man nämner också, att saltet bryts i Kewragruvan i Pakistan. .
  https://stegforhalsa.se/10-fordelar-med-rosa-himalayasalt/

 91. 3191
  Eva Wahlbeck säger

  Hej! Är det någon som vet, ifall ”Dr. Bernstein’s Diabetes Solution” finns på svenska?

 92. 3192
  Annika Dahlqvist säger

  3191 Eva Wahlbeck
  Nej jag kan inte finna Bernsteins böcker på svenska. Någon annan?

 93. 3193

  Måste be att få tacka för alla goda råd gällande min sambos autoinflammatoriska sjukdomar utöver stomi.
  Mycket tacksam för de råd/sätt hon kan försöka bli fri från sina problem. Hon har till dags datum äntligen (kanske inte bästa tänkbara vägen) varit på besök på medicin specialistvården i Sollefteå för sin värk (Ankyloserande spondylit – Bechterews sjukdom) mm. Möjlighet för biologiska läkemedel har öppnats. De hade vänligheten att upplysa om att på grund av att det gått så lång tid. Kanske inte de biologiska mediciner hjälper. Samt att efter lång tids brukande av smärtstillande medicinering kanske det blir svårt att bli fri från smärtorna och besvären. Trevligt med tanke på att det är sjukvården som ansvarat för att åren fått gå utan hjälp och att sjukvården satt henne på den medicineringen istället för att gjort rätt från början. Hon är en kämpe. Tacksam för era råd och vi och framförallt sambo kämpar på. Vi har flyttat till högakusten nyss och tyvärr inte hunnit hitta några riktiga bönder som kan sälja naturligt producerade livsmedel än tyvärr. Men någonstans borde de finnas.
  Återigen tack alla för tips och råd. Alltid lättare att kunna påvisa för sjukvården det de borde kunnat eller borde gjort för längesedan.

 94. 3194

  @ Berglund

  Kanske detta kan vara till hjälp?

  https://youtu.be/nEfN-PoNoRQ

  Äppelcidervinäger utspätt i vatten sänker PH i magsäcken. Köp inget annat än ekologisk.

  Mot förstoppning hjälper dagligt intag av 1 – 2 msk Psylliumfrö utrörda i tex kokosmjölk, yoghurt . Kommer magsäck, galla, bukspottkörtel igång så behövs inte så mycket psylliumfrö längre.

 95. 3195
  Berglund säger

  @ Castoropollux

  Tack så mycket för tipsen.

  Äppelcidervinäger: vet du hur mycket ska man ge till ett barn som är 4 år? Ska man dricka på en tom mage? Hur länge innan maten? Ger citronvatten samma effekt? Hon tycker om citronjuice så jag brukar lägga lite citronjuice i hennes vatten varje måltid.

  Psylliumfrö: den ska jag testa, även på mig själv.

 96. 3196

  Det är att föredra med intag före maten. Själv brukar jag ha ett par matskedar i ett ölglas, som får stå i kylen medans jag tar av det innan frukost och över hela dagen. Omvandlat i ett duralex dricksglas blir det kanske någon tesked eller två. Äppelciderv. är mycket starkt och det ger magsmärtor om det tas koncentrerat. Så det gör ingen om. Personer med Känsliga magar kan öka spädningen så uteblir säkert eventuellt obehag.

  Vet inget om citron ger Ph-sänkning alls. Andra i tråden kan säkert bidra, men äcvr ska hjälpa och det smakar inte så illa heller. Om ett barn kan dricka citronvatten så är steget inte långt att försöka tåla lite äppelcidervinäger i medicinskt syfte.

  Äppelcidervinäger stimulerar fettförbränning och citron är också mycket bra för levern. Jag gick ner 13 kilo på ett år bara genom att dricka ovanstående dagligen. Fortsatte ändå äta som jag brukar, fet mat, lättöl till maten och aningen för mycket mat. Fastade 12 dagar i Nov. Dec. på äppelcvr. i vatten, pressad citron och eko. citronjuice på flaska (finns billigt på Willys) och gick ner 11 kilo. Vilket inte bara kan ha varit fett!

  Youghurt eller fil är smidigast till att röra ut psylliumfrö i. En dos en gång dagligen hjälpte mig.

  Lycka Till / C

 97. 3197
  Ewa EsbergPersson säger

  Jag har 3 läckande klaffar, haft liten stroke, en infarkt.
  Idag tar jag Metoprolol 100 morgon o kväll Losartan 50 mg o Trombyl 75 mg men blodtrycket högt 170/104
  och puls 100 just nu.
  Detta pendlar dock pulsen kan rasa ner till 45 slag upp till 120 blodtrycket pendlar också som högst 200/120
  Medicinen hjälper mig inte längre min läkare på hjärt lyssnar inte tyvärr.

 98. 3198
  majvor säger

  Hem
  Jag har ätit lchf I 4 veckor och under denna tid ökat I vikt.
  Äter enligt tabeller sådant som innehåller mellan 0-5 mg kolhydrater per 100 g.
  Något enstaka upp till 10 mg.
  Äter absolut I get annat!
  -hjälp, vad är felet?

 99. 3199
  Annika Dahlqvist säger

  3198 majvor
  Vi har olika åsikter om lösningen på detta problem. Jag bedömer att om man äter en ren keogen kost och ändå inte går ner i vikt det man behöver, då måste man minska matmängden.
  Men var och en måste prova sig fram själv. Principen är: kolhydrater i botten, protein i ’lagom’ mängd, resten blir naturligt fett.

 100. 3200
  margareta H säger

  Kan man inte få kaliumbrist av alla saltshoter?
  Dessutom innehåller inte lchf kost särskilt mycket kalium.
  Själv botade jag huvudvärk och de intensiva hjärtslagen
  med kaliumtillskott.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa