Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

  1. 3301
    Annika Dahlqvist säger

    3300 Eva Wahlbeck
    Nej jag vill själv kombinera mina kosttillskott. Men jag tar inte så många.
    Fasta kombinationer kan innehålla ämnen som man inte vill ha.

  2. 3302

    Har i Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket läst att betablockerare förhindrar viktnedgång eftersom de blockerar effekten av adrenalin från fettvävens nervceller, vilket behövs för att släppa loss fettsyror för bränsleanvändning. Nu undrar jag om andra typer av blodtrycksmedicin som angiotensin receptor II-blockerare (ARB) har en liknande effekt, dvs om även dessa förhindrar viktnedgång?

  3. 3303
    Marianne Giger säger

    Jag bor i Zürich och har en granne, somTa tar medicin mot för högt kolestrol. Jag har boken Lars Bern Den metabola pandemin, men hittar inte hur mycket kolestrol kan man ha utan att behöva medicinera?. Grannfrun är 84 år.
    Blodtrycket kan vara 160/80 utan att man ska medicinera, det har jag hört av Lars. Bern och det stämmer väl.
    Tack sam för svar

  4. 3304
    Annika Dahlqvist säger

    3303 Marianne Giger
    Kolesterol är ett livsnödvändigt och nyttigt ämne. Äldre personer och alla kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol.
    Det finns en sjukdom som kallas Familjär hyperkolesterolemi, som går med onormalt högt kolesterol – men det är inte kolesterolet som är farligt i den utan andra mekanismer.

  5. 3305

    Annika!
    Jag är 70 år och har ätit Lchf-kost i ca 12 år. Jag har just varit på hälsokoll och hade följande värden:
    P-Kolesterol 9,1 LDL 6,4 HDL 2,37 Trigl 0,7.
    Jag har aldrig haft så högt HDL och det ligger ju över ref.int. Jag vet att att ett högt HDL är bra, men
    är det bra när det ligger så här högt och över ref.int.?
    Finns det anledning till oro över de här värdena? Har heller aldrig haft så högt P-Kolesterol.
    Tacksam för en kommentar.
    MVH
    Thomas

  6. 3306
    Annika Dahlqvist säger

    3305 Thomas
    Så vitt jag vet så har högt kolesterol samband med bättre hälsoprognos.
    Ditt låga triglyceridvärde tyder på att du är restriktiv med kolhydraterna och det är bra.
    Jag brukar säga ”våga vägra kolesterolprovtagning”

  7. 3307
    Ulrika Andersson säger

    Vid mitt senate läkarbesök så fick jag höra att dessa värden kallas för en tickande bomb.
    P-kolesterol 6,2, Ldl 5,4, Hdl 1,0. Mitt långtidsblodsocker är 40. Vill inte äta statiner men blir orolig av hans uttalande.

  8. 3308
    Annika Dahlqvist säger

    3307 Ulrika Andersson
    Läkarna är helt hjärntvättade av läkemedelsindustrin vad gäller kolesterolskräcken.
    Sanningen är att det inte finns några bevis för kolesterolets farlighet. Tvärtom har de med högre kolesterol bättre hjärthälsoprognos.

  9. 3309

    Hej Annika!
    Jag har utmattningssyndrom sedan 5 år tillbaka och sliter verkligen med det, jag har testat det mesta och försöker lära mig allt som är värt att veta, men det är en ganska komplicerad sjukdom som inte är lika för alla, min uppfattning nu är att stress skapar någon form av brist i olika system men inte alls lika för alla och blir därför svår att behandla, nu till min fråga: jag läste att du haft utmattningsdepression och undrar om du är övertygad att lchf är rätt kost för att läka från detta?

  10. 3310
    Annika Dahlqvist säger

    3309 Stefan
    Jag har inte haft något utmattningssyndrom på det viset. Jag var en gång helt sjukskriven en vecka, och två veckor halvt, pga krisreaktion pga utmattning. Därefter gick jag ner på deltid för att ransonera mina krafter, och ändrade delvis på mina arbetsuppgifter, och det fungerade bra. LCHF började jag med ytterligare fem år senare, 2004, vilket stärkte min hälsa under påföljande år.
    Jag anser att vi ska äta en nyttig kost, med lite kolhydrater, minimalt av socker, och utan hård begränsning av naturligt mättat fett. Dessutom är det viktigt med mikronutrienterna, tex C- och D-vitamin, samt olika mineraler, för att bygga upp hälsan och immunförsvaret. Då kan vi också få ett starkare psykiskt försvar. Andra livsstilsfaktorer spelar förstås också in.

  11. 3311
    Göran Åkesson säger

    #3309 Stefan
    Ang utmattningssyndrom: Be Din läkare blodtesta för följande bakomliggande problem:
    EBV; Epstein Barr Virus
    HBLV; Humant B-Lymfotropiskt Virus
    CMV; CytoMegaloVirus
    Candidiasis; svampinfektion.
    Alla dessa är kandidater till utmattningssyndrom likväl som födoämnesallergier. De senare bör testas separat kanske i en IgG-analys. LCHF är kanske inte rätt omedelbar åtgärd.

  12. 3312
    Annika Dahlqvist säger

    3311 Göran Åkesson
    Har du någon form av vetenskapligt underlag till dessa påståenden? Framförallt undrar jag hur du kan påstå att LCHF är mindre rätt eller viktigt än något annat?

  13. 3313

    3312 Annika Dahlqvist

    Min sista mening var onödig. Jag vet inte så mycket om LCHF.
    Betr. resten av min kommentar kommer beskrivningen från en, som jag läst för några år sedan vad gäller kroniskt utmattningssyndrom, vars referens jag försökt återhitta, men förgäves, därav fördröjt svar. Det jag återger är från personliga anteckningar vid genomläsning, gjorda för eventuellt framtida bruk. Min egen uppfattning är att CFS är ett symptom som kan uppkomma vid olika feltillstånd. Virusinfektion, dito svamp resp födoämnesallergi tycker jag är bra kandidater oavsett. Vilka undersökningar och analyser ’Stefan’ gjort är framgår ej. Hoppas han fått något att eventuellt undersöka vidare. Dina råd är värdefulla.

  14. 3314
    Hans Nilsson säger

    Ska rimligt friska 70-plussare avstå från vaccinationer avs säsongsinfluensa även detta pandemins år? Hur ska vi se på möjligheten att vaccinera oss mot covid-19 under våren?

  15. 3315
    Pernilla Tammerkvist säger

    Hej.
    Kan alla som gör inlägg vara tydliga med vilken typ av diabetes de talar om. Diabetes typ 1 och diabetes typ 2 är helt olika sjukdomar. Det som är bra för de med typ 2 är inte alltid bra för de med typ 1. Speciellt inte om det gäller växande barn och ungdomar. All forskning visar att just den gruppen behöver kolhydrater för att bla deras hjärna ska utvecklas.
    Med vänliga hälsningar Pernilla Tammerkvist

  16. 3316
    Annika Dahlqvist säger

    3315 Pernilla Tammerkvist
    Kostråden gäller samma för båda typer av diabetes. De ska minska mängden kolhydrater, främst sockret, och ersätta det med naturligt, gärna mättat, fett. Det finns inga studier som visar att typ 1-diabetiker behöver äta en viss mängd kolhydrater. Det viktiga är att växande barn äter tillräckligt med energi och essentiell näring, och det får de med ökat fettintag och tillräckligt med protein.

  17. 3317

    Fru Tammerkvist har tydligen läst all forskniing som finns om barns med diabetes behov av kolhydrater. Jag ser gärna att du här visar på åtminstone en del länkar till den forskning som du avser.

  18. 3318
    Anette Sä säger

    Hej!
    Jag undrar om man kan äta Kyolic tillsammans med Eliquis? Jag äter 5 mg två gånger om dagen efter att jag hade förmaksflimmer för ca 3 år sen. Jag har inget flimmer nu, äter Kalium, magnesium, D- och C-vitamin, zink och lite annat och har sällan några extraslag nu mera. Jag har i många år haft problem med extraslag eller uppehåll, svårt att veta vilket. Hade AV-block II för ca 26 år sen när jag fick min son, men åt då kalium och magnesium så det försvann. Har haft borrelia, kanske har det kvar då det är svårt att bli av med spiroketer, har även hypotyreos och medicinerar även för högt blodtryck. Mitt tryck ligger nu runt 140/75-80. Gillar inte denna medicinering och skulle ju absolut äta LCHF, det är så svårt bara att komma igång och förändra. Ska försöka….. Kyolic låter intressant och jag kanske kunde dra ner på eliquis?
    Tacksam för svar!

  19. 3319
    Annika Dahlqvist säger

    3318 Anette Sä
    Jag vet inte om det finns någon forskning på tillskottet Kyolic (vitlök) tillsammans med Eliquis, men min gissning är att det är OK. Om din läkare anser att du ska ta Eliquis så tycker jag att du ska följa hens rekommendation.

  20. 3320
    Per Ödman säger

    Hej,

    Finns det något sätt man kan stärka sitt immunförsvar mot covid 19 när man är gravid?? Jag frågar då min dotter arbetar som mellanstadielärare och är gravid i femte (5) månaden och är som jag ser det i kraftig riskzon.
    Stärker själv mitt immunförsvar med höga doser D och C-vitamin samt kolloidalt silver, men detta kan man kanske inte rekommendera en gravid person?
    Tacksam för ev. rekommendationer.

  21. 3321
    Annika Dahlqvist säger

    3320 Per Ödman
    Det låter alldeles utmärkt att en gravid säkrar upp sin nivå av D-och C-vitamin. D-vitamin kanske 5000 IE per dag och C-vitamin ca 1 gram 1-3 ggr dagl vid fortsatt god hälsa. C-vitamin är vattenlösligt och överskottet utsöndras med urinen. Zinktillskott är också bra.
    Kolloidalt silver peroralt till en gravid kan jag inte uttala mig om. Spontant känns det tveksamt.

  22. 3322
    Aino Karlsson säger

    Fick en ”mindre Stroke” i måndags och blev inlagd på en Strokeavdelning. Fick lämna sjukhuset på torsdagen med recept på Atorvastatin 40 mg 1 tablett/dag mot något höga blodfetter och Trombyl 75 mg 1 tablett/dag. Använder inga mediciner för övrigt…
    Läste på nätet vad det var för mediciner och såg då att det var statiner. Undrar nu om det finns annan medicin än statiner mot ”något höga blodfetter”? Har ätit enligt LCHF sedan 2007, men fuskar med vispgrädde och digestivekex. Kan det räcka att sluta med grädden som är min last? Blev vägd på sjukhuset och vågen visade på knappt 62 kg, 168 cm lång.
    Tacksam för svar

  23. 3323

    Hej, Annika! Jag är diabetiker typ 2 och undrar om man kan ha smör på bröd(jag har minskat på brödet) och ha köttpålägg ovanpå. Mina diabetessköterskor och dietister vill att jag använder margarin. Kan man ha en dressing till salladen som ska ersätta kolhydraterna för godare smak? Finns recept för enkla LCHF-rätter? Är dålig kock.
    Har problem med att motionera. Är synskadad och ramlar stup i kvarten när jag går ute. Finns det gym som fortfarande är öppna trots Covid i Stockholm? Någon som vet?

  24. 3324

    https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/nyheter/omstridd-lakare-kraver-svar-om-dietisternas-rad/

    Smör är ju en av få saker som inte ger något insulinpåslag alls, vilket är vetenskap och väl beprövat

    ” Vi måste hålla oss till vetenskap och beprövad erfarenhet precis som alla andra i sjukvården. Att en högre andel fleromättat fett förebygger och behandlar hjärt-kärlsjukdom är vetenskapligt belagt, säger Elisabet Rothenberg.”

    Förmodar Elisabet Rothenberg bygger dessa” vetenskapliga” belägg i Ancel Keys anda.
    Eller har någon saklig förankring i sitt uttalande.

    https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/hjarta-karl/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/

    Erfarenhet visar ju varifrån de metaboliska sjukdomar har sitt ursprung.

  25. 3325
    Eva Olkiewicz säger

    Hej Annika!
    Det står numera helt klart att barn också kan drabbas av Covid -19, ibland också av svåra följdsjukdomar. Som vuxen kan jag stärka mitt immunförsvar med bland annat D-vitamin och C-vitamin och zink. Gäller det även för barn och vilka doser bör de så fall få i olika åldrar?

  26. 3326
    Annika Dahlqvist säger

    3325 Eva Olkiewicz
    Om man googlar på Dos Dvitamin och barn så står det 10 mikrogram per dag. Det är 400 IE. C-vitamin kan man väl ge ½ kryddmått per dag, och Zinktablett 1 varannan eller var tredje dag? Andra förslag?

  27. 3327
    Eva Olkiewicz säger

    Hej Annika!
    Tack så mycket för ditt svar! Jag behöver emellertid ställa ett par följdfrågor, så att jag är säker på att jag har förstått dig rätt:
    1. Jag ha zinktabletter hemma som är på 20 mg. Är det en tablett med den styrkan man kan ge barnen varannan eller var tredje dag?
    2. Angående C-vitamin skriver du 1/2 kryddmått, men det är ett okänt begrepp för mig. Vad är det för produkt man köper då? Jag känner bara till vanliga C-vitamintabletter på 500 mg eller 1 g.
    Barnen är 8 respektive 6 år gamla.
    Jag är så tacksam att du finns och att du ger dig tid att hjälpa mig och andra!
    Hälsningar
    Eva

  28. 3328
    Annika Dahlqvist säger

    3327 Eva Olkiewicz
    Om vuxna kan ta en tablett per dag av Zink, borde barn kunna ta en tabl 2- 3 ggr per vecka.
    C-vitamin är askorbinsyra, som finns att köpa i livsmedelsaffär eller på nätet.

  29. 3329
    Eva Olkiewicz säger

    Tack så väldigt mycket!

  30. 3330
    Lars W säger

    Hej, jag är en 59 årig man som tillsammans med min fru levt enligt lchf i 10 år. De senaste åren har jag drabbats av reflux vilket för mig är väldigt jobbigt. Vid gastroskopi i höstas konstaterades att jag inte hade helicobakter(eller vad det heter) och att mitt magmunsbråck inte borde resultera i de problem jag har…!
    Jag står nu på 2×40 mg Ezomeprasol.( Detta har jag gjort i 2-3 år och jag försöker hela tiden dra ner på mängden och det kan ibland gå veckor där jag klarar mig på endast 1x20mg…, men nu är jag åter uppe i 2x40mg) Kompletterar även med Bikarbonat i vatten vilket får mig att rapa= mycket syra i magen.
    Jag är 180 och väger 75kg, har aldrig varit överviktig, aldrig rökt, mycket sparsam med alkohol. Vi äter aldrig: Bröd, pasta, ris, kakor, godis, frukt, potatis eller övrig spannmål, min fru lagar i princip all mat från grunden, gärna ekologiskt., mycket kål ( Blomkål, vitkål, Broccoli…)Jag har tidigare gärna lagat äggröra till frukost med kokosfett men då läkaren jag senast träffade (som var halsspecialist) berättade att jag ska undvika Fett, Kaffe, Te, Choklad och sådant som innehåller surt så äter jag numera enbart kokta ägg och försöker undvika fett i möjligaste mån.
    Tyvärr hjälper detta mig inget utan mina refluxproblem består och det känns som att det eskalerar…!
    Mycket tacksam för tips på någon Dietist som kan hjälpa mig.

  31. 3331
    K.Eriksson säger

    Hej, är 62årig man med godkända blodfettsvärden, ett HbA1c på 50 men fastevärde på ca 8. Är det ej bra med ett högt fastevärde även om godkänt HbA1c?

  32. 3332
    Annika Dahlqvist säger

    3331 K.Eriksson
    Jag tycker att HbA1c på 50 låter förhöjt. Jag räknar 42 som övre gräns. Fastevärde på 8 är förhöjt.

  33. 3333
    K.Eriksson säger

    Min läkare har ordinerat Metformin 500 mg men när jag tagit det några dagar så sjunker mitt blodsocker och jag blir jättedålig, och det blir mer eller mindre akut. Jag promenerar regelbundet ca 1tim om dagen samt försöker hålla sockerintaget på låg nivå. När min typ2 uppdagades för drygt 3 år sedan så hade jag ett HbA1c på 105 sedan gick jag ned ca 30kg genom LCHF och mitt HbA1c fick jag ned till 41, även då låg mitt fastevärde omkring 7. Men nu vet jag ej hur jag ska få ned mitt fastevärde samt HbA1c. Vill ej helst ta Metformin pga jag blir dålig utan förvarning ibland. Hur farligt är det med mina nuvarande HbA1c 50 samt fastevärde omkring 8? Mina övriga värden är inom gränserna. Vad är Din rekommendation?

  34. 3334
    Annika Dahlqvist säger

    3333 K.Eriksson
    I första hand tycker jag att du ska äta en strikt ketogen kost. Om det inte hjälper för att normalisera HbA1c, får du prata med din läkare för insättning av medicin som hjälper utan att ge för mycket biverkningar.
    Metformin fungerar tydligen inte bra för dig.

  35. 3335
    Solweig Lindén säger

    Orolig över min situation och behöver goda råd. Har diabetes 2 sedan fem år och äter lågkolhyrdatkost.
    Mina värden ; Hba1C 42 Triglycerider 0,8, HDL 1.9 LDL 4,4 Tar Metformin 1 tablett /2ggr Lozartan för högt blodtryck. Periodisk fasta d.v.s. en kopp kaffe på morgonen, lätt lunch som två ägg avokado, broccoli, middag olika kålgratänger, spetskål stekt i smör, lax.(har ingen aptit)!

    För två veckor sedan fick jag en liten TIA ( fick inte fram två meningar, varade i en minut). Åkte till sjukhus där man tog det på fullaste allvar.
    Mycket prover togs, EKG, röntgat skalle, hals. Syresättning. Allt bra. På sjukhuset tackade jag nej till Statiner till tre läkares uppenbara förargelse. Även min DL ringde upp en fredagkväll och informerade att jag kommer bli sittande i rullstol om jag inte tar Statiner.
    Jag äter nu Cloriocard 75 mg i tre veckor ( har slutat efter två veckor då jag blev så trött, sovit flera ggr/dag) gått över till Acetylsalicylsyra 75 mg och Atorvastatin 80 mg.

    Min stora fråga; Finns det koppling mellan TIA/stroke och diabetes? Vad jag förstår har jag bra värden på sockret och blodfetter. Det kommer inte bli lätt att träffa min DL! Tacksam för råd./Solweig 73 år

  36. 3336

    Hej Annika, jag beundrar din kunskap och har några frågor till dig. Vi har tyvärr fått diagnos obotlig cancer för min pappa då han drabbats av levercancer samt gallgångscancer. Jag skriver till dig här i hopp om att kanske få något svar. Vi är positiva till alternativa behandlingar och undrar därmed:
    Hur ser du på att inta Kollodialt silver i samband med cytostatika?
    Vad händer när man bostar immunförsvaret med vitaminer och mineral samtidigt som man tar cellgifter – blir det inte en motverkan?
    Om man har nickel och silver allergi, kan man ändå ta KS?

    Tack så mycket på förhand,
    Ida Fransson

  37. 3337
    Annika Dahlqvist säger

    3336 Ida F
    Jag är ingen cancerspecialist. Självklart rekommenderar jag LCHF-kost mot cancer. För socker och stärkelse göder cancer.
    Vad gäller lästips om alternativa behandlingar mot cancer rekommenderar jag ”Och cancern bara försvann” av Sven Erik Nordin, och ”Den metabola teorin om cancer” av Travis Christofferson.
    Jag fördömer inte totalt skolmedicinens cancerbehandlingar. Jag tror att om man avstår från dem så är det risk att man ångrar sig om cancern vinner. Det finns inget som hindrar att man kombinerar alternativ och skolmedicinsk behandling. Fast man ska vara försiktig med att tala om för cancerpersonalen att man använder alternativa metoder, för de kan vara furiösa hjärntvättade alternativmotståndare.

  38. 3338
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Sven Erik Nordin har en hemsida – http://www.svaradoktorn.se – som har en hel del positiv information om hur han (och andra) har kunnat bekämpa sin cancer – väl värt att prova.

  39. 3339
    Lars Henrik säger

    Ida,

    Jag är ännu mindre en expert på cancer, jag är inte ens läkare, men jag tror på LCHF-kost och att försöka hjälpa kroppens immunförsvar under behandlingen. Kan man åtminstone minska risken för infektioner t ex när immunförsvaret är nedsatt pga cytostatika är det en förbättring så gott som någon. Jag kan inte tänka mig att vitamin C och D3 skulle motverka någon medicinsk behandling. I sammanhanget immunförsvar kan ju även KS vara en hjälp iom den bakteriehämmande effekten men jag är osäker på kombinationen med cytostatika och ev andra mediciner.

    Ett tips: acetylsalicylsyra har visat sig ha en svagt cancerhämmande effekt. Ämnet finns i t ex Aspirin. Om din far tål acetylsalicylsyra kan det kanske vara till någon hjälp. Läs dock på i FASS eftersom vissa mediciner inte bör kombineras med detta ämne!

    Man ska heller inte underskatta det mentala värdet av att göra det man själv kan samtidigt som man får hjälp av vården. Det är troligen bättre att vara aktiv så gott det går än passiv.

    Återigen: jag är inte en läkare!

  40. 3340
    Lars Henrik säger

    Ida,

    Forts:
    Enligt studier (sökbara via Google) är det enbart små mängder av acetylsalicylsyra dom krävs. Motsvarande en kvarts aspirin.

    Jag skulle också avråda från NSAID-preparat (möjligen förutom acetylsalicylsyra I liten mängd. Se ovan) då de enligt viss forskning kan minska nivån av leukocyter (också sökbara studier via Google). Jag har personlig erfarenhet av detta!

  41. 3341

    Viktigt är att undvika omega-6-rika oljor.

    En annan sak:
    Ivermectin har visat sig vara ett mirakelmedel mot Covid-19 i alla stadier, även long Covid. Nu finns studier som tyder på att det kan vara effektivt mot cancer också, t.ex.
    https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661820315152
    Men nu är vi på tunn is.

  42. 3342
    Yrsa Eddebo säger

    Angående Covid-19
    kan en Autoimmun person som dessutom har Raynauds Fenomen och får proppar i händerna lite då och då ta dessa sprutor? mot Covid?
    Har följt dig (sporadiskt sen 2008) när jag började med LCHF
    Yrsa Eddebo

  43. 3343
    Annika Dahlqvist säger

    3342 Yrsa Eddebo
    Jag kan inte svara på din fråga. Såsom person med autoimmun sjukdom är du väl troligen riskgrupp beträffande Covid, och därför indicerad att ta vaccin. Om det är riskfyllt för autoimmuna personer att ta vaccin vet jag ej. Någon annan som vet?

  44. 3344
    Thomas Österström säger

    Annika!
    Påverkas värdena i en sockerbelastning av att man äter och har ätit LCHF-kost
    en lång tid (i mitt fall 13 år)? Kroppen är ju inte van vid att ta hand om så mycket
    socker på en gång! Tacksam för en kommentar.
    Thomas

  45. 3345
    Annika Dahlqvist säger

    3344 Thomas Österström
    Jag kan inte svara säkert på din fråga. Dels har kroppen och levern blivit friskare efter åratals LCHF och kan få bättre förmåga att hantera kolhydrater, dels kan sockerbelastning få ett sämre resultat för att kroppen inte är van vid sådan belastning av socker, utan blir chockad.
    Man borde kanske testa på sig själv: Sockerbelastning vid start av LCHF, och sen efter många års LCHF?

  46. 3346
    Ann-Christin Bragason säger

    Hej, Annika! Jag såg för en tid sedan i ett nyhetsmejl att din e-postadress skulle stå på hemsidan. Jag har sökt förgäves. Jag undrar om man kan nå dig personligen via e-post eftersom jag har några frågor.
    Med vänlig hälsning

  47. 3347
    Annika Dahlqvist säger

    3346 Ann-Christin Bragason
    I högermarginalen av min blogg finns det en länklista. Där finns länken till inlägget: Maila mig. Där finns min mailadress.

  48. 3348
    Ann-Christin Bragason säger

    Hej, Annika! Jag är 64 år och undrar lite om intag av vitamin D3. De kapslar jag tar innehåller 62,5 mikrogram, 2500 IE. Jag och min man tar en sådan kapsel per dag. Maken är 67 år. Är denna mängt tillräcklig vid vår ålder eller bör man öka? Jag undrar även hur mycket zink man behöver ta per dag. Tack på förhand för svar!
    Vänliga hälsningar
    Ann-Christin

  49. 3349
    Annika Dahlqvist säger

    3348 Ann-Christin Bragason
    Jag är inte specialist på doser av tillskott, men det låter bra det du tar. Du kan alltid efterfråga en blodkoncentration av D3 på vårdcentralen.
    1 Zink per dag är vad jag skulle ta, men för mig blir det mera sällan.

  50. 3350
    Mayne Sundewall-Hopkins säger

    Hej Ann-Christin,

    Har läst att om man är fullt frisk är 5000ie D3 att rekommendera – det kan man ta året om. Lever man med kronisk sjukdom kan man behöva öka dosen. Jag tar själv 10.000ie D3 sedan ett antal år – inga som helst problem. Sjukvården har för vana att varna om kosttillägg – men det finns helt enkelt inga studier som styrker deras påståenden. Se gärna Sven Erik Nordins hemsida – http://www.svaradoktorn.se. Han vet vad han talar om. 🙂

  51. 3351
    XMargareta säger

    Jag konsulterar Näringsmedicinsk Uppslagsbok av Peter Wilhelmsson och får då fram följande:
    Behovet av D-vitamin är tydligen ganska individuellt och varierar också med situation.
    Jo det går, vad jag förstår att överdosera D-vitamin. Det är inte vanligt, men förekommer.
    Medan vissa/de flesta? kan ta ganska stora doser under lång tid, så finns enligt Peter Wilhelmsson, se nedan, kontraindikationer. Han menar, att doser upp till 3000 enheter skulle vara tolererbara för de flesta, men skriver också, att det finns personer som tagit mycket mer till synes utan skada. (Själv tar jag i coronatider 4000/5000 enheter per dag.)
    Citat ur Näringsmedicinsk Uppslagsbok av Peter Wilhelmsson.
    1. ”… Kom ihåg att D-vitamin är det enda vitamin som har toxiska följder vilka är bestående och inte går tillbaka när man upphör med tillförsel. Det är däremot mycket sällsynt att detta uppträder….”
    2. ”Kroniska följder av överdosering. Hämmad växt, hörselförlust, högt blodtryck, förhöjda kolesterolvärden
    Fettlösligt D-vitamin i mycket stora doser, som inte används av kroppen ackumuleras och orsakar skada”
    3. ” Kontraindikationer. Förutom att D-vitamin i högre doser …..över…3000IE kan orsaka att kalcium distribueras till fel ställen i kroppen så kan det också ha negativ effekt på gallan och njurarna hos dem som redan har tendens till besvär hos dessa organ. Intag av D-vitamin är kontraindikerat vid hypokalcemi eller vid förhöjda kalciumvärden i serum. Använd försiktighet med D-vitamin vid hyperparatyreoidism, sarcoidos, tuberkulos och lymfom.”
    På ett ställe refererar han till en studie från 2007, enligt vilken en övre säkerhetsdos skulle kunna vara 250 microgram per dag. (För vuxen man? undrar man.)( Det är ju lite motsägelsefullt om man betraktar dosen 3000 mikrogram, som han hållit sig med annars. 250 mikrogram är nämligen 10 000 IE.)
    4.Studien i fråga menar: ” D-vitamins övre säkerhetsdos bör höjas från 50 mikrogram till 250 mikrogram. Många studier, som gjorts de senaste 10-15 år har visat, att det inte finns någon toxisk fara …………till maxdos 250 mikrogram.”
    Till sist man kan kolla sitt D-vitaminblodvärde och det är väl det enda helt säkra.

  52. 3352
    K.Eriksson säger

    Hej igen!
    Trots att jag vid flera tillfällen sedan 2019 har prövat med Metformin ända ned till en tablett 500mg om dagen så får jag socker känning efter några dagar, när sockervärdet kryper ned emot 5 så börjar jag känna problem när jag äter metformin, om jag ej äter metformin och sockervärdet sjunker så känner jag ej något förrän det blir väldigt låga värden. Min läkare påstår att det kan ej bero på Metforminet och att jag ska fortsätta med det ändå. Vad ska jag göra? finns det ingen annan medicin som man kan prova? Har HbA1C på 49, är 62 år samt har bra blodfettsvärden och blodtryck.

  53. 3353
    Annika Dahlqvist säger

    3352 K.Eriksson
    Jag har inget bra svar på din fråga. Du skriver att du får ’sockerkänning’ av en tabl Metformin 500 mg. Menar du att du får känning av lågt blodsocker? Då är väl hypoglykemi-känning en bättre term, som säger vilken sorts känning du får?
    Jag tycker spontant att om du får hypoglykemi av en tabl Metformin, så är den väl inte lämplig för dig. Kanske du kan satsa på enbart strikt LCHF?

  54. 3354
    K.Eriksson säger

    Hej och tack för svar. Sockerkänning då menar jag lågt blodsocker så att jag mår dåligt,
    Efter att jag börjar med Metformin så brukar det dröja ngn vecka innan jag får dom problemen.
    Dom låga sockerproblemen får jag aldrig när jag ej äter Metformin. Men min läkare påstår att Metforminet ej kan skapa dom problemen. Jag är väl ej den första personen som har dom problemen , eller ?
    Eftersom jag har diabetes 2 så vill min läkare att jag genom Metforminet får extra skydd mot typ hjärta och stroke. Det är ju bra tänkt, men återigen varför blir det så här? Jag äter ej strikt LCHF idag men jag undviker det mesta >5gram/100gram samt inget bröd osv…. Har sedan tidigare gått ned ca 30kg och håller den vikten samt motionerar ca 1tim om dagen. Jag söker andra svar som ex blir effekten med Metformin problematisk med andra mediciner ? Kan det vara så att fastevärdenormen är olika för vissa människor?
    Kan det då vara att HbA1c värdet också kan vara olika för olika människor? Jag kanske har optimala värden med HbA1c strax under 50 samt fastesocker mellan 7-8?

    Läste på Internet från en Finländsk undersökning angående Metforminet att man kommit fram till att Metforminet kan orsaka lågt blodsocker med problem för vissa människor som tränat fysiskt hårt. Då innebär väl det att då stämmer det ej att Metforminet ej är helt oskyldig gällande hypoglykemi?
    Vilket i sin tur kanske kan orsaka hypoglykemi i andra omständigheter som i mitt fall? Vad kan det isådanafall vara? Det är 10000kr frågan som skulle kunna vara lösningen på mitt problem, för jag vill gärna kunna få ett sådant skydd som min läkare vill.

  55. 3355
    Annika Dahlqvist säger

    3354 K.Eriksson
    Jag tror inte att det är nyttigt med hypoglykemiattacker, så när du får det av Metformin, är den medicinen ju inte bra för dig.
    Jag tror att det bästa för dig och ditt hjärta, är att strikta upp din LCHF. Ditt fastesocker och ditt HbA1c är ju lite höga, så då vore det bra att strikta upp kosten.

  56. 3356

    Hej, en fråga angående fettreducering vid strikt LCHF/keto . Vet man vilket fett som kroppen reducerar i första hand? Jag tänker fettinlagringar runt dom inre organen eller ytliga kroppsfettet typ ”kalaskula”. Har mycket goda erfarenheter av LCHF. Har blivit av med c:a 25-26 kg. Fått ett kanonfint blodtryck.

  57. 3357
    Annika Dahlqvist säger

    3356 Bosse
    Jag kan inte säga vilka fetter som kroppen förbrukar i första hand. Det är troligen en blandning? Spelar det roll?

  58. 3358

    3357 Annika

    Nej inte alls men mest nyfiken.Jag tycker att kroppen känns lättare på något sätt efter en tid med strikt lchf
    Slarvade under en period förra året med mindre fokus på kolhydrater vilket straffade sig. Har fokuserat igen
    och det var känslan av lätthet som födde frågan om fetter.

  59. 3359
    Aslam Mirza säger

    Hej
    Jag vill veta att atorvastatin ar bra medicin for blod tunande. Tack
    Aslam Mirza

  60. 3360
    Annika Dahlqvist säger

    3359 Aslam Mirza
    Atorvastatin är inte blodtunnande, utan kolesterolsänkande. Det finns dock inte visat att statiner minskar hjärtinfarktrisken på längre sikt.
    Vanlig biverkan av statiner är muskelsmärtor och muskelsvaghet.

  61. 3361
    Anita ÅKERMAN säger

    Hej Annika!

    Jag undrar 0m vacciner mot covid – om alla är bra varför får man inte välja själv-? är 70+ och har blivit verkligen orolig när vi Ska ta Astra, och jag har hört om biverkningar – dessutom har aldrig tagit någon influensaspruta tidigare. Har hört att Pfizers är bäst för kvinnor – och det är flest kvinnor som får biverkningar av Astra – Är orolig, har du några goda råd? Vad gör man, blir stressad av allt – vill helst inte ta vaccin. Den enda vaccination var livslång mot lunginflammation – när vistades mycket bland barn för länge sedan
    Anita

  62. 3362
    Annika Dahlqvist säger

    3361 Anita ÅKERMAN
    Det fungerar inte om alla ska välja själv, det skulle nog bli ett väldigt kackalorum.
    De farliga biverkningarna av Astra är ca 5 st – mot 14 000 dödsfall av(/med) Coviden. Det är en överväldigande fördel för vaccinet.
    Sen är det ju frågan om vaccin hjälper mot svår sjukdom, IVA-vård, och långtidscovid. Är det någon som har sett några siffror på det?

  63. 3363
    Mayne Sundewall-Hopkins säger

    Jag såg just dessa nya siffror – offentlig statistik:

    ”The CDC has just released the newest total of deaths reported following the experimental COVID shots since they were granted emergency use authorization (EUA) in early December through May 3, 2021, and that total now stands at 4,178 deaths reported to VAERS. The number of deaths recorded following the experimental COVID injections now equals the total number of recorded deaths following vaccines for the past 21 years.”

    Så för mej gäller ”Ändamålet Helgar Medlen” ..inte!!

  64. 3364
    Annika Dahlqvist säger

    3363 Mayne Sundewall-Hopkins
    Jag förstod inte om du menar att det inte är rekommendabelt att ta Covid-vaccin?
    För den som har riskfaktorer i form av hjärtsjukdom är Covid livshotande.

  65. 3365
    Mayne Sundewall-Hopkins säger

    @3364 Annika Dahlqvist

    Jag lever med flera riskfaktorer (SLE, Raynauds, Sjögrens, hjärtsjukdom..) sedan åratal. Jag har inte tagit någon som helst ’spruta’ sedan jag fick lungsäcks-inflammation efter ett vaccin på 80-talet.
    Detta handlar ju dessuom inte om ett vaccin i vanlig mening utan om ett helt nytt ’experiment’ som vi vet alldeles för lite om. Jag kommer alltså inte att delta i detta ’experiment’ – varken nu eller senare.
    Däremot avråder jag ingen. Var och en får ta sitt eget beslut baserat på egna erfarenheter och utforskad information.
    För egen del läser jag på om ’allt’ – och stärker mitt immunförsvar med ekologisk LCHF-kost, allehanda kosttillägg, akupunktur, kiropraktik, ayurveda massage etc. – detta funkar för mej.

  66. 3366
    Annika Dahlqvist säger

    3365 Mayne Sundewall-Hopkins
    Jag håller med om att var och en får göra som den tycker är bäst, men det är svårt detta. Det finns många som uppfattar att vissa utger rekommendationer. Jag tycker att det är farligt, för dessa som låter sig övertalas att inte ta sprutan kanske råkar illa ut av Covid, kanske dör. Men som sagt det vet vi inget om ännu.

  67. 3367
    Mayne Sundewall-Hopkins säger

    @ 3366 Annika Dahlqvist

    Jag såg nyss denna artikel hos NewsVoice: https://newsvoice.se/2021/05/pfizers-visselblasare/

    Det tycks bli fler och fler läkare som nu varnar för detta ’experiment’. De flesta jag läser om uttalar sej EFTER att ha gått i pension – vilket man kan förstå, eftersom de annars skulle riskera att förlora jobbet (eler ännu värre!).

    Jag tror det är viktigt att stärka vårt immunförsvar med bl.a. kosttillägg som C-vit, D3, zink, magnesium, selenium, kolloidalt silver etc. Många som avlidit har ju haft svagheter som underliggande svåra sjukdomar, näringsbrister pga undermålig kost (i åldringsvården och på sjukhus t.ex.). Med korrekt behandling har vi säkerligen större chans att tillfriskna från ’farsoten’ utan framtida men.

  68. 3368
    Gisela säger

    Ystenzym tillverkas med hjälp av svartmögel svampen Aspergillus Niger som matas med glukos och melass som kommer från vete. Tål man inte vete som jag gör med blodgrupp 0 som dom flesta med blodgrupp 0 har. Så kan man få problem med sköldkörteln med.

  69. 3369

    3368, Gisela.
    Detta ”gissel” med ystenzym och annat fusk för att med lögn få oss att tro att odla vegetabilier skulle vara bättre än kor som ändast äter gräs, klöver och ört. Ingen som inte är genetiskt anpassad för en frö baserad kost tål vete, vilket inte homosapien är. Det är ju fortfarande både närings mässigt och miljömässigt smartare/bättre att ha en ko på 1 hektar bete. Än att odla vete på samma arial

    Nedan lite fakta om ost från nu och då.
    Finns ingen ost som är värt namnet enligt mig personligen.
    Eller ens smakar som ost ska producerat på ystenzym, och viss ”ost” innehåller inte ens ost.

    Köpeost utan animalisk löpe
    Endast animalisk löpe får kallas löpe i innehållsförteckningar, så står det löpe är den inte vegetabilisk. Vegetabilisk löpe kallas ”(vegetabilisk/mikrobiell) ystenzym”, ”mjölkkoagulerande enzym” eller liknande. Vissa ostar kan ändå ange att det är ”vegetabilisk/mikrobiell löpe” i och då är osten också laktovegetarisk.

    I Finland lär animalisk löpe vara förbjudet, så finsk ost torde i alla lägen vara utan.

    Färskost, t.ex. Philadelphia, Cantadou, Creme Bonjour, m.fl. innehåller normalt sett inte löpe, men kolla för säkerhets skull. De kan innehålla gelatin också.

    ”Cottage cheese”, alltså kvarg/KESO etc. framställs ofta med löpe, men det lär ska finnas laktovegetariska varianter.

    Ricotta tillverkas av vassle. Huruvida vasslen är framställd av animaliskt löpe framgår normalt inte, men den är troligen det. Samma sak gäller för Messmör och mesost.

    Lakto-vegetarisk ost efter varumärke:

    Här följer en lista på de ostar jag hittat som säljs i Sverige och inte innehåller animaliskt löpe. Kompletteras efter hand, tipsa gärna om fler sorter och butiker.

    Färgguide: Hårdost, Matlagningsost, Dessertost, Färskost

    Arla
    Billinge 17%
    Billinge 26%
    Edamer
    Hushållsost 17%
    Hushållsost 26%
    Sture 38%
    Västan 10% Mild Ekologisk Övriga Västan innehåller animaliskt löpe.
    Apetina Feta, samtliga sorter
    Apetina Grill Cheese
    Riven ost Mozzarella
    Høng Himmelblå
    Høng Gyldenrød
    Castello Alps Selection Weissbier
    Castello Alps Selection Hirten (innehåller ägg)
    B&P / Naturens skafferi
    Alla är ekologiska och de flesta av B&P’s ostar är vegetariska. De erbjuder många dessertostar t.ex. Brie, Getbrie, Danablue och flera andra blåmögelostar samt getost och salladsost i bit och färskost. Deras hårdostar verkar inte vara vegetariska, utom Danbo 6% (lösvikt) och Danbo 17% (lösvikt och konsumentförpackad).
    Falbygdens ost (distribuerar flera olika importerade ostfabrikat bl.a. Soignon och Castelli)
    Chevrette Mild och Mature (Hård getost, innehåller ägg)
    Emmentaler Svart Finsk
    Tomme de Chèvre
    Vitmögel:
    Brie du Grand Père
    Brie med vitlök/örter
    Brie Révérend även Light
    Camembert Chèvre Soignon
    Camembert Le Rustique Petit
    Camembert Saint Benoit
    Getost i rulle även mini och mager
    Getost rulle Melusin
    Getostrulle Ekologisk
    Mi-Chèvre
    Saint Benoit Fransk Brie 200g
    Suprême.
    Grön/Blåmögel:
    Aura
    Blå Kornblomst
    Danablu Grädd och Rund
    Edelpilz
    Engelsk Stilton i bit och i krus
    Fromagée Du Larzac
    Punschädel
    Saint Agur
    Whiskyädel
    Ädelost original
    Chaumes kittost (innehåller ägg),
    6 Paletes de Chèvre, Soignon
    Fjärås färskost pepparrot
    FrescoColle Mascarpone
    Färsk getost i aska även mini
    Färsk getost med honung även mini
    Igor Mascarpone Ekologisk
    Latbri Mascarpone
    Le Roulé ananas, chili, vitlök även mini
    Merci Chef! Bredbar getost
    Patria Halloumi

    Fontana
    De allra flesta av Fontanas ostar är gjorda med vegetabilisk löpe, men inte alla. De erbjuder Feta, Fårost, Getost, Buffalo, Lefkotiri, Halloumi, Grilloumi och Saganaki. Flera finns även i ekologiska varianter.
    Garant
    Ekologisk feta
    Feta 200g (EJ 400g)
    Halloumi
    Halloumi skivad
    ICA
    ICA Basic Brie
    ICA Basic Riven Mozzarella
    ICA Basic Mozzarella
    ICA Mozzarella med basilika
    ICA Basic Salladsost i bit
    ICA Basic Salladsost med kryddblandning i olja
    ICA I love Eco Feta
    ICA Tärnad ost i olja med röd paprika/kryddblandning/gröna oliver och vitlök
    ICA Cream cheese naturell light, 200g
    ICA Cream cheese naturell, 200g
    Järna Mejeri
    Använder vegetabilisk löpe i de flesta av sina ostar. Dock inte i de som ska lagras minst 6 månader.
    Philadelphia
    Alla varianter av Philadelphias bredbara färskostar är utan löpe.
    Valio
    Emmentaler Laktosfri
    Wernerssons Ost (distribuerar både svenska och importerade ostar)
    Säljer flera olika ostar med vegetabilisk löpe, bl.a. Gouda. Wernersson verkar importera lite olika partier så se innehållsförteckningen.
    Zeta
    Alla mozzarellavarianter utom Buffelmozzarellan är gjorda med vegetabilisk löpe. Samtliga fetaostar, salladsost och getost, UTOM den ekologiska salladsosten. Halloumi tärnad och låglaktos, men inte den ”äkta cypriotiska”.
    Butiker med vegetarisk ost:

    EkoStore
    En ekologisk livsmedelsbutik i Göteborg som har många ostar på vegetabilisk löpe.
    Jonsborgs gatukök
    Gatukök med veganbutik på Kungsportsavenyn i Göteborg.
    Goodstore
    Ekobutik i Stockholm med webbshop som säljer många veganska ostar.
    UK Vegetarisk Ost
    Säljer engelsktillverkade ostar utan animaliskt löpe på nätet. Har aldrig provat dem själv.

  70. 3370

    Annika!
    Om man ska ta ett C-peptidprov och äter och har ätit Lchf-kost i flera år, vad ska
    man tänka på när det gäller kosten och vad bör man äta inför ett sådant prov så
    att det inte blir fel värden pga Lchf-kost?
    Hur ska man tolka provet? Vad bör man vänta sig för värde om det är normalt?
    Tacksam för ett svar:
    Nils

  71. 3371
    Annika Dahlqvist säger

    3370 Nils
    C-peptid avspeglar den egna insulinproduktionen. Om provet visar normalt eller högt värde, och man har diabetes, så visar det att man har typ 2-diabetes. Om värdet är lågt så tyder det på att man har insulinbrist, dvs någon sorts typ 1-diabetes. Normalvärden finns i anslutning till provtagningsstället.

  72. 3372

    Tack för din kommentar ang C-peptid! Är det viktigt att provocera med kolhydrater innan provet
    om man har ätit Lchf-kost under flera år? Hur länge bör man öka kolhydratintaget i så fall?

  73. 3373
    Annika Dahlqvist säger

    3372 Nils Nej, jag har inte hört att man måste provocera med kolhydrater före C-peptidprov. Det är före glukosbelastning som det brukar sägas.

  74. 3374

    Tack Annika för ditt svar, då går jag på det.
    Måste fråga om det är vanligt med ett förhöjt f-bs om man ätit Lchf-kost under lång tid?
    Hur mycket kan det skilja, kan man ligga mellan 6-7 t ex?
    Vill passa på att önska dig en Glad midsommar, i år ska jag pröva matjessiltårtan från
    en av dina kokböcker.
    Nils

  75. 3375

    Annika!
    Tacksam om du vill kommentera om f-bs kan bli förhöjt
    om man har ätit Lchf-kost under lång tid (flera år).
    Nils

  76. 3376
    Annika Dahlqvist säger

    3375 Nils
    Ja fasteblodsocker kan bli lätt förhöjt om man har ätit LCHF en längre tid. Det beror på glukagonutsöndring under natten, vilket ger glukoneogenes på morgonsidan. Det är inte farligt. Man kan kolla blodsocker senare under dagen, tex en blodsockerserie: före, ca en timme efter måltid och två timmar efter måltid, vilket brukar bli normala värden. Långsockret, HbA1c, brukar också hålla sig normalt eller lågt, som tecken på lågt normalt blodsocker över dygnet.

  77. 3377
    Eva Wahlbeck säger

    Hej!
    Har någon av er erfarenhet av magnesium L-Threonate? Verkar som om det är speciellt bra för hjärnan?

  78. 3378
    Yrsa Eddebo säger

    Nej, jag använder Magnesium Kelat. Såg att någon Undrar om magnesium L-Threonate? är Scam?

  79. 3379
    XMargareta säger

    Dr. Mercola bland många, menar att Mg L-threonat passerar blod-hjärnbarriären dvs kommer in i hjärnan och sedan menar man att det därför har bättre effekt på just nervsystemet än andra magnesiumpreparat. Om det därför är särskilt bra för hjärnan kanske är sant, men om man skall anse ett sådant påstående verkligen är sant, så måste man se bevis för det. Det kanske finns, men jag har inte sett det.
    Om jag skulle gissa så kan det vara så, att det är sant..

  80. 3380

    Jag har tagit Astra Zeneca vaccin för ca 12 veckor sedan och fick Rosfeber på armen efter injektionssticket. Egentligen är det mer än dags för spruta två. Är så tveksam eftersom jag är rädd för biverkningar och vet heller inte vad rosfeber kan orsaka vid nästa injektion. Doktorn sa något om att jag kanske är extra känslig mot vaccinet. Känner att jag klarar inte och isolera mig fullt ut längre och om jag inte tar vaccin nr 2 så måste jag isolera mig.. Är även tveksam med framtida biverkningar av vaccinet. Läser mycket på alternativa medier.

  81. 3381
    Eva Wahlbeck säger

    Jag råkade lyssna på en tre år gammal video med Dr. Mandell, där han pratar om magnesium L-Threonate. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare, men det verkar nog ha funnits på marknaden en tid.Tydligen finns forskning på det, har nu inte kollat desto mer. I kommentarsfältet hittar man många intressanta berättelser, (som på denna blogg), och där ställs de samma frågorna, som man själv undrar över, t.ex., kan man ta detta magnesium tillsammans med andra sorters magnesium, med vilka mediciner passar det inte att tas, o.s.v.. Han pratar om GABA och GLUTAMATE, det är intressant, men det blir överkurs för mig.
    Man hittar denhär videon om man googlar på ”Dr. Mandell, The 1 Exceptional Magnesium that…”Som sagt, jag undrade om någon har erfarenhet av detta magnesium, men det verkar inte vara så känt?

  82. 3382
    Vera Halvorsen Landro säger

    Hei!
    Jeg lurer på om du kan hjelpe meg med noe som plager meg. Jeg mister veldig mye hår og krøllene mine har nesten forsvunnet. Jeg har vært hos lege, men får bare til svar at det er alder og arv som gjør det.
    Jeg er 67 år, har diabetes ( Lada, men 2 dominerer ) Jeg har cøliaki og litt lavt stoffskifte, + ulike allergier.

    Jeg har gått på lavkarbo kost ganske lenge.( ikke veldig lavkarbo, glipper av og til, men ikke på brød ) Det er bra for meg med lavkarbo, istedenfor glutenfri kost, for det øker blodsukkeret. Etter at jeg hadde gått på lavkarbo en stund, kunne jeg slutte med insulin. Endokrinologen jeg går til, støtter valget mitt, og jeg tror han er litt imponert over at jeg klarte å slutte med insulin.
    Men jeg fortviler altså over håret mitt, og lurer på om det er kostholdet som gjør det. Syns å merke at endringen kom da jeg endret kosthold. Jeg tar vitaminer ( calcium +med vtamin K og D3, Magnesium, sink, B -kompleks, calanus oil. ) og har ok nivåer av det meste, når jeg er på kontroll. Kan du hjelpe meg med dette?

  83. 3383
    Annika Dahlqvist säger

    3382 Vera Halvorsen Landro
    Först och främst är hälsan allra viktigast, och den lider illa av diabetes 2, med högt blodsocker och högt insulin, så LCHF är mycket viktigt för diabetiker2.
    Mot dåligt hår finns det tips om MSM som kosttillskott. Vissa tycker att deras hårväxt har blivit bättre med det.

  84. 3384
    Ulrika Hovmark säger

    Hej,
    Jag är 34 år och gravid i v. 35 med mitt andra barn. Blev i v. 32 diagnostiserad med graviditetsdiabetes då jag genomforde en glukosbelastning pga hereditet med resultat 5.1 i fastesocker venöst, 4.3 i fastesocker i fingret och efter 2 timmar 9.1.
    Har mätt fastesocker i fingret i 3 veckor som varit mellan 4.3-4.9. Samt 7 ggr/dag i en vecka där samtliga stick varit inom målvärden. Har genomfört Hba1c i. V. 35 på 26. Jag är 157 cm lång väger nu 62 kg. Innan graviditeten vägde jag 54 kg.
    Innan jag blev gravid åt jag LCHF och har under graviditeten ätit mycket hälsosamt enligt LCHF. Jag undrar hur farligt denna diabetesen är för barnet i magen? Håller på att utveckla en ätstörning tillföljd av detta då jag får rådet att jag måste sköta mig och jag tycker att jag inte gör något annat än att sköta mig. I övrigt är jag frisk och har bra blodtryck.

  85. 3385
    Annika Dahlqvist säger

    3384 Ulrika Hovmark
    Om du hela tiden har ett normalt blodsocker, med LCHF, så är det ingen fara för barnet.

  86. 3386
    Ulrika Hovmark säger

    Tusen tack för ditt svar. Blodsockret har hela tiden varit bra. Inklusive Hba1c på 26. Har ätit LCHF kost. Det är glukosbelastningen som varit för hög.

  87. 3387
    Annika Dahlqvist säger

    3386 Ulrika Hovmark
    När man äter LCHF kan glukosbelastningen bli förhöjd. Det beror troligen på att insulinproduktionen blivit nedreglerad pga minskat behov. Det är inget att bry sig om. Om man bryr sig får man äta mera kolhydrater under några dagar innan för att uppgradera insulinproduktionen för att få en ’normal’ glukosbelastning, men det innebär ingen fördel i sig.

  88. 3388
    Ulrika Hovmark säger

    Åter igen tack för ditt svar. Nu känner jag mig tryggare. Önskar jag fått denna förklaring tidigare.

  89. 3389

    Hej Annika!
    Jag lyssnade till dig i podden ”Modiga Människor”. Mycket intressant. Nu nämnde, som jag förstod det, att det kanske inte är så farligt om barn äter mer kolhydrater, även stärkelse. Är det korrekt uppfattat att detta gäller så länge de är friska och vitala i övrigt, normalviktiga och rör på sig?

    Mvh Per Almquist

  90. 3390
    Tommy Strömbäck säger

    Hej Annika!

    Du fick mig in på LCHF- spåret redan för 10 år sedan och på den vägen är det! Trots mina 78 år mår jag som en prins! Hade jag i st följt min dåvarande husläkares råd med blodtrycks- och kolesterolsänkande medicin (statiner) hade detta meddelande aldrig blivit nedtecknat.
    Jag förmedlade min dåvarande husläkare om min omställning, vilket motvilligt accepterades. De senaste fem åren har jag ej (haft anledning att) besökt min husläkarmottagning mer än för TBE vaccinering.
    Jag söker nu en ny husläkar-hemvist, men vill då helst undvika läkare som är stöpta efter Läkemedelsverkets (-industrins) normer och inte kan se alternativmedicinerngsalternativ.
    Dessvärre har ju Docent Ralf Sandberg gått i pension (?), men var/hur hittar man någon vettig läkare som dessutom uppriktigt kan se fördelarna med bl a LCHF kosthållning, vitamin C, D, Zink….?

  91. 3391
    Urban Karlsson säger

    Hej Tommy sitter i samma båt min sambo var och lyssnade på Litsfeldt i missionskyrkan i Östhammar 2005 sedan dess har vi haft LCHF som riktmärke mår fantastiskt bra med tanke på vad jag varit annars man lär sig att äta liberalt och lyssna till Lars Bern Lev Gott

  92. 3392
    Christian säger

    Hej Annika
    Hittade det här på Wikipedia. Finns det någon risk för svår insulinbrist och kan man isåfall kontrollera det?

    ”En annan ganska vanlig farhåga är att de ketonkroppar som kroppen bildar vid mycket lågt kolhydratintag (varvid man sägs hamna i ketos) skulle innebära risk för ketoacidos.[källa behövs] Det senare är ett livshotande tillstånd med vanligaste orsak svår insulinbrist hos diabetiker. Ketos och ketoacidos är normalt två helt olika fysiologiska fenomen. Dock finns ett publicerat patientfall 2004 med ketoacidos hos en person som åt enligt Atkinsdieten.[43]”

  93. 3393
    Annika Dahlqvist säger

    3392 Christian
    Vid typ 1-diabetes har man en absolut brist på insulin, och får då ett skyhögt blodsocker och utsvämning av glukos och ketoner från levern, av en massiv glukoneogenes, blodet blir då även surt. Det är ketoacidos. Boten är insulintillförsel och basiska ämnen till blodet, på intensivvårdsavdelning.
    Vid typ 2-diabetes har man inte insulinbrist, utan en insulinresistens, som gör att man får högt blodsocker.
    Normalt får man inte ketoacidos vid typ 2-diabetes, men det finns enstaka fallbeskrivningar av det. Men det finns ovanliga beskrivningar av många avarter av allt möjligt i världen.

  94. 3394
    Christian säger

    Hej Annika

    Om jag uppfattat rätt så vill inte många läkare godkänna/rekommendera LCHF
    Har Socialstyrelsen trots allt godkänt LCHF som behandling vid diabetes och övervikt?

  95. 3395
    Annika Dahlqvist säger

    3394 Christian
    Ja Socialstyrelsen har godkänt måttlig lågkolhydratkost som behandling mot övervikt och t2-diabetes. De har ännu inte godkänt strikt lågkolhydratkost = ketogen kost.
    Men frågan är känslig inom sjukvårdsetablissemanget, och LCHF är i stor utsträckning tabu inom vården.

  96. 3396
    Birgitta Widing säger

    En fråga som redan tagits upp i 3345 som diskuteras nu och används mot LCHF är just hur kroppen klarar sockerbelastning efter lång tid på LCHF.

    Påverkas värdena i en sockerbelastning av att man äter och har ätit LCHF-kost
    en lång tid (i mitt fall 13 år)? Kroppen är ju inte van vid att ta hand om så mycket
    socker på en gång! Du har svarat att du inte vet hur kroppen svarar på lång tids LCHF diet. Är det verkligen möjligt att man inte vet om det stämmer att om man håller LCHF diet under lång tid så kommer man inte att kunna gå över till en annan typ av protokoll tex grönsaker och frukt? Många ME-sjuka får information om en amerikansk studie som påstår att de inte kan ta upp varken mättat fett eller glukos och därför avråds från att pröva LCHF. Sedan undrar jag varför du avråder gravid från att inta KS, av medicinska skäl eller att man blir avstängd om man tar upp KS?

    Birgitta

  97. 3397
    Birgitta Widing säger

    Tack Mats för en utomordentligt noggrann lista över ostar gjorda på löpe!

  98. 3398
    Annika Dahlqvist säger

    3396 Birgitta Widing
    Min tro om glukosbelastning vid LCHF är att bukspottkörteln har blivit avvand från socker och reagerar inte lika raskt med insulinproduktion efter belastningen.
    Det jag tycker är viktigt är att man blir friskare på LCHF än på lågfettkost, och det är det som är viktigt för oss, att bli friska. Ingen av oss vet hur länge vi ska leva, men det viktiga för stunden är att vi är friska nu.
    Om jag har avrått gravida från KS kommer jag inte ihåg. Jag kan inte säkert säga hur det är med det, och det är upp till den gravida själv att bedöma om hon vill ta KS.
    Jag skulle absolut råda ME-sjuka att prova om de reagerar positivt på LCHF-kost.

  99. 3399
    Christian säger

    Hej Annika

    Har säkert diskuterats många gånger men frågar ändå. Min läkare tyckte jag kunde sluta äta D vitamin eftersom labvärdet är 150 nmol. Vad tycker du? hur högt kan värdet vara?

  100. 3400
    Annika Dahlqvist säger

    3399 Christian
    Eftersom vi inte får något av det värdefulla D-vitaminet från solen under vinterhalvåret så är det bra med ett tillskott, ca 2000 – 5000 IE per dag?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa