Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken “Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Kostdoktorn.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 3301
  Annika Dahlqvist säger

  3300 Eva Wahlbeck
  Nej jag vill själv kombinera mina kosttillskott. Men jag tar inte så många.
  Fasta kombinationer kan innehålla ämnen som man inte vill ha.

 2. 3302

  Har i Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket läst att betablockerare förhindrar viktnedgång eftersom de blockerar effekten av adrenalin från fettvävens nervceller, vilket behövs för att släppa loss fettsyror för bränsleanvändning. Nu undrar jag om andra typer av blodtrycksmedicin som angiotensin receptor II-blockerare (ARB) har en liknande effekt, dvs om även dessa förhindrar viktnedgång?

 3. 3303
  Marianne Giger säger

  Jag bor i Zürich och har en granne, somTa tar medicin mot för högt kolestrol. Jag har boken Lars Bern Den metabola pandemin, men hittar inte hur mycket kolestrol kan man ha utan att behöva medicinera?. Grannfrun är 84 år.
  Blodtrycket kan vara 160/80 utan att man ska medicinera, det har jag hört av Lars. Bern och det stämmer väl.
  Tack sam för svar

 4. 3304
  Annika Dahlqvist säger

  3303 Marianne Giger
  Kolesterol är ett livsnödvändigt och nyttigt ämne. Äldre personer och alla kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol.
  Det finns en sjukdom som kallas Familjär hyperkolesterolemi, som går med onormalt högt kolesterol – men det är inte kolesterolet som är farligt i den utan andra mekanismer.

 5. 3305

  Annika!
  Jag är 70 år och har ätit Lchf-kost i ca 12 år. Jag har just varit på hälsokoll och hade följande värden:
  P-Kolesterol 9,1 LDL 6,4 HDL 2,37 Trigl 0,7.
  Jag har aldrig haft så högt HDL och det ligger ju över ref.int. Jag vet att att ett högt HDL är bra, men
  är det bra när det ligger så här högt och över ref.int.?
  Finns det anledning till oro över de här värdena? Har heller aldrig haft så högt P-Kolesterol.
  Tacksam för en kommentar.
  MVH
  Thomas

 6. 3306
  Annika Dahlqvist säger

  3305 Thomas
  Så vitt jag vet så har högt kolesterol samband med bättre hälsoprognos.
  Ditt låga triglyceridvärde tyder på att du är restriktiv med kolhydraterna och det är bra.
  Jag brukar säga “våga vägra kolesterolprovtagning”

 7. 3307
  Ulrika Andersson säger

  Vid mitt senate läkarbesök så fick jag höra att dessa värden kallas för en tickande bomb.
  P-kolesterol 6,2, Ldl 5,4, Hdl 1,0. Mitt långtidsblodsocker är 40. Vill inte äta statiner men blir orolig av hans uttalande.

 8. 3308
  Annika Dahlqvist säger

  3307 Ulrika Andersson
  Läkarna är helt hjärntvättade av läkemedelsindustrin vad gäller kolesterolskräcken.
  Sanningen är att det inte finns några bevis för kolesterolets farlighet. Tvärtom har de med högre kolesterol bättre hjärthälsoprognos.

 9. 3309

  Hej Annika!
  Jag har utmattningssyndrom sedan 5 år tillbaka och sliter verkligen med det, jag har testat det mesta och försöker lära mig allt som är värt att veta, men det är en ganska komplicerad sjukdom som inte är lika för alla, min uppfattning nu är att stress skapar någon form av brist i olika system men inte alls lika för alla och blir därför svår att behandla, nu till min fråga: jag läste att du haft utmattningsdepression och undrar om du är övertygad att lchf är rätt kost för att läka från detta?

 10. 3310
  Annika Dahlqvist säger

  3309 Stefan
  Jag har inte haft något utmattningssyndrom på det viset. Jag var en gång helt sjukskriven en vecka, och två veckor halvt, pga krisreaktion pga utmattning. Därefter gick jag ner på deltid för att ransonera mina krafter, och ändrade delvis på mina arbetsuppgifter, och det fungerade bra. LCHF började jag med ytterligare fem år senare, 2004, vilket stärkte min hälsa under påföljande år.
  Jag anser att vi ska äta en nyttig kost, med lite kolhydrater, minimalt av socker, och utan hård begränsning av naturligt mättat fett. Dessutom är det viktigt med mikronutrienterna, tex C- och D-vitamin, samt olika mineraler, för att bygga upp hälsan och immunförsvaret. Då kan vi också få ett starkare psykiskt försvar. Andra livsstilsfaktorer spelar förstås också in.

 11. 3311
  Göran Åkesson säger

  #3309 Stefan
  Ang utmattningssyndrom: Be Din läkare blodtesta för följande bakomliggande problem:
  EBV; Epstein Barr Virus
  HBLV; Humant B-Lymfotropiskt Virus
  CMV; CytoMegaloVirus
  Candidiasis; svampinfektion.
  Alla dessa är kandidater till utmattningssyndrom likväl som födoämnesallergier. De senare bör testas separat kanske i en IgG-analys. LCHF är kanske inte rätt omedelbar åtgärd.

 12. 3312
  Annika Dahlqvist säger

  3311 Göran Åkesson
  Har du någon form av vetenskapligt underlag till dessa påståenden? Framförallt undrar jag hur du kan påstå att LCHF är mindre rätt eller viktigt än något annat?

 13. 3313

  3312 Annika Dahlqvist

  Min sista mening var onödig. Jag vet inte så mycket om LCHF.
  Betr. resten av min kommentar kommer beskrivningen från en, som jag läst för några år sedan vad gäller kroniskt utmattningssyndrom, vars referens jag försökt återhitta, men förgäves, därav fördröjt svar. Det jag återger är från personliga anteckningar vid genomläsning, gjorda för eventuellt framtida bruk. Min egen uppfattning är att CFS är ett symptom som kan uppkomma vid olika feltillstånd. Virusinfektion, dito svamp resp födoämnesallergi tycker jag är bra kandidater oavsett. Vilka undersökningar och analyser ‘Stefan’ gjort är framgår ej. Hoppas han fått något att eventuellt undersöka vidare. Dina råd är värdefulla.

 14. 3314
  Hans Nilsson säger

  Ska rimligt friska 70-plussare avstå från vaccinationer avs säsongsinfluensa även detta pandemins år? Hur ska vi se på möjligheten att vaccinera oss mot covid-19 under våren?

 15. 3315
  Pernilla Tammerkvist säger

  Hej.
  Kan alla som gör inlägg vara tydliga med vilken typ av diabetes de talar om. Diabetes typ 1 och diabetes typ 2 är helt olika sjukdomar. Det som är bra för de med typ 2 är inte alltid bra för de med typ 1. Speciellt inte om det gäller växande barn och ungdomar. All forskning visar att just den gruppen behöver kolhydrater för att bla deras hjärna ska utvecklas.
  Med vänliga hälsningar Pernilla Tammerkvist

 16. 3316
  Annika Dahlqvist säger

  3315 Pernilla Tammerkvist
  Kostråden gäller samma för båda typer av diabetes. De ska minska mängden kolhydrater, främst sockret, och ersätta det med naturligt, gärna mättat, fett. Det finns inga studier som visar att typ 1-diabetiker behöver äta en viss mängd kolhydrater. Det viktiga är att växande barn äter tillräckligt med energi och essentiell näring, och det får de med ökat fettintag och tillräckligt med protein.

 17. 3317

  Fru Tammerkvist har tydligen läst all forskniing som finns om barns med diabetes behov av kolhydrater. Jag ser gärna att du här visar på åtminstone en del länkar till den forskning som du avser.

 18. 3318
  Anette Sä säger

  Hej!
  Jag undrar om man kan äta Kyolic tillsammans med Eliquis? Jag äter 5 mg två gånger om dagen efter att jag hade förmaksflimmer för ca 3 år sen. Jag har inget flimmer nu, äter Kalium, magnesium, D- och C-vitamin, zink och lite annat och har sällan några extraslag nu mera. Jag har i många år haft problem med extraslag eller uppehåll, svårt att veta vilket. Hade AV-block II för ca 26 år sen när jag fick min son, men åt då kalium och magnesium så det försvann. Har haft borrelia, kanske har det kvar då det är svårt att bli av med spiroketer, har även hypotyreos och medicinerar även för högt blodtryck. Mitt tryck ligger nu runt 140/75-80. Gillar inte denna medicinering och skulle ju absolut äta LCHF, det är så svårt bara att komma igång och förändra. Ska försöka….. Kyolic låter intressant och jag kanske kunde dra ner på eliquis?
  Tacksam för svar!

 19. 3319
  Annika Dahlqvist säger

  3318 Anette Sä
  Jag vet inte om det finns någon forskning på tillskottet Kyolic (vitlök) tillsammans med Eliquis, men min gissning är att det är OK. Om din läkare anser att du ska ta Eliquis så tycker jag att du ska följa hens rekommendation.

 20. 3320
  Per Ödman säger

  Hej,

  Finns det något sätt man kan stärka sitt immunförsvar mot covid 19 när man är gravid?? Jag frågar då min dotter arbetar som mellanstadielärare och är gravid i femte (5) månaden och är som jag ser det i kraftig riskzon.
  Stärker själv mitt immunförsvar med höga doser D och C-vitamin samt kolloidalt silver, men detta kan man kanske inte rekommendera en gravid person?
  Tacksam för ev. rekommendationer.

 21. 3321
  Annika Dahlqvist säger

  3320 Per Ödman
  Det låter alldeles utmärkt att en gravid säkrar upp sin nivå av D-och C-vitamin. D-vitamin kanske 5000 IE per dag och C-vitamin ca 1 gram 1-3 ggr dagl vid fortsatt god hälsa. C-vitamin är vattenlösligt och överskottet utsöndras med urinen. Zinktillskott är också bra.
  Kolloidalt silver peroralt till en gravid kan jag inte uttala mig om. Spontant känns det tveksamt.

 22. 3322
  Aino Karlsson säger

  Fick en ”mindre Stroke” i måndags och blev inlagd på en Strokeavdelning. Fick lämna sjukhuset på torsdagen med recept på Atorvastatin 40 mg 1 tablett/dag mot något höga blodfetter och Trombyl 75 mg 1 tablett/dag. Använder inga mediciner för övrigt…
  Läste på nätet vad det var för mediciner och såg då att det var statiner. Undrar nu om det finns annan medicin än statiner mot ”något höga blodfetter”? Har ätit enligt LCHF sedan 2007, men fuskar med vispgrädde och digestivekex. Kan det räcka att sluta med grädden som är min last? Blev vägd på sjukhuset och vågen visade på knappt 62 kg, 168 cm lång.
  Tacksam för svar

 23. 3323

  Hej, Annika! Jag är diabetiker typ 2 och undrar om man kan ha smör på bröd(jag har minskat på brödet) och ha köttpålägg ovanpå. Mina diabetessköterskor och dietister vill att jag använder margarin. Kan man ha en dressing till salladen som ska ersätta kolhydraterna för godare smak? Finns recept för enkla LCHF-rätter? Är dålig kock.
  Har problem med att motionera. Är synskadad och ramlar stup i kvarten när jag går ute. Finns det gym som fortfarande är öppna trots Covid i Stockholm? Någon som vet?

 24. 3324

  https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/nyheter/omstridd-lakare-kraver-svar-om-dietisternas-rad/

  Smör är ju en av få saker som inte ger något insulinpåslag alls, vilket är vetenskap och väl beprövat

  ” Vi måste hålla oss till vetenskap och beprövad erfarenhet precis som alla andra i sjukvården. Att en högre andel fleromättat fett förebygger och behandlar hjärt-kärlsjukdom är vetenskapligt belagt, säger Elisabet Rothenberg.”

  Förmodar Elisabet Rothenberg bygger dessa” vetenskapliga” belägg i Ancel Keys anda.
  Eller har någon saklig förankring i sitt uttalande.

  https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/hjarta-karl/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/

  Erfarenhet visar ju varifrån de metaboliska sjukdomar har sitt ursprung.

 25. 3325
  Eva Olkiewicz säger

  Hej Annika!
  Det står numera helt klart att barn också kan drabbas av Covid -19, ibland också av svåra följdsjukdomar. Som vuxen kan jag stärka mitt immunförsvar med bland annat D-vitamin och C-vitamin och zink. Gäller det även för barn och vilka doser bör de så fall få i olika åldrar?

 26. 3326
  Annika Dahlqvist säger

  3325 Eva Olkiewicz
  Om man googlar på Dos Dvitamin och barn så står det 10 mikrogram per dag. Det är 400 IE. C-vitamin kan man väl ge ½ kryddmått per dag, och Zinktablett 1 varannan eller var tredje dag? Andra förslag?

 27. 3327
  Eva Olkiewicz säger

  Hej Annika!
  Tack så mycket för ditt svar! Jag behöver emellertid ställa ett par följdfrågor, så att jag är säker på att jag har förstått dig rätt:
  1. Jag ha zinktabletter hemma som är på 20 mg. Är det en tablett med den styrkan man kan ge barnen varannan eller var tredje dag?
  2. Angående C-vitamin skriver du 1/2 kryddmått, men det är ett okänt begrepp för mig. Vad är det för produkt man köper då? Jag känner bara till vanliga C-vitamintabletter på 500 mg eller 1 g.
  Barnen är 8 respektive 6 år gamla.
  Jag är så tacksam att du finns och att du ger dig tid att hjälpa mig och andra!
  Hälsningar
  Eva

 28. 3328
  Annika Dahlqvist säger

  3327 Eva Olkiewicz
  Om vuxna kan ta en tablett per dag av Zink, borde barn kunna ta en tabl 2- 3 ggr per vecka.
  C-vitamin är askorbinsyra, som finns att köpa i livsmedelsaffär eller på nätet.

 29. 3329
  Eva Olkiewicz säger

  Tack så väldigt mycket!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.