Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 3001
  Hannah säger

  Hej Annika!
  Jag började äta Mirtazapin i feb och gick upp ca 6-8kg på dom vilket gjorde att jag slutade. Märkte speciellt att jag hade vätska i benen. Började istället med Escitalopram och tycker fortfarande jag känner mig svullen och kilona är fortfarande kvar men jag går inte upp mer. Så vad kan jag göra för att bli av med extravätskan? Lågkolhydratkost? Kan det bero på saltbrist? Tacksam för svar!
  Mvh Hannah

 2. 3002
  Annika Dahlqvist säger

  3001 Hannah
  Jag tycker absolut att du ska övergå till LCHF-kost. Den brukar vara välgörande för den psykiska hälsan.
  Dessutom kan man minska i vikt och i svullnad.

 3. 3003
  Lekman säger

  Jag är lekman, men läser på här och där!

  1gram kolhydrater binder 2,7 gram vätska.

 4. 3004
  Veronica Almqvist säger

  Hej Annika!

  Läste din artikel om din väninna som överlevde cancer via dina rekommendationer att ta kolloidalt silver och 2000 IE D vitamin. Jag undrar vilken sorts D vitamin du rekommenderar? Min pojkvän har njurcancer som har spridit sig till lungor, skelett och lymfkörtlar. Vill boosta honom så mkt det bara går med vitaminer och bra näring och då inte ta fel sorts kosttillskott. Vi har även börjat med kolloidalt silver, 5 tsk per dag.

  Tacksam för svar och tack för en jättebra blogg!

  Med vänlig hälsning, Veronica

 5. 3005
  Annika Dahlqvist säger

  3004 Veronica Almqvist
  Det är D3-vitamin. Det finns att köpa på hälskost.
  Jag brukar rekommendera Kolloidalt silver i dosen 1 msk, 15 ml, ca 5 ggr per dag.
  I övrigt kan man läsa mycket om alternativ behandling mot cancer på Sven Erik Nordins hemsida: Svaradoktorn.se.

 6. 3006
  Aydin Özkaya säger

  Hej Annika! Min fru har opererat bort bukspottkörteln pga tumör, tyvärr fick hon metastaser i lungorna. Sista blodproven visade att tumörmarkören ökade til 108000, vi har varit till Tyskland på alternativ medecinering( Mistelbehandling). Idag gjorde dem magnetröntgen där man såg att levern var svullen! På måndag ska hon åka till Sankta Monica i Falköping! Har du några råd du kan ge oss! Tacksam för svar

 7. 3007
  Annika Dahlqvist säger

  Aydin
  En som har fördjupat sig i alternativ cancerbehandling är Sven Erik Nordin på sidan svaradoktorn.se där kan du läsa mycket om alternativa behandlingar mot cancer.

 8. 3008
  Pia Almgren säger

  Jag fick efter en tids besvär, i lördags åka in akut till sjukhus, med svår värk i framförallt fötter, axlar och händer. Jourläkaren ställde PMR som preliminär diagnos och ordinerade ett dagligt intag av 30 mg kortison. Husläkaren blev inte glad när han hörde detta på måndagsmorgonen då kortisonintaget komplicerade möjligheterna att ställa korrekt diagnos med hjälp av de prover som togs på måndagen. När han fick analysen av mitt urinprov sa han att ”antingen har du ätit dåligt under en tid eller så går du på LCHF-kost” och det hade han ju rätt i. Han bad mig äta ”normalt” under en tid, bl a äta ”mackor”. Efter att ha läst om kortisonets biverkningar så verkar ju LCHF-kost vara rätt optimalt för att kunna motverka förväntade biverkningar, eller? Jag behöver hjälp med lite argument för att fortsätta med LCHF när jag ska träffa läkaren igen. Vilka invändningar kan han förväntas komma med? Kan LCHF-dieten försvåra det för dem att ställa diagnos? Tack!

 9. 3009
  Annika Dahlqvist säger

  3008 Pia Almgren
  Det är svårt att bedöma dina besvär från det du berättar. PMR låter inte så troligt då det brukar drabba proximala muskler. Vad hade du för sänka och CRP?
  Vad såg han på ditt urinprov som han reagerade på? Ketoner?
  Om du ska äta mera kolhydrater en tid rekommenderar jag hellre rotsaker än mackor.

 10. 3010
  Siw Marjeta säger

  hej annika vi har hittat ett bröd som innehåller natriumdiacetat e 262 är det lika förkastligt som annat konserveringsmedel ? brödet kommer från Vagott heter proteintoast.

  hälsningar siw marjeta , som nu blivit av med 20 kilo.

 11. 3011
  Staffan Arle säger

  Hej!
  Hur vanligt är det med mjölk o äggprotein allergi och hur yttrar den sig. Har i ett halv år försökt
  att äta LCHF men har fått problem med klåda, utslag som kliar. Har nyligen debuterad astma och vet ej om det är medicinen som spökar……..
  Staffan 70 år

 12. 3012
  Annika Dahlqvist säger

  3010 Siw Marjeta
  Jag hittar inte några farliga effekter av natriumdiacetat. Den är konserverande och smakgivande. Någon som vet mer?

 13. 3013
  Annika Dahlqvist säger

  3011 Staffan Arle
  Jag vet inte varför du får klåda och utslag. Det kan förstås vara astmamedicinen som spökar.
  En del får klåda av ketos. Man kan då prova att lägga till lite kolhydrater, tex rotgrönsaker.

 14. 3014
  XMargareta säger

  # Staffan Arle.

  Tänkte bara nämna att inom naturmedicin brukar man tala om utrensningssymptom.
  Det gör man så vitt jag vet inte i skolmedicinen.

  Om en del, som får symptom av ketos, gör det för att de är s.k. utrensningssymptom, orsakade av det nya läget, så stämmer det med den teorin, att man får färre symptom om man går ner i intensitet i den nya praktiken, dvs, som Annika också tänker, att man kan lägga till lite kolhydrater och få in en bättre balans.

  Jag tänker också på, att en del på bloggen har vittnat om att tillägg av större mängder gröna blad i dieten har varit välgörande i samma situation.
  Det skulle också stämma med en annan iakttagelse, som jag tycker mig ha gjort, genom att följa bloggen, nämligen att en del har mått bättre genom att se till att magnesiumintaget blivit större genom kosttillskott.
  Klorofyll innehåller magnesium.

  Om vi har ett matsmältningssystem, som är samlares och jägares, så är detta anpassat också för ett visst intag av fibrer, så det skulle också tala för, att man provar sig fram till ett idealt individuellt läge.

 15. 3015
  Gun-Britt säger

  Har nu fått höga värden på kortisol och hjärtflimmer har konstaterats
  hur ska jag som LCHFare tänka?

 16. 3016
  Annika Dahlqvist säger

  3015 Gun-Britt
  Höga kortisolvärden kan vara Cushings sjukdom. Du får söka läkare för utredning.

 17. 3017
  Jarmo Villanen säger

  Hej Annika, jag är villrådig angående mitt blodtryck och om jag behöver börja med blodtryckssänkande medicin eller inte. Är 62 år, 185 cm, väger 82 kg. Samtliga labbvärden är normala utom kolesterolet som är 6,9. HDL 1,5; LDL 5,1. Vid 24- timmarsuppföljning av blodtrycket blev medelblodtrycket för dygnet 129/75; för dagtid 141/82; nattetid 111/65. Dvs endast det systoliska medelvärdet under dagtid är något förhöjt (ref 135/85). Min läkare tycker att jag ska börja med både kolesterolmedicin (Lipistad 20mg) och blodtrycksmedicin (Enalapril 5mg) i förebyggande syfte. Jag är inte övertygad om att jag ska börja medicinera. Finns det bra argument för att avstå från medicinering och försöka med annat, dvs kost och motion? Jag begränsar redan idag aktivt kolhydraterna i kosten och promenerar minst 45 min/dag. Ska jag konditionsträna mera, kan det ge effekt?

 18. 3018
  Annika Dahlqvist säger

  3017 Jarmo Villanen
  Jag tycker inte att du behöver medicinera. Ditt blodtryck ser helt bra ut. Ett något högre kolesterolvärde ger en prognos på bättre hälsa och längre liv. Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol.
  Jag tycker att du bör inrikta dig på att äta en bra LCHF-kost, tillagad av naturliga obesprutade råvaror.

 19. 3019
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Ditt blodtryck är helt perfekt och statiner är ngt ingen behöver ..om man vill hålla sig frisk.
  Allt gott!

 20. 3020
  Jarmo Villanen säger

  Hej Annika, tack för dina råd, vilken lättnad att höra dem eftersom jag verkligen inte vill äta mediciner i onödan. Mediciner i all ära men bara när de verkligen behövs! Jag ska läsa Uffe Ravnskov och andra som skrivit om kolesterol, fett och högt blodtryck. För två år sedan var mina glukosvärden hellre strax över 6,0 än under. Efter att jag skippat socker och vetemjöl och börjat fokusera på resistent stärkelse (mycket bönor och fibrer varje dag) så mår jag mycket bra och mina glukosvärden är normalt kring 5,5 på morgonen. HbA1c var senast 34. Blodsockerkurvan över en hel dag är normal, insulinet verkar fungera som det ska. Jag ville inte börja medicinera och det gick bra utan mediciner och det ska det göra även med kolesterol och blodtryck. Intressant att du skriver att man har så höga kolesterolhalter som man individuellt behöver och att det ger en bra prognos för ett långt liv, jag måste läsa mera om det. Jag ska också intensifiera mitt LCHF- approach ytterligare men som finne är det något jag inte kan avstå och det är en eller ett par skivor äkta rågbröd!

 21. 3021
  XMargareta säger

  Jag är lite nyfiken på varför var och varannan människa nuförtiden har fettansättningar, ( ser det ut som åtminstone) ovanför ögonen och ovanför inre ögonvrån. Finns en term för det, har glömt den.

  Så många sådana människor såg man inte förr.
  Jag tror mig veta, att de som har ärftligt för högt kolesterolvärde ofta brukar ha sådant.

  Mot bakgrund av att högt kolesterol i sig inte tycks vara skadligt, har jag börjat spekulera om det kan vara så, att dessa ”fettklumpar” kan vara resultatet av för mycket omega 6-konsumtion? Eventuellt i kombination med för hög sockerkonsumtion? Eller annan feldiet.
  Det ger ju lättoxiderat fett, som är inflammationsdrivande och lätt ger avlagringar, och står det i så fall likadant till i artärerna?
  Alltså i så fall ett resultat av beskäftig konsumtion enligt ”riktlinjerna”???

  Vet man något om detta?

 22. 3022
  Annika Dahlqvist säger

  3021 XMargareta
  Enligt vad jag hittar på nätet så har personer med xantelasma en ökad risk för hjärtsjukdom inom 10 års tid.
  Vad xantelasma har för samband med kolesterolvärde och kost vet jag inte. Någon som vet?
  Jag mailade Uffe Ravnskov och frågade. Han svarade att han inte visste, men han trodde att xantelasma är ett ofarligt fenomen.
  Ralf Sundberg svarar att xantelasma har inget samband med vare sig hjärtsjukdom eller ärftligt höga kolesterolvärden.

 23. 3023

  Hej Annika! Jag är en 67-årig kvinna, har högt blodtryck som vid medicinering med Metoprolol och Normorix ligger på ca 140-150/80-90. Har även problem med extraslag på hjärtat sk. SVES. Vid mitt senaste läkarbesök konstaterades förhöjda kolesterolvärden och läkaren skrev ut Simvastatin.
  Mina värden var:
  Total kolesterol: 8,3
  HDL: 2,46
  LDL: 5,16
  Triglycerider: 0,60
  Jag är mycket tveksam till statiner men samtidigt lite oroad då läkaren säger att jag har familjär hyperkolesterolemi eftersom kolesterolvärdet var så högt. Bör jag trots allt börja med statiner?

 24. 3024
  Annika Dahlqvist säger

  3023 Marita
  Ditt blodtryck är utmärkt, och dina blodfettvärden är utmärkta. Kvinnor (liksom män) har bättre hälsoprognos med högre kolesterolvärden. Det finns ingen anledning att misstänka att du har familjär hyperkolesterolemi.

 25. 3025
  Susanne säger

  Hej!

  Jag har aldrig haft problem med min mage men när jag började med lchf sedan 3 månader tillbaka har magen krånglat som sjutton. Halsbränna, uppblåstmage. Tål jag inte fett? Kan man lära sig tåla fett? Jag vill äta lchf eftersom jag mår superbra för övrigt. Kan jag lyckas tror du? Ska tillägga att jag dricker äppelcidervinäger samt citron redan, äter probiotika. Det har blivit lite bättre men långtifrån bättre.

 26. 3026
  Annika Dahlqvist säger

  3025 Susanne
  Jag vet inte vad som felas dig. Du kan prova med olika kostvarianter. Med och utan mejeriprodukter, med och utan vinäger och citron, mer eller mindre fett, etc, för att se vad som fungerar bäst.
  Om du finner att du blir bättre med mindre fett så kan du långsamt öka fettmängden för att se om magen vänjer sig.

 27. 3027

  Hej Annika! Tack för tidigare svar där du säger att mina kolesterolvärden är utmärkta. Detta gjorde mig betydligt lugnare. Jag glömde dock nämna att jag har en grå båge över iris i båda ögonen. Är detta något som tyder på att jag ändå kanske har för höga värden (ev. FH)? Skull vara så tacksam för din åsikt.

 28. 3028
  Annika Dahlqvist säger

  3027 Marita
  Nej, den grå bågen betyder ingen hotande fara.

 29. 3029

  Hej Annica,

  Jag och många med mig upplever att barnens far- och morföräldrar lever kvar i 80-talet vad gäller kunskap om kost och hälsa, och serverar barnen mjöl, socker och margarin.

  Vad än värre är, de lär barnen att smör är onyttigt och det är äckligt att ta tjockt av det på smörgåsen och att bröd är bra mat.

  De älskar sina barnbarn men gör dem illa med sin okunskap, och är inte mottagliga för vad vi som föräldrar säger om modern forskning och kunskap.

  Skulle du kunna tänka dig att skriva ett öppet brev till far- och morföräldrar, som på max en sida sammanfattar det viktigaste man bör veta vad gäller mat till barn?
  Undertecknat med alla dina titlar, examina, och meriter inom allt från yrkeserfarenhet till forskning, så att en 40-talist förstår att du är en trovärdig källa.

  Mina barns far- och morföräldrar skulle sannolikt läsa ett sådant brev om jag skrev ut det åt dem, och förhoppningsvis ta till sig något.

  Jag kommer skicka samma fråga till flera andra , och hoppas på möjligheten att lämna ett brev i taget under en tidsperiod. Repetition är kunskapens moder.

  Tack på förhand
  Karin

 30. 3030

  3029 Karin.
  Mycket bra tänkt.

 31. 3031
  Alfons Lindholm säger

  Min diabetssköterska säger att jag har diabetes, men min läkare säger att min diabetes är akademisk. Jag har 46 i långtidssocker.
  Men min egentliga fråga är ang. statiner. Min läkare undrade om han inte skulle sätta ut statinerna, men när han hörde att jag är bypassopererad menade han att jag nog ändå skulle ta statinerna.
  Var kan man läsa saklig information om detta?
  Har Du någon tanke om frågan?

  Med varm hälsning

  Alfons Lindholm

  Lyssnade till en intervju på Youtube från 2012. Helt underbart! Tack!!

 32. 3032
  Marie Hektor säger

  Är i slutet av min 2vecka på LCHFs diet och har nu haft de sista tre dagarna jobbig huvudvärk. Har även lite yrsel. Undrar om det hör till i början av denna diet Jag har övervikt, KOL, lite för högt blodtryck.

 33. 3033
  Annika Dahlqvist säger

  3032 Marie Hektor
  Om man inte mår perfekt på LCHF-kost så kan man fundera om det är något man kan ändra på så att det blir bättre.
  Jag har uppfattat att många som har besvär av LCHF kan må bättre om de får i sig mera salt. Så det kan vara något att börja med att prova.

 34. 3034
  Britta Svensson säger

  Jag äter Betavivo havrehjärtan, som sägs sänka kolesterolet och normalisera blodsockret. Vad ska man tro om det då de per 100 gr innehåller ca 40 g kolhydrater?

 35. 3035

  # 3045
  Jag för min del skulle aldrig äta en produkt som innehåller 40g kolhydrater/100g. Jag sätter gränsen vid 5-6g kolhydrater/100g eftersom jag äter lågkolhydratkost. – Vi vet att för mycket kolhydrater höjer blodsockret till farliga nivåer som på sikt ger upphov till metabola syndromet med diabetes2, fetma, hjärt-kärlsjukdom och många andra sjukliga tillstånd. – Jag skulle inte lita på vad Betavivo påstår om sina havrehjärtan. Menar man att man att ett Högt blodsocker är normal? – Man vill sälja sin produkt och tjäna pengar.

 36. 3036
  Nisse Hult säger

  Skall skicka ett ”obekvämt mail” till Betavivo och ställa fråga hur dom ens kan påstå att en produkt med över

  40g kolhydrater/100g skulle vara att ämnat för att sänka blodsocker. Lär ju få ett svammelsvar tillbaka men gör ett försök.

 37. 3037
  Nisse Hult säger

  Ang Betavivo
  Steg ett gick bara att ställa fråga som ”vårdpersonal” och inte som konsument
  Och som vårdpersonal fick man fråga om man vill ha ett varuprov 🙂
  Fortsättning följer

 38. 3038
  Nisse Hult säger

  Betavivo kommer ej med nått svar (så här långt) angående min fråga gällande produkten havrehjärtan med 40g kolhydrater/100g skulle vara att ämnat för att bla. sänka blodsocker. Skall nu ställa samma fråga till några av deras säljkanaler för att se vad dom svarar.

 39. 3039

  Hej Annika,
  Vid tidig ålder hade jag problem med magen/tarmen och efter mycket om och men så skickades jag till en specialist som kom fram till att jag hade Crohns. Nu har jag tröttnat på att vara försökskanin med olika mediciner som ofta lett till jobbiga bieffekter. Försöker istället hitta en alternativ väg med hjälp av kost och träning. Jag undrar vad rekommenderar du för någon som är vilsen i en djungel av olika metoder/dieter med Crohns? Kan jag t.e.x. göra en juice fasta på 5 dagar för att sedan börja på en specifik kost? Eller blir fasta farligt för någon som mig? Vilka tillskott ska man ta?

  Mvh,
  Rebecca

 40. 3040
  Annika Dahlqvist säger

  3039 Rebecca
  Vad gäller kost vid Crohns sjukdom så rekommenderar jag strikt LCHF plus kokosfett. Båda är inflammationshämmande.
  Fasta och andra dietvarianter kan jag inte uttala mig om, inte heller om skolmedicinens behandlingar.
  Det går utmärkt att kombinera skolmedicinsk behandling med LCHF och kokosfett.

 41. 3041

  Crohns är ju en autoimmun tarmsjukdom och behandlas med strikt ketogen kost och absolut inte imunnedsättande medicin. Vår kropp är inte gjord för kroniska sjukdommar. Kosten är det viktigaste botemedlet vid autoimmunitet.

 42. 3042
  anders ahlqvist säger

  Även när man ätit LCHF i flera år och utan socker kan man få t.ex kärlkramp med problem.
  När det gäller LCHF kost och läkares ordinationer av mediciner för diverse sjukdomar kan det ju finnas skilda åsikter, som bottnar i olika kunskapsområde av naturliga orsaker. Alla dessa frågor kan vara rätt t.ex att kosten är långsiktig medan åtgärder måste vara omedelbara för den medicinska vården.
  Finns det då något forum för diskussion (t.ex Functional medicin) som kan göra bedömning om ev, mediciner står i bjärt kontrast till filosofin inom t.ex LCHF???
  Finns det då någon expertis som vågar ge raka kommentarer om lämpliga råd i enskilda brådskande fall?(Vården är sällan tillgänglig när man behöver denna typ av råd och vill ju inte ha kunskaper i sina bedömningar).

 43. 3043

  Jag har ätit LCHF i snart över 3 år och har gått ner sakta hela tiden men har nu börjat få högt fasteblodsocker och förhöjning på Homosysteinet varför jag börjat med B-vitaminer, så allt bra tycker jag .
  Säkert att jag är insulinresistent och därför noga med att hålla kolhydraterna nere tillika sockerintag förstås. Räknar varken kött eller kolhydrater men försöker hålla fettet (mest smör och kokosolja) på en nivå av två – 5 msk . Äter ofta feta smörsåser och ganska mycket. Är det bra ??
  Är det därför som yrsel uppträder periodvis?? Låga värden på blodtryck har jag alltid haft. Har även varit mycket utsatt för blodproppar i benen etc men det börjar kännas bättre med dom, men kan trycket vara så lågt att jag kan få ytterligare proppar, vilket oroar mig numera. Rör mig tycker jag, ganska bra och trappor i hemmet som nyttjas ofta. Man kan väl inte bli dement på LCHF??
  Känns som det tar lång tid för levern att lära sig att den ska gå över till fettet för energiproduktion.
  Kan inte säga att mina portioner är så stora, ganska små – normal i maten. Vill du svara skulle jag bli så glad.

 44. 3044
  Annika Dahlqvist säger

  3043 Farmor
  Yrsel är vanligt vid alla sorters koster. När det blir under LCHF brukar jag tipsa om att det kan vara saltbrist. Själv måste jag ta en saltshot på morgonen för att slippa dimhjärna.
  Jag kan inte lämna några garantier mot demens, men risken borde rimligen vara mindre med en nyttig LCHF-kost.

 45. 3045

  Hej, man 60 år gått ned många kilon pga mindre socker samt joggning.
  Mitt LDL 3,9, HDL 1,3,Kolesterol 5,9, Triglycerid 1,4 behöver jag mediciner?
  Mitt Hba1c gått ned från 105 till 41 på ett år, äter ingen diabetes medicin, eftersom jag
  ändrade om kosten, Mitt fastesocker är omkring 6,8-7,5 på morgonen, kan man ha det utan att
  behöva medicin? Kan levaxin höja blodsocker?

 46. 3046
  Annika Dahlqvist säger

  3045 Kjell
  När ditt HbA1c har gått ner till 41, känns det rimligt att du avstår från medicinering. Fortsätt med strikt LCHF. Det vore bra om dina triglycerider kom ner under 1. Det kan man få genom strikt LCHF.
  Förhoppningsvis kan man då också få ner fastesockret, i alla fall under 6.
  Jag har inte hört att Levaxin kan höja blodsockret.

 47. 3047

  Hej

  2008 fick ni in en artikel hur en äldre kvinna hade blivit cancer fri med bla kollidialt silver vatten. Undrar
  något kring dosering. Enligt artikeln togs 2 teskedar av 10ml flera gånger om dagen och sedan ökades dosen
  15ml 5 gånger om dagen. Bör man ta dosering direkt från flaskan eller ska man dosera med tex 1/2 eller 1l
  Kranvatten. Undrar dessutom vilken ph värde kolloidalt silver har.?

  h/mendo

 48. 3048

  #3047
  Om det handlar om den kvinna jag följt (som hade pankreascancer med metastaser i levern och en njure), så tog hon 1 msk fem gånger dagligen – och 6000 IE Vitamin D3. Men kolloidalt silver kan tas i betydligt högre doser. Det är närmast omöjligt att överdosera. Det vanligaste som säljs i Sverige har styrkan 10 PPM – och består alltså till 99,999 % av rent vatten. Det skall INTE spädas, utan tas som det är. Den ”spädning” på någon tesked till en liter vatten – som brukar anges på flaskan – gäller vid vattenrening. Däremot skall man inte dricka direkt ur flaskan, eftersom enzymer från saliven kan påverka innehållet i flaskan. Eftersom KS strängt taget är rent vatten, så utgår jag från att det är ”neutralt”, dvs PH-värde omkr. 8,0. Men om man vill bli cancerfri skall man nog också komplettera med ändrad kost – och framför allt undvika socker. Mer utförlig Information om just kolloidalt silver finns på denna länk: http://www.svaradoktorn.se/425558358

 49. 3049
  XMargareta säger

  Kollade pH på en slatt nanosilver av okänt ursprung, som fanns i mitt skåp.
  Hamnade på mellan 5 och 6.
  pH 7 = neutralt.

 50. 3050
  Elionore Borg Jerkeskog säger

  Hej! Har ätit LCHF i ca 8 år nu, varvat strikt med måttlig Lchf. Fastar också regelbundet. Jag är typ 2 diabetiker, och håller nere mitt blodsocker ganska bra med kosten. Jag tar en Metformin till kvällen! Mitt HBA1C låg sist på 46. Jag fastar 16:8 varje dag, ofta blir det även 23:1. Äter endast middag då! Bästa blodsockervärdena har jag när jag helfastar några dagar, då kommer jag ner under 5,0. Mitt blodsocker brukar på morgonen ligga mellan 6,0 och 7,0,

  Jag har också ett högt kolesterolvärde. Det har höjt sig efter hand, de senaste åren! Vilket känns oroligt! Har läst Boken Uffe Ravnskov, Fett och kolesterol är hälsosamt och har även lyssnat på föreläsningar av Dr Sara Hallberg.

  Mina värden låg på sista provtagningen så här;

  Kol 9,4 Hdl 2,0 Ldl 7,2 ApoA 1 171 ApoB 1,89 ApoKv 1,11 Trig 1,3 Övriga värden var bra!

  Jag vill inte äta Statiner! Min läkare på Vårdcentralen vill det, men talar också om livsstilsförändringar. Jag tycker jag gör allt med både kost och motion. Det enda jag kan tänka mig, är att dra ner på det mättade fettet och då ta mer olivolja i stället! .

  Med vänlig hälsning Elionore

 51. 3051
  Annika Dahlqvist säger

  3050 Elionore Borg Jerkeskog
  Det är otroligt hur fast kolesterolmyten ligger förankrad i både läkare och allmänhet.
  Jag tycker att dina kolesterolvärden är alldeles utmärkta! Fortsätt med strikt LCHF. Lugna din läkare med att du själv tar ansvar för dina kolesterolvärden, och vägra kolla dem mera.

 52. 3052
  Elionore Borg Jerkeskog säger

  Tack för svar! Jag känner att jag inte ska oroa mig mer! Det känns skönt att få stöd i detta! Jag har läst Uffe Ravnskov Fett och kolesterol är hälsosamt, har lyssnat på föreläsningar med Ralf Sundberg docent och kirurg! Jag tänker att kirurgerna får ju se när dom opererar vad det är som kläggar igen kärlen!

  Kolhydrater och socker är väl det som vi skall oroa oss för! Jag ska fokusera på mitt blodsocker och inte kolesterolet i fortsättningen! Har funderat på att försöka göra en Arteriografimätning! Jag är fyllda 64 år och det kanske skulle vara bra, att få veta hur kärlen ser ut! Med vänlig hälsning Elionore

 53. 3053

  Min man född 1939, kostbehandlad diabetiker (LCHF sedan 2010).
  Har gjort by pass på hjärtat 2001. Har kärlkramp och hjärtflimmer. Rensat kranskärl flera ggr + stent, flera hjärtinfarkter. har en ICD.
  Han äter medicin: Clopidogrel 75 mg,Trombyl 75 mg. Metoprolol Teva 200 mg, Candersatan 8 mg x 2, Imdur 60 mg.

  Läkarna vill att han ska ta en till blodförtunnande medicin Eliquis och statiner naturligtvis men han vill inte.

  Nu har han fått buksmärtor varje kväll yrsel och huvudvärk på dagarna. Jag läser om metoprolol med dessa biverkningar. Nu undrar jag om man törs minska till 100 el 150 mg/ dag och se om det blir bättre. Hans blodtryck när han har yrsel är ca 103/59 73 puls, skakig i benen. Känns meningslöst att fråga på medicinmottagningen då får han bara någon ny medicin..

  Tacksam för svar

 54. 3054
  Annika Dahlqvist säger

  3053 Mabe
  Vid förmaksflimmer har man en ökad risk för stroke, och som jag har förstått det så ger Eliquis en minskad risk för det.. Jag rekommenderar därför att han tar den.
  Statiner tycker jag förstås inte att han ska ta. De övriga medicinerna känner jag inte att jag kan bedöma.

 55. 3055
  Gun-Britt säger

  Jag har varit på hjärtmottagningen på fm. För en tid sen upptäcktes flimmer när jag gjorde koloskopi som var så plågsamt. Äter Eliquis nu.
  Prover togs innan och jag var beredd att försvara mitt höga kolesterol. Ja va laddad, skrivit ned massa namn på alla er som vet att ”Ont kolesterol är i själva verket gott”. Men det var första gången jag inte behövde argumentera statiner, för jag tar INTE de. Alla prover var bra enligt läkaren (vet ej om de togs kolesterolprov) men jag gick därifrån nöjd och glad. Är de ändring på gång tro.
  Detta var ju inte en fråga men du har peppat mej.

 56. 3056
  Yngve Malmquist säger

  Hej dr Annika!
  Jag har en fråga. Jag är en man på 79 år och har haft diabetes typ 2 snart 30 år. Sedan jag lärt mig att detta inte är en obotlig sjukdom, utan en livsstilssjukdom har jag beslutat mig för att försöka bli frisk och medicinfri. Jag och min fru Gullan har forskat mycket om diabetes typ 2 via dietdoctor.com och vi inser att läkarna i allmänhet inte behandlar själva sjukdomen, insulinresistens, utan ger symtombehandling via insulin för att sänka blodsockret. Vilket inte hjälper, då sockret i stället skjuts ut i andra delar av kroppen och orsakar bland annat fettlever. Jag hade en period 53 enheter insulin och har på eget bevåg sänkt det till 30, eftersom jag äter ganska strikt LCHF-kost. Kan jag utan risk sluta helt med insulin? Mot läkarens råd. Att samarbeta med honom enligt LCHF går inte, eftersom han, som han själv sa till oss, inte fick någon utbildning om kost i sin 7-åriga läkarutbildning. – Vi hoppas innerligt få ett råd i rätt riktning. En av de läkare som särskilt förmedlat kunskap till oss om behandlong av diabetes typ 2 är njurexperten dr Jason Fung.
  Med vänlig hälsning från Yngve Malmquist

 57. 3057
  Annika Dahlqvist säger

  3056 Yngve Malmquist
  Efter långvarig högkolhydratbehandlad diabetes typ 2 kan de insulinproducerande betacellerna vara utmattade och producera för lite insulin. Därför tycker jag att du ska bara successivt dra ner på insulinet och kolla att blodsockret ligger acceptabelt.
  Tyvärr måste patienterna ofta själva ta ansvar för sin behandling eftersom läkarna ofta står helt oförstående inför LCHF.

 58. 3058
  Yngve Malmquist säger

  Mycket tacksam för snabbt svar. Jag har idag fått testat blodcirkulationen i fötterna, i samband med detta togs två blodtryck ett på vänster arm med resultat 120/80 och därefter ett på höger arm som visade 110/80. Detta är ju helt normalt.Trots detta ordinerar min läkare två blodtryckssänkande mediciner, metoprolol 100 mg 1,5 tablett 1 gång dagligen ”mot förhöjt blodtryck” och enalapril vitabalans 20 mg 1 tablett /dag, ”för hjärta och blodtryck” – Då jag äter ganska strikt LCHF (sedan 10 november 2018) vet jag att detta håller blodtrycket lägre. När jag för en tid sedan meddelade läkaren att jag beslutat sänka metoprolol till 1 tablett per dag, skrämde han mig till att återgå till 1,5 igen. Nu vill jag verkligen sänka min medicinering, steg för steg. Vilket är ditt råd?
  Det kanske kan vara av intresse för dig att höra att jag för två år sedan som första steg mot bättre hälsa beslöt att sluta med simvastin, eftersom jag läst på om att statiner är till mer skada än nytta. Läkaren blev jättearg på mig och särskilt på min fru, som tog upp en diskussion med honom och krävde att ordinationen skulle tas bort från medicinlistan, vilket han vägrade. Det gick så långt att min fru kontaktade patientnämnden och fick bekräftat att läkare inte har rätt att tvinga patienter att ta en viss medicin. Slutligen tog läkaren motvilligt bort simvastin från medicinlistan men sa att ”då blir Yngve den enda av 70 hjärtpatienter som inte tar den.” – ”Vad bra, sa min fru Gullan då, då blir vi pionjärer.”

 59. 3059
  Annika Dahlqvist säger

  3058 Yngve Malmquist
  Ja patienten har en suverän rätt att bestämma över sin egen kropp och vad hen ska stoppa i den..
  Den läkare som blir arg på patienten för att den inte vill ta den medicinering som läkaren har ordinerat, är en idiot. Man behöver inte lyda denne. Man bör byta läkare.

 60. 3060
  Bengt Hansson säger

  Hej!

  Kör med LCHF och undrar, om jag åker in på sjukhus och får näring via dropp så vill jag naturligtvis inte ha glukosdropp för nu håller jag blodsockret nere med LCHF och mår dessutom illa så fort jag får i mej för mycket kolhydrater.
  Får jag kanske tillräckligt med näring utan glukos? Om så är, vad innehåller näringdroppar så man får kalorier/energi? Vad jag förstår så finns det dessutom näringsdroppar man inte bör ta om man har diabetes?
  Med detta i åtanke, har jag diabetes även om jag håller blodsockret nere med LCHF ?

 61. 3061
  Annika Dahlqvist säger

  3060 Bengt Hansson
  Jag avråder från glukosdropp, det höjer blodsockret. Ett alternativ är koksaltdropp eller annan allmän beredning utan glukos, tex Ringer Acetat.
  Vi behöver inte glukos i droppet, vi kan själva tillverka det glukos vi behöver.

 62. 3062
  Christian säger

  Hej!

  Läste Bengts fråga och undrar hur länge man lever på bara koksaltsdropp?
  Kroppen tillverkar glukos men behöver kanske någontig mera än koksalt om man inte kan äta? Någonting som kroppen kan behöva för att tillverka glukos ?

 63. 3063
  Annika Dahlqvist säger

  3062 Christian
  Koksaltdropp är bara för en kortare tid. Det är ju som att man fastar på vatten + salt. Om man ska leva på dropp en längre tid så krävs mera näring, dvs både fett (intralipid) och protein, samt förstås alla vitaminer och mineraler. (Kallas för fullständig parenteral nutrition) Men det kan ändå inte blir fullgod kvalitet eftersom droppet går rätt in i blodbanan. Naturlig vätske- och näringstillförsel ska ju komma in via matspjälkningskanalen med alla processer som där tillhör.

 64. 3064
  Rolf Larsson säger

  En bok med titeln ”Så löser vi gåtan med metabola syndromet” av Wilhelm Åberg forskare vid Uppsala Universitet har kommit ut. Lösning är att äta mer kolhydrater och mindre fett. Boken finns på Adlibris. Åberg har en kommentar där han berättar om boken på Netdoktor där man diskuterar om böcker behöver granskas av experter. Åbergs tankar låter konstiga. Hoppas någon kan läsa och kommentera den. Kostar 240 kr.

 65. 3065
  Gullan Malmquist säger

  Torwald Åberg heter författaren. Han vänder totalt upp och ner på beprövad erfarenhet. Jag lyssnade nyss på en inspelning av tal på youtube, ser ut att vara på bokmässa.

 66. 3066
  Annika Dahlqvist säger

  3065 Gullan Malmquist
  Torwald Åberg är en gammal fanatisk kolhydratkramare. Det finns alla sorters djur i vår herres hage.

 67. 3067
  Christian säger

  Hej
  Vet du någonting om Serinbrist och är det kanske skadligt att äta serin näringstillskott ”för säkerhets skull”? Läste någonstans att serin kan sprida eventuella cancerceller.

 68. 3068
  Annika Dahlqvist säger

  3067 Christian
  Nej jag har inte hört om Serinbrist. Enligt Wikipedia är Serin en icke essentiell aminosyra, och brist på den borde då inte utgöra något större problem? Vi kan tillverka den själv.

 69. 3069
  Jörgen säger

  Hej Annika,
  Har varit på hälsoundersökning och fick inga bra kolesterolvärden.
  Hoppas du kan hjälpa mig att tolka dessa.
  Ska komma på ny provtagning om några månader och förstod att dom ”gärna” vill sätt mig på behandling……
  Äter mest åt carnivor-hållet
  Är 55år.
  Totalkolesterol 6,6
  HDL-kolesterol 0,7
  LDL-kolesterol 5,0
  Totalkolesterol/HDL-kvot 9,1
  Triglycerider 2,0

 70. 3070
  Annika Dahlqvist säger

  3069 Jörgen
  Jag tycker att dina kolesterolvärden är alldeles utmärkta. Den som har högre LDL-värde har en bättre hälsoprognos. Det finns ingen anledning till statinbehandling.
  Dina triglycerider är en aning höga, skulle kunna tyda på ett onödigt högt kolhydratintag, men om du inte äter kolhydrater så är det inget att bry sig om.

 71. 3071
  Jörgen säger

  Tack så mycket för ditt snabba svar Annika!
  Stämmer som du skriver med kolhydraterna har varit lite slarvig just nu.
  Bara att återgå till det normala carnivor/LCHF igen.

 72. 3072
  Gullan Malmquist säger

  Jag och min make Yngve formulerade tidigare frågor om hans hälsotillstånd. Tack för svar och råd! Har sänkt dosen insulin från 40 till 30 enheter. Vi äter LCHF sedan 10 november och mår bra. Yngve har diabetes 2 och har fått de vanliga komplikationerna och motsvarande mediciner inklusive 2 sorter mot högt blodtryck, metoprolol 100 mg 1,5 tablett x 1 ”mot förhöjt blodtryck” och enalapril 20 mg, 1 tablett x 1. ”För hjärta och blodtryck” – Vid senaste blodtryckskontrollen togs ett tryck på vä arm 120/80 och ett på hö arm 110/80. Puls också normal. Då målet är att bli medicinfri har vi föreslagit (den arge) läkaren att sänka dos eller ta bort en sorts medicin, men det har han sagt nej till. Motiv: Det är väl för att han har de här medicinerna som trycket är normalt. Vi menar att man måste väl testa med att sänka för att veta om medicinen behövs eller ej? Jag misstänker att trycket är för lågt, då Yngve ibland känner lite yrsel, särskilt då han går nedför trappor.
  I förrgår ringde läkaren och vill tala med Yngve som då var ute på sin dagliga promenad. Läkaren verkade chockad: De patienter som har så dålig cirkulation i fötterna, som Yngve har, brukar inte kunna gå alls, sa han. (Hade fått provsvar från medicinklinikens mätning) Skrämde oss med eventuell gangrän och amputation och har skickat remiss till kärlkirurgen för bedömning, kanske det behövs bypassoperation, menade han.
  Läkaren verkade chockad över att Yngve mår så bra, har inte det minsta ont i fötterna. Mycket förvirrande.

 73. 3073
  Ingvar Nilsson säger

  Hej!

  Finns det någon LCHF-variant som passar veganer?

 74. 3074

  Hej,

  Min väninnas dotter som mått fysiskt och psykiskt dåligt i många år ändrade sin kost ( under 3-4 månader) till LCHF och mådde väldigt bra av detta. Hon kunde också lämna bort sin depressionsmedicin och smärtmediciner! Tyvärr började hon få muskelsvaghet och eftersom det blev värre o värre var hon tvungen att avbryta hela dieten. Vad kunde detta bero på? Väldigt jobbigt för henne eftersom hon aldrig mått bättre i hela sitt liv och äntligen trodde sej ha hittat något som fungerade.

 75. 3075

  #3073 Ingvar Nilsson
  Gå med hos Diet Doc, Kostdoktorn, gratis provmedlemskap 1 månad.
  Där hittar du massor med vegetariska recept som du kan anpassa till egna önskemål!
  https://www.dietdoctor.com/se/ny-medlem

  Lycka till!

 76. 3076
  Annika Dahlqvist säger

  3074 Mona
  Jag kan inte svara på varför hon fick muskelsvaghet av LCHF. De flesta av oss upplever förbättrad fysisk förmåga och mindre smärtor av LCHF. Du tror inte att hon fick i sig för lite energi i form av fett och protein?
  Men om man uppfattar att man är tvungen att återinföra kolhydrater, så får man prova ut hur mycket man behöver, och inte äta mer än så.

 77. 3077
  Annika Dahlqvist säger

  3073 Ingvar Nilsson
  Man får säkert många träffar om man googlar på LCHF för veganer. Principen är ju att man ersätter animaliskt protein och fett med vegetariskt. Problemet är att få tag i naturliga råvaror. Quorn- och sojaprodukter är industriprocessade. Linser och bönor innehåller protein, men inte i de rätta proportionerna. Sojabönor innehåller enligt uppgift alla essentiella aminosyror, men soja har andra problem. Den odlas ofta efter skövlade regnskogar, den är oftast GMO – dvs fylld med giftet glyfosat, den innehåller vegetabilisk östrogen, som framför allt inte är bra för barn och män.
  Vegetabiliskt fett innehåller övervägande omega-6 och för lite långkedjigt omega-3, vilket inte är det bästa för människan. Margariner är processade vegetabiliska produkter som troligen skadliga för oss.

 78. 3078
  Gunilla Jansson säger

  Vad säger du om växtparadoxen

 79. 3079
  Annika Dahlqvist säger

  3078 Gunilla Jansson
  Jag har inte engagerat mig i ’Växtparadoxen’. Jag äter ogenerat alla grönsaker jag har lust med.
  Frukt, spannmål, socker, äter jag inte till vardags.

 80. 3080

  Hej!
  Har läst om hpv virus som inte går att bota.
  Finns det nå studier på altertnativ medicin
  Som kan hjälpa? Injektion, drop med kolloidalt silver direkt i blodbanan?
  Mvh Hans

 81. 3081
  Annika Dahlqvist säger

  3080 Hans
  Det enda jag kan tänka mig är Kolloidalt silver, det kan hjälpa kroppens eget immunförsvar. Dropp med det finns nog inte i Sverige, utan man får ta det via munnen. Om man sköljer det runt i munnen och svalget, och sväljer i små portioner så kan silvret tas upp i blodbanan via slemhinnorna. När silvervattnet når ner till magsäcken inaktiveras silvret omedelbart av saltsyran, enligt uppgift.
  Strikt LCHF hjälper också immunförsvaret.

 82. 3082
  XMargareta säger

  Det där med hur olika ”vatten/silver-sorter” uppför sig i magsäcken är fortfarande lite dunkelt.

  Jag väljer, att åter ge en länk, där det enligt uppgift kanske ändå det blir upptag till blodbanan, om det handlar om jonisk lösning.

  Jonisk lösning kallas kolloidalt silver.

  https://thesilveredge.com/study-shows-ionic-silver-is-up-to-10000-times-more-effective-than-true-colloidal-silver/?inf_contact_key=577a6fb3ae8b18a86c3f4caacd71bdee32a71fc2f97b7dd5219fb9fc410145e3

 83. 3083
  XMargareta säger

  ..skall vara: Det som i dagligt tal kallas kolloidalt silver innehåller oftast mest just joner och skulle kanske i så fall kunna passera till blodbanan ändå.

 84. 3084
  Christian säger

  Hej

  Kör med LCHF sedan 2014 och blodsockret okej men undrar ändå lite hur illa läget eventuellt var när jag började med LCHF 2014. Redan 2011 låg HbA1c på 43mmol/mol men läkaren varnade inte för diabetes och inga nya lab.prov togs före jag börjat med LCHF. Med andra ord, hur fort brukar diabetes utvecklas?

 85. 3085
  Annika Dahlqvist säger

  3084 Christian
  Ett HbA1c på 43 uppfattas nog inte som alarmerande hos sjukvårdspersonal, men det är ju vid övre normalgränsen. Det går inte att säga hur fort diabetes2 utvecklas. Det beror troligen mycket på vilken kost man äter. Om det ingår mycket socker och stärkelse går det sannolikt fortare.

 86. 3086

  Hej!
  Vid ultraljud av buken, hittades en s.k polyp i gallblåsan, är det något man behöver vara orolig för?
  Jag går regelbundet för att kolla den, den har varit mellan 5-6mm, sist hade den ökat en mm till 6mm, då funderade läkarn på om de va lika bra och operera bort den? Någon som vet va jag skall göra? Jag har ätit lchf i 10 år.
  Med vänliga hälsningar tomas.

 87. 3087
  Ulrika Nyblom säger

  Hej Annika! Jag måste få dryfta en sak, som jag har prövat i flera omgångar själv. Och jag kan inte för mitt liv förstå, varför inte läkare och sjukvårdspersonal tipsar alla vårallergiker om detta enkla tips, som kraftigt minskar symptomen på 1,5 dygn, vid de flesta luftburna allergier. Ta bort sockret, (det ”lilla” socker, som eventuellt finns i maten stör dock inte, så ketchup till korven eller vad det nu är, det fungerar utan problem). Jag ville ha, tabletter (åt fyra st receptbelagda utan effekt), munspray, nässpray, starkare ögondroppar samt en depomedrol cortison. slutade med sockret, och dagen efter, struntade jag i att hämta ut ögondropparna, kunde strunta i nässprayen och depomedrolen. OM du inte tror mig, kan jag komma upp med en chokladbit, men reaktionen, är definitivt inte rolig. (Jag läste en bok om detta redan på 80-talet, de trodde slemhinnorna blev mindre genomsläppliga??? så detta är inget nytt.) Jag är ingalunda unik, vilket många tror. och vill jag ha något sött, går honung alldeles utmärkt. Fruktjuce, skall undvikas under denna period, jag kan inte säga, att man ska avstå frukt, banan har gått bra för min del i alla fall. Tabletterna biter tillräckligt väl, när jag använder detta knep, och jag mår bättre i kroppen av detta. mvh Ulrika ( OBS!Vet dock inte om detta knep fungerar om man röker???)

 88. 3088
  Anna Gustafsson säger

  Hej!
  Tänkte fråga om blodsockervärde efter fasta och icke fasta. Om man inte äter kolhydrater i vanliga fall (Äter carnivore sen ca 1 år, lchf sen 2010) och sen har fastat 30 timmar åt sedan påskmat. (Janson, silltårta, prinskorv, köttbullar, ägg etc) alltså betydligt mer kolhydrater än jag brukar. Hade då efter en timme 9.3 i blodsocker! Alla andra i min släkt låg under 5.0! Tilläggas att jag var den enda som ej drack alkohol. Jag var övertygad att jag skulle ligga lägst! Har jag diabetes? Tog sen blodsockret dagen efter frukost och en del choklad. Då hade jag bara 6.0…
  Får man högre blodsocker om kroppen ej är van?
  Spelar fastan in?
  Är det nått du har koll på? Minns nått om nån löpsedel med dej att du fått diabetes… (vet dock att du ej har det) Var det samma fenomen som för mig?

  Med vänlig hälsning, Annag

 89. 3089
  Annika Dahlqvist säger

  3088 Anna Gustafsson
  Jag vet inte allt om detta.
  Men, om man normalt inte äter kolhydrater så verkar det som att insulinutsöndringsförmågan går ner i viloläge, och det kan ta en stund för den att väckas upp igen. Det kan vara en orsak till att vi reagerar med mera blodsockerhöjning efter kolhydratintag, än de som normalt äter ’normalt’ med kolhydrater.
  Till saken hör att alkohol sänker blodsockret, genom en minskning av glukagonproduktionen. Det kan vara en orsak till att de andra fick så lågt blodsocker. Alkohol är ändå ej nyttigt, det är levertoxiskt, liknande som socker, fruktos.
  Fasta brukar sänka fasteblodsockret på morgonen. Det kan gå ner mot 3. Jag vet inte säkert varför, men vi brukar tänka att levern är renspolad från slagg och därför sänker fasteblodsockret genom att minska insulinresistens.
  Jag tror inte att du har diabetes. (Jag har inte heller diabetes, men är insulinresistent.)

 90. 3090
  Anna Gustafsson säger

  Tack för svar! För att riktigt veta skulle man då alltså äta kolhydrater en längre tid och se om man får lägre.
  Men det vill jag tyvärr ej utsätta mig för. Jag tycker rent logiskt att det skulle vara tvärtom. Utan mat en längre period så borde det ej stiga lika mycket. Men allt är inte logiskt 😉

 91. 3091
  Annika Dahlqvist säger

  3090 Anna Gustafsson
  Jag tycker inte heller att man behöver kolhydratladda en längre tid för att se om man får lägre värden efter kolhydratintag. Man kanske riskerar sin hälsa på denna test som inte ger något av värde. Man kanske utlöser en typ 2-diabetes på kuppen.
  Jag tycker att man kan vara nöjd med läget om man har ett stabilt normalt blodsocker på sin LCHF-kost.
  Så gör i alla fall jag.

 92. 3092
  Axel Westin säger

  Hej!
  Inte en LCHF-fråga direkt.
  Jag har en fundering ang. alla dessa kroppstatueringar som en ser mer och mer utav. Har de någon inverkan på kroppens immunförsvar? Jag tänker så här, att det blir en extra belastning på kroppen och immunförsvaret. Vad tror ni?

 93. 3093
  Lekman säger

  #3092 Axel
  Jag har inte svar på din fråga, men just idag satt jag med bekanta (lekmän) och samtalet rörde sig om kroppstatueringar över överkroppen. Tatuering skulle vara problem vid röntgen av överkroppen sas det i samtalet.

  Vid t ex lungröntgen, skiktröntgen, behöver man ju inte alls ta av sig kläderna på överkroppen! Inte heller vid annan vanlig lungröntgen.

  Jag har själv varit med om det nyligen.

  (Kvinnor måste dock ta av BH, eftersom det finns metall i den)

 94. 3094
  Annika Dahlqvist säger

  3092 Axel Westin
  Jag känner en intensiv instinktiv motvilja mot alla dessa tatueringar. Det måste finnas stor risk för framtida komplikationer. Dessutom är det ju fult att misspryda sin kropp på det sättet. Ofattbart.

 95. 3095
  Nisse Hult säger

  Man sätter väl inte dekaler på en Ferrari

 96. 3096
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @Axel Westin 3092

  En läkare jag känner (i UK), som har stort intresse av förhållandet mellan auto-immun sjukdom och miljö-påverkan, anser att bl.a. tatueringar (även nagellack, läppstift etc.) kan trigga auto-immuna sjukdomar – t.ex. SLE.

  Att belasta kroppen med onödiga kemikalier är naturligtvis inte att rekommendera den som har en kronisk sjukdom och dessutom tycker jag, som andra här, att det är gräsligt fult.

 97. 3097
  Monica Palmgren säger

  Har en fråga som jag undrar om jag får ställa bara sådär? Har diabetes 2 sen många år, är överviktig, har gått på lchf i 7 veckor och kommit ner 5 kg! Kanon! Från att ha haft stora doser långtidsverkande insulin och dito snabbinsulin har jag nu bara snabbinsulin ca 10 enheter per dag. Alltså en enorm förändring. Men här är nu min fråga: Hur ska jag förfara med mitt insulin under fasta? Har 24-timmarsfastat tre gånger under denna tid, och då går blodsockret upp rätt rejält. Men om man som jag nu har en besvärlig insulinresistens så bör man väl inte fläska på med insulin då…eller…hur ska man tänka? Det går upp mot 12 ibland, alldeles för högt. Om jag fortsätter på lchf och varvar med fasta, kommer det att ge sig själv så småningom? Omöjligt att få ett vettigt svar på vårdcentralen, dom fattar helt enkelt inte vad jag säger.

 98. 3098
  Gullan Malmquist säger

  Hej alla! Jag läser mycket om korruptionen inom skolmedicinen, särskilt Lars Berns blogg och hans bok Den metabola pandemin. Jag står själv inför ett beslut om jag ska välja brygga eller implantat drygt 13 000:- respektive drygt 20 000:- då röntgen visar infektion i en tand. Konstigt, jag har inte alls ont. Kan man lita 100 % på att det är skäl att dra ut tanden? Vet Annika eller någon annan om det är lika stor korruption hos tillverkare av bryggor och implantat som inom övrig skolmedicin? Konstigt förresten att tänderna inte räknas till kroppen för högkostnadsskydd som vid annan vård. Men det är en politisk fråga

 99. 3099
  Annika Dahlqvist säger

  3098 Gullan Malmquist
  Nej jag är inte särskilt insatt i tandsjukvård. Men om din tandläkare säger att du har en kronisk infektion i en tandrot så tycker jag att du måste tro på det, och det bör ju åtgärdas. Sannolikt måste tanden bort. Brygga eller implantat kan jag inte avgöra, du får resonera med tandläkaren. Bara inte rotfyllning, som skulle konservera infektionen.

 100. 3100
  Ann Rüetschi säger

  Jag undrar varför fastesockret i blodet (alltså på morgonen) är högre än senare under dagen. Morgonvärdet ligger pa ca 6 mg/dl. Efter frukosten, promenad med hunden och de dagliga göromalen mäter jag före lunchen värden omkring 5,0 – 5,5 mg/dl. HbA1c är 5,6. TG ligger pa 150 mg/dl och HDL 84 mg/dl. LDL/HDL kvoten är 1,6. Jag kollar blodsockret själv just nu och tycker det är en konstig kurva. Jag har börjat med lchf just nu, så det kanske dröjer lite tills resultaten blir bra.
  Jag är bosatt i Schweiz och enheterna för mätningen tycks vara annorlunda, men kanske kan Annika förstå ändå. Vore tacksam för ditt svar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa