Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 2901
  Annika Dahlqvist säger

  2900 ingalill
  Det är svårt att veta om du blir tröttare med medicinen än du hade varit utan den. Jag kan inte säga hur du ska göra, utan du måste diskutera med din läkare.

 2. 2902
  Monica Orduna säger

  Hej Dr Annika
  Jag har fått trippelnegativ bröstcancer och har påbörjat cellgiftsbehandling och mår jättedåligt !
  Fick magkatarr och illamående.
  Bröstet och lymfkörtlar är bortopererat.
  Ändrade min kost direkt efter operationen som var 14/11-17

  Äter frukt, grönt och kyckling o krokfångad fisk, ingen mejeri bara havrebaserad.
  Tar d- vitamin
  C-vitamin liposomal
  Aprikoskärnor (b17)
  Zink
  Selen
  Magnesium
  Omega3
  Köpt en slowjouicer
  Nu till frågan ,, tycker du jag ska äta, strikt ketogen kost? El fortsätta med frukt, grönt mm?
  Vill äta så basiskt eftersom cancern trivs i sur miljö, men är så rådvill.
  Min cancer är aggressiv bröstcancer.
  Tusen tack på förhand!
  Mvh
  Monica

 3. 2903
  Annika Dahlqvist säger

  2902 Monica Orduna
  Jag tycker att du även ska äta strikt LCHF. Det är ketogen kost, och den är erkänt anticancer-kost. Frukt är tveksam, den innehåller så mycket socker, vilket göder cancer. Grönsaker är däremot bra.
  Du kan också prova kolloidalt silver, det finns flera rapporter om att det har hjälpt mot cancer.

 4. 2904
  XMargareta säger

  # 2902

  Använder du inte smör och grädde?

 5. 2905
  Björn Castenskiold säger

  Jag såg rubriken till artikeln: ”Varför blir magen större efter 50”

  Var kan jag få fatt på artikeln.

 6. 2906
  Annika Dahlqvist säger

  2905 Björn Castenskiold
  Jag har inte sett den artikeln, men det stämmer att bukfetman brukar öka med åldern. Vi tror att det beror på ökad insulinresistens, och att fettet då lägger sig runt bukorganen.

 7. 2907
  Sara Eriksson säger

  Hej
  Jag har idag fått veta att jag har underfunktion I sköldkörteln och läkaren vill nu skriva ut levaxin. Helst vill jag inte äta hormoner men läkaren säger att det är det som gäller för mig. Vad har du för syn på det? En del säger att dem fått bra värden då de börjat äta lchf. Jag fick i alla lite tid på mig så jag ska lämna nya prover om ett par månader.
  Vänliga hälsningar
  Sara

 8. 2908
  Annika Dahlqvist säger

  2907 Sara Eriksson
  Vid labmässigt belagd underfunktion av sköldkörteln brukade även jag ordinera Levaxin. Det är rutin inom sjukvården.

 9. 2909
  Gun-Britt säger

  Hej Annika
  Jag har en fråga om Lipödem,
  Vår dotter har stora problem med detta,sjukvården kan inte hjälpa henne, tycker hon ska söka hjälp i Tyskland
  Kan de finnas någon annan hjälp?

 10. 2910
  Annika Dahlqvist säger

  Jag kommer inte ihåg några speciella behandlingar mot lipödem, annat än LCHF förstås.
  Margareta Lundström har skrivit lite om det:
  https://www.sunsoft.se/?s=lip%C3%B6dem . Annars finns det många länkar på Google.

 11. 2911
  Ragnhild Mao säger

  Hej! Jag har en väninna som fått akut leukemi. Nu är cellgifter insatt och det är meningen att hon ska få nya stamceller av ett syskon.
  Kan Kollodialt Silver vara ett bra stöd i det här läget?
  Tacksam för svar!

 12. 2912
  Annika Dahlqvist säger

  2911 Ragnhild Mao
  Kolloidalt silver är en ofarlig behandling som i vissa fall har visat sig vara bra mot cancer. Jag tycker inte att det finns några hinder mot att hon kompletterar sin cancerbehandling med kolloidalt silver. Förslagsvis ca 15 ml 5-6 ggr dagligen. Låt vätskan gurgla runt i mun och svalg innan det långsamt nedsväljes. Silvret tas upp via slemhinnorna.

 13. 2913
  Ragnhild Mao säger

  Tack så hemskt mycket för det snabba svaret, Annika!!

 14. 2914

  En läkare bestämmer aldrig över sin patient. Man ska verkligen inte ta en medicin som man egentligen inte vill ha bara för att göra sin doktor nöjd.
  Eftersom jag, som är kvinna över 60 vet att dessa mediciner inte gör någon som helst nytta för oss utan bara ger otäcka biverkningar, så har jag envetet sagt nej till alla kolesterolsänkande mediciner.
  Något som tycks vara bra för hela vår kropp och även våra blodfetter är att inta virgin kokosolja (från glasburk) varje dag. Man kan börja med 1 tsk och öka så småningom till 1-2 msk per dag. Kokosoljan ska helst inte upphettas men kan blandas i varm eller kall mat om man vill.

 15. 2915

  Det gäller min man som är 66 år, kraftig övervikt, 130 kg, kroniskt hjärtflimmer.
  Nu vill läkaren att han skall börja med statiner, har från förr Xarelto och Enalapril,
  Jag ifrågasatte läkaren om statinerna då hans kolesterol var normalt på proverna.
  Min undran är, kan ketogen kost göra hans hjärta gott eller måste han äta som ”vanligt”
  Han har även yrsel (biverkningar?)
  Hm, jag ser ju egentligen svaret nu när jag sitter o skriver, men det kan vara bra
  med lite stöd i tanken.

 16. 2916
  Annika Dahlqvist säger

  2915 Vigdis
  Ketogen kost, LCHF, är bra för hjärtat. Statiner är muskelförsvagande, även på hjärtmuskeln.
  Jag kan inte tänka mig att det finns jämförande studier på överviktiga flimmerpatienter som visar att statiner förbättrar hjärthälsan?

 17. 2917

  Tack för svar Annika , jo, den unga läkaren som var under utbildning var väldigt påstridig med att han skulle ta statiner och han skal ta nya prover om 2 mnd, och , har inte kolesterolet gått ned skulle hon dubbla dosen , jag kände det som ett hot , köpte redasin på hälsokost , hämta ut statinerna , han kommer inte att ta statiner , man blir ju rädd altså .

 18. 2918
  Hans Nilsson säger

  Följande är ingen direkt fråga, snarare ett nedslående nedslag i en verklighet jag, till skillnad från flertalet aktiva i denna blogg, knappast trodde existerade. Trots övergång till LCHF, medicinering, frekvent användning av diverse kosttillskott och flera andra för hälsan positiva livsstilsåtgärder, har mitt blodtryck under lång tid varit förvånansvärt högt. Jag ville om möjligt förstå orsaken, och fick låna en mätare för långtidsregistreing av blodtryck (24 timmar) från vårdcentralen.

  Mätresultatet bekräftade min teori; jag har en benägenhet att oroa mig och stressa vilket höjer trycket (temporärt). Att mäta blodtrycket, även i ”hemmets lugna vrå”, skapar (hos mig) oro. 24-timmarsmätningen visade ett genomsnittligt systoliskt tryck dagtid runt 130. På natten och kvällen var det väsentligt lägre och stundtals under 100. Så långt allt väl.

  Det som överraskade mig var läkarens reaktion. Jag tyckte, mot bakgrund av det mycket positiva resultatet (inte minst mot bakgrund av att jag snart är 68 år) att det kunde vara rimligt att under en tid halvera läkemedlen. Varefter resultatet kunde utvärderas på nytt, i form av en ny långtidsmätning. Läkaren höll inte med. Ett av skälen var att 24-timmarsmätning är kostsamt och bara erbjuds ett fåtal patienter och i undantagsfall. Ett häpnadsväckande kortsiktigt resonemang. Det fanns, som jag uppfattade saken, inget intresse hos läkaren att utreda orsak och verkan, t ex undersöka i vilka situationer blodtrycket stiger. Detta trots att jag fört noggranna anteckningar om mina förehavanden under den aktuella mätperioden. Än mindre fanns något intresse att hjälpa mig att på sikt minska eller helt avstå från medicinering.

  Läkarens prat om gränsvärden, fördelen med medicinering (blodtrycksmedicin är bra för njurarna) intresse för systoliskt blodtryck, saltintag etc vittnade om att vederbörande var dåligt uppdaterad och, av allt att döma, knappast intresserad av att på allvar fördjupa sig i problematiken kring sjukdom och hälsa.

  Till sist ändå en liten fråga: Var finns de seriösa läkare som är kostmedvetna, brinner för sitt jobb, skeptiska till läkemedel och har som mål att människor, så långt det är möjligt, ska bli i grunden friska?

 19. 2919
  Annika Dahlqvist säger

  2918 Hans Nilsson
  Ett systoliskt blodtryck på 100-130 är tämligen lågt. Jag tycker att du kan minska på blodtrycksmedicineringen. Du har rätt att göra det själv, om inte din läkare ställer upp på det.

 20. 2920
  Göran Sjöberg säger

  Hans, om man inte KÄNNER sig sjuk så ser jag själv ingen som helst anledning att uppsöka sjukvården. De kommer alltid hitta NÅGONTING som gör att de kan skriva ut mediciner. Läkaren känner sig då duktig även om patienten är fullt frisk när han dök upp.

 21. 2921
  olle holmqvist säger

  Min kropp talar om för mig när jag ska gå till Doktorn. Menar att högt blodtryck inte är sjukdom, lika lite som att huttra. utan > kroppens sätt att lösa ett problem, för kallt. Högt blodtryck trycker ut näring och energi till cellerna inför medvetet eller omedvetet upplevd förestående ansträngning. Ökar med åldern med stelare kärl f a kunna starta fr högre. Antagligen finns och har beskrivits i med litt både patologiskt lågt resp högt lättinducerat huttrande..

  Dock huttrandet, orsak-verkan har alltid varit tydligt. Behövs ingen shaman f a tolka. Med blodtryck tvärtom. Shamanistisk blodtrycksmätare, första prototyperna kom i början 1800-talet. Siffror – mätvärden! jajamännsan – måste tolkas av shamanens efterträdare. Shamanen klädde sig renpäls och renhorn. Doktorn i vit rock och stetoskop och satte sig vid instrumentet. Den ljudlösa trolltrumman.

  Om någon vill testa det här hos Doktorn: ”jag har en knäpp granne som tror att han begriper allt om medicin…han hävdar att högt blodtryck inte är en sjukdom” osv. Berätta sedan gärna här om responsen.

 22. 2922
  Hans Nilsson säger

  Tack Annika, Göran och Olle! för att ni orkar intresserar er för mitt blodtryck, vilket jag dessvärre diskuterat tidigare i denna spalt! Orsaken är att jag har stort förtroende för Annika och den syn på kost, hälsa och sjukdom (och sjukvård) som präglar bloggen.

  Jag är väl medveten om att all kontakt med sjukvården är ett fritt val, och att vi är fria att avstå eller följa diverse vårdanvisningar, inklusive medicinering. När jag för snart tjugo år sedan i ett akut skede uppsökte sjukvården var det av nödvändighet, för att jag mådde förfärligt dåligt. Både fysiskt och mentalt. Man konstaterade bl a att jag hade högt blodtryck, högt kolesterol och var på väg att få magsår. Jag ordinerades diverse läkemedel, bl a blodtryckssänkande och statiner. Vid denna tid hade jag inte varit i kontakt med sjukvården sedan tidiga ungdomsår.

  Statinerna har jag aldrig tagit. Men den blodtryckssänkande medicineringen har förföljt mig genom åren. Detta trots att jag snart insåg att mina besvär i grunden var ett metabolt syndrom, och jag sedan flera år lever ett på alla sätt hälsosamt liv. Mot den bakgrunden tyckte jag att 24-timmarsmätningen förra veckan gav flera viktiga svar. Blodtrycket stiger över alla gränsvärden när jag upplever oro och stress, men är i alla andra situationer normalt, eller t o m lågt. För mig var resultatet mycket glädjande. Det föreföll naturligt att nu minska intaget av kemiska preparat.

  Den aktuella läkarens reaktion och syn på orsak och verkan är högst förvånande. Dessvärre utgör, så vitt jag kan bedöma, den inskränkta och låsta hållningen ett (oönskat) exempel på de allvarliga brister inom sjukvården vilka återkommande, och mycket förtjänstfullt, diskuteras i denna blogg. Jag börjar förstå Görans, i sammanhanget, flitiga användning av ett överord som ”kriminell”, att det inte saknar viss grund.

 23. 2923
  Göran Sjöberg säger

  Hans,

  Tack för ”erkännandet”!

  Ord som ”kriminalitet” är alltid problematiska att använda om vår sjukvård.

  Det var egentligen prof. Peter C. Gøtzsche som ledde mig in i denna väldokumenterade syn på läkemedelsindustrin och han om någon vet vad han talar om. Kriminaliteten ligger på ett högt ”affärsmässigt” plan men vår sjukvård är bevisligen sedan lång tid tillbaka infångad i denna affärsmässighet. Patienterna är i denna sjuka värld bara ett ”nödvändigt ont” eller ”resurs” beroende på hur man nu ser på saken.

  https://annikadahlqvist.com/2014/02/15/vetenskap-eller-evidensbaserad-medicin-organiserad-kriminalitet/

  Götzsches

 24. 2924

  Just blodtrycket har jag börjat fundera på mer och mer – det skulle vara intressant att få lite synpunkter på denna video.

  https://www.youtube.com/watch?v=o9BZVrfRqGg&t=1429s

  Själv har jag aldrig träffat på en enda person inom vården som kan ta BT på ett korrekt sätt – finns ju anvisningar på nätet,,,

 25. 2925
  Mona Sommer säger

  Hei Dr Annika. Jeg har hatt IBS i mange år (jeg er kvinne 49 år), og en Yersinia infeksjon sist sommer forverret min tilstand dramatisk; fra å være en frisk person med mageproblemer til å være ordentlig syk med et alarmerende funskjonsfall. Jeg er PhD stipendiat i mitt egentlige siste år med mitt doktorgradsarbeid (innen psykisk helse), og har normalt stor arbeidskapasitet. Og jeg elsker jobben min! Livet ellers er også på sitt beste, synes jeg, så det er ikke noe ”annet” som plager meg utenom mageproblemene og den kroniske utmattelsen jeg har hatt siden sist sommer. Hovedproblemet er opstipasjon, avløst av diaré. I fire uker nå har jeg levd etter strikt Lchf, og jeg er mildt sagt overrasket og begeistret. Jeg har aldri prøvd denne dietten før, og jeg er normalvektig, men har tapt 12 kg det siste halve året pga mageplagene. Jeg har typisk levd etter høy karbo og lite fett, og trodd på modellen kalorier inn og kalorier ut. Så feil kan man ta! Den oppblåste magen er så godt som borte, sammen med de verste smertene. Jeg merket det allerede etter to dager. En ting plager meg fortsatt og det er obstipasjon. Etter infeksjonen sist sommer har tarmen vært som ”lammet” og jeg har vært avhengig av lakserende legemidler for å få tømt tarmen. Jeg har aldri tidligere brukt slike legemidler, selv om jeg har vært mye plaget av obstipasjon, så jeg har ikke tidligere vent tarmen til dette. Det jeg lurer på nå er; må jeg forvente at det tar tid før tarmen jobber normalt igjen, selv med en Lchf kost? ER det noen råd jeg bør følge spesielt?
  Noe annet; jeg var forresten min fastlege idag, en ung og nyutdannet hyggelig kvinne. Jeg fortalte om mitt ”eksperiment” de siste ukene og om de positive virkningene, også at jeg kjent på en gradvis økende energi. Hun sa at så lenge jeg spiste ”sunt fett” som olivenolje og lite mettet fett, så var det sikkert ok…. Da sa jeg at jeg absolutt også spiser mettet fett og at det akter jeg å fortsette med en stund for å se om det fortsetter en positiv utvikling (jeg tror nok det blir for resten av livet), så får vi heller sjekke blodstatus etter hvert om hun er bekymret. Det slo meg at unge nyutdannede leger fullt og fast tror på at mettet fett er farlig, og at det nok er en lang vei å gå enda for å snu denne kunnskapsløse oppfatningen.

 26. 2926
  Annika Dahlqvist säger

  2925 Mona Sommer
  Grattis till dina hälsovinster med LCHF!
  Ja, det är sorgligt att läkarna, även de unga, tror att mättat fett är farligt, trots evidens däremot.
  Förstoppning är problem för en del, oavsett kost.
  Vi brukar råda till mera fett: kokosfett, smör, olivolja etc, som kan stimulera tarmen. En del har nytta av en del fibrer, kanske från grönsaker.
  Mera tips?

 27. 2927
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Jag tar MSM (pulver) i 1dl ekologisk rödbetssaft (rödbetor är bra för både blodtryck och hjärta) varje morgon – och det sätter (lagom) fart på magen. Det är rekommenderat att man börjar med ett kryddmått MSM i ca 1 vecka och ökar på med ett kryddmått per vecka, tills man har ’funnit’ sin dosering.

  Så, jag tog ett kryddmått per vecka (några år sedan nu) och på 5e veckan fick jag rejäla utrensningar (bl.a. näsblod och en öm böld i munhålan). Då höll jag upp ca en månad innan jag började om igen. Samma hände på femte veckan – men den här gången höll jag inte upp utan gick bara ner till 4 kryddmått och det gick bra. Samtidigt sprayade jag KS – både upp i näsan och på bölden i munhålan, plus att jag intog flera ’huttar’ KS varje dag. Allt läkte ut och nu tog jag det lite lugnare genom att öka på med ett kryddmått i två-veckors intervaller istället.

  Man får ta det försiktigt i början speciellt om man lever med en kronisk sjukdomsdiagnos. Nu kan jag ta 6 kryddmått (1.5 tsk) utan problem. Min man, som är oförskämt frisk, tar dubbelt så mycket som jag ..inga reaktioner (typiskt!).

 28. 2928
  Hans Nilsson säger

  Göran 2923. Genom läsning av denna blogg, och inte minst dina krönikor och inlägg, är jag hyfsat bekant med Gøtzsche. Jag har inte svårt att förstå och i stora drag ta till mig resonemanget. Mina invändningar mot visst språkbruk är ingen kritik i sak, dvs som rör synen på läkemedelsindustrins motiv och förehavanden. Kritiken handlar om vår trovärdighet och möjlighet att vinna framgång för ”vår sak” externt, dvs bland människor som inte genast delar vår syn på kost, hälsa och läkemedel (men ändå hittar till Annikas blogg).

  Mötet med läkaren efter den aktuella långtidsmätningen av blodtrycket gjorde mig ändå så upprörd, och förvånad, att jag tyckte att ”kriminell” var ett relevant uttryck – även om det förstås var ett överord i sammanhanget. Jag tror inte att läkarens hållning är en följd av kriminalitet, snarare slöhet och brist på intresse att fördjupa sig i betydelsefulla omständigheter, och orsak och verkan. Men också, i grunden, en önskan att förtjäna sitt uppehälle.

  Kanske är vården, för vissa, i hög grad en spelplan för prestige och egen (ekonomisk) vinning. Liksom olika slag av (inte bara) krass affärsmässig och industriell verksamhet, i likhet med läkemedelsindustrin, kan vara det. Tobaks- och godistillverkare är andra slående exempel. Uppsåtet är förkastligt och verksamheten medför ingenting bra – utom för dem som iscensätter och kontrollerar industrin. Exemplen är många och kan uppträda där man minst anar, också inom skola, omsorg och hjälpverksamhet.

  Människan har inte så mycket att yvas över, när det kommer till kritan och hon synas i sömmarna. Det gäller att vara på sin vakt, så långt det är möjligt.

  Det är något om bakgrunden till min tveksamhet rörande vissa (möjligen, ibland, överdrivna och överanvända) uttryck.

 29. 2929
  olle holmqvist säger

  ”möjligen, ibland, överdrivna och överanvända) uttryck”…förstår vad du tycker tror jag. Kraftiga nedvärderanden av annorlundatyckare omvänder inte högstdensamme men den självutnämnde domaren tappar sympatipoäng. Om någon är undermålig behöver den saken inte uttalas. Det visas om man visar på felresonemanget, hur det ser ut.

  Mycket av sådant gör det också tacksamt för LCHF-motståndare att citera och säga: ”Se här, läs bara…så här håller dom där LCHF-arna.

  Dock ingen regel utan undantag. En av mina favoriter:
  ”Ni är inte ens värda att en hund lyfter bakbenet mot er ! (Parecelsus om apotekarsocieten i Genéve )

 30. 2930
  Hans Nilsson säger

  Olle. I all ödmjukhet, utan att vara någon mästare för egen del, än mindre något föredöme, delar jag din uppfattning om vikten att använda rätt ord vid rätt tillfälle. I grunden handlar det om påverkan och pedagogik, vilket nog ligger utanför det frågeområde som behandlas i denna tråd.

 31. 2931
  Mona Sommer säger

  Takk for tilbakemelding! Jeg prøver ut med mer fett først. Selv om jeg er veldig glad i all slags grønnsaker, så tror jeg at mye av det gir meg mer problemer. Dette er en spennende reise, og for første gang på over et halvt år så føler jeg meg håpefull med tanke på å få tilbake min energi, komme tilbake i mitt arbeid og bli av med disse mageproblemene som har plaget meg i økende grad i mange mange år. Min mann har hengt seg på mitt eksperiment, og han opplever det også veldig positivt, selv om han ikke hadde noen spesielle plager eller overvekt (men han har høyt blodtrykk). Alle lettprodukter er ute av huset, så også sukker og andre ting som skyter fart på insulinet. I kjøleskapet er det nå ekte smør, fløte, fete oster, creme fresh… og mye mer hjemmelagde tilbehør uten skjult sukker eller masse tilsetningsstoffer. Ordentlig mat. Handleturen er enklere, matlagingen og planleggingen er enklere, og maten smaker fantastisk. Og vi er mette i timesvis av gangen. På en mer fyldig måte, mer ro i kroppen på en måte. Ikke noe sug etter ”noe” ( som regel noe med raske karbohydrater). Mellommåltider er unødvendig. Jeg fatter ikke at jeg ikke har oppdaget dette før! Enda så mange ting jeg har forsøkt for å bedre mageproblemene. Jeg leser ”alt” jeg kommer over, av bøker både på norsk, svensk og engelsk, ser på foredrag på nettet og suger til meg kunnskap med stor appetitt og glede! Takk, Annika, for alt du har delt av dine erfaringer og for ditt enorme engasjement og ditt mot til å stå i stormer av ”rett-troende” eksperters devaluering av dine erfarings- og vitenskapsbaserte meninger. Det står det respekt av!

 32. 2932
  Mona Sommer säger

  Takk for tips om MSM-pulver, Mayne. Dette er helt nytt for meg, og jeg skal sjekke det nærmere ut!

 33. 2933
  Mia Norell säger

  Hej!
  Har ett barnbarn som vaknar på nätterna. Han blir 2 år i juni. Hans pappa har samma problem typ Insomnia ingen diganosen satt.
  Då min fråga är. Kan man ge så små barn magnesium? Och i så fall hur mycket. Barnet är inte överskrida.
  Vore jätte tacksam för svar.

 34. 2934
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @2932 Mona Sommer

  Lycka till med ditt test av MSM – hoppas det fungerar bra för dej också. 🙂

 35. 2935
  Hans Nilsson säger

  Forts… 2922. Beklagar att jag upptar så mycket utrymme i denna frågespalt. Sorgligt nog finns ingen läkare som tydligt förespråkar LCHF/lågkolhydratkost i min del av landet (norra Bohuslän). Jag har ringt runt och kollat.

  Nu har jag pratat med två läkare om resultatet av 24-timmarsmätningen. Båda menar att de, som jag ser det, överraskande fina värdena är en följd av medicinering, och att jag därför bör fortsätta äta piller i samma omfattning som tidigare. Det systoliska värdet varierade från 180 (vid första ”stress”-mätningen på vårdcentralen) till 95 (under vila efter maten). Medelvärde dagtid 130, natt 117 (flera värden under 100, dras dock upp av en spännande film på tv).

  Självklart vill jag minska, och på sikt upphöra med, medicinering för högt blodtryck. För att våga ta saken i egna händer krävs dock visst mod. Ett mod jag saknar, i synnerhet när (som jag uppfattar saken) min hälsa står på spel. Därför en enkel fråga: hur mycket kan blodtrycket höjas utan att det utgör en onormal/farlig belastning för hjärtat? Spelar orsaken till blodtrycksstegringen någon roll, t ex fysisk ansträngning, stress/oro eller dålig sömn?

  Övriga hälsovärden är utmärkta för min ålder, inklusive vikt.

 36. 2936
  Annika Dahlqvist säger

  2935 Hans Nilsson
  Jag tycker som sagt att dina blodtrycksvärden är helt normala. Jag brukar sätta gräns för blodtrycksmedicinering vid 150-170 systoliskt, vilket är högre än professorerna rekommenderar.
  Deras rekommendationer kommer från industrin.

 37. 2937
  Anders säger

  Hej Annika!

  Tänkte bara tipsa om vad SVT Vetenskap publicerade idag.

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/svt-vetenskap-soker-par-som-under-en-manad-vill-prova-en-ny-diet

  Personligen tycker jag det är för kort tid med en månad att dra några som helst slutsatser. Också det att det är så litet antal som ett par per kost. Och kan ge ordentligt missvisande resultat, speciellt då vissa som verkar friska, men som är på väg in i metabolt syndrom, kan ta en månad på sig innan de fasat över kroppen till fettdrift – kanske även längre tid.

  Sedan är ju frågan om preventivmedel, p-spruta räknas in som mediciner? Min fru slutade helt gå ner i vikt på LCHF efter började med p-spruta under två år, samt att hon svullnade upp i magen som om hon var höggravid (de hittade ingen graviditet, inte heller någon kwashiorkor). Nu efter över ett år efter hon slutat med den har magen gått ner, börjar tydlig tappa fettmassa igen.
  Jag vet själv att man börjar gå upp i vikt under LCHF på betablockerare som blodtrycksmedicin (jag har högt diastoliskt blodtryck specifikt som man inte vet orsaken på, men jag misstänker intracellullär magnesiumbrist, för det steg i samband med började få panikångestattacker för 9 år sedan och stiger markant på kalciumrik kost, samt komjölkprodukter).

  Sedan kan man ju fråga sig om en låda kosttillskott kommer ingå i vegankosten de pratar om. Det vore ”fusk” nästan i så fall.

 38. 2938
  Annika Dahlqvist säger

  2937 Anders
  En grej med denna blogg är ju att de allra flesta här redan äter LCHF, och ingen godis till påsk.
  Så det är ingen stor mening med att publicera efterlysningen här. Eller?

 39. 2939
  Anders säger

  Jag tänkte maila artikeln till dig, men hittade ingen e-mail adress – helt ifall det kanske var av intresse för dig. Alltså la inte ut den i syfte att publicera efterlysningen för oss som äter LCHF.
  Det var mest att jag reagerade över att SVT alltså ämnar göra någon sorts jämförande studie som sträcker sig en månad.

 40. 2940
  Joakim säger

  Hej Annika!

  Jag började äta LCHF förra året och har nu gått ner i vikt plus att jag har blivit av med Hemorrojder, sura uppstötningar och kräkningar efter att jag ätit, som jag tror vad Dyspepsi-liknande besvär. Jag mår mycket bättre nu. Dock har jag en fråga: hur hanterar man att inte falla tillbaka i korta perioder i att äta gammal mat som innehåller socker och kolhydrater? Det har varit svårt för mig att enbart äta LCHF. Har under ett års tid fallit tillbaka 3 gånger på vanlig mat i några dagar på grund av att LCHF kan kännas rätt så enformigt ibland.

  Förresten, du har en väldigt fin blogg och det är väldigt trevligt att du svara på dina läsares frågor. Tack så mycket!

 41. 2941
  Göran Sjöberg säger

  Joakim,

  Jag känner igen detta (efter tio år)! Senast igår var jag på ett möte (om solceller) där det serverades ”klassiska” frallor, i och för sig med prickig korv” till fikat. Det är lätt att ”tappa taget”.

  Hemma är det lättare att hålla ställningarna! Det finns massor med bra kokböcker om man vill variera sin LCHF-kost – Annikas t.ex…

 42. 2942
  Hans Nilsson säger

  Bröd är gott och kan fortfarande (LCHF sedan 2012) kännas lockande men är inte särskilt svårt att avstå, tycker jag. Bakar bröd (eller motsvarande) på t ex mandelmjöl, ägg och ost minst ett par gånger i veckan. Det är tyvärr inte billigt och jag är ganska kräsen. Med tiden har jag lärt mig vilka bröd som är goda och hyfsat prisvärda.

  LCHF-kost är gott och absolut inte svårt att variera. Jag letar nästan alltid recept på nätet. Skriver in en huvudingrediens i sökrutan, t ex lamm, nöt, kyckling, broccoli, fisk, svamp… och LCHF. Men lika ofta letar jag bland ”vanliga” recept och modifierar, vilket inte brukar vara särskilt svårt. Mat, i alla former (soppor, grytor, i ugn, stekt, paj…), har blivit ännu roligare att laga och äta, absolut inte enformigt, sedan jag ändrade kostvanor. Middagen är som regel dagens höjdpunkt.

  Mitt problem är vare sig brödet (spannmål) eller eventuell ”ensidighet”, utan att jag ibland lockas av, och ger efter för, något sött, t ex bär eller choklad (dock minst 85 %). Mjölkprodukter, som ost och (10 %-ig) yoghurt morgon och kväll, är inte heller jättebra, men svårt att avstå.

 43. 2943
  Krister Rundqvist säger

  Har en fundering. Mitt blodsocker beter sig lite konstigt, fastesockret ligger på ca 5,4 till 5,8 på morgonen, innan lunch har det sjunkit till ca 4,5 till 4,8. Sedan jag ätit har det hoppat upp till 6,5-8. Vad beror det på att sockret sjunker från morgonens fastesocker och fram till lunch?

 44. 2944
  Annika Dahlqvist säger

  2943 Krister Rundqvist
  Vilken kost äter du, beträffande mängd kolhydrater och fett?

 45. 2945
  XMargareta säger

  # 2943

  Det kan ha att göra med, att man precis vid uppvaknandet har högre cortisolnivåer i blodet, som en naturlig dygnsvariation.
  Då frisätts glukos från levern.

  https://sv.wikipedia./wiki/Kortisol

  Fler, som mäter detta kan säkert konstatera detta.
  Dock kan stress snedvrida denna naturliga variation
  .

 46. 2946
  Krister Rundqvist säger

  Strikt till Medel LCHF

 47. 2947
  Annika Dahlqvist säger

  2946 Krister Rundqvist
  Ja det kan vara som XMargareta skriver att ett cortisolpåslag på morgontimmarna inför uppvaknandet höjer blodsockret, och att du senare under förmiddagen kommer ner till ditt lägre fasteblodsocker. Sen går det upp igen efter lunchen.

 48. 2948
  Anne Nygren säger

  Idag försökte jag mycket försiktigt förklara för en man i 65-årsåldern att börja med LCHF och mycket enkelt sa att ”fett äter fett” och stopp med kolhydrater och vidare och vidare, Han sa att hans läkare påstått att med LCHF metoden så ökar risken för tjocktarms cancer markant. Han kunde inte förklara mer och jag sa att jag måste ställa frågan till dig Annika och bad honom gå in på din LCHF-blogg. Hur kan jag lätt förklara detta för en man med kraftig övervikt och en mage med framförallt viceralt fett.

 49. 2949
  olle holmqvist säger

  ”Enligt statistik från Jordbruksverket användes under åren 2007-2009 ca 230 000 – 250 000 ton sojaprodukter till våra husdjur.”
  https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/nyheter-huv/soja-till-husdjur/)
  SLU har ju också visat att soja kan ersättas med närbesläktade inhemska åkerbönan
  https://www.slu.se/fakulteter/vh/forskning/forskningsprojekt/gris/akerbona-till-gris-i-konventionell-och-ekologisk-produktion-egenskaper-och-anvandbarhet-hos-olika-sorter-/

  Kan vi hoppas på ett steg mot nationell självförsörjning genom Trumps skyddstullar, att ”vi” svarar med importtullar på soja och plöjer upp trädesmark för åkerböna ? I så fall, tack Donald !

 50. 2950
  Annika Dahlqvist säger

  2948 Anne Nygren
  Det florerar en massa myter om LCHF och sjukdomar. Det är svårt att veta var myterna kommer ifrån. De är som vandringssägner, som bara kommer och växer.
  Att LCHF skulle öka risken för tjocktarmscancer är helt taget ur luften. Tjocktarmscancer ökar med åldern, och det är svårt att se något samband med kosten. LCHF har ju inte funnits som begrepp så länge att man skulle kunna se något samband. Jag vet inte ens om någon har tittat på det.
  Men vi vet att all cancer göds av socker, och högt blodsocker.
  Jag googlade på tjocktarmscancer – riskfaktorer. En länk https://www.halsatips.com/Gastroenterologi/2015/01/tjocktarmscancer-riskfaktorer.html angav att en riskfaktor är fettrik kost. Man skulle vilja se den randomiserade kontrollerade behandlingsstudien som visar att naturligt fett i kosten ökar incidensen av koloncancer. Jag tvivlar på att den finns. Kanske att margariner och omega-6-oljor ökar incidensen av koloncancer.

 51. 2951

  Hej Annika,

  Fick veta 2017 att jag har Hypertyreoidism sen 2012.
  Väntar på Op. Som tyvärr skjuts upp hela tiden.
  Mår inte så bra, blir lättare sjuk än andra.
  Både infektioner och annat! Vill så gärna bli frisk och känna glädjen igen. Nu trött och håglös, har även Ulcerös Kolit.
  Trots d-tillskott så höjs inte värdet! Känns som hela mitt imunförsvar är ur spel!! Vad kan jag göra? Snälla hjälp mig!!

  Mvh,
  Lotta

 52. 2952
  Athanassios Martsoukas säger

  Hej Annika,
  Jag är 60 år man som äter LCHF i ett år nu. Är frisk och mår bra, förutom ökad kolesterol värde.
  Total 8,3 LDL 6,3 och hdl 1,6. För några dagar sen fick jag också lite vit fläck på ögonlocket (xantelasma).
  Är det på grund av hög kolesterol? Min läkare vill att jag måste äta symvastatin 40mg.
  Vad är ditt råd?

  Mvh Athanassios

 53. 2953
  Annika Dahlqvist säger

  2951 Lotta
  Jag är ingen specialist på hypertyreoidism, men om de har bedömt att du ska opereras så tycker jag att du borde få bli det.

 54. 2954
  Annika Dahlqvist säger

  2952 Athanassios Martsoukas
  Ett högre kolesterolvärde, inklusive LDL, medför bättre prognos för hälsa och livslängd. Simvastatin ger mera biverkningar än nytta. Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol, tex Hur kolesterolmyten hålls vid liv https://www.adlibris.com/se/bok/hur-kolesterolmyten-halls-vid-liv-9789172412620

 55. 2955
  Athanassios Martsoukas säger

  Tack för svaret.
  Men vad är den vita fläcken på ögonlocket?
  Mvh
  Athanassios Martsoukas

 56. 2956
  Annika Dahlqvist säger

  2955 Athanassios Martsoukas
  Den vita fläcken på ögonlocket är väl en fettinlagring. Jag kan inte svara för om den har någon prognostisk betydelse.
  När jag googlar står det att Xantelasma, som det kallas, kan tyda på höga blodfetter – men eftersom höga blodfetter inte prognosticerar hjärtsjukdom, så säger det ju ingenting.

 57. 2957
  Monica säger

  Hej!
  Hur gör jag med min kost som allergiker!
  Mjölkprotein, ägg och fisk. Hur ska jag tänka?

 58. 2958

  Hi Annika,

  and sunny morning regards from Helsinki.
  I have been in LCHF diet for a week now. My rest heart rate is normally around 61 and now it has gone up to 103 during this diet. The higher heart rate feels very unpleasant, otherwise I feel very fine.
  I have a medicated , well controlled hypothyreoidism and I am using hormone medication ( estrogen/progesteron patches).
  The weight has dropped from 60.8 > 58.6 in a week ( my height is 158 cm).
  Macronutrients are 7% carbs ( 20g daily), 17% protein ( 52g) and 76% fats ( 103 g) / 1213kcal/day.
  I am in medium ketosis, tested it with ketosticks.
  Should I raise the amount of carbohydrates?

 59. 2959
  Annika Dahlqvist säger

  2958 Kiki
  You could try to raise the carbs a bit, för example with root vegetables, and see if the heart rate gets normal. You must try yourself forward to see how you get the best health.

 60. 2960

  Annika, Thank you for your reply.

  Ok, I will raise carbs a bit by bit and see the effect for my heart rate.

  Your opinion is that I don’t have to raise up the daily kcal? Because I know, that daily 1200 is quite low, but it is like that in a goal to loose weight.

  I try to achieve fat melting around belly and get back to my good normal weight, which is around 54-56 kg.

  Thank you.

 61. 2961
  Annika Dahlqvist säger

  2960 Kiki
  If you feel fine with 1200 kcal, for weight loss, it is OK with me.
  20-50 g of carbs, around 60 g of protein, and the rest of your need in the form of natural fat.

 62. 2962
  Joakim säger

  Hej Annika!

  Jag har ätit LCHF ett bra tag nu och har sedan jag började av och till haft diarre, dvs varit lös i magen.
  Ibland har det varit ganska allvarligt. Plågas mycket av detta och undrar om det är normalt att vara lös i magen så mycket som jag är. Kan nästan inte leva ett normalt liv. Finns det någonting man kan göra?
  Kommer jag alltid vara vara lös i magen på LCHF? Går det över efter ett tag, isåfall månader eller år?

 63. 2963
  Annika Dahlqvist säger

  2962 Joakim
  Det förefaller otroligt att du skulle få diarré pga brist på något födoämne. Troligen att det är något i maten du äter som du reagerar på. Det jag först tänker på är laktos. Kanske du äter mycket laktosinnehållande mjölkprodukter? Prova i första hand att utesluta mejeriprodukter som innehåller laktos. Om inte det hjälper får du gå vidare och utesluta andra födoämnen. Tex ägg, och se hur du reagerar på det.
  En annan möjlighet är att utesluta allt utom tex kött, och se om du slipper diarrén. I så fall kan du eftersom inkludera andra matvaror och se om du vid en ´provokation´ återfår diarrén. Då vet du vad du inte ska äta, åtminstone under en period. Så småningom kan du försiktigt prova att återinföra födoämnet och se om du tolererar det denna gång..

 64. 2964

  Thank you Annika for your comments so far.
  What could you think is the cause of my higher heart rate?

  I got a comment elsewhere that it could be because I have too few daily kilocalories and there came a recommendation to eat at least 2000 kcal/day ( less than 20 g of carbs, proteins 60 g and rest fat).

  My will is to loose still few kilogramms , but how is it possible to loose weight if I eat over 2000 kcal /day with macro composition mentioned above?

  So I am a bit of confused with all of this now.
  Kind regards
  Kiki

 65. 2965
  XMargareta säger

  Jag känner alltid, att jag trampar in på ”obehörig mark”, när jag ibland svarar i denna tråd.

  Annika du får säga om jag skall sluta med det, men vad gäller både Joakim och Kiki ovan tycker jag, att jag har synpunkter, som kanske kan vara till hjälp.

  Jag nöjer med den till Joakim: Om man äter så mycket fett, att tarmarna inte kan suga upp allt, så kan det få konsekvensen, att innehållet blir ganska rinnigt.

 66. 2966

  Sorry for all about these spelling and word mistakes in my comments.
  I don’t know where they are coming from, probably from automatic spelling corrector.
  The text for me here in my comment box looks perfectly normal, but when I read it here at Questions and answers, there are many funny words around.

 67. 2967
  Annika Dahlqvist säger

  2964 Kiki
  I think it possibly is the ketosis that makes your heart rate to go up. That could be helped with a little of root vegetables. The aspect that it could be the low energy intake that makes it, could be tried by eating a bit more of food. You can try yourself forward systematically, it is no hurry.

 68. 2968
  Annika Dahlqvist säger

  2965 XMargareta
  Du är välkommen att svara på alla frågor. Om den som frågar är mest intresserad av mina svar så är det ju bara att läsa bara dem.

 69. 2969
  Annika Dahlqvist säger

  2966 Kiki
  I have not seen any ’funny words’ in your comments. I don’t know how it has become so for you?

 70. 2970
  XMargareta säger

  # 2966 Kiki

  Earler in this blog, there is a history about persons starting LCHF, that have benefitted, when seeing to it, that there will be no shortage of Magnesium in the food.

  Magnesium has a role to play when it comes to heart rate, as well as it can loosen the stools, which also have been a history sometimes for people starting on LCHF.

  There are lots of magnesium in green leaves.

  Text in English about magnesium:
  https://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-magnesium.html

 71. 2971

  Hej,

  And thank you for your reply.
  I use daily lots of green leaves; in smoothie and with food too.
  I also take magnesium supplement in the evenings.

  This is quite irritating to have a higher heart rate. I hope I will find a solution for this
  problem soon.

  Kind regards
  Kiki

 72. 2972

  One thinking for Annika,

  Could it be that this LCHF diet + accompanyied
  ketosis have caused my thyreoid gland to be
  more active and thats why the thyroid medication
  is too much at the moment?
  Could it be that I am hyperthyrotic; symptoms could fit that; fast heart beat, hot a bit
  blushed skin, i feel hot and i am overactive.
  Should I diminish the portion of Thyroid medicine?

  I got info elsewhere that fat doesnt storage during ketodiet and that I can eat
  as much fat as I want as long carbs are under 20g and protein around 60g. Is it really
  true?

 73. 2973
  Annika Dahlqvist säger

  2972 Kiki
  I do not knw about thyroid medication needs changes under LCHF/ketosis.
  I have not the experience that it is not possible to store fat during LCHF, but it can be different between people.
  If you eat more fat than you need it is possible that heart rate goes up as a result?
  Other’s opinions?

 74. 2974
  Anncharlotte Nilsson säger

  Hej Annika!
  Jag har blivit ordinerad blodtrycksmedicinen Enalapril 5mg, provade tidigare Normorix mite men fick biverkningar som hjärtklappning, torr i munnen, pirrningar i händerna och oro. Till saken hör att jag har en lindrig Aorta stenos och morbus chrone. Mitt blodtryck varierar mellan 150-160/90-100? Vill egentligen inte äta blodtrycksmedicin! Vill vara så snäll mot kroppen som jag kan och inte äta mediciner som ger andra biverkningar!
  Mvh AnnCha

 75. 2975
  Annika Dahlqvist säger

  2974 Anncharlotte Nilsson
  Är det med eller utan medicinering som du har det blodtrycket?

 76. 2976

  Hej Annika
  Jag har nu vid 50 år självdiagnosticerat mig och är säker på att jag nu har gett mig själv diabetes 2 genom att missbruka socker/kolhydrater i alla år. Jag minns att jag som liten flicka redan då hade höga halter av socker när det var läkarkontroll och urinprov lämnades. Den känsla av skam jag kände då har sedan dess suttit kvar i min kropp. Nu är det dax att boka tid på vårdcentralen för att få diagnos. Jag vill inte medicinera. Jag vill klara detta med LCHF. Jag är sockerberoende och är införstådd med att planera min mat, vara i tillfrisknad och gemenskap är av största vikt. Promenader är den motion jag vill, kan och orkar. Kan du ge mig råd om hur jag ska förhålla mig/hur förbereder jag mig inför min första kontakt med sjukvården? Hur kommer undersökningen gå till, vad ska jag fråga om, ev begära andra prover eller annat viktigt för mig att tänka på?
  Med vänlig hälsning
  Åsa

 77. 2977

  Åsa jag tror du kan ha hjälp av en annan sockerberoende. https://lchfingenjoren.se/

 78. 2978

  Tack Jala! Ja Mys blogg är en viktig del av mitt tillfrisknande.
  Har du tid och vill/kan ge mig några råd Annika?
  Jag har en inbokad tid på Vc, ett första ostadigt och behövligt steg.

 79. 2979
  Annika Dahlqvist säger

  2978 Åsa
  Jag kan bara råda till att ge sig f-n på att äta enligt LCHF, och att undvika socker och spannmål, främst vetemjöl, helt och hållet. Glider man av spåret är det bara att hoppa upp igen.
  Du får komma med mer konkreta frågor om jag ska kunna svara mera.
  Det kan vara problem med vårdcentralsbesöket, läkaren eller sköterskan kan vara passionerad LCHF-motståndare. Då är det bara att skippa det samtalsämnet.

 80. 2980
  Gun-Britt säger

  Jag har en förfrågan, vår son 52 år har ätit LCHF sedan 2009 och varit så taggad av det för att han mått så bra och så kom detta:
  Igår kom han till Sahlgrenska och de konstaterades förträngningar i två kärl så de fick sätta in stent,
  Hur ska man tänka nu, jag har också ätit LCHF sedan 2009.
  Orolig mor

 81. 2981
  Annika Dahlqvist säger

  2980 Gun-Britt
  Ja tyvärr är det så att LCHF garanterar inte mot kärlförträngningar, och inte mot något annat heller. Men jag kan inte tänka mig att det är bättre att återgå till sockerrik kost. Kanske att det kan vara bra att ersätta en del av fettet med resistent stärkelse? Åtminstone för vissa. Mera forskning behövs om detta.
  Tills vidare tycker jag att var och en ska prova ut vilken kost den mår bäst på. Och jag tror absolut inte att den ska vara fettsnål, utan lagom är bäst.

 82. 2982
  Gun-Britt säger

  Tack för svaret Du är en pärla.
  Känns bra att bolla de med någon

 83. 2983
  Gun-Britt säger

  Nu vill jag ställa en fråga igen.
  Var på min VC.och min läkare tycker inte om att jag inte äter statiner, P-HDL kol.2,6 P-LDL 6,3 fp- trigly.1,24 totalkol.9,9 nu rekommenderade hon mig Lipathyil som inte var en statin.
  Läser Kostdoktorns enkla riskanalys och kommer fram till 3,8

 84. 2984
  Susanne Friberg säger

  Undrar om du anser att man inte ska ta kolloidalt silvervatten 15mlx5/dag medan man får cellgiftbehandling

 85. 2985

  Kolloidalt silver påverkar på intet vis din cellgiftbehandling.
  .

 86. 2986
  Annika Dahlqvist säger

  2984 Susanne Friberg
  Som Jala skriver fungerar det utmärkt att ta kolloidalt silver parallellt med cellgiftsbehandling, likaväl som vid antibiotikabehandling mot infektion. Behandlingarna kanske till o med hjälps åt.

 87. 2987

  Hej Annika!

  Undrar vad du tror om den nya fibersirapen? Har läst lite omdömen om liknande produkter på Amazon och där skrev någon att det visst höjer blodsockret. Svårt att veta vad man ska tro..

  Mvh Elvy

 88. 2988
  Annika Dahlqvist säger

  2987 Elvy
  Jag har inte hört talas om den nya Fibersirapen förut. Vilken är den bästa länken att läsa om den?
  De tidigare siraperna har innehållit hög andel av fruktos, som inte höjer blodsockret så mycket men orsakar insulinresistens och fettlever, alltså den giftgaste kolhydraten.

 89. 2989
  Aslam Mirza säger

  Hej

  Jag ater LCHF och min lakare gave me insulatard Flexpen och tar 12 enheter pa
  kvall. Fastande blodsocker ar 10. Pa dagtid BS ar normal.
  Jag vill veta varfor ar hogt pa morgon. Jag ar tacksam for svar.

  MVH
  Aslam Mirza

 90. 2990
  Annika Dahlqvist säger

  2989 Aslam Mirza
  Som jag har förstått det så avspeglar högt fasteblodsocker på morgonen insulinresistens. Bästa behandlingen mot det är just LCHF-kost.

 91. 2991
  XMargareta säger

  Cortisolnivåerna når sitt maximum precis vid uppvaknandet.
  Då stiger också blodsockret.
  Cortisolet får levern att tillverka glukos av bl.a. aminosyror.

 92. 2992
  Joakim säger

  Hej Annika!

  Hjälper LCHF mot magproblem som bl a Atrofisk Gastrit?

  Tacksam för svar!

 93. 2993
  Sanna säger

  Hej Annika!
  Tack för en intressant blogg!

  Min man har en hjärntumör grad 2 och efter operation och protonstrålning stannade den och växte inte på ett tag men nu har den börjat växa igen och under sommaren väntar cellgifter.

  Han tar även keppra och tegretol mot epilepsi han fått pga tumören.

  Tycker du han ska äta ketogen kost under en cellgiftsbehandling? Hur är det med motion, D-vitaminer, aprikoskärnor och KS?

  Tacksam för svar!
  Mvh Sanna

 94. 2994
  Annika Dahlqvist säger

  2993 Sanna
  Jag tycker absolut att en person som har en hjärntumör ska äta ketogen kost = strikt LCHF. Socker stimulerar tumörer, och bör därför hållas nere, både socker och stärkelse.
  Sen kan man också ta D-vitamin, aprikoskärnor och kolloidalt silver till cellgiftsbehandlingen. De kan hjälpa till med cancerbekämpningen.
  Läs gärna Sven Erik Nordins sida om cancerbehandling: https://www.svaradoktorn.se/

 95. 2995
  Annika Dahlqvist säger

  2992 Joakim
  Jag vet inte det. Någon som har erfarenhet av det?
  En sak om atrofisk gastrit är att de som har det har en förhöjd risk för B12-brist, vilket kan leda till perniciös anemi och neurologiska skador. Orsaken till det är att de som har atrofisk gastrit kan ha brist på Intrinsic factor, vilken underlättar upptaget av vitamin B12. De som har denna brist måste ta tillskott av B12.

 96. 2996
  Hans Nilsson säger

  Hur ser ni på vaccination mot fästingburen TBE, för den som vistas mycket i skog och mark i s k riskområde?

 97. 2997
  Katja Jansson säger

  Hej!
  Jag är en 53-årig kvinna som just har blivit ordinerad Atorvastatin, 40 mg av min läkare.

  Jag har sedan 2008 följt LCHF, ibland måttligt ibland lite striktare. Hösten 2015 började jag märka att efter måltider blev min mage väldigt uppblåst och jag fick ofta gå akut på toaletten. Trodde att det berodde på något jag ätit och började utesluta bl a rå vitkål och mejerier. Detta gjorde ingen skillnad. Under hösten 2017 ökade mina problem, jag var konstant uppsvullen i magen, blev illamående av fet mat, så till den grad att jag ibland kräktes. Jag kände mig onormalt trött och har under våren gått ner i vikt. Sökte på nätet och kom fram till att jag förmodligen lider av exokrin pankreas insufficiens (EPI) https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=5927 då alla symtom stämmer väl in på mig, inkl. en gulaktig, flytande avföring.

  Jag sökte därför till min vårdcentral och förklarade mina problem. Min läkare, en ung polska, tog många olika prover, uteslöt laktos- och glutenintolerans men upptäckte för höga levervärden. Jag förklarade att jag trodde att det är EPI och bad att få lämna ett avföringsprov. Det fick jag inte något gehör för, hon trodde att det var levern som krånglade och det påverkar gallutsöndringen, därav min fettkänslighet. Har aldrig haft någon smärta som kan förknippas med gallproblem.

  Efter att ha varit på ultraljud av levern har det nu konstaterats att jag har en förfettad lever, mina kolesterolvärden är för höga (HDL 1,3, Kolesterol-S 8,7, LDL 6,7) och att ALAT är för högt, 1,30. Min läkare tycker därför att jag ska äta statiner. På frågan om hur detta ska hjälpa min krånglande mage är hennes svar att när mina kolesterolvärden är normaliserade kommer min lever att kunna fungera normalt och då kan den bryta ner fettet som får min mage att krångla. Hon predikar varje gång vi talas vid ”inget smör, inga feta såser, ingen vispgrädde”. I journalen skriver hon att jag är överviktig, väger 1 kg för mycket enligt BMI (170 cm/73 kg), men min mage är så uppsvullen att jag ser gravid ut.

  Känner mig mycket skeptisk till att äta statiner då jag inte har några andra riskfaktorer, har tagit två tabletter hitintills. Jag är övertygad om att detta går att rätta till med rätt kost, LCHF, men eftersom jag inte tål fet mat nu känns det som jag hamnat i en återvändsgränd.

 98. 2998
  Annika Dahlqvist säger

  2997 Katja Jansson
  Jag vet inte vad som felas dig. Jag tycker att du borde utredas av en gastroenterolog. EPI är en möjlighet.
  Jag avråder bestämt från att äta Atorvastatin, den kan omöjligen göra någon nytta för dig.
  Det kanske finns en möjlighet att du inte mår bra på mycket fett. Du skulle kunna minska något på fettet och i stället äta mera av snälla kolhydrater som tex rotsaker.
  Andra synpunkter?

 99. 2999
  Helen Borg säger

  Hej!
  Vad tycker du man ska göra om tandläkaren säger att man har två alternativ. rotfylla eller ryck ut tanden?
  Du skrev tidigare att det finns andra alternativ.
  Vad menar du med det?
  Mvh
  Helen

 100. 3000
  Annika Dahlqvist säger

  2999 Helen Borg
  Som jag förstår så ska tanden bort om den inte klarar sig själv. Sen kan man kanske sätta dit en stifttand?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa