Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

  1. 2701
    Jan Nylund säger

    @2699 Margita Mornborg

    Länk betr fibromyalgi och effekten av Rödbets- Lingonjuice.

    https://wellnox.se/Pressrelease_Fibro

    Kan kanske vara av intresse.

  2. 2702
    Nicklas Wiklander säger

    Hej!

    Jag har Epilepsi och har vänstersidigt handikapp och undrar om jag kan äta Ketogen kost?

    Läste på Wikipedia, och där står det:

    ”Ketogen diet har använts vid behandling av epilepsi hos barn och vuxna. Hos dessa barn har påvisats ett samband mellan ketogen diet och ökad förekomst av uttorkning, hypoglykemi, kräkningar och diarré, bukspottkörtelinflammation, hyperurikemi, osteopeni, kardiomyopati, magnesiumbrist och hyponatremi, och efter långvarig diet (över ett år) med njursten, återkommande infektioner, hyperurikemi, hypokalemi, acidos, och hyperkolesterolemi. I ett försök med patienter med epilepsi som behandlades med ketogen diet avled fyra, två av blodförgiftning, en av hjärtmuskelsjukdom, och en av lipoid pneumonia.”

    Kan jag alltså dö då av denna kost??? Eller missförstår jag det hela?
    Förklara gärna för mig om du kan.

  3. 2703
    Docent Göran säger

    @ Nicklas Wiklander:

    Detta var verkligen någonting helt nytt för mig!

    Det tål att synas i sömmarna av de som ”orkar”. För mig ”stinker” detta Big Pharma lång väg och som de flesta medicinska publikationer gör idag. Vetenskapen är här långt borta. Det är officiellt erkänt att ketogen kost är ett alternativ till psykofarmaka för just epileptiker och det skulle det garanterat aldrig vara om folk ”dog som flugor”. Problemet för Big Pharma är att de inte kan göra några vinster på folk som botar sig själva med naturlig kost. Professor Peter Götzsches senaste bok är intressant i detta sammanhang.

    https://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/09/Peter-Gotzsche-pa-krigsstigen-mot-psykiatrin/

    Ju mer beroende sjukvården kan göra folk av deras psykofarmaka ju mer gnuggar denna kriminella industri händerna eftersom det ofta är ett livslångt beroende det är frågan om, om man inte bestämmer sig för att ”bryta sig ut” vilket är lättare sagt än gjort. Jag har bekanta som just nu kämpar för att komma ur ett sådant beroende och de får väldigt lite stöd av sjukvården som istället nästan tvingar dem att fortsätta med Big Pharmas droger. Ett i sanning korrupt system!

    Även om jag nu inte har någon större erfarenhet av ett sådant beroende av psykofarmaka – jag klippte t.ex. mina betablockerare ett halvår efter min hjärtinfarkt för 17 år sedan – kan jag dock livligt föreställa mig hur folk alltmer fastnar i deras sofistikerade nät och inte minst när jag med viss sorg i hjärtat vittjar de nät som jag själv lägger ut i sjön vid vår stuga i Lappland. Genom dessa fiskar får jag dock i mig de viktiga omega-3 fetterna DHA och EPA som, till skillnad mot deras preparat, bevisligen håller hjärnan i trim och inte förstör den.

  4. 2704
    Nicklas Wiklander säger

    @ Docent Göran:
    Betyder det att jag KAN äta Ketos i alla fall då?!?

  5. 2705

    Nicklas Wiklander skrev:

    Betyder det att jag KAN äta Ketos i alla fall då?!?

    Det var en virrig och stollig Wikipedia-artikel du hänvisar till:

    ”Den totala mängden mat vid epilepsi (inte bantning) är per dygn vanligen 75-100 kalorier per kilogram kroppsvikt, varav 1-2 gram protein per kilogram kroppsvikt (en som väger 50 kg äter följaktligen 3750-5000 kalorier per dag varav 50-100 g protein).”

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Ketogen_diet

    5000 kcal per dag och en halvt kg kött per dag (20% protein) skulle leda till en drastisk viktökning för de flesta som väger 50 kg och kanske även leda till de problem du nämner.

    Tre metoder för att komma i ketos:

    1. Svält och fasta (40 dagar i öknen!)
    2. Tillskott av MCT (kokos) Medium Chain Triglycerides (finns på en del gym)
    3. Strikt lågkolhydratdiet

    Självklart kan du äta ketogent. Observera dock att sjukhusens/dietisternas/nutritionisternas ketogena diet knappast är nyttig och är väsensskild från vad som rekommenderas av t.ex.

    Dominic D’Agostino
    Thomas Seyfried
    Suzanne M. de la Monte
    Mary Newport

    Ät inte omega-6-haltiga fröoljor! Inget gluten! Se till att få tillskott av vitaminer och mineraler.

    Det problem som vanligen nämns med ketogen kost för epileptiker är att barn ibland inte uppnått den längdtillväxt som förväntats. Den som redan växt färdigt har inte det problemet.

  6. 2706

    @ Nicklas Wiklander:

    Mitt första barn, som föddes under den mest fanatiska veggistiden, fick näringsbrister under sina tidigaste utvecklingsår, vilket resulterade i barnepilepsi från 8 års ålder. Många sorters medicin utprovades och doserna närmade sig hästnivåer. Pojken som vid 10 års ålder flyttade hem till pappa och sakta men opålitligt minskade anfallen. Under hela skoltiden diskuterades och ringdes det, mellan experter på olika sjukhus, vilken medicin som skulle användas och utprovas.

    20 år senare läser jag en artikel om att det i Läkarhandboken, som varje läkare har tillgänglig, står skrivet att barn som drabbas av epilepsi ska som förstahandsval äta en ketogen diet och om det inte hjälper så ska medicin utprovas.

    Både pojken och jag äter idag en ketogen ursprungsdiet, baserad på våra förfäders matkultur. Endast ekologiska närproducerade naturliga och obehandlade livsmedel.

    Jag har ätit en ketogen diet mer eller mindre i 10 års tid och för mig finns inget annat sätt att leva. Valet är kärnfrisk – eller omedelbara symptom av obehag, vid intag av tex. cerealier och socker

  7. 2707
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2702 Nicklas Wiklander:
    Det var en jättedålig Wikipediaartikel! De glömde att skriva att barnen fick signifikant mindre anfall under ketogen kost. Biverkningarna var inte alls så frekventa som i den texten. Jag tror som Göran att texten är påverkad av Big Farma.
    Rekommenderas att se filmen ”First do no harm” med Meryl Streep, där en gosse botades från att vara ett ständigt krampande kolli till en helt frisk medicinfri yngling sedan han övergick till ketogen kost.
    Sen ska barnen förstås inte äta dietist-kosten med margariner och växtoljor, och de ska äta adekvat mängd av LCHF-mat.

  8. 2708
    Nicklas Wiklander säger

    Tack för svar! Ska kika på den filmen och hoppas på att jag mår bättre senare

  9. 2709
    Nicklas Wiklander säger

    Tack för svar!
    Är det under 20 eller 10 KH som jag ska sträva efter och kanske får färre anfall?

  10. 2710

    @ Nicklas Wiklander

    Vill bara tillägga till de många bra svaren du fått – att jag (och många med mig) har slutat leta information på Wikipedia-sajten. Man kan inte lita på den information som ges där, eftersom det som inte stämmer överens med ’maktens’ ideer hela tiden ändras ..ofta till rena felaktigheter. När det gäller kost och hälsa får man leta sund och ärlig information på annat håll – t.ex.. här hos Dr Annika.
    Lycka till!

  11. 2711
    Nicklas Wiklander säger

    Tack Annika!

    Jag vill leva gott, ha det bra
    Äta nyttigt och kan det hjälpa min ep är ingen lyckligare än jag Så gärna tips om goa recept skulle inspirera mig på ett bra sätt

  12. 2712
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2709 Nicklas Wiklander:
    Du får prova dig fram hur lågt du måste gå för att bli krampfri.

  13. 2713
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2711 Nicklas Wiklander:
    Det finns en uppsjö av böcker, tidningar och internetsidor med LCHF-recept att välja bland.
    Man kan tex söka på Google på den maträtt man skulle vilja ha, och sedan lägga till LCHF så kommer det upp många länkar.

  14. 2714
    Lars Jönson säger

    Hej! Har sedan ett antal år ätit en ren LCHF-frukost med turkisk yoghurt (10%), valnötter, bär & kokt ägg. Tränar styrka/cardio 3-4 ggr/vecka & är sparsam med sockerintag i form av läsk/godis/alkohol/glass. Är 180 cm lång & väger 78 kg, så jag är inte på något sätt överviktig, men tycker det går så trögt att bli av med det där allra sista överflödet på magen. I och med att jag inte äter någon utpräglad LCHF-kost övriga måltider, funderar jag på om min frukost egentligen är så optimal när det kommer till fettförbränning? Man kanske t ex kan byta till 3,5% yoghurt istället som innehåller samma låga mängd kolhydrater men hälften så mycket kalorier? Nötter är ju väldigt kaloririka men innehåller ju samtidigt en hel del andra nyttigheter, så det känns inte som en självklarhet att ta bort från menyn.

    Tacksam för svar

    Mvh Lars

  15. 2715
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2714 Lars Jönson:
    Om du vill äta en strikt LCHF-frukost så bör du inte äta yoghurt alls, för den innehåller socker, laktos.
    Även valnötter och bär innehåller kolhydrater. I stället kan du äta tex ägg och bacon och ev grönsaker till.
    Vill du gå ner i vikt bör du nog äta kolhydratbegränsat även övriga måltider på dagen.

  16. 2716
    Nicklas Wiklander säger

    Hej!
    Min frukost är; A fil med hallon, te och ca 3 cl Proviva 50 % ☺️

  17. 2717

    Hej!

    En närstående till mig har drabbats av hudcancer. Hon har opererats och läkarna som säger att allt ser bra ut nu. Men jag tänkte att man förebygga ett återfall med silver. Skulle ni kunna svara på hur man kan gå tillväga? Utvärtes, invärtes eller både och? Vilken mängd och under hur lång period? Något mer man bör tänka på?

    Med vänlig hälsning,

    Sara

  18. 2718
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2717 Sara:
    Det finns Fb-grupper om silvervatten där man kan få råd. Spontant tror jag att man kan använda det både utvärtes på det drabbade stället, och invärtes. Inga biverkningar finns rapporterade.
    Vilken sorts hudcancer gällde det?

  19. 2719
    Aslam Mirza säger

    Min frus läkare gav henne kortison pga infektion och hennes immunförsvar blev
    mycket svag. Hon tror inte på läkare nu. Kan någon ge förslag henne förbättra
    henne immunförsvar.

    MVH

    Aslam Mirza

  20. 2720

    Min man ( född 1939) genomgick en bypass på hjärtat pga kärlkramp 2001. Han åt en kost dietisterna och diabetessköteskan rekommenderade.
    2010 började vi äta LCHF. Min man är typ 2 diabetiker och han hade många mediciner.
    Metformin+insulin morgon och kväll, statiner, blodtryckssänkande och trombyl. Efter ca 14 dagar med LCHF slutade han med alla mediciner. Hans blodsocker låg då på omkring 6, och blodtrycket var normalt.
    På ca 8 månader hade han gått ner 20 kg och vi äter fortfarande LCHF nu 2016.
    Han fick problem med kärlkramp igen 2016, och fick göra en kranskärlsröntgen, ballongsprängning och man har satt in nät (stent) i kärlet. Läkaren sa att han haft en hjärtinfarkt men kunde inte säga när.
    Läkaren skrev ut mediciner.
    Han äter Trombyl och Kairasec 8 mg, E vitamin 24 mg blandade tokoferoler, C vitamin TR, Natt med Ca-Mg-D3 och K2.
    Nu efter ca 3 månader när han har promenerat med hunden tycker han att trycket i bröstet har ökat och har då ibland tagit Glytrin Sublingualspray 0,4 mg/dos vilket har hjälpt.
    Vi undrar om det kan bero på vädret eller någon lättare förkylning. Man kan ju inte ringa och fråga sjukvården för då undrar man varför han inte äter sina mediciner: Brilique, Metomylan, Atorvastatin.

  21. 2721
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2720 Mabe:
    Jag kan förstå om man får problem när man har problem med hjärtat under det att man äter LCHF.
    Om man kontaktar vården så undrar de varför man inte äter de ordinerade medicinerna.
    Och jag kan inte råda till någon särskild läkare som har ett öppet sinne för LCHF. Man får fråga på vårdenheten.
    Jag vet inte heller vilka mediciner som verkligen gör nytta. Trombyl tror jag är bra för den som är stentad. Brilique vet jag inte, möjligen är den bra. Metomylan vet jag inte om den är bra, det är möjligt? Atorvastatin är en statin, och dem är vi ju emot. För lite nytta jämfört med biverkningarna.

  22. 2722

    Jeg prøver å ikke spise sukker/ sukkerholdige produkter. Jeg har ikke visst at en burde spise mer fett. Slumpet tilfeldig inn på youtube i dag hvor jeg hørte et foredrag av dr. Dahlgren. Veldig interessant.
    Jeg har fått beskjed av ernæringsfysiolog at jeg bør avstå fra sukker og kunstige søtningsmidler p.g.a. verking i kroppen (ME og Artrose).
    Jeg lurer på: Hvordan reagerer kroppen på stevia?

  23. 2723
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2722 JoNo:
    Man vet inte helt säkert hur kroppen reagerar på Stevia, men det säkraste är att avstå från allt som smakar sött.

  24. 2724

    Takk for svar (så at jeg hadde skrevet feil navn…altså Dahlqvist)
    Jeg undrer meg på hvordan forholdet mellom fett og proteiner bør være, og hvor mye bør jeg spise pr. dag? I første omgang er det helsen som teller, men det er jo veldig motiverende om magen fosvinner også.

  25. 2725
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2724 JoNo:
    Jag brukar rekommendera att äta minimalt av kolhydrater, inget socker alls och väldigt lite stärkelse.
    Protein ska vi äta lagom utav, kroppen behöver en viss mängd. Jag brukar höfta: som en näve 1-2 ggr dagl av proteinmat (ex kött, fisk, ägg, ost etc). Resten av matbehov ska täckas av naturligt fett, oftast smör, olivolja och kokosfett, samt fett inbakat i proteinmat. Avocado, nötter innehåller också en del fett. Läs gärna i våra böcker om hur man ska äta.

  26. 2726

    Mabe says:

    24 oktober, 2016 at 14:17
    Nu har han börjat äta Metomylan 50 mg då verkar det som blodsockret stiger, idag 7,2 kan det vara Metomylan? Finns det någon annan tablett som inte påverkar?

    [Svara | Citera
    Min man ( född 1939) genomgick en bypass på hjärtat pga kärlkramp 2001. Han åt en kost dietisterna och diabetessköteskan rekommenderade.
    2010 började vi äta LCHF. Min man är typ 2 diabetiker och han hade många mediciner.
    Metformin+insulin morgon och kväll, statiner, blodtryckssänkande och trombyl. Efter ca 14 dagar med LCHF slutade han med alla mediciner. Hans blodsocker låg då på omkring 6, och blodtrycket var normalt.
    På ca 8 månader hade han gått ner 20 kg och vi äter fortfarande LCHF nu 2016.
    Han fick problem med kärlkramp igen 2016, och fick göra en kranskärlsröntgen, ballongsprängning och man har satt in nät (stent)i kärlet. Läkaren sa att han haft en hjärtinfarkt men kunde inte säga när.
    Läkaren skrev ut mediciner.
    Han äter Trombyl och Kairasec 8 mg, E vitamin 24 mg blandade tokoferoler, C vitamin TR, Natt med Ca-Mg-D3 och K2.
    Nu efter ca 3 månader när han har promenerat med hunden tycker han att trycket i bröstet har ökat och har då ibland tagit Glytrin Sublingualspray 0,4 mg/dos vilket har hjälpt.
    Vi undrar om det kan bero på vädret eller någon lättare förkylning. Man kan ju inte ringa och fråga sjukvården för då undrar man varför han inte äter sina mediciner: Brilique, Metomylan, Atorvastatin.]

  27. 2727

    Köpte djupfryst lax på Lidl Atlantic, trodde den var fångad i Atlanten. När jag läste det finstilta stod det att den är odlad i Norge. Finns det ingen annan lax att köpa? Någon som vet.

  28. 2728
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2726 Mabe:
    Om man tittar i FASS.se på biverkningar av Metomylan, vårdpersonal, så står det under Endokrina systemet: Förvärring av latent diabetes mellitus. Det borde ju betyda att blodsockret kan stiga som biverkan.

  29. 2729

    @ Mabe:

    Pinklax är vildfångad.

  30. 2730
  31. 2731
    Björn Ekholm säger

    Jag kan inte låta bli att göra ett inlägg som kritiserar LCHF-kosten på en punkt som jag inte tycker kommer fram ordentligt i debatten. Ett problem som jag upplevt med kosten och som jag omöjligt kan vara ensam om. Detta att kosten utesluter i stort sett allt vad fibrer heter. Jag har kört LCHF i flera omgångar senaste tio åren och varje gång blir jag tokförstoppad och stenhård i magen. Har då testat att öka mängden fett i maten och då särskilt kokosfett utan resultat. När man läser om tips och råd om det här rekommenderas man att testa magnesiumtabletter, katrinplommon, linfrön etc. Detta fick mig att börja fundera. Det kan inte vara naturligt att man pga kosten ska behöva ta piller eller käka särskilda frön etc för att magen ska fungera. Då är det något som är fel. Jag har själv märkt att alla typer av livsmedel som innehåller lösliga fibrer mår magen väldigt bra av medan olösliga fibrer som i spannmål är skit. Jag tror att LCHF behöver omvärderas eller utvecklas för den förespråkas som en kost som vi åt under evolutionen men ingen kan inbilla mig att vi inte åt fibrer under evolutionen utan enbart fett och protein. Forskare som studerat detta har ju istället kommit fram till att vi åt relativt mycket fibrer istället. Dock inget socker och gluten. Där tror jag kärnpunkten ligger i en optimal kost.

  32. 2732

    Jag har aldrig haft magproblem på lchf – ätit enligt konceptet i 3 år. Äter inte gluten sedan 4 år – jag äter ju ovanjordsgrönsaker, många sorters kål varje dag och nötter och mandlar, chiafrön, kokoschips varje dag. – Kål har ju massor med fibrer?
    Dessutom ekokött, vildfisk, ägg, musslor, sardiner, makrill.
    Använder physilliumhusk vid matlagning. Frukt som äpple och apelsin någon gg/vecka, blåbär och hallon. Smör, grädde, virgin olivolja. Man måste röra på sig och dricka vatten. Om man vill kan man inta kefir varje dag för att hjälpa tarmen
    Äter alltså medelstrikt LCHF och mår fint och håller vikten bra.
    Äter inga bakverk, sällan dessert – mörk choklad 82% – 1 bit till kaffet. Ingen som helst ”uppoffring” att äta så här, saknar inget, mår illa av sötsaker.
    Lchf för mig är inget som ”jag kör i omgångar” – det är så jag äter – alltid!

  33. 2733
    Annika Dahlqvist säger

    2731 Björn Ekholm
    Alla som inte mår bra på LCHF enligt våra rekommendationer, måste själva prova sig fram till vad den behöver göra för att det ska bli bra. Grönsaker kan man äta mycket av, förutsatt att de inte är giftbesprutade. Rotsaker, helst lågkolhydrat, är också ok. Mättat fett stimulerar tarmfunktionen. Allt det du tror att de åt av kolhydrater under jägar- och samlartiden är ok. Du får prova dig fram. Det är viktigt att tarmen fungerar.

  34. 2734
    Björn Ekholm säger

    Ja det är verkligen A och O för kroppens välmående att tarmen funkar! Ja Annika rotsaker mår min mage mycket bra av har jag märkt och i dom finns ju mycket lösliga fibrer liksom i frukter såsom päron och kiwi. Kostdoktorn hade nyligen en video med ett föredrag av en LCHF-expert som menade på att man trots allt inte bör utesluta dessa fibrer ur kosten. Och enligt vad expertisen känner till i alla fall så menar dom att vi under hela människans historia som jägar-samlarfolk åt relativt mycket fibrer men INTE spannmålsfibrer, alltså olösliga, gluten och socker. Det enda folkslag jag känner till som hade en kost som nästan enbart bestod av protein och fett är inuiterna. Men dom hade också anpassats genetiskt till detta i tusentals år enligt vetenskapen. Bl a hade dom en förstorad lever för detta. Deras mag-tarmsystem var garanterat också anpassat till denna fiberfattiga kost. Men jag tror inte vi andra är det som inte har levt på den arktiska tundran. Detta är egentligen inte menat som en ”kritik” utan vill bara väcka frågan i debatten för jag tycker det är en viktig fråga som vi bör diskutera. Och slutligen, exakt vad människan har ätit sen stenåldern i olika delar av världen är säkert svårt att veta men hur som helst tror jag att den kost vi mår allra bäst av är den som är mest lik den vi ätit allra längst i vår historia. Men som sagt, exakt vad det kan vara för oss här i Norden exempelvis är säkert svårt att utröna.

  35. 2735
    Annika Dahlqvist säger

    2734 Björn
    Du har problem med magen, förstoppning, på LCHF-kost, och behöver möjligen mera frukt, grönt och rotsaker för att komma tillrätta med det. Men alla vi som inte har problem med förstoppning behöver väl inte trycka i oss en massa kolhydrater från tex frukt och stärkelserika rotsaker? Var och en får prova ut vilken kosthållning som passar bäst för den med avseende på mående och blodsockerreaktion.

  36. 2736

    Bot mot kronisk inflammation?

    Min tandläkare menar att en, för länge sedan, rotfyllt tand kräver ett kirurgiskt ingrepp. Detta konstaterades då jag besökte kliniken före jul, p g av lindriga känningar, vilket resulterade i röntgen och konsultation med kirurg. Tandläkaren och kirurgen menar att rotändan är kroniskt inflammerad. Dock upphörde värken efter ganska kort tid, och nu, efter ca tre veckor, är jag besvärsfri. Trots detta vill man utföra det kirurgiska ingreppet, vilket, som jag förstår saken, innebär att man skär av och isolerar den inflammerade delen av tandroten.

    Min fråga: Är det inte rimligt att tro att LCHF, kollodialt silver och diverse tillskott, vilket flera av oss använder, i längden reducerar också detta slag av inflammationer? Om det nu verkligen är, följden av, en (kronisk) inflammation jag kände av för en tid sedan.

    Har inte haft problem med tandhälsan i övrigt, efter övergången till LCHF för ett antal år sedan, undantaget tandsten i någon utsträckning.

    Tacksam för svar i brådrasket eftersom kirurgen väntar ivrigt, med slipade knivar.

  37. 2737
    Annika Dahlqvist säger

    2736 Hans Nilsson
    Jag läste i Bruce Fife’s bok ’Stoppa Alzheimer nu’ att alla rotfyllda tänders rötter är ohjälpligt infekterade. De tunna kanalerna inuti är bemängda med bakterier, och kroppen kan inte komma åt dem. Därför är rotfyllning inget att rekommendera. Men det gäller väl alla andra rotfyllda likaväl som för dig. Du måste bestämma själv.

  38. 2738

    Tack Annika, för svar! Det stämmer ganska väl med de besked jag fått; det handlar om en kronisk infektion i en del av tandroten. Infektionen lever sitt eget liv och, som du säger, kroppen kan inte försvara sig. Åtgärdsalternativen, enligt tandläkaren, är nämnda kirurgiska ingrepp (vilket rekommenderas), dra ut tanden, på nytt rotfylla eller avvakta.

    Ett svårlöst dilemma, rotfyllningar kan inte göras ogjorda. Vilka besvär kan dessa, i det långa loppet, ge upphov till, undrar man. Någon i denna blogg som har egna erfarenheter? Hur vanligt är det? Har LCHF etc verkligen ingen påverkan på infektioner som är belägna i tandroten? Vår kosthållning rår ju bevisligen på nästan allting annat.

  39. 2739

    Min man har haft/har stora problem med kärlkramp. Har ätit statiner i 15 år. För 3,5 år sedan slutade han med dessa (samt alla andra mediciner) och började med LCHF. Blev en helt annan människa med fördubblad energi och ett allmäntillstånd långt bättre än tidigare. Nu har kärlkrampen kommit åter med än större kraft. En mer eller mindre misslyckad ballongsprängning genomfördes och en ny medicinlista presenterades. 3 veckor med Crestor sänkte LDHL kolesterolet till 4,2 men, psoriasis och nässelutslag blommade ut med enorm kraft. Tog bort Crestor efter det, vilket gjorde att psoriasisen försvann efter 3 veckor och kolesterolen steg till 7,2. Kvar är då Imdur, Trombyl, Clopidogrel och Bisoprolol. Kärlkrampen går att leva med genom dessa preparat men, nässelutslagen frodas än värre. Hur gör man för att komma till rätta med kärlkrampen utan att behöva äta dessa kemikalier? Antar att utslagen härrör från dessa..

  40. 2740
    Dr. Göran Sjöberg säger

    Mariene,

    Kolesterol är nyttigt så att sänka kolesterolhalten med Crestor är ”totalt vansinne” och den ”medicinen” var det klokt att ni gjorde er av med.

    Själv har jag som allvarligt hjärtsjuk ”vägrat” operationer och alla ”mediciner” i 17 år nu. Därför känner jag inte till de mediciner du nämner utom Crestor och Trombyl och som jag faktiskt trodde man hade slutat med. Vitlök och fiskolja (omega 3) är mer hälsosamma och ger samma blodförtunnande effekt.

    När jag efter 15 år åter drabbades av en mycket obehaglig kärlkramp uppsökte jag ”vården” men insåg omedelbart att ingenting vettigt fanns att hämta bakom deras ”bessewisserattityd” så jag ”forskade” själv, som jag är så van vid, och kom fram till att många med kärlkramp (närmare bestämt 50 000.hjärtpatienter i Kanada) har blivit av med kärlkrampen med hjälp av stora doser av naturlig E-vitamin (1600 IU/dag) så jag bestämde mig själv för att prova eftersom det är ett ofarligt kosttillskott. Sedan dess har jag inte haft några större känningar. Jag har nu ökat dosen till 2000 IU när jag nyligen åter började få ”känningar” och nu är läget lugnt igen.

    Jag har dock förstått att man om man har ett väldigt skadat hjärta bör man införa E-vitamin långsamt och höja dosen i steg från säg 400 IU under kanske en månads tid även om jag själva direkt satsade på 1600 IU utan några som helst problem för tre år sedan och har nu som sagt ökat dosen.

    Alla är vi förstås olika.

  41. 2741
    Annika Dahlqvist säger

    2739 Marlene
    Det är svårt för mig att råda om medicinering vid svår och instabil kärlkramp.
    Men jag kan säga att LDL-värdet har ingen betydelse för prognosen. De som har högre värde har bättre prognos. De studier som visar att lägre LDL är bättre är organiserade av läkemedelsindustrin.

  42. 2742
    Nisse Hult säger

    @ 2739 Marlene

    Hur ser din mans kostintag/dryck ut sett till normaldag/vecka?

  43. 2743

    En typisk dag, frukost: kaffe med kokosolja + en skvätt grädde, ett par kokta ägg och/eller avocado med stenbitsrom + lite majonäs. Lunch: rester från gårdagens middag, alternativt ett par kokta/stekta ägg med smör och lite makrill. Middag: köttfärs/vitkålsgratäng + grön sallad.

    Vi köper ekologiskt så långt det är möjligt, sällan hel/halvfabrikat och då bacon eller korv, steker i smör, olivolja till dressing och kokosolja i kaffet.

    Mellan varven, under semestrar och vissa helger blir det dock lite för mycket av livets goda i form av rödvin eller whiskey, nötter, choklad, ostar.

    2 gånger per år brukar vi köra jätte strikt LCHF med periodisk fasta i 4-6 veckor och då såklart utan alkohol och en massa nötter och dylikt.

    Min man har stressat mycket i sitt liv och försöker nu dra ner på takten och börja motionera men som läget är nu kan han inte gå mer än ett par 100 m utan medicin förrän kärlkrampen gör sig påmind. Det jag funderar på är vad medicinen gör på sikt även om den hjälper honom att kunna mortionera.

  44. 2744

    Tack för svar! Började med e-vitamin 800 IU för ca en månad sedan. Har även beställt omega 3. Var köper du ditt e-vitamin och omega 3? Äter för övrigt Magnesium, Q10, selen , d-vitamin.

    Eftersom min man inte vill ta statiner fick han rekommendationen att ta injektioner en gång/månad med ”Repatha” som är en pcsk-9 hämmare. Detta ska sänka enbart det ”dåliga kolesterolet”. Jag känner mig skeptisk.

  45. 2745
    Dr. Göran Sjöberg säger

    Mariene

    Prova E-vitamin! Ni har ingenting att förlora på att prova men börja som sagt långsamt.

  46. 2746
    Elionore Borg Jerkeskog säger

    Hej!
    Har tagit en del prover på Werlabs! Jag fick reda på att jag hade ett högt Ferritinvärde som ligger på 173 samt Homocysteinvärde som ligger på 21 och att detta bör kollas upp! Vet inte vad detta innebär! Vidare mätte dom upp HbA1c till 49! det visste jag redan! Fick veta att jag hade typ 2 diabetes 2014! Jag äter endast Lchf sedan ca 6 år tillbaka! Men detta har inte förbättrat mina värden helt.
    Jag har skrivit här förut och då nämndes att jag kunde ha en hög gluconeogenes! Jag undrar ju så vad som triggar min lever och bukspottkörtel eller något annat organ! Jag försöker hela tiden ändra något i min livsstil för att komma på vad det är! Sedan skrev dom att jag har höga kolesterolvärden! Jag har ju läst så mycket om detta nu så jag har bestämt mig för att inte oroa mig för det just! Jag fastar 16:8 nästan varje dag! längre fastor gör jag också, i slutet på januari-17 fastade jag i 6 dagar! Mitt blodsocker blir mycket bra när jag fastar jag kommer ner till både 4 och 5 i värde! Men det är först efter 36 tim ca som blodsockret sjunker! Men jag kan ju inte fasta jämt! Skulle vara spännande att få lite synpunkter på detta! Med vänlig hälsning Elionore

  47. 2747
    Annika Dahlqvist säger

    2746 Elionore Borg Jerkeskog
    Ett Ferritinvärde på 173 brukar inte orsaka några höjda ögonbryn på vårdcentralen. Inte heller ett homocysteinvärde på 21. Det man brukar undersöka med avseende på högt homocystein är folat och vitamin B12, kobalamin. Om de har tagit de proverna och de var bra är det inget att oroa sig för.
    Gränsen för HbA1c för friska är upp till 46. Gott diabetesläge är under 52.
    Du ligger alltså för högt för att vara frisk men bra för att vara diabetiker.
    Om man vill komma lägre, och äter strikt LCHF, så kan man prova Metformin. Men då måste du gå till doktorn.

  48. 2748
    Elionore Borg Jerkeskog säger

    Tack, det var gott att höra att dessa värden inte behöver ge någon stor oro! Jag fick också ta test på folat och vitamin B12, kobalamin! Testet på folat blev 21 och testet på B12, kobalamin blev 312. Ja dessa värden var på grönt, så det var väl inom referensramarna då!

    Jag äter Metformin 500 mg 2 ggr om dagen! En tabl. på fm och en tabl. på kvällen! Det är ändå svårt att få ned blodsockret! Kanske behöver öka dosen! Har ätit Metformin i ett år nu! Det som jag har en tendens att överäta är Rysk youghurt, 17% vet inte om detta påverkar! får väl dra ner på det! Håller mig bra i vikt sedan ett år tillbaka, väger 67kg till mina längd 1.62! Jag tycker själv att jag sköter mig bra, men något triggar igång kroppen.

  49. 2749

    Hej!
    Vilket år fick du intresse av resistent stärkelse och skrev om möjligheten av att ta potatismjöl i kallt vatten?

  50. 2750
    Annika Dahlqvist säger

    2749 Karl-Erik Flovén
    Sökning på Google ger att jag skrev ett inlägg om resistent stärkelse år 2014:
    https://annikadahlqvist.com/2014/08/19/svt-om-resistent-starkelse/
    Det är alltså Per Wikholm (nu avliden) som skrivit mest om resistent stärkelse, på lchf.se.

  51. 2751

    Potetmel utrørt i vann er et gammelt kjerringråd mot magebesvær. Tar du for mye får du forstoppelse. I vinter har alle i Norge slitt med en virus som slo seg på magen. Jeg kurerte den med potetmel i vann, potetchips (lav GI) og Farris. Simsalabim. Etter 3 dager da jeg forsøkte å spise normalt igjen måtte jeg starte på nytt. Da ga det seg. Poteten kan brukes til mye, høyner blodsukkeret også når den er nykokt, men sild og kald potet er fantastisk godt, ikke sant?

  52. 2752
    Annika Dahlqvist säger

    2752 Tjock men smal
    Dina värden ser utmärkta ut.
    Det går inte att utifrån dina blodfettvärden avgöra om du behöver äta mera fett.
    Då måste du berätta mera om hur du äter, och vilka problem du har.

  53. 2753
    Lasse W säger

    Hej!
    Jag är en 55-årig man som äter liberal LCHF sedan 4 år. (Min husläkare ville för 4år sen sätta in statiner då jag hade för höga blodfetter) Jag hittade då din sida och valde att istället köra LCHF och har sedan dess följt din blog och även Kostdoktorn..
    Både jag och min fru lever efter dessa kostråd och undviker allt socker, mjöl, pasta, ris, godis, margarin, halvfabrikat, lagar riktig mat och äter så ekologist som vi kan.
    Jag har sedan starten regelbundet låtit testa mig och på senare tid även kollat APO-kvoten.
    Mina värden: 55år, 181 cm, nu 72 kg (ner från tidigare 85kg).
    Följande fastevärden:
    2013: P-Kolesterol-7.2, P-LDL-5.1, P-HDL-1.7, fP-Tri-1.1
    2015: P-Kolesterol-9.3, P-LDL-7.0, P-HDL-2.0, fP-Tri-1.1, APO-A1-1.97, APO-B1-1.79, kvot-0.91
    2016: P-Kolesterol-9.6, P-LDL-7.3, P-HDL-1.9, fP-Tri-1.2, APO-A1-1.90, APO-B1-1.83, kvot-0-96

    Nu vill läkaren att jag MÅSTE börja ta Statiner varför jag började med Periodisk fasta 16/8 och efter 8 veckor har följande värden:

    2017: P-Kolesterol-9.1, P-LDL-7.3, P-HDL-1.9, fP-Tri-1.2, APO-A1-1.74, APO-B1-1.85, kvot-1-06

    Fråga: Behöver jag oroa mig för dessa värden då APO-kvot STIGER!!!.
    På Kostdoktorn står att riktvärden för APO-kvot ej bör överstiga 0.9.

    Tacksam för tips.

  54. 2754
    Annika Dahlqvist säger

    2754 Lasse W
    Jag har fått information från Uffe Ravnskov och Ralf Sundberg att hälsoprognosen är bättre med högre kolesterol. Hela kolesterolvärdesköret är dirigerat från Big farma som vill sälja sina kolesterolsänkande farmaka. Även livsmedelsindustrin seglar på kolesterolskräcken med sina vegetabilier.
    Jag tycker alltså inte att du ska oroa dig för dina kolesterolvärden. Fortsätt med LCHF och sluta att kolla kolesterolvärdena. De mätningarna gör dig bara orolig.

  55. 2755
    Lasse W säger

    Hej och tusen tack för ditt snabba svar.
    Jag tolkar det som att även ökad APO-kvot är inget att bry sig om, eller?

  56. 2756
    Lekman säger

    #2754 Lasse W

    Här är en länk till en youtube med Ralf Sundberg:
    https://annikadahlqvist.com/2013/04/27/ralf-sundberg-berattar-om-kolesterol-och-hjartsjukdom/

  57. 2757
    Annika Dahlqvist säger

    2756 Lasse W
    Om man inte bryr sig om kolesterolvärdena tycker jag inte att man behöver bry sig om APO-kvoten heller.
    Vad ska man göra med svaret? Man kan ju inte annat än att äta LCHF, så strikt man förmår, ändå.

  58. 2758
    Lasse W säger

    @Lekman,@Annika,
    Tack för era svar, har sett filmen, mycket inspirerande.
    Min oro grundar sig på svar från kostdoktorn I samma frågeställning, där han förslog vidare kontakt med ”vanlig läkare” för utredning av APO-kvoten som Citat: ”inte var så bra som man kan önska sig!!!”

    Jag kör på med fortsatt liberal LCHF med Periodisk fasta som komplement!

  59. 2759
    Annika Dahlqvist säger

    2758 Lasse W
    Då vore det lämpligt att fråga Kostdoktorn vad han föreslår att man ska göra om man har en ’inte så bra APO-kvot’. Om han tycker att man ska äta statiner, så har vi olika åsikter.

  60. 2760
    Lasse W säger

    Hej och tack för ditt svar:
    Kostdoktorn föreslog först att följa de 4-stegen som finns på hans hemsida om man för förhöjt LDL vid LCHF,( Som visst 1-2% får enl Dr Sarah Hallbergs video).
    När jag svarade att jag följer dessa steg så svarade han:

    ”Dina APO-värden är någorlunda OK, inte avvikande på något ovanligt vis, men definitivt inte så bra som man kan vilja eftersträva för minimerad risk.
    Mvh Andreas”

    Jag frågade då om tips om vad jag ska göra både på hemsidan och via mail, tyvärr har jag inte fått svar ännu, typ 2 mån sedan….!

    Så här står jag nu med min ”oro”, kan jag konsultera dig utanför bloggen?
    Mvh Lasse W

  61. 2761
    Annika Dahlqvist säger

    2760 Lasse W
    Javisst, du kan maila mig annika.dahlqvist(a)telia.com , men jag har inte så mycket mer att säga i just denna fråga.

  62. 2762
    LCHF-Bengt säger

    Lasse W
    du skrev: Jag kör på med fortsatt liberal LCHF

    Varför inte köra strikt LCHF, då har du gjort det bästa i matväg, skillnaden är stor är min erfarenhet.

  63. 2763
    Lasse W säger

    Hej Bengt och tack för din kommentar.
    Som det ser ut för mig så stiger APO-kvoten ju mer strikt jag äter…???
    Har du själv kollat dina APO värden?

  64. 2764
    Annika Dahlqvist säger

    2763 Lasse W
    Många har erfarit att deras hälsa har förbättrats vid strikt LCHF, oavsett Apo-kvot. Och hälsan är det viktigaste, Apo-kvotens betydelse kan ifrågasättas.
    Om man upplever hälsovinster tycker jag att den upplevelsen ska leda agerandet, och inte ett Apokvot-värde.

  65. 2765
    LCHF-Bengt säger

    Hej 2763 Lasse W
    Som Annika säger, så ska vi nog inte stirra oss blinda på olika värden. Det Annika rekommenderar har hjälpt mig otroligt mycket, fast vi har helt olika krämpor, men just strikt LCHF har varit det avgörande receptet för mig.

    Det finns inget bästa värde på någonting egentligen, för alla har olika levnadssätt, arv, miljö osv.
    Själv hade jag ett 15-tal olika krämpor både stora och små, men den vanliga vården kunde inte hitta något fel på mig, trots alla prover, men de försökte lindra symtomen. Men alltså, jag ville ju bli botad naturligtvis. Så det var nu jag kom i kontakt med LCHF. Nu efter 6 år på strikt LCHF är jag friskare och piggare än jag någonsin varit i mitt liv. Vid avsteg från strikta varianten känns direkt en tung känsla i kroppen, och jag blir påmind om hur viktigt det är att sköta sig. Jag har testat mitt kolesterol flera gånger under åren, men har inte känt mig orolig över värden i överkant. Det jag lagt märke till är istället hälsan som är på topp numer, orkar cykla 19 mil under en dag som jag aldrig hade orkat ens i 20-årsålder, är man minsta sjuk orkar man inte en sådan distans. Idag är jag 53 år.

    Nu vet jag inte om du har några krämpor eller är orolig över mätvärden? men den bästa doktorn är ju du själv helt enkelt, Tex. som jag brukar tänka, hur känns det idag Bengt? Fungerar magen, sovit gott, är jag pigg, sprutar idèerna, vill göra en massa roliga saker, om svaret blir ja, ja då är jag frisk.

  66. 2766
    Lasse W säger

    Hej Annika o Bengt 2765 och tack för era svar.
    Nej, jag har egentligen inga krämpor och har aldrig haft…,trots det tycker jag inte man ska köra huvudet i sanden och blunda för de ”faror” som lurar runt hörnet…!
    Att jag mår kanon idag behöver ju faktiskt inte betyda att det är så imorgon, eller?
    Sen förstår jag absolut att de som varit sjuka och genom att äta LCHF och mår mycket bättre, kan ”skita i” vilka värde man har på den ena eller andra, vinsten i övrigt är ju så stor..
    Om en läkare (flera stycken) talar om att man kommer att få hjärtinfarkt är det ju inte så kul….!
    Min fråga är ju egentligen om APO-kvoten är en bra markör eller att man kan ”skita i vilket”?
    Visar det sig att en APO-kvot om över 0.9 är risk men att först vid 2.0 är det fara o färde känns det ok, MEN om det är som kostdoktorn skriver att redan över 0.9 är det en risk känns det såklart inte bra.
    Jag har ju flera år legat på 0.9 men efter 2 mån med 16/8 har den gått upp till 1.06.
    Jag har nu slutat med 16/8 och ska försöka köra mer strikt LCHF!

    //Lasse

  67. 2767
    Annika Dahlqvist säger

    2766 Lasse W
    Eftersom det inte finns någon absolut sanning som alla är överens om så måste var och en själv välja vilken hypotes den ska tro på.

  68. 2768
    Anita Nordin säger

    Riksföreningen Metabol Hälsa, vet du något om den?

  69. 2769
    Annika Dahlqvist säger

    2768 Anita Nordin
    Riksföreningen för Metabol Hälsa, RMH, har initierats av Lars Bern, och är under uppbyggnad.

  70. 2770

    En hälsning från mig – jag har erfarit att när jag helt slutade äta mat med tillsatt socker och även blev mycket försiktig med frukt (fruktsocker) så minskade min värk väldigt mycket – och tvärt om – om jag fuskar och äter mat med socker så återkommer värken samma dygn.
    – Så numera låter jag helt bli allt socker.
    Min slutsats är att LCHF kost (om man är noggrann) kan minska artrossmärtor avsevärt.

  71. 2771
    Anna B M säger

    Lasse W
    Mitt Ldl och mitt totalkolesterol har sjunkit liksom även mitt Hdl. Däremot har min apo- kvot stigit från 0, 94 till 1,00 på ett år/ Werlabs. (Även deras referensvärden har sjunkit från 0-1,40 till numera <0,80.)
    Ungefär samtidigt som jag fick mina senaste labbresultat från Werlabs,har jag varit på kontroll av min vänstra halspulsåder på kärlkirurgen för 3:e gången på fem år och sköterskan som utförde ultraljudet sa att det såg fint ut, inga stenoser längre utan bara lite plack, vilket i princip nästan alla har efter 50, enligt henne. En vecka efter besöket fick jag ett läkarutlåtande på posten där det står att "vi kan härmed avsluta kontrollerna på kärlmottagningen." Jag tror därför inte att du behöver oroa dig så mycket över apo-kvoten!

  72. 2772
    Jan N säger

    Hej Annika!

    Tack för intressanta föreläsningar på LCHF kursen i Nolaskog! Även om både jag och min fru kunde en del så var vi överens om att vi nu har en mycket bättre helhetsbild av LCHF och fått en del värdefulla verktyg.

    I SVD idag så fanns en artikel om Patrik Olsson och bönor. Han har tydligen fått bra styrning på sitt blodsocker genom att äta ½ dl bönor i början och slutet av måltiderna. Finner detta högeligen intressant och avser att pröva och se om det har någon positiv effekt på mitt blodsocker.

    Har du några synpunkter på ”böndieten” ? Det är ju visserligen kolhydrater men av typen resistent stärkelse.
    Tyvärr kunde jag inte kopiera hela artikeln!

    Skrattar inte längre åt bönor: ”Effekten var enorm”
    PremiumSverige  Igår 16.07 Med en liten skål bönor till maten, och några intensiva pass styrketräning…

    30 gram om dagen minskar risk för kroniska sjukdomar
    PremiumSverige  9 mar, 2017

    Forskare: ”Spännande – vi tror stenhårt på bönort

  73. 2773
    Annika Dahlqvist säger

    2772 Jan N
    Tack själv för en trevlig kurs på Nolaskogs LCHF!
    Jag tycker också att detta med bönor som ett möjligt positivt inslag i LCHF-kost är högst intressant. Jag har beställt boken Låt bönor förändra ditt liv av Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, och ska läsa den med intresse.

  74. 2774
    Aslam Mirza säger

    Hur manga timmar man ska fasta. Jag ar tacksam for svar.

    MVH

    Aslam Mirza

  75. 2775
    Annika Dahlqvist säger

    2774 Aslam Mirza
    Man bör väl göra måltidsuppehåll på minst 10 timmar(?) innan man kan kalla det för fasta. Sen kan man fasta så länge det passar en. Vatten och salt bör tillföras eftersom kroppen inte kan spara på dessa.
    Hur länge man kan fasta innan man dör av svält, beror förstås på hur mycket reservenergi man har. Jason Fung berättar om en person som fastade ett år, och gick ner hela sin enorma övervikt.
    Men jag tycker att det är lämpligare att dela upp fastan i kanske 1-2 veckor i taget.

  76. 2776
    Martina säger

    Hej!
    Är inte tillfälliga sockerhöjningar farliga för de med diabetes typ två? Min mamma säger att hon bara behöver bry sig om långtidssockret och därför kan hon t.ex. ta en liten bit tårta, bara fasteblodsockret är bra dagen efter. Egentligen äter hon LCHF och har kunnat sluta med insulinet, äter bara Metformin.

  77. 2777

    Jag är i likhet med många i detta forum tveksam till sjukvården, inklusive diverse årliga rutinkontroller. Mot den bakgrunden undrar jag vilka provet ni anser är behövliga/meningsfulla för personer, som mig, mellan 65-70 år? Finns det anledning att alls besöka en vårdcentral för kontroll om man ”känner sig” frisk? (Dock använder jag för egen del relativt låg dos medicin mot högt blodtryck.)

  78. 2778
    Annika Dahlqvist säger

    2776 Martina
    Blodsockertoppar hos diabetiker är farliga, men det är förstås en mängdfråga. Enstaka toppar är kanske inte så farliga – men att äta söt tårta ofta är riktigt farligt.

  79. 2779
    Annika Dahlqvist säger

    2777 Hans Nilsson
    Jag tycker att det är bra att kolla blodtryck, blodvärde och blodsocker ibland, och det kan en sköterska hjälpa till med. Läkare behöver man träffa bara om man upplever hälsoproblem.

  80. 2780
    Richard N säger

    Hej Annika! (eller andra som vill svara)
    Jag är i behov av hjälp. Min faster som är 69 år gammal har nyligen blivit diagnostiserad med lungcancer. Sjukdomen är långt gången, 4:e stadiet med spridning till bl.a. skelett. Sedan en kort tid blir hon behandlad med ett läkemedel som heter Tarceva, som syftar till att bromsa sjukdomsförloppet något. Medicinen beräknas dock bli overksam efter ca ett år då cancern muterar sig.

    Jag har läst att ketogen kost kan ha en hämmande eller till och med reverserande effekt på cancer. Jag har tagit upp med min faster att ketogen kost kan vara en kompletterande behandling, men jag vågar samtidigt inte ge henne råd då jag inte vet om det kan påverka hennes medicinering. Hon har ställt frågor om ketogen kost som till sina läkare, men ingen hon pratat med har någon kunskap om det.

    Hur ser du på hennes situation? Var kan hon vända sig för att få råd och stöd med ketogen diet som cancerbehandling?

  81. 2781
    Annika Dahlqvist säger

    2780 Richard N
    Jag har ingen mirakellösning till ditt problem. Du måste försiktigt sondera terrängen och höra om hon är intresserad av kompletterande behandling.
    Jag tycker inte att hon behöver avstå från skolmedicinens behandling om hon vill prova alternativ.
    Jag brukar hänvisa till Sven Erik Nordins hemsida Svara Doktorn https://www.svaradoktorn.se/
    angående alternativ cancerbehandling.

  82. 2782
    Inga-Lill Adolfsson säger

    Hej

    Tack för fin sida.

    Just blivit insatt, p g a lungemboli, på K Pradaxa 150 mg 2ggr om dagen som jag ska ta 1 år. Jag är lite rädd för biverkningar. Äter för övrigt inga mediciner och har varit frisk tills nu. Är fyllda 70 år. P.S. Jätteglad at jag överlevde den akuta attacken D.S.

    Mvh Inga-Lill Adolfsson

  83. 2783
    Annika Dahlqvist säger

    2782 Inga-Lill Adolfsson
    Lungemboli, blodpropp i lungan, är en allvarlig åkomma och det är rimligt att äta något blodtunnande efteråt. Pradaxa tillhör de nya antikoagulantia, NOAK, och det finns inte långtidserfarenhet av dem ännu. Men hittills verkar de inte vara sämre än de gamla Waran.
    Fördelen med Noak är att man inte behöver kolla PK (koagulationsbenägenheten) regelbundet.
    Nackdelen med Noak är att de är mycket dyrare än Waran.

  84. 2784

    GRAVIOLA lär vara ett anticancermedel, men samtidigt undrar jag över de ev biverkningar som nämns. Jag har förstadium till bröstcancer och ska opereras inom kort. Jag tar inga mediciner och hur tänkt pröva graviola, men jag är lite orolig för de ev biverkningarna.Tänker att det är ett ofarligt medel så länge det doseras försiktigt.
    Tacksam för svar.
    Mvh
    Inger

  85. 2785
    Inga-Lill Adolfsson säger

    Hej

    Jag vill tacka så mycket för svaret. Bra att veta.

    Med vänlig hälsning

    Inga-Lill Adolfsson

  86. 2786
    Annika Dahlqvist säger

    2784 Inger
    Jag har ingen kunskap och erfarenhet av Graviola, så var och en får bestämma om den vill prova det.
    Någon som har erfarenhet av Graviola?
    Jag brukar aldrig rekommendera cancerpatienter att avstå från skolmedicinens behandlingar. Om man inte blir frisk från cancern med sin alternativa behandling så är det risk att man ångrar sitt val.

  87. 2787
    Duboza säger

    Hej Annika
    Har fått rekommendation av min läkare att prova på LCHF (strikt) för att gå ner i vikt. Har opererats för struma för flera år sen och varit väldigt stabil, men på sistone har det blivit instabilt och jag har gått upp i vikt. Har dock svårt att veta/hitta hur mycket man ska äta per dag, hur mycket fett etc.
    Sen tycker jag att jag bara blir äcklad av alla ägg och fett som finns i alla recept, dessutom har jag som Björn i ett tidigare inlägg skrev om, VÄLDIGT hård mage.
    Saknar gröt på morgonen, har alltid ätit havregrynsgröt eller filmjölk med osötat flingor. Provade en mandelgröt, men åter igen dessa ägg, kändes som man åt äggröra med mjölk.
    Kanske låter negativ, men det är inte meningen. Jag känner bara en frustration över att jag inte kan hitta svar.

  88. 2788
    Annika Dahlqvist säger

    2787 Duboza
    Var och en måste prova ut vilken form av LCHF som passar den bäst. Man behöver inte äta mer ägg och fett än som känns smakligt.
    Sen får man prova ut hur mycket mat man behöver äta för att få den vikt man vill ha.
    Det är viktigt att man håller nere på kolhydraterna, särskilt sockret, och den processade maten.
    Frukosten får man också prova ut hur man kan få till den med LCHF-ingredienser.

  89. 2789
    XMargareta säger

    Kan ketogen diet vara svaret på cancerbot?

    Är cancer en metabol sjukdom?

    Enligt artikeln är det en spännande och kanske sann teori.

    https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/08/02/metabolic-therapy-for-cancer.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20170802Z2&et_cid=DM153067&et_rid=1412955

  90. 2790

    2017 fick min man en ICD pacemaker som skyddar mot långsamma hjärtfrekvenser och livshotande hjärtklappning. Eftersom hans puls var låg ca 45, programmerade ICD sköterskan så att pulsen inte skall vara lägre än 60. Han äter Metoprolol Orion depottablett 100 mg 2 ggr/dag pulssänkande/blodtrycksänkande + Candesartan Krka Tablett 8 mg 2 ggr/dag.
    Min fråga: måste han ta pulssänkande när man programmerat ICD:n så att pulsen inte får bli lägre än 60. Jag frågade ICD sköterskan hon sa att han måste.

  91. 2791

    Om du kan kosta på dig en LCHFveckoslutskurs i Nolaskog så tycker jag du skall göra det. Det ger en bra grund att stå på för LCHF.

  92. 2792
    Annika Dahlqvist säger

    2790 Mabe
    Jag skulle tänka mig att den pulssänkande Metoprololen är till för att stävja attacker av för hög puls. Du får prata med hans läkare om medicineringen.

  93. 2793
    Marcus Bärneskär säger

    Tack för dina svar på bloggen.

    Jag har en fråga om vår dotter på fyra veckor. Vi läser mycket böcker om barn och har en fråga vad din åsikt om vaccin är?

    Rekommenderar du att vi kör med all vaccin som erbjuds?
    Alla böcker rekommenderar vaccin, pga bra skydd och få/lätta biverkningar. Vore intressant att höra dina tankar om detta.

    Ha en underbar helg,

    Marckus med familj

  94. 2794
    Annika Dahlqvist säger

    2793 Marcus Bärneskär
    Jag har inte fördjupat mig i vaccin-frågan. Jag bara reagerar instinktivt att det är en förskräcklig mängd av vacciner som ska sprutas in i de minsta barnen. Jag tycker att man kan ge dem de allra viktigaste, vilka de nu är, och senare när de blir större, kan de bestämma själva vilka vacciner de vill ha.

  95. 2795
    Magnus Friberg säger

    Hej!
    Vi har ett problem i Göteborg, staden har infört läkarintyg för att söka specialkost för skolungdom. Problemet är våran son Med ADD, som upplever att kombinationen lågkolhydratkost och medicinering ger väldigt bra resultat med avseende på koncentrationsproblematiken. Detta är politiskt spel på många nivåer, då det inte finns något lagrum för att begära in intyg, och att större delen av läkarkåren inte vill skriva intyg då det saknas vetenskapliga evidens för att kost hjälper vid neuropsykiatriska problem.
    Är det någon som kan ge några råd eller tips på hur göra eller om det finns några bra kontakter.

  96. 2796
    Annika Dahlqvist säger

    2795 Magnus Friberg
    Detta problem är stort. Jag försökte skriva intyg till en elev i Sundsvall som fått stora hälsoförbättringar av LCHF, men han fick inte igenom sin specialkost i skolan. När det var lasagne eller annan kolhydratspäckad mat, tyckte de att han skulle klara dagen med salladsbordet. Mitt intyg hjälpte inte.
    Men det är bara att fortsätta. Fråga på vårdcentralerna efter en LCHF-positiv läkare och be den om ett intyg. Det borde räcka med att eleven ifråga har noterat förbättring av sina problem med LCHF. I annat fall får eleven ta med tex ägg och smör till skolan för att komplettera den näringsfattiga maten.

  97. 2797
    Gunnar Lindgren säger
  98. 2798

    Hej! Mina blodfetter ligger på 8.6, jag äter LCHF, borde jag medicinera? Jag får så dubbla budskap när jag läser på. Min far led av angina pectoris. Jag väntar på hjärnröntgen. Vad skulle du rått din patient att göra? Jag äter väldigt lite mjölkprodukter. Mest omättat fett.

  99. 2799
    Annika Dahlqvist säger

    2798 Helena A
    Jag kan bara säga hur jag skulle göra. Jag skulle äta LCHF (inklusive mättat fett) och inte ta statiner. Men du måste själv bestämma hur du ska göra.

  100. 2800
    Annika Dahlqvist säger

    2797 Gunnar Lindgren
    Jag fick inte din länk att fungera. När jag sökte på titeln, ’One-month sugar detox: A nutritionist explains how and why’ på Google, så fick jag fram en läsbar text.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa