SVT om resistent stärkelse

På SVT finns nu en artikel om resistent stärkelse: Maten som skyddar dig mot köttets farligheter.
Vetenskapens värld ska nästa gång handla om det.

Där uppges att den resistenta stärkelse som finns i kokt och sedan kyld potatis skyddar dig mot tarmcancer.

Per Wikholm har skrivit utförligt i LCHF.se om resistent stärkelse. Han har där en tabell som visar att potatismjöl innehåller 78% RS (Resistent Stärkelse) (1-2 tsk potatismjöl kan röras ut i kallt vatten och intas som ”medicin”), medan kokt kyld potatis innehåller endast 3,2%.

 

Comments

 1. 1

  Jag läste tidigare vad Per Wikholm skrivit om resistent stärkelse men intresserade mig mest för hur man kan fylla på bakterierna i tjocktarmen mha surkål och fet yoghurt. Jag fick tag på fet yoghurt med garanterat levande bakteriekultur. Efter bara några dagar med yoghurt började jag märka skillnad i magen och efter 3-4 veckor så blev den riktigt bra. Mina fleråriga bekymmer med lös mage och diarre försvann. Bakterierna fick också med sig lite mat i form av en rejäl matsked potatissallad.

  Jag har behövt bredspektrumantibiotika av kraftigaste slag i samband med en svår lunginflammation och magen blev inte bra efteråt trots att jag använt fil men tydligen var det fet yoghurt som krävdes.

 2. 2

  @ Pingo:

  Detta är visserligen ingen reklamsight men kan man möjligen få namnet på den undergörande youghurten?

 3. 3

  @ LenaK:
  Turkisk/Grekisk yoghurt från Norrmejerier. Jag kollade med produktansvarig och han garanterade att det var levande kultur i förpackningarna. Det är de enda jag sett där det också står levande kultur på förpackningarna.

 4. 4
  Sven-ingvar säger

  @Pingo
  Levande bakteriekultur är det i all fil och yoghurt. Men sedan ska bakterierna klara sig vägen till tjocktarmen också och det är en annan femma. Mig veterligen är den enda filen som klarar det Norrmejeriers hälsofil som innehåller en patenterad bakteriekultur som når hela vägen fram. 1 dl av den filen innehåller 10 miljarder bakterier

 5. 5

  Jag åt också en hel del yoghurt i somras, från olika tillverkare. Kanske var Norrmejerier en av dem. I alla fall fick jag sluta, trots att det smakade väldigt gott, eftersom det bara ledde diarréer för min del. För magens skull äter jag inga andra mejerier än smör och lite hårdost då och då.

 6. 6
 7. 7
  Emma Gustavsson säger

  Om man använder potatismjöl i brödbaket, försvinner den resistenta stärkelsen då?
  Någon som vet?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Emma Gustavsson
  Resistent stärkelse ska vara kall om den ska vara resistent. Alltså inte heller tidigare uppvärmd.

 9. 9
  Hanveden säger

  Erik Edlund med sin blogg Matfrisk blogg har börjat tränga djupt i i ämnet:

  https://matfrisk.com/2017/02/01/nytta-av-korta-fettsyror-i-tjocktarmen-del-1/

  https://matfrisk.com/2017/02/02/korta-fettsyror-i-tjocktarmen-del-2/

  ”Fortsättning följer”…

  mLCHFh B-) .

 10. 10
  Ewa Bodin säger

  Vill bara upplysa om att yoghurt innehåller 5-6 olika nyttiga bakterie-stammar medan Kefir innehåller 50-60 st. Läsamerikanska Donna Schwenck (googla) hon har en fantastisk sida där man lär sej allt man behöver veta! / Ewa

 11. 11

  8 Annika Dahlquist
  så om jag använder kokt kall pasta till min pastasås, som då värmer pastan lite, kommer det inte längre vara resistent stärkelse i pastan?

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  11 Li
  Kokt kall pasta låter verkligen inte gott. Men det kanske det är. I pastasallad är det ju kokt kall pasta.
  Jag vet inte om det har gjorts undersökning på huruvida kokt kall pasta innehåller resistent stärkelse. Är det någon som har undersökt blodsocker efter intag av kokt kall pasta? Återuppvärmd?
  Sen har vi ju andra problem med spannmål, särskilt vete. Lektiner? Fytiner? Gluten?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa