Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken “Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Kostdoktorn.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 2501

  @ andes åhman:
  Hallå Åhmans ande! Alla verkar ha lagt sig, så jag svarar:
  1. Jag använder ekologisk lök varannan gång jag lagar mat och det går inte att komma ifrån att löken tillför maten något. Konventionellt producerad lök är giftigt, pesticidrester, liksom konv. potatis och jordgubbar! Gift, gift, gift.
  2. Loka tror jag är det enda mineralvattnet som går att dricka. Därför att det är så låg flouridhalt! Kolla kvaliteten på din kommuns vatten. Framför allt Fluoridhalten. I min by har vi riktigt bra kommunalt vatten. Ring och fråga + kolla vattentäkten okulärt själv. Åkrar eller vägar bör inte finnas där.
  3. Björnen äter bär därför att sockret i bären binder vatten. 200 vattenmolekyler per glukosmolekyl. Sedan lever björnen på det vattnet till våren och torkar inte ut. Det är ingen mening att leva på den här planeten om vi inte får äta dess bär! Vi pinkar ut vattnet morgonen efter. För att åter fylla våra vattendepåer med dagens kolhydrater.
  4. Kan man inte äta Sambal olek, så är inte jag LCHF-are!
  5. Bara det inte är en Arla-produkt. För då är det GMO.

  Jag är lite extra galen idag, eftersom de startar en filminspelning med och om mig imorgon bitti. Kommer snart att visas på en skärm nära dig.

  Nu har jag skrivit i 2 tidningar och här. Det blir knäpp tyst efter mig, varför? Är det något fel på det jag skriver?

 2. 2502
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2500 andes åhman:
  1 gul lök är OK, helst ekologisk.
  2 Smak på mineralvatten är sannolikt kemikalier, men jag tror att det är ok att dricka vid festliga tillfällen.
  3 Vildplockade bär är OK, men odlade är sannolikt besprutade med pesticider.
  4 Sambal oelek brukar jag använda i låg dos. Jag hoppas att det inte är farligt.
  5 Själv brukar jag blanda Turkisk yoghurt med grädde, det är billigare än rysk yoghurt. Men det är annars en smaksak.

 3. 2503
  Mats Blomqvist säger

  Hej Annika,
  Är relativt ny på LCHF så jag har inte riktigt kommit igång än, men det kommer. Vad jag gjort är att jag rejält dragit ned på förbrukningen av kolhydrater, men jag fuskar också till och från.
  Min fråga: Jag har Hepatit C, men för en tid sen gjordes en test på levern med en ultraljudsstöt och denna indikerade att levern hade hyfsat bra värde på elasticitet (om jag minns detta rätt).
  En person i min närhet varnar mig för för mycket intag av fett pga av min sjuka lever, som jag haft sen 1978 då jag fick smittat blod vid en canceroperation.
  Är denna varning relevant eller kan jag bara lägga denna varning åt sidan?

  I övrigt har jag bytt mitt vattendrickande mot vatten med en lime eller citron, samt bikarbonat (ca
  1 tesked) – har mätt urinen till pH omkring 5,5 eller i dess närhet. Lite svårt få rätt uppskattning med de lackmusstickor jag köpte på apoteket som visar bara hela pH-steg.
  Detta verkar vara en rel kraftig försurning som jag försöker få mer basisk. Med tanke på Erik Enbys forskning om blodet så kan ju en begynnande cancer tänkas uppstå om syresättningen av blodet skulle bli sämre. Och detta motverkas ju av LCHF om jag förstått det rätt. Har en något stor leverfläck i närheten av tinningen som mörknar i färgen och vill helst inte röra i den förrän jag fått ned surhetsgraden i blodet för att undvika ev metastaser.
  Tänker jag rätt?

 4. 2504
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2503 Mats Blomqvist:
  Det är överintag av kolhydrater och ev industrifett (margariner) som förstör levern, gör den oelastisk och fettbemängd, inte naturligt mättat fett.
  Själv litar jag på att kroppen sköter syra-basbalansen bra om man äter rätt LCHF-kost, men om man oroar sig för att vara för sur kan man ta lite bikarbonat i vatten. Det är inte farligt vad jag kan bedöma. Urinens pH-värde kan jag inte bedöma.
  En misstänkt hudfläck bör man uppsöka läkare för att få bedömd, och inte vänta på minskad surhetsgrad.

 5. 2505
  I Like Neil Young säger

  @ Mats Blomqvist:
  En tesked ekologisk Gurkmeja ihop med några svartpepparkorn ett par gånger om dagen.
  En tesked Cocosfett dagligen.
  Ett par gram vitamin C dagligen.
  Vitaminer, mineraler generellt, kanske nån multitablett.
  Ta bort socker, potatis, pasta, mjölprodukter. Ät kött fett och grönsaker, ev fullfeta mjölkprodukter. Mjölkprodukter helst ej från Arla eftersom dom vill ha in GMO i Sverige och därtill döda Sveriges egen mjölkproduktion.
  På hudfläcken penslar/sprejar du Colloidalt Silver som kan hjälpa upp situationen. Låt givetvis läkare bedöma den om den börjar ändra sig.

 6. 2506

  Jag är bara en lekman men undrar i sammanhanget om typiska leverfläckar vid tinningarna kan vara “basaliom” – ganska ofarligt.
  https://www.1177.se/Stockholm/Tema/Cancer/Cancerformer-och-fakta/Cancerformer/Hudcancer-basalcellscancer/

 7. 2507
  Annika Dahlqvist säger

  @ Lekman:
  Basaliom brukar oftast bestå av någon form av sår. Inte bara en leverfläck. Men det som ser knasigt ut, eller växer, bör undersökas av läkare. En bortoperation, eller en biopsi, för mikroskopering, är en ofarlig åtgärd.
  Annars kan man förstås prova att dutta/spraya kolloidalt silver på, en tid, och se om fläcken minskar.

 8. 2508
  Mats Blomqvist säger

  Tack för snabbt svar till er alla. Skall ta denna ordination samt komma igång med LCHF.
  Då jag kört LCHF mer seriöst en period minskade nattkissandet (på toa mitt i natten), samt en inflammation (röd hud) som jag har haft ett antal år på förhuden.
  Båda dessa symptom återgick i viss grad då jag minskade LCHF-tänket. Så bevis har jag fått att det fungerar.

  Vad gäller födelsemärket så har den blivit mörkare, nästan mot svart. Dock inga andra symptom som klia, blöda, förändra form etc.

  Vanligt smör samt fet ost – detta älskar jag. Är det ok eller räknas det som mjölkprodukter som bör minimeras?

 9. 2509
  Docent Göran säger

  Mats Blomqvist Skrev:

  Då jag kört LCHF mer seriöst en period minskade nattkissandet (på toa mitt i natten)

  Grattis!

  Var och varannan av mina äldre bekanta måste ju gå upp på nätterna men själv verkar det som jag nuförtiden har fått en ovanligt stor så kallad ‘festblåsa’ och är därför knappt kissnödig när jag vaknar. Det påstås att detta kan ha att göra med att prostatan är mindre inflammerad på samma sätt som övriga delar kroppen när man satsar på LCHF. Allvarliga förkylningar och flunsor som jag tidigare ständigt led av är idag blott obehagliga minnen.

  Apropå leverfläckar har jag en bekant som jag övertalade att satsa på LCHF och han berättade att en leverfläck som han länge burit på till hans förvåning helt plötsligt bara trillade bort.

 10. 2510
  Pre-diabetiker säger

  Mats Blomqvist Skrev:

  Då jag kört LCHF mer seriöst en period minskade nattkissandet (på toa mitt i natten)

  Detta positiva är vi många som har upplevt – inga toabesök på natten och därmed bättre sömn också.

 11. 2511
  Pre-diabetiker säger

  Mats Blomqvist Skrev:

  Vanligt smör samt fet ost – detta älskar jag. Är det ok eller räknas det som mjölkprodukter som bör minimeras?

  Smör och fet ost är ju jättebra LCHF-mat precis som fullfet 40% grädde. Fet yoghurt och crème fraiche är bra också. Allt gärna så ekologiskt som möjligt.

  Man kan utesluta eller minimera mjölkprodukter “en period” för att känna om man mår bättre!

 12. 2512

  Även jag som kvinna behöver nästan aldrig gå på toa nattetid sedan jag började med LCHF för många år sedan. Vet inte varför det är så men bryr mig inte särskilt mycket…
  Det är bara ett av många plustecken för LCHF-kost!

 13. 2513
  Anne Öhrn säger

  Efter 2 år, LCHF, måste jag upp en gång på natten men jag går o lägger mig kl 22.00 också.

 14. 2514
  kari blåder mattsson säger

  Hej
  Jag är 55 år och fått diabetes typ 2
  jag har ätit lchf i en månad och jag tycker inte att det fungera som det ska.
  jag mår illa av fettet
  Jag undra om jag kan minska på fettet utan att kroppen gå ner på sparlåga
  tacksam för svar
  kari

 15. 2515

  @ 2514 kari blåder mattsson:
  Vad är det för matvaror du mår illa av?

  Det kanske inte är fett du mår illa av utan själva kostomläggningen som kan vara mer eller mindre besvärlig och som brukar gå över med tiden. Fettet ska ersätta de kolhydrater (som höjer blodsockret) som du minskar. Ät bara så mycket fett så du blir mätt och nöjd (brukar doktor Annika säga). Lycka till!

 16. 2516
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2514 kari blåder mattsson:
  Det går bra att du minskar på fettet, och trappar upp det sedan och provar ut hur mycket du behöver för att må bra och känna dig mätt. Det brukar inte behövas några stora mängder med fett.

 17. 2517

  Jag har inte mött en enda människa som inte är i grunden påverkad av det senaste halvseklets massiva propagerande mot mättat fett. Till och med dagens barn växer upp med föräldrarnas kvarvarande fettskräck.

  Det tog mig flera år att LÄRA mig att äta fett. De första åren klarade jag mig bra medan all rundning på min kropp sakta försvann och jag till och med passerade min matchvikt 73kg och landade på 69kg, smal som en pinne. Där har jag nu legat några år och jag har tvingats att succesivt öka mitt fettintag för att tillfredsställa mitt energibehov.

  Nu börjar jag dagen med ca 2 dl kokosfett med kaffe. Kraftigt skakat i försluten burk. Det klarar jag min dag på och vid kvällens middag äter jag det fettet min kropp vill ha. Jag ställer fram allt fett på bordet och låter mina instinkter tala 🙂

 18. 2518
  Lars Henrik säger

  @ kari blåder mattsson:
  Jag tror det kan ta längre tid än en månad att vänja sig vid den nya kosten. Möjligen bör man som Annika skriver öka fettintaget och minska kolhydratintaget lite långsamt.

 19. 2519
  Mats Blomqvist säger

  En gradvis förändring tror jag på för det är fråga om en mental förändring. Man vill kanske inte riktigt släppa t. ex. brödet man äter varje dag, men efter ett tag så ser man “de där kolhydraterna” krypa in och göra “onytta”, och då blir det lättare att släppa.
  Man måste ju också lära sig vad som är bra att äta, t.ex. Att man får äta en stor portion grädde till bären.
  I början tänkte jag ung som så att nu får jag inte äta någonting, vilket är helt fel.

 20. 2520
  Hanveden säger

  Skribent i SVD Isobel Hadley-Kamptz på kultursidan…

  På kostdoktorns forum med rubrik: “Brutalt påhopp på LCHF i SVD”

  https://forum.kostdoktorn.se/topic/7903-brutalt-p%C3%A5hopp-p%C3%A5-lchf-i-svd/

  Citat: “I den digitala gallerian stänger olika grupper in sig i sina egna separata lådor med allt från antivaccinationsaktivister och rasister till lchf-fantaster, där den egna åsikten framställs som den enda möjliga, den egna förvridna verklighetsuppfattningen som självklar sanning.”

  Även om man skriver i SVD kan man behöva mer kunskap om verkligheten…

  mLCHFh B-) .

 21. 2521

  kari blåder mattsson Skrev:

  Hej
  Jag är 55 år och fått diabetes typ 2
  jag har ätit lchf i en månad och jag tycker inte att det fungera som det ska.
  jag mår illa av fettet
  Jag undra om jag kan minska på fettet utan att kroppen gå ner på sparlåga
  tacksam för svar
  kari

  Kari!
  Tänk på att fett är inte bara “fettkant på fläsk” det är också grädde, smör, avokado, ägg, yoghurt, ost…
  För att få lite starthjälp – åk till Nolaskogs Kursgård i Örnsköldsvik på vistelsevecka. Det kostar inte så mycket utöver resa. Man kan med fördel kombinera vistelse med kursdagar och då kostar det lite mer.
  Här finns info: https://www.nolaskogslchf.se/

 22. 2522
  Agneta Hoberg säger

  Hej Annika
  Jag och min man är LCHF:are sen fem veckor tillbaka. Vi fuskar inte med socker och mjöl. Efter en vecka började vi känna oss lite yra och jag hade huvudvärk. Detta har nu gått över. Jag tränar lite
  styrka och går en del. Min man som väger ca 120 kg (jag 65kg), äter blodtrycksmedicin och har sömnapnè, han promenerar med stavar 2-3 ggr/vecka. Vi är båda 65+. Undrar följande:
  1. Vilken betydelse har mängden mat på tallriken?
  2. Vi dricker ett par glas vin fredag och lördag?
  3. Vågen/vikten, det händer inget? Däremot känner vi det båda på kläderna.
  4. Hur viktig är träningen?
  5. Jag läser mycket om LCHF och lagar all mat från grunden med ekologiska varor, egen fisk och eget viltkött, mannen är jägare. Vi trivs mycket bra med detta och känner att vi lagt om vår kost till
  ett nytt sätt att leva och vill gärna fortsätta med detta. Är detta ok på lång sikt?

  Tacksam för svar från en så kunnig person som du Annika.
  Bästa hälsningar Agneta

 23. 2523
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2522 Agneta Hoberg:
  Grattis till er nya hälsosamma kost!
  1. Det är olika åsikter om mängden mat. Jag anser att man bara ska äta den matmängd man behöver för en normal vikt och en god hälsa. Vilken matmängd det är får man prova sig fram till.
  2. En viss mängd av alkohol är sannolikt inte farlig. Hur stor mängd det är vet vi inte, utan man får gissa. Jag brukar gissa på 1-2 glas vin per vecka. Något mera för en man. Men jag hävdar att det är ofarligt att inte dricka alkohol alls, om man äter LCHF.
  3 viktnedgångs-processen är svår. Vissa har svårt att gå ner i vikt. Man får prova sig fram med olika metoder. Prova mejerifritt. Prova att minska matmängden.
  4 fysisk träning är bra för allmäntillståndet, både fysiskt och psykiskt, men det spelar inte så stor roll för vikten, om man inte tränar enormt mycket, och det har många inte tid eller lust till.
  5. Jag tror att en LCHF-kost i lagom mängd är den bästa för hälsan på lång sikt. Sen är den tyvärr ändå ingen garanti mot sjukdom. Vi har ju tidigare ätit en hälsoskadlig kost och den effekten kan sitta i resten av livet.

 24. 2524
  Marita Odenhjelm-Rodesten säger

  Hej Annika. Jag är 69 år och har högt kolesterol. Det ligger på 9.2 och det “farliga” på 5,9.
  Måste jag äta medicin mot det eller kan det försvinna med rätt kost, t.ex. LCHF-metoden?
  Jag har blivit ordinerad Ezetrol, men har inte börjat med den än. Vill helst inte ta den efter som den har så mycket biverkningar enl. Fass. Kan jag klara mig utan tabletter?

 25. 2525
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2524 Marita Odenhjelm-Rodesten:
  Kvinnor har en bättre hälsoprognos med högre kolesterol. Dina värden är bra och behöver inte behandlas. Ezetrol är ett preparat som saknar positiva hälsoeffekter. Bara biverkningar.
  LCHF-kost befrämjar hälsan. Du kan sluta att mäta kolesterolet, mätningen orsakar bara oro.

 26. 2526
 27. 2527
  Marita Odenhjelm-Rodesten säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 2524 Marita Odenhjelm-Rodesten:
  Kvinnor har en bättre hälsoprognos med högre kolesterol. Dina värden är bra och behöver inte behandlas. Ezetrol är ett preparat som saknar positiva hälsoeffekter. Bara biverkningar.
  LCHF-kost befrämjar hälsan. Du kan sluta att mäta kolesterolet, mätningen orsakar bara oro.

  Tack Annika för svaret, tog verkligen till mig av vad du skrev. Kommer nu att vara noga med LCHF-kosten igen.

 28. 2528
  Jeanne säger

  Hi Annika

  I am a Danish woman of 34 yrs and I suffer from lupus. I am desperately looking for a qualified person, that could teach me and my family in the LCHF ways. Do you know if there are anyone near Malmö?

  Kind regards

  Jeanne

 29. 2529
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2528 Jeanne:
  No I don’t know all who can teach LCHF. But You have doc Ralf Sundberg in Malmö.
  His mailaddress is RalfSundberg(a)telia.com.

 30. 2530
  Mats Blomqvist säger

  Hej alla som är rädda för för högt kolesterol.
  Om man läser boken “Hotet mot din hjärna” skriven av Dr David Perlmutter (hjärnforskare och kunnig i näringslära) i USA så ser man att det inte finns något som heter farligt kolesterol (LDL).
  Båda kolesterolformerna är våra vänner enligt honom.
  Har också läst någonstans att män över 80 års ålder klarar ett längre liv om de har ett högre värde än lägre. Intressant, eller hur.
  Dessutom att det inte är kolesterol som är farligt för hjärtat.

 31. 2531

  Tack Mats , intressant. Skall kolla upp boken. Kan själv rekommendera Integrativ Medicin:s kanal på youtube. Har suttit som klistrad Här pratar bla Docent Ralf Sundberg om kolesterolets roll i åderförkalkningen. https://www.youtube.com/watch?v=IrelvlbMxsg . Professor Tore Scherstén finns också där i samma veva på höger sida samt Professor Karl Arfors. Kloka herrar allihopa!

 32. 2532
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2530 Mats Blomqvist:
  Det råder stor förvirring om kolesterolets olika fraktioner. En del LCHF-are skriver om att kosten ger bättre (lägre?) kolesterolvärden, och andra skriver om att högre kolesterol är bättre för hjärtat och kroppen.
  Jag tycker att det enklaste är att tänka att kroppen vet bäst själv vilka kolesterolvärden den ska ha. Det enda som vi behöver tänka på är att se till att äta nyttig LCHF-kost.

 33. 2533

  Jag blir personligen mycket uppjagad av kolesterolprovtagning. Jag slösade bort dyra pengar här i vintras och gick till en Endokrinolog i ett helt annat syfte än kolesterol (helt i onödan visade det sig när jag själv tog till en intelligentare approach). Mannen kollade igenom mina provsvar från Karolinska som jag hade med mig och ville omedelbart sätta mig på statiner! Han ansåg att mitt LDL indikerade att jag när jag är 70 ökar risk för hjärt och kärlproblem. Jag är alltså 44 år och jag är en senig, smal person på 49-50 kg med 169 längd! Jag har lite högre tryck (släkt) men i överigt är jag i toppform. Mina prover var alltså:
  P-kolesterol 5,1
  P-HDL-kolesterol 1,6
  FP-LDL-kolesterol 3,3
  fp-LDL/HDL-kol(kvot) 2,1
  P-Apolipoprotein A1 1,85
  P-Apolipoprotein B 0,93
  P-Apo B/Apo A1 (kvot) 0,5
  fp-Triglycerid 0,45

  Och då ville han sätta in statiner på mig. Jag var oerhört uppjagad och säkert blodtrycket i topp när jag lämnade hans mottagning. Jag förstod inte varför? Ja varför? Jag tog sedan kontakt med några andra kompetenta personer, näringsfysiologer och de blev förskräckta av vad denna endokrinolog hade sagt. Jag har liksom fortfarande svårt att smälta detta och jag har skrivit om detta här på Annikas blogg nyligen. Jag är förbaskat trött på inkompetensen på Vårdcentraler tex och detta kroniska pillerskrivande i “förebyggande syfte”. Ingen tillit till att man säger att man mår SKITBRA eller hur man för den delen ser ut. Tragiskt.

 34. 2534
  kicki säger

  @ AM:

  Du har vad jag förstår alldeles utmärkta värden. – befängd ide att påstå att du behöver kolesterolsänkande medicin.
  Man får se på detta som ett desperat sätt att skaffa sig patienter – eller vad ska man tro?
  Till slut blir det att man börjar misstro läkar vilket är olyckligt – eftersom de inte alltid har fel 😉 Som många kunniga experter och lekmän framhåller så finns inga som helst belägg, ingen forskning, för att kvinnor över huvudtaget – oberoende av sina värden – har någon som helst nytta av kolesterolsänkande medicin. Att sänka sina kolesterolvärden ger förmodligen mest problem. Bland de som avlider i hjärtinfarkt har t ex en Stor del av personerna “Normala” eller Låga kolesterolvärden.
  Så var lugn, och ät gärna LCHF- kost för ett fortsatt hälsosamt liv. Jag har också lätt förhöjt blodtryck (enligt rådande extrema normer) men vägrar bltr medicin bland annat p ga tråkiga biverkningar. Jag tror som Dr Annika att kroppen har de kolesterolnivåer i blodet som är bäst för dig just nu.

 35. 2535
  I LIke Neil Young säger

  @ AM:
  Jag har för mig att jag läste nånstans härinne att Doktorn får “points” när vederbörande skriver ut statiner? Var det inte så?

 36. 2536
  kicki säger

  Jo det lär finnas något sådant system – för att “bokföra” om kliniken lever upp till de centrala behandlingsrekommendationerna.

 37. 2537

  “de centrala behandlingsrekommendationerna” säger ju allt. Tänk då det flertalet människor som inte kan tänka själv utan blint litar på allt de blir “rekommenderade”?
  Och ja Kicki, det e ju galet om man helt skall misstro läkare pga detta.
  Jag älskar möjligheterna att ta reda på kunskap och forskningsresultat själv – detta var inte möjligt på samma sätt förr i tiden. Nu kan vi själva välja. Skall vi vara PASSIVA och låta någon diktera allt kring vår hälsa och eventuella ohälsa eller skall vi ta lagen i egna händer och BESTÄMMA SJÄLVA hur vi skall ta hand om vår kropp och själ.
  Jag väljer det senare. Jag har erfarit för mycket olyckligheter från sjukvården men naturligtvis misstror jag inte alla läkare. Dock har jag träffat tillräckligt många som varken lyssnat eller haft den helhetsbild på människan som man önskar.

 38. 2538

  @ Annika Dahlqvist:
  Ja, kroppen vet bäst. Dock verkar de flesta människor ha så kass självkänsla att de tror att ”de centrala behandlingsrekommendationerna” är de som vet bäst. Min far som är född under 40-talet han skulle aldrig göra annat än det som VC rekommenderar. De har ju alltid rätt. Oavsett. (Enligt honom)

 39. 2539
  I LIke Neil Young säger

  Möjligen kan detta vara nåt att ta i beaktande.

  https://www.ravnskov.nu/svcholesterol/

 40. 2540

  Min egen erfarenhet av sjukvården är inte bra, bara symtomlindring av olika krämpor som inte heller fungerade efter tester. LCHF var lösningen på en mängd problem jag hade.

  Om man nu råkar hamna på sjukhus av någon anledning och får höra att blodfetter och blodtryck tex. är för avikande från normalvärdet så medicinering rekommenderas, då skulle några frågor komma från mig direkt.
  Varför är värdet fel, vad beror det på, kan man göra något annat för att få ordning på det tex?
  Högt blodtryck är ett symtom på något annat problem, tex dålig cirkulation, pga högt blodsocker kanske, läckande tarm. Hjärtat ökar på trycket vid stress, skada, sjukdom, felaktig mat, brist på kroppsarbete tex. Här finns en mängd alternativ att börja med.
  Att då sänka blodtrycket med läkemedel snabbar bara på naturalförloppet är min första tanke.

  Sjukvården jobbar som om våra kroppar vore felkonstruerade efter 100,000 års förfining, och bildade läkare tror att en helt ny kemisk substans skulle hjälpa kroppen till hälsa. Så jä-la sjukt.

 41. 2541

  Min man gjorde en bypass på hjärtat pga kärlkramp 2001. 2001-2010 åt han den kost dietisterna och diabetessköterskan rekommenderade.
  2010 började vi äta LCHF kost. Min man är typ 2 diabetiker han hade många olika mediciner. Metformin+insulin, statiner, blodtryckssänkande och trombyl. Efter ca 14 dagar med LCHF slutade han med alla mediciner. Hans blodsocker låg då på omkr 6.
  På c:a 8 månader hade han gått ner 20 kg och vi äter ff LCHF.

  Nu har han fått problem, han har varit på arbets-EKG och det visade sig att han har kärlkramp igen. Det beror väl på den dåliga kosten han åt 2001-2010. Han skall göra en kranskärlsröntgen om några veckor. Han talade om att han åt LCHF.

  Läkaren skrev ut mediciner
  Trombyl 75 mg
  Metormylan Depottablett 50 mg
  Atorstad, Filmdragerad tablett 40 mg
  Glytrin, Sublingualspray 0,4 mg/dos

  Jag blir så besviken ska han behöva äta allt det här igen.

 42. 2542

  Fler frågor om kärlkramp. Jag läser att flera har kastat sina mediciner och mår jättebra.

  Kan man bli av med kärlkramp på något annat sätt än operation?

  Hur kommer det sig att kärlkrampen kommit tillbaka nu efter 5 år med LCHF?

  Tidigare inlägg

  Min man gjorde en bypass på hjärtat pga kärlkramp 2001. 2001-2010 åt han den kost dietisterna och diabetessköterskan rekommenderade.
  2010 började vi äta LCHF kost. Min man är typ 2 diabetiker han hade många olika mediciner. Metformin+insulin, statiner, blodtryckssänkande och trombyl. Efter ca 14 dagar med LCHF slutade han med alla mediciner. Hans blodsocker låg då på omkr 6.

  På c:a 8 månader hade han gått ner 20 kg och vi äter ff LCHF.

  Nu har han fått problem, han har varit på arbets-EKG och det visade sig att han har kärlkramp igen. Det beror väl på den dåliga kosten han åt 2001-2010. Han skall göra en kranskärlsröntgen om några veckor. Han talade om att han åt LCHF.

  Läkaren skrev ut mediciner
  Trombyl 75 mg
  Metormylan Depottablett 50 mg
  Atorstad, Filmdragerad tablett 40 mg
  Glytrin, Sublingualspray 0,4 mg/dos

  Jag blir så besviken ska han behöva äta allt det här igen.

 43. 2543

  @ Mabe:

  Jag vill tipsa om John Bergmans skola i olika sjukdomar på youtube. På engelska, men han använder ett lättförståeligt språk. Sök på heart disease. Han tror liksom jag på att våra kroppar kan reparera sig själv bara den får chansen. Att förstå hur krämpor uppstår, ger ledtrådar till vad som behöver göras, det finns alltid alternativ, det gäller att prova sig fram. Själv har jag lyckats bota mitt förmaksflimmer med alternativa metoder, men det har tagit år av testande med olika tips.

 44. 2544
  Docent Göran säger

  @ Mabe:

  Jag drabbades av samma ‘återfall’ i kärlkramp som din man och höll då åter efter 15 år på att hamna i ‘klorna’ på den sjukvård som jag idag anser vara rent kriminell. Förutom att vara rent oförskämda skrev de ut fem hjärtmediciner som jag aldrig kommer att ta och började ‘slipa knivarna’ inför den bypassoperation som de inte fick genomföra 15 år tidigare. Jag tackade då också nej till en kranskärlsröntgen eftersom den bara skulle fungera som ammunition för att kunna övertyga mig om en operation.

  Som gammal forskare gjorde jag då min egen ‘forskning’ och kom fram till att man tidigare med stor framgång hade behandlat kärlkramp med E-vitamin och eftersom det här inte finns några biverkningar insåg jag att det inte var några risker med att prova. Problemet är förstås att läkemedelsbolagen här inte tjänar några pengar.

  Med stora dagliga doser,1600 IU, naturlig E-vitamin (det är viktigt att den är naturlig – den får man tag i på nätet och möjligen på hälsokostaffärer) har jag nu inte känt av min kärlkramp annat än när jag blir väldigt upprörd. Jag mår alltså oförskämt bra idag och hugger min ved med stor energi.

  En gammal arbetskamrat med samma problem ringde mig förresten för ett par dagar sedan och berättade att han efter en nedåtgående hälsospiral i händerna på vårdapparaten efter sju år beslutat sig för att göra vad jag hela tiden hade ‘tjatat’ om – dvs. vända sjukvården ryggen och ta saken i egna händer. Han ringde nu sent omsider för att tacka och ge mig sitt fulla erkännande eftersom han nu hade ‘återvänt till livet’ som han uttryckte det.

  Tänker man efter det allra minsta inser man hur sjuk vår sjukvård är.

 45. 2545
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Det är väl därför man med näbbar och klor och mer därtill jobbat för att misskreditera vitaminer , mineraler och diverse andra lekmannamedikamenter typ kolloidalt silver , från “etablissemangets – läs mammons” sida.Hu jeda mig för en massa människor som håller sig friska och krya på egen hand.Ingen klirr i kassan och ingen “mindcontrol av folket” för di nyliberala där inte.

 46. 2546
  Britta Persson säger

  Hej,
  jag är en kvinna, 65 år, som alltid jojobantat,sedan några år har jag ätit LCHF/paleo och gått upp 15 kg och jag går inte ned. Hur skall jag få igång viktnedgången; går det att överhuvudtaget att få till någon slags rivstart på något sätt?
  Varför blir det såhär?
  Vad är det för fel på mig?

 47. 2547

  Tack för svar från LCHF-Bengt och Docent Göran.

  Alla svar är välkomna.

 48. 2548
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2546 Britta Persson:
  Vissa har problem med viktnedgången trots strikt LCHF-kost. Det finns många förslag till åtgärder av det som man kan prova.
  Man kan minska proteinandelen till förmån för fett. Man kan dra ner på/utesluta mejeriprodukterna. Man kan minska på totala matmängden – en erfarenhetsmässigt bra metod för det är periodisk fasta, vilken också minskar insulinresistensen och kan förbättra hälsan.
  Andra får komplettera med mera förslag.

 49. 2549
  I Like Neil Young säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag tror du fick med det mesta av det bästa där.

  Minska protein->mer fett
  Ta bort mejerier helt. Punkt slut.
  Periodisk fasta – köra utan mat i ett dygn lite då och då, kan göra underverk.

  Nåt man kan tillägga kanske, kan ju vara att man ska vara medveten om att man kan hamna på s.k platåer då vikten envist håller sig relativt konstant ett längre tag trots bra disciplin. Jag tror det är här dom allra flesta ger upp. Om det är viktnedgång i sig man är ute efter.

  Man kan även köra s.k “fakirkost” d.v.s leva på enbart ägg och bacon ett längre tag eller enbart ägg och makrillkonserv t.ex. Det rekommenderas att skrapa bort den mesta makrillsåsen då den innehåller en del kolhydrater.

  Lite motion skadar inte heller, det behöver inte vara så supertufft, några armhävningar hemma på golvet kanske, nån promenad eller lite halvlunk då och då – min personliga övertygelse är att det är bra på alla sätt inklusive mentalt.

 50. 2550
  Britta Persson säger

  Hej igen,
  tack så mycket för snabba svar.

  Tilläggas kan att jag dagligen äter 3 msk kokosfett, både vanligt, MCT
  och brain octane, jag äter olivolja, någon trodde att jag inte kunde
  bryta ned smör pga långa fettsyror.

  Jag kör periodisk fasta, äter mellan 12 och 20 och jag går på
  boxningspass, core , shape och crosstrainingspass, 5 kvällar i veckan
  och inget händer, jag har uteslutit alla mjölkprodukter och äter
  kokosprodukter i stället, dricker ingen alkohol, fuskar inte med kakor
  och godis, äter rent kött(ca 150 gr) o fisk(ca 150 gr)ekologiskt samt
  grönsaker ovan jord, blomkål, zuccini,broccoli, babyspenat färsk
  ekologiska.

  Någon gång tar jag 1/2 dl bär(lingon mest, ibland blåbär hallon) samt
  1/2 dl kokosgrädde och jag äter några prinskorvar före/efter
  träningen.

  Samtliga blodprover en vanlig VC tar är bra.
  Jag har dock lågt blodtryck och låg temperatur, vilket någon påpekade
  tydde på sköldkörtelproblem.

  Men det händer absolut ingenting, så jag gör något fel, men vad?

 51. 2551
  I Like Neil Young säger

  @ Britta Persson:
  3 msk kokosfett låter väl mycket tycker jag.Det kan hända att din kropp som bränner fett hyfsat bra tror jag, tar det mesta fettet via munnen s.a.s i stället för att “äta ditt eget kroppsfett”.

  Min personliga rekommendationen ,med tanke på vad du skriver blir en månads fakir på makrill och ägg.Lägg till nån grönsak om du vill.

  Bort med prinskorv, bär , grädde och minska ner 25%-50% på fettet.

  Jag rekommenderar , Jodikelp (för sköldkörteln), selen , magnesium , D3 , C , vitamin K2 och Vitamin B komplex.

 52. 2552

  Britta, du behöver dricka mer vätskedrivande kaffe på morgonen. Mycket kaffe och lite vatten. Intressant fråga varför vissa binder vatten mer än andra? Själv pinkar jag bara på morgonen och då är det intensivt. Det känns som jag tömmer gårdagens vattendeponi.
  Kanske något som har med sköldkörteln att göra? Fluortandkräm?

  Jag tror också människan behöver simulera svält så ofta som möjligt. Hunger kanske är något vi ska tillbringa en timme per dag med. Det gör jag, ofta. Jag har nu levt med 4kg undervikt i 5 år, spik!
  Det hjälper inte med kolhydrater ens. Vågen rör sig inte ur fläcken En mager fettlös människa ser äldre ut än vad hen är. Men jag verkar inte kunna återskapa fett på kroppen. Så mycket kolhydrater klarar inte min tarm.

 53. 2553

  Här finns en till som inte kan återskapa fett på kroppen och gå upp i vikt. En del säger man inte skall käka lchf då men det kan man göra iaf. Jag har BMI på 17,7 och räknas alltså som underviktig. Ja, jag är smal men jag är inte benig så revbenen sticker ut och annat läskigt. Jag har långa muskler av styrka på gym. Ändå får man ju ständigt höra hur onaturligt det är att vara så smal när man är 45. Om någon har en kropp som fungerar som min så berätta gärna. Jag känner mig rätt ensam. Det är precis inte alltid så kul att vara smal heller i alla lägen. Jag mår ju tiptop och sköldkörtel tiptop så jag har inga fel där.
  När jag tänker tillbaka på 90 talet minns jag ett antal år, 92-94 då jag var vegetarian och åt bara mjölprodukter, pannkakor, potatis osv…Då minns jag jag nästan vägde 60 kilo. Så jag kan ju konstatera att om jag kört mkt kolisar nu så skulle min kropp säkert gå upp i vikt. Bara det att det e inte värt å prova. Så fin hud och så stabil mättnadskänsla som jag fått vill jag inte äta på annat vis. Några kilon upp skulle dock inte skada. Förmodligen borde jag kanske öka fettet.

 54. 2554
  Britta Persson säger

  @ Georg W:
  Jag dricker en stor mugg kaffe på morgonen med 1 tsk brain octaine olja och 1 tsk MCTolja i.
  Ingen mat förrän efter 12, då lunch och kl 16.30 middag, inget mer därefter. Vatten dricker jag hela dagen, jag har ett “sk vattenfall ” med mineralstenar i som jag tar vatten från och kör det i en optimizer för att syresätta det mer. Jag var försurad innan , men nu är det jag inte det, känns skönt. Detta vatten kan jag dricka mycket av, kranvatten och bubbelvatten fyller bara magen och jag kissade mycket mer innan. Men jag har samma svullna känsla i benen. Någon har kallat det proteinsvullnad….vet inte vad det är riktigt.

  Makrill säjer du,,, vilken typ/sort och hur mycket?

 55. 2555
  Britta Persson säger

  @ Georg W:
  Jag har flourfri tandkräm.

 56. 2556
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2550 Britta Persson:
  Då får du gå vidare. Se över att du inte äter för mycket protein. Även fettet ska vara i måttlig (adekvat) mängd.
  Jag tycker att det är lämpligt att du nu utökar den periodiska fastan till 5:2. Man kan ta de två fastedagarna per vecka sammanhängande eller delade, vilket man vill.

 57. 2557
  Britta Persson säger

  @ I Like Neil Young:
  OK, vilken typ av makrill?

 58. 2558
  Britta Persson säger

  Det vore kul att höra från damer i samma ålder som jag som haft liknande problem, hur har ni löst det?

 59. 2559
  I LIke Neil Young säger

  @ Britta Persson:
  Ett ägg + kokosfett morgon.
  Makrill + ett 1 ägg Lunch
  Makrill + ett 1 ägg Middag

  Vitaminerna + mineraler portionerar du ut under dagen (köp lämpligen en dosett).

  Det här är ju en oooootroligt tråkig meny för en månad men kör du den så bör du garanterat se var det “sitter fast” s.a.s. – det är ju det som är syftet – nyttigt är det garanterat.

  Makrill är ju vanliga konservmakrill i avlånga burkar med röd plast (brukar vara 3 i varje röd plast)
  finns ju i alla matbutiker, garanterat på ICA eller Konsum.

  Och inget fusk…då blir det svårt med bedömningen….:)

 60. 2560

  Det uppstår en fråga om levern kan producera så mycket glukos att kroppen måste binda ett överskott i form av fett i musklerna. Det verkar ju inte riktigt klokt att kroppen ska lagra självproducerad glukos. Men det verkar vara fallet för Britta, hypotetiskt??? I så fall måste man fråga sig vad som händer om vattenkonsumtionen minskades. Eller hittar glukosmolekylen tillräckligt med vatten ändå. Kanske något för framtida forskare.

  Jag blev blixtsnabbt smal genom att utesluta kolhydrater och lida av kvarvarande fettskräck. När kroppsfettet tog slut tvingades jag öka dosen fett till absurdum, för att få energin att räcka till.

 61. 2561
  Jan N säger

  Hej!

  Den mesta makrillen tycker jag smakar ganska “grå”. Det finns dock en sort som ligger i tomatsås med litet kryddor i. Finns i den tyska butiken som börjar på L.

  Den käkar jag ibland ½ – 1 burk.

 62. 2562
  Kristin säger

  Hej.

  Jag är orolig över min dotter 7 år och överviktig.

  Hon har varit överviktig sedan ca 4 års ålder och det är tydligt att hon går upp i vikt så fort terminerna börjar och hon börjar äta den kolhydratrika mat som de serverar i förskola förut och nu i skolan. Det är smörgåsar, sockrad yoghurt, frukt, potatisbullar och sylt, bordsmargarin, o.s.v. för det mesta låter det som.
  Hon blir hungrig, kommer hem och äter massor, går upp i vikt.

  Skolläkaren vill remittera oss till barnläkare för att kolla vikt + allergier (björkpollen, jordnötter+korsallergier) + ev hormonfel (då hon tycker det verkar som att vi gör vad vi kan).

  Dottern tränar 2-3 gånger i veckan (karate och dans) förutom idrotten i skolan 1-2 ggr/veckan. Hon tycker om att röra på sig men får jobbigt med andningen ibland när vi är ute och går raskt, särskilt om vi börjar gå plötsligt i rask takt, så det är kanske ansträngningsastma? Vi är inte någon idrottsfamilj men inte heller inaktiva, utan går på promenader, är ute och leker, etc.

  När jag läser på lchf-bloggar att alla dietister och läkare är uppfostrade av läkemedelsindustrin som inte bryr sig om alls om det går bra för människor i längden, så blir jag jätterädd. Är det någon idé att gå till läkare då? Vad av deras prover etc ska jag lyssna på och inte?

  Jag har levt med LCHF några år och är inläst på detta, inte på nivå som en läkare naturligtvis, men jag har läst ganska mycket. När det kommer till hur man ska tolka olika slags sockerarter etc och deras effekt och mängd i kroppen/diabetesprovsvar etc så stoppar mina kunskaper. Jag skulle vilja ha en läkare som kan detta med LCHF och som jag vågar tro på – jag vill helst inte behöva gå in i lättmargarins-claude-marcus-världen med dottern – och riskera det som lchf:are varnar för – att dottern i värsta fall behöver gå omkring hungrig på dålig kost och kanske till slut hamna i jojo-läge och behöva operera magen om det inte hjälper 🙁

  Vart ska jag vända mig? Kan jag lita på Sacchskas barnmottagning?

  Skolläkaren vill att vi ska få en helhetsbild ihop med en dietist – så finns det någon dietist i Stockholm som är duktig med barn och som tror på riktig mat?

  Skolhälsovården säger att de är jätteduktiga på Sacchska – men samtidigt så är skolläkaren skeptisk till LCHF (“barn behöver lite kolhydrater när de ska tänka och lära sig saker”). Jag vet inte vad jag ska tro.

  Kan du hjälpa mig och lugna mig – så att jag kan vara lugn med min dotter när vi ska på blodprov om en vecka och sedan läkarmottagning om två veckor?

 63. 2563
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2562 Kristin:
  Att gå till skolmedicinens anvisade läkare och dietister med ett överviktigt barn känns ganska pessimistiskt. Det leder nog käpprätt till magoperation.
  Jag är inte insatt i vilka läkare och dietister det finns som kan hjälpa till i rätt riktning, LCHF, i Stockholmstrakten. Jessica Miregård?
  Någon annan som vet?

 64. 2564
  EvaLi säger

  Finns det ingen bra kostrådgivare i Sthlm-trakten som kan hjälpa Kristin? Jag har inte dessa uppdaterade för tillfället – någon som vet.?
  Kristins dotter verkar ju vara ett barn som har väldigt lätt för att gå upp i vikt, vilket enligt Kostdoktorn kan vara genetiskt och då behöver man stöd för att kunna leva strikt. Jag är själv en sådan person, tror jag. (alltså går väldigt lätt upp i vikt om jag slarvar och äter för mkt kolhydrater).
  Det räcker ju dock inte med en bra kostrådgivare, en klok doktor är också nödvändigt för Kristin och hennes dotter.

 65. 2565
  Britta Persson säger

  @ I LIke Neil Young:

  Kan man verkligen överleva på denna diet?
  Får man verkligen krafter att arbeta 100% och träna 5 dagar i veckan på denna mat?
  Vad skall den ge för svar?
  Hur skall jag reagera på detta?

 66. 2566
  Britta Persson säger

  @ Georg W:
  Hur skall jag tolka detta svaret?Jag förstår inte…..Vad skall jag göra?
  Det uppstår en fråga om levern kan producera så mycket glukos att kroppen måste binda ett överskott i form av fett i musklerna. Det verkar ju inte riktigt klokt att kroppen ska lagra självproducerad glukos. Men det verkar vara fallet för Britta, hypotetiskt??? I så fall måste man fråga sig vad som händer om vattenkonsumtionen minskades. Eller hittar glukosmolekylen tillräckligt med vatten ändå. Kanske något för framtida forskare.

 67. 2567
  Britta Persson säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Ok, två fastedagar, dricka bara vatten under 2 dagar? Jag har gått upp mest över ben och lår och byst, kan det ha vara hormonell störning av något slag, tarmbesvär eller andra saker som gör detta?
  Jag är blir röd i ansiktet och det bränner på kinderna på em, då har jag också en trötthetsdipp, ibland får jag köra hem från jobbet bara för att lägga mig ned och vila. Det röda har jag trott var rosacea, men jag tror inte det längre eftersom det är borta nästa dag.Någon sa att det var dataskärmen…jag vet inte.

 68. 2568
  Gudrun Samuelsson säger

  Hej! Jag har ätit lchf i fem år och mått jättebra på det och blivit betydligt bättre i min IBS. Tyvärr så började magen krångla för ett år sedan trots att jag höll mig till lågkolhydratkost. Min fundering är om de goda tarmbakterierna minskar till slut på grund av mindre fibrer i kosten och att det blir en obalans i tarmfloran som ställer till problem? Jag har även blivit histaminöverkänslig mot livsmedel som har hög histamin. Däremot har jag aldrig lidit av dimhjärna på grund av natriumbrist då jag har varit bra på att tillföra salt i maten. Nu försöker jag tillföra goda tarmbakterier i kosten och har frångått lchf mer och mer. Äter mjölksyrade opastöriserade grönsaker och har köpt laktoplus på apoteket. Har börjat med koständringen i dagarna men håller mig borta från allt bröd och socker.

 69. 2569
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2567 Britta Persson:
  Jag tror att det är viktigt att förutom vatten också få i sig salt när man fastar.
  Hormonella störningar kan jag inte uttala mig om. Om du har tagit sköldkörtelprover som var normala kan du knappast ha något allvarligt fel där.
  Vad gäller din rodnad i ansiktet får du söka vården.

 70. 2570
  Elionore Borg Jerkeskog säger

  Hej!

  Jag har ätit LCHF i 5 år ca! Vägde vid starten 78 kg och jag är 1,63 lång! Jag tyckte att min viktnedgång gick så långsamt! Efter 2 år hade jag gått ner 4 kg! Jag funderade mycket över detta!
  Läste mycket här på Annika Dahlqvists blogg och även Kostdoktorns blogg!
  Det står mycket om diabetes på bloggarna samt att man själv med en enkel mätare kunde testa sig själv! Jag köpte en mätare och började ta tester på morgonen! Ett fasteblodsocker!

  Jag fick då se att mitt fasteblodsocker pendlade mellan 8 och 9 varje morgon! Ibland något högre!
  Jag skrev här på Bloggen och fick råd! Det var alldeles för högt och jag hade troligtvis diabetes, jag behövde antagligen få Metformin! Eftersom LCHFkosten inte hjälpt, hade jag nog en hög glukoneogenes!

  December-14 beställde jag tid hos VC och tog prover! Dom kom fram till samma resultat som jag! Dom tog ett HbA1c som låg på 57! Andra värden var bra! Jag fick Metformin 500mg!

  Det tog lång tid för blodsockret att sjunka ca 5 månader med LCHF och Metformin! I maj 2015 hade blodsockret gått ner, det pendlade mellan 6,5 5,7 6,2 6,1 och det blev 5,2 och 4,6 så skönt!
  Samtidigt med detta så började vikten sjunka ganska snabbt från 75 kg till 67 kg! Jag tänkte och undrade över hur länge jag gått med högt blodsocker! Jag kommer inte i håg att jag tagit något på mycket länge!

  Mitt HbA1c låg sist på 43 ganska god kontroll! Alla andra värden var bra!

  Jag började för ett halvår sedan med 16:8 och det bidrog till mycket fina resultat! Jag gjorde detta ca 3 dagar i veckan! Det var fantastiskt bra! Det kommer jag att fortsätta med!

  Jag har även den senaste veckan gjort en 7 dagarsfasta med inspiration från Dr Fung som har föreläsningar på kostdoktorn! Det var en spännande vecka!
  Jag mådde bra hela veckan! Jag drack vatten te och kaffe, var noga med att få i mig salt under dagen! Kokade egen buljong på märgben! Jag kände ingen hunger under hela veckan och var pigg!

  Mitt fasteblodsocker gick ner så mycket! Från 5,6 dag 1 till 3,4 följande dagar! Vikten gick också ner mycket fort från 67,4 kg till 64 kg! Men jag tror vikten går upp lite när jag börjar äta som vanligt igen!

  Det enda problem som jag upplevde med 7-dagarfastan var mitt blodtryck! Men det kände jag inte av förrän dag 8! Jag fick så lågt tryck att jag kände mig svag och orkeslös Jag ville bara ligga och vila mig! Jag tog trycket själv och då hade jag 114/52 det höll i sig i två dagar! Sedan ökade trycket lite till 125/60 och då blev jag piggare!

  Jag kommer att fortsätta med 16:8 flera dagar i veckan! Men kommer att ta 3- dagarsfasta 2ggr om året, istället för 7-dagarsfasta med tanke på blodtrycket! Fastan är fantastisk för oss med diabetes! Den är bra för alla! Man kan göra den på många olika sätt!

  Jag ville dela med mig av mina erfarenheter! Hoppas att det kan bli till hjälp för någon!

  Med vänlig hälsning Elionore

 71. 2571
  Elionore Borg Jerkeskog säger

  Hej igen!

  Jag glömde att tala om att jag har tagit bort min Metformin 500mg för en månad sedan! Min läkare tyckte att jag inte behövde den längre! Eftersom jag fått så fina värden! Jag hade endast en tablett det sista halvåret! Nu får jag reglera blodsockret med LCHF och fasta! Det tror jag kommer att gå bra! Med vänlig hälsning Elionore

 72. 2572
  Gerd Elisabeth Grini säger

  Så bra, det gjelder å være systematisk. Jeg kjenner meg igjen i det du beskriver og har opplevd det samme selv om jeg ikke har så store svingninger i blodsukkeret. Desverre tåler jeg ikke Metformin. Det er en evig kamp om å følge opp med riktig mat, mat til riktige tider på døgnet, faste, trening og ikke minst nok med søvn.
  Jeg forstår så inderlig vel de som hopper av denne kampen mot insulinet og gir opp. Jeg håper du har noen i ditt liv som forteller deg hvor god du er og at du er et godt forbilde for oss andre. Det er fint å lese at du har fremgang med metoder som jeg også prøver å følge, ikke minst faste.

 73. 2573
  I Like Neil Young säger

  @ Britta Persson:
  Ursäkta sent svar:
  Ja – jobbar du heltid och tränar 5 dgr i veckan så kan det kännas lite kanske.
  Du får känna dig fram – blir det lite – d.v.s att du blir alltför matt alltför länge så får
  du lägga till något. Antingen något mer Kokosfett eller ytterligare en makrillburk eller ytterligare ägg.

  Konceptet med “fakir” är ju hämtat från Sten Sture Skaldemans böcker, en av LCHF-rörelsens grundare ihop med Annika. Han är ju en mästare på att räkna energiprocent och fettprocent på olika matupplägg.

  https://www.skaldeman.se/bok-s3.html

  https://www.skaldeman.se/

 74. 2574
  Susanne säger

  Hej!

  Efter många om och men och inspiration från min omgivning (en kompis lillasyster gick ner 10kg nu de första 6 veckorna) bestämde jag mig häromdagen för att testa lchf en period för att se om jag märker någon skillnad. Främst viktmässigt då jag bär på ca 45 kg jobbig övervikt! Men även för att jag läst att det har andra positiva effekter på tex migrän.

  Jag insåg dock efter att ha läst på nu under 2 dagar att min nuvarande kost inte skiljer sig speciellt mycket från lchf. Jag dricker ingen dricka, juice, undviker bullar och annat kaffebröd, äter ingen pasta, potatis och ris osv. Det jag främst får ändra ifall är att undvika morötter och rödbetor (underjordgrönsaker) samt minska på frukten. Samt då givetvis tillsätta mer fett. Hur är det med matvete, är det ok eller inte?

  Min fråga innan jag åker och handlar är om lchf verkligen kan vara något för mig? Jag menar, när jag redan äter såpass nära lchf men ändå går upp i vikt. Vill verkligen INTE gå upp mer i vikt, det orkar jag inte psykiskt, utan enda alternativet är ned, bort med kilon.

  Tacksam för svar! Ha en fortsatt bra dag!

 75. 2575
  Susanne säger

  @ Elionore Borg Jerkeskog:

  Nybörjare. Vad är 16/8?

 76. 2576
  Stefan säger

  @ Susanne:

  16 timmar fasta, ätande under/mellan 8 timmar, räknat på ett dygn, 24 timmar.

 77. 2577
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2574 Susanne:
  LCHF äter vi framför allt för hälsans skull. Viktnedgång är inte garanterad. Det enklaste för viktnedgång är nog LCHF + periodisk fasta (googla på det). Annars kan man googla på LCHF + viktnedgång så får man nog även många andra förslag. På Kostdoktorn.se kan du se på filmer med Jason Fung om periodisk fasta.

 78. 2578
  Axel Westin säger

  Jag har en fråga avseende mineraler och vitaminer. Vad gör en för sorts kontroller och tester för att ta reda på om man har rätt nivåer? Håranalys?

 79. 2579

  Hej!

  Jag har konstaterat att rödbeta lindrar min (relativt lätta) kärlkramp minst lika bra som kärlkrampsmedicinen. Detta skall bero på att rödbeta innehåller nitrater som verkar kärlvidgande.
  .
  Mina frågor:
  1.Måste det var färska rödbetor eller är de inlagda lika effektiva? Fiinns nitraterna kvar även efter inläggningen?

  2. Hur mycket rödbeta kan månne krävas för att uppnå den terapeutiska effekten?

  Annika! Förväntar mig inte att du skall kunna svara på detta, men forumet drar ju till sig allsköns kompetens så det kanske finns någon som fördjupat sig i detta något udda område!
  Med vänlig hälsning

 80. 2580
  Lars Henrik säger

  @ Jan N:
  Det finns även rödbetsjuice i affärerna och i hälskostbutikerna dessutom rödbetspulver! Juicen är antagligen(?) lika bra som färska rödbetor. Hur det är med pulvret är jag osäker på.

  Professor Karl Arfors rekommenderar rödbetsjuice: https://karlarfors.se/mina-blodkarl-blev-42-ar-yngre/

 81. 2581
  Karin Hellsten säger

  Frågan är: Hur går jag upp i vikt?
  Bakgrund: Började med lchf i somras, pga att min dotter började “tjata” om detta då min mamma har både diabetes 2 och alzheimer. Och jag vill inte ha vare sej det ena eller det andra så jag tänkte okey. Åt lchf till 90% och kilona rasade väldigt fort. På 2 veckor gick jag ner från 68 kilo till typ 62. Nu väger jag 57 kilo och jag fortsätter går ner om jag inte äter kolhydrater.

  Jag är 165 cm och är 56 år. Jag har blivit så smal så jag ser snart ut som ett benrangel. Jag vill gå upp i vikt (ett par kilo), men det går inte med lchf. Så nu har börjat med kolhydrater, äter fika ibland, har hela tiden ätit en smörgås till frukosten, men nu äter jag en smörgås el gröt till kvällsmaten som annars består av omelett i olika varianter. Frukt äter jag också.

  Vad skall jag göra? Vräka i mej marabou mjölkchoklad eller kakor? Mitt fasteblodsocker som jag tagit själv hos min mamma, är mellan 4,3 – 5,5. Annars frisk. Ska jag inte äta lchf utan vänta tills/om jag får diabetes 2 ??? Hjälp!!!!

 82. 2582
  Lars Henrik säger

  @ Axel Westin:
  På Werlabs.se kan du få en hel del svar om du bor i närheten av någon vårdcentral som de samarbetar med:

  https://werlabs.se/

  Håranalyser känner jag inte till speciellt bra men har läst en del kritik om opålitlighet.

 83. 2583
  Lchf-Bengt säger

  @ Karin Hellsten:

  Träning har gjort att min kropp bygger muskler numer. Själv var jag underviktig men har lagt på mig 10 kg sen jag började med LCHF. Strikt LCHF hela tiden.

 84. 2584
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2581 Karin Hellsten:
  På LCHF ställer kroppen in sig på den volym den tycker att den ska ha. Om du försöker att öka vikten genom att äta kolhydrater riskerar du att få en försämrad hälsa i stället.
  Om man äter en normal mängd av LCHF-mat riskerar man inte att förtvina totalt, utan kroppen stabiliserar sig där den vill vara.

 85. 2585

  Tack för svar!

  Intressant länk!

  Jan N

 86. 2586
  Elionore Borg Jerkeskog säger

  Hej!
  Jag läste en spännande artikel om att man kan ha krom och vanadinbrist när man har diabetes! Är detta något man tittar på inom sjukvården? Det kan ju inte skada att öka på med lite vitaminer och mineraler! Med vänlig hälsning Elionore

 87. 2587
  Docent Göran säger

  @ Karin Hellsten:

  Även min fru är 165 cm och väger också 57 kg (ned 12 kg från före LCHF för sju år sedan) men både hon och jag tycker att hennes kropp ser perfekt ‘normal’ ut. Dessutom har hon en massa muskler som gör att hon lätt förtar sig och då får hon ont i lederna. Detta har hänt flera gånger.

 88. 2588
  Karin Hellsten säger

  @ Lchf-Bengt:
  @ Docent Göran:
  Jag tränar också 2 ggr i veckan, men det verkar som att muskelmassan också blivit mindre. Folk tycker jag ser underviktig ut, o det tycker jag själv också. Tror inte att lite “hull” är skadligt, Men inte för mycket naturligtvis, kanske får jag helt enkelt försöka äta mer, om det nu hjälper. Är ofta ganska hungrig, tycker det är svårt att bli mätt.

 89. 2589

  @ Karin Hellsten:
  När du skriver att du inte blir mätt, blir min första tanke, äter du för lite fett och protein?
  Själv känner jag aldrig kurr i magen även fast jag fastar ett dygn.

 90. 2590
  Docent Göran säger

  Karin Hellsten Skrev:

  Folk tycker jag ser underviktig ut, o det tycker jag själv också. Tror inte att lite ”hull” är skadligt,

  Jag håller verkligen med.

  Själv ‘led’ jag verkligen inte när jag var lite ‘mullig’, 20 kg + från läget idag som enligt BMI-tabellerna, för vad de nu är värda, säger att ‘läget’ nu är perfekt. Jag tror att samma sak gäller för min fru som nu på morgonen inte kunde hålla sig utan är ute i trädgården och sliter igen vid 69 års ålder.

  Statistiken visar också att de som har lite ‘övervikt’ klarar sig bättre vid infarkter så jag är själv glad att jag hade mina 20 kg + 1999. Jag inbillar mig därför att lägga på sig ‘några kilo’ ingår i kroppens försvarsmekanismer. Det är först när man drabbas av ren fetma som läget blir kritiskt ur hälsosynpunkt av många olika skäl. Själv tror jag inte att fetma är själva orsaken till hjärtsjukdom eller diabetes utan snarare ett tecken på att kroppen försvarar sig mot de delar i vår föda som ‘förgiftar’ oss.

 91. 2591
  Gerd Elisabeth Grini säger

  Flott svar, jeg er helt enig i denne konklusjonen. Jeg gikk først ned 14 kg da jeg sluttet med sukker og stivelse. Siden gikk jeg opp 7 kg og var litt skuffet, men det skulle vise seg og være riktig for meg. Alle blodprøver er normale og jeg føler meg veldig bra! I en alder av 71 år er det ikke bra å veie som en 20 åring.

 92. 2592
  Karin Hellsten säger

  @ LCHF-Bengt:
  Ja, möjligen kan det ju vara så. Äter mest grönsaker, inte så mycket kött. Ost försöker jag äta, steker i smör, men äter mycket ägg. Svårt o veta, men visst något att tänka på!

 93. 2593
  Ingvar Bergdahl säger

  På nätet har jag läst många berättelser, där skribenten berättar om sitt tillfrisknande (speciellt diabetes) efter att ha övergått till LCHF-kost. Det verkar finnas tusentals personer med den erfarenheten.

  Om alla med diabetes i landet skulle äta enligt LCHF, skulle vi troligen ha 90% färre diabetespatienter om ett år.

  Skulle det vara möjligt att upprätta en lista med alla personer som varit med om en sådan resa?

  Min tanke är att man skulle kunna använda listan som underlag för en ansökan till regeringen om att byta ut cheferna i de myndigheter som ger ut kostråd.

  Tänk om man till Livsmedels- och Läkemedelsverket och Socialstyrelsen kunde utnämna chefer utan inblandning i våra föråldrade kostråd. De nya cheferna får naturligtvis inte ha några relationer med livsmedels- eller läkemedelsindustrin.

 94. 2594
  Grethe Hansen säger

  Hej! Jag er 67 år, för nästan 2 år sedan kom jag på sjukhuset med bristning i blodådran från hjärtat. Blodtrycket var då skyhögt sade dom och jag måste ligga helt i ro några dager, dom fick ned blodtrycket och efter 1 vecka fick jag resa hem. Fick en mängd medeciner, bl.a. flera för högt blodtryck då mitt blodtrcyk borde ligga på ca. 120/70. Jag tok också Levaxin för min sköldkörtel som jag har använt i flera år.
  Sov dålig på nätterna. Hade problem med vänster benet efteråt, kunde bara gå några få skritt och måste stoppa för att vila. Kom inte till någon doktor då, så jag beställde timme hos akupunktör och köpte en cirkulationstränare som jag använde varje dag. Benet blev bra (idag dansar jag folkdans varje vecka) tok bort nästan alle mediciner. Använder rödbetesaft för högt blöodtryck. Gått till kontroll varje halvår, och läkaren spurde mig vem som hade tatt bort medecinerna, det har jag gjort sade jag, han ville je mig medecin för kolestrol, men jag sade nej. Har också tatt bort levaxin, tok nya pröver för över 1 månad sedan men intet hörd från doktoren. Gjort hårmineralanalys och tatt dom anbefalte rekommadationer av vitaminer och mineraler, äter LCHF stort sätt. Glir lite ut då och då, men äter inte kaker, godis, juicer, mjöl, pasta, ris eller potatis till vanlig. Någon gång blir det potatis eller potatisgrateng. Tar blodtryckmedecinen bara då och då, men vill helst slute med den också. Måste mitt blodtryck ligga på 120/70 alltid?? er det mer risk för mig än andre om det hlöyas till 130/140/80/90??? Annat jag kan göra för att hålla det stabilt nede???
  Jag märker ingen skillnad utan levaxin och jag sover mycket bättre på netterna nå. Fick förr atarax av doktoren som jag skulle ta på kvällen för att få sova, numera ingen medeciner.
  Grethe Hansen

 95. 2595

  @ Grethe Hansen:

  Grattis Grethe till de bra förändringar du gjort som har gett dig bättre hälsa. En uppmuntrande berättelse att läsa!

 96. 2596
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2594 Grethe Hansen:
  Jag kan inte råda dig angående din blodtrycksbehandling, det måste du ta med din läkare. Har du ett aortaaneurysm?
  Levaxin får du dosera utifrån dina sköldkörtelhormonvärden.

 97. 2597
  Grethe Hansen säger

  Jag har gått till datortomografi vart havår till nu, numera 1 år till nästa gång. Jag blev aldrig opererad, dom sade på sjukhuset att jag kanske måste operera om dom inte fick ned mitt blodtryck, men det gick bra. Dom sade också att detta var något som skedde rökare, jag har aldrig rökt en enda cigarett i mitt liv, er inte överväktig heller. 1,70 hög, 62 kg. Mitt blodtryc går upp och ned, derför funderar jag på vad annat jag kan göra med det? Tar medeciner när det blir för högt.
  Grethe

 98. 2598

  @ Karin Hellsten:

  LCHF-Bengt Skrev:

  @ Karin Hellsten:
  När du skriver att du inte blir mätt, blir min första tanke, äter du för lite fett och protein?
  Själv känner jag aldrig kurr i magen även fast jag fastar ett dygn.

  Att gå och vara sugen under dagen när man äter LCHF är inte normalt. Går man dessutom ner onödigt mycket i vikt tycker jag det tyder på för lite mat. Det skulle vara intressant att få veta vad Du äter och dricker under en representativ dag. Troligen skulle Du bli mättare om Du ökade fettintaget. Eftersom Du är förtjust i ägg, lägg till en msk kokosfett i pannan om Du gör äggröra på 2 ägg. Till ägghalvor kan man med fördel äta majonnäs – ca en msk per ägghalva. Avsluta alltid lunchen med några tjocka skivor fet ost med en rejäl smörklick på varje. Berätta vad Du äter och dricker över dagen, annars är det svårt att ge bra råd.

 99. 2599
  Gustaf säger

  Mälarsjukhuset skriver i en informationsskrift om prostatacancer att:
  “samtidigt verkar det som om överskott på kött, animaliskt fett och mejeriprodukter kan öka risken för prostatacancer”
  Hur seriöst är det egentligen att skriva: “verkar det som”? På vilka grunder då?

 100. 2600
  Daniel säger

  Hejsan!

  Jag har nyligen efter borttagning av en testikel fått bekräftat att tumören som växte på den inte var godartad, dvs jag har cancer. Jag fick också efter skiktröntgen reda på att det även finns två förstorade lymfkörtlar vilket jag förstått innebär att det spridit sig.

  Jag är av naturen inte en person som bara sitter ner och låter saker och ting ha sin gälla gång och blint lämnar allting i någon annans händer – jag vill göra det jag själv kan göra också! Jag har efter en del googlande förstått att man på ett effektivt sätt kan svälta cancer genom att lägga om sin kost. Detta har jag också förstått är som att svära i kyrkan om man pratar med en läkare, som givetvis ifrågasätter källans trovärdighet, legitimering och forskning i ämnet av densamme, samt ansvarstagande om det skulle gå fel. Då det i nuläget verkar finnas ganska många studier och resultat som mer eller mindre bevisar att man kan svälta cancer gör ju att man blir frustrerad när svenska läkare motarbetar dessa med näbbar och klor – för det är ju inte svenska forskningar och ingår inte i det svenska behandlingssystemen mot cancer. Eller finns det faktiskt det? Det är därför jag skriver här och nu;

  Har vi i sverige någon som forskat i kost mot cancer (det verkar ju vara främst ketogen eller basisk kost, ph-kost som nämns i samband med cancer) och där det finns framtagna kostråd? Eller en kost som man bör hålla sig till medan den medicinska behandlingen pågår – för att inte störa själva behandlingen samtidigt som man på flera fronter bekämpar cancern? Självklara saker att börja ta bort helt/ skära ner på verkar ju vara socker, rött kött och mjölkprodukter – allt som försurar kroppen.

  Finns det någon person som man kan vända sig till för råd och samtal i ämnet så vore jag evigt tacksam för uppgifter som kan leda till att jag får kontakt med denne!

  MVH/

  Daniel

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.