Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

  1. 2401

    @ Hans Nilsson:
    Denna länk ger dig namnen på ett stort antal medlemmar i THINCS och som du kommer att se så är det namnkunniga personer runt om i världen som står bakom Uffe Ravnskov.

    https://www.thincs.org/members.php

    följt av denna länk som ger dig en mängd av publicerade artiklar, böcker m.m från Uffe.

    https://www.ravnskov.nu/svuffe

    avslutningsvis denna länk där du kan klicka dig fram i nio kapitel som handlar lite om bakgrunden till myten om kolesterol.

    https://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm

    läs och bli övertygad!

  2. 2402
    Hans Nilsson säger

    Hjärtligt tack för uppmuntran och bra svar på mina bekymmer med sjukvårdens rekommendationer med anledning av höga kolesterolvärden! Det var ungefär detta jag ville, och förväntade mig, att höra. Jag stärks i övertygelsen att mätning och tolkning av kolesterolvärden som regel saknar intresse. Det känns viktigare, och är betydligt roligare, att fokusera på att leva och äta så bra och naturligt som möjligt.

    Problemet med en riskmarkör av detta slag är att det inte går att enkelt ”bevisa” att det verkligen innebär en fara, som, i värsta fall, enlighet med rådande uppfattning, bör elimineras genom (på goda grunder starkt ifrågasatt) medicinering. Idén om kolesterolets farlighet och vetskapen om att det existerar motstridiga uppfattningar om saken skapar stor osäkerhet och oro. Till skillnad från idén om LCHF-kost, som i praktiken, omgående, tveklöst och högst påtagligt, förändrar en mängd, såväl kroppsliga som mentala, funktioner till det bättre.

    Hans

  3. 2403

    Hej! Har tidigare skrivit om min väninna som haft bröstcancer i 15 år utan någon som helst behandling från sjukvården. Tumören växer väldigt sakta men den gör det dock. Har försökt få in henne på LCHF men det går inte, hon har varit vegetarian alldeles för länge och ger det inte riktigt en chans innan hon dömer ut det. Hon är fortfarande inne på att mättat fett är inflammerande. Istället pratar hon sig varm om linfröolja och Dr Johanna Budwick Anti Cancer Diet.

    https://www.budwigcenter.com/the-budwig-diet/#.Vd2RgvmvHMU

    Har även en annan väninna med bröstcancer som pratar om att just linfröolja skulle vara så bra. Själv har jag lite svårt att tro det efter allt jag läst men det gör mig nyfiken. Skulle vara intressant att höra andras åsikter om det. Johanna Budwick förespråkar b la solrosolja vilket känns väldigt fel för mig.

    Hälsningar
    Marlene

  4. 2404
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2403 marlene:
    Linfröolja inehåller stor andel kortkedjig omega-3. Den kortkedjiga omega-3 kan vi i mycket liten utsträckning omvandla till den långkedjiga som vi använder i våra kroppar. Den återstående kortkedjiga omega-3 från linfröolja är mycket reaktivt oxiderande vilket innebär inflammerande. Den är snarast mer reaktiv än omega-6.
    Solrosolja innehåller enbart omega-6 vilket vi vet är kraftigt inflammerande, ökar blodproppsbenägenheten, och försämrar försvaret mot infektioner och cancer.
    Mättat fett är däremot inte inflammerande.

  5. 2405
    Aslam Mirza säger

    Hej

    Jag undrar om någon vet ang. Carb Zone och low carb bröd. Är det bara bluff?

    MVH

    Aslam Mirza

  6. 2406
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2405 Aslam Mirza:
    Det bröd jag såg en gång innehöll låg mängd av kolhydrater, men en hög mängd av gluten.

  7. 2407
    Konsument i Sverige säger

    En sökning på Kostdoktorns blogg om Carb Zone:
    https://www.kostdoktorn.se/?s=Carb+Zone&submit.x=9&submit.y=11

  8. 2408
    Lars Henrik säger

    @ Aslam Mirza:
    Kostdoktorn har haft en del artiklar om Carbzons produkter. Tydligen var det ganska mycket kolhydrater i vissa av dem. Jag vet inte hur det är idag däremot.

    https://www.kostdoktorn.se/carbzone-och-deras-officiella-lchf-symbol

    https://www.kostdoktorn.se/testat-kan-man-lita-pa-carbzones-lagkolhydratprodukter

  9. 2409
    Aslam Mirza säger

    Hej

    Protein bröds tillverkare påstå mycket lite kolhydrat kan någon ge mig
    rätt information. Tack

    MVH

    Aslam Mirza

  10. 2410

    Ser så ofta påståendet att industrimaten är fattig på näringsämnen och det är mkt möjligt att det stämmer. jag skulle så gärna se data, t ex halt omega3 i i vildfångad resp odlad lax, Mg i vildsvin vs tamsvin osv. Alltså data inte bara påståenden i en debattartikel. Kan ngn tipsa ?

  11. 2411
    Elionore Borg Jerkeskog säger

    Hej!
    Nu har det hänt saker med mitt blodsocker! Efter 5 år med Lchf samt att jag i 8 månader ätit Metformin en tablett på morgonen och en tablett på kvällen, mätte jag upp 4,8 i blodsockervärde! Det minsta värdet jag haft dom sista två åren! Dessförinnan vet jag inget om! Jag har också prövat 16:8 metoden ofta, vilket känns mycket bra! Min vikt börjar också gå neråt! det har varit en envis kamp! Äntligen har jag kommit under 70 kg, jag stod på 68,9 i morse! Jag är endast 1.63 lång så det behöver jag! Jag ser kopplingen så väl mellan blodsocker och vikt nu!

    Nu kommer jag att hålla mig till 16:8 för jag mår så bra av det! Lchf maten gör mig så mätt och belåten! Längre fram i tiden vill jag göra en längre fasta! Men jag är inte riktigt redo ännu! Jag vill ta det i samband med en längre ledighet! Det ska bli spännande nästa gång jag blir kallad till diabetessköterskan och tar mitt HbA1c sist var det 48. Mvh Elionore

  12. 2412

    Jag har läst någonstans att det finns norska sjukhus som tillämpar ketogen kost för sina cancerpatienter. Har inte lyckats hitta någon norsk hemsida som bekräftar detta. Denna metod mot cancer tillämpas på sina håll i bl a england och USA. Är det någon som har mer information om just Norge?

  13. 2413
    Tord Hultman säger

    Hej Annika.

    Några dagar tillbaka läste jag i Göteborgs- Posten, artikel om magens tarmbakterier. Blev omskakad över deras betydelser för vår hälsa.

    Min fråga är: vad händer när man som i mitt fall äter en hel del mediciner (by pass opererad + kol) under en lång tid. Läkarna på vårdcentralen ger mig inget råd om detta. Här är de artiklar jag läste i GP
    Bakterierna i tarmen styr ditt liv GP http://www.gp.se
    för 5 dagar sedan – Ny forskning visar att bakterierna i tjocktarmen inte bara kan påverka en … de kommunicerar också med hjärnan och kan styra vår kroppsvikt, …
    Tore Midtvedt, professor medicinsk mikrobiell ekologi vid KI Sthlm, har forskat om tarmbakterier i över 55 år. Som under text även detta:
    ”Tarmen släpper inte in vem som helst” Carin Hjulström
    Man borde få mer kunskap om detta av er läkare.

    Hälsning Tord pensionär

  14. 2414
  15. 2415
    Hans Nilsson säger

    Hej Annika och övriga Lchf-vänner!

    Jag har lagt märke till att mitt blodtryck är påtagligt högre när jag arbetat vid datorn än efter fysisk aktivitet. Skillnaden är häpnadsväckande (och oroande); stundtals över 190/110 efter skrivarbete, jämfört med lägre än 120/90 efter fysiskt ansträngande men mentalt rofylld aktivitet. Rekordet (!) förra veckan var 98/69.

    Utöver skrivarbete noterat jag att dålig sömn påverkar blodtrycket på ett mycket negativt sätt. Är denna variation normal? Har någon liknande, eller möjligen motsatt, erfarenhet?

    Äter blodtryckssänkande Enalapril 5 mg dagligen. LCHF sedan två år. Hans

  16. 2416
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2415 Hans Nilsson:
    Blodtrycket varierar normalt ganska mycket. Jag tycker inte att dina värden ger upphov till särskilda åtgärder. Man behöver inte kolla sitt blodtryck så gräsligt ofta. Det kan snarare då bli en stressorsak.

  17. 2417
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2413 Tord Hultman:
    Vi läkare vet inte mer än någon annan om detta. Fortsatt forskning behövs.

  18. 2418

    hej!
    Äter LCHF sen ett år tillbaka, tappat vikt samt fick ner blodtrycket från 150/80 till idag 120/80. Nöjd och glad men! Är ofta saltsugen, vad beror det på? Blodvärdet normalt.
    Mvh Suzanne

  19. 2419
    Axel Westin säger

    Finns det någon påverkan på sjukdomen ”Parkinson” utav att äta LCHF-kost?

  20. 2420
    Lars Henrik säger

    @ Axel Westin:
    Det finns lite information på nätet om detta. T ex:

    https://www.kostdoktorn.se/vetenskap#parkinson

    Dessutom kan kanske D-vitamintillskott hjälpa:

    https://www.kostdoktorn.se/d-vitamin-kan-hjalpa-vid-parkinsons-sjukdom

  21. 2421
    Lars Henrik säger

    @ suzanne:
    Vad jag läst att andra upplevt och även jag själv måste man ofta öka saltintaget något när man äter LCHF. Jag känner inte till varför men vet att det diskuterats ganska ofta på olika forum.

  22. 2422
    Lars Henrik säger

    @ Axel Westin:
    Här finns lite mer om lchf och parkinson:

    https://dailyfreepress.com/2003/11/04/low-carb-diets-to-provide-hope-for-parkinsons-patients/

    Enligt artikeln fick försökspersonerna i en studie med strikt lchf 50% förbättring i motoriken och skakningarna.

    Veech said researchers at St. Luke’s-Roosevelt Hospital Center in New York studied seven patients with advanced forms of Parkinson’s. The subjects only ate three grams of carbohydrates per day for a month – an amount smaller than the most restrictive phases of the Atkins diet.

    The patients lost a significant amount of weight and reported a 50-percent improvement in their motor skills and tremors, according to Veech. Though he cautioned that the study is only preliminary, he said.

  23. 2423
    LCHF-Bengt säger

    @ suzanne:
    @ Lars Henrik:

    På mina tunga cykelturer gäller extra salt i vattenflaskan, annars klarar inte kroppen några längre turer över två timmar, har jag märkt.
    Saltbrist hos lchf-are beror nog på den rena maten vi äter. Alla halvfabrikat eller processad mat innehåller salt, så skräpmatsätarna får i sig saltet den vägen.
    Är man sugen på salt, ät salt, är den förklaring jag tror och lever efter.

  24. 2424

    LCHF-Bengt Skrev:

    Saltbrist hos lchf-are beror nog på den rena maten vi äter. Alla halvfabrikat eller processad mat innehåller salt, så skräpmatsätarna får i sig saltet den vägen.

    Du har en bra förklaring här! Bröd t ex ger salttillskott och naturligtvis skräpmaten gjord på påvra råvaror. Utan salt och andra smakförstärkare skulle den maten vara svårsväljd. Det finns en annan mera konspiratorisk konsekvens: mera salt ger mera törst ger mera läsk!

  25. 2425

    Instämmer med LCHF-Bengt och Erling.

    Har funderat över detta själv och tror att eftersom salt i ekologisk kost i regel är havssalt, så smakar maten dessutom mindre salt än icke ekologiska matvaror med processat salt och dess tillsatser.

    Jag har varit lika salträdd som ’alla andra’ under ett antal år – men numera saltar jag gärna lite extra på bl a mitt goda frukostägg. 🙂

  26. 2426
    Konsument säger

    Man behöver inte oroa sig för varken för mycket eller för lite salt när man äter enligt LCHF. Man tillreder ju maten från grunden och vet hur mycket salt man använder och vad som smakar gott.

    Vad tror ni förresten om alla moderna saltförpackningar ”utan jod”?
    Vad använder alla kända TV-kockar för salt?

  27. 2427
    Sadiye Us säger

    Hej Dr Annika,
    26 jan 2015 skrev jag ett brev till er angående om mors hälsotillstånd. Det har gått snart 10 månader. Började med ändra kosten för mamma och jag hängde med på den också. Vi har ätit LCHF sedan 30/1 2015 Mors vikt har reducerats till 75 kg Hennes insulin intag har också reducerats väldigt mycket. Från 48 enheter till 26 enheter morgon, 28 enheter till 10 enheter på kvällen.Provtagning har gjorts nyligen där C-peptiden är låg 0,17nmol/L långtids sockret HbAlc 63 (83) mmol/mol Hennes läkare skrev att vi behöver tillföra insulin ( men inte hur mycket) ?????
    C-peptid är det kroppens egna insulin produktion eller?
    Går det att få igång kroppens egna insulin produktion?
    Idag äter hon cortison 2,5 mg
    Har fortfarande högt blodtryck 170/86 äter Plendil 10mg,Triatec 10mg,Trombyl 75mg Förr hade hon svullnader i fötterna men det försvann sedan kort tid efter kost förändringen och därmed urindrivande lasix retard också. Hon är inte så rörlig tyvärr men vikten försvann trotts det. Hon stiger ur sittande till stående på en enda gång vilket hon inte har kunnat göra det. Svårt med gången ska kollas upp av en sjukgymnast först. Vad som är det bästa med kost förändringen, hon är glad och att hon gillar maten väldigt mycket 😉 ( jag lagar den god med andra ord)

    Provsvaren:

    Vit .D 55 nmol/L ( kan vara för lågt) eller ?
    Kreatinin -U PNA 4,6 mmol/L Natrium-P 145 mmol/ L
    Albumin- U PNA 79 mg/L Kreatinin -P 80 micro mol/L
    Kobalamin-P 674 pmol/L Albumin -P 34 g/L
    Leucocyter-U 1+ arb.enh Calcium total -P 2,05 mmol/L
    Tyreotropin (TSH)-P 1,5 mlE/L NT-pro BNP sticka-P, PNA 565 ng/L
    Kalium -P 3,9mmpl/L Hb-B PNA 113 g/L
    SR-B PNA 27 mm MCV -B 92 f L
    Glukos- f P, PNA 5,2 mmol/L Albumin/ Kreatinin -U ,PNA 17mg/mmol
    Kolestrol-P 10,2 mmol/L GFR-ber (MDRD)-Pt >60
    HDL-Kolesterol-P 1,66 mmol/L LDL-kol/HDL-kol (kvot).P 4,8
    LDL-kolestrol P 7,89 mmol/L Glukos-U,PNA Negativ
    Acetoacetat-U,PNA Negativ Hb-U, PNA Negativ
    Protein-U, PNA Negativ Nitrit-U Negativ
    Folat-P >54nmol/L Triglycerider- f P 1,87mmol/L

    MVH
    Sadiye

  28. 2428
    Elionore Borg Jerkeskog säger

    Hej!

    Nu har jag varit på läkarbesök igen för min diabetes! Mitt HbA1c låg nu på 43! Så bra! Alla andra värden var ochså bra! Har minskat i vikt till 67 kg! Jag äter Lchf sedan ca 5 år tillbaka och mår så bra på den maten! Har även börjat med 16:8 och det fungerar jättebra! Jag äter en Metformin 500 mg morgon och kväll, det har jag gjort i ca 10 månader nu! Men det är dom sista två månaderna som blodsockret har sjunkit ordentligt! Det har tagit lång tid! Så nu hoppas jag att det ska stanna där! Läkaren pratade om att eventuellt sänka Metformindosen!
    Jag vill ju gärna sluta med tabletterna men känner mig ändå osäker! Är rädd för att gå för fort fram!
    Jag hade ju länge ett fasteblodsocker som låg på 9 varje morgon! Tar tacksamt emot lite råd!

    Mvh Elionore

  29. 2429
    Sadiye Us säger

    Hej Dr Annika,
    Hur farligt är det med lågt c peptid ?
    Om det är farligt med lågt c peptid, vad kan man göra för att höja den? Är orolig för min mor, har ni möjlighet att svara är jag mycket tacksam.
    Mvh
    Sadiye Us

  30. 2430
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2429 Sadiye Us:
    Den som har diabetes typ 1 har ett lågt C-peptid, eftersom C-peptid avspeglar den egna insulinproduktionen. Diabetiker typ 2 har ett högre C-peptid.
    Det är blodsockret som visar om man har diabetes. Har man normalt blodsocker har man inte diabetes.

  31. 2431
    Sadiye Us säger

    Dr Annika, tack så mycket för svaret.
    Önskar er välmående !
    Mvh
    Sadiye Us

  32. 2432
    Cissi Jansson säger

    Hej Annika
    jag är en ivrig läsare av din blogg. Jätte bra stöd att ha 🙂 Jag ska ner 40 kg , de 10 första är nu av 🙂
    Men jeg önskar fråga. Jag är med i en grupp på FB som heter LCHF (strikt) Fritt från bakverk/godis och max 10 g kh/dag. En jätte bra grupp. Men nu har vi en liten diskusjon där . Vet du om det är mera KH i snabbkaffe enn i bryggkaffe pr. kopp ? Jag har läst en massa där det står det är och på sidan till Institutet för hälsa och välfärd i Finland står det visserligen att det är 41gr kh pr.100 gr.i snabbkaffe. Mens i brygg står det 0,3 gr pr 100gr. Mens Nescafe har svarat en som ringde dit för att kolla sedan det inte står på burken att det är 3,1kh /100gr. Vet du något om detta ? Sedan om de i Finland har rätt så är det jo en stor kh fälla. Jag har googlat över alt men hittar mest folk som diskuterar det i olika forum, Inte någon som verkligen vet.

    Hälsning
    Cissi

  33. 2433
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2432 Cissi Jansson:
    Det är kaffepulvret som innehåller några gram kh per 100 g. Men innan man har satt i sig 100 g kaffepulver har det gått många dagar.
    I det färdiga kaffet är kolhydratmängden försumbar.

  34. 2434

    Jag är diabetiker sen 43 år och har en god hälsa och inga komplikationer. Äter sen två år tillbaks LCHF, dricker dock rött vin på helgerna men i begränsad omfattning. Min fråga är om vikten; jag har gått ner två kilo och det känns understundom motigt men kan det vara insulinet och intaget av druvsocker som ställer till det? Jag har lågt blodsocker rent generellt och kan klara mig på 1-3 enheter snabbinsulin under en arbetsdag, kl 8-16, tar 20 enheter Lantus till natten. I och med mina låga blodsockervärden så blir det ju en del intag av druvsocker som jag antar ”förstör” mitt annars låga intag av kolhydrater…?
    Varför tappar jag inte fler kilon?
    Mvh Kerstin

  35. 2435
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2434 Kerstin:
    Det är mycket som talar för att insulin i överskott är farligt för kärlhälsan. Därför bör man äta lågkolhydratkost och inte ta mer insulin än man behöver för att hålla blodsockret på en ”acceptabel” nivå. Du bör alltså sänka insulindosen till lägsta nödvändiga nivå.
    Det vore utmärkt om du klarar dig utan snabbinsulin, och provar ut hur mycket Lantus du behöver.
    Om du får ner insulindosen har du också lättare att gå ner i vikt. Druvsocker ska man inte behöva ta annat än i undantagsfall.

  36. 2436

    Tack för svar! Har ju alltid oron i mig att på grund av högt blodsocker få följdsjukdomar och av den anledningen är jag väldigt mån om att ligga på en låg nivå. Har väl, om jag förstått allt rätt, relativt lågt insulinbehov..?

    Mvh Kerstin

  37. 2437
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2436 Kerstin:
    Högt insulin är (minst?) lika farligt som högt blodsocker. Var man ska lägga ett idealiskt blodsocker vet man inte säkert, men det finns i alla fall ingen anledning att med hög insulindos trycka ner blodsockret i skoskaften.

  38. 2438

    Ännu en intressant artikel om kolestrolmediciner. Jag sattes på Atorvastan, Simvastatin, Crestor och sist ersättaren Ezetrol som jag slutat med och ordinerats havregrynsgröt om det hjälper mina igenslaggade halspulsådror vet jag inte, men jag mår prima av gröten.

    Jag känner att LCHF mat fortfarande är behäftat med HokusPokus och det år jag testade så mådde jag faktiskt dåligt och ett fruktansvärt pyssel och svindyrt.
    Jag följde Kostdoktorns matråd och åt till lunch gräddfil, inlagd sill och kokt potatis. Hjälp. Efter tio minuter såg magen ut som en fotboll (Jag som normalt är slank) Jag hade tarm och magproblem en hel vecka efteråt.

    Jag är väldigt intresserad av, hur jag kan få ner det som slaggat igen mina halspulsådror under 75 år utan statiner om nu havregrynsgröt inte hjälper.
    Snälla nämn inte HokusPokus mat. En rejäl middag innehåller aldrig inlagd sill och gräddfil.

  39. 2439

    Kalle Skrev:

    Jag följde Kostdoktorns matråd och åt till lunch gräddfil, inlagd sill och kokt potatis.

    Jag har följt Kostdoktorns blogg sen år 2008 och har aldrig sett att hans matråd varken är sill eller potatis. Sill innehåller rätt mycket socker och kokt potatis mycket stärkelse.

  40. 2440

    Jag håller på att gå igenom Kostdoktorns trådar och forum där dom gav mattips för en hel dag. Bland annat tipsade dom om Cream Fraice (Gräddfil) och inlagd fisk som jag uppfattade som sill. Däremot var det kanske ingen potatis, utan broccoli. Hur som helst så följde jag deras matråd och blev glad när jag slapp.

  41. 2441

    Enkelt: 250 gram ekologiskt grönbeteskött, varje dag! Utan miljögifter och antibiotika. 250 gram fett i form av smör grädde ost cremefraiche eller gräddfil, viktigast är mycket ekologisk kallpressad kokosfett. Garnera med ekologisk blomkål och broccoli, mosad i smör.
    Ät samma varje dag och vänta så länge du kan med att äta. Drick mycket ekologiskt kaffe. Sluta med fluortandkräm. Drick inte det första vattnet i kranen. Ät INGET annat. Framförallt inget bröd eller frukt. Slutklämmen: Socker är totalförbjudet för dig.

    Komplettera med D-vitamin, Magnesium, C-vitamin, omega 3 osv. kosttillskott sätter vi vår lit till. Förutom så högt näringsinnehåll som möjligt. Ovanstående garanterar fullt näringsbehov.

    Det enda du saknar nu är en bajstransplantation. Den är tyvärr nödvändig. Men inte så farligt som det låter. Välkommen tillbaka!

    Problemet är att du tror att du äter rätt, men det gör du inte. Du äter det du fått lära dig att äta. Kan du gå tillbaka 500 år i mathistoria så blir du garanterat inte sjukare varje dag av din mat. Du blir garanterat bättre och du kanske blir ett sensationellt tillfrisknande. Men då måste du glömma allt du lärt dig och bara tro på det jag säger. Av en enda orsak: Alla vi här VET att det är en helt ny och fantastiskt vacker sanning som inte bara räddar vår egen hälsa utan den räddar även vår planet från undergången.

    Hokus pokus ligger i betraktarens öga. Det här var ett ärligt svar till en frågande.

  42. 2442

    @¸ GeorgW

    Tack Georg. Jag föredrar ett ärligt svar av någon som låter trovärdig och du gör faktiskt det.
    Jag lever nästan som du tipsar om och mina mag/tarmproblem försvann för ett år sedan.

    Innan hjärtklaffsbytet 2012 hade jag aldrig varit inlagd på något sjukhus.
    LCHF mat hade jag aldrig hört talas om förrän jag halkade in på Kostdoktorn. Således måste jag med din teori ätit helt fel mat i 72 år av mina 75.
    Jag är helt säker på att thorax mediciner och framför allt den massiva antibiotikaanvändning under ett helt år varje dag förstörde mage/tarm som tog tre år att bli av med.
    Jag äter wookad thai mat på lax eller kyckling och frysta grönsaker och ett glas kylskåpskallt vatten. På morgonen 2 muggar Gevalia kaffe med en skvätt laktosfri mjölk 3 skivor hårt bröd Leksand med räkost. Ingen lunch, men det är ingenting jag börjat med nu, utan när jag blev pensionär blev jag lat och därför hoppar jag över lunchen. På kvällen 2-3 äpplen, inget kvällskaffe.

    Jag vet inte vad jag borde avstå ifrån. Äpplena kanske. Folk klagar på övervikt och därför hänvisas dom till LCHF mat. Jag har ingen övervikt 75 kg. 1 .80 cm lång.
    Bajstransplantation har jag läst om, men min tarm mår helt perfekt sedan ett år

    Om jag i barndomen hade börjat äta LCHF mat, hur hade jag märkt det idag? Hade mina halspulsådror som idag är igenslaggade till 80 procent och gör mig blind med jämna mellanrum inte varit igenslaggade? Jag tror att det är val av fel föräldrar som gett mig igenslaggade halspulsådror.

    Tack.
    Kalle

  43. 2443

    @ Kalle:
    Jag sysslar mycket med experiment med mig själv. En sak var när jag efter flera år lyckades bli helt smörgåsfri. Barnen fortsatte att äta knäckebröd och det hände att jag fram på kvällskvisten föll för en knäckemacka innan sänggåendet. Jag har nu fallit ett par hundra gånger det senaste decenniet. Varje gång jag vaknar med en knäckemacka i magen så börjar dagen med att jag är intensivt medveten om att min tarm mår katastrofalt. Så jag trodde att min tarm var trasig. Men det var den inte. Den var perfekt. Jag är rädd för att knäckebröd är ett typexempel på mat man tror är ok men som förstör varje dag genom att inte vara snäll mot tarmen.

    Jag börjar dagen med kaffe och kokosfett och tvingar in min kropp i ketondrift. Ketonerna från levern tror jag är det som rensar dina blodådror bäst. Men det som jag tror är viktigast är att stoppa i sig så lite, men koncentrerad näring som möjligt. 250 gr kött och 250gr fett är inte tungt att kånka på genom ett dygn och tarmen behöver aldrig bli ansträngd av en massa onödig och skadlig bukfylla. Vi är gamla och slitna numera och måste vara gränslöst snälla mot vårt inre skinn.

    Jag dricker opastöriserad mjölk för att bättra på min tarmbakterier. En dag med perfekt lchf betyder att kroppen sköter sig själv och blir bortglömd en stund.

  44. 2444
    Cissi Jansson säger

    @ Cissi Jansson:
    Tack Annika, då litar vi på det och fortsetter med instant kaffe ( snabbkaffe) även om jag själv inte dricker så mycket av den. Faktisk har jag märkt jag blir hungrig av kaffe. Men frågorna om snabbkaffen liksom svirrer lite runt i huvudet ändå 🙂 Konstigt de på Institutet för hälsa och välfärd i Finland sier det är 41gr kh pr.100 gr.i snabbkaffen för skulle det varit tillfälle och med 2 ts i en kopp , så blir det jo ett helt annat räknestycke. Det står det samma på livsmedelverket här i Sverige också , där står det 42,60 gr pr. 100 gr. ? Så ca. 4kh gr pr. 10 gr. kaffe. Menar jag har hört att 1 ts kaffe väger 3 gr. Så med 6 gr i en kopp och då med t.e.x 3 kopper kaffe om dagen så borde det bli 18 gr kaffe , ca 5 kh. Det är halva förbruket av kh om dagen på Strikt Lchf som jag följer nu. Då blir det inte stora rum för lite grönsaker. Eller tänker jag helt fel ?

  45. 2445
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2444 Cissi Jansson:
    Jag betraktar kolhydratinnehållet i kaffe som försumbart. Men vågar man inte tro på det så är det väl bara att minska på kaffeintaget. Kaffe är ingen essentiell föda.

  46. 2446
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2442 Kalle:
    Det är bl a kolhydrater som orsakar igenslaggning av våra kärl, genom att de höjer blodsockret, vilket är inflammationsframkallande i kärlen. Industriprocessad mat kan misstänkas för att också förstöra våra kärl.
    Bröd och gröt innehåller stärkelse som höjer blodsockret. Mjölk och frukt innehåller socker, fruktos, som är inflammationsdrivande i kärlen.
    Sen får var och en själv bestämma hur den ska äta. Det totala sanna facit har vi inte idag eftersom forskarna inte har tittat på mängder och andelar av mat i jämförande långtidsstudier.
    Val av föräldrar spelar förstås roll men kan inte vara hela svaret eftersom igenslaggade kärl inte var lika vanligt för 200 år sen. Generna har inte ändrat sig sen dess.

  47. 2447

    @Annika

    Tack för en enkel och klar information utan krusiduller. Det märks att du är läkare.
    Man letar efter ”Halmstrån”att klamra sig fast vid, men man blir hela tiden lurad, känns det som.
    Jag trodde att min (Second Opinion) överläkare på Hjärt/kärlmottagningen som beordrade mig att omedelbart sluta med allt vad statinmediciner har att göra och börja äta havregrynsgröt, fast han visste att mina halspulsådror är igenslaggade till 80 procent.
    Nu säger du att gröt slaggar igen ådrorna?
    Jag börjar tro på att läkare tar en ”Rövare” när det gäller äldre patienter. Man testar de mediciner man vet om, funkar inte dom så tar man en annan i högen och håller för öronen.
    Jag är extremt nöjd med mitt liv som blivit 75 år, men skulle bli besviken om jag dör före 85.
    Varför ingen föreslår operation av halspulsådrorna har nog mer med åldersdiskriminering att göra än riskerna.

  48. 2448
    Hanveden säger

    Så här gjorde Karl Arfors för att få sina blodkärl renare:

    https://karlarfors.se/mina-blodkarl-blev-42-ar-yngre/

    mLCHFh B-) .

  49. 2449
    Docent Göran säger

    Kalle Skrev:

    Hade mina halspulsådror som idag är igenslaggade till 80 procent och gör mig blind med jämna mellanrum inte varit igenslaggade. Jag tror att det är val av fel föräldrar som gett mig igenslaggade halspulsådror.

    Jag tycker att berättelser som din när LCHF inte fungerar nästan är mer intressanta än alla berättelser från oss som upplever en kraftigt förbättrad hälsa på strikt LCHF som t.ex. George och jag själv. Din berättelse förstärker min grundläggande övertygelse, och samma som Annika alltid ger uttryck för, att man aldrig får vara kategorisk utan att var och en måste prova sig fram och se om någon mat fungerar i den egna kroppen. Gör den inte det får man prova sig fram till något annat.

    Våra kroppar är så otroligt komplicerade och det är för mig egentligen otroligt att de förmår ta hand om allt ’skräp’ som vi normalt stoppar i dom.

    Vad gäller ’igenslaggade’ ådror så ’toppar’ jag själv sedan 16 år som en av de mest igensatta när det gäller hjärtats kranskärl. Detta är väldokumenterat! Tyvärr kan man inte få denna process att backa vad jag har förstått. Däremot är jag övertygad om att sårskador i huden på insidan av våra ådror kan läka på samma sätt som sårskador på annan hud och då bilda ’ofarlig’ ärrvävnad istället, kroppen är normalt bra på sådant om den bara får ’chansen’ om man bara kan få själva inflammationen att ge med sig.

    Jag tror att jag har lyckats hyfsat med detta på mig själv och då i första hand genom att minska ned på det omega-6 som finns i allt margarin och växtoljor. Att insulin irriterar insidan av ådrorna är väl dokumenterat och att minska ned insulinnivåerna verkar därför också vara en bra strategi. Själv kan jag inte komma på någon bättre idé än att då minska ned på mängden av alla de kolhydrater som drar igång insulinproduktionen. Genom att avstå från allt godis redan 1999 bäddade jag nog för mina nuvarande ’framgångar’ på hälsan område.

    Som jag läste 1999 hävdade en forskare redan då: ”Om vi hade vetat vad vi idag vet om margarin hade margarin troligen aldrig godkänts som livsmedel!” I allt det godis som jag utan tanke tidigare under femtio år stoppat i mig fanns stora mängder av både omega-6 och snabba kolhydrater och dessa två var nog den främsta anledningen till att jag då hamnade på intensiven även om jag aldrig kan ’bevisa’ detta.

  50. 2450

    Jag vill påpeka att mitt kostförslag ovan gäller för mig, vid svårare sjukdom! Jag tror det kräver en extrem LCHF vid sådana situationer. Det är inget allmänt hållen rekommendation, den är fanatisk och lite desperat. Men jag tror personligen på det och lever efter det.

    Sedan att det är vår mat som räddar den här planeten, tycker jag är en fantastiskt vackert sanning! När tv hela morgonen låter en vegan sprida sina floskler och alla närvarande högutbildade går mot ett vegetariskt kosthåll. Vad skulle jag inte ha gett för att stå där i teven och säga att sånt här skit åt jag i 30 år, det kommer aldrig mer över min mun, ej heller mina barn eller barnbarn. Då blir de arvslösa.

  51. 2451

    @Göran
    @ GeorgW

    Äntligen hittade jag en med samma problem som jag Du Göran som också har igenslaggade halspulsådror.

    Att jag är 75 år med igenslaggade ådror är ett faktum och ingenting jag kan få ogjort, ej heller förbättra utan en massa krångel och bök med vad jag inte får och får. Självklart vill jag leva tio år till om det är en rimlig resa dit.
    Det är lite OT men jag vill veta när min hjärna domnar bort på grund av syrebrist. Om det tog 75 år för mina ådror att bli igenslaggade till 80 procent, är då 90 procent slutstationen som borde inträffa om tio år?

    Georg W. Att vi 40 talister är uppväxta på skräpmat det vet vi, men att gäspa sig igenom LCHF för att ”Kanske” få en förbättring låter tråkigt.

  52. 2452

    @ Kalle:

    Hej Kalle!

    Det finns en livsstilsmottagning på Karolinska i Stockholm/Solna
    Den sköts av professor/överläkaren Mai-Lis Hellenius
    Där kanske du kan få de kostråd du letar efter.
    https://www.karolinska.se/for-patienter/alla-mottagningar-och-avdelningar-a-o/hjartkliniken/livsstilsmottagningen-solna/

  53. 2453

    65+ Skrev:

    Tack för tipset.

    Jag gick in på deras sida där stora bokstäver talade om att dom inte tar emot några mer remisser, utan hänvisade till läkarna på VC. Ganska typiskt och vanliga meddelanden idag.

    @ Kalle:

    Hej Kalle!

    Det finns en livsstilsmottagning på Karolinska i Stockholm/Solna
    Den sköts av professor/överläkaren Mai-Lis Hellenius
    Där kanske du kan få de kostråd du letar efter.
    https://www.karolinska.se/for-patienter/alla-mottagningar-och-avdelningar-a-o/hjartkliniken/livsstilsmottagningen-solna/

  54. 2454
    Docent Göran säger

    Kalle Skrev:

    Äntligen hittade jag en med samma problem som jag Du Göran som också har igenslaggade halspulsådror.

    Nu vet jag förstås inte om mina halspulsådror är igensatta eftersom detta inte har undersökts då jag inte haft några problem som kan relatera till detta. Däremot är jag övertygad om att det är samma mekanismer (insulin, omega-6 och toppat med högt blodsocker) som har varit verksamma i min kranskärl och i dina halspulsådror.

    Min nuvarande relativt goda hälsa (jag kom just in efter att ha slagit en stund med lien i min trädgård) beror nog på att jag framför allt har undvikit den kost som jag tror varit själva orsaken till mina problem och dessutom avstått både från operationer och alla mediciner från läkemedelsbolagen. Istället har jag som George satsat på vitaminer, E, C, K2 och D3 tillsammans med magnesium och detta verkar jag inte må dåligt av.

    Speciellt verkar det som om höga doser, 1600 IU, av naturligt E-vitamin håller mina ådror i trim sedan två år nu. I alla fall känner jag inte av någon kärlkramp utom på grund av den syrebrist som uppstår vid kraftig ansträngning men detta är trots allt ’helt naturligt’. Du kan ju prova E-vitamin själv och se om dina ådror mår bättre pss som hos mig själv.

  55. 2455

    @ Kalle:

    Hej Kalle!

    Då har du inte så mycket att välja på då inte ens LCHF är en alternativ livsstil.

  56. 2456

    @ Hanveden
    Tack för länken.
    När jag ögnade igenom kommentarerna ser jag att en nämner lingonsylt som bra.
    När jag berättade för min läkare att jag äter rårörda lingon till min gröt, så uppmande han mig att sluta med det. Lingon innehåller K-Vitamin som slår ut funktionen i Waran och kan ge missvisande siffror när man tar p/k blodproven, så nu äter jag min gröt utan någonting.

  57. 2457

    @ Kalle:
    Om du inte redan gjort det så ta fasta på vad Hanveden 2448 ovan skriver. Han hänvisar till Professor Karl Arfors, han är specialist på inflammation (numera pensionär och bosatt i Sverige). Han har själv lyckats med sina ”igensatta kärl”. Du kan säkert få kontakt med honom via hans blogg…
    Lycka till!

  58. 2458

    @EvaLi

    Tack för tipset.
    Att operera halspulsådrorna vore ett alternativ, men jag vet ingenting om denna metod om riskerna är större än fördelarna. För en 75 årig kropp lär inte bli mindre igenslaggad på de tio år jag har kvar att leva, med eller utan LCHF.

  59. 2459
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2458 Kalle:
    Du måste fråga din läkare om möjligheterna till att operera dina halskärl. Vi kan inte svara dig på den frågan.

  60. 2460
    Jan Nylund säger

    Kalle!

    Tycker du skall käka dina lingon, om du äter exakt lika mycket (el litet) varje dag så borde ju inte PK-värdet svänga av den anledningen!

    Lycka till!

    🙂

  61. 2461
    XMargareta säger

    @ 65+

    Är inte Maj-Lis Hellenius margarinkramare?

  62. 2462
    Hanveden säger

    Här kan ni höra Karl Arfors i en föreläsning hos Integrativ medicin om ”Omega 3 / Omega 6 och dessas roll i inflammation”.

    Det många inte tänker på är att Omega 6 / Omega 3 spelar så stor roll…

    https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM

    Lyssna igenom hela föreläsningen och frågestunden. Notera hur mycket som kan påverkas av att vi är positiva i våra tankar till en viss behandling och intressant är också vad KA intog till frukost.

    mLCHFh B-) .

  63. 2463

    XMargareta Skrev:

    @ 65+
    Är inte Maj-Lis Hellenius margarinkramare?

    Jo, och smörskrämd.

  64. 2464
    Hanveden säger

    Här en till video från Integrativ medicin av Professor Tore Scherstén om

    ”Inflammation som orsak till folksjukdomar”.

    Den är i mitt tycke väldigt djupgående men icke desto mindre intressant…

    https://www.youtube.com/watch?v=0X6xdaeDNEA

    mLCHFh B-) .

  65. 2465
    Docent Göran säger

    @ Hanveden:

    Tack för den länken – verkligen en initierad föreläsning! Mycket lärorik!

    Speciellt fint tycker jag inslaget var om kolesterolnivåerna och läkemedelbolagens försäljning av statiner och hans svepande kommentar om hur statinerna orsakar förtida död.

    Efter att ha lyssnat på en sådan här typ av föreläsning inser man lätt hur oerhört komplicerad vår metabolism är och hur lite man egentligen vet om växelspelet mellan alla proteiner. Jag förstår alltmer varför jag är så allergisk mot alla som uttalar sig kategoriskt när det gäller kost och hälsa.

    Var det förresten inte Scherstén som stod för utredningen som gjorde att socialstyrelsen slutligen fattade beslutet att tillåta LCHF 2008 och att Annikas läkarlegitimation då inte längre var hotad?

  66. 2466
    Hanveden säger
  67. 2467
    Aslam MirzaL säger

    Solna VC tog blodsocker prov från början av Juli 2015 och värde var HbA1c =94
    Läkare gave mig sprutor men Jag var mot sprutor (Ligger på hylla som minne).

    Jag började äta LCHF och 26 okt. 2015 gave jag blodsocker prov.
    I dag 30 okt 2015 jag var hos min läkare( Solna) och han gratulerade mig och
    frågade mig vad gjorde jag blodsocker värde is HbA1c= 58
    Jag tackar Dr. Annika Dahlqvist och hennes LCHF

    Aslam Mirza

  68. 2468

    @ Aslam MirzaL:
    Tack Aslam. Underbart, ännu en seger för Sanningen!

  69. 2469
    Kristina säger

    Hej!
    Har ätit lågkolhydrat kost sen jag läste om Karlshamns metoden. Har många gånger ”trillat dit” under alla dessa år. Mitt blodsocker är nästan normalt. Är 74 år och nu undrar jag om det är ett misslyckande att börja med Metformin som min läkare vill? Blodsockret är normalt före och efter måltid men fastande runt 7-7,3 På eftermiddagen är det runt 6. Äter blodtryckssänkande.
    Tacksam för svar
    Kristina

  70. 2470

    2469 Krisrina

    Enl min diabetessyster så kan man vid min ålder (72) låta blodsockret stiga litet högre (8-9) .
    Spontant skulle jag inte ta metformin med dina värden , som ju låter rätt ok.

    Jan N

  71. 2471
    Kristina säger

    Tack för svaret

  72. 2472
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2469 Kristina:
    Du har ett lätt förhöjt fasteblodsocker trots LCHF-kost. Det tyder på att du har en aktiv glukoneogenes, egen tillverkning av glukos. Det är en mekanism i diabetessjukdomen, och är orsakat av insulinresistens i levern. Du kan prova om du kan få ner fasteblodsockret med periodisk fasta. Det finns exempel på personer som har lyckats med det. Med fasta kan man spola rent i leverns blodkärl och i levergångarna.
    Annars kan du om du vill prova Metformin-medicinering. Om du mår bra på det och fastesockret blir lägre så är det bra för dig.

  73. 2473
    Kristina säger

    Tack för svar. Kan man tillämpa 16/8 fasta och hur många gånger i veckan eller varje dag i veckan? Har provat 5:2 men den kan jag inte med i längden. Överäter de resterande dagarna med resultat att jag går upp i vikt.

  74. 2474
    Malamatina säger

    Det är faktiskt ganska lätt att köra 16/8 om man äter LCHF. Jag har gjort det i över ett år nu. Kvällste med kokosfett och grädde vid åttatiden på kvällen, en god natts sömn, te igen när jag vaknat, kaffe med kokosfett och grädde på förmiddagen och därefter lunch ca kl 12. Inte vet jag om det är fel att använda kokosfett och grädde i kaffe och te vid 16/8-fastan, men jag gör det och det funkar för mig.

  75. 2475

    Alla sätt är bra utom de dåliga 🙂

    16/8 är ju dock att fasta 16 timmar, dvs inte tillföra någon energi, bara dricka (rent kaffe, te, vatten).
    Äter man lunch kl 12 och sen middag senast 20, så gäller lunch kl 12 nästa dag. Då blir det 16 timmar tomt och 8 timmar mat, så när som på rena drycker som kaffe, te, vatten.

    Man kan förstås ha andra klockslag än 12 resp. 20.

  76. 2476
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2473 Kristina:
    Var och en måste prova sig fram. Man behöver inte känna sig bunden till specifika siffror.

  77. 2477
    Kristina säger

    @ Arvid:
    Hej!
    16/8 fastan gör ni alltså 7 dagar i veckan, och det håller sockret på en bra nivå?

  78. 2478

    @ Kristina:
    Som Annika skriver, man behöver inte känna sig bunden till specifika siffror.

    16/8 kan man ju hålla på med så länge som man känner att det passar.

    Kostdoktorn har flera inlägg om fasta:
    https://www.kostdoktorn.se/de-7-fordelarna-med-att-fasta

    Så här skriver Jonas Bergqvist:
    https://www.jonasbergqvist.se/sidor/periodisk-fasta/

  79. 2479
    Katarina säger

    Hej!
    Jag har en fråga om sköldkörteln. Jag har ätit LCHF i fem år, och har fått många hälsovinster. Men för ett halvår sedan gjorde jag en hårmineralanalys för jag misstänkte att nåt var fel. Det visade sej att jag hade bla ökad sköldkörtel- och binjurefunktion. Nu är de båda låga. Detta beror på att jag levt under stor stress i ca 30 år.

    Min fråga är vad äter man vid låg sköldkörtelaktivitet? Jag vill fortsätta med LCHF men har fått höra att hypotyreus (?) inte gillar fett. Har även hört att vara i ketos inte skulle vara bra: Därför blev jag så glad när jag i senaste LCHF-magasinet läste en artikel där personen nämnde att vår kost var bra vid sköldkörtelproblem. Men tyvärr fattade jag inte om det innefattade alla sköldkörteltillstånd?

  80. 2480
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2479 Katarina:
    Jag tror inte på hårmineralanalys. Jag har inte sett någon vetenskaplig utvärdering av att sådan ska ge relevant information.
    Sköldkörteln behöver naturligtvis, som alla andra organ i kroppen, adekvat näring från naturliga fetter, för sin funktion.
    Trots bra mat kan man få problem med sköldkörteln. Om man inte mår bra kan man söka läkare för att få kolla sina sköldkörtelhormoner. Om sköldkörtelhormonet thyroxin (T3 o T4) är för lågt, och TSH är för högt, måste man äta Levaxin. Det gäller för både LCHF-are och högkolhydrat-lågfett-ätare.
    Om thyroxin är för högt och TSH för lågt har man hypertyreos, och kan behöva behandling mot det.

  81. 2481

    Är det blodsockersvängningar som gör mig trött efter mat?
    Exempelvis tar det 4 – 5 timmar efter lunch innan jag kan fungera normalt igen.
    Har levt efter LCHF i nära åtta år men får numera sug efter mörk choklad, som exempel, efter mat.
    Bio-Krom sägs hjälpa för blodsockersvängningar, som i sig sägs ge trötthet. Vad vet ni andra om det?

    Har betablockerare sedan 43 år, tar D och B-vitamin samt magnesium. Slutade med kolesterolpiller för sex år sedan. Man, 75 år, aktiv på alla sätt med normala socker – och andra värden som tas vid årliga besök. Bypass för 24 år sedan, påverkar mig inte negativt.

    Finns det erfarenheter här av krom? Jag kan inte hitta artiklar eller kommentarer.
    Tacksam för tankar!

  82. 2482
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2481 Brelle:
    Jag vet inte varför du blir trött efter mat. Du måste nog prova dig fram till om du kan hitta någon kostfaktor som gör dig trött.
    Jag har inga erfarenheter av Krom. Någon?

  83. 2483
    Docent Göran säger

    @ Brelle:

    Tack för en otroligt intressant berättelse!

    Den väcker många funderingar hos mig!

    Vad jag har förstått ’varar’ en bypass i genomsnitt i 8 år innan den ’behöver göras om’. Därför ett stort grattis till dina 24 år utan problem! Du måste uppenbarligen göra massa saker rätt nu.

    Det där med betablockerare i 43 år får mig också att klia mig i huvudet. Själv fick jag dessa efter min infarkt 1999 men slutade med dem efter ett halvår för att jag kände mig så ’avtrubbad’. Men jag har träffat andra som hävdat att det är ’omöjligt’ att sluta med dom. De flesta mediciner som påverkar nervsystemet verkar vara beroendeframkallande i varierande grad.

    Nå, jag tog själv det ’djärva steget’ och tackade nej till alla mediciner och även en omfattande bypass och satsade istället på alternativ behandling.

    Vad som slår mig, när jag jämför din och min situation, är hur otroligt komplicerade ’mekanismerna’, fysiologin, är i våra kroppar och att vi alla är olika. Det är bland annat därför jag tycker Annika alltid är så klok när hon påpekar att man själv måste prova sig fram och speciellt nu när det gäller kosttillskott. Jag tar själv en hel del sådana, bl.a. 1600 IU E-vitamin för att hålla min kärlkramp i schack och detta verkar fungera alldeles utmärkt för mig.

    Däremot verkar det som om läkemedelsbolagen idag är på ’krigsstigen’ när det gäller just kosttillskott och detta tror jag knappast beror på någon omtanke om folkhälsan utan snarare om ’förlorade marknadsandelar’. Bara på min ’vägran’ har de säkert förlorat en halv miljon.

  84. 2484

    Hej
    Har du fått återkoppling? Är också intresserad

    Katinka Skrev:

    Jag har läst någonstans att det finns norska sjukhus som tillämpar ketogen kost för sina cancerpatienter. Har inte lyckats hitta någon norsk hemsida som bekräftar detta. Denna metod mot cancer tillämpas på sina håll i bl a England och USA. Är det någon som har mer information om just Norge?

  85. 2485
    Gerd Elisabeth Grini säger

    Her i Norge vet jeg at på enkelte sykehus får pasientene beskjed om å ikke spise sukker og stivelse mens de får cellegiftbehandling. Jeg vet dessuten konkret om et tilfelle der en lege med svært vanskelig hjernetumor gikk på ketogen kost i en årrekke og holdt canceren i sjakk i 15 år.
    Han fortalte meg at han spiste en spesiell kost og jeg har i ettertid forstått at det var en kost uten karbohydrater. Han døde 45 år og hans mor (min søster) døde 58 år av bukspyttkjertelkreft.
    Desverre er det svært mange leger her i Norge som er negative til lavkarbokost. Det er fettet og kolesterolet som er synderen til alle sykdommer. Vår helseminister har også kastet seg på denne oppfatningen og leger følger de offisielle rådene og skriver ut statiner til alle pasienter.
    Hvis norske leger praktiserer ketogen kost blir det nok gjort i det stille her på bjerget. Min fastlege kjenner ikke til det og sier at det er vanskelig å anbefale pasienter en kostveiledning som jeg praktiserer fordi den er krevende å følge?

  86. 2486

    @ 2484 Alvi:
    Kanske det här kan hjälpa en bit på vägen:

    https://drhexeberg.no/

  87. 2487

    Hej Annika , kanske skriver jag på fel plats men: jag har ätit LCHF sedan nov-14. Inspirerad av dig. Kontenta : drygt -11 kilo( nu relativt normalviktig) samt sluppit medicinera mot diabetes 2 + kolesterol som min doktor ville. Nu till mitt nytillkomna problem. Jag har idag fått diagnosen reumatoid artrit. Haft problem ca en mån . Dr vill att jag börjar med Arava eller Methorexte. Eftersom jag är emot medicin gick reumatologen med på att jag avvaktar 1 månad o sedan ny kontakt. Tror du att jag kan äta ngt som gör att jag kanske inte behöver medicin? LCHF fungerade ju så bra på diabetesen. Kommer antagligen gå över på paleokost framöver. Så tacksam för svar.
    Mvh Renée

  88. 2488
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2487 Renée:
    Tyvärr finns det möjlighet att drabbas av olika sjukdomar trots att man äter LCHF. Vad man ska göra i så fall finns det många åsikter om. Jag tycker att man ska äta strikt ketogen kost. Prova att utesluta mejeriprodukter. Vissa har blivit bättre på att utesluta griskött.
    Andra förslag?

  89. 2489

    Tack för snabbt svar. Skall utesluta mejeri o griskött. Har hört att gurkmeja är bra. Antar att jag trots allt kommer bli tvungen att medicinera framöver .?
    Mvh Renée

  90. 2490

    @ Renée:
    Glutenfritt är nog bra.
    Om du röker – viktigt att sluta.

    Kryddor: gurkmeja
    https://www.halsosidorna.se/Kryddorochorter.htm

    Aftonbladet år 2006: gurkmeja
    https://www.aftonbladet.se/halsa/cancer/article10753100.ab

    Sanna Ehdin: gurkmeja
    https://www.ehdin.com/?id=1408

  91. 2491
    Docent Göran säger

    @ Lekman:

    Tack för de fina referenserna om gurkmeja.

    Vi har precis ätit vår lunch när jag såg ditt inlägg. Lunchen bestod av lever från gräsbetande kor upphettad (men inte överhettad) i kokosmjölk med två matskedar gurkmeja. Något mer hälsosamt har jag svårt att tänka mig.

  92. 2492

    Tack för info

  93. 2493
    LCHF-Bengt säger

    @ Renée:

    Några till tips som jag skulle testa är förhållandet omega3-6 i kroppen, äter du mycket fisk behövs kanske ingen koll. Extra C och D-vitamin. Motion.

  94. 2494

    Tack LCHF-Bengt ❗️

  95. 2495

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Andra förslag?

    Generellt sett ta bort allt, som kan reta immunförsvaret (sånt, som får Dig att må mindre bra eller som gör Dig orolig. Gluten är en knepig substans, som många inte tål fast proverna visar OK) och lägg till antioxidanter, för att hjälpa försvaret. Utöver alla kloka råd hittills: undvik stress och sov skönt och länge!

  96. 2496

    @ Renée:

    Det finns föreläsningar på youtube som jag måste rekommendera som är riktigt intressanta.

    sök på John Bergman arthritis

    Han har föreläsningar om de flesta krämpor och ger en lekman en bra grundkundskap i hur viktigt det är med en kropp i harmoni.

  97. 2497
    Axel Westin säger

    @ Lars Henrik
    Ett mycket sent, men stort TACK till dig för ditt svar avseende Parkinson-LCHF. Bättre sent, än aldrig.

  98. 2498

    Hej
    Min mamma har tonsill cancer. hon har fått strålning 31 gånger, har tre gånger kvar och även sex omgångar cytostatika. Hon mår väldigt dåligt av hemska biverkningar och strålningsskador.
    tror du att ks kan hjälpa henne? d – vitamin? För att läka, återhämta sig fortare och verkligen bli av med cancern.
    Med vänlig hälsning Lina

  99. 2499
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2498 Lina:
    Jag tycker absolut att man kan prova kolloidalt silver och D-vitamin mot tonsillcancer. Det är många som har rapporterat goda effekter av det mot cancer, och det finns inga dokumenterade skaderisker, förutom en del fantasier. Man kan mycket väl då även fortsätta att behandla enligt sjukvårdens program (om man vill).

  100. 2500
    andes åhman säger

    Hej. Jag är ny i lchf och har några frågor.
    1.Är det ok med gul lök till tex köttfärs?
    2.Är mineralvatten med smak ok att dricka,tex ramlösa smultron-Loka citron/päron?
    3.Hallon Blåbär Björnbär färska, är det ok?
    4.Sambal Oelek tycker jag om att röra ner i grytor och det står att det är glutenfritt. Är det ok?
    5.Rysk Yougurt med 17% fett är väl bra att äta?

    Mycket tacksam för svar då jag är nybörjare inom lchf och inte så bra på det här med kolhydrater.
    Tack.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa