I Läkartidningen om Dödlig psykiatri…

En recension i Läkartidningen  av  Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse, av Peter C Gøtzsche.  Det är bra att boken uppmärksammas.
Peter tycker att 98% av psykofarmakaförskrivningen är överförskrivning och bara är till skada för patienterna.

 

Comments

 1. 1

  Jobbade sju år inom psykiatrin som psykolog. Kunde då konstatera att de patienter som var avogt inställda till medicinering hade bäst prognos. De som tog piller som en magisk kur fastnade ofta i ett beroende och deras symptom fördjupades. Men det var läkarna som hade makten och som anställd kunde jag inte göra annat än säga vad jag upplevde på ett socialt accepterande sätt. Vet inte om någon tog intryck av det. Vi var pillerindränkta och ofta besökta av läkemedelsindustrins konsulter.
  Fy fan. Får man säga så på bloggen?

 2. 2
  Docent Göran says:

  Marianne Skrev:

  Men det var läkarna som hade makten och som anställd kunde jag inte göra annat än säga vad jag upplevde på ett socialt accepterande sätt. Vet inte om någon tog intryck av det. Vi var pillerindränkta och ofta besökta av läkemedelsindustrins konsulter.

  Detta bekräftar mina ”fördomar” om sjukvården och speciellt om psykiatrin.

  Jag har förresten skickat in en kommentar till Läkartidningen

  ”Jag tycker det är mycket hedervärt att Läkartidningen på ett välbalanserat sätt lyfter fram Peter Götzsches kritik av läkemedelsindustrins kriminalitet och speciellt när det gäller psykofarmaka. Jag har tyvärr själv haft tillfälle att i två nära fall konstatera allvaret i beroendet som då fick rent katastrofala följder, ja rent ohyggliga, för dem själva och omgivningen när de självsvåldigt tvärt avslutat sin medicinering. Det förvånar mig därför att denna psykotiska abstinenseffekt inte omnämns mer än indirekt i artikeln.”

  Docent Göran Sjöbrerg, Chalmers

  Det är nog inte så stor chans att Läkartidningen tar in min kommentar men jag har dock vid några tillfällen lyckats med detta.

 3. 3

  Ni som befinner er i Stockholmstrakten kan se och höra Götzsche live på ABF-huset på Sveavägen, måndag den 5 september kl 18.

 4. 4

  De flesta tror att psykiatrin slutat med lobotomi men effekterna riskerar bli desamma med denna kemiska behandling. Väldigt många är väl varse om detta nu men det tycks inte ge någon förändring. Ofta är det den eländiga s.k. ”tystnadsplikten” som ställer till det. Den har mest som syfte att gagna och skydda de som är ansvariga för behandlingarna och inte kunderna (gamla uttrycket patienterna).

 5. 5
  Thomas Jansson says:

  Finns en hel del info från Peter G på nätet, bl a på Youtube så för den vanliga människan räcker det gott med hans videor!

  Alla storsäljare som lyckopiller, statiner, blodtryckspiler samt en stor del av insulinförbrukningen åtgärdas bäst med LCHF och frisk luft,,,

  Tyvärr är det många som i avsaknad av andra intressen gör sina kostrelaterade symptom till sin livsstil – de kommer att få en för tidig död av all smörja som de stoppar i sig,,,,

 6. 6

  Här är en artikel från 2011 – SR Radiofynd Kaliber: ”Sjuka av sina mediciner”
  På gott och ont, men tyvärr en hel del på ont.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4809546

  …”Mer än var tredje medicinpatient på akuten har fått läggas in på grund av sina läkemedel, visar forskning. Problem orsakade av läkemedel har blivit den vanligaste orsaken till att svenskar läggs in på sjukhus.”…

 7. 7

  Jag tror att tidningen ETC kan ta in artiklar om detta problem. Men de måste förstås vara välskrivna. Den som har tid och kunskap att författa en seriös artikel har nog en chans där. Tidningen finns både på nätet och i tryckt form. Den är förstås vänsterinriktad. Men mer och mer läst av en bred publik.

 8. 8
  Docent Göran says:

  Jag såg nu att Läkartidningen tog in många kritiska inägg, inte bara mitt. Undra om någonting håller på att hända inom läkarkåren?

 9. 9
  Bo Blomberg says:

  Tja, Peter G drar i alla fall folk, vilket är bra. Var nere på ABFhuset strax före 18 o stod i kö för att köpa biljett när dom kom och sa att det var slutsålt!

 10. 10

  @ Bo Blomberg:

  Jag var där redan 17:30 och fick köpa en biljett. Salen tog ca 150 personer och vi fick veta att det var ca 100 st som blev utan biljett. Peter C Götzsche kommer tillbaka i oktober eftersom intresset var så stort.

 11. 11

  Nu överdriver Gøtzsche en hel del och det kan ligga en fara i det, att bli pojken som ropade vargen kommer en gång för mycket.

  Med det sagt så borde psykiatrin verkligen se över sina arbetsmetoder. Att i stort sett bara dela ut piller till patienterna tjänar bara läkemedelsindustrin på.
  Jag har en yrkesverksam psykolog i släkten och hen fnyser bara när psykiatriker och deras fixering vid läkemedel kommer på tal.

 12. 12
  Docent Göran says:

  @ Reefer:

  Frågan är vad man menar med att överdriva.

  Peter C Gøtzsche är en av mycket få framträdande forskare som ”tar bladet från munnen”. När alla indicier, förutom alla fällande domar, mot läkemedelsbolagen pekar på en genomgående korruption och kriminalitet tycker jag det själv är rimligt av Gøtzsche att lyfta fram denna dolda aspekt av vårt ”hälsovårdssystem”. Vi behöver många fler av Gøtzsches kaliber.

  Själv ser jag idag hela detta system, inte minst av personlig erfarenhet, som korrupt i händerna på läkemedelsindustrin.

 13. 13

  I morgon startar dokumentärserien Djävulsdansen i SVT, om anhöriga till människor med psykisk ohälsa. Det är en grupp som inte alltid syns eller får den hjälp de själva behöver. Andreas lever ihop med Ylva, som har diagnosen borderline.

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/andreas-tog-hand-om-ylva-utan-hjalp

 14. 14

  För bara någon vecka sen så var den vanligaste orsaken till sjukskrivning – migrän – enligt Läkartidningen.
  http://annikadahlqvist.com/2016/08/30/migran-bakom-stor-del-av-den-okande-sjukfranvaron/

  Nu gäller ”psykisk ohälsa” som den mest vanliga orsak till sjukskrivning. Runt 1 miljon svenskar! Även 1 miljon anhöriga är drabbade av psykisk ohälsa därav!
  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/anhoriga-till-personer-med-psykisk-ohalsa-riskerar-att-sjalva-bli-sjuka
  …”Den vanligaste orsaken till sjukskrivning är sedan flera år tillbaka psykiatriska diagnoser – och den största ökningen finns bland kvinnor och unga.”…

  Peter C Gøtzsche behöver nog hålla många föreläsningar i Sverige och sälja många böcker.

 15. 15

  Det var inte en recension det var en nyhetsartikel, recensionen kom idag…..

  http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/recensioner/2016/09/Antipsykiatri/

 16. 16

  Förmodligen OT. Monsanto till salu.
  http://www.di.se/nyheter/bayer-nara-monsantoaffar/

 17. 17

  Intressant diskussion på P1, Kropp och själ, ”Hur mår psykiatrin?”
  Här säger två psykiatriker att dom faktiskt ljugit för patienter vilket dom i efterhand förstått och ofta med hjälp av indoktrinering. Lyssningsvärt!

 18. 18

  Stina Skrev:

  Intressant diskussion på P1, Kropp och själ, ”Hur mår psykiatrin?”
  Här säger två psykiatriker att dom faktiskt ljugit för patienter vilket dom i efterhand förstått och ofta med hjälp av indoktrinering. Lyssningsvärt!

  Här är länk till programmet i P1:
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/800449?programid=1272

 19. 19

  Arvid Skrev:

  Ni som befinner er i Stockholmstrakten kan se och höra Götzsche live på ABF-huset på Sveavägen, måndag den 5 september kl 18.

  Ny chans att lyssna till Götzsche i Stockholm på ABF:

  ”Föredrag av Peter C. Gøtzsche: Varning för psykofarmaka!

  Tisdag 22 november klockan 18.00
  ABF-huset, Z-salen, Sveavägen 41, STOCKHOLM

  Föredrag av läkaren och professorn Peter C. Gøtzsche, Nordic Cochrane Centre, Köpenhamn, utifrån boken Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse (Karneval förlag 2016).

  Inledning av Åsa Nilsonne, författare, psykiatriker och senior professor i medicinsk psykologi vid Karolinska Institutet.

  Språk: svenska

  Entré 90 kr. Biljetter säljs via Ticketmaster. Eventuellt överblivna biljetter säljs på plats.”
  https://www.karnevalforlag.se/

 20. 20
 21. 21
 22. 22

  jala
  Kollade nu och länken funkade.

  ”Jag såg också ett klipp med Fredrik Paulun om protein där Malou säger att – t ex i LCHF så ska man ju äta så mycket protein så att man nästan kan skippa det andra…”

  Trots många debatter om LCHF så far hon med osanning om proteiner i LCHF!

  http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/s%C3%A5-mycket-protein-ska-vi-%C3%A4ta-f%C3%B6r-v%C3%A5r-kroppsvikt-3657632

 23. 23

  Vet inte vad jag gör för fel men dina länkar funkar inte för mig. Kanske för att jag har ad-blocker men då brukar jag få besked om att jag skall stänga av ad-blocker. Nåväl här kommer en länk som fungerar.
  https://www.youtube.com/watch?v=JUOaiGpCkLM

 24. 24
  Lars Henrik says:

  Jag tycker det var en väldigt bra intervju med Peter Gøtzsche. Man undrar lite smått hur det kan gå för sig att alldeles ostörd ge utrymme till denna medicinkritiska röst i TV4 medans den tycks sakna tillträde till SVT?

 25. 25
  Dr. Göran Sjöberg says:

  Jag har precis beställt Götzsches bok 🙂

Kommentera