Nytt Alzheimerläkemedel godkänt i USA – på lösa grunder

Maryanne Demasi  skriver om detta.

Det har tidigare provats läkemedel mot den inlagring av proteinet amyloid i hjärnan som man har sett hos Alzheimersjuka, men man har inte sett någon fördel i sjukdomsutvecklingen av dessa.
Nu har ett nytt läkemedel, som innebär antikroppar mot amyloid, godkänts i USA. Det har skett utan att processen har godkänts av någon Advisory committee. Lobbningen från farmakaföretag har sannolikt varit massiv. De kliniska prövningarna har varit kortvariga, och man har sett en mycket liten sänkning av  testade demenspoäng. Vad jag förstår ingen testning av det verkliga utfallet i fråga om minnes- och andra kognitiva funktioner, eller patienternas mående.
Man har sett enstaka misstänkta biverkningar, såsom exv hjärnblödning, hjärnsvullnad och hjärnskrumpning.  Medlet är förstås mycket dyrt.

Framtiden får utvisa om denna medicin kan försvara sin position i läkemedelsarsenalen. Jag själv skulle inte  vara beredd att utsätta mig för preparatet i nuläget i alla fall.

Det har hittills tidigare inte kommit fram några preparat som verkligen visar inbromsning av demensutvecklingen, trots att de kallas ”bromsmediciner”, utan preparaten är i bästa fall symtomlindrande, och de är ganska biverkningsbelastade, vanligast magtarmbesvär.

En svensk som varit framträdande i framtagandet av preparatet är professor Lars Lannfelt, Uppsala Universitet.

Morgan och Lasse P påminner i kommentar om att det finns erfarenheter  att keto-kost, intermittent fasta och kokosfett har haft bra effekt mot demens.

 

Comments

 1. 1
  Ulrika Nyblom säger

  Bra Annika!

  En solskenshistoria! Jag har fått bättre arbetsminne genom att låta bli gluten. Jag kommer bättre ihåg vad jag inte ska glömma, innan jag går utanför dörren,( jag undviker liten för det mesta i alla fall. okej en tårtbit någon gång ibland men inte hemma hos mig ICKE sa Nicke).

  Detta påtalar David Perlmutter läkare,
  Mikael Håkansson i gluten och mjölk. (Jag skulle minsann bevisa att det banen mi inte kunde hjälpa mig dessutom.)
  okej chansen är 60% att det hjälper vid ADHD inte 100%, men 86% chans att känslighet finns just vid ADHD Vid Autism 92% känslighet för gluten, en pappa sa till mi, jag to bort gluten och mejeri från min autistiska son, vet du vad, han har börjat tala, David Perlmutter har ett liknande fall, där pojken blev i princip normal, och alla tyckte att medicinen var såå bra, sa skolan, fanns ingen medicinering, men det är en annan sak.,

  PS! det ligger enlut vad Mikael Håkansson refererar till, och inte bara han 400 diagnoser under gluten och mjölk.

  föresten gluten ger läckande tarmar, (sa indianen redan på 1500-talet att vi skulle få konstiga sjuksommar och för tidig död av vårt vita mjöl, och då var det grovmalet) hindrar näringsupptaget gör detta mjöl dessutom) Jag kanske har sagt detta förut? Nåväl, finns alltid någon som missat mina tidigare inlåg i sådant fall.

 2. 2
  Anders Ahlqvist säger

  Vi är mycket glada för att du läser och kommentera denna typ av meddelanden.
  Anders Ahlqvist

 3. 3
  Morgan LL säger

  Lade också märke till inslaget på nyheterna. Den ”malliga” ”forskaren” gladde sig åt att den godkända drogen skulle erbjuda lång medicinering (är inte det den ”våta” drömmen för läkemedelsindustrin, hög styckekostnad i kombination med lång behandlingstid).
  I alternativa hälsokretsar har ju Alzheimer fått benämningen Diabetes klass 3.
  Så i min värld borde Keto i kombination med Intermittent Fasta vara betydligt mera framgångsrikt än denna laboratorieprodukt. Dessutom till ringa eller ingen kostnad och dessutom en massa andra hälsomässiga fördelar.

 4. 4
 5. 5

  Lasse P,

  Tack för länk. Försökte se hur det ser ut idag för t ex Mary Newport, men orkar inte fördjupa mig(!)

  Ska iaf återuppta min dagliga matsked med kokosolja som jag slutade med för några år sedan!

 6. 6
  Ann-Margret Lundgren säger

  Jag har försökt använda kokosolja, men får kväljningar av smaken…., så det går inte.
  Jag använder riktigt smör till stekning, bakning, och på mitt hembakta bröd. Och ohomogeniserad lantmjölk i kaffet.
  Hoppas att det är nyttigt med riktigt smör också,
  gott är det i alla fall! Till skillnad från äcklig kokosolja.
  Hoppas slippa demens ändå….

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  6 Ann-Margret Lundgren
  Jag använder deodoriserad (’avsmakad’) kokosolja, det är inga problem. Jag tar en dsk i kaffet på morgonen

 8. 8

  Det är lätt att glömma bort bl.a. nedanstående vad gäller Alzheimers:
  • Den 28 februari 2012 gav FDA en officiell varning vad gäller användning av statiner, nämligen att dessa kemiska preparat, genom sin sänkning av blodets kolesterol, ökar risken för minnesförlust (ett Alzheimers symptom) och ökat blodsocker (ett diabetessymptom).
  • Johns Hopkins publicerade redan 2004 en randomiserad, ’dubbelblind’ studie omfattande ca 5000 deltagare, som visade att viss förändrad diet, bl.a. undvikande av transfetter, friterad mat, processade födoämnen, men ökat intag av ägg och komplettering med näringsämnen, kunde minska risken för Alzheimers med 78%.
  • Vitaminet kolin är en väsentlig, strukturell beståndsdel i sfingomyelin (ingår i det skyddande höljet till hjärnans nervceller) och neurotransmittorn acetylkolin (brist hos Alzheimerspatienter). Det aktuella vitaminet är endast ett exempel på väsentligheten att kroppens celler får konstant tillgång till alla >90 näringsämnen, omfattande vitaminer, mineraler och spårämnen, essentiella aminosyror och dito fettsyror. Är det någon som tror att vid obduktion av Alzheimerspatienter väsentlig analys av brist på dessa undersöks/verifieras?

  Den aktuella bromsmedicinen visar alla tecken på den generella felorientering som vidlåder skolmedicinens problemlösningsansats.

 9. 9
  Ann-Margret Lundgren säger

  Tack Annika, jag visste inte att det finns kokosolja utan smak! Ska testa!

 10. 10

  8 Göran Åkesson

  Stort tack Göran för värdefull info ang Alzheimers!

 11. 11

  6 Ann-Margret Lundgren

  Har du händelsevis Stora Kokboken (min är från 60-talet), så finns det ett utsökt gott recept på is-choklad på sidan 488… men är alltså lätt att överäta, då med risk för lös mage, smörjer kanske tarmen mer än nödvändigt..!?

 12. 12
  Ann-Margret Lundgren säger

  Hej Mormor!
  Nej men jag har Vår Kokbok från 70-talet, där står också recept på ischoklad med kokosfett. Dock har jag aldrig gjort det, eftersom jag alltid trott att kokosfett är farligt! Ända tills nyligen när jag fått veta annat.

 13. 13

  Första gången jag kom i kontakt med de s.k. ”bromsmedicinerna” för demens var när pappa kom hem efter en s.k. ”avlastningsvecka” på ett äldreboende och som en zombie, Jag upptäckte att till hans redan digra läkemedelslista hade han fått två mediciner till – Aricept och Mallorol.
  Det är skrämmande vad man kan utsätta en förmodligen redan läkemedelsförgiftad 95-åring för. År ut och år in har industrin/vården fått kalla Aricept (substansnamn =donepezil) mfl för ”bromsmediciner” fast de inte ”bromsat” något.

  Det här hände för cirka 20 år sedan. Det har bara blivit värre. Mycket av läkemedelsforskningen betalas av industrin även om själva forskningen kan utföras av andra, och i många olika länder samtidigt, men det är industrin som bestämmer vad som skall stå i slutrapporten och det är nästintill omöjligt för oberoende forskare att få tillgång till hela underlaget för en ny utvärdering. 

  Nya läkemedel är inte per automatik bättre och ofarligare. Det krävs inget sådant. När ett nytt läkemedel godkänts får tillverkaren ett mångårigt patent och kan sätta priset! Misstänka biverkningar skall anmälas men det sker i mycket litet omfattning. Därför torde biverkningarna vara betydligt fler och mer vittomfattande än vad som redovisas. De senaste åren har industrin, dessutom, krävt allt snabbare godkännanden.

  Läs gärna den här artikeln som går lätt att googleöversätta till svenska.
  https://www.madinamerica.com/2023/01/fda-approves-another-controversial-alzheimers-drug/

  Häromdagen knäppte jag på tv:n när Fråga Doktorn sändes. Handlade om demens/Alzheimers. Knäppte av lika snabbt. SVT och SR är ju mer eller mindre ”reklampelare”. Inga kritiska frågor överhuvud taget. Inga frågor om forskningsanslag eller annat som skulle kunna ses som ”jäv”.

  P.S.
  Jag har just börjat läsa Robert F. Kennedy jr:s bok – ”Den verklige Anthony Fauci” . Boken är chockerande tung – mycket välskriven och intressant.  Den handlar inte om demens – men om många andra viktiga saker.

 14. 14

  I ”Illustrerad vetenskap” läser jag om fruktos, viss kolhydrat, och alzheimer…

  https://illvet.se/manniskan/halsa/viss-kolhydrat-kan-satta-fart-pa-utvecklingen-av-alzheimers-sjukdom

 15. 15
  Helge säger

  Den forskare som lyckas bota Alzheimer är Dale Bredesen. Se t.ex: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4221920. Det finns mer på PUB.med. Central. Men många bra videor på YouTube. T. ex:https://www.youtube.com/watch?v=Rj9JG2Rk6Ek eller : https://www.youtube.com/watch?v=s4EZihtPm_4&t=1229s

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa