Högt intag av mejerifett gav inte sämre hjärt-kärlhälsa

Uppsala Universitet: Högt intag av mejerifett gav inte sämre hjärt-kärlhälsa .

En svensk studie. 4000 försökspersoner. De med högt intag av mejerifett – mätt med fettsyror i blodet, hade lägre risk för hjärtkärlsjukdom än de som hade intagit mindre av mejerifett.
Försökspersonerna följdes i 16 år för att se hur det gick med deras hjärtkärlhälsa.

Detta stämmer med många andra motsvarande studier. En amerikansk .

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Tack för Info. Är det inte så, att för hög halt kolhydrater orsakar hjärt-kärlproblem ?

  Och, varför brukar läkare som inte kan LCHF- kost påpeka när man har rel. hög kolesterolhalt i blodet ?
  Hur ska jag svara när jag har enl. dem fel blodvärde ??

 2. 2
  Christer Kamb säger

  +1

  Mina tankar går inte främst till fetterna utan till mjölksockret. Jag tycks inte reagera extra mot laktos och har testat några veckors uppehåll med alla produkter och därefter reintroducerat.

  Kan man ändå ha problem med laktosen? Och är det bra att äta laktosfritt, som jag försöker göra förutom Lantmjölken (Arlas) som jag bara använder i kaffe, gröt och matlagning.

 3. 3
  XMargareta säger

  jag tror det är lätt. Mår man bra av mjölk så gör man. Då kan man dricka mjölk. Jag är uppvuxen på 2 liter mjölk om dagen och mår utmärkt av att ha mjölk i kosten.
  Svenskar och Kenyaner lär var de som tål mjölk i störst utsträckning av folk på jorden. Då kan man sluta sig till, att vi, som mår bra av mjölk har ärvt de gener, som evolutionerats fram och som ger just tolerans och till och med välmående av mjölk.
  Läst om undersökningar, som visar att det är lätt att hålla vikt om man konsumerar ( och tål) mjölk.
  Så finns det de, som inte tål mjölk. De är många tydligen i världen. Det finn en hel del också i Sverige.
  De skall naturligtvis inte konsumera detta, som gör att de inte mår bra. Dessa människor har andra gener och tydligen sådana som är mer spridda i världen. jag tycker det är bra, att mina förfäder givit mig möjighet att konsumera mjölk.

 4. 4

  Det måste ha tagit emot för Mai-Lis Hellénius att sätta sitt namn på en studie med detta resultat…

 5. 5

  Vilken tur att resultatet visade detta även denna gången. Ja för vår art som konsumerat mejerifett och faktiskt utvecklats genom evolution av produkter från kor. Samt inte minst för korna utan en tanke på att de var och är utan de påstådda faror och överlevt dessa lögner. Laktosintolerans borde fortfarande kallas pastöriseringsintolerans eftersom den processar bort laktas som hjälper till att bryta ner laktos. Laktras säljs istället på apotek. Ja visst är det tokigt. Hade vi med dagens teknik velat, hade vi låtit korna uteslutande äta gräs, klöver och ört. Samt stoppat pastörisering, det hade gjort att folk blev friskare eftersom det mesta av den näringstäthet som ”riktig” mjölk innehåller är det näringstätaste vi kan få i oss. Arlas och andras ”fulmjölk” är inget vi bör dricka. Ja, det hade gjort stor skillnad även på miljö. Att odla spannmål och andra onödiga vegetabilier i konstgödning och växtskydd med plog i syfte att öka slaktvikt och 3-4 gånger mer ”fulmjölk” är inget steg i rätt riktning och har aldrig varit.

 6. 6
  XMargareta säger

  Helt rätt Mats.
  Laktas är ju det enzym, som bryter ner laktos till två andra sockerarter, som många vuxna människor tål bättre än laktos. Pastöriseringen har väl förstås förhindrat en del smitta. Det har ju varit frågan om storskalig och svårkontrollerad hantering av mjölken genom åren. Jag får dock hålla mig till fulmjölken och har alltid behövt göra och som tur är har jag mått bra på det.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  1 Kristina
  Vad brukar läkaren påpeka vid hög kolesterolhalt?
  Om det är mejerifettet så är det helt fel enligt denna forskning.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  2 Christer Kamb
  Laktosen är en mängdfråga. 1 dl mjölk ger 5 g laktossocker. 4 dl ger hela dagsransonen av kolhydrater om man ska hålla sig under 20 g. Om man vill undvika sockret kan man inta ost eller smör. Syrade mjölkprodukter innehåller något mindre av socker.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  Det är intressant att inlägget handlar om mejerifett, men kommentarsdiskussionerna handlar om allt annat i mjölken.

 10. 10
  Ann-Margret Lundgren säger

  Jag använder Arlas Lantmjölk, den är åtminstone inte homogeniserad. Har mjölk i kaffe och matlagning, och ibland dricker jag en kopp mjölk med kakao i, utan socker såklart, mums! Mår utmärkt av mjölk! 🙂

 11. 11
  Ann-Margret Lundgren säger

  PS: Äter även ost varje dag, och riktigt smör!
  Så det är roligt att få veta att det inte är skadligt! 🙂

 12. 12
  Christer Kamb säger

  8 Annika

  Tack. Jag har alltid gått på smak och eftersom jag inte är överviktig så har naturligt feta produkter gärna konsumerats. Jag är så gammal att min uppväxt sluppit låg-fettspolitiken.

  Mjölken har jag alltid gillat (även som bakfylle-medicin) men i sena medelåldern tog jag intryck av debatten att vuxna inte bör konsumera mjölk. Kalcium- åderförkalningsrisker var väl en hotbild snarare än socker-debatten inkl allergi som kom senare. Tar bara ett glas mjölk ngn enstaka gång för att mjölk är gott (samband på autism-spektrat?).Som LCHF-are använder jag däremot ofta övriga mjölklivsmedel i sitt fetaste utförande (grädde, gräddfil, creme fraiche osv). Dessa finns numera i laktosfria sorter (utom grädden). Men innehåller dessa originalprodukter verkligen så mycket laktos som t.ex mjölk? Är det mest en konsumentanpassning av industrin? Dvs allmän allergi!

  Konsumerar jag högst 1 lit mjölk i veckan är nog inte mjölksockret ett sockerproblem även om marginalkonsumtion både här och där adderar. Och frågan är kanske istället om laktos har betydelse för hur mjölkfetterna spjälkas och i övrigt metaboliseras?

  Jag har däremot ett annat problem. Pga mina träningsbehov (mental medicin) har jag xtra proteinbehov för att återuppbygga stora muskel- och bindvävsförluster från senaste 12 månaderna. Intar därför extra protein i form av vassle (20-50g) rent protein vid styrketräning och ca hälften vid löpträning). Här kan man dock för en högre kostnad få pulvret (använder vatten) utan laktos (tror det innehåller ca 3 g sockerarter per portion (20-24 g). Känns viktigt om man ökar proteinintaget med ökad träningsmängd!

  En annan ev viktig fråga handlar om kaseinet. En del näringsexperter hävdar att kasein A1 inte är bra. Istället bör man övergå till ”sydländska” A2 kor. Men det finns inte generellt att tillgå.

  Betr fetter har jag pga stora metabola problem på senare tid tvingats ompröva LCHF-kosten mht brister i min metabolism. Jag skyndar långsamt eftersom jag helst vill (fortsätta LCHF) skaffa mig egen kunskap då många traditionella läkare inte tycks vara så nyfikna trots framväxten av ny (epi-) genetisk forskning/diagnos/behandling. Enzym-brister och dylikt tycks vara vanligare inom autism-spektrat.

  Jag har slutat med processad mat i princip. Inga vegetabiliska högprocessade oljor alls.
  Frågan jag ställer mig då: Jag tar dagligen 700 mg Omega3-fettsyra. Finns det risk att balansen O3/O6 blir ohälsosam då O6 mest finns i oljorna? Jag tänkte ivf be läkaren att testa min balans.

 13. 13
  Christer Kamb säger

  Kanske ska tillägga att mina stora metabola problem startade efter 4 mån uppehåll med kosttillskott (viktiga Mg, Zn, Omega 3 främst) samt daglig fysisk träning (Corona-stängt) inkl klinisk depression som direkt resultat.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  12 Christer Kamb
  Så vitt jag vet finns ingen risk med LCHF-kost att få i sig för lite omega-6. Den finns i animaliska och vegetabiliska födoämnen i tillräcklig mängd. Det är bara det enorma överskottet man slipper.

 15. 15

  Ja. Faktum är att 6/3-förhållandet är mycket högt, så med LowCarb finns det bara normal balansåterställning

 16. 16
  Christer Kamb säger

  14 Annika

  Låter bra det. Tittade annars på en lista över livsmedel med Omega 6 och sida e sida var det bara veg. oljor och proc mat med dito som jag slutat med. Just dessa har ju väldigt höga nivåer.

  http://matkalkyl.se/naringsamnen-omega6.php
  Här min mat i fallande ordning;

  Äggula 3,7
  Havregryn 2,7
  Fransk omelett grädde 2,4
  Avokado
  Bacon stekt
  Smör
  Fläskkarré stekt 1,6
  Stekfläsk rimmat
  Grönsallad m gurka o tomat m vinegrett
  Vitkålssallad pizza typ
  Tomatsås ital.
  Oliver
  Ägg kokt
  Fläskkotlett stekt
  Höna kokt
  Ostkaka färskost 0,9
  Morötter stuvade
  Wallenbergare stekt kalv
  Pannbiff blandf stekt 0,7
  Leverbiff stekt mald
  Köttbullar stekta hemlagade
  Fisk mm 0,6

  Sedan följer en mängd normal LCHF-föda kring 0,6. Så visst tycks tillskott med 0,7 g /dag O3 vara bra!

  Samtidigt ingår ibland O3 i samma livsmedel. Då får man börja räkna och se om mina 0,7 g dagliga tillskott har betydelse för balansen och att man inte äter ensidigt obalanserat. Men det vanliga är iofs O3-brist eller obalans till fördel O6 även utan de dåliga veg proc oljorna som ingår i alla proc livsmedel.

 17. 17

  2 Christer
  Ang. Lantmjölken (Arlas) som jag bara använder i kaffe, gröt och matlagning

  Gröt och mjölk höjer blodsockernivån i blodet mer än man tror.

  jag har provat och kom upp i BS 8,4 40 minuter efter frukosten.

  Testa gärna och rapportera, det skiljer säkert mellan olika personer

 18. 18
  Christer Kamb säger

  17 Lennart

  Tack för tipset. Varvar annars gröt med yoghurt och ägg-frukost.

  Då bör jag skaffa en mätare först! Jag har dålig koll på BS mer än att mina p-glukos och det långa är ok. Men dessa är förstås faste-värden när de tas. Och det är därför jag frågade Annika om markörer för att ändå kolla insulinet etc. Inte minst för att jag har andra flera obalanser. BS stiger väl alltid efter måltid men som du indikerar är återgångs-tiden viktig.

  F.ö har jag länge gått i tankarna att prova byta ut mjölken mot egentillv havre-mjölk. Har köpt utr men ej kommit igång med rutin.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  17 Lennart
  Havremjölkens näringsvärde är i det närmaste obefintligt i jämförelse med mejerimjölk.
  Varför skulle du byta ut mjölk till havremjölk?

 20. 20
  Christer Kamb säger

  19 Annika

  Jo jag skulle aldrig köpa havremjölk med tanke på innehållet.

  Tanken är att ha någon vätska till gröten. Bytet hade med ett ev (?) laktos-problem att göra. Inte minst oxå för att testa att avstå ALLA mejerivaror en längre period. Ren nyfikenhet alltså. Annars fortsätter jag helst med mejeriet som idag.

  Jag har bevisligen en del problem med näringstillförseln och att avstå fullt ut några månader känns viktigt. Jag har ju aldrig provat.

 21. 21

  Ett blodsocker på 8,4 kan inte vara bra, då har det ätits för mycket kolhydrater.
  Försök att hålla nivån under 6.

  ”Vätska till gröten”. Alltså inte i gröten? Utan något som dricks till? Om det är i gröten, smält först en rejäl klick smör, sedan havregryn och till sist vatten och salt.
  Att dricka till gröten, tja vad sägs om en kopp te och ett litet glas mjölk, gärna opastöriserad från en gård med ”A2”-kor som bara äter gräs och klöver. Jo jag vet, sådan mjölk är extremt svår att få tag på, men den finns. (Fråga inte var, för det får jag inte tala om.)

  Som sagt, havregrynsgröt skulle jag bara rekommendera i liten mängd, så att blodsockret aldrig går över 6 enheter.

 22. 22
  Christer Kamb säger

  Min h-gröt kokar upp, därefter någon matsked pofiber och salt. Tidigare la jag i t.ex lite krusakli oxå men det är mer fytiner i vetekli jmf med havre tror jag. Blötlägger havren kvällen innan och sköljer på morgonen. När gröten dragit en stund en rejäl bit smör. Med vätska menade jag i gröten förstås. Och med t.ex tinade bär. Mums!

  Klart någon entreprenörs-bonde skaffat A2-kor. Får kolla med mina bondekontakter. Det går att beställa från Europa men dyrt blir det för stapelvara.

 23. 23
  Christer Kamb säger

  Annika

  Jag undrar om prov för cystein-värde är detsamma som för homocystein?

  En anledning till att jag frågar är att i vissa andra länder kan medborgare inte längre erhålla testet via sin läkare. Anledningen har jag inte forskat kring.

  Jag har länge bl.a misstänkt att min svavel-metylering inte fungerar bra. Svavel är en av kroppens 4-5 grundbeståndsämnen (sulfat och fosfor osv). Det kan inte nog poängteras att människor inom autism-spektrat dessutom väl korrelerar med fler metylerings-problem än genomsnittet av befolkningen. Vad innebär det i så fall t.ex. Jo att dessa personer får problem med kroppens naturliga avgiftningssystem.

  Kvicksilverförgiftning av t.ex läckande amalgam är ett typiskt fall där jag kvalificerar. Nuvarande oxalat-dumpning hos mig är påfrestande nog men det påverkar också mina kostvals-möjligheter. Liksom att jag också fått gikt (om än f.n under viss kontroll). Oxalat som lagras i vävnaderna binder t.ex kvicksilver och transporterar runt det i kroppen och orsakar en massa skada.

  Nu har jag även fått koll på andra marodörer (andra nyttiga livsmedel som stödjer LCHF) som binder gifter likt oxalater, nämligen thioler. Och de är många. Inte undra på att jag aldrig förstått varför jag så länge saknat mental energi! Det är ev. därför 3 dgr utan fysisk träning direkt och kännbart lämnar utrymme för ökade obalanser via snabbt försämrad metabolism m.m.

  Att avstå livsmedel med thioler innebär (inkl oxal-syra) att jag i viss omfattning måste återgå till mera kolhydrater. Temporärt ivf under den tiden jag avstår thioler för att senare återintroducera för att bedöma känsligheten. Det är nämligen så att svavel-rika livsmedel behövs (inkl ALA) under en manuellt reglerad kvicksilver-avgiftning efter att alla tänder sanerats. Det bli en resa det! Huvudvärk nästan ständigt sedan 1:a större oxalat-dumpningen.

  Jag reagerar negativt med t.ex MSM. Inte bara små utslag i början utan jag har 2 större kvicksilver-ansamlingar bak på låren sedan 2 år som kroppen inte klarar att forsla bort. Min läkare sa att det är finnar trots min förklaring.

  Här en lista över thioler;

  http://naturecures.co.uk/allergies/thiols.html

 24. 24
  Nisse Hult säger

  Snart 1000 dagar med mycket mejeri/mättat fett varje dag och OMAD One Meal A Day
  Senast arteriografi testet visar fin fina värden vid +65år
  Och inget ”vaccin” i kroppen heller 🙂

 25. 25
  Christer Kamb säger

  25 Nisse

  Vet du om läkarna och etabl får göra kalcium-skanning på någon särskilt sjukhus i landet? Vissa länder erbjuder det till vanligt folk och till viss del på sjukförsäkringen.

 26. 26
  Christer Kamb säger

  Tillägg #16 Omega-6

  Med tanke på alla ev aningslösa konsumenter av processad mat bland nytillkomna gäster på denna blogg bör man informera om nämnda livsmedels innehåll av processade omega-6 oljor som dramatisk kan öka O6/O3-kvoten från rek 3/1 (-9/1). Solrosoljan, värstingen, innehåller 58 g / 100 g. Solrosolja är tillsammans med rapsolja den mest förekommande tillsatsen i moderna livsmedel.

  När jag uppmärksammades på min tidigare onyttiga kosthållning via Lars Bern’s blogg tog jag även intryck av forskning på nämnda oljors negativa påverkan på våra mitokondrier (Dr Knobbe). De högprocessade oljorna gör hål i mitokondrierna och minskar ATP och i förlängningen celldöd (t.ex cancer( rått-experiment)). Där började jag min LCHF-resa genom att först sluta med alla processade livsmedel.

 27. 27
  Hanveden säger

  Här länkar till föreläsningar av professor Karl E Arfors och professor Tore Scherstén hos Integrativ Medicin den 23 november 2012!

  https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM

  https://www.youtube.com/watch?v=0X6xdaeDNEA

  Det är konstigt att vi fortfarande håller på att traggla det som Karl och Tore berättade för snart nio år sedan!
  När ni tittat på dessa två videos och tagit in vad de säger kan ni komma och tala om vad de herrarna har
  missat i ämnet och om vi kommit så mycket längre…

 28. 28
  Christer Kamb säger

  28

  Jo detta visar med eftertrycklighet vilket grepp ägarna av läkemedel/kemi, livsmedel, jord-skogsbrukssektorn utövar på kollektivet inkl forskar- och läkarkåren. Sedan finanssektorn avreglerades på viktiga vattentäta skott från 80-talet har deras grepp bara blivit starkare, oavsett hur mycket motbevisen för deras metoder stärkts på område efter område. Inte minst ”pandemin” visar hur våra politiker och myndighetsbyråkrater har abdikerat från sina roller som ”public servants”. En stor skam är det och den vilar som vanligt på moralkorruption, dvs co-optering genom socialt grupptryck baserad på karriär och lojalitet.

 29. 29
  Hanveden säger

  Här apropå den person som Karl E Arfors nämner ang Telomerer:
  ”microbiologist and Nobel laureate Elizabeth Blackburn is best known for her pioneering study of the nature of telomeres, the protective caps at the ends of chromosomes, which are linked to a host of age-related illnesses, from cancer to heart disease. Join her and leading health psychologist Elissa Epel for a fascinating discussion about The Telomere Effect: A Revolutionary Approach to Living Younger, Healthier, Longer, their new book that explores the role of telomeres in the aging process, and what we can do to improve and lengthen our telomeres to keep us vital and disease-free”.

  En video på engelska tyvärr utan text eller översättning men många kan nog tillgodogöra sig budskapet i videon och så kan man söka efter deras bok och köpa den:

  https://www.youtube.com/watch?v=Nki_hHblDP4

  Här får nog SLV utbilda sig om varför rätt telomerer är att föredra…

 30. 30
  Hanveden säger

  ”THE TELOMERE EFFECT: A REVOLUTIONARY APPROACH TO LIVING YOUNGER, HEALTHIER, LONGER with Professor Elissa Apel at Happiness & Its Causes 2019”

  Här en föreläsning på engelska med möjlighet till engels text med professor Elissa Apel hon som skrev
  boken ”The Telomere Effect” med professor Elizabeth Blackburn…

  https://www.youtube.com/watch?v=94yKRVBwLj8

  Här får vi råd om hur vi skall leva för att våra telomerer skall vara optimala…

 31. 31
  Christer Kamb säger

  Tack, men hur skulle det gå om alla fick den kunskapen och om livslängden kunde ökas med säg 30 år. Försörjning, pensioner osv. Men om vi istället fick mer hälsovård och mindre sjukvård så skulle vi säkert spara en del offentliga sektor-utgifter.

  Så hur ställer sig Big Pharma till en sådan potentiell utveckling, allt friskare och starkare pensionärer. Vi som redan inte är önskvärda på arbetsmarknaden?

  Men för individen är nog dessa kunskaper ovärderliga. Tack för ditt bidrag

 32. 32
  Hanveden säger

  Här tycker jag Elizabeth talar så man förstår vi skall se på telomererna:

  https://www.youtube.com/watch?v=2wseM6wWd74

  Elizabeth talar här om vårt ”fika”:

  https://www.youtube.com/watch?v=ly1Mxmkq0Mc

  Intressant kvinna från andra sidan jorden…

 33. 33
  Christer Kamb säger

  Nu ska jag se dem! Dessa telomerer är inte helt obekanta för mig. Har för mig SVT/Vetenskaplig värld haft ett inslag för en tid sedan.

 34. 34
  XMargareta säger

  Angående Elizabeths fynd. Visst är det så, att vårt sinnestillstånd bestämmer en hel del av vår kroppsliga hälsa. Vi är varandras omgivning och miljö. Vi har ansvar för hur vi uppträder mot varandra. Ett område för självbearbetning?

 35. 35
  Christer Kamb säger

  Jag tror jag lite missförstod telomernas potential för hälsan i sig utan snarare deras betydelse som diagnos-verktyg om vart vi är på väg långsiktigt. En fascinerande upptäckt väl värt Nobelpris. Ska bli spännande att följa framtida möjligheter att genom allt billigare snabbtest få ett kvitto att vi lever ett hälsosamt liv i alla avseenden. Tyvärr kan sådana här upptäckter missbrukas av livförsäkringsbolag etc. Har vi beslutsfattare med integritet? Min åsikt f.n är att pågående centralisering, t.ex via EU riskerar att försämra situationen för främst de med sämst förutsättningar.

  Nuvarande idéer (inte minst inom WEF) att via deras 4 generation av robotisering m.m att dels förslava en del av befolkningen i en icke arbetande socialbidrags-klass (basinkomst) och med hjälp av centraliserade privata databaser ha tillgång till alla privata data om befolkningen. Jag misstänker på goda grunder att pandemin och dess krav på obligatorisk vaccination (jmf vaccinpass) är en del i en sådan plan. Pandemin är förstås också ett led i att bryta ner motståndet (etikfrågorna) mot genterapi-revolutionen. Jag tyckte det var uppenbart när jag under 2020 hela tiden kunde notera att mina rationella förväntningar för hur beslutsfattare borde agera osv kom på skam.

 36. 36
  Tack så mycket Mats säger

  36 Christer Kamb

  Vad är WEF?

 37. 37
  Annika Dahlqvist säger

  37 Tack så mycket Mats
  WEF = World Economic Forum

 38. 38
  Christer Kamb säger

  World Economic Forum vilka jag delvis följt ända sedan millennieskiftet. Slutade dock runt 2010 då jag insåg deras dubiösa maktanspråk. Man kan säga att de representerar de hyperrikas lobby, där man trycker på med s.k private-public samarbeten. Jag har noterat att särskilt delar av vänstern de senaste åren lockats av organisationens (falska) argument om en bättre och jämlikare värld. För bara ett par år sedan presenterade de sin plan inför den 4’e industriella revolutionen. Corona-krisen är del av deras plan. Kriser utnyttjas alltid för att förenkla genomförandet av nya samhälls-regler etc.

  Nu väntar vi sannolikt på aktioner där man får nationer och myndigheter att på allvar begränsa (och tillfälligt) stänga ner internet. Detta med hänvisning till pågående cyber-kriminalitet m.m. Väl medvetna om att just internet och den fria informationen utgör det största hotet mot de rikastes makt att kontrollera folk och nationer.

 39. 39

  Nu har Rushworth gett sig på orsaken till hjärtfel, här ett klipp:

  ”LDL hypothesis is bunk. There is by now a wealth of evidence showing that LDL has little to do with heart disease, such as this systematic review from BMJ Evidence Based Medicine, which showed that there is no correlation whatsoever between the amount of LDL lowering induced by statins and other LDL lowering drugs, and the benefit seen on cardiovascular disease risk…”

  Mera här: https://sebastianrushworth.com/2021/11/13/what-causes-heart-disease/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa