Coronapatienter på IVA har minskat

Antalet Coronapatienter i intensivvården har minskat de senaste dagarna. De var 404 den 4/5 och sedan minskat till 341 idag 14/5. Hoppas att trenden håller i sig och att pandemin är i avtagande.

Kan minskningen bero på att fler har vaccinerats?

 

Comments

 1. 201
  Lasse P säger

  Är det inte märkligt att Japans tillsynsmyndighet inte slagit larm om dom haft tillgång till den nämnda studien?
  Dom är väl en tillsynsmyndighet av en anledning.

 2. 202
  Nisse Hult säger

  @ 201 Lasse P
  Svaret stavs nog ”Money talks”
  Tänk den totala tystnaden i Sverige som ett exempel
  Hur många sk vita rockar har du sen pandemi start hört
  orda nått som varit främjande för hälsa?
  Ytterst få gissar jag
  Enda sättet att lära sig nått är att söka info globalt
  I Sverige råder med få undantag tystnad
  Få törs hjälpa folket att undvika ohälsa
  Money talks

 3. 203
  Lasse P säger

  #202
  Såg ett program från England där läkarstuderande fick frågan:
  Hur många timmar näringslära har ni?
  Svar: 8 timmar på 4 år.
  Jag vet inte hur det ser ut i den svenska läkarutbildingen, men någon annan kanske vet.

 4. 204
  XMargareta säger

  Näringslära är nog utlokaliserad till dietister.
  Har det kanske inte betraktats heller som så “sexigt” av läkarskrået?
  Dietisternas utbildning undrar man lite över.

 5. 205

  Kolhydrater visar om virus kan hoppa från djur till människa
  Göteborgs universitet16 juni, 2021Artikel från Göteborgs universitetÄmne: Natur & teknik
  En ny modell som använder artificiell intelligens för att studera kolhydrater ökar förståelsen för infektionsprocessen i kroppen – och kan användas för att förutsäga vilka virus som har potential att åstadkomma en ny pandemi.

  Trots att kolhydrater finns med i nästan alla biologiska processer är det fortfarande mycket vi inte vet om dem. Kolhydrater, som också kallas glykaner, är avgörande för att vår kropp ska fungera, men skrämmande ofta är de också inblandade när kroppen inte fungerar som den ska.

  Nästan alla virus använder glykaner som sin första kontakt med celler i infektionsprocessen, inklusive SARS-CoV-2 som har orsakat covid-19-pandemin. Med den nya modellen, baserad på artificiell intelligens går det att analysera glykaner med en extrem noggrannhet.

  Ny kunskap om hur virus tar sig in i celler
  Modellen förbättrar förståelsen för infektionsprocessen genom att göra det möjligt att förutsäga nya virus-glykan-interaktioner, till exempel mellan glykaner och influensavirus eller rotavirus: en vanlig orsak till virusinfektioner hos spädbarn.

  Vetenskaplig modell
  En vetenskaplig modell är ett försök att systematiskt beskriva ett fenomen i verkligheten. I studien från Göteborgs universitet har forskarna utvecklat grafiska neurala nätverk för analys av glykaner. Denna AI-teknik visar en glykan grafiskt – och lär sig sekvensegenskaper som kan användas för att förutsäga glykanfunktioner och interaktioner.

  Läs mer: AI – Så funkar neurala nätverk

  Modellen kan också leda till en bättre förståelse för zoonotiska sjukdomar, där virus sprids från djur till människor.

  – Med uppkomsten av SARS-CoV-2 har vi sett vilka förödande konsekvenser det kan få när virus hoppar över från djur till människor. Vår modell kan nu användas för att förutsäga vilka virus som har störst potential att spridas på det här sättet. Det kan vi analysera genom att se hur många mutationer som behövs för att virus ska känna igen mänskliga glykaner, vilket ökar risken för infektion hos människor.

  – Dessutom hjälper modellen oss att förutsäga vilka delar av människokroppen som riskerar att drabbas av ett zoonotiskt virus, som andningsorganen eller mag-tarmkanalen, säger Daniel Bojar,

  En mångfald av glykaner. Bild: Daniel Bojar

  Glykanbaserade antivirala medel
  Forskargruppen hoppas också kunna utnyttja den förbättrade förståelsen av infektionsprocessen för att förhindra virusinfektioner. Syftet är att använda modellen för att utveckla glykanbaserade antivirala medel: läkemedel som kan bromsa virusets tillväxt i kroppen vid en virusinfektion.

  – Om vi kan förutsäga interaktionen mellan virus och glykaner kan vi leta efter glykaner som binder virus bättre än vad våra egna glykaner gör, och använda dem som ”lockbete” till antivirala medel som kan förhindra en virusinfektion. Det kräver dock att det görs framsteg inom glykantillverkningen, eftersom potentiella antivirala glykaner kan innehålla vissa sekvenser som än så länge är svåra att skapa, säger Daniel Bojar.

  Läs mer: När får vi medicin mot corona?

  Förberedelser inför nästa pandemi
  Daniel Bojar hoppas att modellen kan bli ett steg mot att även använda glykaner för att förebygga och bekämpa framtida pandemier, eftersom man för närvarande hellre använder molekyler som är enklare att analysera, till exempel dna.

  – Arbetet från många forskargrupper har revolutionerat glykobiologin de senaste åren, och jag tror att vi äntligen är på väg att börja använda dessa komplexa biomolekyler för medicinska ändamål. Vi går mot spännande tider, säger han.

  Vetenskaplig artikel:
  Using Graph Convolutional Neural Networks to Learn a Representation for Glycans.Cell Reports.

  Kontakt:
  Daniel Bojar, biträdande universitetslektor vid Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM) och Institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet, daniel.bojar@gu.se

  Kolhydrater visar om virus kan hoppa från djur till människa
  16 jun |Göteborgs

  Om forskning.se Nyhetsbrev Kontakta oss RSS
  Forskning.se är en webbplats med forskningsnyheter från svenska högskolor, universitet och forskningsinstitut. Redaktionen är verksam i Vetenskapsrådets lokaler i Stockholm.

 6. 206

  Enligt Björn Hammarskjöld så måste man äta 8 gram socker för att glukosen ska tränga ut i lungorna.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.