Jag har lämnat in min läkarlegitimation

Jag fick förut brev från IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) som är knutna till Socialstyrelsen, om att flera hade anmält mig dit med yrkande om att min läkarlegitimation skulle återkallas.
IVO initierade en utredning på detta. Orsaken att flera hade anmält mig just nu var att de hade blivit upprörda efter Anna Bäséns artikel i Expressen, där hon anklagade mig för att vara  en kvacksalvare som tjänar pengar på min kvacksalveriverksamhet. Malin Lernfelt tog upp budkaveln och skrev en ledarartikel som publicerades i alla(?) Sveriges tidningar om att jag var en kvacksalvare som borde avlegitimeras.

Några veckor senare fick jag ett brev från IVO om att de skulle lämna över mitt ärende till HSAN (Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd) som skulle fatta beslut i ärendet. IVO rekommenderade att de skulle besluta om återkallande av legitimationen. Nu tyckte jag att det blev obehagligt, så jag skickade in en ansökan till HSAN om att min legitimation skulle återkallas frivilligt.  Det kändes bättre att lämna tillbaka frivilligt än att den skulle dras med tvång. Jag fick igår brev från HSAN att min legitimation är indragen på min begäran.
Jag fick nyss telefon från en journalist som hade läst i ett pressmeddelande att IVO hade rekommenderat återkallande av  min legitimation. Det känns då bra att den redan är återlämnad.
Jag försökte hitta det aktuella pressmeddelandet på nätet men lyckades inte med det.

Det är naturligtvis en prestigeförlust att bli av med sin läkarlegitimation, men jag orkar inte bry mig om det. Jag lever som pensionär sedan fem år, och har inte haft några planer på att återuppta läkarverksamhet, så jag skulle inte ha någon praktisk nytta av att ha legitimationen kvar.

Läs också:
Bertil Wosk har skrivit ett öppet brev till Anna Bäsén. (Jag vet inte säkert när den skrevs, men första kommentaren är daterad april 2014.)

Lars Bern: Sabotaget av den medicinska vetenskapen. 17/6 -20.

 

Comments

 1. 101
  Hans Nilsson säger

  Enligt det i vår tid flitigt använda ”institutionella konstbegreppet” är konst det som konstvärlden anser vara konst. Konst är alltså inte någon beskrivbar eller absolut kvalitet. Konst är följaktligen en, flyktig, åsikt. Den åsikt som vid ett givet tillfälle delas av de aktörer som har störst inflytande (bland utövare, gallerister, recensenter, curatorer m fl) är giltig. Övriga uppfattningar om saken är fel.

  Denna definition av konstbegreppet erinrar om synen på hälsa, sjukdom och bot. Det handlar i grunden om inflytande och makt. Inte om att söka sanningen… på ett oegennyttigt sätt väga olika synsätt mot varandra, identifiera problem och hitta lösningar.

  Trovärdig journalistik är orädd och konsekvensneutral, i likhet med trovärdig forskning. Tyvärr vittnar den aktuella artikeln om motsatsen, vilket inte bara skadar reportern och tidningen utan också, som ringar på vattnet, alla som söker vederhäftiga svar.

 2. 102
  Ingela Munther säger

  Detta låter som ett dåligt skämt. Tack Annika för att du har ”tänkt” själv i ditt yrkesutövande och varit med om att förändra synen på hur kosten styr vårt mående.

 3. 103
  Göran Sjöberg säger

  Lars-Henrik nr 98

  Jo, jag ”tröttnade” på kostdoktorn när jag blev censurerad på hans blog för nu ganska många år sedan,

  Jag insåg då att han inte var ”mycket att hålla i handen” när det börjar blåsa upp till storm inom LCHF.

  Annikas inställning till honom är därför exceptionell i mina ögon eftersom hon nu verkligen behöver stöd från likasinnade. Är det pengarna som talar för kostdoktorn kan man förstås undra.

  Annika är ju ”helt befriad” idag men hon har alltid haft en hederlig inställning!

 4. 104
  Hans Nilsson säger

  På vilka grunder blev du censurerad hos Kostdoktorn, Göran? Vad menar du med att Annika är ”helt befriad”? Från vad?

 5. 105

  Jag blev avstängd från Kostdoktorn för att jag bekämpade motionshysterin som de förespråkade. Idag vet alla att träning som pressar kroppen till resultat är mycket skadlig. Motion ska utföras som lek eller nöjsamt fysiskt arbete. Men då för ett antal år sedan var jag inte så populär med den åsikten. Det hänger dessutom kvar i folk att träning är nyttigt. Men det är det inte även om det kan accepteras i vissa situationer. Soffliggaren mår betydligt bättre än träningsnarkomanen. Kostdoktorn har förlorat en del av sin integritet för att de numera är ett grupptänkande, ett kollektiv. kanske till och med lite av en religiös sekt. Jag vet inte, vad som händer där. Diskursen här är bland det viktigaste på denna planet. VI leder människan och planeten framåt.

 6. 106
  Lars Henrik säger

  103 Göran:

  Ja, vi får hoppas att Diet Doctor vet vad dom gör.

  Vi, kanske framför allt vi i Sverige, tycks nu ha tagit steget in i det ’evidensbaserade’ samhället. Ett myndighets-, expert- och tjänstemannastyrt samhälle där politiken får stå tillbaka. Jag tycker detta blev ytterst tydligt i samband med Covid-19.

  Konsekvensen av ett sådant skifte kan ju bli, eller kanske redan är, att det är de som har råd att bedriva forskning och råd att offentliggöra forskning som kommer att stå för evidensen och därmed styra de politiska besluten… Detta oavsett om forskningen är tvivelaktig eller rigorös, för hur många politiker läser forskningsrapporter?

  Med det sagt ska jag nog ge ett extra bidrag till Kostfonden!

 7. 107
  Krister säger

  Hej Annika.
  Gör mig ledsen hur IVO behandlar läkare (även fd läkare), med att kalla all alternativ behandling för nonsens. Jag har själv haft mycket nytta av alternativa behandlingar som t ex vitamin-tillskott mm. Sådant jag läst på din blogg, och även fått tips om via kommentars-fälten av privat-personer. Jag tackar för all din hjälp & hoppas du fortsätter med din kamp om hur kosten styr hur vi mår, och att vitamin-tillskott och mineral-tillskott kan öka vårt immun-försvar för många sjukdomar. Hoppas du fortsätter din blogg.
  Önskar dig en fin midsommar!
  M.v.h. Krister.

 8. 108
 9. 109
  Frank Nilsson säger

  Hej Annika!

  Kanske har de gjort dig en tjänst?
  Nu har de inget kvar att hota med, utan du kan skriva precis som du vill utan självcensur.
  mvh
  Frank

 10. 110
  Annika Dahlqvist säger

  109 Frank Nilsson
  Det är det jag hoppas på, men de kanske hittar på att anmäla mig till civil domstol i stället, och dömer mig till stora böter?

 11. 111
  ylipoppamies säger

  Harfør til domstol ? Jar tror du har ikke gøra nogånting ulovlig ?

 12. 112
  Frank Nilsson säger

  Nja. Jan Mikael Nordfors är i samma sits och han menar att det i så fall blir en yttrandefrihetsfråga.

  Dessutom måste de väl först ta ställning i fråga om legitimationen och om de tar legitimationen eller godkänner ditt återlämnande har de väl förbrukat sin makt.

  Blir det böter så tror jag nog att vi kan samla ihop de slantarna!
  De vill nog inte gärna göra dig till martyr…

 13. 113

  Annika har rätt. Det här är otäckare än vad vi vet om. Jag hittade min gamle guru, Björn Hammarskjöld. Han säger: ”Livsmedelsverket har av regeringen fått i uppdrag att utreda och vid behov införa nationella föreskrifter om maximala dagliga intaget, hädanefter maximivärden, av vitaminer och mineraler i kosttillskott.”

  Regering ser inte ett förbud mot oss som ett hot mot demokratin. Men vi bör nog se den här regeringen och dess opposition från höger till vänster som skamligt odemokratiska!!! DE kallar oss desinformatörer när vartenda ord de säger själva, till slut visar sig vara desinformation. De tänker stifta lagar mot oss för att stoppa vår giftiga propaganda. Tala om för din politiker att han inte är så duktig som han tror. Vi borde åka till Stockholm med demonstrationsplakat och slå politikerna i huvudet med våra argument. Vi måste använda fysiskt våld för att få ordning på våra politiker. Annars tror de att de kan göra vad som helst mot folket. Jag ska aldrig rösta mer, för att sedan strunta i vad de gör i fyra år. Folket bär ansvaret för denna avdemokratisering av samhället OCH vi är syndabockarna, de onda människorna. Det är dags att begrava messiaskomplexet. Det slutar med att vi blir korsfästa eller brända på bål. Det händer igen 2020. Vansinne

  https://kostkunskap.blogg.se/2020/april/livsmedelsverket-bryter-mot-lag.html

 14. 114
  Annika Dahlqvist säger

  I vilket fall tror jag att jag måste vara ännu försiktigare än förut, inte djärvare. Åtminstone ett tag framöver, tills man ser vart det tar vägen med alltihop.

 15. 115
  Barbro Norrby säger

  Hej igen Annika!

  Jag prenumererar på Veckans forskningsnyheter, Vetenskap & Hälsa. Den 26/6 skriver de att forskare genom att hindra SOCKERupptaget till cancerceller lyckats öka cellernas känslighet för cytostatikabehandling. Hoppas du kan ha användning för denna länk till rapporten:

  https://www.vetenskaphalsa.se/svaltande-cancerceller-blev-mer-kansliga-for-cellgifter/?utm_source=weekly-376&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter-weekly

  Passar på att önska dig en fin och trevlig sommar

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa