Jag har lämnat in min läkarlegitimation

Jag fick förut brev från IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) som är knutna till Socialstyrelsen, om att flera hade anmält mig dit med yrkande om att min läkarlegitimation skulle återkallas.
IVO initierade en utredning på detta. Orsaken att flera hade anmält mig just nu var att de hade blivit upprörda efter Anna Bäséns artikel i Expressen, där hon anklagade mig för att vara  en kvacksalvare som tjänar pengar på min kvacksalveriverksamhet. Malin Lernfelt tog upp budkaveln och skrev en ledarartikel som publicerades i alla(?) Sveriges tidningar om att jag var en kvacksalvare som borde avlegitimeras.

Några veckor senare fick jag ett brev från IVO om att de skulle lämna över mitt ärende till HSAN (Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd) som skulle fatta beslut i ärendet. IVO rekommenderade att de skulle besluta om återkallande av legitimationen. Nu tyckte jag att det blev obehagligt, så jag skickade in en ansökan till HSAN om att min legitimation skulle återkallas frivilligt.  Det kändes bättre att lämna tillbaka frivilligt än att den skulle dras med tvång. Jag fick igår brev från HSAN att min legitimation är indragen på min begäran.
Jag fick nyss telefon från en journalist som hade läst i ett pressmeddelande att IVO hade rekommenderat återkallande av  min legitimation. Det känns då bra att den redan är återlämnad.
Jag försökte hitta det aktuella pressmeddelandet på nätet men lyckades inte med det.

Det är naturligtvis en prestigeförlust att bli av med sin läkarlegitimation, men jag orkar inte bry mig om det. Jag lever som pensionär sedan fem år, och har inte haft några planer på att återuppta läkarverksamhet, så jag skulle inte ha någon praktisk nytta av att ha legitimationen kvar.

Läs också:
Bertil Wosk har skrivit ett öppet brev till Anna Bäsén. (Jag vet inte säkert när den skrevs, men första kommentaren är daterad april 2014.)

Lars Bern: Sabotaget av den medicinska vetenskapen. 17/6 -20.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth G säger

  Så ledsamt. Samtidigt ger det ju dig friare händer att agera och skriva vad du vill. Din kunskap kan inte de kunskapsförnekande ta ifrån dig.

 2. 2
  Irene Bergman säger

  Hej!
  Så sorgligt! Tänker på Dig! Lycka till i livet och hoppas Du bevakar livsmedelsbranschen som försöker få i oss en massa otäcka saker!
  Med vänlig hälsning,
  Irene Bergman

 3. 3
  XMargareta säger

  Ja det är sorgligt, men jag förstår dig så väl.
  De är viktigt att man agerar för sin egen frids skull.
  Jag hoppas du har kvar bloggen. Den är sanning och salt.

 4. 4
  Anna Maria Kraft säger

  Så mycket Du har fått utstå Annika! Dina belackare är antingen hjärntvättade eller helt enkelt korkade. Dr Jan Kwaśniewski från Polen har också blivit hånad och förringad. Men vi som har blivit friska och starka efter koständringen låter oss inte påverkas längre av dessa personer. För 9 år sedan gjorde jag hälsotest med arteriografi och mina artärer och aortan var 20 år yngre än åldersintyget (på LCHF-liknande kost). Jag är jämngammal med dig. Framtiden kommer att ge dig rätt.

 5. 5

  Tråkigt att läsa, men tror du gjorde rätt.
  Att vara läkare idag är inte vad läkaryrket varit. Att strypkoppel från socialstyrelsen gör det svårt för de läkare som verkligen vill ”hela” och inte bara dölja symtom med deras bibel FASS. Hur sen Livsmedelsverket förstör både miljö och hälsa med usla kostråd. Det är viktigt att du finns och påtalar fakta gällande sambandet mellan riktigt producerat och hälsa. Det verkar inte betyda ett skit för vissa. Tack för du finns och du ska vara stolt över hur många du räddat och kommer rädda livet på.

 6. 6
  Peder Sjögren säger

  Varför, har ej hängt med så mycket, det
  finns nog även andra som hellre borde ha
  näringsförbud, men i Sverige vill ju många
  inte ta ansvar.
  Har tidigare följt dina diabetesråd och
  tycker fortfarande att de varit kloka och
  bra !

 7. 7
  Anhörig i äldrevården säger

  Anna Bäsen är falsk. Hon ”wallraffade” i äldrevården och lurade både de äldre och arbetsgivaren samt sina arbetskamrater. Hon skrev dagbok som blev en bok som hon tjänade pengar på.

 8. 8
  Anders Gyllenör säger

  Doktor, min doktor.

 9. 9
  Eva Hillström säger

  Annika, tack och lov att det finns människor/läkare som Du. Som vågar argumentera emot etablissemanget och kan se med nya öppnare ögon. TACK för din fantastiska blogg! Njut av pensionen, because you’re worth it!

 10. 10
  Stockholmare säger

  Det var länge sen jag köpte tidningen Expressen. Nu sjönk tidningen allt längre ner med journalisten Anna Bäsen.

 11. 11
  Moventia säger

  Det låter som du fattat ett beslut utifrån din egen djupa känsla av att sätta punkt för mobbning och förtal. Inte av tillfällig affekt. Så det var nog ett riktigt beslut. Håller med andra att det ger dig en helt annan möjlighet att agera. I det långa loppet kommer du att få rätt. Hoppas att du kommer ha kvar din blogg länge än för vi är många som uppskattar den .

 12. 12
  Kristina säger

  Tror på Dig, Doktor Annika !
  De som själva vill bli sjuka av fel kost m.m. och inte unnar andra att bli och förbli friska, det är just de som är emot Dig och andra sakkunniga ! Lätt att säga att Du inte ska bry Dig. Men Du vet ju att vi är många som upptäckt sanningen om fel mat m.m. Själv blev jag nästan frisk av LCHF , gick ner i vikt, fick normalt blodtryck. Jag undvek bara ”normalkost” och socker. Stackars Anna Bäse’n som fortfarande är så förvillad. Hon kan ju bli ett föredöme om hon bara säger förlåt och byter till frisk och god mat istället. Under har ju hänt tidigare .

 13. 13

  Om man ska se det positivt så har du ju som du säger ändå ingen nytta av legitimationen och nu kan du ju VERKLIGEN skriva exakt vad du vill! Hejja Annika!

 14. 14
  40-talist säger

  Undrar vem Anna Bäsen ska jaga nu? Vem står på tur?

 15. 15
  Ingvar Bergdahl säger

  Tråkigt men så fungerat etablissemanget i vårt land. Jag är ändå din support till 100 %. Önskar dig en trevlig midsommar.

 16. 16
  Sven-Göran Svensson säger

  Tråkigt att våra myndigheter inte tar till sig vad nyare forskning säger utan förlitar sig på Socialstyrelsen och deras korrumperade anställda och samarbetspartners.
  Har själv lagt om till LCHF-kost med resultat att min pre-diabetes är borta så jag slipper ta Bigfarmas Metformin.

 17. 17
  Walden säger

  Kunskap och mod är sällsynta egenskaper i dag.
  Vad är orsaken?
  Jag har insett vad din kunskap och klarsynthet gett och liksom Lars Bern gett mig en god hälsa vid 73+
  Innerligt tacksam.

 18. 18
  Kristina P säger

  Du gjorde rätt i att avsäga dej din läkarlegitimation, oavsett hur rätt du har och hur mycket du kunnat bevisa att du har rätt och dom fel, så hade du förlorat. Det är i princip omöjligt att vinna mot dom, de har så mycket resurser och obegränsat med pengar.

  Så du vägde nog för och nackdelar och landade i att det inte var lönt och att du ville ha lite lugn och ro och leva ditt pensionärsliv. Förstår du tröttnar på hetsjakten, mobbing och andra otrevligheter som etablisimanget sprider, de borde skämmas.

  I slutändan kommer de att bli varse om hur rätt du har och hur fel dom har. Du går oavsett ur detta som en vinnare och de som stora förlorare.

  Njut av ditt pensionärsliv, tänk på dej själv, det är dags för det och du ska veta att du hjälpt så många människor att må bättre eller bli helt friska.

  Hoppas att du håller igång bloggen lite då och då när du har tid ork och lust!

  Du har uträttat mycket och du ”avgår” med flaggan i topp. Du är bäst Annika!!!

  Jag säger bara en sak: Karma :-).

 19. 19

  Hej
  Jag blir så ledsen att de behandlar dig på det här sättet. Du behövs fattar inte denna Bäsen m,fl. detta. Och vad har de totat ihop för att få din leg indragen m.m. Det skull jag gärna vilja veta.
  Sänder massor med rosor till dig. Du är bäst

 20. 20
  Ilona Olsson Lindvärn säger

  Goa Annika ❤️
  Du är och förblir den person/läkare som öppnat ögonen på tusentals människor från starten av LCHF! Det kan ingen ta ifrån dig. Du har visat vägen till rätt kost för otroligt många människor och det kan ingen ta ifrån dig heller. Som läkare har du räddat många från diabetes, övervikt, högt blodtryck osv mm(skulle kunna räkna upp sååå mycket här) .
  Du är min största förebild när det gäller LCHF och en fin vän har du också blivit.
  Du är helt enkelt bara BÄST❣️Varma styrke kramar Ilona Olsson Lindvärn

 21. 21
  Helge Kneese säger

  Tråkigt att höra. Jag har tappat tron på våra myndigheter och main stream media. Det gick långsamt i början, men snabbare mot slutet. De är kidnappade av subversiva krafter.

  Behandlingen av dig bekräftar den bilden.

 22. 22

  Men så tråkigt, Annika! Skönt att du verkar ta det med ro. Njut av försommaren nu!

 23. 23

  Viktig ny info ett läkemedel som kan fungera dexametason .
  Annika har pratat om c-vitamin, protokollen som är kända innehåller även kortison.
  Nu kom ett kortisonliknade läkemedel som verkar mycket lovande Dexametason.

  Dexametason tillsammans med intravenöst c-vitamin kanske är en dunderkur.

  Dexametason ska bara användas vid allvarlig covid19 läs länken.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/billigt-lakemedel-kan-hjalpa-svart-covid-19-sjuka

  Jag tror inte att dom hade lyckats dra legitimationen om det hade dragits till domstolen, c-vitamin har använts av läkare känt protokoll mot sepsis, D-vitamin har många brist på och tillskott gör att vi inte har någon brist.
  Förstår att Annika inte orkar försvara leget men det borde dragits upp till en domstol där dom hade blivit anklagade för att försöka dra leg på falska grunder.

  Gillar inte läkemedel men denna typ av läkemedel är nog verkligen användbart vid allvarlig covid 19.

 24. 24

  Inte alls bra…etter min mening du skulle ikke gi op ! Jeg er apoteker og har tagit kurs i HOMEOPATI. Mine kolleger mener Homeopeti ar juks… det et det inte.

 25. 25
  Ruby berner säger

  Sicken bedrövlig människa denna Anna Bäsen!
  Avundsjuk och missunnsam! Att inte Expressen skäms att avlöna en sån person.

 26. 26
  eivor åbrandt säger

  Jag håller med i allt som sägs ovan. Trist med denna reporter på Expressen

 27. 27
  Anders Olofsson säger

  Kära Annika, du har verkligen gjort avtryck på ett mycket positivt sätt – framför allt för min egen del med LCHF! Önskar dig all lycka framöver i din gärning för att människor ska få bättre hälsa!

 28. 28
  Göran Sjöberg säger

  Hela vårt medicinska etablissemang är i mina ögon helt korrupt i händerna på läkemedelsindustrin. De praktiserande läkarna har därför knappast någon möjlighet att fungera självständigt med patienternas bästa för ögonen. Du är själv ett enastående föredöme här men också ett exempel på hur det kan om de skulle försöka följa ditt exempel.

  Det hela är för sorgligt men du får trösta dig med att du har hjälpt ett stort antal patienter till hälsa genom LCHF.

 29. 29
  Bodil Vinstorp säger

  Skandaløst !

 30. 30

  Jag är så ledsen att detta händer dig som är en ärlig och rakryggad läkare. Jag kan inte se namnet Anna Bäsen utan att bli rasande. Hoppas du fortsätter med din blogg i alla fall.

 31. 31
  Rolf Löfgren säger

  Annika, Du har hjälpt så många människor till ett bättre liv Du är värd guldmedalj för din gärning.

  Myndigheternas agerande visar mycket tydligt att Sverige är genomkorrumperat. Riksrevisionen påtalade detta i rapport 2016:9. Inget händer från regering och riksdag.
  Sverige är ett tragiskt exempel på ”failed state”.

 32. 32

  Får man skriva att jag älskar dej…. för alla som har blivit friska tack vare dej !

 33. 33

  Ignaz Semmelweis var ju också en ”kvacksalvare”.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Ignaz_Semmelweis

 34. 34
  Odd Erik Frantzen säger

  Det kaller jeg idealisme. Du ofrer din legebevilgning for en mye større sak.
  Du driver daglig forebyggende medisin via din deling av nyttig forskning fra hele veden.
  Du er en av de viktigste personene når det gjelder deling av kunnskap

 35. 35
  Lars Henrik säger

  Tråkigt men kanske bästa sättet att hantera saken.

  Leg eller inte är det till dig vi vänder oss för kost & hälsa!

 36. 36
  Göran Löwenberg säger

  Still my hero! Annika!!!♥️♥️♥️

 37. 37
  Ulrika säger

  Hej Annika, Anna Börsen, och etablissemanget, vill tjäna BIG FARMA, ni bör även kolla in.drperlmutter.com han har fått en 12-årig autist att tala. Han använder mat. Och i inledningsvis kanske tabletter. Jag skulle kunna hålla en föreläsning om det. Han hjälper människor, som ingen annan läkare kunnat hjälpa, likaså clinic bülow i Stockholm. Vilka dumheter som etablissemanget rapar upp kom ihåg en av 1000 kan ha rätt. Tycker ni att om ni betalt 110 för rack o boll, och bollen kostade 100 kr mer än bollen, att bollen då kostar tio, då har ni använt inuition, så resonerar de flesta. Då tror de flesta att tror eller anser de flesta det måste det vara rätt. (FEL 5 för bollen) det bevisar att massan inte har rätt.

 38. 38
  Jennie Wiklander säger

  Hur kan man kontakta dig angående min son på 8 år. Skulle behöva lite hjälp med hans ADHD/autism.

 39. 39
  Elisabeth W säger

  Att du är medicinskt utbildad läkare kan ingen ta ifrån dig. Dock inte legitimerad numera men det ger dig större frihet att säga det du tror på. Inte så illa!

 40. 40
  Yvonne Löfquist säger

  Tack Annika! Både för din gärning som läkare/vetenskapare och vilja att dela med dig. Extra tack för att du snuvade den där låga damen Bässen och några till, inkl. Expressen på konfekten. Hoppas du får ha hälsan kvar och att du orkar fortsätta med din blogg.

 41. 41
  Hans Nilsson säger

  Utöver det faktum att dina råd påtagligt hjälper mig och andra, vill jag tacka för ett genomgående seriöst, respektfullt och väl avvägt tilltal i din blogg. Din läkargärning vittnar om ett gediget intresse, oförtröttlig konsekvens och stor generositet, inte egenintresse.

  Som sagt, man måste välja sina strider. I det här fallet, vid den här tidpunkten, tror jag du valde rätt. Jag hoppas du vill och orkar fortsätta vara engagerad på nätet!

 42. 42
  Inka keva säger

  Annika du har gjort så mycket gott som människa. Hjälpt många bli friska och önskar dig allt gott.Med stor varm kram♥️

 43. 43
  Titti Börresen säger

  Jag är så besviken på våra politiker och tjänstemän. Sveriges sjukvård är en katastrof. Medicin som förgiftar och dödar människor dagligen. Ambition och kunskap om att läka kroppen naturligt som sker i fler och fler länder saknas helt.

 44. 44
  Annika Frostell säger

  Annika, genom dina böcker o bloggen har jag lärt mig om kostens betydelse, och ändrade min livsstil, och började söka bot och kraft i vad som numera kallas alternativa metoder, (fast de i alla tider och kulturer funnits som kunskap grundad på erfarenhet – kost och örter). Jag har som så många andra följt din kamp mot myndigheter och delar av media, och beundrat ditt mod, din självständighet, din viljestyrka, din resning. Du har varit och är ett stort föredöme. Jag är så tacksam över att det finns människor som du. Och så förtvivlad över vad som händer i vårt land, att fungerande hälsokurer och botemedel (som accepteras i andra länder) förbjuds och undanhålls de sjuka, och att de läkare som vill använda denna kunskap förföljs och fråntas rätten att utöva sitt yrke. Som flera före dig de senaste åren. Det är en skam, det är en sorg! Tack för allt du gjort och betytt för så många. Hoppas du orkar dela din kunskap länge än.

 45. 45

  Ja, vad ska man säga. Det finns exempel på läkare som utgör en bromskloss för att finna bättre diagnostik och behandling avseende ett flertal infektionssjukdomar. De borde istället bli av med sina läkarlegitimationer. Du är välkommen som medlem i FSI. Vi försöker på ett seriöst sätt verka för bättre diagnostik och behandling inom svensk sjukvård.

 46. 46
  Karl Åke säger

  Jag måste bara säga att ha någon licens som är utfärdad av etablissemanget för gammalt tänkande är väl inget att ha, du vet ju att det du tror på är ju rätt och flera med dig, jag började att få blodsocker och la om kosten och klart och tydligt ser man att kolhydraterna har effekt, så man vet själv hur det påverkar så inte tusan bör man proppa i sig metformin eller liknande. Så som andra har uttryckt sig du tillhör ju en av de bästa läkarna i Sverige och kanske övriga världen oxå så inget att bry sig om licens när man vet att man har rätt.
  Tack för att sådana läkare som du finns.

 47. 47

  Nu är Du fri Dr Annika.
  Det var nog meningen, att Du skulle bli en helt fri människa.
  Njut av friheten!

 48. 48
  Gunilla säger

  Så ledsamt att läsa detta. Du som räddat så många liv med dina kostråd.
  Vad har vi för myndigheter i detta land? Blir riktigt ledsen. Tack för att du kämpat för dina patienternas hälsa. Och inte bara botat symptom.
  Lev väl!

 49. 49

  Du är bäst Annika.

 50. 50
  Annika Dahlqvist säger

  38 Jennie Wiklander
  För personlig kontakt finns min mailadress länkad i bloggmarginalen.

 51. 51
  Fredrik Norberg säger

  Jag förstår inte hur de på saklig grund skulle kunna återkalla din legitimation, men jag är förstås inte insatt i regelverket. Om jag förstått rätt har du varit en nagel i ögat på diverse grupper, alltifrån Vof, läkarskrået (som vi vet är hårt hållna av industrin ) och aggressiva veganer. Ingen tvekan om att dessa hör möjlighet att dra igång drev. Vilken sorglig samling den svenska läkarkåren är, som har så lågt till tak

 52. 52

  Vi måste förstå att vår planet genomgår en total transformation just nu. Här i Sverige märker vi inte så mycket eftersom teve och tidningar talar alla samma maktens språk och då är allt lugnt och vi är bästa landet i världen.att leva i. Att vara en medveten sanningssägare nu betyder att man blir stigmatiserad av de som upprätthåller lögnen. Jag undrar om inte alla som är medvetna upplever samma sak i sitt eget liv. Ingen vill prata med oss och alla pratar skit bakom ryggen på oss och allt är vårt fel. Det känns som att de tror att allt blir bra bara de blir av med oss. Därför lever jag som eremit i skogen och mitt sociala umgänge har minskat till en handfull. Jag ser tusentals människor som babblar om kärlek men som aldrig skulle erkänna en sanning, som minskar lidandet på jorden. Människor som motiveras av människokärlek stigmatiseras och stöts ut från gemenskapen. De beskriver oss som onda och manipulativa. Jag själv pendlar mellan hat och förtvivlan, två tillstånd som är livsfarliga och hälsonedbrytande i dagsläget.

  Jag själv tror på att gå ut på gatorna och slåss med poliser. Men ensam kan jag inte göra det och de som gör det har jag svårt att sympatisera med. Likaså är det svenska jämnmodet och toleransen för maktens övergrepp något som driver mig till vansinne. *Men stjärnorna lovar mig att maktens ondska peakar nu och att deras tid är över. En ny tid föds med behörigt lidande hos moder jord och hennes barn. Vi måste hålla ut och försöka hålla ordning på våra intellekt. Så vi inte fylls av stress eller ångest. Var lugnet i stormens öga!!! Problemet löser sig själv, för sanningen måste segra till slut. Hoppas bara det finns något efter slutet. Mina djupaste sympatier Annika, Du är nu uppspikad på korset och girighet och åsiktsförtryck tror att lögnen segrat. De förstår inte bättre, de hjärntvättade robotarna…

 53. 53
  Jan E Robèrt säger

  Hej Annika!
  Du har bekräftat min egen naturliga teori o slutsats om principen LCHF, långt innan begreppet myntades.
  Jag har vuxit upp i en näringskultur av agrar bakgrund med grovt bröd, massor med smör, fett fläsk, och
  Naturlig mjölk som basdiet!
  Enda problemet” var att jag hade svårt att ”lägga på hullet” o nå min ”normalvikt” – i förhållande till min vikt.
  Efter din lansering av LCHF, då har jag accentuerat fettintaget och via hälsokontroller fått bevisat att mina hälsovärden är ”outstanding” till min ålder, nu på det 80-e!
  Stå på dig Annika!
  Självtänkande medmänniskor vet att du HAR RÄTT!

 54. 54
  Piltson säger

  Georg W, några av dina formuleringar känns tillspetsade, men i stora drag stämmer detta med våra aningar redan 1983, vilket var anledningen att flytta bort från Sverige.

 55. 55
  Susanne säger

  Hej Annika!
  Jag är så tacksam att jag fått och tagit till mig dina kunskaper!
  Jag fick inte bukt på mitt blodtryck men tack vara ”din kost” har jag nu slutat med tre mediciner. Jag kan inte bli av med någon legitimation men ska däremot byta läkare då han inte gillar mig! Han menar att man inte kan påverka blodtrycket via kosten. Han hånskrattade åt mig.
  Jag är fri från medicin och du är min hjälte!

 56. 56

  Vad tråkigt att höra! Men hoppas du ändå fortsätter att föra fram ditt budskap, du behövs! <3

 57. 57
  Jonas Skoglund säger

  Hej Annika och tack för allt du gjort. mer värt än alla läkarlegitimationer i välden.

 58. 58
  tapio Heilala säger

  Jag er APOTEKER, Jeg startet importere e-røyke (El cigaretter) til Finland 2008.
  Mydigheter attakerte meg med alle mulige verktøy. Jeg var tvungen at stenge mit apotek i Finland
  ..Til slut jeg har flyttet til Norge,

 59. 59

  Viktig och positiv nyhet dödligheten kan minskas med ca 10% kanske mer
  Ett läkemedel som kan fungera dexametason .

  Annika har pratat om c-vitamin, protokollen som är kända av alla här innehåller även kortison.
  (C-vitamin kortison B1 vitamin)
  Nu kom ett kortisonliknade läkemedel som verkar mycket lovande Dexametason.

  Dexametason tillsammans med intravenöst c-vitamin kanske är en dunderkur.

  Dexametason ska bara användas vid allvarlig covid19 läs länken.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/billigt-lakemedel-kan-hjalpa-svart-covid-19-sjuka

  Detta måste tas upp riktigt bra nyhet.

 60. 60
  Barbro N säger

  Jag är chockad, detta är djupt orättvist! Hur många turer har det varit och vem står näst i tur, Kostfonden kanske? Din legitimation har återkallats och lämnats tillbaka för att återigen återkallas enbart på grund av gemena anklagelser från ett f.d.sjukvårdsbiträde (m.fl.) som saknar medicinsk kompetens! Begreppet LCHF har ju tack vare dig Annika blivit ett framgångsrecept som räddat många människor över hela världen från sjukdomar och för tidig död! Är det så du ska lönas efter allt gott du gjort för så många?
  Jag har full förståelse för att du inte har ork att strida för dina principer. Men jag beklagar det trots allt…

 61. 61
  Annika Dahlqvist säger

  Tack för alla styrkande och tröstande kommentarer!

 62. 62

  Känn Dig stolt för att du stod kvar Annika även när det var svårt. Skämmas för vissa saker inom vården får vi göra tillsammans. Det är systemfel och pengarna styr allt oftare.

  Den här artikeln skrev Bertil på Holistic till Anna Bäsen.
  https://www.holistic.se/blogg/1988

 63. 63

  Bästa Annika, tack för att du öppnade dörren åt mig till en värld av god, välgörande och mättande mat!

 64. 64
  Melker säger

  Beklämmande, jag trodde aldrig de skulle gå så långt för en C-vitaminrekommndation.

  Känns som att detta borde kunna vändas till något positivt om många får upp ögonen för hur långt myndigheter är beredda att gå för att skydda läkemedelsindustrin.

 65. 65

  Annika, du har varit precis så som en äkta läkare skall vara.
  Sett dina patienter, sett att kostråden du gett dem inte fungerat, sökt orsaken, forskning som stöder dina resultat och insett att det du lärt dig tidigare inte stämt. Du har vågat stå på barrikaderna för dina patienter och alla andra som sökt sin hälsa från metaboliska sjukdomar.

  Jag bockar och niger
  Ett stort tack för allt du gjort för folkhälsan
  1000-kramar till dig och ha en underbart lång och frisk pensionärstid!

  Eva

 66. 66

  Åh..vad trist..men förstår att du gör så och hoppas du får en fin lugn pensionärstillvaro och hoppas du fortsätter med bloggen då och då. Det är så intressant att läsa dina synpunkter och tips samt länkar till olika ämnen.

 67. 67
  Eila Nirbrant säger

  Ingenting förvånar mig mer. Men, nu kan du känna dig fri att skriva precis det du vill och brinner för dvs om Hälso- och livsstilsfrågor och allra helst om LCHF. Hoppas verkligen att du har kvar din blogg.

  God fortsättning på sommaren ❣️

 68. 68

  Anna Bäsen och Expressen ska vi bojkotta för all framtid.
  Hon har en bakgrund som undersköterska och vi får vara tacksamma att hon inte arbetar i äldrevården, då hon har mycket dåliga kunskaper om kost oc hälsa!

 69. 69
  Lasse P säger

  Jag antar att du nu, i egenskap av ickelegitimerad, inte heller får ge medicinska råd.
  Du kan istället berätta hur du skulle göra om någon ber om råd, vilket kanske ger dig större ”spelrum” utan att någon kan anklaga dig för något som etablissemanget ogillar.
  Fortsätt ge detta etablissemang ”pungsparkar” och var samtidigt förvissad om att du hjälpt många fler människor till ett hälsosammare liv än Bäääsen någonsin kommer att göra.

 70. 70
  XMargareta säger

  #TKS 62

  Artikeln du länkar till, skriven av Bertil på Holistic är suverän.

  Underbyggt, initierat resonerande.
  Ett faktabaserat, vänligt, personligt tilltal med referenser.
  Sådant skulle det behövas mer av.

  Riktig kommunikation löser det mesta så småningom.
  Skyttegravar har väl sällan löst något?

 71. 71
  Annika Dahlqvist säger

  69 Lasse P
  Det är en jättebra metod att säga att om det hade varit jag så…
  Jag ska försöka att alltid komma ihåg att göra så.

 72. 72
  Jösses säger

  Förstår att det lugnar nerverna att lämna in ”legimitationen”.
  Det hade däremot sannolikt gett mer uppmärksamhet att ha tagit strid. Och det hade förhoppningsvis gjort att både några journalister och folk i övrigt fått upp ögonen för hur mycket fuffens det är bakom kulisserna i svensk sjukvård.

 73. 73

  Åh så tråkigt!! Beklagar verkligen att du blivit utsatt för detta! Livet är inte rättvist!! Önskar dig en fantastisk tid som pensionär. Det har du förtjänat! Mvh Maria

 74. 74

  Undrar om det är en offentlig handling vilka som har gjort anmälningar till IVO? Och vad som anförts?

 75. 75
  Lars Henrik säger

  Lasse P:

  var samtidigt förvissad om att du hjälpt många fler människor till ett hälsosammare liv än Bäääsen någonsin kommer att göra.

  En sanning väl värd att upprepas!

 76. 76

  Vad hemskt i vilket samhälle vi lever i.. Kära Annika jag är chockat mild sagt och arg. Du som har varit en exemplarisk läkare, har hjälpt människor med kärlek och utan att få ekonomisk kompensation. En av dessa är jag med min tarm sjukdom efter att jag var hos dig och din mat rekommendation jag lever nästan som en frisk människa. Gud välsigne dina steg.

  I Matförs många tackar dig att du tog hand om deras mödrar. Ja tiden ska ge dig rätt och IVO ska behöva lämna tillbaka din legitimation med utmärkelse.

  Älskar dig fantastiska läkare – många personer med diabetes har blivit friska tack vare dig

 77. 77
  Magnus Sjöberg säger

  Mycket intressant att man i dagens Expressen kan fira korsfästelsen av Annika samtidigt som man erbjuder Premium-prenumeranter kostråd av Dr Mosley.

 78. 78

  Intressant blogg, den följs numera. Tack kvällsblaskan som gjorde reklam för den.

 79. 79

  I en tid när vi inte längre har några alternativ, vad är då problemet med att rekommendera folk att ta lite extra vitamin C. I värsta fall är det några kronor ut i sjön och vi kissar ut det vi inte behöver. Vi har inga fungerande läkemedel mot Covid-19, 5000 människor har dött till följd av sjukdomen i landet. Istället för att angripa den regering och folkhälsomyndighet som har förordat fri spidning i landet, så angriper man en läkare som tipsar om lite extra vitamin C. Hon ska bli av med sin läkarlegitimation, medan de som sitter bakom beslut som förorsakat 5000 människors död i Sverige, ska få sitta kvar. Ostraffade.

 80. 80
  Marjatta Kontio säger
 81. 81
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Den ständigt pågående häxjakten på dem som värnar om människors hälsa är både skamlig och sorglig. Att ditt namn, Dr Annika, finns på listan av en mängd genuina människor som drabbats på grund av follow-the-money folket är ju ingen nyhet. Icke desto mindre är det verkligen sorgligt att det gått så långt att du valt att lämna in din läkar-legitimation. Dock förstår och stöder jag ditt beslut – som måste ha varit svårt att ta men också befriande…

  Som jag skrivit tidigare har du all anledning att fortsätta att ’stå rak som en fura!’ Du är en kämpe som kan känna glädje över att ha kunnat hjälpa en otrolig mängd människor till bättre hälsa.

  HEJA DEJ DR ANNIKA!! 🙂 <3

  PS Instämmer med det mesta som skrivits i de många ovanstående kommentarerna!

 82. 82
  Anette säger

  Mycket märklig bedömning myndigheterna gjort. De har bedömt hela befolkningen som ointelligenta icke tänkande människor som skulle ta c- vitamin omega 3 och silver och sedan struntat i myndigheternas rekommendationer om att hålla avstånd till varandra…. De har verkligen missat att skydda våra gamla som bor på äldreboenden. Personalen har smittat ned de gamla. Varför har man inte testat personalen var tredje dag, då har man dragit ned rejält på dödsfallen och varför har myndigheten inte anställt alla vårdpersonal som valt att ta andra jobb, genom att erbjuda dem en högre lön . Då hade de snuviga eller halsonda kunnat stanna hemma och därigenom skulle gamlingarna ha klarat sig bättre. Neej det passar sig att hoppa på en stackars välutbildad tänkare! Jag kan skriva under på att dr Annikas råd hjälper. Omega 3 och c vitamin ökar också blodflödet i benen och sendrag och muskelkramper minskar för att om i mitt fall försvinna.

 83. 83
 84. 84
  Lars Henrik säger

  Arvid

  Det är vackert så men jag saknar faktiskt ett ställningstagande från Diet Doctor mot det drev som ledde fram till denna situation. De har säkert sina skäl men texten kändes tom utan patos och indignation.

 85. 85

  Annika, du borde inte ge upp. Jag har haft mycket värre i Finland utan stöd från kollegor. Det är viktigt som läkare att motstå galenskap. Även om världen förstördes tröstades jag av det faktum att jag motsatte drnna nonsense. Nazismen och kommunismen var i princip samma som totalitarism som väst har i dag. En krigsveteran som min far sade alltid att om du springer bort kommer de efter dig

 86. 86
  Olle Lack säger

  Lycka till Annika, med livet utan MD Legitimation. MD spåret är ett mycket smalt spår som verkar tuffa på med skygglappar. Vi som redan är ”troende” förstår också vilka mekanismer som styr på MD spåret. 😉

 87. 87
  XMargareta säger

  I Nya PubMed har man gjort det svårare, att finna referenser till undersökningar, som redovisar resultat om tex nyttan av vitaminer och undersökningar, som redovisar resultat om tex vacciner, som inte motsvarar main-stream- uppfattningar.
  Om man inte tänker på det och handlar därefter, så kan man luras, att tro, att man sett allt inom ett visst ämnesområde.

  I nedanstående länk från ANH int. redovisas detta och man uppmanar till att nu måste man aktivt söka tex. PubMedCentral tex, för att få upp sådana resultat.
  Se gärna illustrationerna i form av olika diagram åtminstone, om du inte orkar igenom hela artikeln. Mycket talande tycker jag.
  Man redovisar sökresutat från olika sätt, att söka och man uppmanar till att också söka tex. PubMedC och Europe PMC, för att få med mer fullständiga resultat.
  Förut kunde man på siten finna dessa direkt genom en rullgardin.
  Tex. undersökningar angående vacciner, eller om nyttan av vitaminer etc.

  https://www.anhinternational.org/news/be-careful-what-and-where-you-search/?utm_source=The+Alliance+for+Natural+Health&utm_campaign=87ae7acd9e-EMAIL_CAMPAIGN_2020_06_17_09_11&utm_medium=email&utm_term=0_aea8a87544-87ae7acd9e-84946077

 88. 88
  Daniel säger
 89. 89

  Förtroendet för läkarkåren, bland människor som har en hjärna, är oerhört lågt. Det gick inte att säga att läkarkåren är integritetsbefriad och kopplade som hundar med strypkoppel, tidigare. Eftersom du Annika var en av dom. Men nu kan man faktiskt säga att alla läkare är outbildade och hjärntvättade skräp utan personlig integritet. Om alla bönder var skurkar, så ville inte jag vara köttproducent. I detta skurksamhälle hör nog jag hemma i finkan. Som Nelson Mandela. Inga jämförelser i övrigt.

 90. 90
  Elisabeth G säger

  # 89

  Inte alla läkare, Georg W. I alla fall inte ännu. Jon Tallinger, som strider för coronapatienters rätt, har inte blivit av med sin legitimation. Det ska bli intressant att se hur länge det dröjer.

 91. 91
  Lars Henrik säger

  87 XMargareta

  Det var värdefull information. Ska noteras!

 92. 92

  #84
  Håller med dig. Det lät som ett avtack.
  Och…
  Var är alla dessa nu när det hettar till i LCHF världen?

  https://www.dietdoctor.com/se/nytt

 93. 93
  Konsument i Sverige säger

  #92
  Hittills lyser dom med sin frånvaro, men många försörjer sig på lchfböcker!

 94. 94
  Elisabeth G säger

  # 84

  Efter det att Diet Doctor lämnade LCHF-magasinet p.g.a. att man skrev om möjlig förbättring av alzheimers sjukdom samt att han på sin sida publicerat att man kan äta LCHF och vara vegan har jag tappat allt förtroende för honom.

 95. 95
  Elisabeth G säger

  # 93

  Jag minns att jag, för sådär 13 – 14 år sedan, tänkte att LCHF är så enkelt så det kan ingen kommersialisera. Ack så fel jag hade. Födgenierna dyker upp överallt. Inte för att det är fel att skriva LCHF-böcker eller ge råd men i vissa fall har det definitivt gått till överdrift.

 96. 96
  Stockholmare säger
 97. 97
  Agneta Önfelt säger

  Du gör helt rätt Annika.

  Skifta aldrig i världen ord med dumdryg dåre. (Havamal)

 98. 98
  Lars Henrik säger

  92 Arvid

  Jag kommer ihåg diskussioner från tiden när Göran var aktiv. Där liknades Diet Doctor vid Petrus I relation till Jesus. Enligt vad vi vet ville Jesus bara att judendomen skulle återgå till det traditionella. Petrus, å andra sidan, flera årtionden efteråt, ville omforma kristendomen till något den härskande makten (romarna) kunde acceptera och omfamna. Han gick segrande ur striden och Jesu lärjungar försvann ur historien. Så uppfattades då Diet Doctor och jag kan hålla med.

  Diet Doctor vill inte vara kontroversiell. De söker en väg som kan accepteras av flertalet. Jag är inte säker på att de därmed hamnar rätt. Oavsett blir det svårt för dem att ge stöd i en situation som denna. Stötta Kolloidalt silver och högt LDL-kolesterol eller anta en neutral eller någorlunda industrivänlig hållning. Det är frågan.

  Jag tillhör inte de mest revolutionära av oss men trots det tycker jag de skulle visa tydligt stöd mot Expressens vidriga drev.

 99. 99
  Annika Dahlqvist säger

  98 Lars Henrik
  Jag tycker att vi ska vara jätteglada för Diet Doctor och all nytta de gör. Inte ställa några krav på dem.
  Vi som inte kan låta bli att vara kontroversiella får lita till oss själva.

 100. 100
  Lars Henrik säger

  Annika,

  Ditt ställningstagande är oerhört storsint och modigt. Jag kan bara acceptera det och på något plan håller jag med. Ju fler vi kan intressera desto bättre. Men jag känner trots detta sorg över att stödet du får från de mest mediala LCHF-kollegorna är så svagt I denna stund.

  Under mitt nick på Diet Doctor har jag ifrågasatt deras rapportering om denna händelse. Tärningen är där redan kastad och jag hoppas den kan leda till något gott.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa