Tidningen Hälsa: Cancerfondens kostråd vid cancer är kontraproduktiva

Tidningen Hälsa: Cancerfondens kostråd är kontraproduktiva.

 

Comments

 1. 1

  Vi har en likadan idiotcancerorganisation här i England som heter Macmillan Cancer Support. Deras största insamlingskampanj är deras Coffee Mornings där de vill att folk ska arrangera kafferep och bjuda på kakor och bullar samtidigt som man samlar in pengar till stöd för människor med cancer. Att de täcks, det är ju värsta dödshjälpen!

 2. 2

  Qournfärs…?
  “Quorn är en färsprodukt framställd av mögelsvamp som fått jäsa med tillsatt glukos, dvs socker.”

  Kan sådan färs innehålla någon som helst näring?

 3. 3
  XMargareta says:

  Om jag inte missminner mig är Quorn-svampen nära släkt med fotsvamp.

  I och för sig är det inte omöjligt, att svampprodukter kan innehålla nyttigheter.
  Det finns också många exempel på hur nyttigheten kan ökas med hjälp av mikroorganismer.

  Men allt beror på hur produkten framtagits.
  Så vitt jag vet sker ingen sådan förädling av produkten, som i tex syrad mat.
  Så därför kanske i fallet Quorn, man får betrakta det som ” skit in skit ut” ??

  I fallet “odlat kött”, så betraktar jag det som skit in skit ut, eftersom där i laboratoriemiljön finns inte alla ingående faktorer, som i fallet ” äkta kött”, för att ta en jämförelse.

 4. 4
  XMargareta says:

  Tillägg till 3 ovan.

  Tvivlar inte på att aminosyrainnehållet i proteiner kan vara ok i Quorn.

 5. 5

  Nyttig text, som förtjänar bred spridning. Där har Kerstin Bergenulf , Kerstin Gullbrand, Thomas Andersson, Ingela Björk och Marianne Munktell i en enda artikel lyckats lyfta fram alla aspekter i det elände som kännetecknat näringsläran i trettio år och är grundorsaken till pandemin i diabetes och fetma. Vi fäste oss speciellt vid detta:

  “Otto Warburg redovisade redan på 1920-talet sina teorier om hur cancerceller lever av glukos, och han tilldelades några år senare nobelpriset i medicin. Men att socker påverkar cancer verkar inte modern sjukvård och Cancerfonden vilja ta till sig.“

  Nej, det vore intressant att få veta i vad man kan åstadkomma genom att spärra ut socker och sockerbildande kolhydrater som första steg i all cancerterapi. Förekommer forskning om detta? Det uppmärksammades inte i den sjukhuskost vi lärde känna för en tid sedan.

  Warburg är inte ett levande begrepp idag. I Mukherjes monumentala cancerhistorik “The Emperor of All Maladies“ (2011) nämns han bara som en eftertanke på sidan 580 och saknas i sakregistret. Kan det bero på hans nazistiska förankring?

 6. 6

  Håller med 100%…
  Inte bara göder socker cancercellernas liv och överlevnad, utan glukos är den enda substans som kan oxideras till ribos och som sådan ingår i de nukleinsyror, som är basen för allt liv…

 7. 7

  Än idag får cancerpatienter GLUKOSDROPP. Snacka om efterblivna Läkare. Maten är sämre än dålig.

 8. 8

  Mormor, jag citerar den ”eftertanke” som nämndes ovan:

  ”In the 1920s, the Grman biologist Otto Warburg proposed that the way some cancer cells generate energy from oxygen and glucose (a process called ”cellular respiration”) is extremely unusual. Normal cells … use similar ways to generate energy from glucose and oxgen. Cancer cells use a variant of this process that more closely resembles fermentation – the way yeast cells generate enrgy when there is little or no oxygen. But cancer cells use this pathway even when there is abundant oxygen.”

  Detta läggs fram i en intervju som hakats på efter 467 noter och sakregister.. Författaren känner till saken men hade inte tyckt det var värt att nämna det i sin egen presentation.

 9. 9

  Piltson 8
  Var får du alla dina intressanta länkar från? Måste bekänna min okunskap, hade aldrig hört talas om Siddhartha Mukherjee eller hans prisbelönade bok innan….förstår att jag har mycket att ta igen, fast jag läst flera av de böcker du citerar i Kulinaria!!
  Enligt mej är Otto Warburgs teori om cancercellernas behov av socker inte till fullo uppskattad i dagens sjukvård, antagligen för att den helt enkelt inte är förstådd….alla diskuterar bara den anaeroba glycolysen, där cancercellerna genom att aktivera ett speciellt enzym lyckas roffa åt sej mer glukos än de friska cellerna och på det sättet till en viss gräns lyckas tillfredsställa sitt energibehov, en reaktion som försiggår i cellens cytoplasma. Men detta räcker inte.
  I Seyfrieds bok om “Cancer as a metabolic disease” förklarar han att enligt vissa forsknings-resultat har cancercellen defekta, eller till och med avsaknad av, mitokondrier. Mitokondrierna är ju där beta-oxidationen av fettsyror försiggår med efterföljande ingång i Krebs cykel och ytterligare efterspel i andningskedjan för bildning av energimolekylen ATP…alltså är cancercellen tvungen att förlita sej på den oeffektiva anaeroba glycolysen i cytosolen som enda utväg…men eftersom det inte räcker med bara ATP för syntes av nya celler så visade Otto Warburg även på det andra alternativet till spjälkning av glukos, nämligen den aeroba glycolysen, som även den försiggår i cytoplasman, alltså fullt tillgänglig för en cancercell även utan mitokondrier, och dessutom med tillgång till syre…då bildas det både ribos till nya kromosomer, DNA, och RNA och den extra kraft till reparation och biosyntes av olika viktiga substanser, som benämns “reducing power”… Denna pathway bildar däremot inget ATP…alltså har kalorier ingenting där att göra….!??
  Om man då betänker att den största andelen av glukos (vissa forskare eller biokemister pratar om ung 60%) väljer denna pathway, så är det svårt att förstå allt detta prat om kalorier…
  Allt detta tycker jag kanske kan förklara hur cancer kan fortsätta att lura oss…och tills våra vårdhavare inte förstått vissa sammanhang så kan dom inte bota oss…?
  Och där tror jag också att professor Roger Ungers föreläsning 2014 om insulin och glukagon, vid förärandet av Rolf Lufts award, kunde ha en enorm betydelse…
  Skulle vara intressant att höra några andra åsikter…

 10. 10

  Mormor, vi läste i Wikipedia att Warburghypotesen nu “anses vederlagd”.
  Jaså? Betyder det att någon upptäckt att cancerceller INTE ”andas” utan syre, vilket var hans centrala iakttagelse? Om detta hittar vi inget, men i Oxford Dictionary of Scientists läste vi:
  ”He advocated that cancer might be prevented by avoiding food and additives that impair cellular activity and by ensuring a high level of resporatory enzyme in the body and by taking plenty of iron and Vitamin B.”

  Hur är det med det? Finns kliniska erfarenheter som styrker eller omintetgör hans förslag?
  Här vore det kul med lite ”epidemiologi”, en verksamhet som vi i övrigt inte sättrer särskilt högt (se sid. 161). Finns kliniska erfarenheter som styrker eller omintetgör hans förslag?

 11. 11

  9 Mormor
  Nu har Mukherjee kommit på andra tankar!

  Hans stora bok om cancer utkom 2011 och antydde ingenstans att det kunde vara en metabol sjukdom. Nästa år kom Thomas Seyfrieds uppmärksammade bok om detta, Han var tydligen först med det. Så nu har Mukherje tagit fatt på det och skrivit i New York Times.

  https://www.nytimes.com/2018/12/05/magazine/its-time-to-study-whether-eating-particular-diets-can-help-heal-us.html

  Nu är frågan hur länge det skall dröja innan man börjar justera cancerterapin, så att folk slipper dö av den.

 12. 12

  Intressant, Piltson…..vinden vänder??
  Läste nyligen i “Nutrition and Metabolism” en artikel av Thomas Seyfried, skriven tillsammans med Laura Shelton redan 2010, med samma titel som hans bok, som utkom 2012: “Cancer as a metabolic disease”….kan vara intressant att kolla in den, är ju lite mindre omfattande än boken och lättare att förstå…
  https://www.ncbi.nlm.nihg.gov/pmc/articles/PMC2845135
  Seyfried nämner också flera gånger i sin bok den mycket viktiga reaktionsvägen pentose phosphate pathway, faktiskt 5 eller 6 gånger, och påpekar bland annat att den är “usually quite robust in most cancer cells..” (sidan 62), men som tyvärr är totalt ignorerad av kostexpertisen och många andra, som skriver om näringsproblem knutna till kosten, så kunde det kanske vara på tiden att vi ger den lite mer uppmärksamhet!?
  Råkade hitta en bra artikel om den häromdan: “The return of metabolism: biochemistry and physiology of the pentose phosphate pathway” med länken:
  https://ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4470864…. om nu händelsevis någon skulle ha tid att kolla in också den, är lite lång och ganska svår, men otroligt intressant.
  Det står om den att “Discovery and description of this pathway dates back 80 years” så man kan ju inte ens kalla den ny…??
  Tycker det är konstigt att den inte är mer känd bland fack-folket?
  Eller också känner alla i branchen till den, men håller den hemlig p g a någon konstig anledning..?
  Kanske för att om dessa kunskaper, gällande några viktiga metaboliska reaktionsvägar, skulle komma till allmänhetens kännedom, skulle den enligt mej klart leda till en banbrytande omvandling av de nu gällande diet- och terapi-rekommendationer, som i stället för att hålla oss friska och glada långt upp i åldern, i stället får oss till att tackla av och långsamt förlora livslusten…
  Sverige kunde bli ett föredöme..?

 13. 13

  Mormor, jag önskar att jag aldrig hört talas om Otto Warburg, för sedan dess har jag inte kunnat läsa om hur nån celebritet i så eller så många månader “kämpat mot cancer” innan det tog slut utan att tvingas tänka “Jaha, och i vad mån dog hon på grund av nån smörja som doktorerna hade matat henne med?”

  Och detta, framhålls härmed, är en förfärligt besvärlig tanke som jag drabbas av ungefär varje månad.

 14. 14

  Piltson, ja Otto W. har förstört även mitt liv. Men jag finner en viss tröst i att Otto efter sin upptäckt fick ägna resten av sitt liv till en ofruktsam strid mot etablissemanget. Han ska även ha dött frustrerad av den ohörsamhet han mötte. Slåss man mot sockret så tror jag man krigar mot en av de starkaste makterna som finns på den här planeten.

  Jag blir bara mer övertygad om att Candida och andra konstigheter vi har i vår kropp och som kämpat om födan och utrymmet sedan tidernas begynnelse. Helt kan kontrollera och manipulera vårt intellekt och känsloliv. För tillfället ser jag faktiskt dessa företeelser som demoner som tar vår kropp i besittning.

  Dessa demoner kopplar sig själva mot vår integritet och när någon försöker rädda oss från dessa demoner, så blir vår integritet kränkt. Vilket är en utlösande faktor för aggressioner.

  Jag kan inte se någon annan orsak till att vi vet hur skadligt socker är och ändå äter det. Vi kontrollerar inte oss själva för vi är “besatta”.

  För övrigt så tycker jag det är dags att någon säger att Mormors texter är fantastiska och medvetandehöjande! Tack för att du och din röst finns här hos oss!

 15. 15

  Piltson….i dag är jag bara så ledsen, så ledsen…..har fått veta att en av mina bästa väninnor, som har bott granne med oss vägg i vägg i 25 år, men nu har flyttat in till Milano för nåt år sen, blir opererad dom här dagarna för bröstcancer….50 år fyllda i augusti….har försökt förklara min uppfattning om socker och fruktjuicer och färdiglagad mat och pasta och pizza osv…..men med man, två barn och yrkesarbete blev det mycket skräpmat….hennes egen mamma dog för några år sen, även hon i cancer…..betydligt yngre än mej….
  Har berättat om Seyfried långt innan både hon och jag visste om denna olycka, men här nere vet ingen vem han är…och oncologerna är bara inne på sina cut-burn-poison behandlingar….det är såå sorgligt….och ingenting kan jag göra….man blir förtvivlad….
  Innan jag avslutar ville jag bara säja till Georg W att det var en uppskattad överraskning att läsa dina två sista rader….trodde inte mina ögon…du gycklar väl inte med mej…för ingen brukar bry sej..!?
  Hade velat fråga dej också, Piltson, om ditt förhöjda nattliga blodtryck — hoppas det gått över nu?
  En annan hemmagjord förklaring kunde vara otäcka drömmar…ibland vaknar man ju faktiskt med dunkande hjärta…och vet kanske inte ens varför…?

 16. 16
  Göran Sjöberg says:

  Mormor, George,

  Prof. Seyfrieds bok “Cancer as a Metabolic Disease” är verkligen något att sätta tänderna i. Den är knappast lättläst för “gemene man”. Trots att man, som “relativt” påläst, kanske inte greppar allt Seyfried tar upp är den väldigt övertygande. Man behöver nog läsa den ett par gånger och jag fundera själv nu på en tredje.

  För några år sedan skrev jag två krönikor om hans bok.

  https://annikadahlqvist.com/2015/04/15/den-kansliga-fragan-om-cancer-ii/

 17. 17

  Seyfrieds book har nu avkastat populariseringar som skall vara mera lättillgängliga (och billigare!). Detta
  är en:

  https://www.bookdepository.com/Metabolic-Approach-Cancer-Nasha-Winters/9781603586863?ref=pd_detail_1_sims_b_p2p_1

 18. 18

  Ulrike Gonder, vars bok om fett var en av våra ledstjärnor för tio år sedan, har faktiskt uppmärksammat det här och lagt en kommentar på sin hemsida:

  https://www.ugonder.de/alt/html/artikel_krebsdiaet.html

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.