Jonas Colting utmanar dietisterna

Inlägg i Kostdemokrati. (Inlägget är från 2013, men det är lika aktuellt idag)

Jonas Colting är väldigt bra på att formulera sakernas tillstånd.

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  Inte svårt hålla med Colting – senast igår satt biträdande onkologöverläkaren tillika ordförande i vad som kallas Läkare för framtiden, David Stenholz och varnar för att 95 procent av mjölkproduktionen blir produkter med idel mättade fetter först framfört som debattartikel 14 februari i Aftonbladet där de mättade fetterna döms ut som ”ökad risk för åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar”. Han får stöd av närvarande i studion, Livsmedelsverkets dietist Åsa Brugård Konde. Inte en enda fråga ställs om vilka forskningsresultat som ligger bakom påståendena av programledaren Jenny Strömstedt. Tala om propagandatid för icke redovisade särintressen.

 2. 2

  Den som önskar ökad kunskap om kostens påverkan bör absolut undvika en legitimerad dietist då dessa torde vara den mest inbillade ”yrkesgrupp” som någonsin utexaminerats från en akademisk utbildning,

  Sök istället upp en grisbonde – denne har betydligt bättre kunskaper om kostens inverkan än dietisterna!

  Jag brukar samtala med en politiker verksam inom landstinget – vi måste få bort dietisterna, de klarar inte av sitt jobb och ger folk direkt hälsovådliga kostråd som inte bara ger en dålig livskvalite och en för tidig död hos deras patienter utan också genererar stora kostnader i form av metabola sjukdomar som diabetes, stroke, cancer och så vidare.

 3. 3

  Här är länken till inslaget i Nyhetsmorgon, särskilt lämpat för den som lider av lågt blodtryck. Mitt lär ha varit skyhögt efter programmet!
  Betänk också att det är 5 år sedan Colting skrev sin artikel och att det mesta tycks vara oförändrat idag!
  https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/%C3%B6verl%C3%A4karen-mj%C3%B6lk-g%C3%B6r-oss-sjukare-3957626

 4. 4
  Ulf Pohl säger

  Gammalt inlägg från 2013 men nog så relevant. Uppenbarligen har denna utmaning sopats under mattan och tigits ihjäl som vanligt. Jag står nu i begrepp att utmana styrelsen i min SPF- förening (styrd av sjukvårdsrepresentanter). Få se om jag får in ett ben där. Jag har förvarnat vår redaktör för medlemsbladet samt utmanat hans civilkurage. Men inlägget är inte skickat än- väntar på svar först.

 5. 5

  Den länken visar inget, bara en svart ruta som inte är klickbar.

 6. 6

  Coltings text/upprördhet är lika giltig idag – det är verkligen upprörande med dessa patientförvillare.

 7. 7

  Det har varit mycket tyst från i stort sett alla dietister under många år nu – en titt på deras hemsida ger skenet av att de inte uppdaterar sig särskilt mycket numera.

  https://www.drf.nu/

  Kommer ihåg alla, något animerade, diskussioner med någon lätt korkad dietist i södra Sverige som inte ens verkade ha grundskolekompetens i ämnet biologi – men det är ju tyvärr inget unikt utan en egenskap som ibland lyser igenom även hos Livsmedelsverkets högsta chefer.

  De kanske till och med har lässvårigheter på SLV eftersom de ”råkade” referera till ett antal studier som inte visade sig vara så bra som SLV själv ansåg – märkligt då det enligt Sveriges samlade kostskojare anses finnas 100-tusentals vetenskapliga rapporter som visar det mättade fettets enorma skadlighet – men de måste ju uppenbarligen vara hemliga,,,

  https://www.dietdoctor.com/se/livsmedelsverket-om-mattat-fett-72-8

 8. 8

  Lite fakta från en före detta kämpande dietist;

  ”Grunden är Sv. Näringsrek. och i dagens debatt behövs sunt förnuft och rena fakta.”

  ”Däremot finns inga möjligheter att äta sig till en övervikt genom att äta frukt, bär, grönsaker, potatis och spannmål. Ingen möjlighet alls.”

  Men hen blev ofta kritiserad också,,,

  https://annikadahlqvist.com/2011/09/16/folkhalsan-har-inte-rad-med-lchf/

 9. 9

  ,,,och det är inte bara dietisterna som verkar ha gått under jorden, här en professor som inte ens verkar vara utrustad med vanlig hyfs,,,,

  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/9924/Professor-Erlanson-Albertsson-slanger-pa-luren.aspx

 10. 10
  Göran Sjöberg säger

  Att tro på en konstruktiv debatt med dietister är önsketänkande.

  För några år sedan deltog jag tillsammans med en bekant på ett möte som DRF anordnade i Uddevalla i hopp om att få igång en debatt kring kostråden. Det var en tvåtimmarstillställning där den första timmen ägnades uteslutande åt klagan om att dietisterna tjänster inte utnyttjades och att arbetslösheten därför var hög.

  Vi insåg det meningslösa i att stanna kvar och vi lämnade föreställningen i halvtid. Jag skrev sedan en krönika om detta meningslösa möte hos Annika.

  https://annikadahlqvist.com/2014/08/22/dietisternas-svara-situation/

  Döm om min förvåning när jag sedan blev uppringd av en centralt placerad Dietist som beklagade att jag hade lämnat deras möte.

  Så här skrev jag i en kommentar till min krönika:

  ————–
  Till min oerhört stora förvåning blev jag i morse kontaktad på telefon av en av dem från DRF som organiserade mötet på Bohusläns Museum och som beklagade att jag inte hade deltagit i dialogen för att jag efter första timmen hade betraktat det som att förlöjliga sig själv om jag hade tagit upp frågan om kostens betydelse för vår hälsa.

  Hon hävdade, i vårt långa samtal, att anmälan av Annika hade varit ett stort misstag och jag frågade henne om man därför nu från DRF’s sida tänkte gå ut och officiellt be om ursäkt för denna anmälan med tanke på att hon även hävdade att DRF håller på att närma sig LCHF. Detta var tydligen inte aktuellt och då kan man fråga sig var trovärdigheten ligger i ”det stora misstaget” och deras ”närmande” till LCHF.

  Ja – det är mycket man inte förstår här i livet men det är roligt att vi blir tagna på allvar alltmer och jag bjöd därför in henne till en seriös diskussion här på Annikas blog.

 11. 11
  Thomas Jansson säger

  Ja, det var ju ett intressant inlägg Göran. Hade dietisterna genomgått en utbildning värd namnet hade de inte behövt skämma ut sig med att anmäla Annika.

  Och om de nu ändå skulle ha gjort det kunde de ju valt någon med lite elementära kostkunskaper – det var ju rena parodin att följa den historien – tyvärr finns inget av artikarna kvar på nätet där de totalt avslöjar sin inkompetens,,,

  Både DRF och Voffarna är skyldiga Annika rejäla ursäkter,,,,

 12. 12
  Göran Sjöberg säger

  Thomas

  Jag ställde samma fråga till VoF-arna på Bokmässan i Göteborg för några år sedan där de hade en gigantisk monter (vem betalade för den?) men det var verkligen inte aktuellt med några ursäkter från deras sida.

  Dessa är människor faktiskt utan både moral och anständighet!

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  Både Voffarna och DRF är skrämmande exempel på den allt större akademiska undervegitation som breder ut sig alltmer i vårt land eller uttryckt på mitt eget språk – ett förbannat slödder!

  Mera Colting – ännu argare än i hans förta inlägg i den sörja som dietisterna utgör,,,,

  https://coltingblogg.com/2013/02/15/dietisternas-arrogans-ar-skrammande-och-deras-fornekelse-ar-bedrovlig/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa