Mat med Mosley

Nu har jag nyss sett ett program på SVT1: Mat med Mosley – Att bygga en kropp.

Det handlade om den mat som bygger våra kroppar: Kolhydrater, fett och protein.
Han tog inte upp problematiken i kostfrågan: Hur mycket av kolhydrater respektive fett ska vi äta, och vilket sorts fett ska vi inte äta.
Han berättade dock om omega-3 och att vi kan få i oss det essentiella fettet från gräsbeteskor. Han berättade om att vi kan kombinera stärkelsemat med vissa bönor och svampväxter för att få i oss alla de essentiella aminosyror vi behöver.
På slutet berättade han om att vi kan äta viss soltorkad svamp för att få i oss det D-vitamin vi behöver för att kunna tillgodogöra oss det kalcium vi behöver för att reparera vårt slitna skelett. Som jag har hört förr så får vi D-vitamintillskott från fårull?

Ibland kände jag mig skeptisk till vissa delar av hans budskap (Just nu – sen kväll, orkar jag inte se om filmen. Den räckte en hel timme)
Vad tyckte ni?

 

Comments

 1. 1
  Gunnar Isaksson säger

  Annika, jag upplever samma som du gör. Programmet är inte direkt lögn men inte helt sant. Jag gissar att redaktionen på BBC har satt agendan.

  Kanske redaktionen inte vill röra upp för mycket och att det blir mer rätt så småningom.

 2. 2

  Han pratade om D-vitamin utan att skilja på D2 och D3.
  Visst är det väl så att D2 finns i vegetabilier och D3 i animalier?

  Svampen borde ju i så fall vara D2.

  Nu undrar en okunnig om den soltorkade svampen skulle kunna jämföras med D3.

 3. 3

  Oftast tycker jag Mosleys program brukar vara mer underhållning än vetenskap – och med en del publikfriande experiment med tveksam design. Denna gång tyckte jag i alla fall att han gav mig en del nya insikter om t.ex. hur både tillagning och olika mikrober på olika sätt kan göra näring mer tillgänglig för vår metabolism. Men vissa saker ställer jag mig tveksam till…

 4. 4
  Rolf Löfgren säger

  Numera framhåller jag vid diskussioner att vi ska äta Nordisk kost. Alltså det som var vanlig mat för 100 år sedan. Men undvika potatis och bröd.
  Smör och ister samt innan-mat har en viktig plats. Vi ska äta svensk mat, undvika all import.

 5. 5
  XMargareta säger

  Ja det är D2, som bildas hos svamp.

  ( ..Det där med vegetabilier. Svampar räknas numera till ett eget rike. Medan man förr talade om växter och djur, talar man i dag om växter, svampar och djur.)

 6. 6
  Sigrid Uggla säger

  I Näringslära för högskolan skrivs att båda formerna av D-vitamin fungerar som ett provitamin, vilka i kroppen omvandlas till aktivt vitamin.

 7. 7

  Man får ta Mosley med en ganska stor nypa salt men som vi numer vet så är inte salt farligt!

  Jag skulle nog vilja påstå att han är sisådär 25% kostskojare. Han hade ju ett program där två läkare jämfördes, en åt sockerkost medan den andra åt någon variant av lowcarb.

  Det gjordes ett ganska stort nummer av att lowcarbaren blev insulinresistent – detta är helt naturligt för den som minskar ned kraftigt på sockermaten.

  Vill man veta mer söker man på ”fysikalisk insulinresistens”. Detta kände naturligtvis TV-teamet om. Det var troligen ett beställningsjobb från kapitalet?

  I övrigt har jag läst ett par böcker av Mosley – många ord men få poäng,,,,

  Men jag tror nog ändå på att Mosley som helhet är fördelakig – han gör inte allt rätt men väcker frågor och sätter igång folk!

 8. 8

  D3 görs av fårull.

  Det är ställt utom all tvivel att brist på D-vitamin förekommer i många cancerfall, bland annat bröstcancer och prostatacancer så är det något tillskott man ska ta så är det just D-vitamin.

  Det tar cirka 5 – 6 månader innan man märker av tillskottet (under förutsättning att nivån är för låg från början). Forskning finns på 20-åriga män och de sänkte insulinnivån med cirka 7%.

  Jag har provat och sänkte mitt egenberäknade långtidssocker med ungefär 7% – man kan nog anta att blodsocker- och insulinnivåer följs ganska bra åt.

  Även inflammationer försvann till viss del med D-vitaminer men ännu bättre är gurkmeja. Utan någon som helst tvekan vågar jag påstå att gurkmeja är betydligt effektivare än Voltaren!

 9. 9

  Fråga till Thomas
  Du har sänkt ditt långtidsblodsocker med 7%, vilken dos av D vitamin och hur lång tid tar det?
  Vilken nivå på långtidsblodsocker utgår Du ifrån och vlket värde anser Du vara optimalt för oss som är 50+

 10. 10
  Arne Fälth säger

  Jag tycker programmet var intetsägande eftersom han jämställde kolhydrater, protein och fett och inte angav hur stor andel av varje vi ska äta precis som Annika skrev.
  Jag har provat på att hålla ett föredrag och hade med mig ett paket Becel som avskräckande exempel. När jag kom hem ringde jag Unilever och frågade om förhållandet omega 3 och omega 6 i margarinet. Förhållandet är ungefär 1-5 svarade dom. Helt perfekt enligt Livsmedelsverkets rekommendationer
  . https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6
  Livsmedelsverket skriver att idén om att en viss kvot är gammal vetenskap och avslutar med att säga att det kanske till och med är tvärtom. Omega 6 kan minska inflammationerna. De säger också att man kan äta odlad lax utan att man riskerar att den innehåller några som helst gifter. Vad ska man tro? Någon inom LCHF tycker att odlad lax är som ett margarinpaket med fenor.
  Ska man tro Unilever så blir det förstås en perfekt måltid.

 11. 11

  #9 Lennart
  Det är några år sedan jag mätte BS ofta – våren 13. Då startade jag på 50 mmol/mol.

  15000 IE under cirka 3 veckor, sedan 10 000 IE under cirka 3 veckor och sedan 5000 IE.

  Efter att ha fått ner BS en bit med D-vitamin startade jag med intensivgång, full fart 100 meter – sakta – full fart. Det slutade med att jag egenberäknade mitt långtidssocker till 40 mmol/mol vilket stämde exakt till AT-läkarens förvåning, Lite tur är det ju när man omvandlar vanliga prover till motsvarande långtidssocker – intensivgången sänkte BS lite mer än D-vitaminerna. Även här var mina erfarenheter ungefär lika som den forskning jag hittat.

  Under en period lyfte jag skrot högintensivt och kom ned till 30 mmol/mol. Det är det effektivaste sättet att sänka sitt blodsocker – jag kallar metoden för ”omvänd kolhydratladdning” – man tömmer sina sockerförråd och äter LCHF. Effekten sitter i upp till 2 dygn och sänker så klart BS långvarigt också genom ökad muskelmassa.

 12. 12

  Thomas Du skriver att det tar ca 5 -6 månader innan man märker av tillskott av D vitamin.
  Det är många som tar tillskott av D vitamin Nu på solfattiga vintern och d vitaminbrist är vanlligt så här års.
  Men är det då meningslöst att ta tillskott på vintern?

 13. 13
  Göran Sjöberg säger

  Arne,

  Jag ser ingen som helst anledning att tro på ett etablissemang vars kostråd nu har gjort halva jordens befolkning sjuk. När de dessutom har mage att förfölja de läkare som vågar trotsa deras rekommendationer och göra tvärtom då deras patienter blir friska anser jag att detta etablissemang beter sig rent kriminellt. Att kalla dom ”skojare” som Thomas gör anser jag vara ett alldeles för vänligt/milt uttryck. Avancerat kvacksalveri brukar jag själv ibland använda om deras verksamhet och en sådan är förstås en kriminell aktivitet.

 14. 14
  Thomas Jansson säger

  Lennart – man måste fylla på nivåerna innan det fungerar med D-vitamin. Solar man mycket på sommaren så har man fyllda lager redan när man börjar äta tillskott, googla på Lars Humble så hittar du bra video att se om D-vitamin,,,,

  Göran, jag har naturligtvis mycket starkare uttryck för skojarna men använder dem inte här av hänsyn till Annika – men faktum är ju att det är rena mordet att ge livsfarlig medicin och korkade kostråd till folk,,,,

 15. 15
  olle holmqvist säger

  Tackar för de semantiska djupanalyserna. De förtydligar tillvaron. Se där tankekraftens makt !
  https://thumbs.dreamstime.com/z/t%C3%A4nkaren-en-av-de-mest-ber%C3%B6mda-skulpturerna-av-auguste-rodin-51507355.jpg

 16. 16

  Göran Sjöberg,

  tror du på allvar att folk runt om i världen följer kostråden länderna sätter?
  Personligen är jag övertygad om att det är skitmaten som är boven till 95 %.

 17. 17

  Johan,
  Skitmaten uppfyller ju makrona i kostrekommendationerna.

  Dessutom används kostrekommendationerna på många ställen där det är svårt att välja själv. T ex dagis, skolor, sjukhus och äldrevård.

 18. 18

  Melker,

  tror du att svenska folket lever efter Livsmedelsverkets kostråd?

 19. 19

  Bra tips, ska jag genast titta på. Mosley är ju underhållande. 🙂

 20. 20
  Göran Sjöberg säger

  Antingen vill man tro att vi har förändrats genetiskt på 50 år eller också tror man som jag själv gör att den mat som myndigheterna gett klartecken till har gjort oss sjuka. När man sedan som grädde på moset hotar restauranger som skyltar med LCHF med enorma böter om de inte slutar att skylta med vår hälsokost säger detta i alla fall mig en hel del om hur korrupta våra myndigheter i grund och botten är.

  När vi dessutom synade ”vetenskapen” bakom deras kostråd var det bevisligen tomt i deras arkiv.

  Man kan förstås också välja att religiöst tro på myndigheterna när de hävdar att folk i själva verket vill bli feta och sjuka och därför får skylla sig själva när de ”gnäller”.

 21. 21
  olle holmqvist säger

  # 19
  ”myndigheterna…hävdar att folk i själva verket vill bli feta och sjuka” Självklart ! Precis så är det.
  Tyvärr är jag inte tillräckligt påläst f a kunna visa var denna deras åsikt proklameras med citat eller referenser. Göran få vara behjälplig.

 22. 22

  Pinsamt att nästan all cancerforskning satsar på genetiska orsaker. Vårt genom är exakt detsamma i dag som det var innan cancerförekomsten exploderade. Kost och livsstil har däremot förändrats drastiskt under de senaste decennierna. Där finns lösningen. Men Cancerfonden t.ex. kan inte uppge att de stöder en enda studie som undersöker sambandet kost-cancer – trots att de varje år förfogar över mer än en halv miljard kronor! Dessutom ger de kostråd som direkt är ägnade att ge bra förutsättningar för cancer att utvecklas (massor av kolhydrater!). Fullkomligt vansinnigt!

 23. 23
  Göran Sjöberg säger

  Sven Erik,,

  Lars Bern fick sparken från ledningen för Cancerfonden när han föreslog att man skulle satsa pengar på att studera sambandet mellan kosten och uppkomsten av cancer.

  Detta säger i alla fall mig att Cancerfonden också är en del vårt korrupta medicinska etablissemang men det finns säkert människor som blundar för dessa uppenbara fakta och fortsätter ”krama” etablissemanget.

 24. 24
  olle holmqvist säger

  Dock har det ”alltid” förekommit forskning om just nutrition och cancer, t ex (skryt):
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9103303
  fast det är kanske rätt att Cancerfonden gynnat det molekylära.

 25. 25

  Cancerfonden liksom i stort sett det mesta av den sjuka vården jobbar ”baklänges” – man inriktar sig nästan helt på att försöka reparera istället för att förebygga problemen.

  En avlägsen släkning drabbades av cancer och ville prova prova med LCHF. Blev utskrattad av läkarna. Vederbörande dog.

  Jag tror inte att någon diet överhuvudtaget hade räddat denna person men man kan ju fråga sig vilken människosyn som hens läkare hade som behandlade en dödssjuk människa på det sättet?

  När det gäller kolesterolmyten är det ofattbart att ett sådant statligt sanktionerat kvacksalveri som statiner har fått pågå under så lång tid – vad är det för några myndigheter vi har som låter sådan smörja tryckas på folk – det är faktiskt 900 tusen svenskar som äter statiner – till vad nytta?

  Man kan ju också fråga sig nyttan med blodtrycksmedicin – det är ju inte svårt att inse att blodtrycksmedicinernas verkningssätt i många fall faktiskt ökar riskerna för hjärtinfarkt och stroke istället för att minska risken.

  I stort sett alla bästsäljande piller är mer eller mindre värdelösa för patienten eftersom de ofta gör det omöjligt att åtgärda själva problemet men klirr i kassan blir det – frågan är ju hur läkarna som skriver ut all denna smörja mår som dag ut och in i åratal skriver ut dessa vansinniga ”mediciner” – sover de gott på nätterna efter att ha lyckats lura på någon åldring statiner?

 26. 26
  Göran Sjöberg säger

  Thomas,

  Du har så rätt!

  I stort sett är det enda område inom sjukvården som tar tag i själva orsaken till sjukdomar behandlingen av infektionssjukdomar med antibiotika. På sjukhusen sprider sig dock resistenta bakterier på vilka inte ens de kraftigaste antibiotika längre hjälper. Till min stora lättnad fungerade antibiotikan fortfarande för ett år sedan på den allvarliga lunginflammationen jag själv drabbades av.

  Livsmedelsindustrin och den industriella djuruppfödningen jobbar dock oförtrutet med att skapa nya resistenta bakterier.

  Dr. Mercola tar i dagens nyhetsbrev upp den sjuka kycklinguppfödningen där stora mängder antibiotika rutinmässigt används för att snabba på tillväxten.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/02/11/how-antibiotics-created-chicken-industry.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20180211Z2&et_cid=DM186126&et_rid=210580836

 27. 27
  olle holmqvist säger

  Göran ovan: ” Cancerfonden också är en del vårt korrupta medicinska etablissemang men det finns säkert människor som blundar för dessa uppenbara fakta och fortsaätter ”krama” etablissemanget.”
  Den som är intresserad av sakfrågan kan se hur Cancerfonden prioriterat här:
  ”https://www.cancerfonden.se/forskning/samtliga-anslagsbeslut” Det är slående att Fonden tydligt låter den anslagsbeviljande solen lysa över det molekylära. Den fantasilösa ensidigheten kan man ju kritisera med goda skäl. Vore ett ämne för någon grävande ? Varför sidsteppar Fonden kost-cancer ?
  Är det kanske känt bland forskare att för kost-cancer projekt är det ändå meningslöst att söka.

  ”Mekanismer och molekyler viktiga för uppkomst av akut lympfatisk
  leukem” – ”Medfödda genetiska faktorers betydelse för barncancer” – typexempel

  En möjlighet som Fonden själv knappast kommer att framhålla, är att donator specar:
  Skall användas till forskning om kostens betydelse.

  Det finns ett uttryck på engelska: Heaping abuse, som är bra och inte vad jag vet har någon riktigt bra svensk motsvarighet : Häva ur sig oförskämdheter. Enkelt att prestera, nyttar föga.Ofta kontraproduktivt. Rallarsvingar i luften. > ”Cancerfonden också är en del vårt korrupta medicinska etablissemang…”

 28. 28

  Göran

  Tittar vi på lite längre sikt så kommer antibiotikan att vara kapabel att ta livet av oss alla så det är ju frågan om antibiotikan kan anses vara biverkningsfri – en granne till mig genomgick en höftledsoperation – han dog av sviterna efter att resistenta bakterier gjort sitt.

  Själv går jag ogärna in på sjukhus överhuvudtaget, dels på grund av risken för resistenta bakterier men också för att det är en synnerligen märklig plats på vilken man riskerar att bli kvar om man utsätter sig för vitrockarnas godtyckliga inkompetens.

  Jag har ju fått falsk ischias (pirformis) och olika tillfälligheter gjorde att jag efter att ha flyttat några ton betongplattor i rekordfart, i all hast skaffat ett par för starka glasögon som gjorde att jag satt framåtlutad framför datorn och så vidare. Överhuvudtaget en mycket arbetsintensiv period,,,,

  Jag kände mig yr under dagen, ungefär som om jag hade druckit några flaskor vin och på kvällen när vi la oss blev jag bedövad på vänster sida – det var som att slå på en strömbrytare. Okunnig som jag var misstänkte jag nog en möjlig stroke.

  Jodå, inte mindre än 5 olika läkare med varierande grad av hybris kunde konstatera en stroke. Att jag hela tiden nämnde att jag hade haft en låg feber i flera månader innan tog de ingen notis om, inte heller att vänster ben ”sovit” i flera år.

  Däremot var det väldigt viktigt att jag skulle börja äta statiner – självklart så vägrade jag det och en kort inkvisationsliknande förhör hölls – jag blev beskylld för att läsa ”konspiratoriska” sidor på nätet och jag nämnde att jag alltid kollar upp FASS innan jag stoppar i mig något – är det möjligen en konspiratorisk sida på nätet?

  Dessutom så fick de en minikurs i konsten att bluffa med RR – det vill säga relativ riskbedömning. Det hade de aldrig hört talas om men de förstod nog att de hade blivit lurade av pillerskojarna.

  Ja, jag åkte hem och ischiasen är på väg bort.

  Häpnadsväckande att inte alla dessa ”läkare” klarade av att identifiera en av de vanligaste folksjukdommarna – själv var jag sämre när jag for hem än innan jag kom dit på grund av att jag jobbade med min laptop nästan hela natten – med för starka glasögon.

  Själva upprinnelsen till problemet är att ett rådjur struntade i högerregeln 2011 och jag körde på detta. Som tur var med god fart, hade jag kört sakta hade risken att dråsa i backen varit överhängande och det hade jag knappast överlevt med tanke på den kraftiga trafiken.

  Jag nämnde den här historien för en gammal vän som jobbat på sjukhuset i 30 år. Hen har aldrig sagt något tidigare om sitt jobb men erkände nu utan omsvep att hen med kollegor brukade kalla sin arbetsplats för ”dårhuset” och att de samtliga såg fram mot sin pension,,,

 29. 29

  Kan ju komplettera med att yrseln kom av vätskebrist – numera dricker jag alltid minst ett glas saltvatten om dagen. Sen hör det nog till ischas att man inte har samma kontakt med underlaget vilket gör att det kan kännas lite instabilt ibland – men absolut ingen yrsel förekommer,,,

  Om jag går en mil eller mer brukar jag dricka flera glas med saltvatten, salt är som vi nu alla vet hälsosamt – vi blev lurade där också,,,,

 30. 30

  Jag har skrivit ett par ”öppna brev” till Cancerfonden – och endast fått svaret att man ”noterat mina synpunkter”… Citerar en del av mitt första brev:

  ”Den information Cancerfonden försöker förmedla tycks vara, att sjukdomen cancer är på väg att ”besegras”, att frekvensen minskar, och att dödligheten i cancer också minskar. I själva verket är det (enligt Socialstyrelsens officiella statistik) så att antalet cancerdiagnoser per år stadigt har ökat hela tiden sedan 1958, då statistiken började föras – och i en allt brantare kurva på senare tid! Även antalet döda i cancer har hela tiden ökat – om än inte i lika hög grad. Efter 2014 har dock faktiskt en utplaning av kurvan skett. Detta kan möjligen bero på att kunskapen om kostens betydelse har spridits av LCHF-rörelsen och andra medvetna grupper, vilket har gjort att Livsmedelsverkets råd om fettsnål (och kolhydratrik) kost inte längre tas på allvar av dem som satt sig in i detta. Lyckligtvis tycks också denna medvetenhet öka – och får alltmer stöd av modern forskning. Det vore en ironisk tragedi, om denna hittills blygsamma dämpning av det stigande antalet dödsfall i cancer skulle tolkas som ett utfall av Cancerfondens och andra okunniga aktörers verksamhet!

  Jag är medveten om, att läkare och hela forskarsamhället (i rätt hög grad styrt av läkemedelsindustrin) har ett stort ansvar i detta. Men när Cancerfonden t.ex. via Cancergalan – med TV-mediets stora genomslagskraft och med hjälp av en mängd ”kändisar” – torgför uppenbara osanningar, så har du/ni ett oerhört stort ansvar för detta! Och den summa pengar ni förvaltar skulle definitivt kunna användas på ett betydligt mer fruktsamt sätt!

  Jag vill nu alltså veta:

  Hur många projekt stöder ni, där man försöker utröna kostens betydelse för cancer?

  Hur många projekt med genetisk inriktning stöder ni?

  Avfärdar ni Nobelpristagaren Otto Warburgs slutsatser om cancerns natur – liksom de rön om detta hans moderne efterföljare (Thomas Seyfried) presenterar i ovan nämnda publikation (Cancer as a Metabolic Disease)?

  Och en sista fråga: Vidhåller ni att era kostråd till cancersjuka är adekvata?

  Jag publicerar detta brev på min hemsida – och kommer givetvis att också lämna rum för dina eventuella svar och kommentarer där.

  Sven Erik Nordin

 31. 31
  sten bjorsell säger

  Thomas, du har rätt om salt. Läser just boken ”The Salt Fix” som handlar om varför ”experterna” har helt fel om salt. En början är att bara ca 1/3 av oss sänker blodtrycket med någon mm vid lågsaltintag, resten har det ingen effekt på alls. Typiskt ”bra för alla”! Inga oberoende välpublicerade kontrollerade försök gjordes förrän runt 1990, vilka visade ökad dödlighet vid flerårig saltminskning! En sak man höll tyst om länge var att lågt saltintag ökar insulinresistensen och därmed risken att bli diabetiker-2, som vi nu vet att statiner också gör. Vid för lågt saltintag utsöndras insulin för att njurna ska återvinner mer salt, något som kemiskt är betydligt svårare än att låta överskottsaltet gå. En annan effekt av lågt saltintag som jag själv erfor när jag drack för mycket vatten utan salt, är förhöjd puls! Man räknar med 4 slag i minuten för varje mm Hg minskat blodtryck, systoliskt- Med tanke på det ”flutter” som mitt hjärta skakade på i, med ca 105 slag/min vid vila kan det inte ha slagit särskilt effektivt. Efter en tesked salt -ca 5 g – i ett glas vatten sjönk vilopulsen till normala 75 inom 5 minuter! Jag frågar mig nu om effekten lägre blodtryck och högre puls vid lågt saltintag helt enkelt beror på att hjärtats pumpeffekt försämras med för lite salt, vilket resulterar i lägre blodtryck, som delvis kompenseras med högre puls?
  En annan otrevlig effekt av för lite salt är att det skapar ett generellt sug som kan övergå på annat, inte bara godis och socker utan även beroendeframkallande droger. Men så snart vi får i oss tillräckligt med salt försvinner saltsuget, och kanske även sidoeffekterna, vilket innebär att det är ett behov mer likt törst än ett sötsug som knappast stoppas med socker. En helt annan aspekt av salt är att vi historiskt använde betydligt mer innan kylskåpet då det är ett av få sätt att bevara mat utan kyla. ”Dåliga” bakterier mår inte alls bra i salthalt mellan 1 och 2%, men nyttiga gör det vilket bör indikera att nyttig tarmflora kan samexistera med salt mat, men ej onytting. Sauerkraut 1-2% salt, Kimchi ibland 3% salt. Effekt på SIBO och IBS?

 32. 32

  Sven Erik

  Ja, vad ska man säga – det är väl lika korkat som att diabetesforskarna ”forskar” i allt utom kosten.

  Uppriktigt sagt blir jag inte särskilt imponerad av att en professor som har ägnat ett helt yrkesliv åt att ”forska” i diabetes inte har ägnat en enda tanke på kostens betydelse – ingen bilmek tankar en vanlig personbil med flygfotogen men när det gäller människor förväntas bränslets kvalitet sakna betydelse,,,,

  Och detsamma gäller ju cancerforskningen – skulle folk börja på att äta i enlighet med Annikas kostråd (en dryg A4-sida med lättläst info) så skulle antalet cancer- och diabetesfall med all säkerhet reduceras med 50% på 10 år.

  Men det är klart – den ytterst avancerade kostkunskap som varenda grisbonde besitter kan man ju inte begära att gruppen vitrockar skall besitta – och inte heller kan man ju bli vare sig disputerad eller professor på vanligt sunt bondförnuft.

  Så vi får fortsätta att missionera på gräsrotsnivå samt lära upp oss på ”konspiratoriska” sidor på nätet – folk i allmänhet börjar mer och mer ifrågasätta vad skolmedicinen sysslar med och ett litet uppvaknande är ju inte fel!

  Kanske vore det en bra idé att låta grisbönder ersätta alla inbillade dietister? Jag pratade med en politiker om dietisternas framfart – får vi inte ordning på dessa måste de ersättas svarade hen och pratade sedan om kostfrågan till diabetiker – ute på fältet så är det Becell som gäller medan mättat fett fortfarande är ”livsfarligt”,,,,

 33. 33

  Sten

  Vi tycks ha läst samma bok – faktum är att i Läkartidningens digitala arkiv finns det artiklar skrivna på 70-talet som ifrågasätter saltbegränsningen så det är ingen nyhet utan en konsekvens av att man enbart tittar på en enda parameter åt gången – och det som står i ”The Salt Fix” är inga nyheter utan har tydligen varit känt länge,,,.

  Visst – jag tycker absolut att ”motorn” tuffar på betydligt lugnare numera när jag saltar på friskt och alla kramper som jag har haft är i stort sett borta – kommer någon gång när jag missat saltvattnet.

 34. 34
  Göran Sjöberg säger

  När man själv blivit ”omvänd” på grund av egna positiva hälsoerfarenheter och insett kostens enorma inverkan på vår hälsa vill man så gärna tro att man också kan få myndigheterna att ta sitt förnuft tillfånga men det verkar som om alla som försökt sig på detta ”frälsningsuppdrag” har gått på pumpen som man brukar säga.

  Om man då istället sätter sig ned och gå igenom uppenbara fakta inser man att detta etablissemang är dogmatiskt infångade i läkemedels- och livsmedelsindustrins finmaskiga nät. De har helt enkelt blivit korrumperade i sina yrkesroller utan att själva ha blivit medvetna om denna korruption.

  Jag anser därför att det är på gräsrotsnivå kampen mot det medicinska vansinnet måste föras som t.ex. här på Annikas blog eller hos Lars Bern för att nämna två svenska exempel. Sedan anser jag också att det inte är fel att skriva till myndigheterna även om man vet att man inte kan förändra deras tänkande. De får då i alla fall reda på att ”de lever”.

 35. 35

  Göran,

  Det har vänt även om myndigheterna som vanligt ligger många år efter sin tid – just detta att folk börjar på att ifrågasätta alltmer är ett gott tecken – men fortfarande finns det mycket kvar att göra,,,

  Det är stora saker på gång – massmedia makt som den har varit är ju snart förbi helt och hållet – det är väl snart bara några reliker kvar inom politiken som strävar emot allt de orkar, det går ett tag till så är de borta också,,,

 36. 36
  olle holmqvist säger

  ”kampen mot det medicinska vansinnet”….”korruption” – Om Cancerfondens bedömare anser, vilket de tydligen gör, att sambandet kost-cancer är mycket mindre intressant än de molekylära, så kan man tycka att de bedömer fel, våldsamt fel eller så. Men det är inte detsamma som ”vansinne” eller ”korruption”.

  ”Vansinne” hos individuella etablerade medicinare i bedömningsgruppen kan specas enligt DSM.
  Korruption betyder gåva utanför det förväntade t ex hustrun med på Pharmas bjudkonferens
  vid Medelhavet. Resa uppehälle, föredrag (utan närvarokontroll en timme/dag), resten egen verksamhet, golf eller bad eller så. Förväntas utskrivningar och därmed ny bjudresa till fjällen
  på sportlovet (ungarna med)….det är korruption.

  Var, Göran – finns underlaget för ”korruption” hos Cancerfondens bedömare ?

 37. 37
  Thomas Jansson säger

  När man ser hur Nya Karolindska utvecklats och vad som pågår där så tror jag att det är ett monument över ett gigantiskt misslyckande – det fungerar helt enkelt inte dom avsett och det gäller nog Cancerfonden – inget fel att man forskar på att bota cancer men vore det inte bättre att se till att folk inte blir sjuka?

  Tror inte att folk är medvetna om hur Cancerfonden arbetar men det håller på att ändra sig.
  Att låta bli att genomföra enkla åtgärder och istället lägga alla resurser på att forska fram patenterbara gifter tror jag de flesta anser vara helt fel!

 38. 38
  Boel Engborg säger

  apropå salt, så saltar jag mitt morgonkaffe med Celtic sea salt. Smakar helt underbart ! Är nästan beroende.

 39. 39

  #39
  Var köper du det?
  Kostar?

 40. 40
  olle holmqvist säger

  > Thomas ”Jatek” Jansson:
  Hur arbetar Cancerfonden ? du som vet. Vilka är kardinalfelen ?
  var dokumenterat ?

 41. 41
  sten bjorsell säger

  No 36, Holmqvist:
  Cancerfonden dissar kostforskning emot cancer. Skänk istället slantar till Kostfonden. Cancerfonden samlar in pengar för att finansiera forskning och patent på cellgifter och andra gifter baserat på teorier att cancer är en genetisk sjukdom vilket direkt motbevisa genom att våra gener i genonsnitt inte ändrats alls på de senaste 100 åren men antalet cancerfall har flerdubblats under samma tid. Det som har ändrats ordentligt de sista 100 åren är istället vår mat och kemiska preparat i den och runtomkring oss. Kostfonden söker orsaker till diabetes-2 och tarmsjukdomar genom koststudier idag, och resultaten börjar visa sig. Glöm cancerfonden helt och hållet. Förr trodde jag att de gjorde något viktigt och köpte blommor till ”något gott”. Eftersom dom sa till Lars Bern att fokus på kost skuller ”riskera fondens anseende” finns inget där. Varje krona investerad i kost tar tydligen någon krona från patenterbara giftinkomster. Sådan girighet förtjänar endast utfrysning.

 42. 42

  40 Olle
  Har du sett någon info från Cancerfonden som hindrar folk från att bli sjuka i Cancer?

  Ett litet infoblad? Vi kunde hjälpa dem att skapa en bra liten folder eller så kan de ta Annikas råd som redan är klara – jag är helt säker på att hon tillåter det.

  De är precis lika oseriösa som Barndiabetesfonden, Rosa bandet och de andra fonderna.

  Jag är också tveksam till Kostfondens inriktning – de skulle göra nytta om de spred redan befintlig forskning men de vill vara ”finare” än så. Nu är det bara så att om det redan finns forskning utförd som inte når ut – vad är det som säger att just Kostfonden gör det.

  Hur genomför du det som Kamprad sa när nya ideer kom fram,,,,

 43. 43

  Själv har jag en alldeles egen lite ”fond” – jag köper 10 eller 20 böcker åt gången av Annikas böcker och ger bort – den som får en sådan bok och läser den och följer det som står i hennes bok kan sannolikt få kanske 5 till 10 extra levnadsår – det känns bättre än att ge bort mina surt förvärvade slantar till forskning vars syfte är att få fram patenterbara mediciner,,,,

 44. 44
  Thomas Jansson säger

  En fond till som verkar ha missat något – vilka signaler sänder de här klåparna ut?

  Eller har de för mycket pengar i fonden och behöver fler cancersjuka?

  https://fethalsa.wordpress.com/

 45. 45
  Thomas Jansson säger
 46. 46

  #34
  Redan 2009 skrev jag till Folkhälsoministern och till Sveriges alla landsting för att få dem att förstå hur mycket pengar (och mänskligt lidande) man kunde spara med hjälp av korrekta kostråd. Än har inte ett enda landsting givit någon respons! Däremot fick jag på brevet till Folkhälsoministern ett nonsenssvar – från dåvarande jordbruksministern Eskil Erlandsson, eftersom folkhälsan makabert nog sorterade under jordbruksdepartementet!

 47. 47
  Thomas Jansson säger

  Bönderna måste naturligtvis få avsättning för sina produkter och vi vet ju att fullkorn är så nyttigt,,,

 48. 48
  sten bjorsell säger

  44
  Thomas Jansson
  Eftersom socker verkar vara centralt i Cancer kan det ligga något i att dom behöver fler cancersjuka.
  Blev för ett tag sedan förvånad över fruktos, som jag trodde endast levern kan metabolisera kan tas upp av cancerceller.även klarar. Det har man tydligen känt till länge men inte varnat för att cancerceller lever direkt på fruktos från blodet. Sånt (HFCS) som det vanligen finns massor av i energidricka som vanligen köps i backar från apoteket till cancerpatienter på slutet, vad jag sett.
  Ytterligare en anledning till att ta bort socker, alla söta såser och typiskt ”fettfri” mat. Allt nyckelhålsmårkt verkar ha extra mycket socker i sig. Farligt. Hoppas SLV inte slutar med dom viktiga nyckelhålsprickarna nu!

 49. 49
  Boel Engborg säger

  Arvid. Celtic sea salt köper jag på nätet. Bl a. från vitaminer.nu eller Bättre hälsa. men det finns fler. Billigt är det inte,men nyttigt.

 50. 50
  Thomas Jansson säger

  48 Sten

  Det finns vissa tillfällen då cancersjuka ges rejält med socker, Det förklaras av att de har mycket svårt att inta föda och därför ges något riktigt energirikt för att inte svälta ihjäl.

 51. 51
  Thomas Jansson säger

  Sten – här finns det lite info om näring under palliativ vård.

  Inte helt säker men jag tror man ger ”sockerdricka” även till vissa som förväntas bli friska – konstigt kan man tycka men det är nog helt rätt.

 52. 52

  Jag läser Senaste nr av Land ikväll, land har 7 bra sidor om friskt hjärta.
  Hjärt-lung fonden rekommenderar att läsa sundkurs.se
  Det är Maj-Lis Hellenius som ligger bakom. sundkurs.se
  Jag var nyfiken och har läst några sidor under livsstils kurs-mat-40 avsnitt.
  Hon blandar bra råd med dåliga = total förvirring
  Några av hennes råd = stek i olivolja i stället för smör, baka på solrosolja,
  Välj magra mejeriprodukter. Hon skriver om kalorier men ingenting om hormoners inverkan.
  Hur kan Hjärt-lung fonden rekommendera sundkurs.se. ?

 53. 53
  sten bjorsell säger

  50
  Thomas Jansson
  Man gör det för att undvika ”kakexi”, slutet på cancer då dess tillväxt stjäl all näring ur kroppen.
  Nuförtiden verkar det som om man samtidigt som smärtan dödas med hjälp av morfin ökar morfinet lite extra så att andningen avstannar betydligt tidigare för att ”slippa” både kakexi och smärta och få ett stilla insomnande. När det gått så långt kan det vara bäst, fast man bör tala om vad man gör!

  Det viktiga bör vara att börja med en 100% sockerfri kost i tid. Att då även lägga till riktigt salt,
  bergs- eller havssalt, helst oraffinerat, kan hjälpa för att minska sötsug, inget ovanligt hos cancerpatienter från min egen erfarenhet. Men för cancer gäller även ett visst, men minimalt proteinintag, då för mycket protein stimulerar tillväxt.

 54. 54
  Göran Sjöberg säger

  Jag har själv noterat ett fullständigt desperat sötsug hos en cancerpatient i slutstadiet som jag skötte om under en vecka. De drycker som ”sjukvården” levererade innehöll nästan 50 % socker. Jag upplevde detta som fullständigt sjukt.

 55. 55
  Thomas Jansson säger

  Om man ger sockerlösningar till folk som är på väg över till andra sidan har jag inga som helst problem med.

  Däremot så har jag suttit och diskuterat kost med en person som hade haft bröstcancer. Självklart funderade jag på lämpligheten att vederbörande i stort sett hade sitt största energiintag från vitt bröd. Men det hade ingen betydelse för om kosten hade varit viktig skulle ju läkaren ha talat om det och om kosten hade ingen sagt något om – ett halvår senare var personen i fråga död i just cancer som hade angripit lungor och lymfa och då var det kört. Om vederbörande hade klarat sig med bättre kost får vi aldrig reda på men helt klart hade vederbörande fått ett bättre liv med bättre kost.

  Ett annat problem är att man ger äldre människor blodtrycksmedicin så att de ragglar omkring som berusade – självklart så litar en äldre person i stort sett helt och hållet på en läkare med samma självklarhet som man förr litade blint på prästerskapets sagor,,,,

 56. 56
  Thomas Jansson säger

  52 Lennart

  Både Rössner och Hellenius verkar ha genomgått en ”läkarutbildning” där begreppet hormoner verkar ha saknats i kursplanen – hur man kan få titeln professor med den bakgrunden är för mig fullständigt obegripbart,,,,

  https://anthropocene.live/2017/01/24/varning-for-professor-mai-lis-hellenius-livsstilsrad/

 57. 57
  Thomas Jansson säger
 58. 58
  sten bjorsell säger

  57
  Thomas Jansson: Bra artikel om för mycket medicin!
  Gissar att när samkörning av läkemedelsförskrivningar och patientupptag med apotek sker får ”man” dels reda på om patienterna tog ut recept som ordinerats, men även antal recept som förskrivs för varje läkare. Om det är landstinget eller läkemedelsfiman som kan ”gå på” en lågförskrivande läkare vet jag ej, men det hela verkar genomruttet med avsikt att sälja mer mediciner.

 59. 59

  Jag anser att Mosely har blivit en aning feg på gamla da’r. Han stack ut hakan mer tidigare.

 60. 60
  Thomas Jansson säger

  Sten
  Jag har börjat fråga ”läkare” om de är försäljare eller riktiga doktorer – de ska till varje pris sälja in statiner – till vad nytta?

 61. 61
  Göran Sjöberg säger

  Thomas #57

  Tack för ett intressant debattinlägg av Karin Dahlberg, professor i vårdvetenskap.

  Det finns uppenbarligen professorer som inte är korrupta. Detta inger ett visst hopp i min dystopiska själ!

 62. 62

  #60 Thomas Jansson

  Är det i egenskap av patient som du ställer denna fråga till ”läkare”?

  Vilka svar får du på din fråga?

  Varför sätter du läkare inom citationstecken?

 63. 63

  #62

  Om man tittar i FASS så kan man lätt konstatera att exempelvis statiner kan ge en lång rad biverkningar – om man skall äta en sådan ”medicin” bör man rimligtvis få en bra orsak – ingen skall ju inbilla mig att så många som 900 tusen svenskar är i behov av att äta statiner.

  Om man då ber om en förklaring om varför man skall äta statiner så brukar de nämna risken för hjärtinfarkter – vilket inte är rätt.

  Nummer två är så klart att fråga vilka prover som tagits och utvärderats för att ligga till grund för att äta statiner. Det kan de inte,,,

  Nummer tre är att be dem förklara hur man använder relativ riskbedömning – det kan de inte heller,,,

  Så jag ställer mig ytterst tveksam till om dagens ”läkare” verkligen är riktiga doktorer eller inte!

  Kanske ligger det något i Karl Arfors artikel:

  https://karlarfors.se/kolesterol-igen/

  eller varför inte Lars Berns inlägg:

  https://anthropocene.live/2017/12/30/blir-statinerna-skolmedicinens-waterloo/

 64. 64

  En nära relaterad barnmorska sa plötsligt: ”statiner är Guds gåva till mänskligheten”. Detta är sagt av en av en högintelligent människa som är minst tio gånger bättre människa än mig. När jag säger att forskningen visar högre överlevnad med högre kolesterol än lägre skrattar hon bara och säger att det är kolesterolet som täpper till blodkärlen! Jag låter det bero men tänker att den kultur och de verklighetsuppfattningar vi skapar och lever i inte på något sätt relaterar till verkligheten. Med andra ord så formar vi pusselbitarna, samtidigt som vi lägger livspusslet. Även du och jag. Vad ska man tro på, undrar jag.

  Jo att en underliggande ondska med gränslös makt att manipulera människor kontrollerar tillvaron.

  Vi blir nog tvingade till revolt till slut. Eftersom sjukhuspersonal är de bästa människor som finns i samhället.

 65. 65
  Thomas Jansson säger

  Möjligen är statinerna en gåva till de som säljer smörjan – i övrigt betraktar jag detta ”underverk” som ett av den medicinska branchens största kvacksalverier,

  Men jag har träffat sjuksköterskor som på fullt allvar hävdar att betablockerande blodtryckspiller är så effektiva att de sänker trycket med 40 respektive 60 enheter (det var 2 olika figurer) – en överraskning för mig i alla fall som förgäves har försökt att leta fram nyttan med blodtryckspiller,,,,

  Vad sysslar de med inom utbildningen – värst är ju dietisterna men övrig personal inom vården ger faktiskt intrycket att vara nästan lika inbillade,,,,

 66. 66
  Thomas Jansson säger
 67. 67
  sten bjorsell säger

  66 Thomas- Det var en hälsosam sida att läsa!
  Just nu läser jag en alldeles ny bok skriven av Valter Longo med den delvis missvisande titeln ”The Longevity Diet”. I boken berättas om hur kombination av intermittent fasta eller en slags grönsaksladdad proteinfasta (lättare för de flesta) använts i ett flertal kliniska studier och redan botat cancer betydligt bättre än endast kemo eller endast ketogen diet eller endast fasta. Allt provades först på möss och det visar sig nu att mer och mer i kliniska randomiserade studier även gäller för oss.
  Iden var ursprungligen och är att vanliga kroppsceller ”drar sig tillbaka” och därmed skyddar sig i något slags ”skal” när det blir ont om mat. MTor reglerar som vi vet mellan tillväxt eller underhåll.
  MTor-signaler når vanliga celler men når ej cancerceller, som inte längre ”lyssnar”. Ca 5 dars fasta eller proteinsnål diet (som jag fattar det) ställer om vanliga celler varefter man ger kemo. Medan cancern får i sig vad den kan av cellgifter fortsätter resten av våra celler i en ”spardvala” och skyddas på det viset från att omsätta cellgifterna. Efter cellgifterna bör fastan tydligen fortsättas ett par dar, rimligen tills att cancern förbrukat det mesta av giftet eller överskottet gått ut. Enligt boken gör ett flertal kliniker redan försök med metoden med goda resultat och många fler namngivna verkar på väg. Förhoppningsvis lyckas inte cancerfonden och vissa läkemedelsföretag att slå sönder dessa stora framsteg som utgör mycket allvarlig konkurrens till de egna produkterna, trots att man själv har sagt att man verkar för att lösa cancerns gåta i årtionden.

 68. 68
  Göran Sjöberg säger

  Sten 67

  Intressant!

  Om jag själv fick en cancerdiagnos skulle jag i första hand satsa stenhårt på det ”svaradoktorn” har använt i sin egen framgångsrika cancerkur, dvs, ett brett sortiment av ofarliga kosttillskott som gurkmeja, D-vitamin och kolloidalt sliver och mycket annat som han föreslår.

  https://www.svaradoktorn.se/426070622

  Ketogen kost i botten förstås. Om detta inte skulle fungera skulle jag nog låta dem använda knivarna på tumören men ingenting mer. Statistiken talar mot den standardbehandling som vår sjukvård erbjuder. Bara jag tänker på cancerspecialisternas förakt för kostens inverkan får jag rysningar. Ur vetenskaplig synpunkt är det hela sanslöst.

  Sedan har vi förstås det som Prof. Seyfried kommit fram till och där sjukhus i Turkiet verkar ha varit dramatiskt framgångsrika även i mycket sena stadier av cancer. Seyfried anser jag för övrigt borde få Nobelpriset i medicin.

 69. 69
  sten bjorsell säger

  68 Göran Sjöberg ,absolut!

  Både Seyfried och kliniker i Turkiet lär kombinera ketogen kost, fasta och kemo, vad jag förstår.
  Internmittent ”proteinreducerad” tror jag själv är grundbulten, alltså helst LCHF och ibland extra lite protein för att hålla mTor i styr, både emot cancer och för allmänt utbyte av förslitna proteinkombinationer. Plus naturligtvis ordentligt med salt så att kroppen kan reglera pH efter behov med hjälp av våra fiffiga ”protonpumpar” som tydligen inte bara finns i magen!

 70. 70

  Jag tror att vi i den här kretsen är medvetna om att en kropp som inte kräver en daglig dos glukos och fruktos. Inte har så stora förutsättningar att utveckla, förmodligen den myriad av tumörceller som bidar sin tid i våra f.d. grottmannakroppar, som en gång tyckte att skyddsanordningar var för fegisar.

  För drygt ett år sedan drabbades jag plötsligt av sockersug och min hjärna hittade på ursäkter för sockermissbruk. Jag drog då slutsatsen att det var kandidasvampen som löpte amok. En kraftig pencillinkur efter en infektion förändrade läget helt och sockersuget och den manipulerande hjärnan försvann.

  kandidasvampen tror jag är nära sammankopplat med tumörbildning och ett bra tecken är att jag inte äter kolhydrater reguljärt.Det ger mig viss förtröstan att mina tumörer får kämpa för sin tillvaro. En skvätt kolloidalt silver då och då ger även det effekt, framför allt på kandidasvampen och inflammationer.

  Mitt liv är en kamp mellan Cancer/den multinationella livsmedelsindustrin vs LCHF. Det ska bli intressant att se vem av dem som vinner slaget om mitt liv.

  Eftersom jag är en kärnfrisk 62-åring, så leder LCHF överlägset, för tillfället.

 71. 71

  George W, 70 ovan

  Ber att få lyckönska till detta!
  Det griper oss speciellt på grund av den parallella erfarenheten. Piltson är en, såvitt vi kunnat fastställa, alltjämt ”kärnfrisk” 86-åring med likartad bakgrund (och framtid?, (blodtryck just nu 116/56)), och samma grepp inför vad som förestår. Mera vågar vi här inte meddela, eftersom det kunde utlösa ”moderering”, redigering och t.o.m. personangrepp av högre makt.

 72. 72

  ”…vågar vi här inte meddela…”
  Jo, vi kan kosta på oss följande: det överraskande låga systoliska lodtrycket kan ha uppnåtts med
  hjälp av en dryg halvliter makedoniskt rödvin de senaste två timmarna.

 73. 73

  Godafton Piltson

  Nåja – det är nog betydligt nyttigare att använda makedoniskt rödvin än skolmedicinens råttgift för att korrigera blodtrycket.

  Dock, om det systoliska trycket minskar för mycket, det vill säga under 47 mm Hg korrigerat för dagsaktuellt lufttryck rekommenderas 1 timmes läsning på DHR:s hemsida för att få upp trycket ordentligt,,,

 74. 74

  Från och till har jag sysslat med blodtrycket – mestadels genom att jämför artärerna med åldrade innerslangar – en analogi som visat sig betydligt mera träffsäker än vad man först kan tro!

  Enligt skolmedicinen är det ju ”livsfarligt” med förhöjt blodtryck men jag har hittat en antal ”konspiratoriska” platser på nätet som hävdar motsatsen – risken för hjärtinfarkter och stroke ökar om man knaprar piller – allt är helt logiskt,,,,

  https://youtu.be/o9BZVrfRqGg

 75. 75
  XMargareta säger

  70 Georg W

  Gick sockersuget ner efter en penicillinkur?

  Man brukar mena, att eftersom penicillin hjälper kroppen att döda bakterier, så minskar konkurrensen för svamp, som då kan ta överhanden och man kan då få svampöverväxt av bl.a. Candida.

 76. 76

  Jag skulle vilja säga att jag fick kontroll på min hjärna och sockerkonsumtion. Däremot fortsätter min gamla infektion att verka, om än i mindre skala. Det f.d. infekterade fingret håller på att stelna till en pinne.

  Det är ingen tvekan om att penicillin tog bort alla svampbesvär och jag misstänker att den mat jag äter har en bra bakterieflora. Kandidan måste ha socker för att kunna växa i styrka. (tror jag)

 77. 77
  XMargareta säger

  Så bra att du blev så bra.

  Ja biologi/ekologi, även kroppens, är bl.a. läran om det sammansatta, så man behöver verkligen pröva sig fram

 78. 78

  72 Piltson

  Du spillde väl inte nu igen?
  Grattis hörrú….bra blodtryck…
  Jag kör med Primitivo…det som Trump har beställt 3000 flaskor av….och båda mina blodtryck är också perfekta… fast har ju 6 år till innan jag hinner ikapp dej…
  Och nu för tiden kan du ju meddela vad du vill, du fick ju tillåtelse sist om jag kommer ihåg rätt…??
  Så hör av dej ibland…

 79. 79

  Det finns många läkare som vet vad orsaken till cancer och andra sjukdomar är, exempelvis Jerry Tennant. Såg en superbra intervju med honom på Mercola.com där han bla berättade sin sjukdomshistoria etc. Lärde mig även vad PH är (trodde jag visste det). Tror hans beskrivning speciellt tilltalar ingenjörer (som jag själv). För den intresserade se följande:

  https://www.youtube.com/watch?v=W4_8EE8a8YI&list=PLqdUIq72-yyoOu9lOA1nN22rCSVk-7vMw

  eller

  https://www.youtube.com/watch?v=oOtB80ctzjA

 80. 80
  Hans Nilsson säger

  72 och följande. Intressant om blodtryck. Jag konstaterar att mitt inte sällan höga blodtryck, alltid och utan undantag, är perfekt på kvällen; efter middag, ett halvt till ett glas vin och lite napsömn. Jag gissar att vin i kombination med sömn dels lugnar (oss som har lätt att stressa), dels vidgar kärlen, vilket normaliserar blodtrycket. Vad tror ni om den tesen?

 81. 81
  Hans Nilsson säger

  Tillägg till 80… Jag konstaterar att nämnda ”metod” att sänka blodtrycket är långt effektivare än att försöka sänka trycket med hjälp av tabletter. Efter intag av läkemedel mot högt blodtryck på morgonen är förändringen, efter mätning en timma senare, ytterst marginell.

  En annan metod som fungerar för mig är stark fysisk ansträngning, dvs någon form av hårt kroppsarbete. Blodtrycket sjunker kort därefter. I grunden tror jag det handlar om avslappning och minskad stress. Kaffe och mental anspänning, oavsett orsak, har följaktligen motsatt effekt – blodtrycket stiger.

 82. 82

  #80 81

  Bra kommentarer av dig vad gäller blodtryck upp och ner!

 83. 83
  XMargareta säger

  Förut, när jag inte drack kaffe hade jag som typiskt blodtryck 110/ 60 mm Hg.

  Efter att ha börjat dricka kaffe varje dag är mitt typiska blodtryck 120/70.

 84. 84

  Hans Nilsson, 80-81: …”nämnda ”metod” att sänka blodtrycket…”

  Vi har reglerat blodtryck med makedoniskt rödvin i minst tolv år. Det blir bekymmersamt när man ligger på sjukhus som inte severerar rödvin. Man får smussla med småflaskor, som inte syns så lätt. Erbjudna piller kan diskret spolas bort på toaletten. Min läromästare Ursula Morin lade dem dock i sin portmonnä och visade upp samlingen när hon släpptes ut. Hon var en mera konsekvent anarkist. En doktor utbrast “brist på förtroende“, vilket ju stämde.

  Men en etisk fråga är alltjämt olöst. Skall man visa metoden för sina medpatienter, som varje morgon erbjuds sådana piller? Eller skall man smussla gentemot dem också? Där kom vi inte fram till ett avgörande.

 85. 85

  80
  Dina artärer drar ihop sig när du hamnar i stress. När du sovit ”ikapp” och toppat med lite vin återgår de till sin normala storlek.

 86. 86

  Men då är det alltså vinet, som är gudarnas gåva till mänskligheten…..inte statinerna!?!?
  Och som också bidrar till minskade nivåer i blodet av kolesterol genom att de något mer sladdriga cellmembranerna behöver mer kolesterol för att stabiliseras?

 87. 87
  Annika Dahlqvist säger

  86 Mormor
  Fast man bör tänka på att vin = alkohol är skadligt för kroppen, tex hjärnan, levern och bukspottkörteln tar skada. Dessutom finns det en stor procent av människorna som har beroendegenen, och kan bli alkoholberoende. Så man ska vara restriktiv med alkoholen.
  LCHFär säkert minst lika bra, och ofarligt.

 88. 88
  olle holmqvist säger

  Just det
  för oss som har en alkohol-demon inom oss: den faan kvicknar till och hojtar: se där !
  lite rödvin – bara nyttigt. osv.

 89. 89
  sten bjorsell säger

  87,88: Lite mer salt kan minska beroende! Enligt 31 ovan:

  ”En annan otrevlig effekt av för lite salt är att det skapar ett generellt sug som kan övergå på annat, inte bara godis och socker utan även beroendeframkallande droger. Men så snart vi får i oss tillräckligt med salt försvinner sug på saltsug, och lanske även annat sug. Vin/Alkohol? Prova och raportera. Men bergssalt eller havssalt. Inte bordsditto.

 90. 90
  Hanveden säger

  85

  Karl E Arfors har ju mätt sina kärls stelhet med arteriograf…

  https://karlarfors.se/wp-content/uploads/2014/03/hj%C3%A4rtk%C3%A4rl12-kopia.pdf

  mLCHFh B-) .

 91. 91

  87 Annika

  Klart…helt överens….det är ju dosen som gör giftet! Man kan ju dö även om man dricker för mycket vatten…
  Men hade just läst att nån dietist sagt att statinerna är guds gåva till mänskligheten…och då tänkte jag att ett glas gott vin är väl bättre än att inglobera statiner..?
  Att sen alkoholen metaboliseras först av alla andra substanser – även före socker – eftersom den är ännu giftigare, så stjäl den vitaminer och mineraler för sin nedbrytning, som egentligen behövs för nedbrytning av våra normala matkomponenter…

 92. 92

  Mormor 86 ovan: ”…gudarnas gåva till mänskligheten…..”

  https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281

 93. 93
  XMargareta säger

  Tricket är kontrollerad måttlighet tror jag.

  Kan man hantera det, så tror jag det eventuellt kan ha bra effekt, men eftersom inte evidensen är helt klar, anser jag, att det är det extra viktigt med måttlighet.

 94. 94
  olle holmqvist säger

  avalkoholiserat vin, lika bra med antioxidanter ?

 95. 95
  Annika Dahlqvist säger

  94 olle holmqvist
  Alkoholfritt vin är helt ok för mig. Antioxidanter spelar roll eller ej?
  Men jag tror att det är ganska dyrt, så får man själv bedöma om smaken är värt priset.
  Själv dricker jag gärna vatten. Men jag dricker också vin om tillfälle bjuds. I mitt hem dricks inget vin eftersom min make är absolutist.

 96. 96
 97. 97
  XMargareta säger

  Piltsons artikel menar att låg konsumtion av alkohol ökar hjärnans förmåga att göra sig av med avfallsprodukter. ( Försök på möss.)
  Den låga konsumtionen då bestämd till 0,5 g etanol per kg kroppsvikt och dag.

  Man nämner en mängd av, för människan motsvarande 2,5 drinkar per dag, som denna låga förmånliga konsumtion.

  Jag vill bara påminna om, att detta säkert är beräknat för män.
  Mängden för kvinnor borde, enligt liknande tidigare beräkningar ligga på halva mängden.
  Dessutom talade dessa tidigare beräkningar om 2 för män och 1 för kvinnor.

  Fler tips för att sänka blodtrycket.
  Prova med STORA tussar grönt, tex rucola, och någon form av rödbeta, helst syrad vid två måltider per dag, samt förstås kroppsövningar.

 98. 98
  XMargareta säger

  Min formulering ovan blir en logisk kullerbytta.
  Det är ju inte undersökningen på möss, som ger resp mängd för kvinnor och män.
  Förlåt.

  Ville bara påpeka, att det som sagt tidigare var att den ev nyttiga mängden för kvinnor hittills beräknats vara hälften av mäns dito.

 99. 99

  Mormor 86 ovan: ”…gudarnas gåva till mänskligheten…..”

  https://www.meteck.org/wine.html

 100. 100

  Vad gäller sänkning av högt blodtryck så påstår en bekant att hon sänkt sin mans något höga blodtryck genom att få honom att äta bananer. Kaliuminnehållet i bananerna ska vara hemligheten. Någon som har några tankar om detta?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa