Mat med Mosley

Nu har jag nyss sett ett program på SVT1: Mat med Mosley – Att bygga en kropp.

Det handlade om den mat som bygger våra kroppar: Kolhydrater, fett och protein.
Han tog inte upp problematiken i kostfrågan: Hur mycket av kolhydrater respektive fett ska vi äta, och vilket sorts fett ska vi inte äta.
Han berättade dock om omega-3 och att vi kan få i oss det essentiella fettet från gräsbeteskor. Han berättade om att vi kan kombinera stärkelsemat med vissa bönor och svampväxter för att få i oss alla de essentiella aminosyror vi behöver.
På slutet berättade han om att vi kan äta viss soltorkad svamp för att få i oss det D-vitamin vi behöver för att kunna tillgodogöra oss det kalcium vi behöver för att reparera vårt slitna skelett. Som jag har hört förr så får vi D-vitamintillskott från fårull?

Ibland kände jag mig skeptisk till vissa delar av hans budskap (Just nu – sen kväll, orkar jag inte se om filmen. Den räckte en hel timme)
Vad tyckte ni?

 

Comments

 1. 101

  LenaK, det är väl snarare bananernas höga halt av potassium som kan ha denna effekt. Men det är ett tvetydlgit material. Potassium i övermått mår man inte bra av. Så här är vi lite återhållsamma med bananer. Hellre flera glas makedoniskt rödvin.

 2. 102

  Här får jag hålla med Piltson. Hällre makedoniskt rödvin än bananer. Då jag numera är både alkoholfri och bananfri så skulle jag utan att tveka välja ett glas rödvin före en banan.

 3. 103
  Annika Dahlqvist säger

  101 Piltson
  Potassium = Kalium

 4. 104

  Tack Piltson för intressanta länkar, ska kolla in dom så fort jag hinner, men verkar att dom stöder mitt eget intryck av wellbeing vid intag av något glas gott rödvin till en likaledes god LCHF-middag…..tycker inte det skulle vara samma sak med ett glas rödbetssaft t ex!?
  Och för bara några veckor sen var det en intressant artikel på ”Le Scienze” om just det lymfatiska systemet, men kommer inte ihåg att det stod något om rödvin? Ska absolut studera saken närmare!

 5. 105

  När sanningen kommer fram och folk börjar förstå vad som behövs för att vi skall leva ett bra liv utan rullatorer och allsköns piller.
  https://www.ystadsallehanda.se/insandare/korna-mansklighetens-raddare/

 6. 106

  Jala, absolut riktigt….och Allan Savory är utsökt bra, alla borde vi känna till honom….och den bok av Judith Schwartz, om kossor som räddar vår planet, som Göran tipsade om för ett tag sen, ska jag absolut läsa…!! Mitt enda problem är tiden, som aldrig räcker till…!!
  Och Piltson, nu hittar jag förstås inte artikeln om det glymfatiska systemet, som jag läste på den italienska versionen av Scientific American ganska nyligen, så jag var tvungen att googla lite…och kom in på samma sajt som du gjorde, URMC.ROCHESTER.EDU, och där är den relativt nya upptäckten om detta hjärnans ”internal detoxing system”,beskriven jättebra…”glymphatic” eftersom glia-cellerna är involverade och samarbetar med det normala lymfatiska systemet…..såå oerhört intressant!! Dom första artiklarna lär ha kommit ut redan 2012, skrivna av Maiken Nedergaard och kollegor, men jag såg en av artiklarna bara för nåt tag sen. Även Köpenhamns universitet lär vara involverat…?
  Där stod det också beskrivet vad som favoriserar en högre aktivitet av detta önskvärda fenomen…önskvärt, därför att denna ”fluid, that washes away toxins from the brain” även tar med sej t. ex. beta-amyloid partiklar ut i venerna, som sen går till levern och görs oskadliga..och hear hear, förutom sleep, intermittent fasting, yoga, standing at work, hydration, exercise etc, så contribuerar även ett glas rödvin till denna nyttiga funktion…kände mej såå tröstad!
  Däremot tror jag inte mycket på resveratrolo, eller som någon forskare säjer, resveratolo…som antioxidant, kommer ihåg att när den upptäckten kom ut i olika medicinska skrifter, så var det flera forskare som skrev, att man borde dricka 16 liter av rött vin för att denna substans skulle ha någon effekt…och det låter lite väl mycket…?
  Dessutom har kroppen sina egna utmärkta antioxidanter, typ bilirubin, glutation, urinsyra etc, så, vad jag vet, klarar den sej i alla fall….no problem….
  Såg oxå diskussionen mellan Rupert Sheldrake och Bruce Lipton…vansinnigt trevlig och intressant…för att inte tala om de olika videofilmerna, där Bruce beskriver flera fascinerande biologiska fenomen, så tack för dom länkarna…såg dom hos Karl Arfors!
  Och när jag ändå har dej på tråden, ville jag också säja att en syster kom och hälsade på mej före jul, hon råkade bläddra lite i ”Kulinaria”…och blev så förtjust att när hon kom hem, köpte hon sej ett eget exemplar på stubben…

 7. 107

  Mormor,
  Bruce Liptons bok Biology of Belief finns utgiven på senska:
  https://www.bokus.com/bok/9789197615129/tro-dogmer-och-biologi-hur-vart-undermedvetna-styr-vara-gener/

  Han har dragit ned sambandet mellan kropp och själ till cellnivå, vilket har ordentligt handgriplig erfarenhet av. Men sådant anses så udda att han hade svårt att hitta en villig förläggare – och på denna blogg kallades det ju ”trolleri” för ett par år sedan. ”Kulinaria” ansågs tydligen också udda, mitt förlag lyckades inte sälja mer än en tiondel av den tryckta upplagen. Men hälsa systern!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa