Opinion Live om kostråd

Jag har just sett Opinion Live. (Jag vet inte vilken som är den bästa länken) Det var en stund på slutet som handlade om kostråd. Katrin Zytomierska gjorde så gott hon kunde, med sin Clean Eating. Det verkade vara nära LCHF. Sen var det en kvinna som förespråkade Livsmedelsverkets kostråd. Det var som vanligt surrigt och den som inte redan var insatt fick nog ingenting klarare för sig, eller?

 

Comments

 1. 1

  Jag tycker att inslaget var som utfyllnad av programtiden.
  Katrin var väl bra men motparten var svävande och verkade inte tro på vad hon själv sa.

 2. 2
  Anne Nygren säger

  Man blir både beklämd och förbannad på att någon försöker pådyvla oss Livsmedelsverkets kostråd. Håller med SNURRIGT som vanligt.

  Underbart att det finns specialistläkare som du Annika som har ett bra, vetenskapligt och genomtänkt argument som vi kan lyssna på.

 3. 3

  I april -17 så skrev jag i en kommentar att man sökte folk till en LCHF-studie om risk för hjärt-kärlsjukdom via en annons i Västerbottens Kuriren. Ansvarig läkare, Henrik Hagström, var själv med och kommenterade i tråden.
  https://annikadahlqvist.com/2017/04/11/studie-pa-lchf-i-vasterbotten/

  Nu har Västerbottens Läns Landsting ute annons om en rad kommande föredrag på 20 minuter där en är: ”LCHF – vad händer med hjärtat? – Henrik Hagström, ST-läkare i kardiologi.”
  (ti 24/4-18, kl.12.15 på Frälsningsarmen i Umeå, hittar tyvärr ingen länk.)
  Föreläsningarna filmas och läggs sedan ut på vll.se/larandeluncher
  https://www.vll.se/startsida/forskning-och-utveckling/forskning/larande-luncher-och-kafeer

  Kan ju vara något att hålla koll efter sedan, appropå vilka kostråd som ges till oss.

 4. 4
  Iréne Helenius säger

  Vad vet Katrin Zytomierska om näringslära. Hon har ett företag där hon säljer produkter. Vilket tramsigt inlägg i ett debattprogram. Om vi inte kan ha ett seriöst debattprogram i den svenska statstelevisionen så låt bli.

  Dessutom blev ju inlägget förutom helt oventenskapligt trams också en ”kvinnofälla”. Vad hade Belindas kompis som satt i publiken och skulle komma i sin klänning med att ”äta sig frisk” att göra?

 5. 5

  Har sedan mitten på -70 talet varit en anhängare av Linus Pauling och hans forskning om C-vitamin, redovisad i hans bok ”How to live longer and feel better” som kom ut i den vevan och som övertygade mej om att ta C-vitamin som tillskott varje dag, dock inte i dom stora mängder han själv gjorde, vilket var uppåt 18 gram per dag, alltså 18.000 milligram…jag nöjde mej med några få gram dom första åren, men dom sista åren har jag faktiskt ökat dosen till åtminstone 6 g/die…utom när jag känner att någon åkomma är på väg, då ökar jag bara ytterligare tills den försvinner…vilket brukar gå på några dagar.
  Men jag har tyvärr inte följt upp hans ”arvingar” så att säga, dom som fortsatte efter hans död att forska om C-vit på hans ortomolekulära institut, ovanligt dumt förstås……(.fast Susanne Humphfries video fick jag tips om här på bloggen, mycket intressant den också!) …så inte förrän nu i dagarna råkade jag se några oerhört intressanta video-avsnitt med en av hans främsta efterföljare, nämligen Dr Matthias Rath….blev såå imponerad, och speciellt en video, där han illustrerar sambandet mellan C-vit och lipoprotein (a) var otroligt fascinerande och där förklarar han hur de cardiovaskulära sjukdomarna uppkommer.. ..enligt denna läkare är det helt enkelt ett för-stadium till scurvy….!?
  Många av er här på Annikas blogg har förstås redan gjort hans bekantskap…..om inte, är det värt att lyssna på honom, är ett mycket intressant och absolut plausibelt alternativ till de vanliga konventionella orsakerna, som våra vårdhavare förestår…

 6. 6
  Hans Nilsson säger

  Delar uppfattningen att den korta ordväxlingen om ”hälsotrender” var snurrig. Ämnet behandlades på ett minst sagt ytligt och opedagogiskt sätt, och leddes av en flamsig samtalsledare. Debatter av detta slag, vars enda (?) syfte är underhållning, vittnar om låg ambitionsnivå, och anmärkningsvärd respektlöshet mot demokratiska ideal och människors vilja att söka kunskap. Absolut inget public service borde ägna sig åt.

 7. 7
  XMargareta säger

  #6

  Det gör faktiskt ont i mig varje gång ett viktigt och seriöst ämne behandlas slarvigt, som tex i det program tråden handlar om. Jag lider verkligen.

  Jag anser att vår demokrati är så värdefull, att bl.a.media ( och skola osv….) har ett så stort och viktigt uppdrag, att inte vara otydliga, när viktiga ämnen behandlas.

  Det blir bl.a. otydligt om en programledare inte klarar att leda, utan att avbryta en talares tankegång tills den uttalats färdigt. En skicklig programledare klarar detta utan att en talare tillåts breda ut sig oproportionellt länge.

  Jag tror, att det finns en missuppfattning, att många tror att om det inte är ” fart- och- fläkt”, så orkar ingen lyssna.
  En sanning med modifikation anser jag.
  Detta med fart-och-fläkt, är nog programidéen, men som sagt även om det är det, så kräver ämnet en bättre balansering. Det är just, när man förstår ämnet, som man verkligen kan bli fängslad av det.
  (Ibland önskar jag också, att allmänbildning i naturvetenskaper skulle vara högre bland sk. bildade människor.)

  Jag befarar, allvarligt faktiskt, att debattklimatet i landet mer och mer blir ytligt, och att alltför många bara reagerar på märkesord och inte innehållet. Så förödande för verklig demokrati. Verklig demokrati bygger på en upplyst befolkning.

 8. 8

  Förlåt, glömde totalt tråden…blev så tagen av LCHF-studien i Umeå om hur vår hälsa påverkas av kosten och råkade då, i det sambandet, se videon med Matthias Rath och hans fascinerande teori om hur man skulle kunna undvika hjärt- och kärl-sjukdomar, att jag fastnade där…
  Såg intervjun och den var väl inte speciellt givande, tiden för diskussion var dessutom kort, knappt 10 minuter…
  Katrin Zytomierska är en hängiven LCHF anhängare och jag har även köpt hennes kokbok, absolut trevligt och personligt skriven…..och även om hon kanske inte förstår precis varför LCHF funkar, så vet hon åtminstone att den gör det…..men där är hon nog i gott sällskap med många av oss andra??
  Såg att motparten var en av de ”disputerade” flum-flickorna, tycker dock inte att det tillkom något nytt vetenskapligt kostråd, utan det var mest det gamla vanliga….träna mera och ät mer frukt och grönsaker…och det var ju ok, äta grönsaker är bra och där finns många nyttiga kolhydrater….men ingen av de två damerna sa ett ord om fettets viktiga roll som energigivare. Det var synd.
  Och kommentaren om att ingenting på tallriken var farligt, det var ett ovetenskapligt påstående….där låg en hög med vanligt vitt socker, som alltså ipnnehåller både tomma och även farliga kalorier, i och med att socker är uppbyggande. Det påskyndar alla anabola processer genom pentos fosfat vägen, som många kostexperter inte ens pratar om, trots att den är så otroligt viktig……för utan den metaboliska vägen, inget DNA, inget RNA, inga ATP molekyler en gång…!!
  Socker blir då farligt, eftersom det ENBART är tomma kalorier, men dom är trots detta ALLTID uppbyggande.
  Jag hade hoppats på en mer upplysande diskussion.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa