Det är Mai Lis Hellenius som bestämmer över kostråden

Jag fick nu svar från Michael Alvarsson, han som är programansvarig för Läkartidningens diabetessymposium (inlägg):

Det är den som håller i föreläsningen om livsstil och prevention som bestämmer innehållet i föreläsningen.
Med vänlig hälsning
Michael

Det är alltså Mai Lis Hellenius som bestämmer vilka kostråd som ska ges till Sveriges diabetiker. Hon är så fast förankrad i sin fobi för naturligt mättat fett, och i sin uppfattning att LCHF är livsfarligt, att hon är nog bland de sista som kommer att ändra uppfattning om det.

 

Comments

 1. 1
  I Like Neil Young säger

  Det är alltså det multinationella Pfizer och deras lobbyister som bestämmer hur Svenska Skattebetalares pengar ska användas till vård av diabetespatienter. Snyggt och Fint.

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Ett av Tim Noakes främsta försvar mot de dietister som fortfarande angriper honom, LCHF och Banting, är att varken kostråd eller diabetesbehanling bygger på vetenskaplig evidens.
  Man har i minst 20 år hävdat att vår kost och sjukdomsbehandling vilar på ”evidensbaserade studier”. Sanningen, bäst framtagen av Nina Teicholz, visar att ingen evidens existerade 1977 när man plötsligt ändrade kostråden. Hellenius och även läkartidningen(?) försöker tiga ihjäl detta, eller påstå att det finns ”100-tals studier”, utan att kunna peka på en enda. ”Kartago måste förtöras”´-upprepning krävs av oss.

  Tim hävdar att ändringen av kostråden 1977 mycket väl kan ha berott på ett dåvarande enormt veteöverskott, vilket man kom tillrätta med genom ”anpassade” kostråd. Nixons omval.
  RCTs som visar hur skadligt mättat fett är saknas fortfarande, eftersom dom RCTs man startade för att försöka verifiera Ancel Keys hypoteser grundade på (handplockade) observationsstudier inte visade att mättat fett var skadligt. En del visade även ökad dödlighet när mättat fett byttes mot omega-6. När detta blev klart begravdes studier omfattande 10,000 tals försöksobjekt en efter en. Trots studiekostnader av 100-tals miljoner dollar. Snopet nog visade ju inte resultaten det man önskat, så man ”glömde bort dom”, undvek dem, teg ihjäl dem.
  Att man samtidigt förkortade livet på miljontals amerikaner och andra, även Svenskar, som köpte överskottsvetet vågade man väl knappast tänka på när man gömde lådorna med resultaten. Inte en utan ett flertal studier gick samma öden till mötes.

  Utan RCTs saknas vetenskaplig evidens. Så enkelt är det, Maj Lis.

 3. 3

  Förlåt, men man undrar vilken utbildning dom här personerna har fått?
  Hur kan man dispensera kostråd till höger och vänster om man inte vet hur fett och kolhydrater spjälkas upp och hur aminosyror syntetiseras i kroppen och av vilka substanser, och vad en ATP-molekyl är osv osv…det förefaller mej otroligt att kunskapen om de mest basala grunderna i kroppens metabolismen så fullständigt ignoreras…antingen på grund av galenskap som någon här på bloggen föreslog eller på grund av giriga ekonomiska skäl?
  Skulle gärna vilja förstå var orsaken ligger till denna explosion av global ohälsa och ökade sjukvårdskostnader på grund av felaktiga uppfattningar om de vanligaste metaboliska reaktionerna…och på det viset måste alltså miljonkostnads-studier begravas eftersom dom helt enkelt inte har en chans att bevisa nånting, utförda som dom är utan någon vetenskaplig grund.
  Och om vi nu har samlat på oss en massa så kallade anekdoter, som vi tack vare internet kan läsa om lite överallt i bloggar från olika världsdelar, varför tas då inte dessa i betraktande av de vise männen i våra institutioner? Sen finns det ju också visa kvinnor inom etablissemanget, som borde kunna komma till tals…och som kanske vet att det finns läroböcker i ämnet biokemi och som i värsta fall kan läsa på?? Är förstås en ganska ny vetenskap, råkade nyligen, lustigt nog, hitta en gammal, men bra bok i min bokhylla av professor Gösta Ehrensvärd från -73, ”Levande Materia – Vad är biokemi?”, han lär ha varit den första professorn i biokemi på universitetet i Lund..!?
  Så att vi kanske kan lägga bakom oss den här bizzarra idèn om att det mättade fettet är farligt…. eller att vi kan leva utan karbohydrater….vi behöver båda i rätt proportioner, alltså LCHF….healthy dom ena och healthy dom andra.

 4. 4
  Thomas H säger

  Hur kan HON vara ansvarig??? Ann Fernholm hade ju ett diabeteskostprogram i Vetenskapens värld för några år sen och där blev även Mai-Lis Hellenius intervjuad och gjorde en väldigt slät figur när hon nu inte kunde svara på Fernholms frågor….. Dvs. Hon kunde inte försvara/förklara skolmedicinens kostråd redan då!

 5. 5

  Maj Lis kanske ska gå i pension snart ..hoppas jag .. 😉

 6. 6
  Hanveden säger

  #Thomas H

  Det finns flera som inte kan något om kost…

  Dåvarande vice ordföranden i Dietisternas riksförbund Lena Ljungkrona-Falk

  Professor klinisk näringsforskning Bengt Vessby ”köpeprofessor” precis som livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius…

  Vetenskapens värld med Ann Fernholm i tre delar:

  https://www.youtube.com/watch?v=St2EewIniXs

  https://www.youtube.com/watch?v=AAyNLhlPw6o

  https://www.youtube.com/watch?v=v9Odc6jWuls

  Efter detta har Ann Fernholm tagit tag i detta genom att starta Kostfonden…

  https://www.kostfonden.se/

  mLCHFh B-) .

 7. 7
  sten bjorsell säger

  5 Mayne Sundewall Hopkins:
  Det sägs att det nästan aldrig är en fråga om att man övertygas av eller övertygar de med motsatt synsätt. Istället går utvecklingen ofta framåt en begravning i taget. I fallet Maj Lis får vi hoppas att det blir ”en pension i taget”. Men hon kanske får tid att studera ämnet lite bättre snart.

  Även Tim Noakes var en nästan orrublig förespråkare av kolhydrater innan han ”mot alla odds” fick diagnosen pre-DB2 trots livslångt deltagande i maratonlopp och dagliga lång löp. Han hade förmågan att se vetenskapligt på sambanden och ändrade då åsikt. Kappvändare ändrar äsikt efter vindriktningen, alltså opinionen. Vetenskapsmän överger hypoteser som motbevisats.

 8. 8

  Visst är det 10 år sedan Annika blev rentvådd och LCHF godkänd som diabeteskost?

  Skrämmande att omvärlden inte kommit längre på den tiden…

 9. 9
  Tomas Jansson säger

  Mai-Lis har nyligen fyllt 64 år. Vi får hoppas att hon för folkhälsans skull slutar jobba när hon fyller 65.

  Hennes företrädare Rössner hörs inte av så mycket numera, han verkar oxå ha städat efter sig på nätet. Jag hade tänkt mig att samla ihop allt av hans svammel men inte mycket finns kvar.

  Claude Marcus hörs inte heller av – det är ju många år sedan han skulle redovisa 1000-tals vetenskapliga rapporter om att det mättade fettet är farligt. Det har han inte gjort, så endera ljuger han eller så vet han inte vad han sysslar med,,,,

 10. 10
  Thomas H säger

  Melker! Visst är det skrämmande och speciellt vad gäller vårt Land! Nyare forskning inom tarmhälsan och vikten av bra bakterier/rätt mikrobiom kommer förhoppningsvis att göra vår Skolmedicin mer intresserad av kosten och dess betydelse! Kanske…….
  Men visst är det märkligt när nu inte ens Annikas insatser än mer beaktas…. utan ignoreras i stort av de som leder vår Skolmedicin med SoS i spetsen……

 11. 11
  olle holmqvist säger

  Tomas J.
  Gamle Claude M.,kan kanske kallas Klådan efter en ännu kändare akademi-sattelit,
  hur som han satt i TV-rutan för några dar sen o berättade att var ”normalt” att 8-åriga flickor kunde vara könsmogna. Underförstått Profeten gjorde inget fel när han gifte sig med en 9-åring.

 12. 12
  Thomas Jansson säger

  tror inte att åttaåriga flickor normalt är ”könsmogna”. Däremot har första mens sjunkit från 17 år till betydligt lägre numera där även sju till åtta år gamla flickor ingår i allt större utsträckning,,,,

 13. 13
  olle holmqvist säger

  någon annan som såg professorn i rutan?

 14. 14

  I USA har det bildats en ”koalition” som ber om pengar till sin kampanj att få FDA:s kostanvisningar ändrade och ställda på ”vetenskaplig grund”. De kom till efter McGovernutskottets olyckliga beslut 1977 och har anammats av WHO och dess lydländer. De bildar också gundval för utbildningen av ”dietister” i flera länder. Före McGovern fanns det inga sådana.

  Nina Teicholz är med bland initiativtagarna:
  https://www.nutritioncoalition.us/?utm_source=Subscribers+from+Website+and+Petition&utm_campaign=740125a80a-Dec+2017+Fundraising+Campaign&utm_medium=email&utm_term=0_bbb0b7607e-740125a80a-498281993

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa