Borde de fettsnåla kostråden ha införts?

Zoë Harcombe har en intressant föreläsning på Kostdoktorn (man kan få gratis medlemskap i en månad, men gå med och betala, och stöd LCHF-arbetet)

Hon visar att det inte finns något vetenskapligt underlag för de mättat fett-snåla kostråden. Det fanns inte när kostråden infördes i USA 1977, och finns inte heller nu.

 

Comments

 1. 1

  Men har vi inte förstått det vid det här laget…??

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Mormor
  En sådan här blogg om ett särskilt ämne måste med nödvändighet innehålla upprepningar. Om jag bara ska ta med rena nyheter så skulle det bli ganska tunt.
  Dessutom finns det många ute i samhället som fortfarande tror att det finns vetenskapligt underlag för de gällande kostråden. Då kan det vara bra med en sådan här genomgång för att få råg i ryggen att protestera mot det.

 3. 3

  Hej Annika. Helt rätt med upprepningar. Vi tycker gärna att det här är ju självklart nu för tiden, men glömmer att det stora flertalet inte ens har en susning om sådana här saker.

 4. 4
  Elisabeth G säger

  # 2 Håller helt med dig, Annika. De som ännu inte förstått måste ges möjligheten. Och – droppen urholkar stenen. 🙂

 5. 5

  Alldeles riktigt…! Sorry…

 6. 6
  Hanveden säger

  En grupp som verkligen inte förstått och inte vill förstå trots att de anmälde ”blogginnehavaren” och fick avslag på sin anmälan är Dietisterna…

  Så här skriver Dr Björn Ekengren under rubriken ”Min LCHF-resa” hos Kostdoktorn…

  ”Även om mina kollegor på vårdcentralen verkar
  imponerade över mina diabetikers resultat, och de t o m har bett mig hjälpa till med kostråd i några svåra fall, så känner man sig ändå ganska ensam med sina diabetiker. Jag har till exempel helt slutat att remittera mina patienter till dietister, eftersom de där bara matas med samma gamla lågfettssmörja som vanligt. Likaså kan det vara vanskligt att remittera patienter till vissa specialistmottagningar, eftersom patienten knappt behöver sätta foten innanför tröskeln innan någon välvillig men oinformerad kollega genast förskriver statiner utan att någon säker indikation finns”

  Länk till Kostdoktorn och Dr Björn Ekengren: Min LCHF-resa:

  https://www.dietdoctor.com/se/dr-bjorn-ekengren-min-lchf-resa-1#comments

  mLCHFh B-) .

 7. 7
  Hanveden säger

  Följer ni länken i #6 får ni skrolla upp för att läsa artikeln

  (vet inte vad jag gör för fel när jag länkar så länken kommer ner till kommentarerna)

  mLCHFh B-) .

 8. 8
  Elisabeth G säger

  # 6

  Min man upptäckte att en av hans gamla klasskamrater blivit diabetesläkare. När han mailade honom angående kost för diabetiker fick han istället ett svar från en dietist. Svaret var, givetvis, uppåt väggarna galet.

  Så illa är det nog, generellt sett. Men – jag har träffat läkare som är positiva till LCHF.

 9. 9
  Göran Sjöberg säger

  Man behöver inte vara speciellt påläst för att inse att hela vår sjukvårsapparat är rent kriminell i händerna på läkemedelsindustrin. Detta är förvisso en hemsk insikt så det är naturligt att få inom denna sjukvård vågar inse detta.

  Och det är klart att om de skulle göra det är det nog mycket svårt för dem att jobba kvar inom vården om man nu inte har blivit cynisk och det tror jag trots allt bara ett ytterst fåtal blivit.

 10. 10

  Uppenbarligen är majoriteten, i vår krets av ”bloggaktivister”, i väsentliga delar överens om synen på kostens betydelse och rimliga åtgärder mot ohälsa. Även om antalet LCHF-anhängare ökar menar fortfarande flertalet i vårt land att vi har fel. Mot den bakgrunden är jag tveksam till delar av vårt språkbruk, t ex att sjukvården skulle vara ”kriminell”.

  Problemet är snarare att sjukvården INTE är kriminell. Det är alltså inget brott (i förhållande till lagstiftningen) att ge råd som strider mot vår uppfattning om fett, kolhydrater, kolesterol etc. Trots att dessa råd (så vitt vi förstår) leder till fortsatt, i värsta fall eskalerande, ohälsa.

  Jag skulle hellre säga att många aktörer inom sjukvården, av allt att döma, är starkt vilseledda. Sedan kan man fundera över vad diverse missförstånd och vanföreställningar om ohälsans orsaker ytterst bottnar i? Sannolikt krasst vinstintresse, girighet och (på ett personligt plan) osjälvständighet och rädsla.

 11. 11
  Hanveden säger

  #10
  Innehållet i den här artikeln belyser att det inte är sjukvården som är kriminell utan snarare Big Pharma…

  https://newsvoice.se/2017/09/15/karin-meyer-big-pharma/

  mLCHFh B-) .

 12. 12

  Har just läst en artikel på oktobernumret av ”Le Scienze”, den italienska versionen av ”Scientific American”, som fick mej att rysa!!
  Skriven av en italiensk forskare och läkare, Francesco Rubino, som förestår Departementet av metabolisk och bariatrisk kirurgi på King’s College i London och själv är kirurg på King’s College Hospital…enligt uppgifter på tidningen. Titeln på artikeln är ”Cut out diabetes” eller nåt liknande. Helt enkelt hårresande…
  Förstår att han i sin grava okunnighet vill dra vatten åt sin egen kvarn, men hur en vetenskaplig tidning kan ta in en sån ovetenskaplig artikel övergår mitt förstånd…
  Icke ett enda ord om kostens betydelse för speciellt diabetes, men även för andra metabola åkommor……utan enbart hur resolutiv metoden av stympning av mag- och tarm-system är, att 45 läkarorganisationer rekommenderar kirurgi för att förlora vikt, som standardterapi mot diabetes typ 2….och att numerosa kliniska studier har visat att kirurgin tillåter en bättre, snabbare och långvarande kontroll av diabetes än både diet och farmaka….
  Min dag är förstörd…
  Hur kan man…?

 13. 13
  Göran Sjöberg säger

  Hans,

  Intressant kommentar och i princip har du rätt för visst finns det delar av sjukvården som är bra men i mina ögon den mindre delen.

  Problemet som jag ser det är att läkemedelsbolagen, som totalt dominerar sjukvårdsindustrin, bedriver en i grunden kriminell verksamhet just enligt lagens bokstav vilket ständigt bevisas i rättegångar och följande gigantiska skadestånd. Bolagen tjänar enorma summor, ja rent ofattbara belopp för vanliga människor, genom att kränga produkter som är rent skadliga. Prof. Peter Götsche har beskrivit denna kriminella verksamhet i detalj sina böcker.

  https://annikadahlqvist.com/2014/02/15/vetenskap-eller-evidensbaserad-medicin-organiserad-kriminalitet/

  Det hela är ett väldigt sofistikerat system där en korrupt forskningsapparat som är finansierad av denna kriminella industri sätter ”agendan” för sjukvårdsapparaten vilket gör den just KRIMINELL i mina ögon. Det är inte de enskilda ”medarbetarna” som är kriminella – det är själva systemet.

  Det är som att bli beroende av en maffia. Om man protesterar lever man helt plötsligt farligt vilket Annika har bevisat när hon protesterat mot vad ”maffian” har bestämt.

  Det värsta är för mig att systemet är helt institutionaliserat i vårt samhälle.

  Vill man inte se detta faktum så ska man förstå blunda för fakta.

 14. 14
  I Like Neil Young säger

  #12

  Som jag personligen ser det så är vissa specifika områden mera måltavla för Globalisterna och deras agenda än andra, givetvis logiskt så, eftersom det påverkar riktningen hela samhället tar mera i deras smak om dom lyckas manipulera och ”vrida till” vissa områden i sin egen intresseriktning.

  Det är därför man ser så uppenbara logiska kullerbyttor, rena osanningar och andra mörkläggningsfenomen och dimridåer mera inom vissa områden än andra. Medicin-Hälsa-Kost är just ett sånt specifikt område som dom pekat ut som speciellt värdefullt för sina ambitioner och där dom kämpar med näbbar och klor för att sätta agendan och att behålla makten.
  Ju äldre jag blir och ju mer jag lär mig – ju uppenbarare tycks sambandet bli. Jag hittar ingen annan logisk förklaring på att så mycket tycks likna uppochner-vända världen. Det är uppenbart att det finns styrning i bakgrunden som vi inte ska veta om.

 15. 15
  Hanveden säger

  I Sverige har det gjorts försök att upplysa människorna…

  ”Ideologin och pengarna bakom kostråden” av Per Wikholm, Lars-Erik Litsfeldt från 2007

  https://www.adlibris.com/se/bok/ideologin-och-pengarna-bakom-kostraden-9789172411425

  I USA görs det också försök att upplysa om tingens ordning…

  Nutrition Can Save America! av Mike Adams

  https://www.naturalnews.com/Report_Nutrition_Health_America_0.html

  mLCHFh B-) .

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa