Forskningen satt under tung ekonomisk press

Läkartidningen.

Forskargrupperna får betala allt högre hyra för sina lokaler, inte minst i de nya tjusiga lokalerna i Solna.
Man kan förstå att forskningen därmed blir ännu mer beroende av resurser från läkemedelsindustrin (sk Life Science-industrin).

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Ganska fruktansvärt. Luktar klar spekulation från industrin för att undvika att oberoende fortfarande(?) statsfinansierad forskning skall få moderna lokaler att jobba i. Men få förstår att forskningens enormt starka beroende av industrifinansiering idag beror på något som iscensattes under 1980-talet, med deklarerad effekt den motsatta, att göra forskningen oberoende – av staten!

  Ett flertal, ofta begåvade, ärliga och ambitiösa artiklar florerade då om att forskningen dels måste vara anpassad till industrins behov, alltså reducerad grundforskning, och dels måste vara ”oberoende” från statsbidrag, som skulle kunna färga inriktningen ifrån ”reella behov” , behov som industrin var medveten om. Vad man bl.a. glömde bort i ekvationerna är att industriforskning på industriella produkter är helt olika forskning om/på konsumentprodukter. Den delen av diskussionen jag följde var huvudsakligen i Ny Teknik, alltså tänkte få på att ”forskning” är en mycket andvändbar motor i produktreklam. Staten var naturligtvis själaglad att kunna drastiskt minska anslag till oberoende forskning utan att begripa att de långsiktiga effekterna inom både sjukvård (symtombekämpning istf rotorsaksinriktnng) och kostråd skulle kunna leda till dagens explosionsartade behandlingsökning. Hur snabbt vården skulle kollapsat om inte hela 20% av befolkningen ”vaknat” efter ha och insett att dagens kost- och läkemedelsråd är roten till den vanliga ohälsan idag kan vi endast spekulera om eftersom sådan reell kostnadsefterforskning inte ges några pengar i dagens industristyrda sjukvård.

 2. 2
  Majsan säger

  Ett problem med hyror gäller universitet och museeer finns överlag. För ett antal år sedan blev det så att Akademiska hus äger lokalerna som universitet hyr av. Akademiska hus ska hålla marknadshyror och även gå med vinst. Följden blir att det många gånger är billigare att hyra av någon annan, men det är inte tillåtet, så i slutändan blir det så att staten ger pengar till Akademiska hus, via universitet.

 3. 3
  I Like Neil Young säger

  Politiker är dumma i huvudet. Punkt slut. Som jag skrev i ett annat inlägg – prevention är osexigt.

  Historien förskräcker å det grövsta och minnet är kort och dåligt.

  https://annikadahlqvist.com/2016/09/17/karin-bojs-i-dn-om-sockerlobbyn/

 4. 4
  Inga-lill Nordström säger

  Hej Annika ! vet inte om du vill svara på det här, men har ingen annan att fråga. Jag fick en hjärtinfarkt för ett år sen, och äter medicin, Trombyl, Brilique för att de satte in en stent, men ska inte äta detta mer. Metoprolol sandoz 25 mg, amplodipin 5 mg. För 3 veckor sedan började jag med LCHF, jag vill det, förra veckan mådde jag jättebra massor med energi, men nu har jag fått lite högre blodtryck 155/90 kanske ingen fara men kan det bero på omställningen? vad tror du?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  4 Inga-lill Nordström
  Blodtrycket kan ju gå lite upp o ner, och 155/90 är inte ett värde att oroa sig för. Du kan fortsätta att kolla trycket och se om det fortsätter uppåt.
  Fortsätt du med LCHF, det är det bästa för kärlens hälsa.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa