Rotfyllning: dolt hot mot vår hälsa som varit känt i över hundra år

Artikel av Lars Bern.

 

Comments

 1. 1
  Göran Sjöberg säger

  Jag ser att Lars Bern och jag läser samma böcker och med samma övertygelse.

  https://annikadahlqvist.com/2016/08/22/lchf-kulturen-och-vara-friska-tander/

 2. 2
  Dennis säger

  Jag brukar predika så fort jag får tillfälle just det där med att 93% av de som har bröstcancer också har rotfyllningar. Går inte lämna åt slumpen precis!

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Dennis
  Men tyvärr kan man inte känna sig garanterad mot bröstcancer om man inte har rotfyllningar.

 4. 4
  Gert Wahlström säger

  ”bakterier får möjlighet att ta sig ut i blodflödet varje gång man tuggar.”
  Om de nu kan komma ut så lätt, varför kan inte antibiotika komma in lika lätt?
  Kan man på ett enkelt sätt genom röntgen utesluta/fastställa om man är utsatt
  för dessa Patogener?

 5. 5
  Olle Holmqvist säger

  Är hotet om blodförgiftning verkligen så där stort ? Man blöder ju rätt mycket hos
  tandläkaren men jag har aldrig hört talas om ngn som blivit blodförgiftad. Har vi inte naturliga starka skydd ?
  Var det inte en fd tandläkare här på skärmen nyss ?
  frågar en som inte vet

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  4 Gert Wahlström
  Poängen är väl att man ska undvika rotfyllningar. Om man har dem kan man inte undvika att det kommer ut en del skadliga bakterier i blodet, som orsakar inflammation i kroppen. Det är lättare för bakterierna att komma ut i blodet, än för antibiotika att komma in i de fina tandkapillärerna. Det är ingen blodgenomströmning i de döda tänderna.
  Jag tycker att det är ganska lätt att förstå.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  5 Olle Holmqvist
  Tandläkare har nog ingen aning om vilka långsiktiga skador deras rotfyllningar orsakar, och det är ingen som talar om det för dem heller.

 8. 8
  Gert Wahlström säger

  Kommer just från min tandläkare idag på förmiddagen.
  Röntgen visade inga problem på mina 4 rotfyllningar, men man vet ju inte, som Annika säger
  att det kan bli problem längre fram. Klarar mig tydligen nu iallafall.

 9. 9
  Elisabeth G säger

  Min förre tandläkare gav mig en rotfyllning. När det var dags för nästa sa han att man, i mitt läge, slutat göra rotfyllningar så tanden lever och fick en guldkrona istället. Senare tandläkare har beundrat denna guldkrona och sagt att det är det bästa man kan göra.

  Fast lite läskigt är det allt att läsa om att den rotfyllning som, såvitt jag vet, aldrig vållat mig några problem kan vara en sådan bov. Svår artrit har jag samt en massa annat. Strikt LCHF hjälper men inte fullt ut. Får väl ta ett snack med tannamagaren nästa gång jag är där.

 10. 10

  Det har som sagt varit känt länge att infektioner och inflammationer i tänderna kan orsaka inflammation på t ex hjärtats klaffar.Tänderna och tandköttet och hela munhålan har en kraftig genomblödning och det följer med infekterat material ut i kroppen om man går med infektioner i tänder o munhåla.
  Infektionerna kan vara låggradiga och man märker ibland tyvärr inte av dem. Att ha död materia i munnen – rotfyllda tänder- är dåligt för långsiktig hälsa.
  Dålig tandstatus kan också göra att man tappar sitt smak- och luktsinne.
  Man har allt att vinna på att sköta om sina tänder väl.
  Lchf – livsstilen har gjort att jag inte har haft några som helst problem med tänderna de senaste 5 åren. Numera får jag bara ”pyttelite” tandsten på baksidan av framtänderna som tandläkaren snabbt tar bort.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  8 Gert Wahlström
  Det inflammerande bakterieutsläppet från de små rotkanalerna i den rotfyllda tanden syns inte på röntgen.
  Men är man helt frisk i kroppen så vill jag inte säga att rotfyllningarna måste bort – men har man inflammatoriska sjukdomar i kroppen tycker jag att man ska fundera på att ändra på åtgärden i munnen.
  Poängen i detta är att man ska undvika att göra rotfyllningar till att börja med. Det finns andra möjligheter.

 12. 12

  Bra att du föreslår det som åtgärd Annika – att man ska åtgärda gamla rotfyllningar – jag undrar ofta i mitt stilla sinne hur det kommer sig att människor i så stor grad drabbas av inflammatoriska och autoimmuna sjukdomar rent generellt? – Drabbas man ev hårdare om man har rotfyllningar eller inflammerat tandkött under längre tid? Det är ju litet egendomligt att tändernas problem inte räknas in i de andra kroppsliga åkommorna, därför missar kanske t ex ”kroppsdoktorn” att man har dåliga tänder som genererar sjukdom i hela kroppen.

 13. 13
 14. 14
  Gert Wahlström säger

  Till Annika # 11
  Tack för info. och tack för att du alltid finns närvarande för dina följare.
  Du är en klippa och en förebild för många.

 15. 15

  Jag fick tyvärr amalgam fyllningar i många av mina tänder då de var gropiga, detta var när jag var liten, om min mamma och jag bara hade vetat hur farligt detta är så…
  Jag har i vuxen ålder verkligen fått lida i många många år pga detta – misst tänder också, jag har fortfarande lite kvar, och en rotfyllning:/

 16. 16

  Salvia är utmärkt för tänderna, ilande tandhalsar, inflammerat tandkött och djupare inflammationer i anslutning till tandrötter.. Tillreds som te, får dra under lock så att inget förflyktigas. Blöt en bomullstuss som får sitta på det smärtande stället så länge som möjligt. Återfukta , byt. Upprepa vid behov under flera dagar.

 17. 17

  Hej Annika,

  I kommentar 11 ovan skriver du:
  ”Poängen i detta är att man ska undvika att göra rotfyllningar till att börja med. Det finns andra möjligheter.”

  Kan du snälla utveckla det lite? Förstår att det bästa hälsomässigt är att helt ta bort tanden. När det inte fungerar kosmetiskt, vad är bästa lösningen (för hälsan)?
  Är tex implantat med titanskruvar ok, eller blir det inflammationer runt den också? Är en brygga ännu bättre?

  Ni som säger att ni tagit bort era rotfyllningar, vad har ni ersatt dem med?

  Tack för kloka råd!

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  17 Bobbo
  Jag har trott att inplantat med titanskruv är bättre än rotfyllning, men jag har inte studerat ämnet noggrannare, och har ingen egen erfarenhet. Jag har alla egna friska tänder kvar.
  Någon annan som vet?

 19. 19

  18
  Annika Dahlqvist says:

  Angående titan och metaller

  Många varningar, lösryckta citat(med källor såklart);

  Varning för titan!

  Problemet med titan är att det:

  är mycket reaktivt (bildar kemiska föreningar)
  är mycket likt aluminium när det gäller elektrokemisk reaktionsbenägenhet.
  utlöser elektriska strömmar i kombination med andra metaller i munnen.

  https://www.kvicksilver.org/hg/varning_titan.html

  YTTERLIGARE MERA

  Risker med Titanimplantat

  Allergi mot titan existerar inte utan det är hundra procent biokompatibelt är den rådande uppfattningen inom odontologin och medicinen. Mot detta invänder tandläkare Karin Öckert som har mycket lång erfarenhet av kliniska intoleransreaktioner i nedanstående artikel (som är skriven till kolleger).

  Vet du att 40 procent av våra barn och ungdomar är allergiker idag? Hur påverkar diagnosen allergi dina behandlingsrutiner? Du vet väl att allergiska patienter lätt utvecklar allergi mot nya ämnen. Inte ska vi som tandläkare med helhetssyn lägga sten på bördan genom att sätta in tandvårdsmaterial som patienten inte tål. Men visst är det svårt. Hur ska vi som tandläkare veta vad patienterna inte tål?

  Enligt min erfarenhet bör man försöka undvika metaller på allergiska personer. De ska absolut undvikas på patienter med tidigare reaktion på amalgam, eftersom de ofta utvecklar överkänslighet även mot andra metaller. Likaså på patienter med diagnoser som fibromyalgi, MS och kroniskt trötthetssyndrom, vilka ofta är allergiska mot flera olika metaller. Själv kan jag inte se något behov av metaller inom tandvården alls idag.
  Eftersom alla metaller karakteriseras av närvaro elektroner med stor rörlighet, vilka ingriper i kroppens olika kemiska system utgör de en onödig belastning i munhålan. Annorlunda förhåller det sig med keramiska material som är inerta och som idag kan ersätta metallerna på alla områden.

  Zirkoniumoxid är en fullgod ersättare som kan användas till såväl broar som i plantat och även till attacment för partialproteser, partialprotesklamrar och skelett kan göras i Dental-D-plast. Själv har jag cementerat helfrästa zirkoniumoxidbroar med 3 hängande led utan några problem och zirkoniumplantat har använts i många år i länder som Frankrike, Schweiz och Tyskland med lika god inläkning som titan. Konstruktören av zirkoniumimplantat, professor Sami Sandhaus, har arbetat med dem sedan 1978 och följt upp alla sina patienter. Han har endast 2 procent frakurer, vilket lär vara färre än för för titanimplantaten. ISO- och CE-certifiering pågår.

  https://www.2000tv.se/special/titan.htm

  Inflammation vid titanimplantat

  https://www.tf.nu/nyhet/inflammation-vid-titanimplantat/

  OBSERVERA

  En sak att inte förglömma alla metaller ökar belastningen på individen eftersom alla metaller drar till sig farlig strålning/EMF, som alla utsätts idag för konstant.

  Läs mer om den delen här; citat;

  ”Frankrike ger elöverkänsliga rätt till handikappbidrag”

  ”Många patienter är exempelvis belastade av tungmetaller som är neurotoxiska och som fungerar som antenner för strålningen.”
  källa

  https://eloverkanslig.org/category/varlden/

 20. 20

  Intressant debatt, jag är hälsan själv med mitt leverne, men har ändå åkt på en hjärtinfarkt, yngst i hjärtgruppen 52 år, med 24 Vätternrundor i baken och sjukt sunt levnadssätt. Tanken faller på en okynnesrotfyllning av min tidigare tandläkare för dryga 7 år sen, och den rotfyllningen gjordes efter en slarvigt utförd lagning som inte ens var befogad, bara misstanken av att den sitter där och kan fortsätta infektera (om den nu gör det?) gör mig frustrerad/upprörd/förbann.. , ska tala med min nya tandläkare om eventuell åtgärd, men han hade inte hört om några såna samband (men det är klart, har tandläkarskrået gjort rotfyllningar i alla år vill man väl inte erkänna nåt direkt)…..amalgam är väl fortfarande inte farligt, fast numera förbjudet att laga tänderna med!?

 21. 21

  Micke, du måste ta bort rotfyllningen och rensa död vävnad runtom. Be om en 3D-skanning av ditt käkparti för att få en bättre bild av rotfyllningens påverkan. Vanlig 2D-röntgen visar inget. Alla med rotfyllning har infektion och påverkan av allvarliga, skadliga toxiner i kroppen vilket leder till allvarliga sjukdomstillstånd. Mer information om ämnet finns i dokumentären ”Root Cause”, för närvarande på Netflix.

 22. 22

  Vem utför och har koll på sånt ? Tanden är dock redan utdragen sen början November.
  Tack för ditt engagemang.
  Micke

 23. 23

  Salvia är fortfarande utmärkt för att förhindra inflammationer och rotfyllning..

 24. 24

  Min läkare vill göra 2 rotfyllningar. Vad ska jag göra? ska jag ta bort tänderna istället?

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  24 Moe Bah
  Som jag har läst så ger rotfyllningar en kronisk infektion/inflammation i kroppen, genom att de små döda kanalerna i tanden härbärgerar bakterier som portioneras ut i kroppen.
  Jag tycker att du ska fråga tandläkaren om vilka alternativ det finns till rotfyllning.

 26. 26

  Håller med dig Annika, drog själv ut rotfylld tand i somras (efter en synnerligen förvånande hjärtinfarkt) och inte ens tandläkaren trodde den var inflammerad under, men visst var den det! Fattar inte att dom ens vågar hålla på att rotfylla 2019 och behålla död vävnad i munhåla/kroppen, ofattbart korkat!

 27. 27
  Fatima El Charif säger

  Hej! Jag skulle vilja veta vilka tandläkare som är villiga att ta bort rotfyllningar och ev kaviteter? Jag har nu fått min andra autoimmuna sjukdom som jag vill bromsa med alla medel. Och det innefattar att ta bort allt som kan ge inflammationer och jag har en del….så det måste nog bli en tand i taget. El nåt. Vet du någon som verkligen kan detta ?

 28. 28
  sten bjorsell säger

  Hej Fatima El Charif.
  Jag satte in ett antal implantat och för att de skall lyckas krävs bl.a. att det ”peridontala ligamentet” helt tas bort efter utdragningen. En konsultation med helst fler än en implantatspecialist borde kunna klargöra hur ”rent” dom kan göra innan ett implantat sätts in. Boken ”The toxic tooth” är läsvärd för att se vilka möjligheter som finns.
  En annan källa för sjukdomar är tidigare utdragningar med kvarlämnat ligament. Tandbenet växer inte ihop om inte ligament tas bort helt. Istället bildas ofta fickor utan blodförsörjande kontroll där inflammationer kan härja fritt, täckta av tandkött.

 29. 29
  Caroline säger

  Usch jag har just fått veta att min enda rotfyllda tand (gammal lagning sen jag var barn som behövde göras om resulterade i detta) har bakterier o man ska göra om detta. Kan det bli bra då eller det är bättre att dra ut tanden? En tuggtand i underkäken vill man inte gärna vara utan…. Äter nyttigt tränar mm men har när jag äter vissa saker problem med magen o har börjat fundera på om detta har med tanden att göra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa