Tim Noakes blev frikänd!

I Times Live

Advokat Joan Adams tillkännagav idag att 4 av de 5 medlemmarna i jurypanelen röstade för frikännande.

Från Noakes Fb-sida.

Många gratulationer till Tim Noakes, och till LCHF-rörelsen i hela världen!

Kostdoktorn har skrivit om saken och länkat till många artiklar.

Malcolm Kendrick har skrivit ett inlägg i sin blog om saken.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  Wow!

 2. 2

  Yeah!
  Så fantastiska nyheter !!

 3. 3
  Gunnar Isaksson säger

  Det var verkligen trevliga nyheter. Undrar just vad som kommer att hända med mobben som vittnade mot honom. De blev ju avklädda in på bara benen av Noakes advokat.

  Gissningsvis kommer det att bli ringar på vattnet som sträcker sig långt utanför Sydafrika.

 4. 4
  Mormor säger

  Var det verkligen nån som trodde nåt annat..!? Hade ju blivit ett ramaskri…. Dömd för en sådan bagatell som ett allmänt oskyldigt vetenskapligt råd…. då hade hela South Africa blivit utdömd! Och det förstod dom tydligen själva….
  Tim Noakes själv var också ganska så säker på saken, tycktes det mej…?

 5. 5
  40-talist säger

  Fattas bara, att det skulle bli något annat än frikännande! Men tänk så mycket resurser och pengar det har kostat att driva saken mot Tim Noakes. Den femte personen får väl stå i skamvrån i alla fall.

 6. 6

  Förr eller senare kommer alltid sanningen fram. LCHF är fett bra för hälsan.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  5 40-talist
  Man kan undra om dietisterna får betala rättegångskostnaderna? Det vore rätt och riktigt i så fall.

 8. 8

  Vilken trevlig nyhet! Heja Tim Noakes!! Hursomhelst är det nog inte över än ..vad det gäller resten av världen.
  Denna positiva nyhet borde basunerats ut i nyhetsprogrammen världen över – men inte ett ljud i UK (handlar praktiskt taget bara om det stundande valet och brexit nu).

  PS – Hoppas att dietisterna får stå för notan!!

 9. 9
  Thomas Jansson säger

  Kostskojarna i etablissemanget står ännu en gång med byxorna neddragna,,,,,

 10. 10

  Egentligen känns det väldigt fel att tala om ”frikänd” som om han gjort något som enligt lagen kallas brottsligt. Det måste finnas väldigt mycket här i världen som skulle kunna kallas brottsligt inte minst att skriva ut läkemedel i parti och minut utan någon som helst uppföljning – bara det – att inte ens följa upp resultatet av läkemedelsbehandling, vilket sällan sker.

  Hur går det nu för dietisten, förloraren i ärendet?

 11. 11
  Cecilia Westholm säger

  Sååååå roligt detta är! En seger utöver det vanliga! En stor glädje. Jag hoppas också att dietisterna får betala rättegångskostnaderna. Hämnden är ju ljuv! 🙂 🙂 🙂

 12. 12
  Göran Sjöberg säger

  Ja – man drar en suck av lättnad

  Många i Noakes försvar ställde upp gratis enligt Noakes Foundation men ändå har Noakes tydligen lagt ut 2 miljoner rand (1.5 miljoner svenska kronor) ur egen ficka.

  Man kanske kan bidra ekonomiskt på något sätt?

  Tala om ett totalt korrupt och världsomfattande sjukvårdssystem som försöker ta heder och ära av de som verkligen försöker hjälpa människor att återfå sin hälsa.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  Är det någon som vet hur man bäst skulle kunna bidra ekonomiskt till Noakes utlägg?
  Om man skänker till hans fond kommer det väl inte honom personligen till del?

 14. 14
  olle holmqvist säger

  För en gångs skull tycker jag precis som Göran S. Visst kunde vi alla slanta upp 100 spänn.

  Finns någon med tillräckligt administrationshjärna f a organisera ? Tänk om det kunde bli worldwide och en peng över så att Noakes själv fick dela ut pris för ”dissidens”.

  Vet någon f ö om hur Noakes försvarades ? Jag misstänke att det kan ha varit fördel, med ”vanlig” advokat och inte medicinare eller bägge. Den ”vanlige” ser skogen trots alla träda. Ska googla.

 15. 15
  Gert Wahlström säger

  Olle, ”För en gångs skull tycker jag precis som Göran S.”
  Vad har du att invända mot Görans kommentarer?

 16. 16
  Olle Holmqvist säger

  Gert,
  Anser mig inte kvalificerad att utnämna mig själv till magister eller domare som med upphöjt pekfinger har rätt att nådigt utdela beröm eller klander. Vad jag tycker är bara ointressant. Diskuterar däremot gärna i sak, enligt Aristoteles. ”Sanning är det som stämmer med fakta”. Betyder först påstå något, därefter motivera, varför hur. – Rena ”Att”-påståenden som inte motiveras, tja vad gör man med dem ?

  Exempel:
  Som biolog misstror jag alla tillskott, som ren kemikalisering. Nackdelarna är dels att de kan
  överdoseras, min klassiska lärobik Davidson/Passmore ”Human Nutrition and Dietics; 1986,
  utreder noga ett fall från Skottland där två av 23 patienter avled till följd av överdosering av D-vitamin. En metaalys från 2007, Autier & Gandini, sammanställde ett antal studier över tror jag drygt fem år och som jag minns drygt 50 000 förrsökspersoner. D-tillskott förlängde livet med om jag minns rätt 1 1/2 dag. (pga datorhaveri kan jag inte plocka fram originalpeket) men det kan göras.Nu är inte ens den siffran säker eftersom tillskottare kan misstänkas vara mer frisj´klevande även i annat t ex, motion, alkohol.

  Det andra felet med tillskott är det kommer som ren kemikalie. I naturen med fädan i cocktail med an mängd andra nyttigheter, varav säkert inte alla kända eller hur de samverkar – synnergi.
  Tillskottande kan leda in ifalsk trygghet. BIG SUPPLEMENT är enormt, mer än varannan tillskottar.

  Om vi håller oss till D, eftersom det lär vara det mest kritiska på våra breddgrader, så finns det naturliga alternativet enl principen Låt Maten Vara Din Medicin: Gös eller aborre, 125 g en gång i veckan. Dyrt! Gott! men en portion a 50 kr räcker.Pillret kostar 7 kr. Dessutom skapar du arbetstillfällen till våra få insjöfiskare, som kunde vara många fler.
  https://fisheco.se/filer/gosta.jpg (härlig vinterbild, ej yrkesfiskare)

  Till detta kommer argument ur s a s allmänbildning. Mitt uttjatade exempel är vikingatågen i Österled – De rustade på våren, seglade över Österskön, till Nevas mynning, drog sina 10 m långa skepp motströms, seglade till rätt flodmynning drog skeppen motströms upp till vattendelaren, sedan 10 mil över stoch sten, till sydgående floden, så till Konstaninopel där de blev Kejsarens elitsoldater. Hur sannolikt är dessa besättningar rekryterades ur en befolkning med allman D-brist och allergier, depressioner och kanske benskörhet m m ?

  Lite utförligt eftersom D anses viktigaste bristen. Den som på egen hand upptäcker ett ”undermedel” som botar har kanske rätt. Men det är lurigt eftersom så många sjukdomar botar sig själva. (vilket jag tror parentetiskt förklara ”handpåläggning” – den ”sjuke” är redan frisk utan att ha märkt det. men det är en spekulation)

  https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/236x/9b/db/9c/9bdb9cd4fb2e7099894ab0f5c199c062.jpg

  Mera allmänbildningsargument:

  .

 17. 17
  Mormor säger

  Tror knappast att Tim Noakes behöver någon ekonomisk hjälp…..han klarar sej säkert alldeles utmärkt….och mera därtill….på alla sina böcker…men skulle säkert uppskatta om hans böcker köps i ännu större omfång…!?!?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  17 Mormor
  Helt rätt Mormor. Det bästa sättet att stödja en person är att köpa dennes böcker. De senaste årens böcker av Noakes är The Real Meal Revolution och Banting Pocket Guide.
  Köp dem!

 19. 19
  sten bjorsell säger

  Svar till Olle Holmqvist.
  Håller med om att det bör bli fel med tillskott. Evolutionen har gjort att den delvis köttätande delen av mänskligheten som överlevde åt djur som åt vad skog och mark gav. Alla jagade vilddjur äter löv och kvistar men knappast barr. Alltså det som lövträden löser upp och suger upp från marken ända ned till berggrunden där rötterna löser ur de mineraler som finns där, parat med de mineraler som kommer genom det närmast otroliga underjordiska transportsystemet uppbyggt av mycelium, blir den perfekta ”blandningen” som kommer djuren och marken och sedan de som äter dessa tillgodo. Perfekt då vi anpassat oss till denna under lång tid. Undantag finns. Att dessutom odla grönsaker och annat på sådan beprövad mark blir perfekt eftersom träden under många år sugit upp det som hela näringskedjan behöver. (Men efter 100 och 200 års odling utan träden försvinner viktiga komponenter och därmed balansen, och där är vi vanligen idag.)
  Tillskott behövs men vi behöver både rätt form och proportioner. En mycket svår gissningslek som enkelt kan ersättas genom att hitta en bonde som föder upp djur i ”blandmark”, eller det kanske skall heta ”lövskogsvall”.
  När det kommer till D-vitamin tvekar jag inte på nyttan, men tror numera bara på solen! Ann Fernholm gjorde ett intressant experiment genom att sola ordentligt på en längre sommarsemester, varefter hon mätte Vitamin D3 månadsvis. Det låg på nästan samma nivå varje månad, men gick plötsligt något högre i Jan/Feb, då man väntat sig en gradvis nedgång. Att långtidslagra vitamin D i fettvävnaden går alltså utmärkt eftersom vårt kroppsfett inte är ”statiskt” utan metaboliseras kontinuerligt vilket gör att sommarlagrad Vitamin D blir tillgängligt året runt! Eftersom vikingarna du nämnde spenderade mesta tiden utomhus och därmed började fylla på sitt vitamin D lager redan från tidigt i April tror jag inte att de led av Vitamin D brist såvida båtbyggeriet inte skedde under tak. Fett från älg och annat vilt, speciellt om nedlagt på hösten och torkat med maximal D-vitamin i fettet, vilket ger även nordiska naturfolk ypperliga hälso och överlevnadsmöjligheter. Inte undra på att de hyrdes som elitsoldater i Konstantinopel.

 20. 20
  sten bjorsell säger

  Egentligen var hela spektaklet med anklagelsen av Noakes baserat på ett missförstånd, se originaltweet:
  ” is LCHF eating ok for breastfeeding mums? Worried about all the dairy+cauliflower = wind for babies??”

  He then responded: ”Baby doesn’t eat the dairy and cauliflower. Just very healthy high-fat breast milk. Key is to ween [sic] baby onto LCHF.”

  Frågan gäller alltså om LCHF för ammande moder går bra. Oron gäller om bebisen kan få gaser.
  Tim svarade utmärkt på den frågan, alltså att matsmältningen av blomkål sker hos modern som sedan levererar högfettsmjölk ( 25% fetare än komjölk) till bebisen.
  Men det som kanske orsakade stormen var den efterföljande (onödiga) kommentaren efter svaret på frågan: ”Det viktiga är att vänja bebisen långsamt till LCHF”.
  Den meningen tror jag utlöste dietiststormen.
  Men nu har stormen iaf lagt sig. Matindustrin laddar nu om eller?

  Håller med om insamling. Finns det konto man kan skicka till?

 21. 21
  olle holmqvist säger

  sten
  fick fr SMHI för 4 år sedan:
  Hej!

  Om man ställer kravet att solen under minst en timme per dygn legat på minst 45 graders altitud, så kan man approximativt säga att detta på 60 graders latitud sker från 21 maj till 21 juli, dvs plus minus en månad räknat från sommarsolståndet. Vi kan ytterligare approximera och säga att det är månaderna juni och juli som är intressanta.

  Hur många solskenstimmar vi sedan brukar ha i juni och juli beror inte bara på latituden utan också på vilken ort det gäller (longituden). Här finns bra statistik på detta:

  https://data.smhi.se/met/climate/time_series/month/vov_pdf/SMHI_vov_precipitation_sunshine_jun12.pdf

  https://data.smhi.se/met/climate/time_series/month/vov_pdf/SMHI_vov_precipitation_sunshine_jul12.pdf

  mvh
  Hans Bengtsson
  SMHI

 22. 22
  Majsan säger

  Sten Bjorsell:
  Ett litet fel smög sig in: många djur vi jagar för viltköttets skull äter barr. Tänk på skogsplanteringar och älg tex. Även många av våra äldre tamdjursraser som tex. Lappget äter barrträd även om de oftast föredrar löv eller gräs.

 23. 23
  Göran Sjöberg säger

  Vi kan stödja Noakes Foundation men tydligen inte Noakes själv.

  https://www.thenoakesfoundation.org/donate

  Men professorn kanske har sitt på ”det torra” trots att han nu gått med 1.5 miljoner i ”förlust”.

  PS

  Majsan

  ”Lappget” ?

  Eftersom jag själv nu befinner mig i Lappland har jag inhandlat 1.5 kg älgfärs (förutom renkött) som jag gjort en god gryta på. Där kanske man får i sig lite D-vitamin men av försiktighetsskäl tar jag mina kosttillskott med 4000 IU naturlig D-vitamin förutom mina 2400 IU naturlig E-vitamin mot min kärlkramp. Och naturligtvis några gram C-vitamin varje dag. Jag anser mig ha råd med denna ”lyx”!

  Att människor skulle kunna dö av vitaminer tillhör för mig skrönornas värld.

  För övrigt tror jag inte på kategoriska uttalanden när det gäller den medicinska ”vetenskapen” 🙂

 24. 24
  Olle Holmqvist säger

  sten ovan:
  ”Eftersom vikingarna du nämnde spenderade mesta tiden utomhus och därmed började fylla på sitt vitamin D lager redan från tidigt i April tror jag inte att de led av Vitamin D brist såvida båtbyggeriet inte skedde undr tak”
  En annan prestation var Göta Kanal, byggdes en generation före kameran och inga kanalarbetare fotades. Jag har skannat bilder från andra kanalbyggen och inte sett någon arbetare med bar överkropp.
  Det kan ju ha specialorsak, t ex man ville inte visa sig så fattig att man inte hade en skjorta. Vet ej,
  Mkt allmänbildande o mkt tolkningar.
  https://kanaler.arnholm.nu/amerika/panamas.shtml
  https://kanaler.arnholm.nu/bilder/amerika/panama/panama1.jpg
  https://www.visitkristinehamn.se/sv/jarnleden/jarnets-historia
  https://varldenshistoria.se/tags/konstantinopel

  Hur vi än kalkylerar på D – intag och behov, dom blev tydligen elitsoldater.

 25. 25
  Olle Holmqvist säger

  Göran S ovan:
  ”Att människor skulle kunna dö av vitaminer tillhör för mig skrönornas värld.”

  jfr
  ”2 patients died as a result of their intoxication.”
  Lancet. 1980 May 31;1(8179):1164-5.
  Vitamin-D poisoning: survey of causes in 21 patients with hypercalcaemia.
  Paterson CR.
  Abstract

  Hypercalcaemia developed in 21 patients due to vitamin-D poisoning; 2 were poisoned twice and 2 were poisoned three times. All patients had taken milligram doses of vitamin D, which for 5 patients was inappropriate. For the other 16 patients (mainly with hypoparathyroidism) milligram doses of vitamin D were appropriate; the patients were poisoned either early in therapy, trying to correct the plasma-calcium too quickly, or, later, because of failure to follow up patients properly. 2 patients died as a result of their intoxication. Constant vigilance is essential when patients are taking large doses of vitamin D.

 26. 26

  Tidigare avhandlat här hos Annika.
  https://annikadahlqvist.com/2014/10/21/slvs-gd-uttalar-sig-om-lchf/
  För att D-vit skall vara toxiskt så måste det vara över 750 nmol/l. Jag har själv tagit dagligen i några års tid 10000 ie D-vit och ligger under 200 nmol/l.
  https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18689406&prev=search

 27. 27
  Olle Holmqvist säger

  men jala
  om jag räknat rätt (ibland inte) så räcker 125 g gösfilé per vecka. Det blir knappt 50 kr.
  Så kommer D tillsammans med alla andra rätta fetter, vitaminer, mineralämnen,
  kanske rätta proteiner osv. Är det inte värt den saken ?

 28. 28

  Vet inte om du kan räkna eller inte och bryr mig dessutom inte. Vet inget om gösfile, var den är fiskad, har levt osv. Vet inte var den säljs. Tycker mig känna igen dig sedan tidigare diskussioner, kan förståss ha fel. Du tyckte om vattnet i någon å och drack det gärna, sedan sköt du i foten. Som sagt, jag kan ha fel. Har ingen avsikt att spilla någon tid på dig, antingen begriper du eller så gör du inte.

 29. 29
  Olle Holmqvist säger

  ”The American Heart Association recommends that healthy people get adequate nutrients by eating a variety of foods in moderation, rather than by taking supplements (8). They emphasize that: Vitamin or mineral supplements aren’t a substitute for a balanced, nutritious diet…”
  https://blogs.plos.org/publichealth/2014/08/21/multivitamin-supplements-increase-mortality-risk/

  Detta är min grundsyn också. Inga tillskott behövs. Det är bara att räkna. Men principen: alla tillskott är onödiga. ”antingen begriper du eller så gör du inte.” påståendet är alltid sant, därmed icke prövbart, fast kanske inte så djupsinnigt. Jag tror andra begriper vad jag menar.

 30. 30
  Göran Sjöberg säger

  Att det medicinska etablissemanget är korrupt i händerna på läkemedelsbolagen råder det idag ingen tvekan om och vill man nu försvara denna tingens ordning kan man på samma sätt som medlemmarna i kommittén i Sydafrika välja att göra detta.

  Läkemedelsbolagen har nu i över hundra år på alla sofistikerade sätt motarbetat alternativa naturliga behandlingar som t.ex. med vitaminer. En metod är att sponsra ”undersökningar” för att just visa hur ”farligt” det är med vitaminer. Detta är legio.

  Dessa undersökningar går det därför inte lita på för att syftet just är att misskreditera alternativa metoder, Det mest berömda exemplet på detta förfarande är när det medicinska etablissemanget attackerade nobelpristagaren Linus Pauling genom att ”upprepa” de intravenösa behandlingar med C-vitamin som han hade visat var effektiva mot cancer. Det skandalösa med dessa ”upprepade försök” var att de inte upprepade det Pauling hade gjort. Som vetenskapsman blev Pauling med rätta upprörd över detta vetenskapliga fusk och den följande misskrediteringen inte bara av honom själv som person utan främst av den framgångsrika alternativa behandlingen av cancer.

  Men som sagt, man kan ju välja att ställa sig bakom denna korruption inom det medicinska etablissemanget om nu väljer att göra det. Själv har jag svårt att respektera personer som gör det.

 31. 31

  Stort Tack till Olle och Sten för bra inlägg.

  Jag tror att kosttillskott gör mer skada en nytta.
  Jag tror att de belastar kroppen i onödan.

 32. 32
  Mormor säger

  Skulle vara intressant att veta vad som menas med rätta proteiner…? Och om gösfilén äts tillagad.. och hur i så fall? Eller om med rätta fetter menas enbart mättade fettsyror?

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  32 Mormor
  Rätta proteiner är väl de som innehåller alla essentiella aminosyror, vilket de animaliska proteinerna gör. Fisk innehåller animaliskt protein.
  De bästa fetterna innehåller samma fördelning av fettsyror som de som finns i vår kropp, dvs ca hälften mättat, hälften enkelomättat och enstaka procent av fleromättat, med de essentiella omega-6 och (långkedjigt) omega-3. Fisk innehåller mera av fleromättat för att de ska hålla sig rörliga i kalla vatten, men så länge de har ett överskott av omega-3 så går det bra för oss att äta.
  I mina böcker Dr Dahlqvists guide.. och Dr Dahlqvists LCHF, guide och kokbok har jag skrivit lite om basal näringslära.

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  29 Olle Holmqvist
  Eftersom våra jordar blir alltmer utarmade i mikronutrienter tror jag visst att det är meningsfullt med tillskott. I vilka mängder är däremot inte klart, och det finns många intressenter som har intresse av att promota sina produkter. Var och en får därför bedöma själv om och vad den ska ta.

 35. 35
  LCHF-Bengt säger

  Ännu en seger för LCHF, Och Tim Noakes är inte vem som helst.

  Vi inbitna lchf-are har haft mer eller mindre allvarliga sjukdomar, men inte fått någon hjälp av den vanliga vården. LCHF och extra vitaminer har däremot haft stor effekt på allas hälsa törs jag nog påstå. En frisk människa som äter bra mat behöver nog inte extra vitaminer.
  Intressant att veta är om Olle Holmqvist är eller har varit metabolt sjuk?

 36. 36
  Olle Holmqvist säger

  ”Var och en får därför bedöma själv om och vad den ska ta.” mitt i prick !

  Just det. Tillskott är ren kemikalie och kan överdoseras. På ursprunglig plats i fiskköttet kan det inte överdoseras, mättnadsspärren, och det kommer med bl a de proteiner det ”alltid” kommit med och som evolutionärt hunnit anpassa oss till. Mkt att googla på ”vitaminos” och ”mortality”.
  Vit E interfererar bl a med koaguleringskaskaden.

  En god vän träffade Pauling och uttryckte skepsis mot megadoser C. Pauling blev rasande och hotade med rättsliga åtgärder. Även om P. skulle blivit orättvist behandlad för några årtionden sedan,kan det vara intressant att läsa dagsaktuella synpunkter.
  https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-d-toxicity/faq-20058108

  Gös fiskas med mete ! i de stora insjöarna och sportfiskas i Skånes åar. Gös, abborre och lilla gärsen är släkt och håller alla mycket D. Jag vet inte varför, men det går att ta reda på. Steks försiktigt i mycket smör, eller danskt ister som finns ibland. Med varm tomat, gärna sparris, lite gröna blad, sås = creme fraiche (35 %) utblandad med smakgivare, sallads krydda, gurkmeja pulver, gräslök !, eller annat. Bubbelvatten eller vitt vin. Rest Brodersstugan vid Värnhem i Malmö
  har jättefin gös, väl tillagad, snyggt upplagd. (fast dom har ful utsikt vilket i Frankrike betyder
  bra restaurang. Dom kan ju bara konkurrera med käket)

  Alltså min klockartro illustrerad med gös: Det är både nyttigare, godare och trevligare med
  vitaminer, mineraler och nyttiga fetter i sin naturliga förpackning. Men som sagt: Var och en väljer själv.

  PS det där med utarmade jordar – har någon bra referens. jag behöver läsa på!

 37. 37
  Olle Holmqvist säger

  LCHF-Bengt !
  Nej jag har aldrig varit metabolt sjuk. Medicinerat bara utvärtes, ögon, öron. Samt medfödd
  skelettsjukdom fibrös dysplasi, med konsekvens att jag alltid varit undermålig på höjdhopp, en meter tror jag som bäst, nej mindre.Jag tror faktiskt på min evolutions-religion. Käka mat, inte kemikalier.

 38. 38
  I Like Neil Young säger

  Herr Holmqvist brukar ju skriva här rätt frekvent – så är det väl?

  Hursomhelst i senaste LCHF-magasinet som jag fick hem i brevlådan nu i veckan så finns ju en fin artikel om Lars Bern och hur han anser att han mer eller mindre botat sig själv med vitaminer, mineraler och diverse kryddor + kolloidalt silver. Han använder i princip samma saker som jag själv använder och använt i många år för att hålla mig frisk och kry.

  Det finns även en intressant artikel om fruktarianer – alltså folk som mer eller mindre lever på frukt. Indikationen där är väl att det kan finnas ett samband med bukspottkörtel-cancer.

  Nåt som upprör otroligt i tidningen är ju artikeln den startar med – nämligen att EU i kombination med vårt eget Livsmedelsverk förbjuder hamburgerkedjan Max att använda sig av begreppen GI och LowCarb eftersom det skulle kunna vara ett hot mot folkhälsan? Jag vet inte om man ska skratta eller gråta eller helt enkelt bara uppmana till folkresning mot VANSINNET.

  Betänk att det är dina skattepengar som bekostar idiotin.

 39. 39
  Olle Holmqvist säger

  Usch, nu måste jag ju skriva igen och skvätta min visdom. Det oförskämda är att berättelser som herr Lars´ mycket väl kan vara sann. Problemet är att det inte kan vetas. Många sjukdomar botar nämligen sig själva. På annan kant har jag haft en diskussion med en kreationist som bl a sysslade med helbrägdagörelse genom att be tillsammans med (och handpåläggning ?) sjuka som då blev friska, en del åtminstone. Han blev rasande på mig när jag menade att de där personerna redan hade frisknat till före deras bönestund. Dom satt i rullstolen av gammal vana, övertygade om den kunde de inte resa sig ur.
  Så kunde de !

  Nu måste jag ransonera mig. Räds exhibitioniststämpeln.

 40. 40

  Hej 38

  Du har mycket rätt i vad du skriver

  Fruktomaner, i Boken om Steve Jobs berättas hur han i sin Galenskap blev FRUKTOMAN
  Som bekant dog Steve i Bukspottkörtelcancer

  Folkresning, varför inte, Idioterna behöver en spark i röven, eller två

 41. 41

  Vitamintillskott & Mineral tillskott

  Det finns de som skriver här som inte observerat att dagens grödor på grund av 200 år av konstgödsel bara innehåller mindre mängder av vitaminer & mineraler. Själv har jag upplevt hur brist på magnesium höll på att förkorta mitt liv. Upprepade allvarliga hjärtrflimmer attacker gjorde livet
  svårt. När jag studerat färdigt på elektrolyter och bristen på magnesium i nervtrådarna fr hjärna till hjärta samt korrigerat detta, Nästan omöjligt på naturlig väg i dag, har mina flimmerattacker upphört
  Våra förfäder hade 60 – 80 % mer magnesium i grödorna de åt. Tack vara det extremt konstgödslade jordbruket

 42. 42

  Men så finns det ekologiskt odlat med naturgödsel.

  Magnesiumbrist kan inträffa vid konsumtion av mjölkprodukter.
  De innehåller för mycket kalcium vilket trycker ner magnesium.

  Smör har frisedel.
  Ät smör.

 43. 43
  Roland Åslund säger

  För att återgå till Tim Noakes. Vi väntar på utlåtandet i sin helhet. Så här tror jag.
  Nämnden eller vad det är upptäckte troligen att de inte kunde utdöma LCHF. Därför hittade de en räddningsplanka. TM hade uttalat sig som privatperson eller vetenskapsman och inte gett utlåtande till en av sina patienter som professionell läkare eller dietist. Var och en har ju rätt att ha åsikter och det kunde han inte dömas för. Den här ”domen” säger nog inte någonting om LCHF. Hoppas någon kommer att studera domen.

 44. 44
  Bustas säger

  Roland Åslund.
  Förstår hur du tänker, men det kan väl inte ha tagit tre år att klura ut om han uttalade sig som privatperson eller som läkare? Menar du att de skulle ”skylla” på det, ja då är jag med dig.

 45. 45

  Hela domen presenteras i den här artikeln:
  https://www.medicalbrief.co.za/archives/oakes-cleared-misconduct-full-hpcsa-judgment/

  Det ser ut som om Roland Åslund #43 har rätt, de tar inte ställning för eller emot LCHF, men de säger åtminstone (punkt 8 i sammanfattningen):
  The pro forma complainant has not proven, on a balance of probabilities, that the respondent gave unconventional advice or advice which is not evidence-based.

  Artikeln är lång, här är några söksträngar som hjälp:
  Sammanfattningen: In a summary of the judgment
  Den femte kommittémedlemmens uttalande: In his minority judgment
  Själva utlåtandet: This Committee is bound

  Vi ska nog inte vänta oss att etablissemanget påverkas av den här domen, men det är säkert många människor som inser att frikännandet är ett starkt argument för att LCHF är, om inte nyttigt, så åtminstone ofarligt.

 46. 46
  Göran Sjöberg säger

  45 Molle

  Detta förvånar inte mig det minsta.

  Själv skulle jag inte orka ta mig igenom en sådan ordmassa som tenderar att dölja huvudfrågan – lägga ut dimridåer – att de nuvarande officiella kostråden skadar vår hälsa.

  Med vetenskapsfilosofen Thomas Kuhn kan man bara fråga sig hur mycket ”bevis” det behövs innan ett så kallat ”paradigmskifte” kommer till stånd. Bevisen hopas trots allt oavbrutet och det enda som håller emot paradigmskiftet är, de facto, de enorma affärsintressen som gynnas av att ett sådant inte sker.

 47. 47
  Molle säger
 48. 48
  kicki säger

  Tim NOAKES
  Noakes frikändes nyligen men det är stor risk att man försöker överklaga domslutet, det kanske inte är över än för Noakes.

  Jag vill uppmana var och en som vill stödja Noakes och som inte vill att LCHF-rörelsen ska tryckas tillbaka av de multinationella Big-foodintressena att gå in på Avaaz och delta med sin röst för en protest mot hur Noakes behandlas.
  Vi får stå upp tillsammans mot villfarelserna och de lögnaktiga påståendena.

 49. 49
 50. 50
  Göran Sjöberg säger

  kicki

  Det hela är oerhört intressant för LCHF och vår hälsa i framtiden. Man får misstänka att de ”mörka krafterna” arbetar för fullti bakgrunden!

 51. 51
  kicki säger

  #49 Jala, tack för länken!

 52. 52
  Arvid säger

  #jala

  Vad hände med den gamla namninsamlingen?
  Man hör/ser aldrig någon kommentar från initiativtagaren ”Karen”?
  Hur kommer det hela fram till Noakes?
  Vem är initiativtagare denna gång?

 53. 53

  # Arvid
  Jag har ingen aning.

 54. 54

  Det verkar som namninsamlingen fortsätter. 20381 signade personer.
  November 2015 var det 17686.

 55. 55
 56. 56
  Arvid säger

  #54 jala
  Den fortsätter…man kan undra varför det inte finns något avslut eftersom den biten av processen/rättegången är avslutad. Karen borde rapportera. Karen bor förmodligen i Sydafrika och ser inte detta, men något avslut borde framgå med information.

 57. 57

  Jag hittar bara gammal information när jag söker på Karen T South Africa / Tim Noakes.
  https://www.google.se/search?q=Karen+T+South+Africa+%2F+Tim+Noakes.&oq=Karen+T+South+Africa+%2F+Tim+Noakes.&aqs=chrome..69i57.611j0j1&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 58. 58
  I Like Neil Young säger

  https://therussells.crossfit.com/2017/01/05/big-food-vs-tim-noakes-the-final-crusade/

  Folk som till äventyrs inte är bevandrade i hur korruption fungerar läser och lär. Det hela är mycket upplysande. Fantastiskt.

  Länken kommer från en av Kostdoktorns kommentatorer

  https://www.kostdoktorn.se/utfragningen-av-noakes-inte-helt-over#more-712576

 59. 59
  Göran Sjöberg säger

  I Like Neil Young,

  Tack för länken.

  Det är alltid lika uppmuntrande att se att det finns oegennyttiga personer som arbetar på djupet för att avslöja korruptionen som genomsyrar etablissemanget.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa