SLV:s GD uttalar sig om LCHF

Tommy Runesson fick tidningen Mersmak, Coop:s medlemstidning, i brevlådan.  Däri intervjuas SLV:s generaldirektör Stig Orustfjord, och han gör märkliga uttalanden, tex:

”-… För det andra har kommersiella krafter som LCHF-rörelsen tagit över när det gäller hur man går ner i vikt. Där har Livsmedelsverket upplevts som mossiga och i stället har vi fått de här kvasidebatterna.”

Och  ”…forskningen är enig om att mättat fett, som grädde och smör i för stora doser, ökar risken för stroke och hjärtinfarkt…”

Hur kan man beteckna LCHF-rörelsen som kommersiell? Sitter det någon doldis däruppe bland molnen och tjänar pengar på LCHF?

Och hur kan man påstå att forskningen är enig om att mättat fett är farligt? Det har ju kommit massor av signaler på senaste tiden på att forskare har insett att sanningen inte ligger där, utan att faran snarare är sockret – som SLV inte tycker är så mycket att oroa sig för.

Han har nog blivit påverkad av vissa ”experter” till att tro dessa saker.

 

Comments

 1. 1
  Elsiebritt säger

  Jag har skickat din länk ’Mättat fett inte farligt-igen’ till coop i upplysningssyfte.

 2. 2

  Coop:s tidning MerSmak är minst sagt kommersiell:
  Har inte fått någon tidning de senaste dagarna. Den senaste var nr 9/2014. Om man inte är medlem i Coop så kostar den 25 kr! Tidningen är full av recept och reklam.

  Vem vill köpa en tidning full med reklam, dold och synlig?
  – Köp O´boy och få en liter Arla mjölk
  – Arvid Nordqvist kaffe
  – Vin som matchar Pluras buffé
  – Tidningen Land
  – Silja Line
  – Flora med smör
  – Gevalia
  – Italienskt vin i box
  – Carlsbergs läsk
  – Pampers blöjor m m
  – Masesgården
  – Santa Maria
  – Årets importör av vin
  – Apoteket – förkylningens fyra faser
  – Mix @ Go saft
  – Findus
  – Gooh
  – Hipp barnmat
  – Kockarnas mandolin
  – Stena Line
  – Vin
  – Oatly – Fiber drink
  – Vinboxar
  – Arla laktosfria
  – Guldfågeln

 3. 3
  Lars Henrik säger

  Han syftar på LCHF-rörelsen, alltså på den gräsrotsrörelse av vanligt folk som äter någon form av LCHF för sin egen hälsa och välbefinnandes skull. Menar karln att detta är en kommersiell kraft i något annat avseende än vanliga konsumenter som väljer vissa matvaror på bekostnad av andra dito? I sådant fall borde han själv inse att han pratar smörja.

  Även om han med detta uttryck skulle avse de som säljer LCHF-mat eller LCHF-böcker borde han känna till att det handlar om en droppe i havet gentemot den kommersiella kraft som dagens jordbruk och livsmedelsföretag utgör. Han spelar på tron att folk inte känner till hur de verkliga förhållandena är. I hans värld är detta kanske populistiskt listigt men det kommer att straffa sig tror jag.

  PS. Både Coca Cola och Mc Donalds säljer sämre enligt nyheterna 🙂

 4. 4

  ICA Buffé kostar väl en 45 spänn, samma skrot och skräp.

 5. 5
  Bo Blomberg säger

  pseudoforskningen är i fråga om mättat fett lika enig som pseudoforskningen om koldioxidens negativa inverkan på klimatet. Kan aldrig verklig forskning få ordet i det här landet?

  Förefaller inte så vad gäller myndigheter i alla fall.

  Lycka till Stig Orustfjord, du kommer att bli ihågkommen som den siste kämpen mot väderkvarnarna på livsmedelsområdet!

 6. 6

  Gäst #2: Det går att avsäga sig Mersmak. Gör det för miljön och hjärtats skull 😉

 7. 7
  Leif Bjärlind säger

  Till Stig Orustfjord: Det är mycket bättre att vara uppdaterad, när man som du försöker styra människors hälsa. Sluta blunda för forskningen inom det område du är satt att bevaka och du kommer att växa som människa. Lycka till!

 8. 8

  SLV´s GD borde läsa mera av t ex sådant här: ”Det absolut, helt utan tvekan, bästa beslutet jag har tagit”

 9. 9
  olle holmqvist säger

  Om jag tillhörde ”andra ringhörnan” skulle jag vidarebefordra att just den här länken på sin första sida visar ngt ”kommersiellt” – ”bra hälsoprodukter”

 10. 10

  Det är väl ganska vanligt att sätta på ett pris på medlemstidningar, ju dyrare den är desto större förmån är det att få den gratis. Det behöver ju inte betyda att den finns att köpa som lösnummer.

 11. 11

  Märkligt att Orustfjord gör ett sådant uttalande.

  Han står i Wikipedia som ”svensk” ämbetsman och utredare och har bl a varit försäkringsdirektör inom Försäkringskassan samt varit omsorgsansvarig för handikappade i Stockholm. Det framkommer inte där att han skulle ha några kunskaper i biomedicin, vilket han väl också redovisar med sitt uttalande.

  Vad är syftet med att låta en folkrörelsetidskrift fråga en person med i stort sett enbart kameral erfarenhet om ett kontroversiellt ämne som LCHF? Är magasinets existens hotat och intervjun ett tappert försök att rädda ekonomin genom att ”vigga” annonsörer?

 12. 12

  Den där Stig Orustfjord är enbart ditsatt som GD för att försvara SLV:s gamla bastioner och han kommer inte att tillföra något nytt eller nu förändra! Det här har han visat nu flera gånger efter sitt tillträdande som chef där och någon nutrionskunskap har inte karln!!!!

 13. 13

  ”Rappakaljaren” herr Orustfjords efternamn visar ju tydligt hur illa rustad (orustad) han är vad gäller förmågan att ta till sig ”forskning och beprövad erfarenhet”, som ska vara/utgör ledstjärna för oss som arbetat i den akademiska vingården som lärare för och fostrare av unga människor till förhoppningsvis bildade och kritiskt skolade/tänkande individer, väl rustade att skapa en bättre värld än den nuvarande.

  Men tyvärr, så är det kanske som sades av Friedrich Schiller: ” Mit der Dumheit kämpfen selbst Götter vergebens” (Mot dumheten kämpar även gudar förgäves) eller Aksel Sandemoses dystopiska utsaga: ”Dumheten överlever alltid. Den är för dum för att dö!”

  Men när vi själva kilar hädan, så kan vi ju iallafall somna in med gott samvete, för vi gjorde vad som stod i vår makt.

 14. 14
  Anders S säger

  Strunta i bantningsmetoder och se på hälsa istället:

  The Charlie Foundation

  https://charliefoundation.org/
  https://www.youtube.com/user/charliefoundation

  Dr Mercola and Dr D’Agostino on Ketogenic Diet

  https://youtu.be/UjPgK7gWJeM

  Jeff Volek – The Many Facets of Keto-Adaptation: Health, Performance, and Beyond

  https://youtu.be/GC1vMBRFiwE

  William Davis – Wheat: The UNhealthy Whole Grain

  https://youtu.be/UbBURnqYVzw

 15. 15

  Det här visar att vilken idiot som helst kan bli högavlönad generaldirektör för en svensk myndighet. Det gäller bara att vara tillräckligt mycket ja-sägare. Frågan är väl vem han säger ja till? Är det uppdragsgivarna eller industriintressen han representerar? Inte är det mig i alla fall. Återigen bortkastade skattepengar.

 16. 16

  Någonstans måste ju alla stolpskotten placeras så de inte stör det övriga samhället. Livsmedelsverket suger till sig dem som en svamp.

 17. 17
  FOIE gras säger

  en generaldirektör har ingen makt hans uppdrag är att verkställa regeringens avsikter, punkt och slut. Allt ansvar for inriktningen vilar pa regeringen. Svensk förvaltning fungerar på det viset.

 18. 18

  Georg W Skrev:

  som helst kan bli högavlönad generaldirektör för en svensk myndighet. Det gäller bara att vara tillräckligt mycket ja-sägare

  Ja, det är vad som hänt svensk förvaltning den senaste generationen. På 1950-talet valdes generaldirektörer på grundval av kvalifikationer i det fackområde saken gällde. Det vet jag eftersom
  jag träffade ett par av dem. t.ex. Håkan Sterky på televerket. Idag har man politruker.

  Det vore en intressant journalistisk uppgift att visa fram listan av generaldirektörer för t.ex. 50 år sedan och jämföra deras fackompetens med den idag. Och under vilken statsminister inträffade detta skifte?

 19. 19
 20. 20

  Dåvarande ”Medicinalstyrelsens” chefer. Vad var deras erfarenhet före utnämningen?

  Nils Johan Berlin 1877 – 1883
  August Almén 1883 – 1898
  Klas Linroth 1898 – 1913
  Karl Bertil Buhre 1913 – 1928
  Nils Hellström 1928 – 1935
  Axel Höjer 1935 – 1952
  Arthur Engel 1952 – 1967
  Bror Rexed 1967 – 1968

 21. 21

  Här har vi Arthur Engel, som min far arbetade för

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Arthur_Engel

 22. 22

  Här har vi den som efterträdde honom, professor i neurologi

  https://en.wikipedia.org/wiki/Bror_Rexed

  I denna jämförelse framstår ”Orustfjord” som en lite skrattretande person och hans uttalanden
  avspeglar detta.

 23. 23

  Och här har vi livsmedelsverkets chefer.

  Gösta Björkman 1972–1975
  Arne Engström 1975–1986
  Arne Kardell 1986–1998
  Bertil Norbelie 1998–2004
  Inger Andersson 2004–2013
  Stig Orustfjord 2013-

  Deras bakgrund får nån annan ge sig på.

 24. 24
  Lars Henrik säger

  piltson Skrev:

  Inger Andersson 2004–2013

  https://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Inger-Andersson-ny-GD/

  Inger Andersson är civilingenjör och arbetar för närvarande som vice VD i koncernledningen för Vin & Sprit AB, där hon har det övergripande ansvaret för produktion och distribution. Dessförinnan arbetade hon under många år i Arlakoncernen på olika chefsposter.

  […]

  Inger Andersson har tidigare varit mejerichef i Uppsala 1986-87. Hon beskrev den tiden som en av de häftigaste i sitt arbetliv.

  – Även om jag har jobbat med livsmedelsproduktion har jag inte den breda erfarenhet som finns här, konstaterade hon. Det kommer att bli ett teamarbete.

  Detta att tillsätta chefer som inte har direkt erfarenhet av verksamheten inom den avdelning, division, företag eller branch som man ska basa för är inte enbart vanligt inom statliga verk. Det är sedan 80-talet eller så snarare regel än undantag inom privat näringsliv också. Det är de sk chefsegenskaperna som är mest avgörande.

  Tiden då den mest erfarne på avdelningen blev förman är borta sedan länge.

 25. 25

  FOIE gras Skrev:

  en generaldirektor har ingen makt hans uppdrag ar att verkstalla regeringens avsikter, punkt och slut. Allt ansvar for inriktningen vilar pa regeringen. Svensk forvaltning fungerar pa det viset.

  Visst är det så att en GD i ett statligt verk styrs av det s. k. regleringsbrevet, som ansvarig departementschef utfärdar. Vore kul att ta del av detta brev gällande livsmedelsverket. Det borde vara offentlig handling, eller hur?

 26. 26

  Lars Henrik Skrev:

  Det är de sk chefsegenskaperna som är mest avgörande.

  Det är sant, man ser enbart till chefsegenskaper, inte till erfarenheten av verksamheten. Inte minst har det märkts inom äldreomsorgens riskkapitalister, t ex Carema, som dessutom efter ett antal skandaler bytt företagsnamnet till Vardaga.

 27. 27
  Lars Henrik säger

  Arvid Skrev:

  Carema, som dessutom efter ett antal skandaler bytt företagsnamnet till Vardaga.

  Det påminner om Blackwater som efter skrupelfria övergrepp i Irak bytte namn till Academia 🙂

 28. 28

  Erling Skrev:

  Vore kul att ta del av detta brev gällande livsmedelsverket

  Här är det, fast ganska tunnt vad gäller detaljer.

  https://www.esv.se/Verktyg–stod/Statsliggaren/Regleringsbrev/?RBID=14783

 29. 29
  olle holmqvist säger

  namnet låter taget och inbjuder till modifiering
  Olustfjärt

 30. 30

  olle holmqvist Skrev:

  namnet låter taget och inbjuder till modifiering
  Olustfjärt

  Det här inhoppet från GD ”Olustfjärt” visar på det totala kaos, som tycks råda på både politiskt (lägga ner Bromma till men för landet i övrigt. Skolan och ”läraren” Fridolin med två års tjänst och en timme lektion/vecka som erfarenhet från folkhögskola – ej grundskola o gymnasium där de stora problemen finns), som på myndighetsnivå med politruker från både gamla s.märkat och senaste regeringen och vad gäller kostrådgivning. Magdalena Andersson (s) talar om avdukat bord och från utländskt håll har Anders Borg fått beröm för att vara kanske EU´s bästa finansminister.

  Rössner verkar ha tystnat offentligt iallafall, även om han håller föredrag för aningslösa äldre på sjukhem) men Hellenius och den där damen från sockermaffian Big Sugar är nu på hugget.

  Men alla anomalier jämfört med den den Rössnerska, Helleniuska, m.fl. rätta läran tycks gå samtliga inom Big Sugarsfären förbi. Jag tänker då på de exempel vi ser hos Kostdoktorn om kvinnor som går ner 155 kg, 80 kg, etc. och kan få på sig bikinin från ungdomen. Och även män.

  En anomali, det första avvikande fallet kan ju vara det som leder till ett helt nytt paradigm. Det lärde jag mina studenter på ekonomprogrammet på kursen Vetenskaplig metod, för att de skulle ägna uppmärksamhet åt just det avvikande från gällande uppfattning/teori, eftersom en ny sanning kan finnas där och absolut inte avfärda det som bias/olycksfall i arbetet, slump etc…

  Och på tal om att ta sig ett nytt släktnamn så är det farligt om man inte tänker efter vilka associationer det kan ge. En lärare på gamla Teknis i en stad norröver där vi bodde i 25 år ville ha nått annat än Svensson och bytte till Rudenlöv med tanke på hans småländska hemby Rydelöv (Rydenlöv var redan upptaget). Det gick mindre än en timme första dagen på terminen så hade de kreativa eleverna döpt honom till ”Ludenröv”, vilket ha fick heta hela sin återstående lärartid. Hans barn återgick till namnet Svensson.

  Rössner kan ju få heta prof ”Strössler” (strössel som man får på glass, bl.a.), Hellenius prof ”Helvetius”, eftersom det går åt helvete med hälsan med hennes kostråd. Olustfjärt är ju rätt bra, eftersom det väl knappast kan anses som mer än en olustig fjärt han lade av i Coop´s medlemstidning, som vi fick idag. Ingen bra PR för Coop tycker jag som gammal marknadsförare och ska skriva till dem att ta in nått om ovan nämnda anomalier..

 31. 31
  olle holmqvist säger

  Javo Skrev:

  Hellenius prof ”Helvetius”,

  Hevetius bär till Schweiz -CH – Confederation Helvetica,
  men !
  hennes argument är ihåliga som en schweizerost

  ”ägna uppmärksamhet åt just det avvikande från gällande uppfattning/teori”
  Tack Javo f a du kommer utifrån o bereder plats f råskryt om min
  kolossala beläsenhet:
  Undantaget som bekräftar regeln – är en felöversättning. Rätt lyder:
  Undantaget prövar (probat) regeln jfr probersten.

  Den som gillar hårklyverier kan pröva här:https://www.faktoider.nu/undantaget.html
  och förvärva lie skrytfähig allmänbildning

 32. 32
  olle holmqvist säger

  feltryck igen
  all text inom rutan ,min, Javo oskyldig, olleh

 33. 33

  @ olle holmqvist

  Ja du Olle! Inte vet jag riktigt vad du menar, blev visst lite rörigt från din sida. Men länken om faktoider var förvisso intressant. Och jag har läst Platons dialoger liksom Lars Gyllenstens ”Sokrates död”. I båda fallen mer än en gång, som kanske kan tolkas som ”skryt om min (allmän)bildning”.

  Det tillhör väl snarare bildning än allmänbildning att läsa Platon och Gyllensten. Och på tal om Sokrates så kan jag rekommendera Platons dialoger. Gyllenstens bok ovan och boken ”Pippi och Sokrates – filosofiska vandringar i Astrid Lindgrens värld, skriven av två norrmän.

  Och på tal om Rössner, som jag nämnde i mitt förra inlägg, så kan jag se honom även som prof. Strösser, han som strör sin vildhavre med oduglig skörd som följd. om man nu ska raljera ytterligare över dem som inte blir nyfikna på anomalierna, det avvikande, som jag inte ser som ”undantag som bekräftar regeln”, utom som viktiga observationer/fakta utifrån ett från Big Pharma och Big Sugar opåverkat och fristående vetenskapligt förhållningssätt.

 34. 34
  Professor Göran säger

  Javo Skrev:

  Det tillhör väl snarare bildning än allmänbildning att läsa Platon och Gyllensten. Och på tal om Sokrates så kan jag rekommendera Platons dialoger.

  Det beror förstås på vad man menar med bildning och allmänbildning.

  (För en LCHF-are kanske Gary Taubes ”Varför vi blir feta” tillhör allmänbildningen medan ”Good Calories & Bad Calories” kanske tillhör avdelningen ”bildning”.)

  Min avsikt är nu, när jag ’äger min tid’ till 90 %, att ska skaffa mig bildningen. Tidigare har jag läst några, de mest kända kanske, av Platons dialoger, och detta kanske man kan anse som just allmänbildningen, men nu har jag tänkt läsa hela boken (Complete Works) på 1700 tättskrivna sidor och detta lär ta sin rundliga tid men en tid jag som sagt nu äger.

  De två hundra första sidorna har varit väldigt givande och det känns därför som om jag kommer att genomföra projektet med nöje men kanske med risk för att då drabbas av ’hybris’, tappa vingarna och störta i det Ikareiska havet och att ingen då kommer bry sig enligt känt bildningsmönster.

  Filosofi tenderar, att som kolhydrater, i övermått skapa ett slags drogberoende har jag själv, och möjligen också mina läsare, märkt.

  Summan av lasterna lär vara konstant apropå surkål och annat som har diskuterats på Annikas blog!

  🙂

 35. 35
  Professor Göran säger

  Erling Skrev:

  Här är det, fast ganska tunnt vad gäller detaljer.

  https://www.esv.se/Verktyg–stod/Statsliggaren/Regleringsbrev/?RBID=14783

  Tack för den länken!

  Ja – här kan vi verkligen tala om ’kanslispråk’.

  Formuleringar som denna låter bra.

  ”Det finns ett behov av att fortsätta och intensifiera förenklingsarbetet för att nå regeringens mål om en märkbar positiv förändring i företagens vardag.”

  Man vill så gärna tro att denna formulering ska göra det lättare för små slakterier att överleva, som t.ex. Rafnaslakt i Ramsele, när de nu bedriver en slakt enligt högt ställda djuretiska och ekologiska krav även om ingen av våra regeringar någonsin gjort sig känd för att i praktiken vilja stödja småskalig närproduktion av livsmedel.

  Med min egen nuvarande misstänksamhet mot den samverkan som sker mellan ’de stora aktörerna’ och de myndigheter som ska godkänna ’nyheter’ gör att jag här ser dörrarna öppnas på vid gavel för GMO-grödor och den ökande användningen av pesticider som hänger ihop med dessa. I direktivet läser jag också att Livsmedelsverket ska samverka med övriga aktörer, vilket i sig verkar rimligt, och då kanske i första hand Jordbruksverket som jag antar formellt ska godkänna införandet av GMO om vi nu inte är för sent för att få stopp på vansinnet.

  Den ’evidensbaserade vetenskapens stjärna’ lyser här lika klart för mig som den gör för mig över läkemedelsindustrin som idag de facto har var tredje dödsfall på sitt samvete.

  Lyckliga är de naiva eller de ’fåvitska’ som det tidigare hette vilket förstås gör det begripligt att de flesta människor heller skulle dö än att tänka på egen hand.

 36. 36

  Om man frågar sig själv varför placebo och nocebo fungerar? Så är svaret att tankens kraft kan styra/påverka ett sjukdomsförlopp, helt utan kemisk påverkan!

  Vänder man på den hypotesen, så kan det även vara livsomständigheter som tvingar vår hjärna att fastna i destruktiva tankemönster, som upplevs av individen som integritet. Jag Tycker Det, Det Är Jag!

  En cancerpatient möter goda råd från alla håll för att bekämpa sjukdomen. Därför stänger patienten av informationsintaget och lyssnar bara på sin läkare. Som sista handtag i livet.

  Tidigare trodde jag erfarenhetsbaserat att de sjuka intagits av någon ond/konstig demon och förstod naturfolkens shamanistiska riter, för att driva ut en eventuell demon.
  Numer förstår jag att det är biokemiska obalanser, bakteriologiska demoner och diverse svampar och virus som orsakar sjukdomstillstånd.

  Nu när vi börjat nudda vid tanken, att dessa sjukdomsalstrande företeelser i tillvaron faktiskt kan påverka vår verklighetsuppfattning och intellektuella val. Så är vi tvungna att acceptera att en sjukdom kan spika fast en viss doktrin för sin egen sjukdomsupplevelse, att allt ifrågasättande ar djupt integritetskränkande för våra demoner som intagit våra kroppar.

  Testa att reta den sjuke lite grand genom att ifrågasätta deras övertygelse. Så ska ni få se hur bakterierna, svamparna, virus och biokemiska obalanser kollektivt blir vansinniga och totalfördömande.

  Vi måste krypa för dessa inre demoner och acceptera den idioti de representerar.

 37. 37

  Georg W Skrev:

  Vi måste krypa för dessa inre demoner och acceptera den idioti de representerar.

  Jo… – Georg – så kan det i o f s vara – men:

  Maria: Sen vet jag att du jobbade på sjukhus.

  Josef: Ja… – det gjorde jag också. Det var faktiskt dessförinnan. Och där lärde jag mig då att sjukdomar… – som jag själv då var rätt drabbad av på olika sätt. Inte något våldsamt allvarligt… – men ändå jag drogs ständig med förkylningar och missmod och ont i ryggen och lite annat.

  Sjukdomar är ingen lösning på någon människas problem. För sjukdomar är någon sorts rop på hjälp. Då får Wi lite mer omtanke. Wi blir intressanta för människor som annars inte bryr sig om oss. Och jag så då på sjukhus… – jag var i tre och ett halvt år på sjukhus ungefär… – att de korta stunder som dom här kom som normalt annars inte brydde sig om dom… – de var inte värda det priset. Så sjukdom är ingen lösning på våra problem.

  Maria: Och du vill hävda att sjukdomar tar Wi på oss för att Wi tror att det är en lösning ?

  Josef: Ja… – sjukdomar är ett sätt för oss… – som många andra då att ropa på hjälp. Och som Wi då drar på oss därför att Wi tror att det är en lösning. Och det kan det ju vara i och för sig. Wi behöver vara hemma från jobbet så kan det ju vara praktiskt att var förkyld och skylla på det. Men egentligen vill jag ju inte vara på jobbet.

  På något sätt så råkar Wi ju ALDRIG ut för någonting oförskyllt. Utan på något sätt så ger Wi händelser hela tiden själva energi som Wi kan vara i. Och ibland tror Wi då i vår enfald att sjukdomar är en lösning… – och det är det inte.

  Maria: Du är inte sjuk numera ?

  Josef: Nej… – inte på det sättet som jag var förr. Det är klart att jag kan vara något snorig någon dag… – eller känna mig lite hängig på morgonen någon dag. Men det är undantagsvis.

  Maria: Men du sitter nu och i princip har inget arbete för närvarande… – ingen ekonomi. Egentligen borde du vara olycklig och missmodig och sjuk… – och det är du inte ?

  Josef: Nej… – det var ju så att när jag hade ett välavlönat statusjobb med hög lön. Hade råd och åka fin bil… – hade ordnad ekonomi på alla sätt… – och allting såg jättefint ut. Då var jag mycket mera fysiskt och mentalt nere än jag är nu.

  Maria: Men hur skall man förklara det ? Hur har du förklarat det för dig själv att det är på det sättet ? Är du inte förvånad ?

  Josef: Nej… – jag har ju så att säga dragit på mig en utveckling där jag blev av med allt det här som jag trodde var värdefullt. Och i den situationen då… – när jag var helt utelämnad… – så insåg jag att jag var inte helt utelämnad. Det är någon eller någonting (InstinktEn ?) som bryr sig om mig på en nivå som jag inte riktigt förstår. Men som jag då insåg i den situationen finns… – och som jag ALLTID i ALLA lägen kan ha hundraprocentig tillit till.

  – slut citat ifrån en bra bit ned i texten här.

  Sant eller falskt ?

 38. 38

  Jag trodde på råa ägg till100. Men jag hade fel! Annars håller jag med dig till ca 93% 🙂

  Den jag litar minst på numera är mig själv! Vad är jag och vad är levande charader? Säg mig kära bakterier? Och vad är det för j-a svamp som flyttat in i min kropp? Den vill jag inte ha mer! Den har i kombination med kolhydratkonsumtion skapat mycket obehag de sista 20 åren av mitt liv, även om jag nu i 10 år med LCHF, begränsat dess handlingsfrihet.

 39. 39
  Professor Göran säger

  Josef Boberg Skrev:

  Sant eller falskt ?

  Det här är ju i mina ögon nästa lika ’genialt’ som det George ibland har formulerar när han är i sitt esse.

  Jag tror det är sant!

  Som hustru brukar säga så har ”kroppen sina skäl”.

 40. 40
  olle holmqvist säger

  @ Georg W:
  Georg ”Jorge” -, companero dtisinguido
  1. plac&nocebo alla känslor har en kemisk sida av sitt mynt (den andra upplevelsen/känslan)

  2.”En cancerpatient möter goda råd från alla håll ”- vi dränks mentalt s av goda råd om kost och hälsa, vad därutöver finns då utrymme att tänka på ? fruktos (dödskalle!) senast (?) morot/lingon-koncentrat (halleluja) och sedan länge vitamin D – där ”inga bieffekter av rapporterats”, säger företrädare för BigSupplement.

  Mercola själv skryter med att han tjänat ihop till ett sommaresidens på Hawaii, så han slipper tillbringa mörka vintern i tråkiga MidWest.

  Om vit D skriver den klassiska läroboken Human Nutrition and Dietics (Davidson, Passmore 1986 p 139))
  ”Toxiciy
  A Daily dose of 50 micrograms, only five times the recomended intake may be toxic if taken over prolonged periods. Overdosage is recognised by hypercalaemia and plasma calciun rises…common symptoms are anorexia and loss of weigth, nausea, headache, depression and irritability–In more severe cases……Renal failure…can be fatal…kidney or liver disease;

  …adults prescribed large doses…for metabolic bone diseasem associated with liver or malabsortpion syndrome,… 20 of whom two died and Three had persisting renal impairment.

  Ur biologisk synpunkt mkt naturligt. D-vitamin kan inte överdoseras via naturlig (LCHF) föda -strömming typ, man blir mätt dessförinnan. Piller har ingen mättande varningssignal.

 41. 41
  Professor Göran säger

  olle holmqvist Skrev:

  sedan länge vitamin D – där ”inga bieffekter av rapporterats”,

  Har vi läst om något enda dödsfall på grund av att människor tagit vitamintillskott?

  Som någon skrev och jag kan hålla med om: ”Jag tar en hel del kosttillskott och min urin är ’dyr’ men det kan det vara värt för att hålla sig frisk.”

  Läkemedelsbolagsbolagen lär inte hålla med om detta.

 42. 42
  olle holmqvist säger

  Professor Göran Skrev:

  Har vi läst om något enda dödsfall på grund av att människor tagit vitamintillskott?

  Bieffekter
  -hypercalaemia and plasma calcium rises…common symptoms are anorexia and loss of weigth, nausea, headache, depression and irritability–In more severe cases……Renal failure…can be fatal…kidney or liver disease
  – är inte detsamma som dödsfall, medges och har inte hävdats

  Lancet. 1980 May 31;1(8179):1164-5.
  Vitamin-D poisoning: survey of causes in 21 patients with hypercalcaemia.
  Paterson CR.
  Abstract
  Hypercalcaemia developed in 21 patients due to vitamin-D poisoning; 2 were poisoned twice and 2 were poisoned three times. All patients had taken milligram doses of vitamin D, which for 5 patients was inappropriate. For the other 16 patients (mainly with hypoparathyroidism) milligram doses of vitamin D were appropriate; the patients were poisoned either early in therapy, trying to correct the plasma-calcium too quickly, or, later, because of failure to follow up patients properly. 2 patients died as a result of their intoxication. Constant vigilance is essential when patients are taking large doses of vitamin

  ”2 patients died as a result of their intoxication”

  ”had taken” kan möjligen ges en annan innebörd än ”tillskott” var och en sitt eget hårklyveri

  *

  PLoS One. 2014 Jun 27;9(6):e100635. doi: 10.1371/journal.pone.0100635. eCollection 2014.
  A stochastic chemical dynamic approach to correlate autoimmunity and optimal vitamin-D range.
  Roy S, Shrinivas K, Bagchi B
  Most importantly, the present study reveals that an overdose or toxic level of vitamin-D or any steroid analogue could give rise to too large a tolerant response, leading to an inefficacy in adaptive immune function.
  tyvärr – åter inget svar om ”dödsfall”
  *
  ”97.5% of the general population with vitamin D levels of at least 20 ng/ml have no bone disorders”
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24298597
  märk att de 2,5 % som har ”bone disorders” kan ha sådana pga annat än D-brist (jag t ex, teratogent.)

  Upprepar D kan inte överdoseras via föda (eller sol) – men via tillskott.

  Tror att en del på Annikas sida tycker debatten är fel plats- Kam vi flytta nånstans ?

 43. 43

  Apropå kosttillskotts farlighet: Kosttillskott 60 000 gånger säkrare än mediciner.

 44. 44

  Ett övermått av kolhydrater/socker i kosten – och på tok för lite av animaliskt fett och vegetabiliskt fett av typ kokosolja och olivolja – är ett säkert sätt att förstöra en god hälsa med – som jag själv har upplevt det.

 45. 45
  Lars Henrik säger

  @ olle holmqvist:
  Det verkar finnas olika uppgifter om vilken dos av vitamin-D oralt som kan anses vara skadlig m a p hyperkalcemi.

  Hypercalcemia has been observed following daily doses of greater than 50,000 IU of vitamin D.

  Från: https://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminD/

  Vi brukar här prata om doser på 1000 till kanske 10 000 per dag.

  Det krävs troligen 25-OH-D-nivåer över 220 nmol/l för att hyperkalcemirisk skall uppstå.

  Från: https://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=6279

 46. 46
  olle holmqvist säger

  från länken:
  ◾kosttillskott (x1)
  ◾örtbehandling (x8)
  ◾värktabletter (x348)
  ◾arbetsolyckor (x658)
  ◾drunkning (x738)
  ◾olyckor i hemmet (x7000)
  ◾trafikolyckor (x3238)
  ◾MC-olyckor (x35 319)
  ◾biverkningar från medicin (x62 000)
  ◾inläggning på akutsjukhus (UK) (medicinska skador som är möjliga att förhindras) (x293 006)

  ”Kosttillskott 60 000 gånger säkrare än mediciner” s djävulens dvs BigPharmas advokat skulle säga: det måste vägas not den nytta som mediciner också gjort, eller finns ingen alls – aldrig någonsin ?

  – Här klumpas ju all medicin, ihop,statiner s skadar mer än nyttar, och t ex de enda mediciner jag använder: mot propp i örat och svamp mellan tårna. Har svamp o mellantårna-medicin
  mer biverknar än multivitamin ?

  ”farlighet” kunde kanske bäst viktas mot kostnad. Hur mkt farlighet per spenderad enhetspeng för resp ?
  Intressant förutsatt att pengen till medicin är ett ental ggr större.
  alt ngt mått på frekvens/förekomst/vanlighet.för resp. insats. jfr
  Ca 20 dör per år i snöskoter, ca 1000 i vägtrafik, dvs 50 ggr fler.osv.

  .

 47. 47
  olle holmqvist säger

  Prof Göran:
  ”Har vi läst om något enda dödsfall på grund av att människor tagit vitamintillskott? ”

  ”Vitamin A toxicity is a well-described medical condition with a multitude of potential presenting signs and symptoms. It can be divided into acute and chronic toxicity. Serum vitamin A concentrations are raised in chronic renal failure even with ingestion of less than the usual toxic doses. Hypercalcaemia can occasionally be associated with high levels of vitamin A but it is rare. In this report, we describe a 67- year old female patient with chronic kidney disease who was taking vitamin A supplements for approximately 10 years.”

  dödsfall nej, det han inte gå så långt. operativt ingrepp innan dess
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25303202

  **
  the toxicity of vitamin D has conventionally been attributed to its induction of hypercalcemia, animal studies show that the toxic endpoints observed in response to hypervitaminosis D such as anorexia, lethargy, growth retardation, bone resorption, soft tissue calcification, and death ”
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17145139
  ” and death ”
  hur ”hypervitaminosis D” åstadkommits här vet jag inte eftersom jag bara har abstract, men den som accpterar att det kan åstadkommas med tillskott ser ett möjligt samband

  Lars-Henrik
  Visst det är sannolikt ovanligt (fast det uttjatade ”mörkertalet”) men D-förespråkarna hävdar: Inga dödsfall. Andra biverkjningar kan ju också vara intressanta för hälsan.

 48. 48
  Professor Göran säger

  @ olle holmqvist:

  Om vi nu tror på uppskattningen att en tredjedel av alla dödsfall kan tillskrivas Big Pharma så talar vi kanske om att de har 30 000 000 människor liv på sitt samvete varje år och mot detta ställer vi, om vi nu också tror på detta, att inte ett enda dödsfall (dvs. 0 st) som kan tillskrivas kosttillskotten.

  Den relativa faran för död motsvarar då kvoten mellan 30 000 000 och 0 vilket faktiskt innebär en oändligt mycket större dödlig fara med vanliga medicinerna i jämförelse med alla tänkbara vitaminerna i ruskiga överdoser inklusive A-vitamin om det nu inte finns något registrerat dödsfall på grund av just A-vitamin.

  Själv drabbades jag av instabil kärlkramp för ett år sedan som var ganska otrevlig och av självbevarelsedrift, efter mötet med den beryktade cardiologen, ’forskade’ jag sedan på vad man alternativ kunde göra på samma sätt som jag gjorde för 15 år sedan och man behöver knappast vara någon forskarbegåvning specialiserad på cardiologi utan det räckte med att vara intresserad av alternativ för att komma fram till ofarliga vitaminlösningar.

  (Den sorgliga cardiologen visste inte ’nåt om nåt’ inom sin egen disciplin och kunde inte ens rekommendera en ordentlig ’textbook’. Nå – han kanske var ett stolpskott för han verkade helt enkelt vara ointresserad av vad han höll på med men kaxig var han i alla fall men sådant imponerar inte på mig i vetenskapliga sammanhang.)

  Jag intresserade mig alltså för alternativa lösningar på mitt problem (det är ofta de egna problemen man vill lösa) och detta ’forskarintresse’ ledde mig fram till på den verksamheten som hade bedrivits på ett kanadensiskt hjärtinstitut under många år där man tydligen framgångsrikt hade hunnit behandla 50 000 hjärtpatienter med E-vitamin mot kärlkramp innan man hade tvingats stänga institutet.

  Eftersom jag ville lösa mitt kärlproblem men inte ville bli bypass-opererad eller förvandlas till en dement zombie genom medicinering med betablockerare, statiner och lite annat som cardiologen så villigt skrev ut bestämde jag mig istället för att testa E-vitamin eftersom den behandlingen inte medförde någon direkt dödsfara vilket etablissemangets behandligsförslag utan tvekan innebär.

  Nu tar jag därför 1600 mg E-vitamin varje dag och har inte haft någon känning av någon instabil kärlkramp sedan jag började med denna ’medicin’.

  Jag är förstås bara en lustig anekdot som adderar till de andra 50 000 anekdoterna och har därmed inget ’bevisvärde’ för den evidensbaserade medicinens förespråkare och vad de själva anser vara vara vetenskap.

  Dessutom motsvarar 1600 mg E-vitamin ungefär tio tusen procent av det rekommenderat dagliga intaget – man behöver inte mycket fantasi för att förstå hur farlig en sådan siffra (på samma sätt som siffran 0 tidigare) måste vara i längden även om det tydligen nu har gått bra under ett års tid.

  Ja – sedan har vi ju alla oss LCHF-anekdoter och faran med denna kost för hjärtat är också välbekant inom den den evidensbaserade medicinen och bland dess 60 000 professionella förespråkare.

 49. 49
  olle holmqvist säger

  Vit E vet jag mkt lite om, mer om vit D, där tror mig kunna argumentera f a tillskott är onödiga.
  Men även för vit E måste det ju gälla att det visar nytta. Ofarligt räcker inte.
  Om E skriver min kaninbibel Davidso&Passnore:”Transient nausea, flatulence and other minor symptoms ..it is one of least toxic drugs.”

  fö säger Wiki: Vitamin E deficiency is rare and is almost never caused by a poor diet.[1

  Varför ska ribban sättas vid ”dödsfall” och inte vid ung. ” tillvaroförsämrande” åkomma ?

  Om du själv både gått till LCHF och till E-tillskott, kan det ju vara svårt att avgöra om den ena eller bägge har gjort dig friskare. Den intresserade patienten eller friske, skall kunna bilda sig en egen uppfattning och välja själv – tillskott eller inte. För den saken är det gott att argument ställs mot varandra – som här.

 50. 50
  Professor Göran säger

  @ olle holmqvist:

  Nu talar vi om vitamin E som ’medicin’!

  Jag fiser inte och har inte mått illa och LCHF hade jag redan hållit på med några år innan jag drabbades av min instabila agina.

  Ingen av de 50 000 patienterna, inklusive jag själv, kan BEVISA att det var E-vitaminet som gjorde att vi blev av med aginan, även om E-vitamin kliniskt tycks fungera varje gång, eftersom vi bara är anekdoter utan vetenskapligt ’bevisvärde’.

  Samma sak med LCHF – går inte bevisa!

  Anekdoter!

  Det är Big Pharma som VET!

  Money talks!

  ’As usual’!

 51. 51

  Professor Göran Skrev:

  Det är Big Pharma som VET!

  Money talks!

  Jo… – Göran – men det finns ju sådana som vet att detta är åt h-e fel – och har civilkuraget att torgföra det.

  T ex George Carlin’s varning till mänskligheten (svensk text)

  ”Publicerades den 23 okt 2014. Varnar oss för de ljusskygga krafter som styr och äger allt och alla. Legendariske filosofen och komikern George Carlins bästa minuter på scen någonsin.” – slut citat av texten under videon.

 52. 52
  olle holmqvist säger

  Om dina egna erfarenheter kan naturligtvis du själv bara berätta. Är ni 50 000 med samma erfarenhet så tycks det ligga ngt i saken. Jag började skumma lite på nätet o hittade just om E, precis vad jag tror: bra käk är bra, tillskott behövs inte, utom då s medicin till de sjuke:

  ”Research has not found any adverse effects from consuming vitamin E in food [6]. However, high doses of alpha-tocopherol supplements can cause hemorrhage and interrupt blood coagulation in animals, and in vitro data suggest that high doses inhibit platelet aggregation”
  https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/#h3

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1947289/
  tre citeringar samtida sedan dess! .40 år sedan! måste finnas mera ?
  in conjunction with the positive (but statistically non-significant) results obtained in the only other double-blind trial of vitamin E ever carried out on angina, and the encouraging results reported by other investigators in the treatment of intermittent claudication,

  Vi känner ett mönster fr kapitalismen, har egna nära exempel
  En liten uppstickare/outsider börjar sin verksamhet, observeras av BigManufacturur – får hålla på ett tag, går det illa försvinner han- om bra kommer BigManufacturur med erbjudande. Vi köper upp dig, du får ett bra jobb i koncernen, som chef eller så eller syssla med utveckling, bra lön förstås. Om du säger nej, så sätter vi upp konkurrerande verksamhet, säljer till underpris några år, och du är borta ur branschen.

  Klassiskt exempel är annars amerikan politiker Estes Kefauver s skrev boken In a few hands – Monopoly
  ex om bagerier.https://en.wikipedia.org/wiki/Estes_Kefauver
  en hedersman s hade sina duster m läkedenedelsind:

  ”the Kefauver-Harris Drug Act of 1962, after Kefauver expressed shock about the excess profits that U.S. drug companies were taking in at the expense of U.S. consumers. Some of what Kefauver’s hearings on the U.S. pharmaceutical industry revealed includes the following:

  ”Witnesses told of conflicts of interest for the AMA (whose journal, for example, received millions of dollars in drug advertising and was, therefore, reluctant to challenge claims made by drug company ads)…The drug companies themselves were shown to be engaged in frenzied advertising campaigns designed to sell trade name versions of drugs that could otherwise be prescribed under generic names at a fraction of the cost; this competition, in turn, had led to the marketing of new drugs that were no improvements on drugs already on the market but, nevertheless, heralded as dramatic breakthroughs without proper concern for either effectiveness or safety.”[5

  Det kan ju vara s a BigPharma sitter & spanar på LittleSupplement (eller redan BigSupplement?)
  med snålvattnet rinnande. Om storkovan finns där, t ex därför att, tillskott inte ens kräver en manipulerbar doktor,utan går rätt på den ännu mer manipulerbara vanlingen, då så….
  Ni s redan har lite pengar o vill ha mer: köp in er i hälsokost !

 53. 53
  Professor Göran säger

  Josef Boberg Skrev:

  Jo… – Göran – men det finns ju sådana som vet att detta är åt h-e fel – och har civilkuraget att torgföra det.

  T ex George Carlin’s varning till mänskligheten (svensk text)

  Han har ju naturligtvis rätt!

  Det här var i Georges klass igen 🙂

 54. 54
  Lars Henrik säger

  Josef Boberg Skrev:

  T ex George Carlin’s varning till mänskligheten (svensk text)

  ”Publicerades den 23 okt 2014. Varnar oss för de ljusskygga krafter som styr och äger allt och alla. Legendariske filosofen och komikern George Carlins bästa minuter på scen någonsin.” – slut citat av texten under videon.

  Tack för den länken Josef! Den var helt underbar. Har laddat ner den för säkerhets skull 😉

 55. 55

  Psst; Stig, lyssna och tänk till ordentligt. Du har ett enormt ansvar för Sverige, minst lika stort som sjukvård och medicin. Du kan göra massiv skillnad för vår framtid. Förbered dig och blås visslan när du är redo. Vi har väntat för länge, vänta inte för länge. Du kan bli en av Sveriges största hjältar genom tiderna och vi kommer då att vara dig evigt tacksamma.

 56. 56
  olle holmqvist säger

  @ Professor Göran:

  Prof Göran,
  kan du ge refs till E & de 50 000 & kliniken s måste stänga. Det här börjar bli intressant !

 57. 57
  olle holmqvist säger

  @ olle holmqvist:
  hittade genast v sökning följande: fri artikel anbefalles !

  PLoS One. 2013;8(2):e56803. doi: 10.1371/journal.pone.0056803. Epub 2013 Feb 20.
  Effect of antioxidant vitamin supplementation on cardiovascular outcomes: a meta-analysis of randomized controlled trials.
  Ye Y1, Li J, Yuan Z.

  ur abstract:
  ”vitamin supplementation as compared to placebo had no effect …death (RR, 1.03; 95%CI, 0.98-1.07), cardiac death (RR, 1.02; 95%CI, 0.97-1.07), revascularization (RR, 1.00; 95%CI, 0.95-1.05), total CHD (RR, 0.96; 95%CI, 0.87-1.05), angina (RR, 0.98; 95%CI, 0.90-1.07), and congestive heart failure (RR, 1.07; 95%CI, 0.96 to 1.19).”

  ”no effect ”
  ”angina (RR, 0.98; 95%CI, 0.90-1.07”

  För er s är ovana att läsa: RR betyder relativ risk, risk i behandlingsgrupp förh till placebo,
  (dvs berättar inget om problemets ”vanlighet/förekomst/storlek” – det gör däremot ”absolut” risk).

  CI betyder konfidensintervall dvs om spannet är som för Death (alla orsaker) 0,98-1,07
  och detta spann innefattar värdet ”1” = lika risk. så finns ingen skillnad

  återkommer om denna gruva till värdefull information.

  Och instämmer i hyllningskören och återupprepar:
  För tio år sedan satte sig Annika upp på snöplogen och styrde upp på den igensnöade stora landsvägen. Efter kom alla andra på sparkstötting.

  Oj oj vilken nytta Annika gjort !
  https://www.youtube.com/watch?v=jeFKaJkc2CQ

  hittade följ genast v sökning:

 58. 58
  Lars Henrik säger

  Jonas Colting i ett debattinlägg på Aftonbladet om vad ”vanlig mat” egentligen innebär:

  https://www.aftonbladet.se/debatt/article19748454.ab

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa