Bok: Fetmakoden – nyckeln till varaktig viktnedgång, av Jason Fung

Ny bok: Fetmakoden – nyckeln till varaktig viktnedgång, av Jason Fung.
Jason är läkare och specialist i njurmedicin i Toronto, Kanada. Han har i sitt arbete sett att diabetikerna är överrepresenterade bland njursviktspatienterna, och han har förstått att högt blodsocker och högt blodinsulin är skadligt för njurarna. Han har grundat ett program, Intensive Dietary Management,(även som blogg) där han hjälper diabetiker till bättre hälsa med LCHF-kost och intermittent fasta.

Övervikt är ett symtom på insulinresistens, vilken också är orsaken till diabetes typ 2.
Han har kommit fram till att insulinet är den avgörande faktorn bakom metabola syndromet och övervikt. Insulinresistens och hyperinsulinemi (högt blodinsulin).

Han skrev boken The Obesity Code 2016, som nu har blivit översatt till svenska, på Karneval förlag.

Ur innehållet:
Han påstår att alla viktnedgångsdieter är effektiva i början, men sen kommer man in på en platå, och sen går man upp i vikt igen, till den tidigare övervikten. Den bästa viktnedgångsmetoden är förstås LCHF, men många har problem med viktuppgång igen efter initial nedgång. T2-Diabetiker som behandlas med insulininjektioner går regelmässigt upp i vikt.
Han berättar historiken bakom den fettsnåla och kalorisnåla ideologin för viktnedgång.  Ancel Keys startade fettfobin. John Yudkin pläderade för att det var sockret som orsakade fetma och hjärtsjukdom, men konsensus var då att det var fettet som var boven, och Yudkin blev därför utfryst.

Han tar upp och bemöter alla gamla myter: Om att fysisk aktivitet är viktigast för viktnedgång, Att mättat fett är farligt, Att rött kött är farligt, etc.
Han belyser fibrernas (cellulosans) betydelse. De är viktiga som substrat för de nyttiga tarmbakterierna.
Fetma är en hormonellt orsakad sjukdom. De viktigaste hormonerna i detta är insulin och leptin. De fetmasjuka är både insulin- och leptinresistenta.
Kolhydrater höjer insulinet mest, men även protein höjer insulinet, mer än det höjer blodsockret. Fett höjer insulinet minimalt.
Stärkelse höjer blodsockret och insulinet, men socker gör detta i bara halva utsträckningen av stärkelsen. Den halva av sockret som utgörs av fruktos höjer inte blodsockret och insulinet, men det har andra skadliga effekter: det lagras in i levern som fett, fettlever, vilket orsakar insulinresistens.

Han har också funnit att intermittent fasta är oerhört effektivt för viktnedgång, viktstabilitet och blodsockerkontroll.

Detta och allt annat viktigt i sammanhanget avhandlas i boken, som rekommenderas varmt. Den har en utförlig referenslista.
Den är lättläst och mycket informativ.

Jag skrev lite om boken den 19 mars.

 

Comments

 1. 1
  Ethel Loberg säger

  Tack Tack!

  Den boken ska jag nu skicka efter, vet många som behöver läsa den.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  Ja beställ flera böcker och ge till dem som behöver, både sjuka och sjukvårdspersonal.

 3. 3
  Jösses säger

  Precis, speciellt till dem i sjukvården. De stackarna där behöver något som förklarar hur saker och ting fungerar istället för det som står i den korrupta knasboken ”Fetma i Primärvården” av paret utan radar: Ingrid Larsson och Stephan Rössner.

 4. 4
  Ethel Loberg säger

  Ja den här boken belyser något väldigt stort och omvälvande tror jag. Kan tänka mig lika stort som när vi fick läsa om Dig och hyvlat smör i kvällspressen. Journalisterna och tusen till föll som furor men vi andra som tog till oss budskapet står fortfarande raka som furor.

 5. 5

  Jason Fung är mycket pedagogisk, och på hans blogg finns enkla förklaringar av komplicerade sammanhang. Jason Fung är alltid läsvärd: https://intensivedietarymanagement.com

 6. 6
  Hans Ahlén säger

  Mycket lärorik bok. Köpte den för ett par veckor sedan. Jag som diabetiker typ 2 fick klart för mig att jag är insulinresistent och inte ska spruta in mer insulin.
  Vad som mer var intressant var alla myter som han förklarade på ett pedagogiskt sätt. Kan rekommenderas till alla med diabetes (sjukvårdspersonal är nog inte mycket att hoppas på).

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa