Jason Fung vs Ingrid Larsson

Jason Fung har skrivit en bok: Fetmakoden, som nyligen kommit ut på svenska.
Han beskriver där samverkan mellan hormoner, där den viktigaste är insulin, och matens innehåll.
Jag håller på att läsa boken just nu, men det tar sin tid. Man måste ju tänka för att hänga med också.

Artikel i GP: Forskare varnar: Dieten kan vara direkt livsfarlig. Det är dietisten Ingrid Larsson som påstår det. Fung rekommenderar fasta som ett utmärkt sätt att minska på insulinresistensen för typ 2-diabetiker. Ingrid anser att fasta är livsfarligt för diabetiker. De ska inte vidta några kostförändringar utan att rådfråga sin läkare.
Fredrik Löndahl, ordförande i Sv Diabetesförbundet får komma in och uttala sig att även t2-diabetiker har för lite insulin, och inte får låta bli insulininjektionerna. Löndahl är inte läkare, och vet tydligen inte att typ2 kännetecknas av insulinresistens, och de personerna har inte brist på insulin.

Jag anser att det riskerar att vara farligt för hälsan att rådfråga sin läkare om kostförändringar. Hen kan vara helt förledd av nutritionisterna, som i samarbete med livsmedelsindustrin förespråkar en kost fattig på fett, men rik på blodsockerhöjande och insulinresistensframkallande kolhydrater – stärkelse och socker. Det är en kost som leder till komplikationer och förtida död för diabetiker. Det vet vi av beprövad erfarenhet.
Det är mycket bättre att ta sina råd från en kunnig läkare som Jason Fung.

Matfrisk har skrivit ett inlägg om att räkna kalorier eller inte.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson säger

  Hos Kostdoktorns medlemsavdelning finns Jason Fungs föreläsningar och jag har nästan hunnit med att se samtliga av dem.

  Jag tror att han till sist i stora drag har skapat en modell som både Jacob Guidol och vi LCHF:are ställer upp på och Fung förklarar också hur asiaterna kan äta mycket stora mängder ris utan att bli diabetiker,

  Fler har gett lösningen men Fung är den som lägger till den pedagogik som behövs för att en amatör skall begripa vad som hänt sedan diabetesepidemin startades.

  Skrämmande låg nivå på samtliga av de personer som förekommer i GP:s artikel men ett fint exempel på hur man luras utan att ljuga – tyvärr till priset av ett stort lidande och många förlorade levnadsår!

 2. 2
  Thomas Jansson säger

  Det är ju inte första gången som Ingrid Larsson:s kompetens ifrågasätts men inget vettigt kommer nog att höras från hennes sida även i fortsättningen,,,,

  https://www.kostdoktorn.se/oppet-brev-till-ingrid-larsson

 3. 3
  Majsan säger

  Hela artikeln talar om att man borde göra vetenskapliga undersökningar om fasta. Men det lär knappast hända vem vill bekosta dem läkemedelsbolagen och/eller livsmedelsindustrin?

 4. 4

  Borde bekostas med en avgift från våra fala politikers löner.

 5. 5
  ByPass x2 säger

  ”Majsan says: 20 mars, 2017 at 06:08
  …vem vill bekosta dem läkemedelsbolagen och/eller livsmedelsindustrin?”

  Exakt!
  Det är ju BIG-Pharma som tillsammans (i maskopi?) med BIG-Food håller ovetande diabetiker lagom frisk/sjuka och tjänar därmed ytterligare några miljarder.
  Och med hjälp av kabala-media distribueras livskvalitetsförstörande ”Fake news” av välbetalda ”läkare”, ”forskare”, ”dietister” och övrig ”expertis”.

  För de som inte har tillgång till internet ser framtiden dessvärre både kort och mörk ut….

 6. 6
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Att som Kostdoktorn försökte få igång en vettig debatt om behandlingen av diabetes med personer av den här sorten (Tack för påminnelsen och länken Thomas!) är som att försöka med samma sak angående de religösa trossatserna hos företrädare för talibanerna. Ifrågasätter man dessutom som läkare dogmerna i sin kliniska praktik, som t.ex. Dr. Gary Fettke gjort i Australien, kommer stenpåsarna fram.

  I Sverige klarade sig Annika med en ”hårsmån” även om en hel del stenar flög omkring.

  Så länge det är dogmatiska personer av Ingrid Larssons typ som bestämmer inom det medicinska etablissemanget kommer de 500 miljoner diabetikerna i världen fortsätta att gå sina plågsamma livsöden tillmötes.

  Varför dom inte skäms kan man fråga sig.

 7. 7
  Thomas Jansson säger

  Behövs inga studier om vare sig fasta eller LCHF.

  Däremot vore det väl på sin plats att kostskojarna visar studier på varför vi skall äta en lågfettdiet samt varför mättat fett är farligt.

  Detta istället för att sprida lögner av den typ som i artikeln i inlägget utgör!

  Skulle också vara klädsamt om lögnhalsarna kunde förklara varför överviktiga och diabetes skall äta stora mängder kolhydrater!

 8. 8

  Jag har last Fungs bok. Och artikeln I GP. De kommer med små försåtliga antydningar, som inte alls stammer med bokens rekommendationer (det är jättefarligt att fasta om man tar insulin!!! Om man inte har koll på sitt blodsocker och minskar insulinet, misstänker jag att de menar. Diabetiker ska absolut inte experimentera på egen hand!! Ja men Fung rekommenderar ju kontakt med vården.). De påoekar att Fung inte är expert på diabetes och fetma och rekommenderar att man I stället följer sin doctors ordinationer. Och de slirar väldigt på ordet diabetes; man vet inte om de menar typ 1 eller typ 2. Och sedan avslutas det med en professor som rekommenderar ett mer fettsnål kost, åtminstone I vissa fall.
  En fruktansvärt ohederlig artikel.

 9. 9
  Thomas Jansson säger

  Göran, jag tror nästan att vi borde sammanställa en förteckning över hälsofarliga individer – något liknande som med konsumentverkets svarta lista.

  De som skulle få äran att vara med där är de kostskojare som mot känd vetenskap och beprövad erfarenhet lurar folk att bli sjukare,,,,

 10. 10

  Denna kunskap måste spridas mun mot mun och inte via media. Det är uppenbart. Jag blev jätteglad när en person som jag hade rekommenderat LCHF pga kraftig övervikt flera år senare hade plockat upp mina råd och gått ner närmare 50 kg. Så droppen urholkar stenen. Det är enda vägen tror jag.

 11. 11
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Effie,

  Jag har också läst Jason Fung’s bok.

  Det är som att gå till en präst och säga att man inte tror att det finns några övernaturliga väsen.

  Svaret blir förstås att ”Du är inte präst medan jag själv som sådan är expert på övernaturliga väsen och därför vet att det finns sådana väsen. Här behövs verkligen inga vetenskapliga bevis – det hela är ”evidensbaserat”!”

 12. 12

  Det är hemskt att Ingrid Larson och Fredrik Löndahl förespråkar direkt skadliga kostråd. Att det går att reversers typ 2 diabetes är känt sedan professor Roy Taylors forskning på gastric bypass opererade, som blev av med sin typ 2 diabetes efter operationerna, då de inte kunde äta, och följaktligen ofrivilligt fastade. Det fick Roy Taylor att testa lågkalori diet, utan att göra gastric bypass.
  Det fungerade också, utan operation.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168743/

  https://www.ncl.ac.uk/press/news/2016/03/profroytaylordiabetesresearch/

  https://care.diabetesjournals.org/content/36/4/1047

  Att tillåta Macciarinis oprövade och dödliga operatios metoder det gick för sig på Karolinska. Men
  att bota folk med fasta och lågkolhydratkost som är ofarligt det går inte för sig. Varför?

  Kan det vara så att Macciarinis verksamhet hotade inte läkemedelsindustrins och sockerindustrins vinster, men det gör LCHF kombinerad med intermitent fasta.

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  Nu är det ju så att den gamla tidens media liksom brödindustrin är en krisbransch – vi ser många forna giganter som AB, Expressen, DN med flera ta till alltmer drastiska åtgärder för att misskreditera uppstickare.

  Jag läser i stort sett inga tidningar längre förutom ”facktidningar” och då på Readly – det är nog cirka 10 år sedan jag köpte en papperstidning.

  Istället följer man bloggare som till exempel Lars Bern, Elisabeth Höglund, Erik Edlund, Annika Dahlqvist och många andra. Väljer man rätt så kan de som regel betydligt mer än ”gammelmedia” – är de dessutom pensionärer kan de dessutom skriva vad som helst utan risk för att bli av med sin försörjning. Det om något är en böld i ,,,,,,, de fina salongerna.

  Vem som helst kan idag skaffa sig rätt verktyg för att producera digitala böcker eller papperstidningar fast med de senare krävs det mera slantar så visst tror jag att vi skall producera mera nu när vi äntligen har uppfyllt vänsterns våta dröm – att själv äga produktionsutrustningen.

  Märkligt nog är det dock oftast vänstern som motsätter sig de så kallade ”alternativa medierna” idag men den diskussionen finns det andra forum för,,,

  Så att skapa och sprida en e-bok, blogg, nättidning kan vem som helst göra idag – vi behöver inte förlita oss på andras välvilja längre,,,,

 14. 14
  sten bjorsell säger

  Thomas Jansson:
  Du träffade rakt på spikhuvudet med ” – är de dessutom pensionärer kan de dessutom skriva vad som helst utan risk för att bli av med sin försörjning. Det om något är en böld i ,,,,,,, de fina salongerna.”
  I Jason Fungs senaste inlägg berättar en 70 årig världsrekordhållare i bänkpress, Keith Harmon, hur han byggde upp sina muskler med hjälp av träning vid intermittent fasta, tvärtemot den konventionella skrämselpropagandan!
  Alternativet att bygga rejäla muskler var då som nu träning med eller utan anabola steroider. Men med dessa kan man snart bara bli ett skal runt lever-, njur- och hjärtproblem, ingen långtidshöjdare någonsin eller vid 40, då Keith började med IF. Dessutom nämnde Keith att han började få kommentarer om att han såg yngre ut efter några år och sedan även idag, vilket han förmodligen helt riktigt tillskriver fasta och träning.

  Alltså inte bara att vi som pensionärer slipper riskera att bli av med försörjningen om vi skriver vad vi tycker. Vi har nu mer tid, håller oss friska och klara i bollen genom att undvika både de metabola sjukdomarna och dess vanliga direkta biverkningar plus de följande indirekta från obligatoriska mediciner. Samtidigt ser vi hur den metabola pandemin alltför ofta rånar livet och/eller förstånd av många alltför tidigt. Med LCHF och IF har vi alltså potential till att bli en formidabel långvarig och växande kraft!
  Just IF anser jag vara rena efterbrännkammaren till LCHF och träning. Ser fastan nu som en duktig målare tar hand om en renovering: Underarbetet och rengöringen är det viktigaste. Då kan man måla om ”hur många gånger som helst”, eftersom det verkar som om våra duktiga fagocyter kan göra bra rent på jakt efter proteiner och energi under fasta. Hur liknelsen håller i längden för oss dödliga återstår att se, men förbättringarna hitintills är tydliga!

 15. 15

  Dr Göran…för mig får de tycka vad de vill. (helst ska de ju ha argument för det också, men man kan inte begära för mycket 🙂 ). Men att pådyvla Dr Fung saker han aldrig sagt, och att ha så luddiga formuleringar att man kan tolka det lite hur som helst; det tycker jag är rent ut sagt ohederligt.
  Men deras attityd är ”du är inte expert, och förstår alltså inget av det här”; ja det håller jag med om.
  Man blir bara trött…

 16. 16

  Ingrid Larsson säger: ”– Jag hoppas kunna bidra till att människor med fetma och diabetes inte går på det här, säger hon påpekar att Fung vare sig är fetma- eller viktminskningsspecialist.”

  Vilka medicinska specialiteter har Ingrid Larsson?

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  16 Erik Edlund
  Nutritionister har vad jag vet inga medicinska kunskaper. Det är befängt att de har fått så stor makt inom den medicinska verksamheten. Man skulle kunna se dem som en direkt utlöpare från Big Farma och Big Food.

 18. 18

  # 17, Annika

  Så egentligen har hon ingen experts plattform att kritisera Fung från.

 19. 19

  Jag föreslår att vi alla i stället för BIG PHARMA medvetet fr.o.m. nu övergår till det
  mer passande orden BIG HARM.a. eller vad tycker ni?
  Förljugenheten är satt i system. Vetenskapliga falska studier förekommer ofta. Patient-
  berättelser med hemska biverkningar i ett i ett.

  Alltså varför inte BIG HARMA ? Är jag för elak?

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  18 Erik Edlund
  Nej nutritionister har ingen medicinsk expertis att kritisera Fung utifrån.

 21. 21
  sten bjorsell säger

  Erik Edlund i nummer 16:
  Jason Fung är nefrolog, alltså njurspecialist, inte så där ”jättenkelt”.
  Diabetes-2 patienterna kommer till honom på slutet, när diabetesen förstört dom så mycket att det inte finns mycket man kan göra. En deprimerande situation som jag gissar bidragit till att Jason började fråga ”varför”, vad är rotorsakerna till diabetes, vad gör det sämre/bättre.
  Typiskt att en nutrionist klagar utan att nämna Dr Jasons specialitet.

 22. 22
  Thomas Jansson säger

  Vilka långtidsstudier finns det på lågfettskosten?

 23. 23
  sten bjorsell säger

  Ny studie -på möss – visar att även Typ 1 diabetes kan botas genom – Intermittent fasta !
  https://www.cell.com/cell/abstract/S0092-8674(17)30130-7

  Pancreas celler ”återstartades” med hjälp av något som liknade en 4-dagarsfasta i både typ 1 och typ 2 diabetes. Liknande substanser som förekommer vid ”ursprungstillverkningen” av beta-celler utsöndrades under fastan. Enorm upptäckt om den kan replikeras på typ ett diabetes!
  Publicerad 23/2 i år, 2017.
  Den mänskliga motsvarigheten på denna kost blir ca 1000 kalorier om dan i 5 dar, bestående av nötter och soppor, följt av ca 25 dars återhämtning, enligt studieförfattarna.
  Misstänker att sopporna och nötterna innehåller en hel del ämnen som vår vardagskost inte gör…

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  23 sten bjorsell
  En typ 1-diabetiker bör förstås inte fasta annat än under överinseende av diabetesbehandlare, som kan hjälpa till att ordinera lämplig insulindos.

 25. 25
  Thomas Jansson säger

  Många typ 1 är mycket kunniga om hur insulinet skall doseras, typiskt för de mest insatta hos Smarta Diabetiker tar 1/3 till 1/2 av det insulin som de använde innan LCHF. Många använder periodisk fasta och några fastar helt längre perioder utan problem.

  Men det mycket viktigt att de vet vad de sysslar med då det kan gå riktigt illa om de doserar sitt insulin fel!

 26. 26
  sten bjorsell säger

  Javisst Annika!
  Precis som Jason Fung också säger i sin blogg, i samråd med läkare om man är sjuk.
  Egentligen är det väl bara Löndahl och Larsson ovan som låtsas(?) missa det!

 27. 27
  Thomas Jansson säger

  Många typ 1 har ju en liten kvarvarande insulinproduktion och den kan nog i vissa fall räcka till om man fastar, fastan minskar ju också insulinresistensen.

  Men vem vet, kanske kan funktionen för insulin återhämta,sig – det återstår att se,,,,

 28. 28
  Thomas Jansson säger

  Jag ser ingen fara att fasta som typ 1. Det går ju utmärkt att köpa i det närmaste obegränsat med alkohol i statliga butiker och det är ingen som hävdar att man skall rådfråga en läkare innan man korkar upp?

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  25 Thomas Jansson
  Det påminner mig om min rutin när jag tidigare arbetade som äldrevårdsläkare. När diabetikerna fick magsjuka och inte fick behålla maten, och hade normalt blodsocker, så ordinerade jag halv insulindos. Om de hade lågt blodsocker ordinerade jag uppehåll med insulin tills blodsockret normaliserades. (om jag minns rätt)

 30. 30
  Thomas Jansson säger

  Kommer du ihåg Annika när jag påstod att man skulle mäta insulinet istället för blodsockret?

  Den som kom på detta för mycket länge sedan heter dr Kraft och under de första minuterna visas hur man skall mäta insulinet före och efter måltiden. Mycket svårare än att mäta bs men man upptäcker diabetesen 10 till 20 år före jämfört med fasteblodsockret.

  I USA kan man köpa detta test för 200 dollar https://youtu.be/w0nV-_ddXococh man dricker en sockerlösning och tar blodprover på bestämda tider.

  Så ska det se ut!

  Jag köpte nyss hans bok och ska läsa ut den snabbt,,,,

  Här finns videon.

  https://youtu.be/w0nV-_ddXoc

 31. 31
  Thomas Jansson säger

  29, ja så måste det gå till. Hellre lite för högt blodsocker under en kort tid än för lågt. Ettorna får dock se till att de inte drabbas av syraförgiftning eller ketoacidos som det heter på doktorsspråk.

 32. 32
  Michèle Wilcox säger

  Det enda positiva med den artikeln var att inte Mai-Lis Hellenius fick uttala sig (igen).

  Jag har läst dr Fungs bok The Complete Guide to Fasting och där skriver han att både typ 1 och 2 diabetiker måste vara särskilt försiktiga med fasta eller att ändra kostvanorna, surprise surprise. Men man behöver inte blanda in nutritionister för det. Som diabetiker får man nog själv bestämma sig för att testa fasta, och hota sin läkare med det, så man får hjälp 😉

  ”You must consult with a physician to adjust the doses of diabetic medications or insulin before starting any dietary program. Careful monitoring of blood sugars is crucially important. If you cannot do this, then you should not attempt fasting.”

 33. 33
  Thomas Jansson säger

  https://m.youtube.com/watch?v=7sAqy1lnWXo

  Intressant video om fasta väl värd att se även om den inte går i högsta fart.

  Anhängare av Fung och den som fick mig att se dr Krafts video. Jag har känt till Kraft länge men aldrig förut tagit mig tid att sätta mig in i hans arbete.

 34. 34
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Thomas,

  Kraft vet vad han pratar om!

  Boken var så intressant att den resulterade i en krönika.

  https://annikadahlqvist.com/2015/10/08/blodsocker/

 35. 35
  Thomas Jansson säger

  Se där, jag har ju sysslat med annat än hälsofrågor under några år. Jag gissar att jag tog upp detta runt 2013 eller däromkring. Då visste jag inte att man kunde mäta C-peptid för att få koll på insulinnivån.

  Kommer ihåg att jag läste Agneta Schnittgers första bok där hon kallade blodsockret för ”sekundär parameter” och det stärkte ju min övertygelse om att vi mätte fel saker.

  Men tankarna föddes nog tidigare – jag råkade i luven på en läkare som försökte ta livet av mig med en lång lista av piller, både statiner och Mindiab samt blodtryckspiller med massor med biverkningar, det slutade med att jag rekommenderade henna att läsa in gymnasiets biologikurs och jag blev ålagd att byta vårdcentral. Vi hade just en diskussion om mätning av insulinet och vederbörande uppvisade i stort sett noll kunskaper om hur insulinresistens, blodsocker och vad som händer om man ger ytterligare insulin.

  Men tack vare det så lever jag och mår bra. Folk undrar varför vi är arga men att bli utsatta för den här typen av långsamma mordförsök är i alla fall inget jag uppskattar!

  Men åter till dr Kraft, när man som tekniker sätter sig in i problematiken med hur insulinresistens utvecklas listar man ganska snabbt fram hur det ligger till och att i stort sett alla ägnar sig åt att mäta fel saker och att man därigenom ställer till massor med trubbel på grund av detta.

  Det är självklart så att om man skulle mäta insulinnivåerna skulle i stort sett alla vara mer eller mindre sjuka – jag tror att Kraft nämnde några siffror men kommer inte ihåg dem – spontant gissar jag på runt 80% och det är möjligt att Kraft nämnde just denna siffra.

 36. 36
  Thomas Jansson säger

  Numera kan man vända sig till ett privat labb som kan mäta C-peptid. Kostar inte mycket. Man behöver knappast utföra den glukosbelastning som ingår i Krafts tester om man vet om att man är insulinresistent – själv är jag av den åsikten att det räcker med en visuell kontroll. Men då missar man alla smala människor som är insulinrsistenta men fångar ändå upp fler än vad den sjuka vården gör,,,,

  Men man behöver inte testa något alls, fler och fler är ju inne på mer eller mindre avancerade typer av fasta. Själv har jag börjat med att äta 1 gång om dagen och då blir det en tidig ”break fast” vid 11. Problemet är möjligen att jag överäter protein – det är en servering som har husmanskost och plockar man bort potatis och annat så blir det lätt att man äter för mycket kött eller fisk.

  Nu har jag ju flyttat och har knappt 2 km till matstället så det blir lite motion i samband med lunchen, något som är bra eftersom min arbetsplats ligger 7 meter från sängen och jag går alltså inte ens till bilen för att komma till jobbet.

  Nå, vad gör nu sjukvården av den kunskap som dr Kraft uppenbarligen har vetat i minst ett halvt sekel – själva vet vi ju hur man minskar insulinresistensen på egen hand men när skall ”etablissemanget” ta åt sig dessa självklara fakta?

 37. 37
  Thomas Jansson säger

  Kanske skulle man börja införa begreppet ”hormoniell fasta” – man behöver inte så mycket för att förklara för folk om hur det ligger till – en graf som visar blodsocker- och insulinnivåer under tiden som man utvecklar diabetes enligt nuvarande definition räcker för att inse att man borde mäta fasteinsulin på alla människor.

  Samt några diagram som visar insulinnivåerna i kroppen som funktion av ätmönster och vad man stoppar i sig.

  Själv har jag börjat använda begreppet ”omvänd kolhydratladdning” för att förklara varför det fungerar så bra att utföra högintensiv styrketräning tillsammans med LCHF.

  Eftersom folk är lurade att tro att man stendör om man inte äter minst 6 gånger per dag så brukar jag påstå att jag utan vidare skulle kunna gå till Paris på enbart vatten – så stora reserver har nog de flesta i sina ”fettbatterier”,,,,

 38. 38
  Thomas Jansson säger

  Insulinet brukar jag likna vid en diod eller backventil, är det ständigt för högt går det bara att sätta in på fettbanken.
  Först av allt fett bildas det viscerala fettet, det är ju därför som smala människor blir insulinresistenta.

  Frågan är ju varför vi har så lätt för att lägga på oss lättillgängligt fett i buken?

 39. 39
  Thomas Jansson säger

  I filmen som ”Butter Bob” har gjort så pratar han just om LCHF som en form av fasta eftersom den kosten begränsar lnsulinpåslaget – alltså en form av ”hormoniell fasta”,,,,

 40. 40
 41. 41

  Jala 40#

  De talar om att 1200 läkare får pengar från läkemedelsbolag. Det låter för lite? Gøtzsche nämner
  siffran 3000 för Danmark, och de har bara hälften så stor befolkning.

  Sedan om att läkarna får betalt för arbete, där säger G. att läkemedelsbolagen har anställda experter, så det är nog inte bara arbete de får betalt för…..

 42. 42

  # 38 Thomas:

  ”Frågan är ju varför vi har så lätt för att lägga på oss lättillgängligt fett i buken?”

  Kan ha att göra med balansen mellan östrogen och testosteron. Ju mer det tippar mot östrogen dess mer bukfetma och ”Manboobs”.

 43. 43

  Vi äter för lite gluten, därför får vi diabetes.
  https://illvet.se/manniskan/halsa/glutenfri-kost-okar-risken-for-diabetes

 44. 44
  Thomas Jansson säger

  #42 Erik Edlund

  Jag tror mera på att bukfetma i små mängder som ett extra lager energi kan ha varit en fördel någon gång historiskt. Utlöst av stress i någon form skulle det kunna vara en fördel i vissa situationer. Jag har stött på ett sådant påstående en gång i tiden men vart har jag ingen aning om eftersom jag inte sparade länken till källan – däremot hittar jag inget belägg för den teorin numera.

  När man går ned i vikt så är det bukfettet som ryker först – jag fortsätter leta,,,,

 45. 45

  Jag undviker inte gluten. Jag undviker däremot alla sädesslag, och eftersom jag äter grönsaker, så får jag i mig fibrer, och mer vitaminer och mineraler, än brödätarna. Om konsumtionen ändras så får väl bönderna odla grönsaker i stället för säd.

 46. 46
  Annika Dahlqvist säger

  Jag blir förargad när jag tänker på att Ingrid Larsson uttalade sig nedsättande om Fungs kompetens. Hans bok är oerhört seriös, med massor av referenser till sina ställningstaganden.
  Ingrid gav ut en bok 2016, Fetma i primärvården. Är det någon som har läst den? Hur seriös är den?
  (Jag betalar inte 309 kr för att köpa den.)

 47. 47
  Thomas Jansson säger

  Med Stefan Rössner som medförfattare måste det ju bli en helt unik bok som paret Rössner & Larsson har knåpat ihop,,,,

 48. 48
  Thomas Jansson säger
 49. 49

  # 44 Thomas

  Du frågade om varför det hamnar runt buken, inte varför det lagras.

 50. 50
  Thomas Jansson säger

  #49
  Kvinnor har lägre anlag för bukfett. Historiskt finns det de som hävdar att en liten ansamling av fett i bukhålan är bra då man ska ut och jaga, något som inte kvinnorna gjorde.

 51. 51
  Jösses säger

  @46. Jo jag har läst den, finns på biblioteket. Det är en bok helt fokuserad på energibalans och ibland vet man skall skratta eller gråta när man läser den. Stackars vårdpersonal som får den som underlag.
  Här är några saker jag reagerade över:
  S 16. Här anses hormonella problem vara en konsekvens av fetma, inte tvärtom.
  S 39. Ingenting om vikten av att mäta fasteinsulinet, medan kolesterol och glukos naturligtvis skall mätas. (Då kan man ju sälja mer medicin)
  S 55. Här tangeras socker men inte ett pip om leverförfettning t ex, allt handlar om energi.
  S 58. ”De som dagligen äter fullkorn har lägre risk att öka i vikt”. Reflektionen som inte görs är om det beror på fullkornet eller den relativa hälsomedvetenheten hos de som äter det.
  S 60. En tabell listar hur man minskar intaget av socker. Varför poängteras inte nyttan av att eliminera det istället? I slutet av listan står det att man skall välja magra charkuterier. . . feltryck?
  S 64. Här visas ett aptitregleringsdiagram. Insulin och Leptin finns med men kommenteras inte alls.
  S 74. Här visas en tabell där olika former av lågkolhydratkoster bl a jämförs med lågfettdieter, till de senares nackdel. Detta faktum ignoreras ändå helt i den följande texten där allt handlar om energirestriktion och portionsstorlek.
  S 80. Här nämns LCHF och anledningen till att LCHF kan fungera handlar om energirestriktion framför allt för p g a mindre (!?) intag av sötsaker. Sedan snurrar de till det helt om olika sorter fetter.
  S 81. Här kommenteras halvfasta men inte ett ord om helfasta eller effekterna av fastan, mer än att det är ett sätt att minska energiintaget.

 52. 52
  Jösses säger

  S 82. ”Ät mindre av sötsaker” Inget om att ta bort sockret helt.
  S 83. Här följer några sidors lov om lågenergipulverdieter som framställs som mycket bra. Man kommer till och med in på ämnet om Ketoner, utan att berätta att det finns nyttigare sätt att nå ketos. Även typiska LCHF-biverkningar beskrivs, dock bara som en effekt av lågenergipulvret.
  S 97. Här nämns LCHF igen och även insulin men LCHF är farligt efter som det ökar risken för åderförfettning. Som sagt, man vet inte om man skall skratta eller gråta när man läser detta.
  S 98. Trots tabell på sidan 60 så listas här en lång rad sätt att minska fettintaget. Det skall vara lättmjölk, margarin, mager ost, lättglass. . .
  S100. Här fortsätter tipsen där grädde t ex kan ersättas med majsmjöl i såser och att bröd är bättre att äta utan smör. Kan de inte fråntas sina läkarlegitimationer för sånt här?
  S 105. Viktväktarna får goda vitsord.
  S 109. Fetmakirurgi fungerar utmärkt och på sidorna som följer omnämns bl a att det fungerar bra även mot T2 diabetes och det filosoferas om det skulle vara bra även för icke fetmaklassade T2-or.
  S 117. Här följer information om diverse olika komplikationer som man kan behöva ta hand om efter fetmakirurgi.
  S 133. Fettsugning däremot är inte att rekommendera och det kan ge ”katastrofala effekter”. Som om inte GBP kan ge det. . .
  S 137. Mitt i en tabell står det, ”Sänk kolhydratintaget” utan att det kommenteras vidare och inte något om att dra ner på fettet. Helsnurrigt. . .
  Att gå baklänges ökar energiförbrukningen. Vilket praktiskt råd, tack för det. (Ironi)

  Ingenstans i boken nämns t ex fruktos i socker som ett problem, märkligt minst sagt.

  Boken är något att spara till eftervärlden som ett exempel på hur galna råd det en gång i tiden fanns för att gå ner i vikt. Visst kan man gå ner i vikt om man följer råden i boken, men det lär bli en kamp som är allt annat än enkel.

 53. 53
  Thomas Jansson säger

  #52 Jösses

  En verklig arvtagerska till Rössner som var lika snurrig i sina habila böcker.

  Kan det vara fettbristen som fått deras arma hjärnor att skära ihop totalt?

 54. 54
  Camilla säger

  Annika, vad tycker du nu om det du har läst i boken? Vad var bra, vad var mindre bra? Har du provat några av hans rekommendationer själv?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa