Kan mycket mjölk förkorta livet?

SVT.se: Ny studie: Mycket mjölk kan förkorta livet.

Jag har även sett andra genomgångar som inte visat att mjölkintag försämrat hälsa och livslängd, men det hindrar ju inte att det kan ligga något i fyndet.
Det är laktosen, som enzymatiskt delas upp i glukos och galaktos, som man beskyller för effekten. Det är framför allt galaktosen som man misstänker för att vara inflammationsframkallande.
Mjölken innehåller ju per dl 3 g fett, som sannolikt endast är till nytta; 4 g protein, som består av vassleprotein och kasein, vilket slag många tror inte alls är nyttigt; och ca 5 g socker, laktos.
Om vi ska tro på detta bör vi minimera vårt intag av laktosinnehållande mjölk. Det är vanlig mjölk, filmjölk, yoghurt etc. Ännu värre är sockerkoncentrerade produkter som mesost, messmör, kondenserad mjölk etc. Men allt är förstås en mängdfråga. Jag skulle tro att 1-2 dl yoghurt på morgonen inte är till skada, eller?
Laktosfri mjölk – där är hälften av laktosen borttagen, men resten spjälkas till samma glukos och galaktos  som vi själva gör med mjölksockret. Enda skillnaden är alltså mindre mängd av galaktos.
Mjölkprotein kan man efter alla avrådanden också hålla nere. Det är då framför allt osten som man kan vara försiktig med. Problemet är bara att ost är så förtvivlat gott 🙁
Smöret däremot tycker jag att man kan vara generös med. Problemet där är slamspridningen över våra odlingsjordar som ger gifttillförsel, av tex kadmium, som sedan kommer till oss. Men det gäller ju all odlad mat.

 

Comments

 1. 1
  Barbro Lund säger

  Gäller det även mjölk man köper direkt från bonden som inte har varit på något mejeri?

 2. 2
  ByPass x2 säger

  Jaha, det här var ju inte så bra….

  Min fråga blir då:
  • Vad är ”för mycket” mjölk/fil/ost?

  Försöker ligga så så nära ”nollan” som möjligt med min LCHF-diet.
  Men använder själv LAKTOSFRI mjölk i kaffe & te — det kan bli ca 2 glas om dagen.
  Och älskar OST — det kan bli flera hekto på en dag…. Det ÄR ju NOLL % kolhydrater!!

  Är jag i ngn sorts hälsomässig ”farozon” undras konfunderat?

 3. 3

  Angreppen på mjölken med pseudovetenskap är helt och hållet initierat av spannmålsindustrin och globala krafter för att göra länder utarmade på egenförsörjning på egenproducerad föda. För det är det en fantastisk föda för barn och gamla. Ingen har kunnat påvisa att en människa dött pga mjölk. Men däremot massor med anndra livsmedel som vin exempelvis och för mycket öldrickande osv! Förstår inte att man går på dessa sk. studier och forskning som bekostas av vilka då. Ta reda på det först.

 4. 4
  foie gras säger

  I Frankrike lever man mycket länge.Mjölk dricker man inte. Men ett gott smör och goda ostar så mycket mer.
  Inte ens förskolebarn dricker mjölk i den obligatoriska tillika starkt måltidsfostrande förskolan.
  Alla åldrar dricker vanligt vatten till mat.
  Hemma är för övrigt vuxna ytterst måttliga med vin till vardags och ytterst sparsamma med intaget även vid fest. Inför vin och sprit gäller benhård disciplin som del av en identitetsskapande umgängeskultur i skriande kontrast till måttlöshetens svenskhet.
  .
  Ost skuren i bit äter alla även de minsta dagligen eftersom ost är en del av den strängt koreograferade måltiden, i förskolan med en ny ostsort varje dag. Treåringar kan skillnaden mellan camembert och brie.
  Yoghurt ges ofta små barn som mellanmål.Tyvärr ofta sötad.
  Däremot ges aldrig saft,inte läsk, inga kakor, inga bullar, inget sötsaksgodis i förskolan och hemma finns inget av det frosseri som svenskar kallar fredagsmys och lördagsgodis.

 5. 5

  Jag minns i min barndom hur forskning visade på att mycket yoghurtätande förlänger livet. I samband med denna reklam visades gamla gubbar över 120 år gamla. Men det var ju fejk det också förstås. Nej nu ska mjölkbonden bort för att göra Sverige beroende av Anglozionisternas globala matindustri. Vad blir det härnäst? Havren? Nötköttet är ju redan fel? Vänta nu, det är mycket nu som är farligt och det är ju det som är meningen, eller?

 6. 6

  Förkortat: För mycket kalcium och för lite magnesium verkar göra mjölk skadlig efter uppväxt.

  Om nedanstånde är riktigt bör man undvika mjölk, framförallt lättmjölk.
  En frisk cell har hög magnesium- och låg kalciumnivå. Ju högre kalciumnivå och lägre magnesiumnivå i extracellulära vätskor desto svårare blir det för en cell att pumpa tillbaks kalcium efter att den ”använts”, vilket alltid måste ske för att återställa jämvikt. Om kalcium inte pumpas ur celler ordentligt ökar kalciumhalten i celler vilket minskar möjlig uteffekt.
  Vår biokemiska ålder skulle teoretiskt kunna bestämmas av förhållandet mellan magnesium och kalcium i våra celler. ( https://drsircus.com/cardiology/calcium-magnesium-balance/ ) Eftersom mer mjölk medför mer kalcium och försämrad magnesium/kalcium kvot innebär det även tidigare åldrande, alltså förkortad livslängd som studien visar.
  Frukt och grönt blir enligt en annan större Svensk studie nyttigt om det kombineras med feta mejeriprodukter, samtidigt som det kan bli skadligt när det kombineras med lättprodukter! Se diagram i referat i läkartidningen: https://ww2.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=14179

  Eftersom magnesium generellt förbrukas vid glukosförbränning i kroppen bör man naturligtvis äta mindre glukosskapande mat. Att både dricka mycket mjölk och äta hög procent av dagens magnesiumfattiga kolhydrater ”men” kombinera med motion kan alltså vara ett recept på mycket förkortad livslängd, inte nyttigt som ofta förespråkas, utan vetenskapligt underlag.

  Fettförbränning förbrukar däremot inte magnesium vad jag kan finna, medan glukosbränning bl.a genom förhöjt insulin driver magnesium ur kroppen via njurarna. Bör vara en allvarlig tankeställare för de som förbrukar mycket mjölk och kolhydrater, och kolhydratsladdande idrottare.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  1 Barbro Lund
  Vet inte. Jag tror inte att det är forskat på om det är skillnad på mjölk direkt från bonden eller butiksköpt mjölk, i fråga om hälsa eller livslängd. Eller?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  2 ByPass x2
  I studien hade man satt 1 glas mjölk dagl som gräns för lågt respektive högt mjölkintag.

 9. 9

  Ja ja Läkemedelsindustrin är gigantiskt smarta. Dör du av hjärtinfarkt ja då har du druckit för mycket mjölk. För statinerna är det inget fel på. Om du uppstår efter döden kom ihåg att det var mjölken. Vilka var det som bekostade ”studien”? Det vet väl fråga doktorn? Ursäkta min raljerande ton men det är lätt att bli irriterad på gamla nyheter som fortfarande är i omlopp. Skit i gifterna i maten, det är mjölken det är fel på.

 10. 10
  Bernt Östlund säger

  Vad jag förstår gäller det framför allt för kvinnor. Det är väl så att fallolyckor drabbar av någon anledning kvinnor mer än män och det är en stor anledning till förtida död.
  Själv tänker jag fortsätta att dricka mjölk och i brist på mjölk direkt ur…(?)

 11. 11

  Fråga: Om det, vilket stenbj m fl menar, är viktigt att balansera kalcium och magnesium, och högt mjölkintag medför att vi får för mycket kalcium i förhållande till magnesium – kan inte den uppkomna obalansen kompenseras med extra tillskott av magnesium?

  Jag äter tio-procentig yoghurt (nötter etc) i ungefär samma mängd som Annika, dock fördelat på två tillfällen, morgon och kväll. Tråkigt om denna vana visar sig vara dålig kosthållning.

  Min mamma drack flera glas mjölk varje dag, i varje fall under senare delen av livet. Hon blev 94 år. Hon åt sparsamt på slutet, men älskade sötsaker, rökte och drack kaffe, även vin. Till stor del handlar det om genetik, tänker jag, men också om att det kan ha sina fördelar att ha vuxit upp under fattiga förhållanden.

  Det låter osannolikt i våra dagar, men mamma berättade att hon som barn i början av förra seklet tvingades knacka på hos grannarna och fråga om de hade gammalt bröd över. Jag gissar att de åtta barnen fick förhållandevis lite mat, mest soppor på rotfrukter och ibland några brödkanter att knapra på. Kanske var det därför hon (förhållandevis väl) tolererade den mycket osunda kosthållningen under senare år?

 12. 12

  Studier på mjölk måste vara svårt. lättmjölk vs opastöriserad fullfet mjölk direkt från kon med levande enzymer och bakterier är väldigt olika livsmedel. Och sedan finns allt möjligt därimellan.
  Livsmedelsverket rekommenderar max 0,5 liter mjölkprodukter per dag och varför skulle man behöva äta/dricka mer än så?

 13. 13

  Hans Nillsson !
  Visst kan man kompensera med magnesiumtillskott! Bäst med flera små doser kanske upp till 200 mg per måltid. Men ej med njurproblem. Njurarna justerar snabbt ned överskott i blod, så 600 mg i en dos kan bli samma som 300 mg, med ökad njurbelastning.
  Märker själv att jag behöver mindre sömn och är piggare sedan jag ökat magnesiumintag.
  Helst ekologisk rätt mat alltså, där odlaren tänkt på Magnesium!

  Beträffande din mamma kan du ha rätt: Insulinresistens = kolhydratsintolerans anses (av Dr Fung igen) bero kumulativt på hur mycket kolhydrater (insulinexponering) man utsatt sig för. Alltså en knaper barndom med lågt insulinpåslag bör ge utrymme för ett ”slösaktigare” leverne i slutet av livet. Åt andra hållet går det inte så bra eftersom skadorna ökar år från år vid en given förhöjd insulinresistens, vad jag förstår. Men, med intermittent fasta kan en lägre insulinresistens återvinnas ganska snabbt. När magomkretsen minskat till hälften av kroppslängden har leverförfettning = metabolt syndrom = insulinresistens vanligen avlägsnats.
  Provtagningsmål: fasteinsuin under 5. Gick själv från nära 8 till 5.3.

 14. 14

  Alla de viktiga monosackariderna glukos fruktos och galaktos har samma summaformler, C6H12O6. Däremot förekommer de i en mängd olika uppbyggnader som påverkar deras egenskaper.

  Bortsett från när de finns i torra kristaller är de uppbyggda av ett sammanhängande kolskelett, lite som en ring. Glukos, den dominerande monosackariden som vi mäter som blodsocker är alltid 6-kantig.

  Fruktos som är ettersöt och bidrar effektivt till leverförfettning och glykerade, försockrade, blodproteiner finns både som 5- och 6-kantiga.

  Galaktos, den ”söta” monosackariden i laktos finns även den i både 5- och 6-kantiga versioner.

  Kan dessa likheter mellan fruktos och galaktos ha betydelse? Någon som har funderingar om detta?

  / Erik Edlund / MatFrisk Blogg

 15. 15

  Kjell Holmsten (@Kjellgh52) #3, 5 !

  Själv dricker jag aldrig mjölk nuförtiden. Däremot grädde i kaffet och mycket smör, en del ost
  Och våra kor behövs dels för att vi måste vara/bli självförsörjande och slippa svälta i kristid som du påpekar, dels för att djur på gräsbete lagrar kol i marken vilket förbättrar markens vattenhållning så att djuren kan gå ute tidigare och klara sig längre under torka, samtidigt som avkastningen ökar också pga bättre och tjockare jordtäcke. Men bäst på gammaldags vis i blandmark, alltså med lövträd i kanske steniga hagar så att dom får i sig betydligt bättre mineraluppsättning än på rena fält. Det är ju framförallt träd som naturligt drar upp mineraler från berggrunden vilket då kan göra resulterande mejeriprodukter mer näringskompletta.
  När fettet tas ur den mjölk som inte dricks blir skummjölk kvar vilken bäst ges till grisar som blir snabbast feta just på skummjölk och torrfoder. Alltså behöver vi korna, även om mycket få dricker mjölk! Se andra länken i min kommentar #6 ovan för att se den enorma hälsoskillnaden mellan magra och feta mejeriprodukter!

 16. 16

  Varför är människan den enda (mig veterligen) varelsen som fortsätter att dricka mjölk efter det att modern slutar ge bröstet till telningen? Dessutom fortsätter man dricka en mjölk som inte är artriktig. Kossor och getter, älgar och vargar och antalet däggdjur är oändliga som diar under de kritiska första månaderna i livet. Mjölken innehåller alla de där viktiga sakerna som behövs i form av vitaminer, mineraler, proteiner, fett och vissa sockerarter. Det är väl givet att allt detta behövs för att telningen snabbt skall kunna bli stark och välutvecklad för att slutligen kunna stå på egna ben och då gå över till att skaffa allt detta viktiga själv med hjälp av den artriktiga föda som den är genetiskt programmerad till. Alltså, kossan äter gräs och vargen äter kött. Jag har i min närhet vänner som lätt sörplar i sig över en liter mjölk dagligen. Som Dr. Annika skriver så innehåller 1 dl mjölk 5 gram socker = laktos. Alltså, 1 liter mjölk innehåller 50 gram laktos. Jag äter enligt mitt tycke artriktig föda som innehåller alla de där viktiga näringsämnena som mjölk innehåller men det innehåller inte några sockerarter dock. Däri ligger skillnaden.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  16 Bustas
  Människan är den enda art som har förmågan att mjölka kor, får, getter och kameler (m fl djur), så det är inget betydelsefullt argument mot mjölken.
  Då är forskning på mjölkdrickande viktigare för att få reda på nyttigheten av mjölkprodukter.

 18. 18

  #2 ByPass x2 !
  Ost är mycket proteinrikt. Välj först den fetaste osten, försök sedan minska intaget, mitt råd.
  Inte bara kolhydrater utan även proteiner höjer insulin, och det metabola syndromet är betingat av insulinresistens, som ligger under både hjärt- och kärlsjukdomar, och Diabetes-2.
  Proteiner höjer även IGF-1 och förskjuter kroppsaktivitet ( mTor ) från underhåll till tillväxt. ”Tillväxt” efter ungdomsåren kan som jag ser det bara bli fetma eller/och cancer.
  Proteinbegränsning kan vara bland det viktigaste för att undvika cancer. Finns en bra föreläsning på kostdoktorn om det.

 19. 19
  Lars Henrik säger

  Lite OT:

  SVD har idag en artikel (tyvärr bakom betalvägg) om hur Karl Arfors föryngrade sina kärl med 50 år m h a LCHF och rödbetsjuice!

  https://www.svd.se/aortan-50-ar-foryngrad–bytte-socker-mot-rodbetsjuice/om/maten-och-psyket

 20. 20
  Lars Henrik säger

  18 stenbj:

  Hur ska man se på muskeltillväxt som följd av träning efter ungdomsåren?

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  11 Hans Nilsson
  Jag skulle tro att din mammas höga ålder berodde på bra gener. Annars för 100 år sen åt de fattiga en näringsfattig kost, bestående av mest stärkelse och cellulosa. Min mammas föräldrar hade kor, men barnen fick dricka ’blåmjölk’, dvs skummjölk, för grädden skulle säljas för pengar. I övrigt fick de äta mest kornmjölsgröt. Mycket lite av både protein och fett. Grönsaker var det nog inte tal om. Vitaminer visste man nog inte vad det var.
  Människorna då blev inte så gamla, troligen pga dålig näring.

 22. 22

  17. Dr Annika.
  Jo, eller onyttigheten som i senaste undersökningen. Just för att vi har förmågan att mjölka kor betyder väl inte att mjölken är nyttig. Vi har ju förmågan att tillverka cigaretter.

 23. 23
  Hanveden säger

  @ 19
  Lars Henrik

  Här en artikel från Mat & Hälsa 2013:

  https://karlarfors.se/wp-content/uploads/2014/03/hj%C3%A4rtk%C3%A4rl12-kopia.pdf

  Där skriver de om hur Karls blodkärl blev 42 år yngre…

  mLCHFh B-) .

 24. 24

  Att dricka mjölk i vuxen ålder bidrar till urkalkning av skelettet – dessutom innehåller komjölken mycket hormoner som kanske är. negativt för människan.

 25. 25

  @24

  Hur påverkas dessa hormoner då av pastörisering?

 26. 26

  Med en åsnas envishet!

  Det finns tre näringskällor! Rätta mig om jag har fel? Kött, mjölk och ägg!!!

  Varje attack mot någon av dessa huvudfödoämnen, är en uppmaning att istället äta något av de multinationella livsmedelsföretagens skräplivsmedel. Endast de har ett intresse av att hålla näringsbristen vid liv hos konsumenterna. All forskning som ljuger har till uppgift att minska konsumtionen av nyttiga näringsrika livsmedel till förmån för livsmedel som i stort saknar näring.

  Är vi inte araber, asiater, afrikaner eller amerikanska urinnevånare, så är vi europeér som har muterat fram laktostolerans i våra kroppar. Det är en gåva från Moder Jord för att vi ska få ett evolutionärt övertag över mindre näringstillfredsställda övriga Jordbor.

  Vi mjölkdrickare dominerar den här planeten ekonomiskt, intellektuellt, kulturellt och militärt.
  Vi måste tacka vår förfader som under tusen år av istid, överlevde genom att tvinga sig att dricka mjölk. De blev övermänniskor efter istiden och flyttade till Europa. Förmodligen är det samma människor som vi idag kallar Asagudar och som bosatte sig i Skandinavien. Vi ÄR mjölkdrickare allihop! några är mer eller mindre lurade att tro att mjölk inte är nyttigt. Varning! pastöriserad och homogeniserad mjölk är skadligt. Den måste innehålla sina naturliga bakterier!

 27. 27

  Stenbj,

  Det är enhet enkel sak, snarare en hel vetenskap, att leva sunt i vårt moderna samhälle, så oändligt rikt på mångtydig information. Jag trodde att jag gjorde rätt när jag följde instruktionerna på magnesiumburken: ”tre kapslar en halvtimma före sänggående”. Har ingen aning om ifall jag har njurproblem. Måste jag ta reda på det?

  Annika

  Javisst, till stor del berodde nog min mammas höga ålder på goda gener. Min mormor blev lika gammal. Hennes uppväxt var möjligen än fattigare. Det bästa mormor visste var att gnaga på märgben. Något som sannolikt grundlades i hennes barndom på 1800-talet. Det är inte otroligt att även min mamma, när hon var barn, lärde sig uppskatta liknande kost och smaker som mormor. Alltså tror jag ändå att något bra grundlades i tidig ålder, som bidrog till mammas goda hälsa livet ut.

  Mormor grinade illa når hon såg mig äta glass. Chips och fredagsmysgodis i stor mängd visste vare sig mamma eller mormor vad det var. Å andra sidan innebar mammas umbäranden i barndomen att hon, som kompensation och i brist på bättre vetande, tillät mig äta tjugo nybakade kanelbullar i ett svep. Där lades nog grunden till mina senare dåliga matvanor.

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  22 Bustas
  Jag påstod inte heller att mjölken är nyttig. Jag skrev att det behövs mer forskning om mjölkens nyttigheter, och vilka ämnen i mjölken som i så fall är nyttiga eller onyttiga.
  Men jag menar att det faktum att ingen annan art äter/dricker mjölkprodukter säger ingenting om dessas nyttighet. Det är ett nonsensargument som vi kan lägga av med.

 29. 29

  Länk till mycket information om hälsoproblem p g a mjölkdrickande. Från amerikansk informationsblogg om hur man kan stärka sitt skelett på naturligt vis och hur man kan undvika benskörhet.
  https://saveourbones.com/?s=Milk

 30. 30

  #29 forts.
  Om du är intresserad av att läsa de artiklar som jag länkat till så klickar man bara på rubrikerna så öppnas artiklarna och all text blir läsbar.
  Jag har följt denna informationssida med stort intresse under lång tid och för mig framstår det man skriver som trovärdigt. – Jag kan rekommendera den för alla som vill undvika att drabbas av ett försvagat skelett – osteoporos (benskörhet) Jag tycker det finns all anledning att göra vad man kan för att undvika att drabbas av benskörhet eftersom det leder till allvarliga smärtsamma handikapp och för tidig död i många fall.

 31. 31

  Nämnda undersökning visar lika litet som de flesta andra stora undersökningar om mat och matvanor någonting om orsaker. De visar bara statistiska samband som trots allt kan bero på tillfälligheter. Därför håller jag med Annika att det behövs mer forskning som visar orsaker.
  Beträffande benbrott – bryter äldre benen vid själva fallet eller orsakar ett benbrott fallet? Det finns undersökningar som visar att muskelsvaghet orsakar fallen och att de vid fallet bryter ben. Äldre tenderar att sitta still mer. Och mindre ätande leder till att de intar mindre nyttig näring. Gym gör allt för att med stora muskler och vackra ändor lockar unga. De borde även satsa på äldre för få dem att både stärka muskler och öka omloppen i kroppen.

 32. 32

  Mjölk innehåller cirka 123 mg kalcium. Ost innehåller 940 mg kalcium. Äter man D-vitamin och ost, så ökar kalciumupptaget och orsakar restless legs och kramper. Mjölkens kalciuminnehåll tror inte jag påverkar, men ost har jag tvingats reducera.

  Kalcium måste balanseras med magnesium. Gamla människor som bryter benen har vanligtvis magnesiumbrist.

  Jag läste någonstans att gamla som äter magnesium, inte bryter benen när de ramlar.

  Kicki! Ett ord om din länk: lögner

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  Kicki 29-30
  Jag orkade inte läsa din sida. Den påminner mig om alla andra anti-mjölk-hat-sidor.
  Eftersom du orkar läsa kanske du kan lista de viktigaste studierna som visar att mjölk har farliga effekter?

 34. 34

  Jag och mina barn dricker hejdlösa mängder mjölk och vi har gjort det i hela deras liv. Varför är vi aldrig sjuka? Varför är mina barn de bästa studenterna, med toppbetyg, trots att de har en far som säger att de kan strunta i skolan?

  Hur yttrar sig mjölkskadorna och hormonrubbningarna? Jag behöver veta vad det är för fel på kärnfriska mig, som dricker stora mängder mjölk?

  Varför är de så bra i idrott? Jo för de har inte samma problem som andra barn och problemet heter näringsbrist!

  Kan ni hitta mer näringsrik mat än mjölk? Vad ersätter mjölk i era måltider? Vad är näringsvärdet på vatten?

  https://www.fineli.fi/foodsearch.php?name=kokt+potatis&lang=sv

 35. 35

  Tydligen skall man ha tilltro till Livsmedelsverket då det passar ens egna matvanor. Men en sak kan vi väl enas om? Igelkotten skall inte serveras mjölk.

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  35 Bustas
  Igelkotten är laktosintolerant. Även katter är det, och ska inte äta mjölk.

 37. 37

  #20 Lars Henrik, magnesium och muskeltillväxt.
  Muskeltillväxt är inga höjdare i någon ålder med mindre än att man äter och kan metabolisera kost med tillräckligt av alla de spårämnen vi behöver, inklusive magnesium.
  När korna gick i blandmark försåg sig träden med de flesta mineraler de behövde dels via djupa rötter och dels genom myceliumtransporter som kor, slaktdjur och vilddjur och sedan vi åt, och därmed anpassat oss till. Exakt samma modell gäller idag, framförallt om vi vill bygga muskler eller ”bara” hålla oss friska.

 38. 38

  Det väckte ont blod att ifrågasätta att vuxna ska dricka mjölk. Jag har iallafall slutat med det. Men jag är inte vegan utan äter gärna ost.
  Vill inte gå inte gå i polemik med någon här.
  Vill man veta mer kan man ju själv söka upp studier om mjölk o hälsa.

  Georg W – vad tror du om ägg??

 39. 39

  #20 Lars Henrik, magnesium och muskeltillväxt, lite till.
  En indikation på hur magnesium i muskelvävnad minskar med ålder får man av att rött kött innehåller ca 28 mg magnesium per 100 gram medan kalvkött har ca 35 mg per100 g.
  Minskning med 20%. Gissar att även vi människor förses med ett ordentligt magnesiumöverskott när vi är små, som sedan avtar i olika hastighet beroende på vad vi äter, hur mycket stress vi utsätter oss för både på jobb och långa träningingspass.

  #27 Hans Nilsson: Kul att du läste vad jag skrev om för mycket magnesium på en gång!
  Vilka dödskallar var det som skrev ”tre kapslar en halvtimma före sänggående”!
  På mina burkar står det fel också: 2 till maten när det borde stått en vid måltid 2 ggr om dan, såvida 3 är för mycket! Typiskt 200 mg per kapsel.
  Läste även en mycket intressant sammanställning om hur tillstånd vi brukar betrakta som psykiska, inklusive depression behandlats högst okonventionellt, med utmärkta dock anekdotiska resultat som kanske färgat min entusiasm för det här grundämnet. https://www.olivamine.com/sites/default/files/pdf/Mineral-Boost/Mineral_Boost_Depression.pdf
  Det nämns inte i artikeln, men bör även gälla förlossningsdepression.

 40. 40
  Klas-Göran säger

  Jag är alltid skeptisk till dessa studier. Innan var det ägg, där studier talade om hur farligt de var men som är helt omvärderat i dag. Kaffet har gått fram och tillbaks flera gånger liksom vin. Det mättade fettet har varit en stor syndabock och spaltmeter i dagstidningar och vetenskapliga publikationer har spridit det hela. De sista åren har man sagt, att korna är en av våra största miljöbovar. Dagsläget är nu, att ägg är nyttigt, kaffet och vinet är nyttigt i lämplig mängd men kon som är en miljökatastrof har man inte lyckats ta kol på. Miljöaspekterna hjälpte inte, då tar vi till storsläggan, du kommer troligtvis inte att överleva din 50 års dag om du dricker mjölk.
  Jonas Paulsson jublar, äntligen har vi ett argument som slår. Själv simmar jag lugn, själv är jag 75 min mor och far mormor och morfar blev över 93 och alla va stora mjölkdrickare och ostätare så jag tror nog man kan ta det med ro med dessa rapporter

 41. 41

  Något man nästan aldrig tar hänsyn till i studier om mjölk är hur den den behandlats efter det att den lämnat bonden. Hur påverkar t.ex. homogenisering mjölkens egenskaper? Fettet slås sönder till ytterst små partiklar för att fördelas jämnt i mjölken. En äldre studie som jag läste någon gång på 80-talet kunde bl.a påvisa att det homogeniserade fettet i mjölk kan passera blod/hjärnbarriären vilket naturligt fett inte kan.

 42. 42
  Bernt Östlund säger

  Vad är alternativet till mjölk? I TV4-nyheterna visades i alla fall Coca-Cola vid matbordet. Blir det bättre om vi i stället dricker läsk till maten, förlänger vi livet då?

 43. 43

  För den som inte är van forskare med specialintresse att läsa rapporter om medicin och hälsa, är det omöjligt att förstå alla konsekvenser av diverse levnadsvanor, inklusive mjölkkonsumtion och annat kostintag. För mig och andra ”normalintresserade”, som främst vill reparera skador, undvika sjukdom och onödig förslitning, är det inte möjligt att omfatta alla konsekvenser. Vi måste, på ett intuitivt sätt, läsa mellan raderna, försöka bedöma vederhäftighet, testa på oss själva och våga dra egna slutsatser. I linje med vad Annika m fl i denna blogg, sympatiskt nog, förespråkar.

  Det slår klart för mig också i frågan om nyttan av, och sättet (mängd, intervall, tidpunkt) att inta, magnesium. Så vitt jag förstår motiveras intag före sänggående (27) av det faktum att magnesium är milt rogivande. Stenbj konstaterar (39) att de som skrivit instruktionerna på min magnesiumburk (och hans egen) är ”döskallar” som har fel. Jag vet varken ut eller in, bara att mina smärre problem med restless legs vid sänggående blivit bättre och att jag, i alla avläsbara sammanhang, mår bra av mitt nuvarande näringsintag, inklusive diverse tillskott (som magnesium) och där LCHF utgör grunden.

  (Innehållsdeklaration min burk: magnesium 300 mg, därutöver zink och vitamin B6, 15 respektive 11 mg. Rekommenderat intag 3 kapslar dagligen 30 min före sänggående. Rätt eller fel?)

 44. 44

  Kicki,
  Förlåt att jag är styvnackad (:

  Jag jämförde en gång äpplen och ägg. Drar man ett snitt på näringsinnehållet. Så visar det sig att man måste äta 200 äpplen för att näringsmässigt komma upp i ett (1!) ägg. Ett äpple om dagen skulle då innebära att vi kan få den näringen genom att äta två ägg om året.

  Det säger inte att det räcker med att äta två ägg. Det säger att äpplen äter man för att det är gott och för att man tycker om socker. Man äter absolut inte äpplen för att det är nyttigt. För de är värdelösa ur näringssynpunkt.

  I princip kan man ta vilken grönsak som helst. Den innehåller säkert en eller två essentiella näringsämnen. Men i övrigt kan man konstatera att det är meningslöst ur näringssynpunkt att äta de flesta grönsaker. Med undantag av ett fåtal som broccoli och blomkål, som är imponerande som vegetabilisk näringskälla.

  Annars är vegetabilier bukfylla, som fyller våra tarmar helt i onödan. Vi äter och odlar en fruktansvärt massa onödiga produkter. När mänsklighetens största problem är att hela planeten är en jättelik monokultur. Där den livsuppehållande Naturen är förbjuden.

  Flyg med trans Googles/maps. Vi vanliga kan idag flyga runt vår Planet och ta oss en grundlig titt på hur den ser ut, gör det! Det är fasansfullt vad vi gjort och eftersom det är privat ägande, kan vi inte stoppa produktionen med mindre än att vi slutar köpa vårt kollektiva globala självmord.

  En sak framstår som klar. Det finns en plats som är relativt oförstörd och ändå befinner sig på behagliga breddgrader. Den platsen heter Småland och där bor jag. Förmodligen är det planetens bästa överlevnadsområde, om vi inte lyckas förstöra det med.

 45. 45

  Georg W:

  Denna tråd skulle visserligen inte handla om varken ägg eller äpplen, men har du tagit hänsyn till innehållet av antioxidanter när du gjorde jämförelsen? Äpplen har ett Orac-värde på 218. Jag hittar inget värde på ägg.

 46. 46

  Om jag har förstått det rätt så ska man skala äpplet. Äta upp skalet och slänga resten. Oxidanter och antioxidanter går på ett ut i äpplen, om jag får citera vår superkändis.

  Den här tråden handlar om att någon försöker misstänkliggöra den maten som är genuint nyttig. Varför vill någon att vi ska minska vårt näringsintag. När vi alla vet att vi får för lite näring av den traditionella maten.

  Är det en ondska som vill att vi ska öka vår konsumtion av andra varor? Borde inte alla fylla sitt näringsbehov och sedan avstå från onödig och skadlig konsumtion från monokulturer. Vinner inte metabolismen på att fylla tarmarna så lite som möjligt.

 47. 47
  Annika Dahlqvist säger

  45 LenaK
  Så vitt jag vet finns inga studier som visar att det är av värde att tillföra antioxidanter. Antioxidantmyten är omfattande och svårslagen. De antioxidanter som vi använder tillverkar vi själva intracellulärt.
  Vet du någon studie som visar att tillförda antioxidanter är värdefulla?

 48. 48
  Annika Dahlqvist säger

  46 Georg
  Om man ska äta äppelskal bör man har försäkrat sig om att äpplet inte varit utsatt för giftbesprutning. Det är ändå svårt att veta eftersom det förekommer fusk i verksamheten.

 49. 49
  Annika Dahlqvist säger

  Jacob Gudiol har skrivit ett intressant inlägg om mjölkstudien:
  https://tranastyrka.se/du-far-dubbelt-sa-mycket-rubriker-om-du-publicerar-ditt-resultat-tva-ganger/

 50. 50

  Här är en studie från 2016 som visar tvärtom, att konsumtion av mjölk och mjölkprodukter skyddar mot typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, stroke, benskörhet, cancer, att utveckla fetma och dödlighet.

  https://www.lrf.se/om-lrf/organisation/branschavdelningar/lrf-mjolk/aktuellt-fran-lrf-mjolk/mjolk-skyddar-mot-manga-kroniska-sjukdomar/

 51. 51

  En annan fråga i mjölkdebatten torde vara hur könshormoner påverkar oss människor. Jag har ingen kunskap om det dock, men tänker att vi väl ändå inte har samma hormonella system som en ko? Någon här som känner till hur det ligger till om just detta? Förlåt att jag drar upp en annan fråga än vad just denna forskning handlar om.

 52. 52
  Johan Karlsson säger

  Nu måste jag ändå fråga : Vilka säger att vassleprotein och kasein är dåligt ? Vassleprotein är ju iallafall i proteinpulver det bästa biologiska värdet du kan få i dig som tas upp efter 30 min. En fisk kan ta så lång tid som 5 timmar att få ut aminosyror från. Nu hänger jag inte med alls. Vad är det för protein som skulle vara bättre än vassle protein ?

 53. 53

  Jaha! Den här tråden väckte stort intresse, men skapade även stor förvirring i min åldrande hjärna (starkt påverkad av en whiplashskada i nacken). Humlans (50) länk till LRF var ju intressant och kan väl inte vara helt fel, trots att den skulle kunna ses som en partsinlaga. Men jag väljer faktiskt att tro lite på den iallafall.

  Det finns så många om och men och olika faktorer att ta hänsyn till och det är svårt att isolera vilken eller vilka som är skadliga och har ett direkt samband med för tidig död i den ena eller den andra sjukdomen (framgår med all tydlighet i alla inläggen här). Själv använder jag ”laktosfri” mjölk (som alltså inte är laktosfri) p.g.a. lite tarmbesvär och har just avverkat en helt vegetarisk tomatsoppa och två knäckebröd (kolhydrater) med tjockt med Bregott och ett par rejäla skivor Herrgårdsost med 0 kolhydrater. Äter i övrigt en Liberal LCHF-meny med stor andel ägg och nästan noll potatis och ris, men lite pasta då och då (italienska köket är favorit). Min frus goda hembakta bröd i tunna skivor med tjockt med Bregott/smör o nått ”nyttigt” (?) pålägg är svårt att vara utan.

  Om vi helt ska undvika mjölken och övriga mjölkprodukter (utan smaktillsatser) samt rött kött, då lär vår självförsörjningsgrad gå mot noll, för hur ska vi kunna odla vegetabilier utan den nyttiga kogödseln som ökar mullhalten och tillför näring till jorden samt medverkar till det öppna och ännu idylliska svenska landskapet i Astrid Lindgrens Småland. Konstgödsel med de risker det innebär och utarmning av jorden? Och jag tror inte att ekologisk odling enl. t.ex. den organisk biologiska metoden (som jag själv tillämpat en gång i tiden då vi bodde i just Småland) klarar av att föda Sverige. Höns kan vi ju ha, deras gödsel är rena dynamiten för grödorna och då har vi iallafall näringsgranaterna ägg att tillgå, men eko-/utehöns får i sig mer av de illasinnade ”kampillobakterna” (kommer inte ihåg hur det stavas) om de går ute och plockar mask och annat än vad de fabriksfodermatade får. Vilka ägg är nyttigast?

  Jaha! Hur man än vrider och vänder på mjölkproblemet, så är det alltid något som stämmer och annat som inte stämmer. Så alla ????? kvarstår och förvirrar.

 54. 54
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Som Annika alltid brukar påpeka måste man själv prova sig fram till vad man tål och mår bra av och vad man inte tål. De flesta av oss som kommenterar här hos Annika är allvarligt sjuka på ett eller annat sätt och kämpar mer eller mindre framgångsrikt på den ”smala” LCHF-stigen för att komma till rätta med våra hälsoproblem och att undvika alla mediciner.

  Min hustru som är allvarligt sockersjuk har just utan några mediciner haft stora hälsoframgångar under våra sju år med LCHF men haft ett och annat bakslag när vi ”fuskat”. Hon tål t.ex. inte mjölk och då är det antagligen laktosen det är frågan om och hon är knappast ensam i sin laktosintolerans om man ska döma av den vägg av laktosfria mjölkprodukter vi ser på Willys.

  Ost har hittills gått bra men hon har på senare tid blivit misstänksam även mot ost och vi tror att detta kan ha att göra att delar mjölkproteiner kan läcka in och orsaka inflammationer i läckande tarmar.

  Sedan finns det många rapporter som hävdar att man kan dricka obehandlad mjölk även om man inte tål den processade man köper i affären. Här finns det flera teorier och själv har jag svårt för alla kategoriska påståenden. Men tål man någonting så gör man antagligen det.

 55. 55
  Elisabeth G säger

  # 54, Dr. Göran Sjöberg

  Enligt min erfarenhet är mjölkproteinet ett större problem än laktosen. Jag har testat laktosfria produkter utan någon som helst förbättring. Sedan oktober förra året har jag uteslutit alla mjölkprodukter utom smör, vilket gjort att min reumatiska värk (psoriasisartrit) blivit bättre. Jag kom nämligen då plötsligt ihåg att jag, långt före LCHF-tiden, upplevt att jag fick mindre värk när jag inte drack mjölk. Alltså testade jag det igen med lyckosam utgång. På köpet har jag gått ner drygt 15 kg i vikt. Tidigare satt kilona som berget trots strikt LCHF. Så, mjölk är inte oproblematiskt, åtminstone inte för vissa av oss.

  Kan tillägga att jag aldrig varit någon storkonsument av mjölkprodukter men har gärna ätit ost och tagit grädde i kaffet.

 56. 56
  ByPass x2 säger

  26 — Georg W says –15 februari, 2017 at 19:53
  ”Med en åsnas envishet!
  Det finns tre näringskällor! Rätta mig om jag har fel? Kött, mjölk och ägg!!!”

  Medveten om min mkt begränsade — jämfört med Din gedigna — kunskapsbank, dristar jag mig ändå till att istället föreslå följande som ”basföda” ☺:
  • Kött, Fisk och Ägg

  DET kombinerat med lite frukt och bär med ojämna mellanrum är nog vad evolutionen konstruerat och finjusterat vårt ”maskineri” att fungera bäst på, och det borde hålla än idag…
  Skulle tro att Mejeriprodukter adderades först när vi började lämna Samlar- & Jägarstadiet och blev bofasta Odlare med domesticerade djur, för sådär cirkus 10.000 år sedan….
  ==========

  Ska försöka sluta med ostätandet och gå över till att använda fet laktosfri grädde i kaffe & te i.st.f. mjölk — men DET blir inte lätt…. ☺

 57. 57
  Dr. Göran Sjöberg säger

  ByPass x2

  I den första vågen av boskapsskötsel höll man djur som man åt upp allt eftersom. I den andra vågen hade man kommit på det här med mjölkning och befolkningen växte då med en faktor tio. Samtidigt inträffade en genförändring, en mutation, norr om svarta havet som gjorde att man tålde laktos. Det var dessa gener som sedan spred sig norrut tillsammans med djuren. Detta med att odla brödsäd som ytterligare ökade på befolkningen med en faktor tio spred sig långt senare norrut.

 58. 58

  I studien pratar man om låggradig inflammation. Och de har en hypotes att det är galaktosen eftersom man sett en sån effekt av galaktos i djurförsök.

  Andra forskare tror inflammationen beror på muterat kasein A1.
  >>https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586534/<&lt;

  True lactose intolerance (symptoms stemming from lactose malabsorption) is less common than is widely perceived, and should be viewed as just one potential cause of cows’ milk intolerance. There is increasing evidence that A1 beta-casein, a protein produced by a major proportion of European-origin cattle but not purebred Asian or African cattle, is also associated with cows’ milk intolerance. In humans, digestion of bovine A1 beta-casein, but not the alternative A2 beta-casein, releases beta-casomorphin-7, which activates μ-opioid receptors expressed throughout the gastrointestinal tract and body. Studies in rodents show that milk containing A1 beta-casein significantly increases gastrointestinal transit time, production of dipeptidyl peptidase-4 and the inflammatory marker myeloperoxidase compared with milk containing A2 beta-casein. Co-administration of the opioid receptor antagonist naloxone blocks the myeloperoxidase and gastrointestinal motility effects, indicating opioid signaling pathway involvement.

 59. 59
  ByPass x2 säger

  57 — Dr. Göran Sjöberg says:
  ”I den första vågen…”

  Thnx GS — mkt intressant info om vår kulturella utveckling…

  Följdfråga lite utanför ämnet:
  Vet man möjligen ungefär VAR på tidskalan dessa brytpunkter ligger?
  Våg 1: djur som man åt upp
  Våg 2: mjölkning
  Våg 3: odla brödsäd
  Eller vet man ungefärligt antal år MELLAN dessa ”kultursteg”?

 60. 60

  Boktips:

  Yuval Noah Harari: ”Sapiens. En kort historik över mänskligheten”

 61. 61
  Dr. Göran Sjöberg säger

  ByPass x2

  #59

  Jodå!

  Det finns en hel del skrivet om detta och den här bilden har jag tfått till mig från flera källor. När det gäller hur befolkningstillväxten skedde i olika delar av Europa är det främst en bok, ”Ancestral Journeys”, av Jean Manko som gav mig en mycket djup insikt i vad som hände för så där 10 000 år och framåt i tiden.

  https://www.ancestraljourneys.org/index.shtml

 62. 62
  Lilla Odjuret säger

  Boktips:

  Karin Bojs: ”Min europeiska familj”

  Karin Bojs och Peter Sjölund: ”Svenskarna och deras fäder”

  För Sveriges del ser det ut ungefär så här:

  Paleolitikum och mesolitikum

  Jägare och samlare. Mörka men kunde ha blå ögon Ingen laktostolerans

  Neolitikum:

  Jordbruk med säd och husdjur. Ljusare än jägarna och samlarna med bruna ögon. Ingen lakostolerans att tala om.

  Bronsåldern:

  Det är här laktostoleransen kommer till Norden. Den kom tillsammans med hjulet, hästen som husdjur, indoeuropeiska språket och en stort kulturskifte. Den här gruppen härstammar från den Pontisk-kaspiska stäppen tror man. Googla kurganhypotesen Ett annat namn för de gruppen är Arier…

  Om man är lite nördig kan man testa sitt DNA hos t.ex. Family Tree DNA http://www.familytreedna.com. Där kan man testa autosomalt, mtDNA och yDNA. När man fått sitt autosomala resultat kan man föra över det till GEDmatch, gedmatch.com. Där kan man bl.a. jämföra sitt DNA med gammalt DNA.

  Mina närmsta ”släktingar” bland di gamle är:

  LBK Stuttgart, Loschbour, BR2 och NE1 (googla…)

  Inga svenska gamlingar någon av dem. Det har att göra med att vi har bytt befolkning i Sverige dvs. det finns inte så mycket DNA kvar av de som kom hit först.

 63. 63
  Dr. Göran Sjöberg säger

  ByPass x2, Lilla Odjuret

  Ja, detta är ruskigt intressant – inte minst för min hustru som är av samiskt ursprung, dvs. jägare samlare. Moderna DNA-analyser klargör nu för tiden en hel del av vår tidiga historia.

  Vi läste för ett tag sedan tillsammans en bok av Professor David W. Anthony, ”THE HORSE, THE WHEEL AND LANGUAGE – HOW BRONZE-AGE RIDERS FROM THE EURASIAN STEPPES SHAPED THE MODERN WORLD”, som var så intressant att den resulterade i en krönika.

  Som jag skrev i krönikan apropå ämnet för denna tråd:

  ”En annan intressant kommentar kring denna mjölkkultur är att genen för laktostolerans, som över huvud taget kan göra en mjölkkultur möjlig, uppenbarligen uppstod genom en mutation hos dessa befolkningar för omkring 6000 år sedan.”

  https://annikadahlqvist.com/2016/09/15/friska-herdar-friska-lchf-are/

 64. 64
  ByPass x2 säger

  60 — Erik 2
  62 — Lilla Odjuret
  61+63 — Dr. Göran Sjöberg

  Stort TACK allihop för all info och bokrekommendationer.
  Särskilt för det om Testa-ditt-DNA — det måste jag testa. Det är alltid intressant med ens ”rötter”…

 65. 65
  Lilla Odjuret säger

  @ Dr. Göran Sjöberg

  Visst är det intressant med DNA-analyser och vad de kan avslöja om vår bakgrund. Om jag inte missminner mig så har åtminstone din fru testat sitt DNA någonstans. Är det hos 23andMe, National Geographic eller FTDNA?

  Sen till ett litet aber. Du hävdar att din fru som har samiskt ursprung genom det är jägare och samlare. Det är inte helt med sanningen överensstämmande. Den här heta potatisen tas upp i ”Svenskarna och deras fäder”. Samerna är som alla andra en rejäl cocktail av olika förhistoriska grupper.

  @ByPass x2

  Om du tänker DNA-testa dig rekommenderar jag att du läser Peter Sjölunds ”Släktforska med DNA” . Annat matnyttigt kan man hitta här: https://ssgg.se/ , https://isogg.org/ , https://www.eupedia.com/ , https://eurogenes.blogspot.com

 66. 66
  Dr. Göran Sjöberg säger

  Min fru är ”expert” på DNA-analyser och inte minst på den samiska befolkningen sedan många år nu.

  Jodå – alla är vi en cocktail. Det är bara procentuella associationer vi kan tala om. Rasister har det inte så lätt idag och deras intresse för DNA-analyser lär enligt min fru idag vara närmast obefintligt vilket är helt begripligt.

 67. 67
  Nisse Hult säger

  Tänk följande artikel:
  ”Ny svensk studie: Mycket socker, stärkelse, mjöl/gluten och margarin kan förkorta livet”

 68. 68

  Nisse, det skulle faktiskt räcka…tänk, med så få ord, vilken stor bättring på folkhälsan…

 69. 69

  Karin Bojs böcker är verkligen inte att rekommendera om man vill veta något om människans evolution. Hon har ett ganska otäckt sätt att blanda spekulativa och illa underbyggda hypoteser för att främja en agenda.
  Hon vet kort sagt inte vad hon pratar om.

 70. 70
  Mikael Eriksson säger

  Det skulle vara intressant att få veta hur många månader eller år kortare de i studien levde. Är det någon som vet det? Skillnaden kanske är jätteliten?

 71. 71

  Frank
  Beror ju på när man får de här extra tiden i livet om man avstår mjölk, och för den delen alla andra mat som man dör för tidigt av. Om det gäller några år extra när man är mellan 20 och 30 så skulle jag gärna tagit dem mot att avstå mjölk. Tyvärr har jag med råge passerat den glansåldern och det jag då har att förvänta mig är att några år extra läggs på ålderdomen. Och då vet jag inte om det är så intressant. Att få långvård eller sitta ensam på ett ålderdomshem några år extra mot att avstå den goda mjölken. Och med tanke på att min far och mina farföräldrar formligen hinkade i sig mjölk då de hade lantbruk och mjölk var det de hade gott om, blev väldigt gamla, min far blev 90 år och båda mina farföräldrar blev 99 år, (min farfar rökte dessutom pipa i alla år, jag kan inte minnas en enda dag utan att han hade pipan i munnen och om och om igen tände den, och bara där har han ju förkortat livet med 7 år), samtliga helt friska ända in i döden, de dog av ålderdom och bara somnade en kväll och vaknade inte mer. Ett trevligt sätt att dö på. Men frågan är hur gamla de kunde ha blivit om de inte druckit all denna mjölk? En bra bit över 100 iaf.

  Men ofta när det kommer sådana här forskningsrön så kan man också luska fram att det är ovanligt mycket av en produkt just för tillfället, och då kommer otroligt nog en forskningsrapport om att just den produkten är farlig, och efter några månader när alla produktionen är som vanligt igen så kommer nya forskningsrön att jo det var kanske inte SÅ farligt ändå. Så det är nog inte enbart risken för plötslig död utan även för att produkten riskerar ta slut.

  Och jag vet inte om ni som är lite äldre minns någon gång i slutet av 60 talet eller möjligen i början av 70 talet, jag minns inte exakt, så kom en liknande studie om att mjölk var farligt. I vår familj fick vi plötsligt ingen mjölk (utom min far som vägrade avstå sin mjölk) under några månader, tills detta var glömt och allt var som vanligt igen.

  Jag personligen tror att det som förkortar livet är stress och olyckor vilket är två saker som ofta går hand i hand. I övrigt är en allsidig kost av allt utom möjligen ekologiskt odlad mat eftersom den är mer konstlad än den ”vanliga” våra magar är av evolutionen skapade för lite besprutningsämnen, det får inte bli för rent, då blir det problem med hälsan.

 72. 72

  Risken jag läst om mjölk, är att det innehåller tillväxthormon som misstänks främja bl a prostatacancer. Frankrike som någon nämnde, har en av Europas om inte världens högsta antal cancerfall per capita. (Danmark är värst vill jag minnas).

 73. 73

  Djur, Asiater och sydamerikaner ska inte dricka mjölk, de klarar inte laktosen. Och en teori att mjölk är skadligt är för att laktosen bildar galaktos när den kommer in i magen vilket tydligen inte är bra. Men med tanke på att studien pågått i endast 11 år så är det ju omöjligt att se om den förkortar livet, då måste ju studien pågå en livstid minst för att kunna veta att det var just mjölken som orsakade livsförkortningen. Och med tanke på Livsmedelsverkets kommentar ”Den här typen av studier räcker inte för att vi ska ändra våra rekommendationer om mjölk. Då behövs ett större forskningsunderlag. Vi ändrar aldrig något utifrån enstaka studier. ” så ska man nog inte haka upp sig helt kring mjölken, det finns annat man bör vara mer försiktig med som med 100% säkerhet snabbt kan förkorta livet, till exempel att inte ha reflex när man går på en landsväg på natten, men då bryr sig inte folk om att de riskerar att förkorta livet, för reflex vill man inte ha. Men mjölk det är farligt så det ska man inte dricka.

 74. 74

  Vad jag vet om galaktos så är det en relativt vikig sockermolekyl för kroppen och ingår i många polysaccarider och glicoproteiner, lär även vara inblandad i bestämning av blodgrupp i systemet AB0…och är så pass viktig att om intaget i födan är otillräcklig, så omvandlar kroppen glukos till den mängd av galaktos som behövs… Blir dock toxisk om man inte har ett enzym som kan omvandla galaktos till glukos 6-fosfat, och som följd hopar den sej då i blodet, kallas galattosemi och ger olika besvär, i svårare fall även mentala problem, då måste man alltså utesluta galaktos från maten, varigenom de uppkomna besvären regrederar, utom dom mentala problemen.
  Laktos är den enda av de olika disackariderna, som nedbryts mycket långsamt, eftersom enzymet laktas har en låg aktivitetsnivå.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa